Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Μ.Γλέζος σε V.Putin: "Σύντροφε, τότε, κύριε, σήμερα..."


Με προσωπική επιστολή του προς τον ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, ο Μανώλης Γλέζος ζητά την άρση του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, τονίζοντας ότι κατανοεί την απόφασή του αλλά κάνει "έκκληση στα ανθρωπιστικά του αισθήματα". 

Παράλληλα, ο κ. Γλέζος στην επιστολή του "αδειάζει" την ελληνική κυβέρνηση για την απόφασή της να συνταχθεί με την Ε.Ε στο ζήτημα της Ουκρανίας, καλώντας τον μάλιστα να την αγνοήσει ως παραπαίουσα, δηλώνοντας εμμέσως ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει φιλικότερη προς την Ρωσία, εξωτερική πολιτική. 

"Γνωρίζουμε πολύ καλά τη στάση που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση. Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να σας υπενθυμίσω ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση η οποία έχει ουσιαστικά χάσει τη «δεδηλωμένη» και συνεχίζει να κατέχει την εξουσία μόνο και μόνο για να ολοκληρώσει την καταστροφή της Ελλάδας", είναι το χαρακτηριστικό απόσπασμα από την επιστολή του κ. Γλέζου προς τον V. Putin.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής: 


"Σύντροφε, τότε, κύριε, σήμερα

Βλαντιμίρ Πούτιν

Προσωπικά κατανοώ πλήρως τους λόγους που σας ώθησαν στην απόφασή σας να επιβάλετε εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εντούτοις, εξ ονόματος του ελληνικού λαού, που διέρχεται μια εποχή ακραίων στερήσεων, κάνω έκκληση στα ανθρωπιστικά σας αισθήματα να ξανασκεφτείτε την απόφασή σας ως προς τους Έλληνες αγρότες.

Δεν θα επικαλεστώ το ότι κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν έστειλε ούτε έναν άνδρα να πολεμήσει στο Ανατολικό Μέτωπο, εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Το γεγονός αυτό ομολόγησε ο Στρατάρχης Μπουτιόνι όταν, σε συνέδριο της F.I.R. στη Μόσχα, το 1955, δήλωνε χαρακτηριστικά: «Συλλάβαμε αιχμαλώτους από όλες τις φυλές του Ισραήλ, Έλληνα δεν συλλάβαμε». Θα επικαλεστώ όμως το ότι, σταθερά, ο λαός μας είναι ο μόνος που αντιστάθηκε στις επιθυμίες του διευθυντηρίου της Ε.Ε. Ήμασταν αντίθετοι στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και κατόπιν στο βομβαρδισμό της Σερβίας, ήμασταν αντίθετοι στην εισβολή στο Ιράκ και στις απειλές εναντίον της Συρίας, ήμασταν αντίθετοι στη λογική της σποράς πολέμων και εμφύλιων ταραχών στη λεκάνη της Μεσογείου. Κι αυτό το πληρώσαμε ακριβά, με τους Έλληνες σε Ελλάδα και Κύπρο να γίνονται τα πειραματόζωα της νέας τάξης πραγμάτων που επιχειρείται να επιβληθεί παγκόσμια. Τώρα, που η Ουκρανία βρίσκεται έρμαιο στα χέρια φασιστικών φατριών, υπερασπιστήκαμε και πάλι το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τη στάση που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση. Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να σας υπενθυμίσω ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση η οποία έχει ουσιαστικά χάσει τη «δεδηλωμένη» και συνεχίζει να κατέχει την εξουσία μόνο και μόνο για να ολοκληρώσει την καταστροφή της Ελλάδας.

Για τους λόγους αυτούς, επικαλούμενος και πάλι τα ανθρωπιστικά σας αισθήματα αλλά και την πατροπαράδοτη στενή φιλία των λαών μας, ζητώ τη μη εφαρμογή του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και ευελπιστώ να εισακουστώ.

Με αισθήματα εκτίμησης και φιλίας

Μανώλης Γλέζος

Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ"


ΠΗΓΗ.capital.gr

ΙΣΑΑΚ - ΣΟΛΩΜΟΥ: Δεκαοχτώ χρόνια μετά

«Ευτυχώς δεν γίναμε Αργεντινή»!




ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr

Οικολογική καταστροφή λόγω κατάρρευσης φράγματος τελμάτων σε εκμετάλλευση χαλκού+χρυσού. Όχι, δεν έγινε στις Σκουριές


Η επεξεργασία κοιτασμάτων χαλκού+χρυσού χρειάζεται μεγάλων διαστάσεων δεξαμενές καθίζησης των τελμάτων που δημιουργούνται. Οι δεξαμενές αυτές δημιουργούνται με τεχνητά φράγματα, τα οποία ενίοτε αστοχούν κιόλας, προκαλώντας οικολογική καταστροφή. Φυσικά και το ατύχημα, στο οποίο αναφερόμαστε σήμερα, δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί στις Σκουριές Χαλκιδικής, εκεί ακόμα στήνεται η επένδυση και, προς το παρόν, έχουν προκύψει άλλου είδους θέματα, "ελληνικού" τύπου.

Τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας ένα τέτοιο περιστατικό σημειώθηκε στο Δυτικό Καναδά, στην περιοχή Cariboo της Βρετανικής Κολομβίας (British Columbia), καθώς έσπασε το φράγμα στο μεταλλείο Mount Polley, της εταιρείας Imperial Metals. Υπολογίζεται ότι περίπου 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μολυσμένου νερού και 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τοξικής λάσπης κατέληξαν στη διπλανή λίμνη Polley, από εκεί στο ρέμα Hazeltine Creek και τελικά στη μεγάλη λίμνη Quesnel, κοντά στην πόλη Likely, σε μια απ' τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές που έπληξαν ποτέ την περιοχή. Το ρέμα ...
διαπλατύνθηκε από 1,2 σε 46μ. και η λίμνη γέμισε παρασυρμένα δέντρα. Τη σχετική είδηση μπορείτε να δείτε στον Καναδικό τύπο, μαζί με πολλές φωτογραφίες και από αέρος βίντεο της καταστροφής. Αν ωστόσο έχετε υπομονή, ήδη έχει ανεβεί στο Youtube εξαιρετικά εκτεταμένο βίντεο, διάρκειας 37 λεπτών, που μπορείτε να δείτε πιο κάτω.
Το φράγμα έσπασε "για άγνωστο λόγο", σύμφωνα με την Imperial Metals, η μετοχή της οποίας κατρακύλησε την επόμενη μέρα στο Χρηματιστήριο του Τορόντο κατά 42%: ένας αναλυτής εκτίμησε το κόστος των έργων αποκατάστασης στα 200 εκατ. δολάρια, και τις αποζημιώσεις σε περίπου άλλα τόσα, (προφανώς "δια πυροβολισμού", αφού ακόμα είναι πολύ νωρίς και η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί). Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν σε πάνω από τη μισή κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, που ήταν 763,7 εκατ. δολάρια. Το συγκρότημα του Mount Polley έδινε στην εταιρεία το 83% των κερδών. Οι ρεπόρτερ που πήγαν στις 5/8 στα γραφεία της εταιρείας τα βρήκαν κλειστά, με μια λιτή ανακοίνωση για το συμβάν κολλημένη στην πόρτα

Σύμφωνα με την εταιρεία τα τέλματα έχουν ελαφρώς αλκαλικό pH, περί το 8,5 και δεν είναι όξινα. Οι τοπικές αρχές ωστόσο κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξέδωσαν απαγόρευση χρήσης νερού, απομάκρυναν κατασκηνωτές κι έθεσαν προθεσμία στην εταιρεία να διορθώσει άμεσα το φράγμα, προκειμένου να σταματήσει η διαρροή λάσπης προς το λιμναίο σύστημα της περιοχής. Ο Υπουργός Μεταλλείων βρέθηκε αμέσως επιτόπου και 3 μέρες μετά επισκέφθηκε το Likely και η τοπική Πρωθυπουργός. Η εταιρεία πρέπει να δώσει άμεσα, σε δυο μέρες, εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σχέδιο καθαρισμού της περιοχής και να ετοιμάσει μέχρι 15 Αυγούστου ένα πιο λεπτομερές σχέδιο. Υπάρχει ανησυχία για το πώς θα επηρεαστεί ένα είδος κόκκινου σολωμού, που ανεβαίνει στα ποτάμια της περιοχής και ήδη αναφέρθηκαν θάνατοι ψαριών. Τα πρώτα τεστ έδειξαν ότι δεν υπήρξε πρόβλημα στην ποιότητα του πόσιμου νερού της περιοχής, ωστόσο η απαγόρευση χρήσης νερού εξακολουθεί να είναι σε ισχύ μέχρι να γίνουν περαιτέρω έλεγχοι. Η λάσπη έφραξε ένα ρέμα φυσικής απορροής της λίμνης Polley προς τη λίμνη Quesnel, με αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης της λίμνης Polley κατά δύο μέτρα, με κίνδυνο πλέον για διάρρηξη σε άλλη περιοχή και απότομη εκτόνωση ρυπασμένου νερού.

