Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Η ΔΕΗ ομολογεί…χαρίζονται στην «μικρή» ΔΕΗ 135 εκατ.τόνοι λιγνίτη (135 δισ. ευρώ)

Η ΔΕΗ ομολογεί…χαρίζονται στην «μικρή» ΔΕΗ 135 εκατ.τόνοι λιγνίτη (135 δισ. ευρώ)…
ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΗELLASFORCE…Επιβεβαίωση των αποκαλύψεων μας.

Σας θυμίζουμε τι γράφαμε…Πολύ χουβαρντάς κύριε Σαμαρά…

Διαβάστε τι αναφέρει στην ιστοσελίδα της η ΔΕΗ σχετικά με τα Αποθέματα και την Ποιότητα λιγνίτη..


Αποθέματα – Ποιότητα λιγνίτη

Τα συνολικά βεβαιωμένα γεωλογικά αποθέματα λιγνίτη στη χώρα…… ανέρχονται σε περίπου 5 δις. τόνους. Τα κοιτάσματα αυτά παρουσιάζουν αξιοσημείωτη γεωγραφική εξάπλωση στον ελληνικό χώρο.

Με τα σημερινά τεχνικο-οικονομικά δεδομένα τα κοιτάσματα που είναι κατάλληλα για ενεργειακή εκμετάλλευση, ανέρχονται σε περίπου 3,2 δις τόνους και ισοδυναμούν με 450 εκ. τόνους πετρελαίου.

Τα κυριότερα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα λιγνίτη βρίσκονται στις περιοχές Πτολεμαϊδας, Αμυνταίου και Φλώρινας με υπολογισμένο απόθεμα 1,8 δις τόνους, στην περιοχή της Δράμας με απόθεμα 900 εκ. τόνους και στην περιοχή Ελασσόνας με 169 εκ. τόνους. Επίσης στην Πελοπόννησο, περιοχή Μεγαλόπολης, υπάρχει λιγνιτικό κοίτασμα με απόθεμα περίπου 223 εκ. τόνους.

Με βάση τα συνολικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα λιγνίτη της χώρας και τον προγραμματιζόμενο ρυθμό κατανάλωσης στο μέλλον, υπολογίζεται ότι τα αποθέματα αυτά επαρκούν για περισσότερο από 45 χρόνια. Μέχρι σήμερα οι εξορυχθείσες ποσότητες λιγνίτη φτάνουν περίπου στο 29% των συνολικών αποθεμάτων. Εκτός από λιγνίτη η Ελλάδα διαθέτει και ένα μεγάλο κοίτασμα Τύρφης στην περιοχή των Φιλίππων (Ανατολική Μακεδονία). Τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα στο κοίτασμα αυτό εκτιμώνται σε 4 δις κυβικά μέτρα και ισοδυναμούν περίπου με 125 εκατ. τόνους πετρελαίου.

Υ.Γ

Πολύ καλά καταλάβατε…

Η ΔΕΗ είναι απόλυτα σαφής..και δεν χρειάζεται να το παιδεύουμε το θέμα υπολογισμού της αξίας του λιγνίτη..

Τι μας λέει η ΔΕΗ.. τα κοιτάσματα που είναι κατάλληλα για ενεργειακή εκμετάλλευση, ανέρχονται σε περίπου 3,2 δις τόνους και ισοδυναμούν με 450 εκ. τόνους πετρελαίου.

Δηλαδή 450 δισ. λίτρα πετρελαίου..λίτρα καυσίμου ντίζελ.  Εμείς δεν θα πάρουμε την λιανική πώληση του ντίζελ που είναι στην Ελλάδα περίπου 1,50 ευρώ ανά λίτρο, θα κάνουμε υπολογισμούς με 1 ευρώ..
Μαθηματικά αυτό σημαίνει  τουλάχιστον 450 δις ευρώ αξία των εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων λιγνίτη.
Συνεπώς στην μικρή ΔΕΗ δωρίζονται αντίστοιχα έσοδα με το 30% περίπου (αφού της δωρίζεται το 30% των λιγνιτικών αποθεμάτων) των 450 δις ευρώ, ήτοι: 135 δις ευρώ.!!!!

ΠΗΓΗ:hellasforce.com

Nomura: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές αυτή την εβδομάδα

Nomura: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές αυτή την εβδομάδα
Μία ακόμα δύσκολη αξιολόγηση από την τρόικα ξεκινά την Τετάρτη, με τη Nomura να προειδοποιεί για μία χρονοβόρα διαδικασία που θα ανατρέψει το σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος.

Πρόκειται για μία κρίσιμη αξιολόγηση, όχι μόνο γιατί θα περιλαμβάνει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και γιατί θα λάβει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος και κυρίως για τη χρηματοδότησή του.

Ο επενδυτικός οίκος θεωρεί ότι τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο είναι τόσο πολύπλοκα και το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα όλο και πιο ευαίσθητο (εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας), ώστε ο σχεδιασμός που μιλά για δύο αξιολογήσεις έως τα τέλη του έτους αναμένεται να ανατραπεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Nomura, δεν θα υπάρξει χρόνος για άλλη αξιολόγηση φέτος, πέραν αυτής που ξεκινά μεθαύριο.

Έτσι, η πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει στην έκδοση 3ετούς ομολόγου, της τάξης των 2,5-3 δισ. ευρώ έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας (πρόσφατο τηλεγράφημα του Bloomberg τοποθετούσε την έκδοση στα μέσα της εβδομάδας), αποτελεί κάτι παραπάνω από την προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα στις αγορές, τονίζει ο οίκος. Συγκεκριμένα, βλέπει και μία προσπάθεια να υπάρξει κάποια εξασφάλιση, απέναντι στο ενδεχόμενο εμπλοκής με την τρόικα.

Σύμφωνα με τη Nomura, τα ζητήματα που θα προκαλέσουν τις μεγαλύτερες εντάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα, σε αυτή την αξιολόγηση, είναι τα εξής:

1) Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015. Η τρόικα έχει υπολογίσει το δημοσιονομικό κενό στα 2 δισ. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ) και σκοπεύει να το επανεκτιμήσει κατά την επόμενη αξιολόγηση. Η Αθήνα το εκτιμά στα 900 εκατ. ευρώ ή στο 0,5% του ΑΕΠ. Όμως, οι τελευταίες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν ομάδες δημοσίων υπαλλήλων στο ζήτημα της μείωσης των μισθών τους, πρέπει να συνυπολογιστούν. Οι πρώτες εκτιμήσεις ανεβάζουν το δημοσιονομικό κόστος των αποφάσεων αυτών έως και στα 500 εκατ. ευρώ, σημειώνει ο οίκος.

2) Οι μισθοί στο Δημόσιο. Το μνημόνιο υπαγορεύει την περαιτέρω εκλογίκευση της δομής των μισθών στο Δημόσιο, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να ψηφιστούν σε νόμο έως τα τέλη του Οκτωβρίου και να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

3) Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Πρόσθετες παρεμβάσεις σε όλο συνταξιοδοτικό σύστημα, με βάση τις αναλογιστικές μελέτες, θα πρέπει να υιοθετηθούν έως τον Οκτώβριο.

4) Απολύσεις/κινητικότητα στο Δημόσιο. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει 15.000 απολύσεις από το Δημόσιο έως τα τέλη του έτους, εκ των οποίων έχουν γίνει οι 6.600.

Σε ό,τι αφορά τα έξι προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, η Nomura σημειώνει ότι η υιοθέτηση του νόμου για τη ΔΕΗ ήταν το πιο αμφιλεγόμενο. Όμως, τελικά, το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ έλαβε μορφή που μοιάζει αποδεκτή τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τη ΝΔ, επομένως, αυτό αναμένεται να υπερψηφιστεί την Τετάρτη. 

Κ. Σαμ.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ Οι ισλαμιστές είναι ήδη εδώ - Σήκωσαν σημαία των τρομοκρατών του ISIL στη Θήβα!


Φωτογραφία με αναρτημένη σημαία ισλαμιστών τζιχαντιστών δύο χιλιόμετρα έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό της Θήβας, σε υποσταθμό της ΔΕΗ φέρνει στο φως της δημοσιότητας το defencenet.gr.

Μια φωτό που καταδεικνύει τον κίνδυνο που εγκυμονούν οι χιλιάδες των λάθρο που αποβιβάζονται καθημερινά στα ελληνικά εδάφη κατευθυνόμενοι από τουρκικά δουλεμπορικά κυκλώματα.

Η σημαία βρίσκεται σε περίοπτη θέση, κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές στην Θήβα, ώστε όλοι οι επιβάτες των τρένων να την αντικρύζουν, ενώ ο υποσταθμός της ΔΕΗ αποτελεί χαρακτηριστικό σημείο.

Στην σημαία των ισλαμιστών υπάρχει η επιγραφή με λευκά γράμματα που αναγράφει : «Ένας είναι ο Θεός και ο Άγιος Μωάμεθ ο προφήτης του. Ορκιστείτε σε αυτόν».

Παρόμοιο περιστατικό συνέβη και στην Τουρκία αφού οι φανατικοί ισλαμιστες της περιοχής σήκωσαν ισλαμική σημαία στο γνωστό τουρκικό θέρετρο της Αλικαρνασσού απέναντι από την Κω.
Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του αποκαλυπτικού άρθρου της τουρκικής εφημερίδας, Cumhurriyet, «Bodrum da IŞİD paniği», δηλαδή, «Πανικός Τζιχαντιστών στο Μπόντρουμ».
 

Αποδεικτικό στοιχείο, της τουρκικής στήριξης στους τζιχαντιστές είναι και το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού FOCUS, (τουρκική εφημερίδα Taraf 7/7/2014), όπου αποκαλύπτεται ότι οι Τζιχαντιστές που τραυματίστηκαν στην διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων στην Συρία και στο Ιράκ, μεταφέρονται στην Τουρκία και νοσηλεύονται σε τουρκικά νοσοκομεία στις περιοχές του Kilis και του Hatay που βρίσκονται στα σύνορα Τουρκίας Συρίας και πολύ κοντά στα σύνορα Τουρκίας Ιράκ. Μετά δε την αποθεραπεία τους στέλνονται ξανά στα μέτωπα του πολέμου.

Η σημαία στην Θήβα είναι δήλωση, και μάλιστα βροντερή του τι έρχεται, αλλά κυρίως του τι βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

«Der Spiegel»: "Καμία θετική επίπτωση στην ελληνική οικονομία η μείωση του κατώτατου μισθού"


Δεν υπάρχει πρακτικά θετική επίπτωση από τη μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, αναφέρει το γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Der Spiegel» και επισημαίνει ότι, αντιθέτως, η ανεργία αυξήθηκε από το 25% στο 28% μετά την περικοπή του, αν και εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 25-26% ως το τέλος του έτους.

Με αφορμή την έγκριση σήμερα από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της εισαγωγής του κατώτατου μισθού στη Γερμανία (8,50 ευρώ την ώρα) από την 1.1.2015, το περιοδικό διερευνά τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου το μέτρο εφαρμόζεται ήδη.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει ότι στην Ελλάδα ο μικτός μηνιαίος κατώτατος μισθός μειώθηκε το 2012 από 751,39 ευρώ σε 586,08 ευρώ και εκτιμά ότι δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, καθώς η ανεργία συνέχισε να αυξάνεται, ενώ η κατανάλωση μειώθηκε περαιτέρω και κλείνουν καταστήματα και μεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, ο κατώτατος μισθός για νέους κάτω των 25 ετών είναι 510,94 ευρώ και περισσότεροι από το 58% των νέων είναι άνεργοι. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, οι άνεργοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας μόνο για ένα έτος.

«Η συμμόρφωση με τον κατώτατο μισθό στην πράξη δεν ελέγχεται. Ως εκ τούτου, πολλοί Έλληνες εργάζονται μόνο για ένα μέρος του νόμιμου μισθού. 'Αλλοι είναι εγγεγραμμένοι ως εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, εργάζονται όμως με πλήρη απασχόληση» καταλήγει η αναφορά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spiegel, οι 21 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζουν το σύστημα του κατώτατου μισθού, που κυμαίνεται από ένα ως έντεκα ευρώ την ώρα. Πρωτοπόρος είναι το Λουξεμβούργο που εφάρμοσε το σύστημα ήδη το 1944 και σήμερα ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 11,10 ευρώ την ώρα, για τους ανειδίκευτους εργάτες.

Για τους ειδικευμένους αυξάνεται κατά 20%, ενώ για όλους αυξάνεται μαζί με την εξέλιξη του βασικού μισθού. Στη Γαλλία, ο κατώτατος μισθός θεσπίστηκε το 1950 και ανέρχεται στα 9,53 ευρώ, με εξαιρέσεις για τους νέους, τους μαθητευόμενους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ στην Ολλανδία, όπου ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται μεταξύ 448,55 και 1270,90 ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση, εξαιρούνται οι μαθητευόμενοι. Σε μια από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ, την Ρουμανία, ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται περίπου στα 209,3 ευρώ για 168 ώρες εργασίας.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Η Κρήτη «οχυρώνεται» για τα χημικά της Συρίας - Aποφασίστηκε ο αποκλεισμός της ναυτικής βάσης της Σούδας


Μέλη του Συντονιστικού Οργάνου της Κρήτης, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στα νερά της Μεσογείου ανοιχτά του νησιού, αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον  αποκλεισμό της ναυτικής βάσης της Σούδας στα Χανιά της Κρήτης ώστε να μην αποπλεύσουν τα πλοία που θα υποστηρίξουν τη διαδικασία καταστροφής των χημικών μέσα στη θάλασσα.

Παράλληλα, προετοιμάζεται διαμαρτυρία εν πλω από ψαράδες των Χανίων που θα επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν τη διαδικασία όταν αυτή ξεκινήσει.

Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό το τελευταίο φορτίο του συριακού χημικού οπλοστασίου, μεταφέρθηκε από το εμπορικό πλοίο Ark Futura υπό σημαία Δανίας στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray όπου πρόκειται να καταστραφεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι Τζόια Τάουρο της Καλαβρίας υπό την επιτήρηση αξιωματούχων του διεθνούς φορέα υλοποίησης της Σύμβασης για τα Χημικά Οπλα, δηλαδή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).

Οι ουσίες αυτές, οι οποίες αποτελούν τμήμα του συριακού οπλοστασίου, πρόκειται να εξουδετερωθούν στο Cape Ray με τη μέθοδο της υδρόλυσης μέσα στους επόμενους δύο μήνες περίπου, ενώ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, τα επικίνδυνα υποπροϊόντα από τη διαδικασία θα μεταφερθούν για επεξεργασία σε εγκαταστάσεις στη Γερμανία και στη Φινλανδία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Την ίδια ώρα, το Ανοιχτό Συντονιστικό Χανίων ενάντια στα χημικά, όπως προαναφέρθηκε, οργανώνει συνέλευση την Τρίτη 8 Ιουλίου στις 8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Στην ανακοίνωσή του που έστειλε στα ΜΜΕ, τονίζει:

