Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Πάνω από τις προβλέψεις η ανεργία και το 2014


Έως δύο ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερη των προβλέψεων διαμορφώνεται η ανεργία για το 2014, σύμφωνα με τις όψιμες προβλέψεις υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Εργασίας. 

Σ΄ αυτό το μελλούμενο αποτέλεσμα, συντείνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τις οποίες, το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 27,3% τον περασμένο Μάιο, παρά τις 59.470 “καθαρές” προσλήψεις (σ.σ. προσλήψεις μείον απολύσεις) που πραγματοποιήθηκαν -κυρίως- ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου η οποία έπονταν τότε. Πως προκύπτει αυτό;

* Ο “μέσος όρος” του ποσοστού ανεργίας για το α΄ πεντάμηνο του 2014 (Ιανουάριος – Μάιος) διαμορφώνεται στο 27,4%, δηλαδή 0,2 ποσοστιαίες μονάδες ψηλότερα από την ανεργία του αντίστοιχου σχεδόν διαστήματος πέρσι (σ.σ. 27,2% το α΄ εξάμηνο του 2014). Και αυτό παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις μετρήσεις του πληροφοριακού συστήματος “Εργάνη” του υπ. Εργασίας, κατά την διάρκεια του α΄ πενταμήνου του 2014 σημειώθηκαν... 160.946 “καθαρές” προσλήψεις. Το φαινόμενο παράδοξο της αύξησης των “καθαρών” προσλήψεων αλλά της αμετάβλητα υψηλής ανεργίας εξηγείται, λένε τραπεζικοί αναλυτές, από το γεγονός ότι οι εισροές των ηλικιακά νέων ανθρώπων στο εργατικό δυναμικό (δηλ. των ατόμων άνω των 15 ετών) και οι οποίες καταμετρώνται από την ΕΛΣΤΑΤ εξακολουθούν να είναι σε ετήσια βάση από τις προσλήψεις προσωπικού που μετρώνται από το σύστημα της “Εργάνης”, λένε από το υπ. Εργασίας.

* Δεδομένου ότι η ανεργία συνηθίζει να παίρνει τα πάνω της κατά τους φθινοπωρινές και χειμερινούς μήνες κάθε έτους, στο Υπ. Εργασίας το έχουν πάρει λίγο - πολύ απόφαση πως το ποσοστό της θα είναι πάνω - κάτω το ίδιο με πέρσι (27,3%). Μόνο που η τρόικα και το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι πριν δύο μήνες προέβλεπαν ανεργία 25,8% για το 2014. Μ΄ άλλα λόγια το ποσοστό της ανεργίας το οποίο τελικά διαμορφώνεται για φέτος είναι κατά 1,5 - 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από εκείνο που προέβλεπαν οι διεθνείς δανειστές και η κυβέρνηση.

Εν τούτοις η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται σχεδόν μια ανάσα πριν βγει από το πεδίο των αρνητικών προσήμων. Το γεγονός κάνει τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας να αναρωτιούνται για την “ποιότητα” της διαφαινόμενης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η προσοχή των τελευταίων εστιάζεται σε περισσότερα αναλυτικά στοιχεία για τη φύση του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές (δηλ. βάσει του παραγόμενου όγκου αγαθών και υπηρεσιών) συρρικνώθηκε κατά 0,2% το β΄ τρίμηνο του 2014. Που οφείλεται, όμως, αυτή η διάσταση μεταξύ των αμετάβλητα σχεδόν πανύψηλων ποσοστών ανεργίας και της αισθητής πλέον επιβράδυνσης της ύφεσης. 

Πρώτα, απ΄ όλα, παραδέχονται από το ΥΠΟΙΚ, η επιβράδυνση της ύφεσης δεν είναι τόσο σημαντική όσο φαίνεται. 

Και εξηγούν: Το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές (δηλ. με βάση όχι μόνο τον παραγόμενο αγαθών και υπηρεσιών αλλά και τις τιμές,) εξακολουθεί να πέφτει με υψηλούς ρυθμούς. Το α΄ τρίμηνο μειώθηκε κατά 3,9% και το β΄ τρίμηνο κατά 2,5%. Ο βασικός λόγος για την πτώση του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές είναι η σημαντική πτώση των τιμών, η οποία αν και ανακουφίζει ένα μέρος των καταναλωτών, κυριολεκτικά τσακίζει τον τζίρο των επιχειρήσεων. 

Συνεπώς η ύφεση με βάση τους τρέχοντες τζίρους (δηλ. όγκος παραγωγής επί τις τιμές) που πραγματοποιεί η οικονομία κινείται γύρω στο 3,2%, ενώ πέρσι “έτρεχε” με 6%. 

Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν στο Capital.gr πως ένας επιχειρηματίες προσλαμβάνει ή όχι προσωπικό ανάλογα όχι με τον όγκο των προϊόντων που πουλάει, αλλά με βάση τα έσοδα και, έτσι, τα κέρδη που απολαμβάνει. Το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές για τα δύο πρώτα τρίμηνα δείχνει χοντρικά πως ο τζίρος εξακολουθεί να πέφτει κατά κάθε άλλο παρά αμελητέο ποσοστό (3,2%) -δεδομένης της βαθιάς ύφεσης που έχει προηγηθεί κατά 2009 - 2013, γεγονός που αποτρέπει μία αισθητή ανάκαμψη της απασχόλησης -τουλάχιστον- μέχρι τις αρχές του 2015 με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα των εφοριών, των ασφαλιστικών ταμείων και των τραπεζών...


ΠΗΓΗ.capital.gr

Ενδιαφέρον για τα ελληνικά ναυπηγεία από την κινεζική Fujian

Ενδιαφέρον για τα ελληνικά ναυπηγεία από την κινεζική Fujian
Tο ενδιαφέρον της για τα ελληνικά ναυπηγεία εξέφρασε ο πρόεδρος του κρατικού ναυπηγοκατασκευαστικού ομίλου της κινεζικής Περιφέρειας Fujian, κ. Zhao Jinjie, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Παναγιώτης Μίχαλος, με τον με κύριο αντικείμενο συζήτησης τη διερεύνηση της διμερούς οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.

Ο κ. Jinjie τόνισε ότι η εταιρεία του επιθυμεί να διερευνήσει δυνατότητες συνεργασίας με ελληνικά ναυπηγεία, καθώς επίσης και με ελληνικές εταιρείες ναυτιλιακού εξοπλισμού. Αναφέρθηκε στη συνεργασία του με ναυτιλιακές εταιρείες της χώρας μας και επεσήμανε την υψηλή ζήτηση, από πλευράς κινεζικών ομίλων, για εξειδικευμένο προσωπικό με την απαραίτητη τεχνογνωσία στο ναυπηγοεπισκευαστικό και ευρύτερα ναυτιλιακό κλάδο.

Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι οι Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης και συμφώνησε ότι ένας από τους τομείς που παρουσιάζει ιδιαίτερες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας είναι ο ναυπηγοεπισκευαστικός. Όπως επεσήμανε, οι Έλληνες πλοιοκτήτες αποτελούν τους σημαντικότερους πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων, καθώς πάνω από 200 πλοία ελληνικών συμφερόντων βρίσκονται υπό κατασκευή αυτήν την περίοδο στη Κίνα.

Δεδομένης αυτής της συνεργασίας, ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε σε δύο επιπλέον προτεινόμενους τρόπους προώθησης της διμερούς συνεργασίας. Καταρχάς, στην αξιοποίηση της χρηματοδότησης που προσφέρουν τα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στους Έλληνες πλοιοκτήτες για εργασίες που υλοποιούνται όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και στα ελληνικά ναυπηγεία. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην πρόταση της ελληνικής πλευράς να προστεθεί στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και εξειδικευμένο Μνημόνιο Συνεργασίας σχετικά με τα κινεζικά ναυπηγεία και τους Έλληνες προμηθευτές εξοπλισμού.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

«Το 66% του αερίου που καταναλώνεται στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία»

«Το 66% του αερίου που καταναλώνεται στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία»
Σχέδιο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης, με έτοιμα κεφάλαια και ποσότητες γκαζιού για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης διακοπής ή περιορισμού της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, ζητάει από τις Βρυξέλλες η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, στόχος του μηχανισμού είναι να συνδέει τυχόν ελλείψεις σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), που θα αντιμετωπίζουν ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χώρες που δεν πλήττονται από την κρίση και διαθέτουν απόθεμα αερίου. Παράλληλα, η Ελλάδα προτείνει τη δημιουργία ενός κοινοτικού ταμείου που θα αποζημιώνει τα κράτη-μέλη τα οποία θα παραχωρούν το πλεόνασμά τους, που σε υπό διαφορετικές συνθήκες θα πωλούσαν σε πολύ καλύτερες τιμές στις αγορές τις Ασίας.

Παράλληλα, ο Γιάννης Μανιάτης εξήγησε πως «το 66% του αερίου που καταναλώνεται στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία, με 17% να προέρχεται από την Τουρκία και ακόμα 17% από την Αλγερία». Επιπλέον, σημείωσε πως σε άλλες ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ο βαθμός εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, που περνά από τους ουκρανικούς αγωγούς, ανέρχεται στο 100%.

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Η “πιο πράσινη από ποτέ” Γερμανία και άλλα παραμύθια …


Ένα άρθρο στο Businessweek για τη Γερμανία αναδημοσιεύτηκε στον Ελληνικό ηλεκτρονικό τύπο με τον “πονηρό” τίτλο “Πιο "πράσινη" από ποτέ η Γερμανία”. Τι είναι αυτό που “ανακάλυψε” το Businessweek; Την έκθεση του Ινστιτούτου Fraunhofer για την παραγωγή ενέργειας στη Γερμανία, που ανανεώνεται κάθε 15νθήμερο. Τα τελευταία στοιχεία δημοσιεύτηκαν στις 11 Αυγούστου και αφορούν το πρώτο 7μηνο 2014.

Όσοι παρακολουθείτε το ιστολόγιο, γνωρίζετε εδώ και δυο βδομάδες ότι το Ινστιτούτο Fraunhofer ήταν κατηγορηματικό: 14 χρόνια μετά την εισαγωγή του νόμου EEG για τις ΑΠΕ κι αφού εγκατέστησε πάνω από 72GW αιολικά και Φ/Β, η Γερμανία ηλεκτροδοτείται κατά βάση από λιγνίτη, λιθάνθρακα και πυρηνικά. Χωρίς αυτά, η γερμανική οικονομία “πάει για βρούβες”. Υπάρχει μια χαώδης απόσταση ανάμεσα στην εγκατεστημένη ισχύ σε αιολικά και Φ/Β και στην ενέργεια που αυτά πράγματι παράγουν.