Τέτοιες δεξαμενές τελμάτων περιέχουν λεπτομερώς σπασμένα πετρώματα και υπολείματα χημικών, από την κατεργασία για την απόληψη των χρήσιμων συστατικών. Μαζί με το χαλκό και το χρυσό είναι φυσιολογικό να συνυπάρχουν στο μετάλλευμα και αρσενικό, κοβάλτιο, υδράργυρος, νικέλιο, αντιμόνιο, κάδμιο, μόλυβδος, ψευδάργυρος, μαγγάνιο, φώσφορος, βανάδιο και σελήνιο: αυτά είναι τα μέταλλα που ανέφερε η Imperial Metals για το 2013. Τα μέταλλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικό να συναντώνται και στην επιφάνεια του εδάφους διάφορων ανεκμετάλλευτων περιοχών σε όλο τον πλανήτη -και στην Ελλάδα-, δεν βρίσκονται μόνο στο υπέδαφος. Όποια κι αν είναι πάντως η αιτία αστοχίας του φράγματος, βάζει την εκμετάλλευση τέτοιων κοιτασμάτων σε μπελάδες παγκοσμίως κι ενισχύει τη φωνή όσων αντιδρούν. Στο συγκεκριμένο ατύχημα το πρόβλημα δεν είναι τόσο τα χημικά, όσο η λάσπη με τα βαρέα μέταλλα, που έχει γεμίσει το βυθό στο ρέμα και τις λίμνες κι είναι πολύ δύσκολο να καθαριστεί.

Αυτού του τύπου τα φράγματα τελμάτων δεν μπορούν να θεωρούνται ως μόνιμες κλειστές δεξαμενές, καθώς σταδιακά δέχονται και νερά της βροχής και γεμίζουν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται υπερχείλιση. Περιστασιακά θα πρέπει να υπάρχει άντληση ή απορροή νερών για ανακούφιση των φραγμάτων, οπότε μπαίνει θέμα που θα διατεθεί το αντλούμενο ή απορρέον νερό και τι ποιότητας είναι. Η Imperial Metals είχε ζητήσει το 2009 να διαθέτει ετησίως 1,4 εκατ. κυβικά μέτρα κατεργασμένου νερού στο ρέμα Hazeltine Creek. Της δόθηκε άδεια να διαθέτει ποσότητες που αντιστοιχούν στο 35% της ημερήσιας απορροής του ρέματος κι επανήλθε με νέα αίτηση, για διάθεση 3 εκατ. κυβικών μέτρων κατεργασμένου νερού, η οποία ήταν υπό εξέταση στο Υπουργείο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτού του τύπου τα ατυχήματα με τα φράγματα είναι σαν τα ατυχήματα με τα αεροπλάνα: κάποια αεροπλάνα πέφτουν κάπου-κάπου, αλλά αυτά που δεν πέφτουν είναι πολύ περισσότερα, ο κόσμος τα εμπιστεύεται και πετάει παντού στον πλανήτη. Το ίδιο συμβαίνει και με τα φράγματα τελμάτων, κάποια αστοχούν, αλλά τα πιο πολλά όχι. Πρέπει λοιπόν να μελετώνται τα χαρακτηριστικά των ατυχημάτων, ώστε να ενισχύονται οι προδιαγραφές ασφαλείας των υπολοίπων ανά τον κόσμο. Δεδομένου ότι και στις Σκουριές της Χαλκιδικής, εξ όσων είναι γνωστά, θα κατασκευαστούν κάποια παρόμοια φράγματα τελμάτων, στα ρέματα Καρατζά & Λοτσάνικου, θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας να μελετήσουν πολύ σοβαρά τι έγινε στον Καναδά και να ενισχύσουν, αν χρειάζεται, τα μέτρα ασφαλείας. Η περιοχή όπου έγινε το ατύχημα στη Βρετανική Κολομβία είναι  αραιοκατοικημένη, δασώδης, οι επιδράσεις πλήττουν κυρίως την άγρια ζωή. Η Χαλκιδική ωστόσο είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός και δεν επιδέχεται βιομηχανικά ατυχήματα.

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Plan "C" εξόδου!



ΠΗΓΗ:vathiprasino.blogspot.gr

Υποχώρησαν κατά 1,8 εκατ. βαρέλια τα αποθέματα αμερικάνικου αργού


Υποχώρησαν ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας, τα αποθέματα αργού.
Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 1,8 εκατ. βαρέλια στα 365,6 εκατ. βαρέλια, με τους αναλυτές να έχουν προβλέψει μικρότερη υποχώρηση κατά 1,7 εκατ. βαρέλια. Αυτή ήταν η έκτη διαδοχική υποχώρηση των αποθεμάτων τα οποία έχουν διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Φεβρουαρίου.
Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 4,4 εκατ. βαρέλια στα 213,8 εκατ. βαρέλια, με τους αναλυτές να έχουν προβλέψει μικρή άνοδο κατά 100.000 βαρέλια. Τα διυλισμένα αποθέματα στο μεταξύ υποχώρησαν κατά 1,8 εκατ. βαρέλια στα 124,9 εκατ. βαρέλια, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο κατά 600.000 βαρέλια.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Oι ισλαμιστές αντάρτες μία ανάσα από τα κοιτάσματα του Κιρκούκ - Πτώση στις πετρελαϊκές εταιρείες

Oι ισλαμιστές αντάρτες μία ανάσα από τα κοιτάσματα του Κιρκούκ - Πτώση στις πετρελαϊκές εταιρείες
Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 37 τραυματίστηκαν την Πέμπτη σε δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στο Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ.

Η αυτόνομη περιοχήελέγχεται από τους Κούρδους και είναι υψίστης σημασίας αφού εκεί βρίσκονται πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, ενώ ο αγωγός από το Κιρκούκ, μεταφέρει πετρέλαιο μέσω της Τουρκίας στην Μεσόγειο.

Στα τέλη Ιουλίου η αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ άρχισε να αντλεί πετρέλαιο από το Κιρκούκ, το οποίο μέχρι προσφάτως έλεγχε η κεντρική κυβέρνηση της χώρας.

Η έκρηξη έγινε κοντά σε σιιτικό τζαμί και σημειώθηκε μετά από την επίθεση των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους, στα κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή που ελέγχουν οι Κούρδοι.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες, περιλαμβανομένης της Petroleum DNO.OL που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Όσλο και της Gulf Keystone Petroleum GKP.L, που διαπραγματεύεται στο Λονδίνο, είδαν τις μετοχές τους να σημειώνουν διψήφια πτώση καθώς οι Σουνίτες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους φαίνεται πως ελέγχουν άλλες τρεις πόλεις στην αυτόνομη περιοχή των Κούρδων, στο Κιρκούκ.

Πτώση 24% για τις μετοχές της DNO, ενώ η Gulf Keystone Petroleum σημείωσε απώλεις 13%. Η κουρδική Genel Energy GENL.L κατέγραψε πτώση 6% κατά την διαπραγμάτευση της μετοχής της στο Λονδίνο.

"Οι επενδυτές τώρα φαίνεται πως μετρούν το ρίσκο", είπε ο  Oeyvind Hagen, αναλυτής του ABG Sundal Collier.

Άλλες κουρδικές πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η Afren AFRE.L και η Oryx Petroleum OXC.TO, που έχουν γεωτρήσεις κοντά στο σημείο που επιχειρούν οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους, επίσης σημείωσαν πτώση.

Πετρελαϊκές εταιρείες στράφηκαν τα τελευταία χρόνια στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ώστε να έχουν πρόσβαση σ' αυτό που πιστεύεται πως είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στην χώρα.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Ο Παν. Βουρλούμης βάζει στο στόχαστρο την κυβέρνηση για τη "μικρή" ΔΕΗ. Μήπως είναι "κομμουνιστής";


Στην Κυριακάτικη Καθημερινή της 3/8 δημοσιεύτηκε ένα άρθρο του κ.Παναγή Βουρλούμη με τίτλο "Η ενεργειακή στρατηγική και η Μικρή ΔΕΗ". Ο κ. Βουρλούμης δεν είχε ποτέ κάποια σχέση με τη ΔΕΗ, διατέλεσε όμως για αρκετά χρόνια (2004-2010) πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, στα χρόνια μάλιστα που ο ΟΤΕ έφυγε απ' τα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου και πέρασε στα χέρια των Γερμανών.

Όταν η αμαρτωλή συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου πέρασε στη Βουλή το νόμο για τη σαλαμοποίηση της ΔΕΗ και τη δημιουργία της "μικρής" ΔΕΗ, τα κυβερνητικά παπαγαλάκια βάλθηκαν να μας κάνουν πλύση εγκεφάλου προβάλλοντας το παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και το πόσο ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες ωφέλησε τον καταναλωτή. Εσείς βέβαια που παρακολουθείτε το ιστολόγιο ξέρετε πολύ καλά ...
πόσο λιγότερο πληρώνουν οι Ρουμάνοι για τις τηλεπικοινωνίες τους και το ίντερνετ, οπότε δεν πρόκειται να πεισθείτε απ' τα παπαγαλάκια. Ο πολύς κόσμος ωστόσο, που δεν είναι ενημερωμένος, όσοι παρακολουθούσαν στα δελτία των 8 ενδεείς την Τρέμη και τον Πρετεντέρη, να κατακεραυνώνουν όσους έχουν οποιαδήποτε αντίθετη άποψη απ' την κυβερνητική, μπορεί και "να κατάπιε την καραμέλα αμάσητη", να είπε "ο ανταγωνισμός είναι καλό πράγμα".

Αυτή την κυβερνητική "καραμέλα" αποδομεί πλήρως με το άρθρο του ο κ. Βουρλούμης, το οποίο έχει ως εξής (οι επισημάνσεις -με έντονα κόκκινα γράμματα- είναι του ιστολόγιου):

Η ενεργειακή στρατηγική και η Μικρή ΔΕΗ

"Με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του νόμου που ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία της Μικρής ΔΕΗ έγιναν παρομοιώσεις της ΔΕΗ με τον προ ιδιωτικοποίησης ΟΤΕ. Υπάρχουν πράγματι κοινά χαρακτηριστικά - μέγεθος, δεσπόζουσα θέση, κρατικός έλεγχος, υποχρέωση καθολικής υπηρεσίας και άλλα. Η καθοριστική διαφορά είναι ότι η ασύρματη τηλεφωνία απέκλεισε τη δυνατότητα μονοπωλίου στις τηλεπικοινωνίες. Έτσι ήρθε εκεί εκ των κάτω ο ανταγωνισμός που οδήγησε στη μείωση των τιμών και βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών. Στον κλάδο της ενέργειας δεν υπάρχει ανάλογη τεχνολογική εξέλιξη και το κράτος προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνισμού εκ των άνω. Κόβει ένα κομμάτι της ΔΕΗ που σαν ξεχωριστή εταιρεία θα αποτελεί τον ανταγωνιστή της. Το ζητούμενο είναι η μείωση του πολύ υψηλού κόστους ενέργειας που συμβάλλει στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και το σκεπτικό του σπασίματος της ΔΕΗ είναι ότι η δημιουργία αντίπαλης επιχείρησης θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής του ρεύματος, που θα μεταφερθεί στον καταναλωτή. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου αυτονόητο, ενδέχεται να συμβεί και το αντίθετο. Για να μειωθούν οι τιμές πρέπει να πέσει το κόστος λειτουργίας αλλά ο γενικός κανόνας είναι ότι το κόστος παραγωγής μειώνεται όταν συγχωνεύονται εταιρείες. Τότε προκύπτουν οικονομίες κλίμακος, καταργούνται υπηρεσίες και διαδικασίες που επικαλύπτονται και ελαττώνεται το προσωπικό. Εδώ η εγκάρσια τομή θα οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα, δύο διοικήσεις, δύο απ’ το καθένα. Η κίνηση παρ’ όλα αυτά θα είχε κάποια λογική αν η Μικρή ΔΕΗ ήταν απαλλαγμένη από τις παθογένειες της μεγάλης. Ο νόμος που ψηφίστηκε όμως, μεταφέρει τα στραβά της μεγάλης και στη μικρή. Ενα κλωνοποιημένο τερατάκι από το τέρας.

Μακάρι να κάνω λάθος και η δημιουργία της Μικρής ΔΕΗ να οδηγήσει σε μείωση του κόστους αλλά κανείς δεν έχει εξηγήσει και αναλύσει το πώς. Και το πώς εντάσσεται η κίνηση στην άγνωστη ώς τώρα μεσοπρόθεσμη εθνική ενεργειακή στρατηγική.

Οι συνταγές των Βρυξελλών είναι συνήθως στα μέτρα οικονομιών πολλαπλάσιου μεγέθους της ελληνικής και αδιαφορούν για τις τοπικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες. Ακόμη και όταν είναι χρήσιμες, στην εφαρμογή τους τρυπώνουν μέσα συμφέροντα και τις οδηγούν εκεί που θέλουν. Το κόψιμο στα δύο της ΔΕΗ μου θυμίζει τη μανία ορισμένων στο υπουργείο Μεταφορών που με την προτροπή των Βρυξελλών και τοπικών συμφερόντων ήθελαν σώνει και καλά να διαμελίσουν τον ΟΤΕ. Δόθηκαν τότε πολλές μάχες για να σωθεί ο Οργανισμός.

Μία μικρή οικονομία σαν τη δική μας χωράει μόνο λίγες δυνατές επιχειρήσεις σε στρατηγικούς τομείς, ικανές να πετυχαίνουν οικονομίες κλίμακος, να έχουν ισχυρή διαπραγματευτική θέση με συναλλασσόμενους και κεφαλαιαγορές, να κάνουν πιο εύκολο τον κεντρικό σχεδιασμό. Θα διακινδύνευα να γράψω ότι στον τομέα της ενέργειας, μια κρατική ΔΕΗ θα ήταν υπεραρκετή αλλά δυστυχώς κι αυτό δεν στέκει. Έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι είμαστε ανίκανοι να διοικήσουμε χρηστά μεγάλες μονάδες υπό κρατικό έλεγχο γιατί το πελατειακό σύστημα και ο συνδικαλισμός ακυρώνουν και τις πιο σωστές λύσεις. Τα συσσωρευμένα κεκτημένα που φοβάται το πολιτικό σύστημα να θίξει, οδηγούν σε συμβιβασμούς που τελικά αυξάνουν το κόστος για την οικονομία και την κοινωνία. Έτσι καταφεύγουμε σε λύσεις δεύτερης ποιότητας και αμφίβολου αποτελέσματος."

Εδώ τελειώνει το άρθρο και νομίζουμε ότι τα σχόλια περιττεύουν. Ο κ. Βουρλούμης "περνάει γενεές δεκατέσσερις" την κυβερνητική πολιτική, αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι θα αυξήσει το κόστος της ενέργειας, ότι κανείς δεν έδωσε μάχη για να σωθεί η ΔΕΗ απ' τις επιταγές των Βρυξελλών, ότι "τρύπωσαν" ντόπια συμφέροντα, για να κόψουν και να ράψουν τη ΔΕΗ στα δικά τους μέτρα.

Κάποτε, στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, του κράτους και του παρακράτους της Δεξιάς, όταν ήθελαν να αποδομήσουν μια άποψη, έλεγαν "αυτά τα λένε οι κομμουνιστές". Και δούλευαν τα έκτακτα στρατοδικεία, δούλευαν τα ξερονήσια, κάποιοι δέχονταν επίσκεψη στο σπίτι στις 6 το πρωί και δεν ήταν ο γαλατάς, κάποιοι καλούνταν για νουθεσίες στο Αστυνομικό Τμήμα της γειτονιάς. Τώρα έχουμε δημοκρατία, δεν γίνονται αυτά, οπότε πώς να πει κανείς τον κ. Βουρλούμη "κομμουνιστή"; Ένα επίλεκτο στέλεχος του κυβερνητικού και τραπεζικού μηχανισμού;

Μόνο που υπάρχει, για τον κ. Βουρλούμη, ένα κρίσιμο ερώτημα: αυτά δεν θα έπρεπε να έχουν γραφεί δυο μήνες νωρίτερα; Πριν φθάσει το τερατούργημα της "μικρής" ΔΕΗ στη Βουλή;

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr