Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΥΛΑΜΕ


Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 παρατηρείται μαζική στροφή για την επιστροφή της ενέργειας, δικτύων και ηλεκτρισμού, στα χέρια των τοπικών κυβερνήσεων και τους δήμους.
Ανάμεσα στο 2007 και 2012 έχουν συσταθεί
πάνω από 60 καινούργιες τοπικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και πάνω από 190 δίκτυα έχουν επιστρέψει σε δημόσια χέρια.

Επιπλέον, όλες οι υπάρχουσες παραχωρήσεις στους ιδιώτες πρόκειται να αναθεωρηθούν μέχρι το 2016, οπότε και λήγουν οι περισσότερες άδειες, με τα 2/3 των τοπικών κοινοτήτων να έχουν εκφραστεί υπέρ της επαναγοράς των μονάδων και των δικτύων, καθώς και των μετοχών των ιδιωτών σε περισσότερες από 850 απ' αυτές.

Εκστρατείες διεξάγονται στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας. Το Αμβούργο, κατόπιν δημοψηφίσματος επαναγόρασε πρόσφατα τη μονάδα παραγωγής. Στο Βερολίνοτο αντίστοιχο δημοψήφισμα απέτυχε παρά τρίχα να τελεσφορήσει μιας και παρουσιάστηκε το 24%, αντί του προβλεπόμενου από το νόμο 25% του εκλογικού σώματος. Πάντως από αυτό το 24%, πάνω από 80% εκφράστηκε υπέρ της επαναγοράς. 
Ο επόμενος πίνακας δείχνει ανά κρατίδιο και για την 5-ετία 2007-2012, τον αριθμό των νέων δημόσιων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (1η στήλη),  τον αριθμό των δικτύων που αγοράστηκαν από το δημόσιο και τους δήμους (2η στήλη), και τον αριθμό των υπόλοιπων επαναδημοτικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας (3η στήλη).

Εδώ βλέπουμε τις χρονιές  και  τις χώρες, (πλην Γερμανίας) που επαναγόρασαν ιδιωτικές μονάδες παραγωγής.

Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει δημοψήφισμα ήταν κατά την άποψή μου καλή, άσχετο αν θα μαζέψει τις 120 ψήφους ή όχι. Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση, είναι ότι της έκκλησης για δημοψήφισμα ΔΕΝ προηγήθηκε ούτε μια δημοσκόπηση, όπως θα ήταν το λογικό, που να δείχνει τον μπούσουλα στα κόμματα για το πού πάει η κοινή γνώμη.  Αστοχία, παράλειψη, κομματική τακτική; Περίεργο, πάντως...
 INFO
"Energy Liberalisation, privatisation and public ownership",  September 2013 
by David Hall, Sandra van Niekerk, Jenny Nguyen, Steve Thomas 
PSIRU, University of Greenwich, UK
 Από Cinical

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ...ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ,ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ

ΠΗΓΗ:kayteri-piperia.blogspot.gr

Γεωπολιτικές Εντάσεις και Εύθραυστη Οικονομική Ανάκαμψη Απειλούν την Αγορά Πετρελαίου


Οι γεωπολιτικές εντάσεις και η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη σημαίνει ότι υπάρχει μικρό περιθώριο για εφησυχασμό στην πετρελαϊκή αγορά στους επόμενους 12 μήνες, προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Στην μηνιαία της αναφορά για την πετρελαϊκή αγορά, ο ΙΕΑ προβλέπει αύξηση της ζήτησης και σταθερή αύξηση της προσφοράς από χώρες εκτός του OPEC για το 2015.

Αναφέρει ακόμη ότι η παγκόσμια ζήτηση για το πετρέλαιο αυξήθηκε στα 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα 1,2 εκατ. βαρέλια φέτος, ενώ η προσφορά πετρελαίου από χώρες εκτός του OPEC θα αυξηθεί κατά περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, συνεχίζοντας την τάση της ισχυρής παραγωγής εκτός OPEC.

Ωστόσο,ο ΙΕΑ προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι που αφορούν τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση το 2015 είναι «ιδιαίτερα υψηλά» λόγω της αβέβαιης παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης και των γεωπολιτικών εντάσεων σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ιράκ, Λιβύη, Νιγηρία και Βενεζουέλα, προστίθενται στις μακροοικονομικές ανησυχίες.

Τα ίδια πολιτικά ζητήματα σε μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες αποτελούν επίσης απειλή στις πετρελαϊκές προμήθειες. Η παραγωγή του Ιράκ υποχώρησε κατά 260.000 βαρέλια ημερησίως τον περασμένο μήνα καθώς η βία στον Βορρά οδήγησε στο κλείσιμο του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της χώρας και μείωσε κατά πολύ την παραγωγή από το τεράστιο πετρελαϊκό πεδίο του Κιρκούκ.

Στο μεταξύ λογιστικά ζητήματα και η συντήρηση στο Basrah μείωσε την παραγωγή από τα νότια πεδία του Ιράκ κατά 160.000 βαρέλια ημερησίως. Η αυξημένη προσφορά από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τη Νιγηρία και την Αγκόλα, εξισορρόπησε την πτώση στο Ιράκ, αφήνοντας την παραγωγή του OPEC σταθερή στα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο

ΠΗΓΗ:energia.gr

Οι ΒRICS ιδρύουν δικό τους ΔΝΤ με αποθεματικό 100 δισ. ευρώ & δική τους Παγκόσμια Τράπεζα


Οι πέντε από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές θα εγκρίνουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg την ίδρυση αποθεματικού ταμείου με κεφάλαια ύψους 100 δισεκ. δολαρίων και αναπτυξιακής τράπεζας με κεφάλαια 50 δισεκ. δολαρίων κατά τη σύνοδο των ηγετών τους στην πόλη Φορταλέζα της Βραζιλίας την 15η και 16η Ιουνίου.

Η πρωτοβουλία αυτή των BRICS έχει σαφή στόχευση: Σκοπός τους είναι να "χτυπήσουν" και να μειώσουν την επιρροή του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και κατ επέκταση των ΗΠΑ!

Η αναπτυξιακή τράπεζα θα πρέπει να εγκριθεί νομοθετικά από τις χώρες - μέλη και θα χρειασθεί τουλάχιστον ένα έτος για να υλοποιηθεί.

Η συμμετοχή σε αυτή θα ανοίξει τελικά και σε χώρες εκτός των BRICS, ενώ η αναγγελία της ίδρυσής της συμπίπτει με σχέδια για την ίδρυση μίας ασιατικής αναπτυξιακής τράπεζας υποδομών, με κεφάλαια επίσης 50 δισεκ. δολάρια, επικεφαλής της οποίας θα είναι η Κίνα, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών της Βραζιλίας.

Η Κίνα θα χρηματοδοτήσει το αποθεματικό ταμείο, στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν οι χώρες - μέλη σε περίπτωση ελλειμμάτων στα ισοζύγια πληρωμών τους, με 41 δισ. δολάρια, ενώ η Νότια Αφρική με 5 δισ. δολάρια και οι άλλες τρεις χώρες με 18 δισ. δολάρια η κάθε μία. Οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία του ταμείου, που αντιστοιχεί στο 2% των συνολικών διαθεσίμων των BRICS, δεν έχουν ακόμη καθορισθεί.

Ο μέσος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης των πέντε χωρών προβλέπεται -από οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Bloomberg- να φθάσει το 5,37% εφέτος, ο μισός σε σχέση με τον ρυθμό πριν από επτά χρόνια. Η Βραζιλία και Ρωσία αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό 1,3% και 0,5%, αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Κων/νος Νικολάου: Χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις για να ερευνηθούν τα ελληνικά πετρελαϊκά οικόπεδα


Θετική εικόνα άφησε στον δρ. Κωνσταντίνο Νικολάου, Γεωλόγο και Ειδικό Εμπειρογνώμονα σε θέματα υδρογονανθράκων, η παρουσίαση των 20 ελληνικών πετρελαϊκών «οικοπέδων» ενώπιων της διεθνούς ενεργειακής κοινότητας στο Λονδίνο.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, η παρουσίαση των οικοπέδων από το ελληνικό υπουργείο ΠΕΚΑ ήταν πολύ καλή, ενώ όσον αφορά στο promotion από μέρους των Νορβηγών και των Γάλλων Συμβούλων εκτίμησε ότι θα μπορούσε να γίνει ακόμη καλύτερη δουλειά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου το υπουργείο ΠΕΚΑ θα έχει στα χέρια του τις προσφορές για τα πετρελαϊκά οικόπεδα, οπότε εκεί θα φανεί η εκδήλωση του πραγματικού ενδιαφέροντος για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Ειδικά για τα πετρέλαια του Ιονίου ο κ. Νικολάου φάνηκε σίγουρος για την ύπαρξη ενδιαφέροντος.
«Τα οικόπεδα είναι καλά, και σε σχέση με την Κροατία και το Μαυροβούνιο, είναι μεγάλα. Τα οικόπεδα της Κρήτης είναι πολύ πιο μεγάλα, γεγονός επίσης πολύ καλό». Ωστόσο, κατά τη γνώμη του ιδίου, το υψηλό ποσό συμμετοχής στον διαγωνισμό ενδεχομένως να αποτελέσει αντικίνητρο, ειδικά για τις πρώιμες περιοχές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για να έλθουν μεγάλοι «παίκτες» στην Ελλάδα, πρέπει πρώτα να έρθουν μικρότερες εταιρείες.
Αναφερόμενος στην «τολμηρή» άποψη που έχει διατυπώσει κατά καιρούς, δηλ. για την ύπαρξη 4 δισ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδος, ο κ. Νικολάου είπε ότι το νούμερο αυτό έχει προκύψει από ενδελεχείς έρευνες και μελέτες πετρωμάτων και συνολικά 76 γεωτρήσεις.
Τέλος, ο κ. Νικολάου κατέθεσε την άποψή του για τις τελευταίες ενεργειακές εξελίξει που λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο.
Δείτε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Νικολάου στο βίντεο που ακολουθεί:
ΠΗΓΗ:.energypress.gr