Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Ένας... κρυφός λογαριασμός θα σώσει τις συντάξεις


Σχεδόν για τις... μισές συντάξεις θα φτάνουν οι πόροι που θα έχει αποταμιεύσει το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών σε έξι χρόνια από σήμερα στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Καλά πληροφορημένες πηγές του «Κ» και στα δύο υπουργεία αναφέρουν πως στο άτυπο Ταμείο... «διάσωσης» των κύριων συντάξεων που δίνουν το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) και το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) και των επικουρικών συντάξεων που δίνει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το οποίο ιδρύθηκε με νόμο του 2008 (Ν. 3655/08), θα έχουν συγκεντρωθεί 9 δισ. ευρώ έως το 2019 μέσω της καταβολής ενός ποσοστού του ΦΠΑ (4%) και της επιβολής εισφοράς στις σημερινές συντάξεις.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

Το 45% των 9 δισ. ευρώ που θα έχει συγκεντρώσει το ΑΚΑΓΕ μέχρι το 2019 θα προέλθει από το 4% των ετήσιων εσόδων του κράτους από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), ενώ το 55% από μια ειδική εισφορά, η οποία επιβάλλεται κάθε μήνα στις αποδοχές όλων των συνταξιούχων.

Συνολικά, προσδοκάται ότι κάθε χρόνο θα συγκεντρώνεται περίπου 1 δισ. ευρώ στο ΑΚΑΓΕ. Το κύριο βάρος της χρηματοδότησης του ΑΚΑΓΕ θα πέφτει ολοένα και περισσότερο στους συνταξιούχους και λιγότερο στο κράτος. Εξάλλου, η τρόικα δεν έχει πάψει να βλέπει καχύποπτα την κρατική συνεισφορά στο ΑΚΑΓΕ, όπως και κάθε επιπλέον συνεισφορά του κράτους στα ασφαλιστικά ταμεία...

Σύμφωνα με τον Ν. 3655/08, οι πόροι που έχουν συγκεντρωθεί από τον ΦΠΑ μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από το 2019 κι έπειτα.

Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο με τους πόρους που έχουν συγκεντρωθεί από τις εισφορές στις συντάξεις. Αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στα ενδιάμεσα του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί, αρκεί να στοιχειοθετείται απόλυτα η ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης των Ταμείων.

Από πού μπορεί να προέλθει αυτή η ανάγκη; Από τη μια μεριά η ακαμψία της ανεργίας και από την άλλη η σταδιακή κυριαρχία της μερικής έναντι της πλήρους απασχόλησης έχουν καθηλώσει τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές στο επτάμηνο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Και αυτό, γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2014, η φετινή πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ για την ανεργία πέφτει έξω κατά δύο σχεδόν ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι δύο από τις τρεις νέες θέσεις δουλειάς τον Δεκέμβριο του 2013 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους είναι μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΚΑ.

Στο διάστημα 2008-2013 έχουν συγκεντρωθεί στο ΑΚΑΓΕ 3,5 δισ. ευρώ από τα 9 δισ. ευρώ που στοχεύει το υπουργείο Εργασίας.

Τα 3 δισ. ευρώ προέρχονται από τον ΦΠΑ και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ από τις εισφορές στους σημερινούς συνταξιούχους. Η σημερινή αποταμίευση θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν είχε μεσολαβήσει το PSI του 2012. Αναμένεται, μάλιστα, περίπου 300 εκατ. ευρώ από τους παραπάνω πόρους να χρησιμοποιηθούν μέχρι τέλος του 2014, προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί στον ΟΑΕΕ από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και τη... μη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι, θα αποφευχθεί μια μείωση 20%-25% στις συντάξεις των μικρομεσαίων προς το τέλος του 2014.



Το βλέμμα στο... 2023
Το ποσό αυτό είναι γιγάντιο (9 δισ. ευρώ), αν σκεφτεί κανείς πως αντιστοιχεί στο... 40% των χρημάτων που εκτιμάται από το ΥΠΟΙΚ ότι θα χρειαστούν τα ασφαλιστικά ταμεία για να πληρώνουν το 2018 τις κύριες και επικουρικές συντάξεις (βλ. Διάγραμμα).

Δεν πρόκειται, όμως, φυσικά -λένε από το υπουργείο Εργασίας-, να χρησιμοποιηθούν τα 9 δισ. ευρώ για τις ανάγκες χρηματοδότησης... μίας χρονιάς, π.χ., του 2019, αλλά όλων των χρόνων που θα ακολουθήσουν, ανάλογα με τα ελλείμματα που θα εμφανιστούν στα ασφαλιστικά ταμεία από την προβλεπόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 10,5% και των κοινωνικών πόρων κατά 44%, αλλά και από την πιθανή διάψευση των προβλέψεων για τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές (βλ. Διάγραμμα).

Εξαιρετικά αδύναμη, βλέποντας τη μέχρι τώρα πορεία των ρυθμίσεων, είναι, π.χ., η πρόβλεψη για είσπραξη 6 δισ. ευρώ στο διάστημα 20142018 από ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι, έχει διαμορφωθεί μια εξίσωση των... ελλειμμάτων από πλευράς ΥΠΟΙΚ που θέλει τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές υποτίθεται να καλύπτουν τις «τρύπες» που αφήνει στους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και των κοινωνικών πόρων.

Εξάλλου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση απασχόλησης του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), σε αναλογιστικούς όρους το 2023 εμφανίζεται στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ως εναρκτήριο έτος του φαινομένου της μαζικής εξόδου συνταξιούχων.

Ήδη στο υπουργείο Εργασίας αναμένουν πως το 2018 οι συνταξιούχοι θα φτάσουν τα 2,6 εκατομμύρια, από τα 2,45 εκατ. που είναι σήμερα, ενώ η ανεργία δεν θα έχει πέσει κάτω από 20%, κόντρα στις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ (15,8%). Συνεπώς, οι χρηματοδοτικές ανάγκες των Ταμείων για την πληρωμή συντάξεων αναμένεται να εκτιναχθούν την επόμενη δεκαετία.

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 13ης Σεπτεμβρίου


ΠΗΓΗ;capital.gr

ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΣΤΙΣ ΒΕΕ


Μπορεί  στην αρχή το εκκλησάκι να έχασε τον δρόμο και να περιφερόταν από τις ΒΕΕ προς τις ΒΕΑ τελικά όμως βρήκε τον προορισμό του.
Η φωτογραφία είναι από τον συνάδερφο Μπενεα Γιώργο.

Ποιοι θα πληρώσουν φόρο έως …46% για το κινητό και το ΙΧ τους

Ποιοι θα πληρώσουν φόρο έως …46% για το κινητό και το ΙΧ τους
Απίστευτη πρόβλεψη της φορολογικής νομοθεσίας: Κινητά, αυτοκίνητα και άλλες παροχές σε είδος που έχουν δοθεί από τις επιχειρήσεις στους υπαλλήλους για να ανταποκρίνονται στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, θα φορολογούνται ως …εισόδημα των εργαζομένων. Ο καινούργιος φορολογικός νόμος προβλέπει ότι η διάταξη ισχύει από την 1/1/2014 ενώ από την πρωτοχρονιά προβλέπεται ότι θα επιβάλλεται και …παρακράτηση από τον μισθό.
Η διάταξη του νόμου είναι σαφέστατη: «οποιεσδήποτε παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό πρόσωπο αυτού συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά του στην αγοραία αξία τους, εφόσον η συνολική αξία των παροχών σε είδος υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ ανά φορολογικό έτος». Όμως, πώς ακριβώς θα φορολογηθούν αυτές οι παροχές; Εδώ και έναν χρόνο, το υπουργείο Οικονομικών …ξεσκονίζει την εγκύκλιο που πρέπει να εκδώσει προκειμένου να δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις στην αγορά και ακόμη δεν τα έχει καταφέρει. Η διάταξη του νόμου είναι γενικόλογη και αφήνει περιθώρια ερμηνειών. Ένα κινητό που δίνεται σε έναν πωλητή είναι παροχή σε είδος; Τα κουπόνια για αγορές σε σουπερ μάρκετ θα φορολογούνται ως εισόδημα; Οι συναλλαγές με τις κάρτες που δίδονται στα στελέχη;
Φανταστείτε ότι ένας πωλητής κάνει λογαριασμούς 600 ευρώ τον χρόνο (ή 50 ευρώ τον μήνα) μέσω του κινητού του. Αυτό το ποσό, βάσει του νόμου, θα προστεθεί στο υπόλοιπο εισόδημα και θα φορολογηθεί ως εξής:
Με συντελεστή 22% αν το εισόδημα φτάνει μέχρι τις 22.000 ευρώ τον χρόνο
Με συντελεστή 32% αν το υπόλοιπο εισόδημα κυμαίνεται από 22.000 έως 42.000 ευρώ
Με συντελεστή 42% αν το εισόδημα ξεπερνά τις 42.000 ευρώ.
Και η επιβάρυνση δεν σταματά εδώ. Υπάρχει και η εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα επιβληθεί οπωσδήποτε στα εισοδήματα του 2014 καθώς η όποια μείωση κάνει η κυβέρνηση, θα ισχύσει από το νέο έτος. Μάλιστα με την εισφορά αλληλεγγύης τα πράγματα είναι πολύ περίεργα καθώς μόνο εξαιτίας της προσθήκης του εισοδήματος από το κινητό, μπορεί ο εργαζόμενος να αλλάξει κλιμάκιο και να βρεθεί να πληρώνει περισσότερα για το σύνολο των εισοδημάτων του.
Να και το τι ορίζει το περίφημο άρθρο 13. Αναμένουμε τις διευκρινήσεις από το υπουργείο Οικονομικών
«Η αγοραία αξία της παραχώρησης ενός οχήματος σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα ενός φορολογικού έτους, υπολογίζεται σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) του κόστους του οχήματος που εγγράφεται ως δαπάνη στα βιβλία του εργοδότη με τη μορφή της απόσβεσης περιλαμβανομένων των τελών κυκλοφορίας, επισκευών, συντηρήσεων, καθώς και του σχετικού χρηματοδοτικού κόστους που αντιστοιχεί στην αγορά του οχήματος ή του μισθώματος. Σε περίπτωση που το κόστος είναι μηδενικό, η αγοραία αξία της παραχώρησης ορίζεται σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) της μέσης δαπάνης ή απόσβεσης κατά τα τελευταία τρία (3) έτη».
«Οι παροχές σε είδος με τη μορφή δανείου, προς εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα περιβάλλονται τη μορφή έγγραφης συμφωνίας και αποτιμώνται με βάση το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ των τόκων που θα κατέβαλε ο εργαζόμενος στη διάρκεια του ημερολογιακού μήνα κατά τον οποίο έλαβε την παροχή, εάν το επιτόκιο υπολογισμού των τόκων ήταν το μέσο επιτόκιο αγοράς, του οποίου η μέθοδος υπολογισμού ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κατά τον ίδιο μήνα και των τόκων που τυχόν κατέβαλε ο εργαζόμενος στη διάρκεια του εν λόγω ημερολογιακού μήνα. Σε περίπτωση που δεν υφίσταται έγγραφη συμφωνία δανείου, το σύνολο του αρχικού κεφαλαίου λογίζεται ως παροχή σε είδος. Η προκαταβολή μισθού άνω των τριών (3) μηνών θεωρείται δάνειο»
«Η αγοραία αξία των παροχών σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή εταίρος ή μέτοχος από νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών προσδιορίζεται κατά το χρόνο άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης ή μεταβίβασής του και ανεξαρτήτως εάν συνεχίζει να ισχύει η εργασιακή σχέση. Η αγοραία αξία άσκησης δικαιώματος είναι η τιμή κλεισίματος της μετοχής στο χρηματιστήριο μειωμένη κατά την τιμή διάθεσης του δικαιώματος».
«Η αγοραία αξία της παραχώρησης κατοικίας σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα ενός φορολογικού έτους, αποτιμάται στο ποσό του μισθώματος που καταβάλλει η επιχείρηση ή σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας σε ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου».


ΠΗΓΗ:.fpress.gr

Οι πετρελαιάδες του τρόμου...

Ένα ταχέως αναπτυσσόμενο δίκτυο λαθρεμπορίου κρίνεται απαραίτητο για την επέκταση του αυτοαποκαλούμενου «χαλιφάτου»

Απόδοση Αναστασία Κυριανίδη – Νικολαϊδη

Από όταν άρχισε να σαρώνει στο διάβα της ολόκληρο το Βόρειο Ιράκ στις αρχές Ιουνίου, καταλαμβάνοντας πόλεις, διυλιστήρια και πετρελαιοπηγές, η τρομοκρατική οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Ισλαμικό Κράτος» μπορεί να βγάζει περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη εγκληματική ομάδα, σύμφωνα με στελέχη της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Ενώ η Αλ Κάιντα, η Χεζμπολάχ και η Χαμάς εξαρτώνται από τη γαλαντομία των πλούσιων υποστηρικτών τους και κρατικών χορηγών, το «Ισλαμικό Κράτος» αυτοχρηματοδοτείται σχεδόν εξ ολοκλήρου με τα κέρδη που αποσπά από εκβιασμούς, επιβολή παράνομων φόρων και ιδιαίτερα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Οι Ταλιμπάν έκαναν χρήματα εξάγοντας λαθραία όπιο από το Αφγανιστάν, ενώ οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) συντηρούνταν εν μέρει από την πώληση κοκαΐνης και από τα λύτρα των απαγωγών. Αλλά αυτές οι προσπάθειες ωχριούν σε σύγκριση με τα χρήματα που μπαίνουν στον κορβανά του «Ισλαμικού Κράτους» μέσω ενός δικτύου λαθραίας διακίνησης πετρελαίου που εκτείνεται σε μια μεγάλη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, υπολογίζεται ότι οι Ταλιμπάν συγκέντρωσαν περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια το 2011, ήτοι πάνω από 1 εκατ. δολ. την ημέρα. Αμερικανοί ειδικοί της αντιτρομοκρατίας πιστεύουν ότι έως τα τέλη Ιουνίου το «Ισλαμικό Κράτος» είχε έσοδα έως και 2 εκατ. δολ. την ημέρα από το πετρέλαιο - αν και το ποσό αυτό μειώνεται, καθώς χάνει τον έλεγχο κάποιων κοιτασμάτων και οι Αρχές προσπαθούν να πατάξουν το διασυνοριακό λαθρεμπόριο.

Πέρυσι η οργάνωση έχει πάρει τον έλεγχο κοιτασμάτων πετρελαίου στο Ιράκ και στη Συρία, γεγονός που της έδινε πρόσβαση σε χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, τα οποία πουλά στη μαύρη αγορά.

Η μεγαλύτερη ποσότητα από το πετρέλαιο της οργανώσης διακινείται μέσω τοπικών μεσαζόντων και τα χρήματα καταβάλλονται σχεδόν εξολοκλήρου σε μετρητά, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό των συναλλαγών. Έτσι, το «Ισλαμικό Κράτος» προστατεύεται από τις παραδοσιακές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για να «στεγνώνουν» τα κεφάλαια της τρομοκρατίας, όπως είναι οι διεθνείς τραπεζικές κυρώσεις και οι νόμοι κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο ιδρυτής της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, γόνος μιας πλούσιας οικογένειας με εξαιρετικές διασυνδέσεις, απολάμβανε τη στήριξη ενός δικτύου ξένων χορηγών με τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό/Ετσι, οι Αρχές κατόρθωσαν να στριμώξουν τους υποστηρικτές της Αλ Κάιντα. Η ως επί το πλείστον τοπική ροή εσόδων για το «Ισλαμικό Κράτος» δημιουργεί μια μοναδική πρόκληση για τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις που επιδιώκουν να σταματήσουν την προέλαση των ανταρτών.

Τα έσοδα του «Ισλαμικού Κράτους» από την παράνομη διακίνηση πληρώνουν και για την εδαφική του επέκταση. Πριν από την κατάληψη της Μοσούλης, τη 10η Ιουνίου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, οι ειδικοί αναλυτές υπολόγιζαν τον συνολικό αριθμό των ανταρτών της οργάνωσης σε περίπου 10.000. Χάρη σε μια καλά ενορχηστρωμένη εκστρατεία στρατολόγησης μέσω των social media σε Μέση Ανατολή και Δύση, το «Ισλαμικό Κράτος» είναι πιθανό να έχει διπλασιάσει το δυναμικό του. Ο Hisham al-Hashimi, Ιρακινός ειδικός στις εξεγέρσεις σουνιτών, εκτιμά ότι έχουν στρατολογηθεί ήδη πάνω από 30.000 αντάρτες, που πρέπει να ταϊστούν, να στεγαστούν και να εξοπλιστούν.

Το «Ισλαμικό Κράτος» διυλίζει μέρος του λαθραίου πετρελαίου για δική του χρήση, κυρίως σε βενζίνη και ντίζελ, για τον στόλο του από τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα, λέει ο Richard Mallinson, γεωπολιτικός αναλυτής. Κάποιο από αυτό χρησιμοποιείται επίσης για την τροφοδοσία των μονάδων που ηλεκτροδοτούν τις πόλεις υπό κατάληψη. Το υπόλοιπο πετρέλαιο μπαίνει σε βυτία και πωλείται στη μαύρη αγορά. «Δεν νομίζω να είναι σημαντικές οι ποσότητες που εξάγονται μέσω αγωγών ή διά θαλάσσης», λέει ο Mallinson. «Καταλήγουν κυρίως σε ντόπιους αγοραστές και διυλιστήρια στην περιοχή».

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ, το πετρέλαιο που πουλά το «Ισλαμικό Κράτος» περνά μέσα από την αυτόνομη ιρακινή περιοχή του Κουρδιστάν και στη συνέχεια περνά στο Ιράν και στην Τουρκία. Το Ιράν πρόσφατα πήρε μέτρα κατά της λαθραίας διέλευσης μέσω των συνόρων του. Οι λαθρέμποροι τείνουν να είναι ντόπιοι: Ιρακινοί, Τούρκοι, Σύριοι και Κούρδοι.

Η μάχη του «μαύρου χρυσού»
Το πετρέλαιο μπορεί να είναι η καλύτερη πηγή πλούτου του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά ταυτόχρονα παρέχει στους εχθρούς του έναν ευδιάκριτο στόχο. Οι δυτικές κυβερνήσεις και οι συμμαχικές χώρες, μην έχοντας επιλογή για επιβολή κυρώσεων, θεωρούν «κλειδί» για την αναχαίτιση της προέλασης του «Ισλαμικού Κράτους» την εξάρθρωση του δικτύου λαθρεμπορίου, ανακαταλαμβάνοντας τα κοιτάσματα πετρελαίου.

Στις 28 Αυγούστου, ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις ανακατέλαβαν δύο πηγές στο Βόρειο Ιράκ - Άιν Ζαλά και Μπατμά. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής ενέργειας του επαρχιακού συμβουλίου της Νινευή, οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» πυρπόλησαν τις δεξαμενές, καθώς προσπαθούσαν να σταματήσουν την προέλαση.

Σήμερα το «Ισλαμικό Κράτος» προσπαθεί να πάρει υπό τον έλεγχό του τη μονάδα του Μπαϊτζί στο Βόρειο Ιράκ, στην οποία διυλίζεται περίπου το ένα τρίτο του πετρελαίου της χώρας. Η μονάδα παραμένει κλειστή από την επίθεση των ισλαμιστών τον Ιούνιο και είναι πλέον το πεδίο σκληρών μαχών μεταξύ τζιχαντιστών και των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στην ιρακινή κεντρική κυβέρνηση.

Οι τζιχαντιστές προσθέτουν στα έσοδά τους και χρήματα από τη φορολόγηση των κατοίκων των πόλεων που έχουν καταλάβει, όπως είναι η Μοσούλη, και τον έλεγχο των σιταποθηκών και άλλων κρίσιμων πόρων. Εγκληματικές δραστηριότητες όπως οι ληστείες τραπεζών, κοσμηματοπωλείων, οι εκβιασμοί και οι απαγωγές για λύτρα τούς παρέχουν σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα. Η οργάνωση υπολογίζεται ότι έχει συγκεντρώσει πάνω από 10 εκατ. δολάρια τα τελευταία χρόνια από πληρωμές λύτρων και μόνο.

Ενώ ο στρατός των ΗΠΑ εγκαινιάζει αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ εναντίον των τζιχαντιστών, οι κεντρικές κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους για να χτυπήσουν τα ταμεία του «Ισλαμικού Κράτους», «Δεν έχει βρεθεί το μέρος όπου φυλάσσονται όλα αυτά τα χρήματα, αλλά μπορεί να υπάρχουν τρόποι για το μάθουμε», λέει ο Brian Fishman, πρώην διευθυντής έρευνας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην αμερικανική Στρατιωτική Ακαδημία στο West Point. «Αφού δεν είναι σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό, θα πρέπει κάπου να τα έχουν βάλει».



ΠΗΓΗ:capital.gr

Τι συμβαίνει με τον Α.Σαμαρά; - Τώρα ζήτησε από τον Αζερμπαϊτζάν "να στείλει άμεσα φ.α. στην Ελλάδα"! - Προφανώς αεροπορικώς!


Στην υποβολή ενός παράδοξου αιτήματος προχώρησε ο Α.Σαμαράς προς τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάν Αλίγιεφ, στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα, Μπακού ζητώντας του "επιπλέον παροχή αζέρικου φυσικού αερίου στη χώρα μας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία"!  Εννοώντας φυσικά τον προσεχή χειμώνα...

Εδώ έχουμε τρία κενά λογικής. 

Πρώτον δεν υπάρχει ροή αζερικού φυσικού αερίου προς την Ελλαδα και είναι άγνωστο αν θα υπάρξει ποτέ (αφού ο ΤΑΡ έχει "κολλήσει" για πολλούς και διάφορους λόγους)

Δεύτερον, ο ΤΑΡ και να κατασκευαστεί δεν θα είναι έτοιμος πριν από το 2018 και βεβαια, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει επαρκές αζέρικο φυσικό αέριο.

Τρίτον αν η Ουκρανία εμποδίσει την ροή φυσικού αερίου προς την κεντρική και νότιο Ευρώπη, το αζερικό φυσικό αέριο, μέχρι το 2018 θα μπορεί να μεταφερθεί στην Ελλάδα μόνο ... αεροπορικώς σε γκαζάκια, αφού ούτε αγωγός υπάρχει, ούτε θάλασσα έχει το Αζερμπαϊτζάν για να μεταφερθεί έστω σε μικρές ποσότητες υγροποιημένο.

Εκτός του ότι το Αζερμπαϊτζάν εξαρτάται από την Ρωσία και αν η Μοσχα "απελευθερώσει" τις αρμενικές Ταξιαρχίες θα βρεθούν σε 48 ώρες στο Μπακού, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες συγκρούσεις Ιουλίου και Αυγούστου.

Το ερώτημα είναι γιατί το είπε; Και γιατί τελευταία λέει εξωφρενικά πράγματα ο Α.Σαμαράς (όπως π.χ. ότι "Η Οικονομία έχει εκτοξευθεί") που κάνουν πολλά μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας να προβληματίζονται για την γενικότερη κατάσταση της (πολιτικής) λογικής του...

Οι δύο ηγέτες είχαν μία συνάντηση μόλις 20'!

Σαμαράς και Αλίγιεφ συμφώνησαν να επιταχυνθούν τα έργα και να γίνει προσπάθεια να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα. Προφανώς εννοούν ότι κανείς στη Βόρειο Ελλάδ δεν θέλει να δώσει το χωράφι του ... δωρεάν ή έναντι πινακίου φακής για να μεταφέρουν το φυσικό τους αέριο χωρίς κόστος οι Αζέροι στους Αλβανούς και τους Ιταλούς.



Ο κ. Αλίγιεφ αναφέρθηκε στις ενεργειακές δυνατότητες του Αζερμπαϊτζάν και στην επάρκεια των εγκατάστασεων, ώστε να επωφελούνται και οι γείτονες και σημείωσε ότι το Σαχ Ντενίζ δεν έχει δώσει όλες του τις δυνατότητες. Πολύ αμφιβάλουμε αν τις έχει πάντως.

Μετά το τετ-α-τετ των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αντιπροσωπειών των δύο χωρών, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης, ο υφυπουργός του, Ασημάκης Παπαγεωργίου και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη. 


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Οι αλλαγές στις συντάξεις από το 2015


Σύνταξη που θα αποτελείται από τρία διαφορετικά ποσά θα παίρνουν όσοι αποχωρούν από την εργασία τους από την 1/1/2015.

Οι αλλαγές που έρχονται είναι ήδη νομοθετημένες από το 2010 και έχουν να κάνουν με τον υπολογισμό όλων των νέων συντάξεων:

Καθιερώνεται η βασική σύνταξη των 360 ευρώ που θα εγγυάται το κράτος (σήμερα υπάρχει εγγύηση για όλο το ποσό της σύνταξης). Θεσπίζεται η αναλογική σύνταξη που θα υπολογίζεται για το χρόνο ασφάλισης από το 2011 και μετά. Η σύνταξη για τα χρόνια ασφάλισης ως το 2010, θα υπολογίζεται με τον παλιό τρόπο. Η τελική σύνταξη για όσους συνταξιοδοτηθούν από 1/1/2015 θα βγαίνει ως εξής:

Τμήμα σύνταξης για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2010. Αυτό το κομμάτι της σύνταξης θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, σε κάθε φορέα. Για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ που θα βγει στη σύνταξη το 2015 για τα χρόνια της ασφάλισής του μέχρι το 2010 θα πάρει σύνταξη διαλέγοντας από τα τελευταία 10 έτη την καλύτερη 5ετία με τους υψηλότερους μισθούς.

Τμήμα σύνταξης με βάση τις αποδοχές και τις εισφορές από το 2011 και μετά. Η σύνταξη θα υπολογίζεται με «αναλογικούς συντελεστές».

Τμήμα από τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, που θα είναι ανάλογο με τα χρόνια ασφάλισης από το 2011 διά το σύνολο των ετών ασφάλισης. Για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος που θα βγει στη σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας και τα 4 έτη τα έχει από το 2011 ως το 2014 θα πάρει τα 4/30 από τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, δηλαδή: 4/30Χ360=48 ευρώ.

Προστασία στον υπολογισμό των συντάξεων έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010. Ο νόμος προβλέπει ότι η σύνταξή τους δεν θα επηρεαστεί από καμία αλλαγή ακόμη και αν αποχωρήσουν μετά το 2015 που μπαίνει σε εφαρμογή το νέο σύστημα.

Η ουσία του νέου συστήματος είναι πως η σύνταξη που θα πάρουν όσοι φύγουν από το 2015 και μετά, διαμορφώνεται ήδη με βάση τις μειωμένες αποδοχές στις περισσότερες περιπτώσεις που παίρνουν οι εργαζόμενοι από το 2011 και μετά. 

Έτσι, για παράδειγμα ασφαλισμένος που θα συνταξιοδοτηθεί με 35ετία μετά το 2015 (έστω το 2019) μπορεί να πάρει ως και 120 ευρώ λιγότερα από σήμερα.

Αντίθετα, μικρότερες μειώσεις θα έχουν όσοι πρόκειται να αποχωρήσουν με λιγότερα έτη ασφάλισης, ενώ στην συνταξιοδότηση με 15ετία οι επιπτώσεις από το νέο σύστημα είναι μάλλον ουδέτερες αν όχι και θετικές.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr