Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Χρυσοχοϊδης κατά Βενιζέλου: "Μετά τις εκλογές δεν έχει έρθει ευρώ στη χώρα,τι θα πούμε; Ότι διαπραγματευόμαστε στο Παρίσι;"


Ενώ η σύσκεψη είχε ξεκινήσει, ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έκανε την εμφάνισή του και με την παρέμβασή του ξεκίνησε ένας κύκλος έντονου διαλόγου μεταξύ του ίδιου,  του μέλους του πολιτικού συμβουλίου Τόνιας Αντωνίου, και του υφυπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου.

Πληροφορίες ότι σημειώθηκαν φραστικά επεισόδια που παραπέμπουν σε φοιτητική συνέλευση σε πανεπιστημιακό αμφιθέατρο, όπου υποτίθεται ότι η πρώην βουλευτής Τόνια Αντωνίου απευθύνθηκε στο Μιχάλη Χρυσοχοϊδη λέγοντάς του «μας έχεις γ... με τα διόδια».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφερόμενος στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι πρέπει το κόμμα να βάλει κριτήρια για το πρόσωπο του προέδρου, το οποίο θα πρέπει να ενώνει τον λαό και να έχει κύρος στο εξωτερικό. Με αφορμή αυτό το θέμα εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος ήταν απών.

Ο κ. Λοβέρδος είχε δηλώσει ότι βρίσκονται 190 βουλευτές να ψηφίσουν τον επόμενο πρόεδρο. «Πού τις βρήκε τις 190 ψήφους ο Ανδρέας;» αναρωτήθηκε σε έντονο ύφος ο κ. Χρυσοχοίδης. Ενώπιον του κ. Βενιζέλου, ο υπουργός Μεταφορών υπογράμμισε στους παριστάμενους ότι το κόμμα βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή του και ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εξαφανιστεί.

Στον κ. Χρυσοχοϊδη απάντησε ο κ Γρηγοράκος, ο οποίος αμέσως σήκωσε το γάντι και είπε στον υπουργό Μεταφορών: « Μιλάς εσύ που ήσουν 20 χρόνια υπουργός και γραμματέας του κόμματος;».

Από τη δική της πλευρά η Τόνια Αντωνίου ζήτησε συντονισμό των μελών της κυβέρνησης και του κόμματος σε σχέση με τις πολιτικές που εφαρμόζονται.

Ανέφερε ως παράδειγμα ένα θέμα που απασχολεί την περιοχή της, τη Φθιώτιδα, και αυτό ήταν τα διόδια. Η αναφορά της κυρίας Αντωνίου έδειξε να ενοχλεί έντονα τον κ. Χρυσοχοίδη.

«Εσύ», είπε στην κυρία Αντωνίου ο κ.Χρυσοχοϊδης, «ψήφισες τα έργα και αυτή τη στιγμή δεν πληρώνει κανείς στη Λαμία διόδια διότι όλοι οι κάτοικοι έχουν κάρτες ελεύθερης διέλευσης».

Και συνέχισε ο υπουργός Μεταφορών απευθυνόμενος στην πρώην βουλευτή Φθιώτιδας: «Τολμάς να μου λες ότι έβαλα δυσβάστακτα διόδια όταν εσυ στη Βουλή ψήφισες τις συμβάσεις παραχώρησης που προβλέπουν τις αυξήσεις;»;

Βαρείς υπαινιγμούς άφησε ο κ. Χρυσοχοϊδης κατά του κ. Βενιζέλου λέγοντας: «Απ' την ημέρα που έγιναν οι εκλογές και ο ανασχηματισμός δεν ήρθε ούτε ένα ευρώ στη χώρα. Τι θα πούμε στους πολίτες; Οτι πήγαμε στο Παρίσι να διαπραγματευτούμε; Υπάρχει θέμα πολιτικής σταθερότητας».

Επικρίνοντας ευθέως τον κ. Βενιζέλο, ο κ. Χρυσοχοϊδης υποστήριξε: «Για να υπάρξει δημοκρατική παράταξη πρέπει να υπάρξουμε εμείς πρώτα ως κόμμα, να υπάρξει ένα ΠΑΣΟΚ επιθετικό, ακομπλεξάριστο, στο οποίο να λειτουργούν τα όργανα».

Κατά την άποψη του υπουργού Μεταφορών «σήμερα δεν ξέρουμε πού να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει ένα κόμμα portable! Όπου πάει ο πρόεδρος, πάει κι αυτό...». 


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ


ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ



ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Eγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τον αγωγό ΤΑΡ


Εγκρίθηκαν με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή του αγωγού TAP, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαιτζάν μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας προς την Ευρώπη (Ιταλία).
Ο αγωγός θα έχει αρχική μεταφορική ικανότητα 10 δις. κυβικών μέτρων ετησίως με δυνατότητα διπλασιασμού της στο μέλλον ενώ στα συνοδευτικά έργα περιλαμβάνονται σταθμοί συμπίεσης στον Έβρο και τις Σέρρες, μετρητικός σταθμός στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, βανοστάσια κλπ. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,5 δις. ευρώ (για το ελληνικό τμήμα) από την οποία αναμένεται να δημιουργηθούν 2000 άμεσες και 10000 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας.
Η απόφαση αφορά το ελληνικό τμήμα του αγωγού, μήκους 543 χλμ, από τους Κήπους του Έβρου έως τα Ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή Ιεροπηγής του Ν. Καστοριάς. Για την όδευση στα Τενάγη Καβάλας όπου είχαν δημιουργηθεί αντιδράσεις η απόφαση προβλέπει ότι ο αγωγός θα ακολουθήσει τη βόρεια εναλλακτική χάραξη, που βρίσκεται όπως επισημαίνεται εκτός Τεναγών (εκτός εδαφών τύρφης), ακολουθώντας κυρίως υφιστάμενους αγροτικούς δρόμους, αρδευτικά κανάλια και κατά μήκος της οριογραμμής αγροτεμαχίων, στην πεδιάδα των Φιλίππων. Συγκεκριμένα η όδευση αρχίζει βόρεια του οικισμού Νέος Ζυγός, ακολουθεί διαδρομή νοτίως των Φιλίππων και των Κρηνιδών και εισέρχεται στο ΝΑ τμήμα του Αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, διατρέχοντας σχεδόν παράλληλα το νότιο όριο της Αρχαιολογικής Ζώνης και στη συνέχεια ακολουθεί ΒΔ κατεύθυνση.
Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για την προστασία δασών και αρχαιολογικών χώρων. Η εταιρία θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τις Εφορείες αρχαιοτήτων ενώ προβλέπεται ότι σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια των εκσκαφικών εργασιών βρεθούν αρχαιότητες, οι εργασίες θα διακοπούν στο τμήμα που θα κρίνει απαραίτητο η αρμόδια Εφορεία για την προστασία των αρχαιοτήτων και θα ακολουθήσει επικαιροποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας με τα νεότερα στοιχεία των εργασιών και διενέργεια ανασκαφικής έρευνας από ειδικό συνεργείο, αμειβόμενο από τις πιστώσεις του έργου.
Στον ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (16%), Total (10%), E.ON (9%) και Axpo (5%)


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Επιστροφή χρημάτων μέσω της ΔΕΗ σε νοικοκυριά που μένουν κοντά σε αιολικά πάρκα

Επιστροφή χρημάτων μέσω της ΔΕΗ σε νοικοκυριά που μένουν κοντά σε αιολικά πάρκα
Θέμα χρόνου είναι η κατάθεση της υπουργικής απόφασης για να αποδοθεί το ανταποδοτικό τέλος ύψους 1% στους κατοίκους των Δήμων που έχουν αιολικά πάρκα, ενώ η σχετική νομοθετική ρύθμιση έχει καταρτιστεί προ τριετίας. Αυτό σημαίνει ότι οι εν λόγω καταναλωτές θα λάβουν  επιστροφές χρημάτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με το ποσό να κυμαίνεται από 100 έως 400 ευρώ, αναλόγως των οικισμό και θα είναι εφάπαξ για 2013, 2012 και 2011.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, υπάρχει σχετική διάταξη εδώ και τρία χρόνια, η οποία ανέφερε ότι όπου εγκαθίσταται αιολικό πάρκο το 2% των εσόδων του το κρατάει ο Δήμος, κάτι που εφαρμόζεται. Το άλλο 1% είναι έσοδα τα οποία προβλέπεται να “περάσουν” στο λογαριασμό του κάθε νοικοκυριού του συγκεκριμένου χωριού, ωστόσο αυτό εκκρεμεί, λόγω κάποιων γραφειοκρατικών κωλυμάτων.

Σήμερα υπάρχουν εγκαταστημένα αιολικά πάρκα σε 272 οικισμούς, με περίπου 80 με 100 χιλιάδες σπίτια. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, για αυτά τα περίπου 100.000 σπίτια, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ίσως και μέσα στην εβδομάδα, θα επιστραφούν χρήματα που έπρεπε να τους έχουν  δοθεί ως ανταποδοτικά.

Για παράδειγμα, στην Αργολίδα υπάρχουν έξι χωριά ορεινά όπου οι λογαριασμοί οικιακού ρεύματος είναι 2.300. Για αυτούς τους 2.300 λογαριασμούς των έξι χωριών της Αργολίδας τα χρήματα που θα επιστραφούν είναι 990.000. Είναι περίπου κατά μέσο όρο - ανά χωριό και ανά σπίτι είναι περίπου 300 ευρώ που θα επιστραφούν πίσω με τους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ.  Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όταν έρχεται ο λογαριασμός οι κάτοικοι αυτών των χωριών  αντί να πληρώνουν θα έχουν επιστροφή. 


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΔΕΣΦΑ: Τροφοδότησε με φυσικό αέριο το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου


Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014, ξεκίνησε από τον ΔΕΣΦΑ η τροφοδότηση των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου με φυσικό αέριο. Το  διυλιστήριο Ασπροπύργου χρησιμοποιεί πλέον ως καύσιμο το φυσικό αέριο, για τη λειτουργία δύο αεριοστρόβιλων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της μονάδας Fuel Gas.

Η συμφωνία του έργου μεταξύ των δύο εταιρειών υπογράφηκε τον Μάιο του 2014 και η ολοκλήρωσή του πραγματοποιήθηκε από τον ΔΕΣΦΑ στον προγραμματισμένο χρόνο. Το έργο περιελάμβανε εργασίες μετατροπών και αναβάθμισης του υφιστάμενου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του Μετρητικού / Ρυθμιστικού σταθμού του ΔΕΣΦΑ στον Ασπρόπυργο.

Για τη σπουδαιότητα του έργου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς δήλωσε: "Η σύνδεση του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου αποτελεί ένα έργο επωφελές και για τις δύο εταιρείες διότι αφενός συμβάλλει στην αύξηση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου και αφετέρου στην αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας".

Σημειώνεται ότι , πέραν της ολοκλήρωσης του έργου σύνδεσης του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, υλοποιείται το έργο σύνδεσης με φυσικό αέριο και του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ Ελευσίνας το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί από τον ΔΕΣΦΑ στο τέλος του 2014.


ΠΗΓΗ;newmoney.gr

Αποχαιρετισμός στα λιγνιτωρυχεία και στην ελληνική βιομηχανία;


Το βιβλίο "Αποχαιρετισμός στους Λιγνιτωρύχους" έγραψε το 1996 ένας Γενικός Διευθυντής Ορυχείων της ΔΕΗ, μετά τη συνταξιοδότησή του, αλλά κάποια απ' τα περιεχόμενά του είναι και σήμερα επίκαιρα. Το θυμηθήκαμε μαθαίνοντας ότι προβληματισμένος μάλλον είναι το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Αρ. Ζερβός από την κατάσταση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής, αφού θέλει να κάνει αλλαγές διευθυντών στα λιγνιτωρυχεία. Μιλώντας την Άνοιξη σε συνέδριο είχε πει ότι η λιγνιτική παραγωγή θα είναι φέτος 25500GWh, αλλά, όπως έδειξαν τα στοιχεία του 7μήνου, δεν υπάρχει περίπτωση να πιάσει το στόχο. Περιμένουμε με ενδιαφέρον σε λίγες μέρες και τα στοιχεία του 8μήνου, αν θα δούμε και νέο success story.