«Με βάση τις φειδωλές πληροφορίες που λαμβάνουμε, καθώς όλοι οι επίσημοι φορείς και η κυβέρνηση παίζουν κρυφτό με τους πολίτες, το πείραμα της υδρόλυσης των χημικών του πολέμου στη Συρία μπαίνει στην τελευταία φάση του, με την άμεση φόρτωσή τους στο Cape Ray από την Ιταλία και τον απόπλου του από το λιμάνι της Καλαβρίας σε λίγες ημέρες. Στη διαδικασία αυτή, που θα συμμετέχει το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ καθώς και ένα ελληνικό υποβρύχιο, ενεργό ρόλο θα παίξει και η ΝΑΤΟϊκήβάση της Σούδας.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην οριστική υποβάθμιση της κλειστής θάλασσας της Μεσογείου και στη μελλοντική νομιμοποίηση τέτοιου είδους πειραμάτων. Προτείνουμε άμεση κινητοποίηση στη βάση της Σούδας την προσεχή εβδομάδα. Η φύση της κινητοποίησης θα καθοριστεί από τη συμμετοχή και τη διάθεση του κόσμου. Γι αυτό, καλούμε την επόμενη Τρίτη 8 Ιουλίου στις 8:30 μμ σε ανοιχτή συνέλευση όλους τους κατοίκους, τα κινήματα και τους φορείς των Χανίων να προσέλθουν στο Εργατικό Κέντρο Χανίων με αντικειμενο τη συνδιοργάνωση και συντονισμό της κινητοποίησης αυτής στη ΝΑΤΟϊκή βάση της Σούδας.

Η κινητοποίηση αυτή προτείνεται να γίνει άμεσα μετά τη συνέλευση. Το συντονιστικό Χανίων προτείνει τον αποκλεισμό της στρατιωτικής βάσης εώς ότου το πείραμα εις βάρος της υγείας και της οικονομίας όλης της Μεσσογείου σταματήσει.

Καλούμε όλους τους φορείς, συντονιστικά και κινήματα της Κρήτης είτε να παραβρεθούν είτε να διοργανώσουν σχετική συζήτηση στην πόλη τους προκειμένου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους σε αυτήν την κινητοποίηση.

Καλούμε επίσης σε πανελλαδική συστράτευση και ενεργό συμμετοχή στην κινητοποίηση αυτή, η οποία τονίζουμε θα πρέπει να είναι άμεση μετά τη συνάντηση της Τρίτης».

Το Συντονιστικό θεωρεί ότι «ο αγώνας αυτός θα πρέπει να πάρει πανευρωπαϊκή διάσταση, και συνεπώς το κέντρο του αγώνα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι άλλο από το κέντρο των επιχειρήσεων». Γι” αυτό προτείνει «τον αποκλεισμό της βάσης στη Σούδα σε αυτήν την κρίσιμη καμπή του αγώνα προκειμένου να αποτρέψουμε τον απόπλου του Cape Ray και να σταματήσουμε το πείραμα της υδρόλυσης».

Τέλος το Συντονιστικό αναφέρει ότι θα στηρίξει «την εν πλω διαμαρτυρία που σχεδιάζεται από συναγωνιστές μας όταν αυτή πραγματοποιηθεί».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ως πότε θα μείνουν...κοντά μας τα χαμηλά επιτόκια

Ως πότε θα μείνουν...κοντά μας τα χαμηλά επιτόκια
Στο ναδίρ θα παραμείνουν τα επιτόκια του ευρώ για όλο το 2014, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να έχουν λόγο για να χαμογελούν, ενώ αντίθετα οι καταθέτες θα δουν τις αποδόσεις τους να πιέζονται περαιτέρω.
Της Έφης Καραγεώργου.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα παραμείνει στο 0,15%, το ιστορικό χαμηλό για τους επόμενους μήνες, και το 2014 αναμφίβολα θα είναι η χρονιά με τα χαμηλότερα επιτόκια. Μάλιστα υπάρχει ενδεχόμενο το επιτόκιο να παραμείνει στα ίδια επίπεδα και το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Η διατήρηση του ευρωεπιτοκίου στα σημερινά επίπεδα σημαίνει ότι έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια, δεν θα έχουν εκπλήξεις τους επόμενους μήνες. Διότι και το επιτόκιο euribor τριμήνου, (το οποίο είναι επιτόκιο αναφοράς για τα δάνεια που εκταμιεύθηκαν μετά το 2005) διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπερνά το 0,204%.
Την ίδια ώρα, υποχωρούν και τα επιτόκια στα καταναλωτικά όπως και στα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ καλύτερη τιμολόγηση θα έχουν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να δανειστούν.
Αντίθετα οι αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις έχουν στην κυριολεξία «βουλιάξει» και πλέον πολύ δύσκολα μπορεί να βρει κανείς ονομαστικά επιτόκια άνω του 2,25%.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι την τελευταία διετία το επιτόκιο του ευρώ, έχει μειωθεί κατά 0,85 της μονάδας και χιλιάδες δανειολήπτες, πληρώνουν σημαντικά χαμηλότερες δόσεις για τα δάνεια τους (όσα είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ)
Όμως εκτός από τους δανειολήπτες, «ανάσα» από τη μείωση των επιτοκίων παίρνουν και οι τράπεζες που πληρώνουν φθηνότερα τη ρευστότητα τους, εντός ή και εκτός συνόρων. Παράλληλα, η μείωση αύξηση των επιτοκίων του ευρώ οδηγεί σε ταυτόχρονη πτώση του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor, ρίχνοντας τις δόσεις και εκείνων που έχουν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο. 
Οι χαμένοι από τις μειώσεις είναι οι καταθέτες που βλέπουν τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες για τα χρήματά τους να μειώνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες. Πλέον, για τρίμηνη ή εξάμηνη διάρκεια, με δυσκολία θα βρει κανείς ονομαστικά επιτόκια άνω του 1,5% με 2% ενώ ακόμα και για μεγαλύτερα ποσά το ονομαστικό επιτόκιο δύσκολα θα ξεπεράσει το 2,5%. Μάλιστα, οι τραπεζίτες ξεκαθαρίζουν και στους πελάτες τους ότι το «φθηνό χρήμα» ήρθε για να μείνει, τουλάχιστον όσο διατηρείται η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα αλλά και όσο τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης δείχνουν εύθραυστη ανάπτυξη, η οποία πρέπει να υποστηριχθεί με χαμηλά επιτόκια.

ΠΗΓΗ:fpress.gr

Ιόνιο – Νότια Κρήτη: Άλλος ο στόχος της PGS, άλλος του ελληνικού δημοσίου…


Δύο αντιθετικές μεταξύ τους επιδιώξεις, φαίνεται ότι θα κληθεί να εξισορροπήσει η ελληνική κυβέρνηση, σε σχέση με τον γύρο παραχωρήσεων που προανήγγειλε στο Λονδίνο και θα «βγάλει» το Σεπτέμβριο.
Η μία επιδίωξη είναι εκείνη της Νορβηγικής PGS η οποία προσπαθεί να πουλήσει σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές τα σεισμικά δεδομένα που έχει συγκεντρώσει και επεξεργαστεί στο Ιόνιο και στην περιοχή Νότια της Κρήτης. Άλλωστε αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης δραστηριότητας: Οι Νορβηγοί προσήλθαν για τις έρευνες χωρίς να πληρωθούν από το ελληνικό κράτος και περιμένουν να αποσβέσουν το κόστος τους και να έχουν και κέρδη, πουλώντας στις ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρείες τα στοιχεία των ερευνών τους. Συνεπώς θέλουν οι τιμές πώλησης των «φακέλων» να είναι αρκετά υψηλές.
Η δεύτερη επιδίωξη είναι εκείνη του ελληνικού δημοσίου που έχει κάθε λόγο να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερες ενδιαφερόμενες εταιρείες για το σύνολο, αν είναι δυνατόν, των πετρελαιοπιθανών περιοχών. Συνεπώς επιθυμεί οι τιμές πώλησης των στοιχείων των σεισμικών ερευνών να είναι χαμηλές και ελκυστικές ώστε να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή.
Μέχρι τώρα οι πωλήσεις της PGS δεν έχουν πάει ιδιαίτερα καλά. Το συνολικό πακέτο το έχουν αγοράσει μόνον τα ΕΛΠΕ και η Total. Όμως, από την παρουσίαση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο Λονδίνο και με την επίσημη εξαγγελία του ΥΠΕΚΑ για νέο γύρο παραχωρήσεων με 20 «οικόπεδα», ξεκινάει μια ενδιαφέρουσα φάση, κατά την οποία οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να ερευνήσουν σε κάποιες από τις 20 αυτές περιοχές, θα πρέπει να αγοράσουν τα στοιχεία της PGS για τις περιοχές αυτές. Ωστόσο καταγράφονται ήδη κάποιες παρατηρήσεις από στελέχη του κλάδου, σύμφωνα με τις οποίες, τα ποσά που απαιτούνται για να «μπεί» κανείς στη διαδικασία διερεύνησης των δεδομένων (από την οποία διερεύνηση θα κριθεί αν θα συμμετάσχει μια εταιρεία ή μια κοινοπραξία στο διαγωνισμό) είναι πολύ υψηλά, (500 δολάρια το τετραγωνικό χιλιόμετρο, minimum 1500 χιλιόμετρα και ξεχωριστή χρέωση για κάθε εταιρεία – μέλος κοινοπραξίας) γεγονός που αποτρέπει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Και τούτο διότι πρέπει να καταβάλλουν άμεσα κάποια εκατ. δολάρια σε μια πολύ αρχική φάση της διαδικασίας, πριν καν αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.
«Αυτό δικαιολογείται μόνον αν στοχεύει κανείς αποκλειστικά στις πολύ μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Όμως δεν είναι βέβαιον ότι θα προσέλθουν τέτοιες εταιρείες, όπως δεν προσήλθαν στα Γιάννενα, τον Πατραϊκό, το Κατάκολο», παρατηρεί, μιλώντας στο energypress, έμπειρος παράγοντας του χώρου και συνεχίζει: «Είναι άλλο το αρχικό ενδιαφέρον που έδειξαν εταιρείες όπως η Total, η ConocoPhillips, η Statoil, η BP, η Shell, η ExxonMobil, η Chevron, η Noble, και άλλο το να έρθουν στο διαγωνισμό». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η απεύθυνση στους διεθνείς κολοσσούς ενέχει υψηλό ρίσκο και ότι είναι ασφαλέστερη για τη χώρα η δημιουργία ελκυστικών προϋποθέσεων για σοβαρές μεσαίες και μικρές πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες, στο βαθμό που εντοπίσουν κοιτάσματα στη συνέχεια, είναι βέβαιον ότι θα προσελκύσουν και τις μεγάλες πολυεθνικές. Επικαλείται, δε, το παράδειγμα της Αλβανίας, όπου αρχικά στον διαγωνισμό εμφανίστηκε μικρού μεγέθους εταιρεία, έκανε τις πρώτες έρευνες και αφού εντοπίστηκε κοίτασμα, μπήκε η Shell με τη διαδικασία του Farm in.
Οι λεπτομέρειες των όρων του διαγωνισμού (οι οποίοι δεν είναι ακόμα γνωστοί) αναμένεται να φωτίσουν καλύτερα τους στόχους και τη φιλοσοφία της πολιτείας. Σε`ότι, δε, αφορά τις τιμές πώλησης των στοιχείων των σεισμικών ερευνών, είναι αμφίβολο το κατά πόσον έχει τη δυνατότητα το ελληνικό δημόσιο να καθορίσει την «τιμολογιακή» πολιτική των Νορβηγών, οι οποίοι, όπως προαναφέρθηκε, έχουν επενδύσει στην ερευνητική διαδικασία και επιδιώκουν βεβαίως να έχουν κατά το δυνατόν καλύτερη τελική απόδοση για την επένδυσή τους.
Όσον αφορά, τέλος, το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων, τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να σταλεί η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού στηνεφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Gazette) προκειμένου να έχει δημοσιευτεί μέσα σε δύο μήνες, δηλαδή γύρω στον Σεπτέμβριο. Από την ημέρα δημοσιοποίησης της προκήρυξης στο φύλλο της Κομισιόν θα υπάρχει, σύμφωνα με τον νόμο, μία προθεσμία τουλάχιστον 90 ημερών για τους υποψήφιους επενδυτές, ώστε να καταθέσουν φακέλους με τις προτάσεις τους. Δηλαδή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών θα είναι κοντά στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2014.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Αρχισαν τα «προξενιά» μεταξύ εταιρειών για τη διεκδίκηση ελληνικών κοιτασμάτων


Η επίσημη παρουσίαση από την Ελλάδα των 20 προς παραχώρηση περιοχών με πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης την περασμένη Τρίτη στο Λονδίνο, ενέτεινε τις διερευνητικές επαφές μεταξύ εταιρειών της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας. Στο «παιχνίδι» αυτό, το οποίο από πλευράς επενδύσεων είναι τεράστιο, κινούνται και οι δύο ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου, ΕΛΠΕ και Energean Oil & Gas. Μόνο σε πρώτη φάση, για την πλήρη γεωλογική ανάλυση των δεδομένων στα 20 προς παραχώρηση «οικόπεδα» απαιτούνται επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ, ενώ στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξης των γεωτρήσεων θα απαιτηθούν επενδύσεις της τάξης των 2,5 - 6 δισ. ευρώ, ανάλογα με το βάθος της θάλασσας. Από την επομένη της παρουσίασης των «οικοπέδων» και από μέρα σε μέρα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, η κινητικότητα μεταξύ των πετρελαϊκών εταιρειών αυξάνεται, με στόχο να κλείσουν τα «προξενιά» ενόψει των διαγωνισμών που αναμένονται μέσα στον Σεπτέμβριο. Η δουλειά για τις πετρελαϊκές εταιρείες ξεκινάει από τώρα και όπως χαρακτηριστικά τονίζει στέλεχος της πετρελαικής βιομηχανίας, «μέχρι τον Σεπτέμβριο τα αρμόδια στελέχη των εταιρειών δεν θα σηκώσουν κεφάλι». Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς, σε πόσα και ποια οικόπεδα και πώς θα διαμορφώσουν τις προσφορές τους. Παράλληλα πρέπει να επιλέξουν τους συνεταίρους τους για να επιμερίσουν το ρίσκο, αφού τόσο το Ιόνιο όσο και η Κρήτη αποτελούν για την πετρελαϊκή βιομηχανία ανεξερεύνητες περιοχές.

Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση για τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον γύρο παραχωρήσεων του ελληνικού Δημοσίου είναι να αγοράσουν από τη νορβηγική PGS που έκανε τις έρευνες σεισμικά δεδομένα 1.500 τ. χλμ. κατ’ ελάχιστον, σύμφωνα με σχετικό όρο της προκήρυξης. Το «πακέτο» αυτό κοστολογείται από την PGS στα 800.000 ευρώ, ποσό που η αγορά θεωρεί υψηλό. Το κόστος αυτό μάλιστα καλείται να καταβάλει κάθε εταιρεία χωριστά στο σύνολό του, ακόμη και εάν προσέλθει στον διαγωνισμό ως μέλος κοινοπραξίας.

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η πλήρης γεωλογική και γεωφυσική ανάλυση των δεδομένων για να προσδιορίσει γεωλογικούς πετρελαιοπιθανούς στόχους, βάσει των οποίων θα καθορίσει το ερευνητικό πρόγραμμα που θα υποβάλει στην προσφορά της. Μέσω αυτής της ανάλυσης δηλαδή η εταιρεία θα προσδιορίσει το πιο ελπιδοφόρο σημείο για να «χτυπήσει» γεώτρηση. Για την καλύτερη αξιολόγηση, η κάθε εταιρεία θα πραγματοποιήσει και από μόνη της πρόσθετα τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα, επενδύοντας κατ’ ελάχιστον 10 εκατ. δολάρια. Η αξιολόγηση αυτών των δεδομένων αποτελεί σύμφωνα με την πάγια στρατηγική της πετρελαϊκής βιομηχανίας το «κλειδί» για τη διαμόρφωση των προσφορών. Η εταιρεία για να υποβάλει μια καλή προσφορά θα πρέπει να εντοπίσει πάνω από έναν πετρελαιοπιθανούς στόχους σε κάθε μπλοκ. Αν η ανάλυση δείξει μόνο ένα στόχο, ο επενδυτής είναι συνήθως πιο συγκρατημένος και μπορεί στην προσφορά του να μη δεσμευτεί για γεώτρηση. Οι πρώτες εκτιμήσεις της πετρελαϊκής βιομηχανίας από την έκταση των «οικοπέδων» του πρώτου κύκλου παραχωρήσεων είναι ότι η έκτασή τους είναι μικρή και περιορίζει τη δυνατότητα των πολλών στόχων, στοιχείο που δεν ενισχύει την ελκυστικότητα των διαγωνισμών. Επισημαίνουν, επίσης, ένα αντιφατικό στοιχείο της «στρατηγικής» που ακολούθησε το ελληνικό Δημόσιο σε αυτό τον γύρο.

Η έκταση των οικοπέδων, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, είναι τέτοια που αφήνει απέξω τις μεγάλες εταιρείες, οι οποίες συνήθως δεν πάνε σε μικρά μπλοκ. Ωστόσο τα θαλάσσια βάθη στην Κρήτη αλλά και σε κάποιες περιοχές του Ιονίου, όπως για παράδειγμα δυτικά της Κέρκυρας, απαιτούν επενδυτικά κεφάλαια που διαθέτουν μόνο μεγάλες και μεσαίου μεγέθους εταιρείες. Για κάθε γεώτρηση σε βάθη 800-1.300 μέτρα απαιτούνται επενδύσεις άνω των 120-150 εκατ. ευρώ και κάθε επενδυτής για να ερευνήσει την περιοχή θα πρέπει να προχωρήσει σε τουλάχιστον δύο γεωτρήσεις, αναφέρουν οι γνωρίζοντες τον τομέα.

Τα σχέδια των ΕΛΠΕ και της Εnergean Oil

Οι πρώτες εκτιμήσεις της πετρελαϊκής αγοράς, όπως μεταφέρονται από αρμόδια στελέχη, είναι ότι το ελληνικό πλαίσιο αξιοποίησης υδρογονανθράκων είναι αρκετά ελκυστικό. Ενας από τους όρους που προβληματίζει την αγορά και έθεσαν οι επενδυτές στις κλειστές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, είναι το ύψος του ελάχιστου μισθώματος για το ελληνικό Δημόσιο που ορίζεται στο 4% επί του τζίρου. Το ύψος αυτό στα τέσσερα πρώτα χρόνια της επένδυσης ανεβάζει το όριο των ελάχιστων αποθεμάτων για να είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς.

Στην ειδική εκδήλωση του Λονδίνου, αλλά και στις συναντήσεις που ακολούθησαν, συμμετείχαν και οι ελληνικές εταιρείες ΕΛΠΕ και Energean Oil, ανάδοχοι των παραχωρήσεων σε Πατραϊκό Κόλπο, Ιωάννινα και Κατάκολο. Τα ΕΛΠΕ έχουν μάλιστα αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα της PGS και τη μελέτη του Beicip για όλες τις περιοχές και ήδη από τον Ιανουάριο, τα αναλύει σε βάθος εκμεταλλευόμενη την πολύχρονη εμπειρία και γνώση του ελλαδικού χώρου από τις σεισμικές και γεωτρητικές έρευνες που είχε διεξάγει στο παρελθόν. Η εταιρεία, όπως αναφέρουν κύκλοι του ομίλου στην «Κ», θα μελετήσει τους όρους του διαγωνισμού και τις περιοχές όταν προκηρυχθούν, στοχεύοντας να υποβάλει προσφορά ως εταίρος σε επιχειρηματικά σχήματα με διεθνώς αναγνωρισμένες πετρελαϊκές εταιρείες, κάτι που θα εξασφαλίσει την αναγκαία τεχνολογία και οικονομική δυνατότητα για την επιτυχή έκβαση των ερευνών.


ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Δείτε πότε και πώς οι μηχανές θα καταλάβουν τον πλανήτη

Δείτε πότε και πώς οι μηχανές θα καταλάβουν τον πλανήτη
Σε τρεις δεκαετίες από σήμερα, ο άνθρωπος δεν θα είναι πια το κορυφαίο είδος στον πλανήτη, αφού η θέση αυτή θα ανήκει πια στις μηχανές, προειδοποιεί ο Del Monte, φυσικός, επιχειρηματίας και συγγραφέας του "The Artificial Intelligence Revolution”.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι μηχανές θα ξεπεράσουν τον άνθρωπο το 2040, αλλά σύμφωνα με τα όσα είπε ο Del Monte στο Business Insider, αυτό θα συμβεί μάλλον γύρω στο 2045. Τότε θα έχουν φτάσει στο σημείο όπου η ευφυΐα των υπολογιστών και των μηχανών θα είναι όχι μόνο μεγαλύτερη από την ευφυΐα του ανθρώπου, αλλά θα ξεπερνά και εκείνη όλης της ανθρωπότητας μαζί.

Σε  κάθε περίπτωση, ο φυσικός προειδοποιεί ότι η ανθρωπότητα δεν είναι έτοιμη για αυτή τη νέα εποχή. “Σήμερα, δεν υπάρχει νομοθεσία γύρω από το πόση ευφυΐα μπορεί να έχει μία μηχανή, πόσο διασυνδεδεμένη μπορεί να είναι”, εξηγεί.

“Δεν θα δούμε ένα σενάριο 'Terminator' ή έναν πόλεμο. Στα πρώτα στάδια του μετά-τη-μοναδικότητα κόσμου, ένα σενάριο είναι ότι οι μηχανές θα επιδιώξουν να μετατρέψουν τους ανθρώπους σε cyborgs (όντα που είναι κατά ένα μέρος ανθρώπινα και κατά ένα μέρος μηχανές). Αυτό σχεδόν συμβαίνει τώρα, αφού αντικαθιστούμε τα ελαττωματικά άκρα του ανθρώπου με τεχνητά. Θα βλέπουμε τις μηχανές σαν ένα χρήσιμο εργαλείο. Η παραγωγικότητα στις επιχειρήσεις θα αυξηθεί δραματικά σε αρκετές χώρες, με τη χρήση αυτοματισμών. Στην Κίνα, το ΑΕΠ ανά εργαζόμενο διπλασιάστηκε με τη χρήση μηχανών”, λέει.

“Έως το τέλος του τρέχοντος αιώνα, το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου γένους θα έχει γίνει cyborgs. Το δέλεαρ θα είναι η αθανασία. Οι μηχανές θα φέρουν επανάσταση στην τεχνολογία της υγείας. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν περισσότερο χρόνο αναψυχής, με αποτέλεσμα να πιστεύουμε ότι ποτέ δεν περνούσαμε καλύτερα. Η ανησυχία που έχω είναι ότι οι μηχανές θα μας βλέπουν σαν ένα απρόβλεπτο και επικίνδυνο είδος”, τονίζει.

Ο Del Monte πιστεύει ότι οι μηχανές θα αποκτήσουν συνείδηση και την ικανότητα να προστατεύουν τους εαυτούς τους. Μπορεί “να μας βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο που εμείς βλέπουμε τα βλαβερά έντομα”, προειδοποιεί, εξηγώντας ότι το ανθρώπινο είδος “είναι ασταθές, προκαλεί πολέμους, έχει όπλα αρκετά δυνατά για να αφανίσει όλο τον κόσμο δύο φορές και δημιουργεί ιούς υπολογιστών”. Όλα αυτά δεν πρόκειται να φανούν φιλικά στις μηχανές.

Ο φυσικός εξηγεί ότι έγραψε το βιβλίο του σαν μία προειδοποίηση: Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο ικανή και εμείς σπεύδουμε να την υιοθετήσουμε μόλις δημιουργείται. Για παράδειγμα, ένας βηματοδότης είναι πολύ συνηθισμένο πράγμα, αλλά όπως λέει ο Del Monte, χρησιμοποιεί αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη για να ρυθμίζει την καρδιά μας.

Ένα πείραμα του 2009 έδειξε ότι τα ρομπότ μπορούν να αναπτύξουν την ικανότητα να λένε ψέματα το ένα στο άλλο. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο Laboratory of Intelligent Systems του Ecole Polytechnique Fédérale στην Ελβετία, με τη χρήση ρομπότ που έχουν σχεδιαστεί για να συνεργάζονται προκειμένου να βρίσκουν χρήσιμους πόρους, όπως η ενέργεια, και να αποφεύγουν τους επικίνδυνους. Αυτό που έδειξε το πείραμα ήταν ότι τα ρομπότ έμαθαν να λένε ψέματα το ένα στο άλλο, σε μία προσπάθεια να κρατήσουν όλους τους χρήσιμους πόρους για τους εαυτούς τους.

“Το συμπέρασμα είναι ότι μαθαίνουν την αυτο-συντήρηση. Το εάν έχουν συνείδηση ή όχι είναι συζητήσιμο”, τονίζει ο Del Monte.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΓΣΕΕ: Συνεδριάζει για τους απεργούς της ΔΕΗ


Για τη Δευτέρα στις 12:00 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ προκειμένου να εξετάσει τις νομικές και συνδικαλιστικές δυνατότητες κάλυψης των απεργών της ΔΕΗ.

Πρώτη επιλογή της θα πρέπει να θεωρείται η κήρυξη απεργίας από τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα, με διαφορετικό ωστόσο διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο θα καλύπτει και τους εργαζομένους στην επιχείρηση.

Σημειώνεται ότι η ΓΣΕΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κακοποίηση των δημοκρατικών θεσμών», μετά την απόφαση που έλαβε για πολιτική επιστράτευση των απεργών και επίταξη των υπηρεσιών.

Ενδεικτική, μάλιστα, των προθέσεων των συνδικάτων είναι η επισήμανση της Συνομοσπονδίας Εργατών ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα λάβει κάθε νομικό ή άλλο μέσο για τη στήριξη των εργαζομένων στη ΔΕΗ…

Την ίδια ώρα εξάλλου, οι προσκείμενοι στη ΝΔ συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, ζήτησαν την παρέμβαση του πρόεδρου της Δημοκρατίας υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι το οικονομικό και κοινωνικό έλλειμμα ακολουθείται πλέον από έλλειμμα δημοκρατίας…


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Όλοι-ες στο Σύνταγμα 11 Ιούλη για Χημικά - Σκουριές - Ακτές!

Φωτογραφία του χρήστη OzMadekatria OzMathirteen.