Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Ανεβαίνει το "θερμόμετρο" στην κυπριακή ΑΟΖ: Στα 5ν.μ. από την γεώτρηση η τουρκική φρεγάτα!


Νέα σχετική ανακοίνωση εξέδωσε απόψε ο τουρκικός στρατός στην ιστοσελίδα του.

Το πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού F-493 Gelibolou (Καλλίπολη) παρακολουθεί από απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων (εννέα χιλιομέτρων) το πλοίο-γεωτρύπανο «Saipem 10000», που πραγματοποιεί γεώτρηση στο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ, για λογαριασμό της ENI/KOGAS.


ΠΗΓΗ:defencenet.gr


Βλακεία Βούλτεψη: "Ένα κωλομανικετόκουμπο δεν θα μας ρίξει"


The Bloopers Team (web radio)
Βλακεία Βούλτεψη: "Ένα κωλομανικετόκουμπο δεν θα μας ρίξει"


ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr

Αυξήθηκε η παραγωγή πετρελαίου τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ


Στο υψηλότερο επίπεδο, από το καλοκαίρι του 2013, σκαρφάλωσε τον Σεπτέμβριο η παραγωγή του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ).

Όπως σημειώνεται στη μηνιαία έκθεση του Οργανισμού για την πορεία της αγοράς, η παραγωγή του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 402.000 βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα στα 30,47 εκατ. βαρέλια. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση της παραγωγής σε Ιράκ και Λιβύη. Την ίδια στιγμή, η Σαουδική Αραβία μείωσε την παραγωγή της κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Λαθραία καύσιμα για τα περιπολικά οχήματα στα Τρίκαλα


Ακόμη και τα οχήματα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων εφοδίαζε με… λαθραία καύσιμα μια επιχείρηση σε περιοχή έξω από την πόλη, που προμήθευε ακόμη τα οχήματα της Περιφερειακής Ενότητας και των δήμων όλου του νομού!
Όπως αναφέρει το protothema.gr, η κομπίνα που είχαν στήσει οι δύο συνεταίροι αποκαλύφθηκε από την έρευνα που έκανε το ΣΔΟΕ, οι άνδρες του οποίου ζήτησαν τη συνδρομή της Αστυνομίας για να οργανώσουν επιχείρηση, κάνοντάς τους να πέσουν από τα σύννεφα όταν τους αποκάλυψαν ότι τα καύσιμα με τα οποία μετακινούνταν ήταν… άγνωστης προέλευσης!
Η επιχείρηση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και στα σπίτια των δύο συνεταίρων έγινε με απόλυτη μυστικότητα και οι υπολογιστές και τα βυτιοφόρα που κατασχέθηκαν μεταφέρθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση, ενώ οι δεξαμενές των καυσίμων σφραγίστηκαν. Επίσημη ανακοίνωση για τα ευρήματα, αναμένεται να εκδοθεί σήμερα.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Το Ενεργειακό Μέλλον της Ελλάδος σε Ένα Διαρκώς Μεταβαλλόμενο Διεθνές Περιβάλλον Αναδεικνύει το «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2014» του ΙΕΝΕ

19ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας Ενέργεια & Ανάπτυξη 2014
Το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδος στο σημερινό διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον αποτελεί την κεντρική θεματική του εφετινού, 19ου Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2014», που διοργανώνει το ΙΕΝΕ στις 11 & 12 Νοεμβρίου 2014, στην Αθήνα (Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387). Υψηλόβαθμα στελέχη από κορυφαίους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και ινστιτούτα του ενεργειακού τομέα συγκαταλέγονται στους ομιλητές του συνεδρίου, με στόχο να αναλύσουν τις διεθνείς προοπτικές και αλληλεπιδράσεις των πλέον πρόσφατων ενεργειακών εξελίξεων στην χώρα μας. 
Η επίσπευση στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Αν. Μεσόγειο, η προσπάθεια διαφοροποίησης των εισαγωγών φυσικού αερίου για την κάλυψη των Ευρωπαϊκών αναγκών φυσικού αερίου μέσω νέων αγωγών και σταθμών LNG,ο ρόλος της Ελλάδας στην διακίνηση φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περιφερειακό επίπεδο, η ραγδαία διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και στην ΝΑ Ευρώπη, η κρίση στην ευρωζώνη και ο αντίκτυπος στις ενεργειακές επενδύσεις, αλλά και οι ραγδαίες και έντονες εξελίξεις στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική, συμπίπτουν χρονικά. Η πραγματικότητα αυτή επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά την ενέργεια, που αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της οικονομίας τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, ενώ, παράλληλα, αναδεικνύοντας τη γεωπολιτική της διάσταση. Όλες οι παραπάνω παράμετροι και η αλληλεπίδρασή τους σε ότι αφορά την Ελλάδα, την ΝΑ Ευρώπη και τις γειτονικές περιοχές, διαμορφώνουν το πλαίσιο των ομιλιών, παρουσιάσεων και συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2014» του ΙΕΝΕ, που θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ. 
Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου είναι ο Δρ. Νίκος Βασιλάκος (Πρόεδρος, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας - ΡΑΕ). 
Στους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών ενεργειακών οργανισμών που θα συμμετάσχουν στο 19ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2014» συγκαταλέγονται οι κκ. Beate Raabe (Γ. Γραμματέας Eurogas, Βρυξέλλες), Πρέσβης Jan-Meinte Postma (Ειδικός Απεσταλμένος του Γ. Γραμματέα του Energy Charter, Βρυξέλλες), Jan Van Aken (Γ. Γραμματέας EFET), Chris Beddoes (Γ. Γραμματέας Fuels Europe, Βρυξέλλες), Simon Uzunov (Επικεφαλής Μονάδας Ενέργειας Energy Community, Βιέννη), Jan Ingwersen (Business Area Manager, Markets, ENTSO-G), Dan Staniaszek (Senior Expert του Buildings Performance Institute Europe - BPIE, Βρυξέλλες). Επίσης, στην κορυφαία ετήσια διοργάνωση του ΙΕΝΕ σε εθνικό επίπεδο, αναμένονται να λάβουν και εφέτος μέρος ως ομιλητές εκπρόσωποι από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Eurelectric. 
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν, εξάλλου, εξέχοντες ειδικοί και επαγγελματίες του διεθνούς ενεργειακού τομέα, όπως ο έγκυρος ενεργειακός αναλυτής Dr. Leo Drollas (Ανεξάρτητος Σύμβουλος, Ηνωμένο Βασίλειο) και ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου κ. Σόλων Κασίνης (Διευθύνων Σύμβουλος της Kassinis International Consulting Ltd), καθώς και διακεκριμένα στελέχη του χώρου της ενέργειας στην χώρα μας, όπως ο κ. Σπύρος Παλαιογιάννης (Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ και Μέλος του Δ.Σ. του ΙΕΝΕ) και ο Καθηγητής Παντελής Κάπρος (Διευθυντής του E3MLab, ΕΜΠ, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ΙΕΝΕ). 
Κατά τις συνεδρίες του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2014» θα συζητηθούν τα παρακάτω θέματα:
· Οι Αλλαγές στο Διεθνές Ενεργειακό Τοπίο και οι Νέες Προκλήσεις
· Η Γεωπολιτική Διάσταση της Ενέργειας και ο Ρόλος της Ελλάδας στην Ασφάλεια του Ενεργειακού Εφοδιασμού της ΕΕ
· Τάσεις στον Ηλεκτρικό Τομέα στην Ευρώπη και τον Διεθνή χώρο και οι Προοπτικές της Ελληνικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας
· Στρατηγική για τις ΑΠΕ και Έμφαση στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα
· Ο Ρόλος του Φυσικού Αερίου στην Ευρωπαϊκή Αγορά και ΝΑ Ευρώπη και η Θέση της Ελλάδας
· Εξελίξεις στην Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και στην Ανατολική Μεσόγειο
Χορηγοί του 19oυ Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2014» είναι η ΔΕΠΑ και η δικηγορική εταιρεία Κυριακίδης-Γεωργόπουλος (KG Law Firm), ενώ υποστηρικτές είναι τα ΕΛΠΕ, η Energean Oil & Gas και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι οι ιστοσελίδες Energia. gr και SeeNews.


ΠΗΓΗ:iene.gr

Να Μην Χαρακτηρίζεται Ρυπογόνος η Πετρελαιοφόρος Άμμος Προτείνει η Κομισιόν


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τρίτη την κατάργηση της υποχρεωτικής σήμανσης της πετρελαιοφόρου άμμου (tar sands) ως εξαιρετικά ρυπογόνου, εξέλιξη που αναμένεται να προκαλέσει την αντίθεση των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των οικολογικών κομμάτων. Η πρόταση, που συμβαδίζει με ένα χρόνιο αίτημα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, αφαιρεί, παράλληλα, ένα εμπόδιο από τις αποστολές από τον Καναδά στην Ευρώπη φορτίων αργού προερχόμενου από πετρελαιοφόρο άμμο.
Όπως τονίζει η Wall Street Journal, η πρόταση αποτελεί νίκη για τον Καναδά, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση «έθαψε», όπως αναφέρει, τα σχέδια για την σήμανση της πετρελαιοφόρου άμμου ως πιο βρώμικης από ό, τι άλλες μορφές του αργού, αφαιρώντας, έτσι, ένα σημαντικό δυνητικό εμπόδιο για την εξαγωγή του αμφιλεγόμενου καυσίμου στην Ευρώπη. Η παραγωγή της θεωρείται ότι είναι πολύ πιο ρυπογόνα από την παραγωγή κάθε άλλου είδους αργού που χρησιμοποιείται ως καύσιμο για τις μεταφορές.

Η καναδική πετρελαιοφόρος άμμος παράγεται κυρίως στην πολιτεία της Alberta και η νέα αποδυναμωμένη πρόταση της Κομισιόν, είναι, κατά την αμερικανική εφημερίδα, το αποτέλεσμα αδυσώπητης άσκησης πίεσης εκ μέρους του Καναδά. Όπως τονίζει, η υιοθέτησή της θα σημάνει ότι οι προμηθευτές πετρελαίου θα είναι πλέον σε θέση να βάλουν το αργό από πετρελαιοφόρο άμμο στην ίδια κατηγορία με το συμβατικό πετρέλαιο, ενώ τα διϋλιστήρια θα είναι ελεύθερα να εισάγουν μεγαλύτερο όγκο αυτού του είδους αργού.
Η πρόταση περιλαμβάνεται σε ένα αναθεωρημένο σχέδιο νόμου σχετικά με το πώς τα διυλιστήρια θα αναφέρουν την ένταση άνθρακα των καυσίμων που προμηθεύουν. 
Η συζήτηση σχετικά με την σήμανση της πετρελαιοφόρου άμμου χρονολογείται από το 2009, όταν τα κράτη-μέλη της ΕΕ ενέκριναν τη νομοθεσία με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα καύσιμα των μεταφορών που πωλούνται στην Ευρώπη κατά 6% από το 2020, αλλά απέτυχαν να συμφωνήσουν πώς να την εφαρμόσουν.
Το 2011, η Κομισιόν πρότεινε η πετρελαιοφόρος άμμος θα πρέπει να βαθμολογηθεί με μια τιμή άνθρακα κατά ένα πέμπτο υψηλότερη από ό, τι το συμβατικό πετρέλαιο, αλλά τα κράτη μέλη δεν συμφώνησαν, ενώ η Επιτροπή έχει επανεξετάσει την πρότασή της από τότε.
Επιβεβαιώνοντας ένα σχέδιο που είχε δει το Reuters νωρίτερα φέτος, η πρόταση, που ανακοινώθηκε χθες Τρίτη, απαιτεί μόνο από τα διυλιστήρια να αναφέρουν τη μέση τιμή της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται. Δεν υποχρεούνται να διαχωρίζουν την πετρελαιοφόρο άμμο .
Διατηρείται, ωστόσο, μια μέθοδος για τον υπολογισμό της έντασης άνθρακα των διαφόρων τύπων καυσίμων κατά τον κύκλο ζωής τους.
«Δεν είναι μυστικό ότι η αρχική μας πρόταση, δεν θα μπορούσε να περάσει λόγω της αντίστασης που αντιμετωπίζουν ορισμένα κράτη μέλη», δήλωσε η Επίτροπος για την Κλιματική Αλλαγή Connie Hedegaard.
«Ωστόσο, η Επιτροπή σήμερα δίνει σε αυτό μια άλλη ώθηση, για να προσπαθήσουμε και να διασφαλίσουμε ότι στο μέλλον, θα υπάρξει μια μεθοδολογία και συνεπώς ένα κίνητρο για να επιλέξουν λιγότερο ρυπογόνα καύσιμα για περισσότερο ρυπαίνουν, όπως, για παράδειγμα, πετρελαιοφόρο άμμο» , πρόσθεσε.
Η παραγωγή αργού από πετρελαιοφόρο άμμο, που εκμεταλλεύονται μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, όπως η BP Royal Dutch Shell και ExxonMobil, κοστίζει περισσότερο από την παραγωγή συμβατικού αργού, ενώ απαιτείται περισσότερη ενέργεια και νερό. Επίσης, εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα κατά τον κύκλο ζωής του.
Βρίσκεται σε εδάφη από αργιλώδη άμμο, και πρέπει να εκσκαφεί με τεράστια φτυάρια, ή να διοχετευθεί με ατμό και να αντληθεί προς την επιφάνεια, πριν το πετρέλαιο να μπορεί να εξορυχθεί.


ΠΗΓΗ:energia.gr

Αποζημίωση - μαμούθ 1,6 δισ. δολαρίων από την Βενεζουέλα στο αμερικανό κολοσσό ExxonMobil

Αποζημίωση - μαμούθ 1,6 δισ. δολαρίων από την Βενεζουέλα στο αμερικανό κολοσσό ExxonMobil
Ποσό 1, 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων καλείται να πληρώσει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας στον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil για την εθνικοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου το 2007 από την κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA.
Η Ουάσιγκτον, κέρδισε την υπόθεση που εκδικάστηκε στο Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών που είναι ένα ειδικό δικαστήριο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η υπόθεση χρονολογείται που από το 2007 και την τότε καταγγελία της ExxonMobil μέσω της οποίας ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ζητούσε αποζημίωση ύψους 14,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πριν από την εθνικοποίηση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της ExxonMobil - από την κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες- η πετρελαϊκή εταιρεία των Ηνωμένων Πολιτειών και η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleos της Βενεζουέλας συνεργάζονταν στο πλαίσιο μιας εταιρικής σχέσης. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας χαιρέτισε την πολυαναμενόμενη απόφαση ως νίκη της εθνικής της «κυριαρχίας», δεδομένου ότι η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία που είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, ήλπιζε να της επιδικαστεί πολύ μεγαλύτερο πρόστιμο.
Η κυβέρνησης της Βενεζουέλας θεωρεί δε ότι το τελικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει στην Exxon Mobil Corp θα είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Παρόλα αυτά, η απόφαση του Διεθνούς Κέντρου για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών (ICSID) έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή καθώς είναι δεδομένη η ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων της Βενεζουέλας, που ήδη έχει μια άκρως υποτονική οικονομία, με πληθωρισμό που καλπάζει και με ανοιχτές πληρωμές ομολόγων.


ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Οδηγός για τις συντάξεις του ΙΚΑ και του Δημοσίου


Το συνταξιοδοτικό καθεστώς «παλαιών» και «νέων» υπαλλήλων του ∆ηµοσίου
| Οι προϋποθέσεις για όλες τις κατηγορίες υπαλλήλων | Αναλυτικοί πίνακες | Οι αναγνωρίσεις 
πλασµατικών χρόνων | Ο υπολογισµός κύριων και επικουρικών συντάξεων
Ο υπολογισµός του εφάπαξ | Οι µειώσεις στις συντάξεις και στο εφάπαξ βοήθηµα
Οδηγός για τις Συντάξεις του ΙΚΑ

Οδηγός για τις Συντάξεις του Δημοσίου

ΠΗΓΗ:forologikanea.gr

Σε χαμηλό 2 ετών το πετρέλαιο


Απώλειες σημείωσαν για μια ακόμα ημέρα τα συμβόλαια αργού την Πέμπτη υποχωρώντας σε πολύμηνα χαμηλά εν μέσω ανησυχιών πως η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης μπορεί να πλήξει την ζήτηση, ενώ η παραγωγή βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. 

Ειδικότερα, το συμβόλαιο αργού τύπου light sweet υποχώρησε κατά 1,54 δολάρια ή 1,8% τερματίζοντας στα 85,77 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο από τον Δεκέμβριο του 2012. 

Το συμβόλαιο αργού τύπου brent υποχώρησε μετά από πτώση 1,33 δολαρίων στα 90,05 δολάρια το βαρέλι , ενώ βρέθηκε να διασπά το ψυχολογικό όριο των 90 δολαρίων το βαρέλι ενδοσυνεδριακά.


ΠHΓΗ.capital.gr