Αν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον αναδιοργάνωσης των λιγνιτωρυχείων, για στήριξη της ηλεκτροπαραγωγής στο λιγνίτη, θα έπρεπε να κάνουν ...
αλλαγές πριν δυο χρόνια, όταν συζητούσαν ένα νέο οργανόγραμμα. Ωστόσο, η ψήφιση του νόμου για τη διάσπαση της ΔΕΗ στα δυο απέδειξε ότι δεν υπάρχει καμιά κυβερνητική πρόθεση στήριξης της λιγνιτικής παραγωγής, οπότε θα πρέπει να προετοιμαστούμε τα επόμενα χρόνια να δούμε τα τιμολόγια να εκτοξεύονται σε πρωτοφανή ύψη.

Κάνοντας μια παρένθεση, μια πρόγευση για τα τιμολόγια θα πάρουμε σε πολύ λίγο διάστημα, με πρόσχημα αυτή τη φορά τις "Υποχρεώσεις Κοινής Ωφέλειας", (ΥΚΩ), που προκύπτουν από τη χρηματοδότηση της ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεμένων νησιών με πετρέλαιο, αλλά κι απ' το Κοινωνικό Τιμολόγιο του Μανιάτη. Η τιμή του πετρελαίου ήταν περίπου σταθερή τα τελευταία 4 χρόνια, η κατανάλωση ηλεκτρικού έπεσε λόγω της κρίσης, αλλά οι ΥΚΩ αυξήθηκαν! Μαγική εικόνα; Όχι αναγκαστικά, αφού έτσι όπως τα κατάφερε ο Μανιάτης κοντεύει να βάλει τη μισή Ελλάδα στο "Κοινωνικό Τιμολόγιο", για να μας δείξει προφανώς πόσο κοινωνικά ευαίσθητος είναι. Αφού πρώτα έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια και δημιούργησαν 1,3 εκατ. άνεργους, αφού τσάκισαν εισοδήματα και συντάξεις φτωχοποιώντας όσους έμειναν να έχουν δουλειά, αφού φόρτωσαν το λογαριασμό του ηλεκτρικού με το χαράτσι του ΕΕΤΗΔΕ, αφού άφησαν τους γλεντζέδες της Energa να φεσώσουν το Δημόσιο και τη ΔΕΗ με 256 εκατ. ευρώ, αφού έκοψαν ανάλγητα το ρεύμα σε πολύτεκνους και τετραπληγικούς, στέλνοντας κάποιους στη γειτονιά των αγγέλων, αφού ακρίβυναν το πετρέλαιο θέρμανσης στρέφοντας τους πολίτες να ζεσταίνονται με καυσόξυλα αλλά και κλιματιστικά, επόμενο είναι να "φουσκώσουν" οι ΥΚΩ. Τελικά ο λογαριασμός του ηλεκτρικού έχει κάτι λίγο από κόστος ενέργειας και κυρίως είναι φόροι και τέλη: ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, ΝΕΡΙΤ, Δημοτικά τέλη, ΦΠΑ.


Ξαναγυρίζοντας στις αλλαγές διευθυντών στη ΔΕΗ, αφιερώνουμε στο Ζερβό τη σελίδα 84 του πιο πάνω βιβλίου. Η σελίδα αποκαλύπτει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το πελατειακό κράτος του 1990, το ίδιο πελατειακό κράτος που οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία σε καιρό ειρήνης. Είναι επιστολή του τότε Υπουργού Γεωργίας στον τότε Πρόεδρο της ΔΕΗ, με την οποία υποδεικνύει ποιος μηχανικός θα πάρει ποια θέση, αλλά και ποιος δεν θα πάρει. Έχουμε σβήσει τα ονόματα επειδή δεν έχουν τόση σημασία αυτά, όσο οι πρακτικές. Το σχόλιο του συγγραφέα είναι ότι "σήμερα η κατάσταση είναι χειρότερη" κι αναφέρεται μάλλον στο 1995, επί Πασοκ. Τώρα που συγκυβερνούν ΝΔ-Πασοκ, η κατάσταση είναι καλύτερη ή χειρότερη; Ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του απάντηση ... Για την ιστορία, ο Ξανθόπουλος δεν "μάσησε", σχεδόν τίποτα απ' τα αναγραφόμενα δεν υλοποιήθηκε.

Δυστυχώς, όσο δεν αλλάζει το σάπιο πολιτικό σύστημα δεν πρόκειται ν' αλλάξει τίποτα, οι συμπεριφορές που χρεοκόπησαν τη χώρα είναι πάντα παρούσες. Το πιο πιθανό είναι ότι ενόψει των επερχόμενων εκλογών και βλέποντας στις δημοσκοπήσεις να ανοίγει η ψαλίδα με το Συριζα, να γίνεται άλλη μια ανακατανομή και τακτοποίηση ημετέρων, ανάλογα με την ισχύ των διαφόρων βουλευτών, υπουργών, συνδικαλιστών. Η ευνοιοκρατία για μια ακόμα φορά αναμένεται να πνίξει την αξιοκρατία, να γιατί οι Έλληνες επιστήμονες φεύγουν και διαπρέπουν στο εξωτερικό: επειδή εδώ επικρατεί η κομματοκρατία. Με καραμπινάτη απόδειξη την πιο πάνω εικόνα.



Αν ωστόσο ήθελε ο Ζερβός, έστω την τελευταία στιγμή, κάτι ν' αλλάξει στη ΔΕΗ, θα μπορούσε να κάνει μερικές απλές ερωτήσεις στα στελέχη του, για να μάθει γιατί δεν θα βγουν οι 25500GWh. Αν τήρησαν κάποιο γενικό σχεδιασμό,  αν υλοποίησαν έργα, αν τήρησαν χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες. Απλά πράγματα, που τα ρωτάει οποιοσδήποτε μάνατζερ έχει επαφή με την αγορά, χωρίς να χρειάζεται καθηγητική ιδιότητα, εφόσον φυσικά έχει ο ίδιος υπόψη του το γενικό σχεδιασμό και τα χρονοδιαγράμματα.