Δείτε το πιο πάνω διάγραμμα, που δεν ήταν αρκετό για να  ...
θαμπώσει ούτε το Businessweek ούτε όσους εδώ αναπαρήγαγαν άκριτα το σχετικό άρθρο. Τι ακριβώς είναι “πράσινο”; Η …στήλη της βιομάζας;

Πουθενά δεν θα δείτε, ούτε στις "πρασινάδες" του Businessweek ούτε στην εγχώρια αναπαραγωγή, κι ας είναι στην 1η -μετά το εξώφυλλο- από τις 189 σελίδες της έκθεσης, να αναφέρεται καν το σχόλιο του Ινστιτούτου Fraunhofer: "Electricity production from nuclear power plants was on the level of the previous years. Brown coal fired power plants have produced about 4% less compared to the record year of 2013. However, the production was at the high level of 2012 and about 5% above the average of the last 10 years. The production of hard coal fired power plants was about 11% less than in the record year of 2013, but was on a similar level as in the years 2010 to 2012. Gas power plants have recorded the largest decline in production. In the first half year they produced about 25% less than in the same period last year. This decline follows a prolonged trend. Compared to the first half of 2010, production from gas power plants has halved. - Η παραγωγή ηλεκτρισμού από πυρηνικά ήταν στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια. Τα λιγνιτικά εργοστάσια παρήγαγαν περίπου 4% λιγότερο συγκρινόμενα με το έτος-ρεκόρ 2013. Ωστόσο, η παραγωγή ήταν στα υψηλά επίπεδα του 2012 και περίπου 5% πάνω απ' το μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας. Η παραγωγή των εργοστασίων λιθάνθρακα ήταν περίπου 11% λιγότερο απ' το έτος-ρεκόρ 2013, αλλά ήταν στα ίδια επίπεδα όπως τα έτη 2010-2012. Τα εργοστάσια φυσικού αερίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση παραγωγής. Στο πρώτο εξάμηνο παρήγαγαν περίπου 25% λιγότερο απ' το 2013. Αυτή η μείωση ακολουθεί μια ήδη παρατεινόμενη τάση. Συγκρινόμενη με το πρώτο μισό του 2010, η παραγωγή από φυσικό αέριο έχει πέσει στο μισό". 

Πουθενά επίσης δεν θα δείτε, ούτε στις "πρασινάδες" του Businessweek ούτε στην εγχώρια αναπαραγωγή, να αναφέρεται καν η αμέσως επόμενη παράγραφος της 1ης σελίδας της έκθεσης του Ινστιτούτου Fraunhofer: "The electricity exports increased in 2014. In the first half of the record year 2013, the export surplus to the neighboring European countries was 14.4 TWh. During the same period in 2014 already approx. 18 TWh were reached. If this trend continues until the end of the year, Germany will achieve a third record in a row in electricity exports. The bulk of the exports are sent to the Netherlands, followed by Austria, Switzerland and Poland. Some of these countries transmit the electricity directly to third party countries. For example, the Netherlands acts as a transit country for Belgium and the UK, Switzerland transmits electricity mainly to Italy. - Οι εξαγωγές ηλεκτρισμού αυξήθηκαν το 2014. Στο πρώτο μισό του έτους-ρεκόρ 2013 οι εξαγωγές προς τις γειτονικές χώρες ήταν 14,4TWh. Στο ίδιο διάστημα του 2014 ήδη εξήχθησαν 18TWh. Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, η Γερμανία θα πετύχει τρίτο ρεκόρ στη σειρά στις εξαγωγές ηλεκτρισμού. Ο κύριος όγκος των εξαγωγών κατευθύνεται προς την Ολλανδία, ακολουθούμενη από Αυστρία, Ελβετία και Πολωνία. Κάποιες απ' αυτές τις χώρες μεταφέρουν την ενέργεια κατευθείαν σε τρίτες χώρες. Π.χ. η Ολλανδία λειτουργεί ως χώρα διέλευσης για το Βέλγιο και τη Βρετανία, η Ελβετία μεταφέρει ενέργεια κυρίως στην Ιταλία". 

Η πρώτη ανάρτηση, με την οποία ξεκίνησε αυτό το ιστολόγιο, έλεγε ότι τα τελευταία 15 χρόνια η ενεργειακή πολιτική της χώρας χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο λες και σε αποθέματα είμαστε το ... Κατάρ. Βάλαμε μονάδες φυσικού αερίου και καίμε φυσικό αέριο, βάλαμε αιολικά, που χρειάζονται φυσικό αέριο για να παρακολουθεί γρήγορα την τυχαιότητα των μεταβολών τους, βάλαμε ηλιακά, που χρειάζονται φυσικό αέριο για να παρακολουθεί την περιοδικότητα των μεταβολών τους. Οι λιγνιτικές μας μονάδες δεν μπορούν να παρακολουθούν την τυχαιότητα ή μεταβλητότητα της παραγωγής των ΑΠΕ, πολύ απλά επειδή δεν κατασκευάστηκαν γι' αυτό το σκοπό και δεν μπορούν να ανεβοκατεβάζουν φορτία τόσο γρήγορα όσο γρήγορα μεταβάλλεται η παραγωγή των ΑΠΕ. 

Στη Γερμανία το είδαν εντελώς διαφορετικά: έστησαν μια βιομηχανία παραγωγής εξοπλισμού ΑΠΕ, εγκατέστησαν πολλά, πάρα πολλά αιολικά και ηλιακά, τα οποία παρήγαγαν οι ίδιοι και προσανατόλισαν τη βιομηχανία τους στις εξαγωγές, στις συνήθεις γι' αυτούς αγορές των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, όπου βρίσκουν εύκολα πρόθυμους ντόπιους συνεργάτες, (θυμηθείτε τη Ζήμενς, το Χριστοφοράκο και τους πολιτικούς που εξόλιζαν τα σπίτια και τα γραφεία με "δωράκια" ή παρακολουθούσαν τα παιγνίδια της Εθνικής ποδοσφαίρου μετακινούμενοι με λίαρ τζετ). Εξάγουν επίσης και την ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ. Αλλά, οι συνήθως μεθοδικοί Γερμανοί, την "πάτησαν" σε τρία πράγματα:

Το πρώτο είναι ότι δεν υπολόγισαν σωστά τα κόστη. Η "πράσινη" ενέργεια αποδείχτηκε πανάκριβη, ακόμα και για τα ευημερούντα Γερμανικά νοικοκυριά. Οι επιδοτήσεις που καλούνται να πληρώνουν οι Γερμανοί είναι δυσβάστακτες και τα τιμολόγια έφθασαν να είναι τα δεύτερα ακριβότερα στην Ευρώπη ("πρωταθλητές" οι Δανοί). Τα νοικοκυριά αποτελούνται από ψηφοφόρους, οι πολιτικοί αφουγκράστηκαν τον αναβρασμό και η πρώτη δουλειά της νέας κυβέρνησης τον Ιανουάριο ήταν η αναθεώρηση του νόμου EEG.
Το δεύτερο ήταν ότι λογάριασαν χωρίς τους Κινέζους, οι οποίοι αποδείχτηκαν εξαιρετικά ικανοί στην παραγωγή εξοπλισμού ΑΠΕ και οδήγησαν πολλές Γερμανικές επιχειρήσεις στη χρεοκοπία.
Και το τρίτο ήταν ότι δεν υπολόγισαν καλά πόσα δίκτυα υψηλής τάσης χρειάζονται για να διαχύσουν το αιολικό τους πρόβλημα, την τυχαιότητα της παραγωγής, το πολύ σοβαρό τεχνικό πρόβλημα να μπαίνει ξαφνικά ισχύς στο δίκτυο όταν φυσάει και το ίδιο ξαφνικά αυτή η ισχύς να εξαφανίζεται μόλις πέσει ο αέρας. Τώρα έχουν εγκαταστήσει τα αιολικά, αλλά δεν έχουν εγκαταστήσει τα δίκτυα.

Με τη γνωστή Γερμανική συνταγή της εξαγωγής του προβλήματος, έχουν μετατρέψει την επέκταση των δικτύων σε ευρωπαϊκό πρόβλημα, που θα πληρώσουν όλοι οι υπόλοιποι, για να κερδίσουν άλλη μια φορά οι Γερμανοί. Και κοντά στους Γερμανούς και όλοι όσοι έχουν βάλει αιολικά, όπως οι Βρετανοί και οι Δανοί, μιλούν τώρα πια για το super-grid, για ενίσχυση των διασυνδέσεων υψηλής τάσης στη Ευρωπαϊκή αγορά, για ενιαία αγορά ενέργειας. Και η πιο "πολύφερνη νύφη" στο παιγνίδι των διασυνδέσεων δεν είναι άλλη από την Ελβετία, που με τα πολλά υδροηλεκτρικά στις Άλπεις και τα πυρηνικά της μπορεί να στηρίξει πολύ καλά την τυχαιότητα της Γερμανικής παραγωγής. Αλλά οι Ελβετοί θα "τσιμπήσουν";

Οι Γερμανοί έχουν την τεχνολογία να βρίσκουν λύσεις, έχουν και την πολιτική ισχύ να επιβάλλουν τις λύσεις ΤΟΥΣ στην υπόλοιπη Ευρώπη. Έκαναν νέα λιγνιτικά εργοστάσια, που μπορούν να ανεβοκατεβάζουν φορτία πολύ γρήγορα. Οπότε αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό το λιγνίτη τους, αδιαφορώντας πλήρως για το φυσικό αέριο, που το εισάγουν κυρίως απ' τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, για να δουλεύει η Γερμανική και η Γαλλική βιομηχανία, η Κομισιόν επέβαλε να κλείσουν όλα τα παλιά λιγνιτικά εργοστάσια, βάζοντας, με τη Ντιρεκτίβα για τις Βιομηχανικές Εκπομπές, τις προδιαγραφές για τις εκπομπές ρύπων τόσο χαμηλά, που να είναι ουσιαστικά ασύμφορος ο εκσυγχρονισμός των παλιών μονάδων, να είναι προτιμότερη η κατασκευή νέων. Ποιος κερδίζει απ' την κατασκευή νέων μονάδων; Όποιος θα πουλήσει: οι Γερμανοί με τα καζάνια (λέβητες) της Babcock και οι Γάλλοι με τους ατμοστρόβιλους της Alsthom. Τώρα αν κάποια χώρα τύχει να είναι χρεοκοπημένη κι έχει αποφασίσει  να βάζει λεφτά μόνο για αιολικά και Φ/Β, αλλά όχι λιγνιτικά, ε, στο τέλος καταλήγει να πανηγυρίζει ότι κάνει στα λιγνιτικά επενδύσεις "εκσυγχρονισμού". Στην πραγματικότητα ωστόσο, ο βαθμός απόδοσης των "εκσυγχρονισμένων" μονάδων μήπως θα είναι πιο μικρός, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια; Αλλά φυσικά, δεν περιμένουμε κιόλας να το παραδεχτεί και να μας το πει δημόσια κανείς, έτσι δεν είναι; Κατά τα λοιπά οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες πρέπει να ενημερώνουν τους επενδυτές και τους μετόχους, αλλά εδώ είναι Ελλάδα-failed state, όλα γίνονται.

Άλλος ένας "εκσυγχρονισμός-μαϊμού", τύπου "εκσυγχρονισμού" των Σημίτη-Διαμαντοπούλου, που φέρνει τη νέα "χρεοκοπία" πιο κοντά ...


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
 Ενόψει των εγκαινίων της ∆ιεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης και των κινητοποιήσεων που θα πραγµατοποιηθούν στις 5 και 6 Σεπτεµβρίου, το Σωµατείο αποφάσισε να καλύψει τα έξοδα του αντίτιµου του εισιτηρίου του τρένου για Θεσσαλονίκη µετ΄ επιστροφής, σε όσους συναδέλφους επιθυµούν να συµµετέχουν στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο 
Θεσσαλονίκης. 
Οι συνάδελφοι που επιθυµούν να συµµετέχουν στο συλλαλητήριο θα πρέπεινα το δηλώσουν στις Γραµµατείες του ΠΣΕΕΠ στις ΒΕΑ, ΒΕΕ και στην Σωµατειακή Επιτροπή Αµαρουσίου (συν. Κωστάκης Χρήστος & Τσιάρα Μίνα) µέχρι την Παρασκευή 29/08/14. 


ΠΗΓΗ:pseep.gr

...περί Συνταξιοδοτικών



ΠΗΓΗ:vathiprasino.blogspot.gr

ΕΛΠΕ: Διαγωνισμός για την παροχή υπηρεσιών ρυμουλκών


Στη διαδικασία επιλογής ενός ή περισσοτέρων συνεργατών για τη παροχή υπηρεσιών ρυμουλκών που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των λιμενικών εγκαταστάσεων των ΒΕΑ και των BEE σε υπηρεσίες ρυμούλκησης, επιφυλακής και πυρασφάλειας βρίσκονται τα ΕΛΠΕ.
Τεύχη του διαγωνισμού, με αναλυτικές οδηγίες για την προετοιμασία των προσφορών και τις τεχνικές απαιτήσεις του έργου, διατίθενται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή (CD) από τη Διεύθυνση Προμηθειών της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., 17ο ΧΛΜ Αθηνών Κορίνθου, 19300 Ασπρόπυργος Αττικής (κα Σταθοπούλου τηλ: 210 5539211, κος Γεωργιάδης, τηλ: 210 5533638), έως τις 05 09 2014.
Προθεσμία υποβολής προσφορών είναι η Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 13.00, στη Γραμματεία της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., στον Ασπρόπυργο Αττικής, σύμφωνα με τις οδηγίες των τευχών του διαγωνισμού. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Μπουν Πίκενς: Η Τιμή του Brent Δεν Θα Πέσει Ποτέ Κάτω από τα 100 Δολάρια Λόγω του OPEC


Τις προβλέψεις του για την πορεία της τιμής του πετρελαίου διατύπωσε πριν μερικές ημέρες ο γνωστός επιχειρηματίας του κλάδου, T. Boone Pickens, τονίζοντας ότι το Brent δεν πρόκειται «ποτέ» να υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, παρά τις πτωτικές τάσεις που επικρατούν σήμερα στην αγορά.
Μιλώντας στο Ντάλας, ο Πίκενς υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι η Σαουδική Αραβία και τα μέλη του OPEC χρειάζονται τιμές πάνω από τα 100 δολάρια για να στηρίξουν τα κοινωνικά τους προγράμματα. Κατ΄ επέκταση, εφόσον χρειαστεί, το καρτέλ θα μειώσει την παραγωγή του για να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου, όπως άλλωστε έχει πράξει και στο παρελθόν κατ’ επανάληψη.
«Το πετρέλαιο δεν είναι μια ελεύθερη αγορά. Ο OPEC θέτει την τιμή του πετρελαίου. Μπορούν να το κάνουν επειδή παράγουν 30 εκατ. βαρέλια από τα 90 εκατ. βαρέλια της παγκόσμιας παραγωγής», υπογράμμισε σχετικά.
Αναφορικά με το αμερικανικό WTI, ο Πίκενς δήλωσε ότι «το WTI θα κάνει το ίδιο που έκανε το φυσικό αέριο, δηλαδή όταν υπήρξε υπερπροσφορά στην αγορά, οι τιμές μειώθηκαν. Αν η εγχώρια τιμή υποχωρήσει στα 80 δολάρια ανά βαρέλι, τότε θα κλείσουν πετρελαιοπηγές».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί η αντίδραση του Πίκενς σε ότι αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι έχασε κάποια χρήματα λόγω της πτώσης των τιμών στο πετρέλαιο και δήλωσε σε ένα βαθμό έκπληκτος που η αγορά δεν αντέδρασε στις γεωπολιτικές εξελίξεις. «Φαίνεται πως ο κόσμος έχει αποδεχτεί τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Μετά από λίγο, οι επενδυτές λένε ‘οκ, έτσι θα είναι στο εξής τα πράγματα’»

ΠΗΓΗ:energia.gr

Συνάντηση Τσίπρα - ΠΟΠΕΚ για λαθρεμπόριο καυσίμων και πετρέλαιο θέρμανσης


Χθές 20 Αυγούστου 2014, μετά από αίτημα της Π.Ο.Π.Ε.Κ πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πρόεδρο κ. Αλ. Τσίπρα και των κ.κ. Ι. Δραγασάκη, Π. Σκουρλέτη, Ν. Παππά, Ν. Σκορίνη.
Εκ μέρους της Π.Ο.Π.Ε.Κ επικεφαλής ήταν ο Πρόεδρος κ. Γ. Ασμάτογλου και συμμετείχαν οι κ.κ. Ε. Κώτσος Αντιπρόεδρος και Σπ. Μελίδης Γεν. Γραμματέας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν α)την παράνομη διακίνηση καυσίμων (λαθρεμπόριο, νοθεία, κλοπή) από την οποία η απώλεια των δημοσίων εσόδων ανέρχεται στο 1 δις ετησίως, β)η καθυστέρηση εγκατάστασης του ηλεκτρονικού συστήματος εισροών – εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης και διάθεσης των καυσίμων και γ) η ανάγκη μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2011.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α.Τσίπρας δεσμεύθηκε να υποστηρίξει την θέση της Π.Ο.Π.Ε.Κ για την μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή και παράλληλα θα ενταθούν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι προσπάθειες προς κάθε κατεύθυνση για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, της νοθείας και της κλοπής των καυσίμων που απασχολεί την κοινωνία τα τελευταία 20 χρόνια. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ασφαλιστικό: Οι κομπίνες που «αδειάζουν» τα Ταμεία


Περιπτώσεις οργανωμένης εισφοροδιαφυγής και συστηματικής δημιουργίας οφειλών που στοίχισαν στα ταμεία εκατομμύρια ευρώ εντόπισε το ΚΕΑΟ. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τους επιτήδειους και τα μέτρα που ετοιμάζονται.
Ασφαλιστικό: Κομπίνες που «αδειάζουν» τα Ταμεία  –Οι δημοφιλείς πρακτικές

Κομπίνες με εικονικές θυγατρικές εταιρείες και αχυράνθρωπους – υπερήλικες διαχειριστές στήνουν επιτήδειοι. Στόχος να εξαπατηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία στερούνται εισφορές οι οποίες, μόνο από τις περιπτώσεις που έχει εντοπίσει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο κεντρικής παρακολούθησης των οφειλετών από το ΚΕΑΟ, εντοπίστηκαν περιπτώσεις οργανωμένης εισφοροδιαφυγής και συστηματικής δημιουργίας οφειλών. Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του Κέντρου, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνταν «συνδυαζόμενες» πληρούν την αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος της απάτης, ανεξάρτητα από την ποινική ευθύνη για τα αδικήματα της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (Α.Ν.86/67).

Χαρακτηριστικές μέθοδοι εισφοροδιαφυγής που εντοπίστηκαν είναι οι εξής:

• Δημιουργία εικονικών θυγατρικών επιχειρήσεων, χωρίς να προκύπτει εμφανώς ότι είναι συνυπεύθυνες, με σκοπό:

Α) Να μεταφέρουν το προσωπικό μεταξύ των επιχειρήσεων.
Β) Να μεταφέρουν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις σε επιχειρήσεις χωρίς περιουσία.
Γ) Να ασφαλιστούν εικονικά τα μέλη διοίκησης ή πρόσωπα της οικογένειάς τους ή του περιβάλλοντός τους.

• Ορισμός υπευθύνων των επιχειρήσεων (διευθύνοντες σύμβουλοι, διαχειριστές κ.λπ.):

Α) «Αχυρανθρώπων» χωρίς οικονομική επιφάνεια ή προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα.
Β) Ατόμων προχωρημένης ηλικίας (ακόμη και πάνω από 90 ετών), τα οποία συνήθως δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και μπορεί να παίρνουν ακόμη και ΕΚΑΣ.
Γ) Αλλοδαπών ή νομικών προσώπων εξωτερικού που δεν είναι εύκολος ο εντοπισμός τους.

• Συστηματική και διαχρονική αποφυγή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, όχι λόγω αδυναμίας που οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά από εσκεμμένη εκμετάλλευση των αδυναμιών του συστήματος

Οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ μέχρι σήμερα έχουν εντοπίσει ποσό εισφοροαποφυγής μεγαλύτερο από 50 εκατ. ευρώ από επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν τις παραπάνω μεθόδους. Οι επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η εστίαση, ο καθαρισμός, ο αμμοβολισμός μετάλλων – καθαρισμός πλοίων και η παροχή τηλεφωνικών υπηρεσιών.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η οικονομική αστυνομία εξάρθρωσε κύκλωμα εικονικών ασφαλίσεων στο ΙΚΑ. Μέσω ενός δαιδαλώδους δικτύου αλληλοεπικάλυψης, το οποίο διαχειριζόταν 54χρονος λογιστής, συστάθηκαν εξαρχής εικονικές επιχειρήσεις, που μεταβιβάστηκαν σε πρόσωπα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως «αχυράνθρωποι», ενώ παράλληλα χρησιμοποιούνταν επιχειρήσεις οι οποίες προϋπήρχαν, αλλά ουσιαστικά δεν λειτουργούσαν.

Οι πέντε εμπλεκόμενες εταιρείες δραστηριοποιούνταν στον χώρο του εμπορίου ξυλείας, των ειδών υγιεινής, των βιβλίων, των ενδυμάτων και των καλλυντικών και ασφάλιζαν εικονικά προσωπικό άλλων επιχειρήσεων μεμονωμένα ή κατά περίπτωση. Μέσω αυτής της διαδικασίας οι πραγματικοί εργοδότες των υπαλλήλων «απαλλάσσονταν» από την υποχρέωση ασφάλισης του προσωπικού τους και από την καταβολή εισφορών μετακυλίοντας την υποχρέωσή τους.

Για εμπλοκή στη συγκεκριμένη υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 18 άτομα, δεκαπέντε άνδρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας από 22 έως 67 ετών. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της απάτης κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια, της πλαστογραφίας, της παράβασης της φορολογικής νομοθεσίας, της νομοθεσίας περί καταχραστών του Δημοσίου και άλλα συναφή αδικήματα.

Από αυτήν την υπόθεση και μόνο, εκτιμάται ότι προκλήθηκε ζημία σε βάρος του ΙΚΑ, που αφορά μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών, ύψους 5 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι εκκρεμείς οφειλές των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων προς την εφορία (Φ.Π.Α. κ.ά.) ανέρχονται στο ποσό των 7,8 εκατ. ευρώ.

Εκτός από το ΚΕΑΟ, ειδικά στο ΙΚΑ λειτουργεί ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει τον εντοπισμό εικονικών και άλλων επιχειρήσεων που δεν καταβάλλουν κατά σύστημα ασφαλιστικές εισφορές. Σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό των παραβάσεων παίζει το σύστημα risk analysis που εφαρμόζει το ταμείο, αλλά και η ΕΡΓΑΝΗ παράλληλα με την ηλεκτρονική υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ). Ωστόσο, το σύστημα θα εξελιχθεί όταν θα γίνεται αυτόματα η ταυτοποίηση των στοιχείων από την ΕΡΓΑΝΗ με τις ΑΠΔ.

Να σημειωθεί ότι μόνο από τη μη διασταύρωση των ΑΠΔ το ΙΚΑ έχανε τον χρόνο περί το 1 δισ. ευρώ, καθώς άλλα ποσά δηλώνονταν και άλλα καταβάλλονταν στο ταμείο.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για το 2013. Από την 1η Μαρτίου που καθιερώθηκε η υποβολή ΑΠΔ σε μηνιαία βάση έως το τέλος του προηγούμενου χρόνου 200.000 επιχειρήσεις εμφάνισαν αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων και καταβληθέντων ποσών, που άγγιζαν το 1 δισ. ευρώ. Με τη διασταύρωση, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι από το ποσό αυτό μπορεί να εισπράξει έως και το 35%, δηλαδή περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Εικονική ασφάλιση

Στο διάστημα 2009 - 2011, μόνο στο ΙΚΑ έχουν εντοπιστεί πάνω από 875.000 άκυρες ημέρες ασφάλισης, ένσημα δηλαδή που αντιστοιχούν σε εικονική ασφάλιση. Το κόστος για το ταμείο ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ.

Δραματικές είναι οι συνέπειες των εικονικών ασφαλίσεων στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών. Ενδεικτική εναι περίπτωση γυναίκας καθαρίστριας που έχασε τη σύνταξή της. Πρόκειται για μια 58χρονη καθαρίστρια, η οποία απασχολήθηκε από συνεργείο καθαρισμού και ασφαλίσθηκε εικονικά από το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε τελευταία. Όπως διαπιστώθηκε, οι υπεύθυνοι της οφείλουν δεδουλευμένα, επιδόματα κ.λπ., ενώ ακυρώθηκαν τα ένσημά της (λόγω της εικονικής ασφάλισης), με συνέπεια όχι μόνο να διακοπεί η προσωρινή της σύνταξη, αλλά και να μην μπορεί πλέον να συνταξιοδοτηθεί, λόγω έλλειψης ενσήμων.

ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Άνοδος για την τιμή του αργού μετά τα στοιχεία για τα αποθέματα


Κέρδη κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου την Τετάρτη με "φόντο" τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ που εμφάνισαν πτώση την τελευταία εβδομάδα.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού West Texas intermediate παραδόσεως Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 1,59 δολάρια ή 1,7% στα 96,07 δολάρια το βαρέλι.

Τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 4,5 εκατ. βαρέλια στα 362,5 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της WSJ να κάνουν λόγο για πτώση της τάξης των 0.9 εκατ. βαρελιών. 

Τα αποθέματα βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 585.000 βαρέλια στα 213,3 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 1,3 εκατ. βαρέλια. 

Τα διυλισμένα αποθέματα σημείωσαν πτώση κατά 960.000 βαρέλια στα 121,5 εκατ. βαρέλια., ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 0,7 εκατ. βαρέλια. 

Η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας ενισχύθηκε στο 93,4%.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Με παράνομα απόβλητα υδραργύρου γέμισε την Ελλάδα γερμανική εταιρεία


Γερμανική εταιρία διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων εντοπίστηκε να διακινεί παρανόμως τεράστιες ποσότητες υδραργύρου. Μέρος της ποσότητας εξήχθη και στην χώρα μας και εντοπίστηκε σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο, με την ένδειξη επικίνδυνο εμπόρευμα.

Πρόκειται για την εταιρία  «DELA GmbH RECYCLING SOLUTIONS», η οποία «έριξε» στην ευρωπαϊκή (και όχι μόνο) αγορά, χίλιους και πλέον τόνους υδραργύρου που προήλθαν ως προϊόν επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων.

Από την παρανόμως διακινηθείσα ποσότητα, μέχρι στιγμής, έχουν  εντοπιστεί σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 800 τόνοι, εκ των οποίων, 300 στην Σιγκαπούρη, από 100 σε Ελλάδα, Ολλανδία, Δανία, Ελβετία και 80 τόνοι στην Κωνσταντινούπολη.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την ποσότητα των 100 τόνων υδραργύρου που μπήκε στην χώρα μας, περίπου 50 τόνοι εξήχθησαν στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η υπόλοιπη ποσότητα βρίσκεται σε αποθήκες logisticς, στον Ασπρόπυργο. Η γερμανική εταιρία εξήγαγε τον υδράργυρο ως επικίνδυνο εμπόρευμα και χρησιμοποίησε πιστοποιημένες προς τον σκοπό αυτό μεταφορικές εταιρίες. Μια εξ αυτών ελληνική.

Προκειμένου, μάλιστα, να μην αποκαλυφθεί η παράνομη διακίνηση, η γερμανική εταιρία δεν έκλεινε απ΄ ευθείας την μεταφορά (αφού θα ήταν σαφές, ότι πρόκειται για απόβλητο), αλλά μέσω τρίτων, με την ένδειξη «επικίνδυνο εμπόρευμα». Γιατί σε διαφορετική περίπτωση έπρεπε να τηρηθούν οι αυστηρότατες διατάξεις που διέπουν την διασυνοριακή διακίνηση επικίνδυνων αποβλήτων. 

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο η γερμανική εταιρία αύξανε σημαντικά τα κέρδη της, εάν αναλογιστούμε ότι οι πελάτες της πλήρωναν για τη διαχείριση απόβλητων με υδράργυρο, περίπου 5.000 ευρώ, ανά τόνο.

Όπως, όμως, απεδείχθη, η DELA GmbH RECYCLING SOLUTIONS, αύξανε τα κέρδη της από την μη σύννομη διαχείριση των αποβλήτων, που της έστελναν για επεξεργασία. Γιατί τον υδράργυρο που έβγαζε κατά την επεξεργασία των αποβλήτων δεν τον διαχειριζόταν με βάση τις υποχρεώσεις της, αλλά τον εξήγαγε (έναντι φυσικά κάποιου ποσού) κατά κύριο λόγο σε τρίτες χώρες (στην προκειμένη περίπτωση και στην Ευρώπη), ως επικίνδυνο εμπόρευμα.

Πρόκειται για σοβαρότατο περιβαλλοντικό έγκλημα, αφού σύμφωνα με την βιβλιογραφία, η ποσότητα υδραργύρου που περιέχεται σε τέσσερα θερμόμετρα, αρκεί για να μολύνει τα νερά λίμνης 80 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Επισημαίνεται επίσης, ότι ο υδράργυρος αποτελεί άκρως επικίνδυνη ουσία αφού προκαλεί σοβαρές βλάβες στον οργανισμό.

Τα όσα επισημαίνονται σε έγγραφο του Γενικού Χημείου του Κράτους, ο υδράργυρος  και  οι  ενώσεις  του  είναι  ιδιαίτερα  τοξικές και έχουν σοβαρότατες συνέπειες σε ανθρώπους, οικοσυστήματα και ζώα. Έκθεση σε υψηλές δόσεις υδραργύρου είναι θανατηφόρα. Αλλά και σχετικά χαμηλές δόσεις έχουν σοβαρές αρνητικές νευροαναπτυξιακές  επιπτώσεις, καθώς και επίπτωση στο καρδιαγγειακό, ανοσολογικό και το αναπαραγωγικό σύστημα. 

Σύμφωνα, μάλιστα, με το έγγραφο του ΓΧΚ, έκχυση υδραργύρου σε ποσότητα μεγαλύτερη των 30 ml (406 γραμμάρια) αποτελεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ο χώρος πρέπει να εκκενωθεί άμεσα.   

ΠΗΓΗ: defencenet.gr