Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Προσαρμογή στην παγκοσμιοποίηση και από το Υπουργείο Εργασίας…


Επιδοτούμενη κατάρτιση για τους απολυμένους των Aldi Hellas ανακοινώθηκε πέρυσι από το Υπουργείο Εργασίας ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ»!
Αν δεν το καταλάβατε, η παγκοσμιοποίηση αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως αποδεκτή και υποχρεωτική κατάσταση που οδηγεί σε απολύσεις.
Κάποιοι νομίζουν πως έχουμε ακόμα ελληνικές κυβερνήσεις.
Δείτε!

ΠΗΓΗ:olympia.gr

Πόσο φόρο ακινήτων θα πληρώσετε; Υπολογίστε με ακρίβεια, απλά και γρήγορα

Πόσο φόρο ακινήτων θα πληρώσετε; Υπολογίστε με ακρίβεια, απλά και γρήγορα
Τα εκκαθαριστικά για το νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων καταφθάνουν.  Ο νέος φόρος αντικαθιστά το «χαράτσι» που επιβαλλόταν μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και θα είναι χαμηλότερος για όσους διαθέτουν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (μονοκατοικίες, διαμερίσματα) αλλά και για τους μεγαλοϊδιοκτήτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία. Περισσότερο φόρο θα πληρώσουν όσοι διαθέτουν συνδυασμό ακινήτων, που αποτελείται από ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αγροτεμάχια και οικόπεδα των οποίων δεν έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης.
Ένα ηλεκτρονικό εργαλείο για να υπολογίσετε εύκολα, απλά και γρήγορα τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)  που προκύπτει για την ακίνητη περιουσία σας έχει δημιουργήσει το money-money.gr.
Τα ηλεκτρονικά αυτά εργαλεία υπολογίζουν με ακρίβεια το φόρο ακινήτων, με βάση τα στοιχεία (έκταση, θέση κ.λπ. τα οποία εισάγετε σε μια απλή φόρμα υπολογισμού.
Υπολογίστε το φόρο για τα κτίσματα κάνοντας κλικ εδώ
Υπολογίστε το φόρο για τα αγροτεμάχια κάνοντας κλικ εδώ
Υπολογίστε το συμπληρωματικό φόρο ακινήτων κάνοντας κλικ εδώ

Διαβάστε περισσότερα για το φόρο ακινήτων εδώ

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Από την Τρίτη οι αιτήσεις για τους ακατάσχετους λογαριασμούς

taxisnet-21
Οι φορολογούμενοι θα μπορούν από την Τρίτη να δηλώνουν στην ειδική εφαρμογή του TAXISnet τον τραπεζικό λογαριασμό τους ο οποίος θα είναι ακατάσχετος από την εφορία μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ.
Ο φορολογούμενος θα πρέπει απλώς να μπει στο ΤΑΧΙSnet χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης και μετά να δηλώσει το IBAN του λογαριασμού που επιθυμεί να τύχει της προστασίας που παρέχει η συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη.

ΠΗΓΗ:ysterografa.gr

Πρόστιμο "μαμούθ" 50 δισ.δολάρια στη Ρωσία απο την Χάγη για την Yukos


Η Ρωσία καταδικάστηκε από το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης να καταβάλει 50 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στους μετόχους της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos για απαλλοτρίωση των μετοχών τους, ανακοίνωσαν οι συνήγοροι των μετόχων στο Λονδίνο. Φυσικά πιστεύεται ότι πίσω από την απόφαση βρίσκεται αμερικανικός δάκτυλος, λόγω Ουκρανίας.

«Η επίθεση κατά της Yukos είχε πολιτικά κίνητρα», τόνισε ο Τιμ Οζμπορν, διευθυντής της εταιρείας χαρτοφυλακίου GML περιστοιχισμένος από τους δικηγόρους του, οι οποίοι τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η απόφαση αυτή είναι πρωτοφανής στην ιστορία της εκδίκασης επιχειρηματικών διαφορών.

Ο όμιλος GML είναι η εταιρεία χαρτοφυλακίου τους Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, πρώην ολιγάρχη, επικριτικού απέναντι στον Κρεμλίνο και πρώην ιδιοκτήτη του πετρελαϊκού κολοσσού Yukos, ο οποίος πέρασε δέκα χρόνια στη φυλακή και αποφυλακίσθηκε στις 20 Δεκεμβρίου έπειτα από αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Στις αρχές του 2014, ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι ανακοίνωσε ότι δεν συμμετέχει στην αγωγή κατά του ρωσικού κράτους.

Το ύψος της αποζημίωσης που ορίσθηκε από το Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης είναι 20 φορές μεγαλύτερο από οποιοδήποτε ποσό έχει ποτέ ορισθεί ως αποζημίωση από το δικαστήριο αυτό.

Η Ρωσία έχει προθεσμία 180 ημερών, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2015, για να αρχίσει την καταβολή της αποζημίωσης των 50 δισετομμυρίων δολαρίων. Μετά την λήξη της προθεσμίας αυτής θα αρχίσουν να επιβάλλονται τόκοι υπερημερίας.
Η αγωγή κατετέθη στη Χάγη από θυγατρική του Ομίλου Menatep, με έδρα το Γιβραλτάρ, εταιρεία μέσω της οποίας ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι ήλεγχε την Yukos. Ο Ομιλος Menatep είναι σήμερα η εταιρεία χαρτοφυλακίου GML και ο Χοντορκόφσκι δεν είναι πλέον μέτοχος της GML ή της Yukos.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου αναμένεται επίσης να ανακοινώσει την Πέμπτη θετική για τη Yukos απόφαση επί αγωγής κατά της Ρωσίας για την καταβολή αποζημίωσης ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέρ της «δίκαιης ικανοποίησης» ή της καταβολής αποζημίωσης.

Από τη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση για την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Μόσχα να εφεσιβάλει την απόφαση.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Αδιανόητη η Αύξηση του Φόρου για τα Καύσιμα στις ΗΠΑ!


Πρωτοφανή οικονομική κρίση αντιμετωπίζει ο κρατικός φορέας των ΗΠΑ που είναι υπεύθυνος για την συντήρηση του οδικού δικτύου της χώρας, καθώς το ειδικό ταμείο που διαθέτει βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Η διοίκηση προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι αν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης, τότε η χρεοκοπία θα έρθει μέσα στον επόμενο μήνα, πράγμα που αναγκάζει τον Λευκό Οίκο να αναλάβει δράση.
Αυτό που ξεχωρίζει από την όλη υπόθεση είναι το εξής: Ο φορέας αυτός χρηματοδοτείται από τις πωλήσεις καυσίμων με βάση ένα μικρό ποσοστό κοντά στο 0,3% επί της τιμής της βενζίνης. Το ποσοστό αυτό, όμως, έχει παραμείνει σταθερό τα τελευταία 20 χρόνια, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί πλέον για να καλύψει τις ανάγκες στην συντήρηση του οδικού δικτύου. Παρά το γεγονός αυτό, καμία κυβέρνηση δεν εμφανίστηκε διατεθειμένη να αυξήσει τον μικροσκοπικό αυτό φόρο, καθώς η οποιαδήποτε αύξηση της τιμής των καυσίμων στις ΗΠΑ, ιδίως του φόρου που σχετίζεται με αυτά, θεωρείται… ιεροσυλία! 
Σχετικές δηλώσεις έγιναν χθες σε πολιτική εκπομπή, με τους παρουσιαστές να γελάνε μόνο και μόνο στην ιδέα της αύξησης του φόρου. Μάλιστα, θεωρείται δεδομένο ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα πρέπει να αναζητήσει μια διαφορετική λύση για το οικονομικό πρόβλημα του συγκεκριμένου φορέα.
Τι ξέρει όμως αυτός; Εδώ στην Ελλάδα, που οι φόροι είναι ψωμοτύρι για την κυβέρνηση, ο φόρος επί των καυσίμων θα είχε αυξηθεί μέσα σε μια ημέρα. Άλλωστε, τι είναι 0,3% μπροστά στους φόρους που πληρώνουν οι Έλληνες για τα δικά τους καύσιμα;

ΠΗΓΗ:energia.gr

ΕΛΠΕ: Διατηρεί σύσταση neutral η Bank of America Merrill Lynch

ΕΛΠΕ: Διατηρεί σύσταση neutral η Bank of America Merrill Lynch
Τη σύσταση neutral διατήρισε η Bank of America Merrill Lynch για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο την Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014.

Η Bank of America Merrill Lynch προβλέπει άνοδο 27% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στα καθαρά EBITDA στα 64,5 εκατ. ευρώ στον τομέα πετροχημικών προϊόντων και μάρκετινγκ. Στον τομέα διύλισης αναμένει άνοδο στα EBITDA κατά μόλις 3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες και επισημαίνει ότι πρόσφατα μέιωσε το περιθώριο κέρδους στον τομέα διύλισης κατά 5% για την περίοδο 2014-16, λόγω της υψηλότερης τιμής του πετρελαίου. Παράλληλα περικόπτει τις εκτιμήσεις του για την τιμή ανά μετοχή κατά 18% κατά μέσο όρο για τη διετία 2014-16.

ΠΗΓΗ:sofokleousin.gr

Μειώθηκε 4,4% η πώληση πετρελαιοειδών στην Κύπρο στο 6μηνο


Μειώθηκαν κατά 4,4% στο α' εξάμηνο του έτους οι πωλήσεις πετρελαιοειδών στην Κύπρο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο (Ιανουαρίου - Ιουνίου) του 2013, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.
Στον αντίποδα, αύξηση της τάξης του 9,5% σημείωσαν τα αποθέματα πετρελαιοειδών στο τέλος Ιουνίου, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας τους 70.158 τόνους.
Σε επίπεδο Ιούνιο του 2014, οι πωλήσεις πετρελαιοειδών σημείωσαν άνοδο 6,8%, στους 112.395 τόνους, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Αύξηση παρατηρήθηκε στις προμήθειες πετρελαίου σε αεροπλάνα και πλοία, καθώς και στις πωλήσεις βαρέος μαζούτ και βενζίνης. Αντίθετα, μείωση σημειώθηκε στις πωλήσεις καθαρού πετρελαίου, ασφάλτου και υγραερίου. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2013, οι πωλήσεις  πετρελαιοειδών σημείωσαν τον Ιούνιο του 2014 αύξηση 2%.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Η ανάγκη για έσοδα φέρνει (;) πιο κοντά την πώληση του 35% των ΕΛΠΕ


Η ανάγκη να ενισχυθούν τα πενιχρά φέτος έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ από ιδιωτικοποιήσεις -ούτε 400 εκατ. ευρώ δεν έχει εισπράξει στο επτάμηνο όταν ο ετήσιος στόχος είναι τα 1,5 δισ. ευρώ- επαναφέρει στο τραπέζι την επίσπευση πώλησης του 35% των ΕΛΠΕ μέσω του Χρηματιστηρίου.
Η πώληση των ΕΛΠΕ επανέρχεται στο προσκήνιο ως η μοναδική περίπτωση κρατικής εταιρείας μέσω της οποίας μπορεί να εισπραχθεί ένα σημαντικό ποσό, ικανό να αναπληρώσει το κενό, και ενώ έχει προηγηθεί ο φετινός εκτροχιασμός των εσόδων, με την ακύρωση των διαγωνισμών της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ και τη μετάθεση προς τα πίσω εκείνων για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και περιφερειακά αεροδρόμια.
Με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των ΕΛΠΕ (στοιχεία Παρασκευής), το σύνολο των μετοχών της εισηγμένης ανέρχεται σε 1,85 δισ. ευρώ, επομένως το 35% ισούται με 647 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα διόλου ευκαταφρόνητο κονδύλι με το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θα προσεγγίσει τον φετινό του στόχο, εφόσον φυσικά συμφωνηθεί να επισπευθεί η πώληση των ΕΛΠΕ. Διότι η τελική απόφαση θα ληφθεί σε συμφωνία με την κυβέρνηση, και φυσικά σε συνεννόηση με το βασικό μέτοχο του ομίλου, δηλαδή την Paneuropean Oil.
Ο ρόλος του ομίλου Λάτση
Θυμίζουμε ότι ο όμιλος Λάτση εισήλθε το 2003 μέσω της Paneurοpean στα ΕΛΠΕ και βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε τότε με το Ελληνικό Δημόσιο, διατηρεί προτιμησιακό δικαίωμα σε περίπτωση διάθεσης επιπλέον ποσοστού του Δημοσίου, ενώ ελέγχει και το μάνατζμεντ. Οι όροι αυτοί καθιστούν ουσιαστικά την όλη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή από το ΤΑΙΠΕΔ τυπική, αφού χωρίς τη συναίνεση του ομίλου Λάτση δεν μπορεί να υπάρξει πώληση.
Το σενάριο της μετοχοποίησης φέρεται να διευκολύνει το σχέδιο αποκρατικοποίησης του ομίλου των ΕΛΠΕ σε σχέση πάντα με τον κομβικό ρόλο του ομίλου Λάτση.
Πάντως στην λίστα των ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνεται τόσο στη τελευταία έκθεση της Κομισιόν όσο και στις κατά καιρούς αναθεωρήσεις του μνημονίου, τα ΕΛΠΕ ήταν από τις λιγοστές κρατικές εταιρείες χωρίς χρονοδιάγραμμα πώλησης.
Η αιτία είχε να κάνει με τη παράμετρο της ΔΕΠΑ, στην οποία τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35%. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ έχει αποφασιστεί να επανεξεταστεί μετά την υποβολή στην Ε.Ε. του σχεδίου ανοίγματος της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, το οποίο και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αγορά, και σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές, θα επανέλθει και το σενάριο της μετοχοποίησης.
Έτσι, το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο και το ΤΑΙΠΕΔ έκριναν ότι θα πρέπει να αποσυνδέσουν την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ από την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί λόγω της συμμετοχής της πρώτης σε ποσοστό 35% στη δεύτερη και τη συμμετοχή του ομίλου Λάτση σε ποσοστό άνω του 42% στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ.
Το ξένο ενδιαφέρον
Ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ έχει κατά καιρούς εκδηλωθεί και από το εξωτερικό. Η Gazprom δεν έκρυψε ποτέ το ενδιαφέρον της για τον ελληνικό όμιλο μέσω τoυ πετρελαϊκού της βραχίονα Gazpromneft, ενώ ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ έχει εκφραστεί και από την άλλη ρωσική κρατική εταιρεία Rosneft. Είναι γνωστό εξάλλου το ενδιαφέρον της ρωσικής Lukoil για τα ΕΛΠΕ που εκφράστηκε από κοινού με τον όμιλο Λάτση το 2003, λίγο πριν από τη συμφωνία συγχώνευσης της Πετρόλα με τα ΕΛΠΕ.
Ενδιαφέρον έχει εκφραστεί στο πρόσφατο παρελθόν και από το Εμιράτο του Κατάρ.
Το προφίλ των ΕΛΠΕ

Τα ΕΛΠΕ είναι μία πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία με τρεις μονάδες διύλισης σε μια αγορά που η γεωστρατηγική της σημασία δείχνει να αυξάνεται.

Τον τελευταίο μάλιστα χρόνο, οι εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στην ευρύτερη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έχουν αναβαθμίσει το ρόλο των ΕΛΠΕ, προσδίδοντας άλλη αξία στο χαρτοφυλάκιό του.

Τέτοια εξέλιξη είναι η σύμβαση που υπέγραψε η κοινοπραξία ΕΛΠΕ - Edison - Petroceltic για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο, και ενώ ο όμιλος έχει δημοσιοποιήσει το ενδιαφέρον του και για τις νέες παραχωρήσεις του ελληνικού Δημοσίου σε Ιόνιο και Κρήτη.
Δεν είναι λίγες εξάλλου οι πετρελαϊκές εταιρείες από Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία που έχουν προσελκύσει τα ΕΛΠΕ για στρατηγική συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων.

ΠΗΓΗ:energypress.gr