Απ' αυτό το ιστολόγιο θέσαμε εδώ κι ένα μήνα το ερώτημα αν θα υπάρχει λιγνίτης το χειμώνα, για να στηρίξει τη χώρα αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου. Η μισή Ελλάδα ζεσταίνεται με φυσικό αέριο, αν η Ρωσία κλείσει τη βάνα οι πολίτες θα στραφούν κυρίως στο ηλεκτρικό για να ζεσταθούν. Το τι θα γίνει το χειμώνα θα το δείξει η ζωή, μακάρι να μη χρειαστεί να τρέχουμε μέσα στο καταχείμωνο. Εκτός κι αν κάποιοι ανερυθρίαστα μας πουν ότι θα πάρουμε ρεύμα απ' το "τζάμπα άνεμο", καθόσον χειμωνιάτικα ποιος να τολμήσει να μιλήσει για το "δωρεάν ήλιο"; Όλα τα περιμένουμε πια να τ' ακούσουμε απ' αυτούς που έριξαν το καράβι της χώρας στα βράχια.

Ο λιγνίτης είναι το μόνο καύσιμο που μπορεί να εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και ταυτόχρονα και φθηνή κιλοβατώρα. Αρκεί να τον αφήσουν ήσυχο, να καταλάβουν ότι έχει καφέ χρώμα, δεν έχει ούτε γαλάζιο, ούτε πράσινο, ούτε κόκκινο. Αν τον οδηγήσουν σε διάλυση, ο αποχαιρετισμός στους λιγνιτωρύχους και στα λιγνιτωρυχεία θα γίνει και αποχαιρετισμός της ελληνικής βιομηχανίας. Η ΕΒΙΚΕΝ, που ήθελε 27500GWh λιγνιτικής παραγωγής, έχει πάρει άραγε είδηση τι γίνεται; Ενδέχεται να θεωρεί ότι θα εξασφαλίσει φθηνή ενέργεια από δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, αλλά αυτές θα έχουν νόημα μόνο αν υπάρχει λιγνιτική παραγωγή. Εκτός κι έχουν απελπιστεί πλέον απ' την κατάσταση κι ελπίζουν να πάρουν κι αυτοί φθηνό ρεύμα απ' τη Βουλγαρία ...


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Συνέδριο στη Κρήτη για τις συνέπειες της ανακάλυψης ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο


Οι γεωπολιτικές συνέπειες της ανακάλυψης ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθούν στο... επίκεντρο διήμερου συνεδρίου που θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο, στις 29 – 30 Σεπτεμβρίου, με θέμα «Πολιτική και Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο», υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Περιφέρειας Κρήτης και του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Προώθηση της Ειρήνης «Harry Truman”.

Το συνέδριο, στο οποίο θα συμμετέχουν επιστήμονες από αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του κόσμου, επικεντρώνεται στις αλλαγές συμμαχιών στην Ανατολική Μεσόγειο που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της ανακάλυψης νέων οικονομικών πόρων και των πολιτικών ανακατατάξεων που προκάλεσε η «Αραβική Άνοιξη».

Αυτές οι πολιτικές αλλαγές στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου σε συνδυασμό με τα οικονομικά συμφέροντα που έκαναν την εμφάνισή τους, μετά την ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου, ώθησαν τις περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής σε αναζήτηση καινούργιων συμμαχιών και διεθνών στρατηγικών.

Κύριος σκοπός του συνεδρίου είναι να διερευνήσει τις επιπτώσεις των πρόσφατων υπεράκτιων ενεργειακών ανακαλύψεων στην Ανατολική Μεσόγειο – ευρήματα που σίγουρα θα αλλάξουν το τοπίο στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά όπως και τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο αυτό, το συνέδριο επικεντρώνεται στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ισραήλ, Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου όπως και στην ισορροπία μεταξύ Η.Π.Α, Ρωσίας και Κίνας στην ευρύτερη περιοχή καθώς και στους εγχώριους και ξένους περιορισμούς που σχετίζονται με την ενέργεια και την πολιτική στις σχέσεις μεταξύ των αραβικών κρατών.

Το συνέδριο αυτό βασίζεται σε δύο προηγούμενες επιστημονικές εκδηλώσεις που έγιναν στο «Harry S.Truman Institute for the Advancement of Peace” στο Εβραϊκό Πανεπιστημίο της Ιερουσαλήμ, υπό την αιγίδα του Israel Office of the Konrad Andenauer Stiftung.

Βασισμένο στα προηγούμενα δύο συνέδρια (το πρώτο με θέμα «A Bridge under Troubled Waters? Energy Discoveries and the Geopolitics of the Eastern Mediterranean” και το δεύτερο "Energy in the EasternMed: Transcending Geography, Time, and Money"), το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο θα διερευνήσει περαιτέρω πώς οι ενεργειακές ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσαν να επηρεάσουν την περιφερειακή πολιτική ισχύ των διαφορετικών δρώντων στην περιοχή.

Τόπος: Ηράκλειο-Κρήτη

Ημερομηνία: 29 - 30 Σεπ 2014

Πρώτη ημέρα: 29 Σεπ 2014

10: 30-11: 00 Χαιρετισμοί επισήμων

Πρόεδρος: Καθηγητής Ανδρέας Στεργίου, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Καθ.Ευριπίδης Γ Στεφάνου, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης

Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης

Καθ.Menahem Blondheim, διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτού Harry S. Truman για την Προώθηση της Ειρήνης, Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Καθ. Ήβη Μαυρομούστακου, πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

11: 30-13: 30

Πρώτη Συνεδρία: Πηγές Ενέργειας και Γεωπολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο

Πρόεδρος: καθ.Menahem Blondheim, διευθυντής του Harry S. Truman Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Προώθηση της Ειρήνης, Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Καθ. Eytan Sheshinski, Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, Ισραήλ: "Η Μικτή ευλογία των Φυσικών Πόρων"

Καθ. Moshe Maoz, Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και Harry S. Truman Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Προώθησητης Ειρήνης, Ισραήλ: "Η μεταβαλλόμενη στρατηγική που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή"

Υποπτέραρχος ε.α Δρ Ανουάρ Eshki, διευθυντής του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής Στρατηγικών και Νομικών Σπουδών, Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας: "Το παζλ της Ανατολικής Μεσογείου: Εστιάζοντας στην επερχόμενη σύγκρουση»

13: 30-14: 50

Γεύμα

15: 00-16: 30

Δεύτερη Συνεδρία: Αλλαγή και συνέχεια στις Ενεργειακές Σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο Πρόεδρος: Καθηγητής Ανδρέας Στεργίου, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Καθ.Kivanc Ulusoy, Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Τουρκία: «Το ζήτημα της Κύπρου στο νέο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου: Υπό την τουρκική οπτική»

Hasan Selim Ozertem, Διεθνής Οργάνωση Στρατηγικών Ερευνών (USAK), Τουρκία: «Μεταβολλόμενες δυναμικές για την τουρκική ενεργειακή πολιτική και η ανάπτυξη νέων προκλήσεων"

Καθ. Amikam Nachmani, Πανεπιστήμιο Bar Ilan, Ισραήλ: "Το Ιστορικό υπόβαθρο των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας, η Ελλάδα και το Ισραήλ"

16: 45-18: 30

Τρίτη συνεδρία: Οι ενεργειακές σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εντός του παγκόσμιου πλαισίου

Πρόεδρος: Καθ Moshe Maoz, Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και Harry S. Truman Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Προώθηση της Ειρήνης, Ισραήλ

Καθ. Αντώνης Φώσκολος, Πολυτεχνείο Κρήτης: "Η Γεωπολιτική και Γεωοικονομική σημασία της Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα στο σταυροδρόμι της επερχόμενης ευρωπαϊκής Ενεργειακής Κρίσης"

Ayla Gürel, Σύμβουλος Έρευνας, Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη του Όσλο (PRIO) κέντρο Κύπρου, Κύπρος: "Το Κυπριακό Πρόβλημα και η Περιφερειακή Ενεργειακή Συνεργασία"

Δρ. Frans-Paul van der Putten, ερευνητής, Clingendael Ινστιτούτο, Κάτω Χώρες: "Ο ρόλος της Κίνας στην πολιτική και ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο"

Δρ Micha'el Tanchum, Ο Harry S. Truman Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη της Ειρήνης, Ισραήλ: «Ενεργειακή Συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν και η Πολιτική Αναμόρφωση της Κασπίας-Ανατόλια Περιοχή: Επιπτώσεις στην, και μαθήματα για, την Ανατολική Μεσόγειο"

20:00

Δείπνο

Δεύτερη ημέρα: 30 Σεπτεμβρίου 2014

10: 00-13: 00

Τέταρτη Συνεδρία: Ενέργεια και Πολιτική – Το πλαίσιο της Μέσης Ανατολής

Πρόεδρος: Καθηγητής Δημήτρης Μυλωνάκης, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Arslan Chikhaoui, Πρόεδρος Nord-Sud Ventures Consultancy Κέντρο, Αλγερία: «Αέριο στην Αλγερία για την ασφάλεια και τη σταθερότητα"

Αξιωματικός ε.α Nizar Αμπντέλ-Καντέρ Λιβάνου: "Φυσικό Αέριο Λιβάνου – Μεταξύ οικονομικών ευκαιριών και πολιτικών αντιπαραθέσεων"

Hanna Zaghloul, Διευθύνων Σύμβουλος, , CEO, Kawar Energy, Ιορδανία: «Ο Τομέας Ενέργειας στην Ιορδανία"

Δρ. Lior Herman, Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και Harry S. Truman Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη της Ειρήνης, Ισραήλ: «Διχόνοια και Συνεργασία: Η υπόθεση των ισραηλινο-παλαιστινιακών ενεργειακών σχέσεων"

Adam Hoffman, Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και Harry S. Truman Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Προώθηση της Ειρήνης, Ισραήλ: "Ο αιγυπτιακο – ισραηλινός αγωγός φυσικού αερίου και η μεταβαλλόμενη περιφερειακή τάξη"

13: 00-14: 30

Γεύμα

14: 30-19: 00

Συγγραφή ερευνητικής πρότασης

20:00

Δείπνο


ΠΗΓΗ:tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Αναψε φωτιές το «μπλόκο» ΣτΕ στο άνοιγμα καταστημάτων Κυριακές

Αναψε φωτιές το «μπλόκο» ΣτΕ στο άνοιγμα καταστημάτων Κυριακές - Οι νέες κόντρες
Διαφορετικές εκτιμήσεις συνεχίζουν να εκφράζουν οι έμποροι για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Αποδεκτό το μέτρο σε μικρή «κλίμακα», ανεφάρμοστο στη large εκδοχή του. Πολιτικές αντιδράσεις για την απόφαση του ΣτΕ.

«Καθυστέρηση» σε μια μάλλον προδιαγεγραμμένη πορεία απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές χαρακτηρίζουν παράγοντες του εμπορίου, την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να αναστείλει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε 8 περιφέρειες της χώρας και τις 52 Κυριακές του έτους.

Η προσφυγή στο ΣτΕ από την ΕΣΕΕ, την ΓΣΕΒΕΕ, την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, δύο εμπορικές εταιρείες που έχουν καταστήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και δέκα έμπορους, δεν εξέπληξε τους φορείς του οργανωμένου μεγάλου λιανεμπορίου, καθώς οι αντιδράσεις τους στο μέτρο ήταν γνωστές από νωρίς, και εν πολλοίς η κίνηση προσφυγής αναμενόμενη.

Σημειώνουν ωστόσο ότι η προσωρινή αναστολή που τελικά επιτεύχθηκε – μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κύριας προσφυγής που έχει κατατεθεί και η οποία θα συζητηθεί στην ολομέλεια του ΣτΕ το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου- δεν ανατρέπει τη θεσμοθετημένη λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές του έτους. «Το θέμα έχει ανοίξει και αφορά τόσο τον εμπορικό κόσμο όσο και τον καταναλωτή» αναφέρει μέλος του ΣΕΛΠΕ, προσθέτοντας ότι η αποδοχή του μέτρου όπως εφαρμόστηκε «δικαιώνει» τη λειτουργία των καταστημάτων τουλάχιστον για τις συγκεκριμένες Κυριακές.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, οι επιχειρηματίες και οι φορείς του εμπορίου, παραδέχονται ότι η αιφνιδιαστική απόφαση για άνοιγμα καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε συγκεκριμένες περιοχές αποδείχθηκε ότι στην πράξη δεν λειτούργησε. Στο αθηναϊκό κέντρο κατά τη διάρκεια του θέρους, ελάχιστες ήταν οι εμπορικές επιχειρήσεις που «τίμησαν» την εν λόγω δυνατότητα, ενώ οι μεγάλες μονάδες (αλυσίδες και πολυκαταστήματα) δεν συμμετείχαν εκτιμώντας ότι σε αυτή τη φάση το άνοιγμα των καταστημάτων τους δεν θα ήταν αποτελεσματικό. Οι επιφυλάξεις τους βασίστηκαν σε καθαρά οικονομικά δεδομένα, και προτίμησαν να μελετήσουν το κόστος, να προετοιμάσουν την οργάνωση τους και να δράσουν επιλεκτικά, όταν η καταναλωτική ζήτηση θα δικαιολογούσε το άνοιγμα τους.

Κοινή επωδός ωστόσο των φορέων του οργανωμένου λιανεμπορίου είναι πως οι περιορισμοί ή η υπερ-ρύθμιση δεν ωφελούν τη λειτουργία της αγοράς, ιδίως σε μια εποχή χαμηλών εσόδων. «Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα ανάμεσα στις τάξεις των εμπόρων. Θα πρέπει ωστόσο να υπάρξει μια μέση λύση που να μην «εξοντώνει», αλλά και να μην εμποδίζει εκείνους που έχουν την πρόθεση να εργαστούν και τις Κυριακές», σημειώνουν.

Ως προς το επιχείρημα της «ηθικής βλάβης», τέλος αρκετοί επιχειρηματίες επισημαίνουν ότι υπάρχουν δεκάδες επαγγελματικές ειδικότητες που εργάζονται τις Κυριακές, χωρίς να επικαλεστούν το συγκεκριμένο επιχείρημα.


Πολιτικές αντιδράσεις

Αντίστοιχη τοποθέτηση έκανε και ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος με tweet αναρωτήθηκε: «Αν προσφύγει κάποιος να κλείνουν τις Κυριακές, λόγω ηθικής βλάβης, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία, φαντάζομαι θα κλείσουν κι αυτά!». 

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Αδωνις Γεωργιάδης που επίσης μέσω tweet σχολίασε: «Με τέτοιου είδους αποφάσεις το ΣτΕ θα αφήσει το ΠΑΜΕ χωρίς αντικείμενο φοβάμαι...» 

Αντίθετα, ο Δ. Στρατούλης του ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτησε την απόφαση σημειώνοντας πως «αποτελεί μια σημαντική πρώτη νίκη των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων και των επαγγελματοβιοτεχνών, που αγωνίζονται για την ακύρωση αυτής της μνημονιακής κυβερνητικής απόφασης. Η κατάργηση της Κυριακής-αργίας στα καταστήματα, τους μόνους που ωφελεί είναι οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, ενώ ζημιώνει  τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στο εμπόριο, που τους διαλύει την εργασιακή, προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή».

Από την πλευρά της τέλος, η ΕΣΣΕ δηλώνει ικανοποιημένη ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι κερδήθηκε μια μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος, καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση της κύριας υπόθεσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας


ΠΗΓΗ:euro2day.gr

«Πάει πίσω» το νομοσχέδιο για το αέριο – Συνεχίζεται το παζάρι με τις ΕΠΑ


Δεν πρόκειται να έχει οριστικοποιηθεί το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς αερίου μέχρι το τέλος του μήνα που θα έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Με βάση τα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα θα έπρεπε να έχει ήδη ψηφιστεί, αλλά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress δεν θα έχει καν δοθεί για διαβούλευση. Και τούτο διότι οι διαπραγματεύσεις με την «τριάδα» SHELL, ENI και ΔΕΠΑ (κυρίως όμως με τις δύο πολυεθνικές που είναι στρατηγικοί εταίροι της ΔΕΠΑ στις ΕΠΑ Αττικής, και Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας αντίστοιχα), βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει συμφωνία. Η καθυστέρηση είναι σε γνώση της Κοινότητας και της τρόικας, εκτιμάται ωστόσο ότι δεν θα αποτελέσει μείζον ζήτημα.
SHELL, ENI και ΔΕΠΑ έχουν δώσει στο υπουργείο κοινό κείμενο με τις βασικές θέσεις τους όσον αφορά τους τρόπους αποζημίωσής τους για το γεγονός ότι θα χάσουν τα αποκλειστικά δικαιώματα που κατέχουν σήμερα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει διαχωρισμός της διαχείρισης των δικτύων διανομής και της προμήθειας. Οι απόψεις των επενδυτών λαμβάνονται φυσικά υπόψη από το ΥΠΕΚΑ, καθώς ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία που να ικανοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους και να αποφευχθεί η δικαστική διένεξη.
Εκείνο που εμφανίζεται ως «κόκκινη γραμμή» από το ΥΠΕΚΑ είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οικονομική αποζημίωση των μετόχων των ΕΠΑ. «Λεφτά δεν υπάρχουν και δεν μπορούμε να δώσουμε» έχει διαμηνυθεί με σαφήνεια. Η λύση αναζητείται μέσω του τρόπου με τον οποίο θα «στηθεί» η νέα δομή των εταιρειών διανομής της χώρας (χωρικά και χρονικά) και του ρόλου, σε αυτές, των μετόχων των ΕΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν διάφορες λύσεις, μεταξύ των οποίων και η λύση να χωριστεί η χώρα σε δύο ζώνες και να δημιουργηθούν δύο εταιρείες διανομής. Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΚΑ έχει διαμορφώσει  ένα βασικό σενάριο - πρόταση, το οποίο έχει ήδη  γνωστοποιήσει στους μετόχους των εταιρειών, οι οποίοι με τη σειρά τους το μελετούν για να διατυπώσουν τις επόμενες ημέρες την άποψή τους, με βάση προφανώς το αποτέλεσμα που βγάζουν οι «ασκήσεις εφαρμογής» του.
Θυμίζουμε ότι οι μέτοχοι των τριών ΕΠΑ είναι η ΔΕΠΑ σε ποσοστό 51% και σε ποσοστό 49% η Shell στην Αττική και η ιταλική Eni σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη. Η ολοκλήρωση των αλλαγών στην λιανική αγορά του φυσικού αερίου, είναι πολύ πιθανό να βρει τις τρεις εταιρείες (ΕΠΑ Αττικής, ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ΕΠΑ Θεσσαλίας) με νέους ανταγωνιστές. Το βέβαιον είναι ότι η είσοδος νέων παικτών στην προμήθεια, θα καταστεί εφικτή μέσω του νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΣΕΕΠ


           Η συνδικαλιστική δράση που ασκείται εντός των ορίων του Συντάγματος, του Νόμου και των συμφωνηθέντων σε κάθε επιχείρηση, πρέπει να διευκολύνεται από την εκάστοτε διοίκηση και δεν μπορεί να αποτελεί λόγο για υπηρεσιακή υποβάθμιση.
           Το τελευταίο χρονικά περιστατικό συναδέλφου ο οποίος βαθμολογήθηκε δυσμενώς μόνο και μόνο γιατί άσκησε το συνταγματικά  κατοχυρωμένο  δικαίωμά  του να συνδικαλίζεται, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρόμοιων  γεγονότων  που εμποδίζουν την ελευθερία σκέψης και διακίνησης ιδεών στα ΕΛΠΕ και στοχοποιούν το δικαίωμα των εργαζομένων να υπερασπίζονται τις κατακτήσεις  τους. Θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτά αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, προερχόμενα από υπερβάλλοντα ζήλο συγκεκριμένων στελεχών και δεν αποτελούν πολιτική της ίδιας της Εταιρείας.
           Υπενθυμίζουμε πως οτιδήποτε στραγγαλίζει τη συνδικαλιστική δράση στο χώρο των ΕΛΠΕ, αφορά εν δυνάμει κάθε εργαζόμενο, είτε  είναι  εκλεγμένος  είτε  όχι.

           Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη παρόμοιων φαινομένων και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τη νόμιμη συνδικαλιστική δράση και τη δημοκρατία σε διαδικασίες και θεσμούς.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ


                                               
                                               
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στις 05.09.2014 πραγματοποιήθηκε Δ.Σ. του Σωματείου στην αίθουσα του ΠΕ.ΣΥ ΒΕΘ.  Η ατζέντα περιελάμβανε πληθώρα θεμάτων, μιας και οι εργαζόμενοι ψήφισαν να γίνεται Δ.Σ. κάθε δύο μήνες αντί ενός, σύμφωνα με το ισχύον Καταστατικό. Θα αναφερθούμε στα κυρίαρχα θέματα που είναι τα ακόλουθα:

Αρνητική αξιολόγηση συναδέλφου λόγω συνδικαλιστικής δράσης.

Η σε κάθε περίπτωση απαράδεκτη ενέργεια της Εργοδοσίας δεν αφορά μόνο τον συν. Χριστίδη, αφορά όλους μας.  Κάθε συνάδελφος αξιολογείται από τους ανωτέρους του για τις γνώσεις του, το ενδιαφέρον του, την προσφορά του και την απόδοση του στην εργασία του. Για την συνδικαλιστική του δράση ''αξιολογείται'' από τους συναδέλφους του σε καθημερινή βάση. Αυτή η ενέργεια της Διοίκησης φανερώνει προσπάθεια ''εκφοβισμού και εξαγοράς φιλοσοφίας'' και δεν θα μείνει αναπάντητη. Ενημερωθήκαμε από το Προεδρείο ότι προτίθεται να αποστείλει εξώδικη διαμαρτυρία προς την Εταιρεία και ότι θα προχωρήσει στην έκδοση Δελτίου Τύπου. Συμφωνήσαμε, περιμένουμε την υλοποίηση των παραπάνω και απαιτούμε την ίδια στάση να υπάρχει και για το σύστημα αξιολόγησης, όπου επιχειρείται να εφαρμόζεται από πολλούς σαν μόνιμος μηχανισμός ρουσφετιών,  για να λειτουργεί πιεστικά στο σύνολο της εργασίας σε νέες ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα και στους μισθούς.

Μετακίνηση συναδέλφων με λεωφορεία.

Η αρνητική εξέλιξη της μείωσης του αριθμού των δρομολογίων των λεωφορείων πηγάζει από την Σύμβαση, την οποία οι εργαζόμενοι ψήφισαν όπως ορθά έσπευσε να μας υπενθυμίσει ο Πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ.  Όμως και αυτός ο σχεδιασμός που έκανε η κοινή επιτροπή Διοίκησης – Σωματείου έφερε τα αποτελέσματα που ζούμε σήμερα.  Η εικόνα συναδέλφων στην Εθνική Οδό να περιμένουν 40 λεπτά μετά την ολοκλήρωση του ωραρίου τους το λεωφορείο αποτελεί κατάντια για το Συνδικάτο και δεν τιμά κανένα μας.  Την μεγαλύτερη αλήθεια ανέφερε ο Β΄ Αντιπρόεδρος (Χρ. Παπουτσής) και μέλος της επιτροπής των λεωφορείων παραδεχόμενος ότι ''αυτά μπορούσαμε, αυτά κάναμε''!   

Οργανογράμματα

Δόθηκε σήμα για την επανεκκίνηση του δήθεν διαλόγου, τον οποίο οι εργαζόμενοι ψήφισαν για τα Οργανογράμματα και σύμφωνα με την δήλωση του Προέδρου του ΠΣΕΕΠ τα νέα οργανογράμματα θα είναι ''plus''.  Βαρεθήκαμε πια την πεπατημένη στρατηγική που ακολουθούν από κοινού Προεδρείο και Εργοδοσία, να μας παρουσιάζουν με μαξιμαλιστικό τρόπο, συμφωνημένες περικοπές και μετά να πανηγυρίζουν ότι δήθεν έδωσαν μάχη, επιχειρηματολογώντας  κιόλας για να είναι σίγουροι ότι φόβισαν τους εργαζόμενους στην λογική του δεν βλέπετε τι γίνεται γύρω μας. Δηλαδή να κόβονται αρχικά 20 από τα 40 και μετά να πανηγυρίζουν ότι τάχα είναι μεγάλη επιτυχία πως τα 20 καταφέραμε να είναι 23. Έλεος πια!!!! Τα έργα τους τα αφήνουμε στην κρίση σας.



Εκκαθαριστικό Μισθοδοσίας

Προφανώς είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Εταιρείας να αποστέλλει το εκκαθαριστικό μισθοδοσίας με όποιο τρόπο κρίνει εκείνη όπως είναι και υποχρέωση της να ενημερώνει τους εργαζομένους πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε μεταβολή.  Η νέα φόρμα μισθοδοσίας που χρησιμοποίησε έχει παραλήψεις και ''πληροφορίες'' που μάλλον έχουν σκοπό την δημιουργία κλίματος επηρεασμού των εργαζομένων.  Εμείς βάλαμε ότι η θέση του Συνδικάτου είναι να απαιτήσει από την Εταιρεία να μας αποστέλλεται είτε ηλεκτρονικά είτε με τον παραδοσιακό τρόπο η φόρμα του εκκαθαριστικού μισθοδοσίας που είχαμε μέχρι σήμερα, το οποίο έγινε αποδεκτό από το Δ.Σ.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η ανεκτικότητα που δείχνει το Προεδρείο του Σωματείου αλλά κι εμείς ως εργαζόμενοι με την στάση μας απέναντι στις διεκδικήσεις της Εταιρείας, της επιτρέπει να διαλύει σιγά σιγά τον κοινωνικό μας ιστό. Είχαμε επισημάνει στο παρελθόν και θα επανέλθουμε και σήμερα ότι πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία του Σωματείου.  Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην υποχωρητικότητα, στην ανεκτικότητα και την ''συνδιαλλαγή''.  Κι αυτό το τέλος μόνο εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε με την δυναμική μας να το δώσουμε. Ας το κάνουμε όσο είναι καιρός.









Συνεκμετάλευση της ΑΟΖ Αιγύπτου-Κύπρου: Με τα μισά για σιγουριά...


Σε συνεκμετάλευση των υδρογονανθράκων των ΑΟΖ Αιγύπτου και Κύπρου προχωρούν οι δύο χώρες, με την Λευκωσία να ακολουθεί την σίγουρη πολιτική του "ας είναι μισά και σίγουρα" παραλλαγή του "κάλλιο πέντε και στο χέρι". Ότι πήγε να κερδίσει η Τουρκία με το καθεστώς του ισλαμιστή προέδρου Μ.Μόρσι, το έχασε με μια...μονοκονδυλιά από τον νυν κοσμικό πρόεδρο Αμιντέλ Αμιντέλ Φατάχ Αλ Σισι .

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμιντέλ Αμιντέλ Φατάχ Αλ Σισι εξέδωσε χθες προεδρικό διάταγμα με το οποίο εγκρίνει την επικύρωση της συμφωνίας πλαίσιο για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ Κύπρου και την ΑΟΖ Αιγύπτου που εκτείνονται εκατέρωθεν της μέσης γραμμής η οποία υπογράφηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου 12/12/2013.

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Αιγύπτου είχε προ 15ημέρου επικυρώσει τη συμφωνία. Η έκδοση του Υπουργικού Διατάγματος διαβιβάστηκε ήδη στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Η υπογραφή του διατάγματος από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο ανακοινώθηκε από τον Κύπριο Υπουργό Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη.

H εξέλιξη αυτή ακολουθεί ακόμα μία ήττα της Τουρκίας η οποία εδώ και πολύ καιρό πίεζε την Αϊγυπτο για να μην υπογράψει τη συμφωνία. Τον καιρό που στην εξουσία βρίσκονταν η Μουσουλμανική Αδελφότητα με τον προεδρο Μ.Μόρσι η Τουρκία είχε σχεδόν πετύχει τον στόχο της μη αναγνώρισης της κυρπιακής ΑΟΖ.

Πέραν την οικονομική σημασίας, η απόφαση της Αιγύπτου στέλνει και σαφές πολιτικό μήνυμα στην Άγκυρα σε σχέση με τη νομιμότητα ερευνών και εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου στη Κυπριακή ΑΟΖ την οποία αμφισβητεί η Τουρκία και το ψευδοκράτος. Έχει σημασία που θα γίνει η συνεκμετάλευση καθώς εάν είναι κοντά στο τριεθνές Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, θα έχουμε αναγνώριση της ΑΟΖ λόγω Καστελόριζου από την Αίγυπτο, δίνοντας άλλο ένα χτύπημα ο Σίσι στην νεοοθωμανική πολιτική του "Σουλτάνου" Ρ.Τ.Ερντογάν.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Το comeback έκαναν τα futures του πετρελαίου την Πέμπτη

Το comeback έκαναν τα futures του πετρελαίου την Πέμπτη
Το comeback έκαναν τα futures του πετρελαίου την Πέμπτη με το αργό παράδοσης Οκτωβρίου να σημειώνει άνοδο 1,16 δολάρια ή 1,1% στα 92,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ διαπραγματεύτηκε ακόμα και στα 90,43 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2013.

Το brent παράδοσης Οκτωβρίου σημείωσε κέρδη 4 σεντς ή κάτω από 0,1% στα 98,08 δολάρια το βαρέλι. Το brent διαπραγματεύτηκε ακόμα και στα 96,72 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2012.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr