Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Ανακοίνωση ΠΣΕΕΚ

Συνάδελφοι,

Στις 02/07/2014 συνήλθε,μετά από πρόσκληση του πλειονοψηφήσαντος συμβούλου  στην εγκατάσταση του Ασπροπύργου, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του επιχειρησιακού σωματείου με την επωνυμία Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρία Ελληνικά Καύσιμα ΑΕΕ (ΠΣΕΕΚ) που προήλθε από τις εκλογές της 26 Ιουνίου 2014 με θέμα ημερήσιας διάταξης:

Συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου σε Σώμα
Μετά την ψηφοφορία, προέκυψε το παρακάτω αποτέλεσμα:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Χήρα Μαρία
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Σαλαμάνης  Κωνσταντίνος
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ    Σπανός  Σταύρος
ΑΝΑΠΛ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ      Μαντζάκου Σοφία
ΤΑΜΙΑΣ                                Παπαδάκης Κωνσταντίνος
ΜΕΛΗ                                   Βοσινάκης   Αποστόλης
                                               Τσερφόλιος Κωνσταντίνος





Εργαζόμενοι "κλείνουν" το ασφαλιστικό τους ταμείο μόνοι τους

Εργαζόμενοι "κλείνουν" το ασφαλιστικό τους ταμείο μόνοι τους
Το είδαμε και αυτό. Εργαζόμενοι πήραν την απόφαση να διαλύσουν το επικουρικό τους ταμείο και να ρευστοποιήσουν τα περιουσιακά του στοιχεία, αφού το θεωρούν δεδομένο ότι δεν θα προλάβουν να πάρουν επικουρική σύνταξη.
 Της Έφης Καραγεώργου.
Ο λόγος; Οι νυν συνταξιούχοι, πέτυχαν δικαστική απόφαση που υπερδιπλασιάζει την επικουρική σύνταξη τους στα 900 ευρώ από τα 390 σήμερα. Και άρχισε πόλεμος ανάμεσα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Συγκεκριμένα οι σύλλογοι εργαζομένων που είχαν συστήσει το 1977 το επικουρικό ταμείο ΤΑΠΙΛΤΑΤ και σήμερα καταβάλλει επικουρικές συντάξεις σε περίπου 6.500 συνταξιούχους τραπεζικούς, πήραν απόφαση να το διαλύσουν.
Το ΤΑΠΙΛΤΑΤ είναι ΝΠΙΔ και καλύπτει συνταξιούχους που προέρχονται αποκλειστικά από την πρώην Ιονική Τράπεζα, την πρώην Τράπεζα Εργασίας, την πρώην Τράπεζα Κρήτης, την πρώην Marfin, την Εθνοκάρτα και την Τράπεζα Αττικής.
Πριν από 5 χρόνια, και ύστερα από αναλογιστική μελέτη οι επικουρικές συντάξεις περικόπηκαν , προκειμένου το ταμείο να είναι βιώσιμο. Τα αποθεματικά του Ταμείου ανέρχονται σε περίπου 220 εκατ ευρώ.
Οι Σύλλογοι εργαζομένων (των άνω τραπεζών) κατηγορούν τους συνταξιούχους ότι με προσφυγές στα δικαστήρια «τινάζουν» στον αέρα το ταμείο, που πλέον με βάση τα αποθεματικά δεν θα μπορεί να δίνει επικουρικές μετά από 3- 4 χρόνια. Και αυτό επειδή το Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε συνταξιούχους της πρώην Ιονικής Τράπεζας και επαναφέρει τις επικουρικές συντάξεις στα προ των μειώσεων τους επίπεδα, δηλαδή στα 900 ευρώ από 390 ευρώ σήμερα.
Το ΤΑΠΙΛΤΑΤ έχει πάνω από 10.000 μέλη και η αναλογία είναι 60% συνταξιούχοι, 40% εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με τον κ. Τάσο Γκιάτη, πρόεδρο του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank (η οποία έχει απορροφήσει την πρώην Ιονική Τράπεζα):
Τα σωματεία των εργαζομένων, αποφάσισαν ομόφωνα να αποχωρήσουν από το Ταμείο με άμεση απόδοση των χρημάτων που τους αναλογούν και να προχωρήσουν στη σύσταση είτε επαγγελματικού σωματείου, ή να καλύψουν το εφάπαξ μέσω ασφαλιστικών προγραμμάτων.
Μάλιστα στο καταστατικό του ΤΑΠΙΛΤΑΤ προβλέπεται τόσο η διάλυση του όσο και να απαιτήσει κάθε μέλος ατομικά να λάβει τις εισφορές που έχει καταβάλει.
Στην ανακοίνωση ακόμα αναφέρεται ότι:
Για το θέμα ο Σύλλογος Προσωπικού AlphaBank, αναφέρει μεταξύ των άλλων σε ανακοίνωση του:
«Μετά από σειρά κοινών πρωτοβουλιών όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που εκπροσωπούν τα μέλη τους στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, σε απόλυτη συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου πετύχαμε τη βελτίωση των όρων επιβίωσής του με στόχο τη διασφάλιση της μακροχρόνιας αναλογιστικής ισορροπίας και την πλήρη κάλυψη όλων των ασφαλισμένων.
»Αυτή η προσπάθεια βελτίωσης των δεικτών αναλογιστικής ισορροπίας του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, που θα ενδυνάμωνε την αυτόνομη πορεία του μέσα σε συνθήκες ασφαλιστικής δικαιοσύνης και ισότητας δικαιωμάτων, κατέρρευσε εξαιτίας μίας αλλοπρόσαλλης και ανερμάτιστης πολιτικής ομάδας παλαιών συνταξιούχων, που παρά την εικόνα διάλυσης που επικρατεί στο Ταμείο, πέτυχαν την έκδοση δικαστικής απόφασης που στην ουσία αυξάνει το βοήθημα τους σε ποσοστό 70%...
Όπως επισημαίνεται με σωρεία ένδικων μέσων διεκδικούν τελικά την επαναφορά των συντάξεων στο ύψος των 906,78 ευρώ, οδηγώντας μαθηματικά το ταμείο σε συντομότατη αδυναμία πληρωμής συντάξεων, δηλαδή σε αδυναμία εκπλήρωσης του σκοπού του γεγονός που αυτόματα και αυτονόητα σημαίνει ότι κανένα απολύτως μέλος μας που είναι ενεργός ασφαλισμένος του ΤΑΠΙΛΤΑΤ δεν θα απολαύσει επικουρική σύνταξη, έστω και ένα μήνα...

ΠΗΓΗ:fpress.gr

ΣΑΜΑΡΑΣ ΓΙΑ ΔΕΗ

Ενδιαφέρον και από τους «Έλληνες» για τα 20 οικόπεδα υδρογονανθράκων


Παρόντες δηλώνουν, τόσο με την παρουσία τους στο Λονδίνο κατά την ελληνική εκδήλωση παρουσίασης των 29 «οικοπέδων», όσο και με δηλώσεις τους στο energypress, οι δύο ελληνικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται (είτε αποκλειστικά είτε μεταξύ άλλων) στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων. Τόσο τα ΕΛΠΕ όσο και η Energean Oil & Gas συμμετείχαν στην εκδήλωση του Λονδίνου, με τα ΕΛΠΕ μάλιστα να έχουν ήδη αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα από την PGS.
Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ, αποτελούμενη από εξειδικευμένους γεωλόγους, γεωφυσικούς και οικονομικούς αναλυτές, συμμετείχε στην ειδική εκδήλωση του ΥΠΕΚΑ και είχε, μάλιστα, κλειστή συνάντηση με τα στελέχη του Υπουργείου, της PGS και του Beicip. Η Εταιρεία έχει αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα της PGS και τη μελέτη του Beicip για όλες τις περιοχές. Όπως δηλώνουν κύκλοι του Ομίλου «Ήδη από τον Ιανουάριο, τα αναλύει σε βάθος εκμεταλλευόμενη την πολύχρονη εμπειρία και γνώση του ελλαδικού χώρου από τις σεισμικές και γεωτρητικές έρευνες που είχε διεξάγει στο παρελθόν. Η Εταιρεία θα μελετήσει τους όρους του διαγωνισμού και τις περιοχές όταν προκηρυχθούν, στοχεύοντας να υποβάλλει προσφορά ως εταίρος σε επιχειρηματικά σχήματα με διεθνώς αναγνωρισμένες πετρελαϊκές εταιρείες, κάτι που θα εξασφαλίσει την αναγκαία τεχνολογία και οικονομική δυνατότητα για την επιτυχή έκβαση των ερευνών».
Το παρών δηλώνει και η Energean της οποίας ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μαθιός Ρήγας βρέθηκε στο Λονδίνο συνοδευόμενος από στελέχη της επιχείρησης και είχε, και αυτός, συναντήσεις με τους εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ, των Νορβηγών και των Γάλλων. «Είναι αυτονόητο ότι θα μελετήσουμε τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται, ώστε να δούμε αν και τι είδους παρουσία θα έχουμε στο διαγωνισμό. Εμείς άλλωστε δραστηριοποιούμαστε στον ελληνικό χώρο και ξέρουμε τη γεωλογία των περιοχών που θα βγουν σε διαγωνισμό» δηλώνει σχετικά, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ΕΛΠΕ, μέσω κοινοπραξίας, έχουν ήδη αναλάβει την έρευνα και εκμετάλλευση της περιοχής του Πατραϊκού, ενώ η Energean έχει αναλάβει, με διαφορετικούς partners σε κάθε περιοχή, την έρευνα και εκμετάλλευση στα Ιωάννινα και στο Κατάκολο.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»
Όλα όσα δεν μας λένε – Οι κρυφοί όροι και τα δωράκια στη νέα εταιρεία
Διαβάζοντας κανείς πίσω από τις λέξεις του νέου νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ εύλογα αναρωτιέται αν η κυβέρνηση πουλάει τη ΔΕΗ για να αποκομίσει κέρδος ή την ξεφορτώνεται όπως - όπως και με όρους που τίθενται υπό αμφισβήτηση.
«Με το νομοσχέδιο για τη σύσταση της Μικρής ΔΕΗ, που άρχισε να συζητείται χθες στη Βουλή, προωθείται η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού».
Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, ενώ το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας, 100% θυγατρικής της ΔΕΗ, στην οποία θα εκχωρηθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού της Επιχείρησης και του πελατολογίου της. Η Μικρή ΔΕΗ θα διατεθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού σε ιδιώτες επενδυτές.
Μέχρι εδώ όλα καλά, πλην όμως δημιουργούνται αρκετά ερωτήματα αφού η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση μόνον ως επιθετική και αναπτυξιακή δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί όταν σε τόσο κρίσιμες εποχές με χαμηλές αξίες στην αγορά προσπαθεί μάλλον να ξεφορτωθεί παρά να πουλήσει τη ΔΕΗ.
Ας πάρουμε όμως τα στάδια ένα προς ένα:
1. Δημιουργείται «θυγατρική της ΔΕΗ»
Το νομοσχέδιο αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας, 100% θυγατρικής της ΔΕΗ, στην οποία θα εκχωρηθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού της Επιχείρησης και του πελατολογίου της».
2. Η θυγατρική στη συνέχεια «ξεφορτώνεται»
«Η Μικρή ΔΕΗ θα διατεθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού σε ιδιώτες επενδυτές».
3. Στην ξεφορτωμένη θυγατρική θα δοθεί και τζάμπα καύσιμο
«Με την πώληση εταιρείας δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα πρόσβασης τρίτων στο φθηνό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ (λιγνίτες και νερά) και δημιουργούνται οι βάσεις πραγματικού ανταγωνισμού τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και της εμπορίας».
Επι του πρακτέου δηλαδή ο πλούτος των υδροηλεκτρικών έργων (τεράστιων φραγμάτων κτλ) τα οποία πλήρωσε με στερήσεις και με φόρους ο ελληνικός λαός δίδεται δωρεάν σε μια ιδιωτική εταιρεία αγνώστου προέλευσης και αγνώστων συμφερόντων.
Επίσης στο έργο και στα έσοδα της νέας εταιρείας ξένων συμφερόντων – θα αξιοποιηθούν δωρεάν εννοείται – και τεράστια λιγνιτικά αποθέματα της χώρας με ανεκτίμητη αξία δισεκατομμυρίων ευρώ!
«Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, στη Μικρή ΔΕΗ θα εισφερθεί παραγωγικό δυναμικό συνολικής ισχύος 2.768 MW.
Από αυτά, τα 1.380 MW είναι λιγνιτικά και προέρχονται από τις δύο μονάδες Αμυνταίου (600 MW), τη μονάδα Μελίτη 1 (330 MW) και την άδεια παραγωγής Μελίτη 2 (450 MW). Τα 903 MW είναι υδροηλεκτρικά και προέρχονται από το συγκρότημα του Νέστου, τον υδροηλεκτρικό σταθμό Πουρνάρι 1 και 2 και της μικρής ισχύος υδροηλεκτρικές μονάδες Αγρας και Εδεσσαίος, ενώ τα 485 MW προέρχονται από τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής.»
4. Τα ορυχεία θα χαριστούν ή θα πουληθούν με κάποιο τίμημα;
Στο νομοσχέδιο αναφέρεται γενικά και αόριστα ότι στη νέα εταιρεία περνούν και τα ορυχεία. Προφανώς οι όροι θα ρυθμιστούν κατόπιν εορτής όπως γίνεται συνήθως σε «μπανανίες».
«Σε ό,τι αφορά τα ορυχεία, στη νέα εταιρεία περνούν αυτά του Αμυνταίου, συμπεριλαμβανομένων και των Λακκιάς, Κλειδιού και Κομνηνών, των λόφων Μελίτης και της Βεύης.»
5. Καταπληκτική πρωτοτυπία να… μεταβιβάζονται πελάτες σε ξένη εταιρεία Αυτό κι αν είναι από τα άγραφα.
Μεταβιβάζεται πελατολόγιο από μια εταιρεία κρατικών συμφερόντων και ελέγχου, σε μια ιδιωτική χωρίς να ερωτηθούν οι καταναλωτές.
«Σε ό,τι αφορά το πελατολόγιο της νέας εταιρείας, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα μεταβιβαστεί κατ’ αναλογία το 30% των συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς τη συγκατάθεση των πελατών της ΔΕΗ»
6. Το success story σε όλο του το μεγαλείο
Η ΔΕΗ για έξι μήνες δεν θα μπορεί να κινηθεί επιθετικά προς άγρα πελατών έναντι της ιδιωτικής εταιρείας. Κοινώς θα κάνει κράτει μέχρι η ιδιωτική εταιρεία να πάρει «κεφάλι» και να ξεπουληθεί ολόκληρη η ΔΕΗ. Ομολογουμένως ευφυέστατο το σχέδιο.
«Η νέα εταιρεία θα προμηθεύει τους πελάτες της σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονταν για διάστημα 4 μηνών, ενώ η ΔΕΗ για διάστημα 6 μηνών δεν θα έχει δικαίωμα επιθετικής πολιτικής για την επαναπροσέλκυση των πελατών της.»
7. Άγνωστη η τύχη των πελατών
Με άγνωστες διαδικασίες θα αποφασιστεί ποιοι πελάτες θα πάνε στη νέα εταιρεία ενώ είναι βέβαιον ότι η περίφημη κοινωνική ευαισθησία της παλιάς ΔΕΗ θα πάει περίπατο, γεγονός που σημαίνει ότι όποιος χρωστάει δεν θα έχει ρεύμα!
«Οι συμβάσεις προμήθειας που θα παραχωρηθούν στη νέα εταιρεία θα προσδιοριστούν με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ που θα στηριχθεί σε μελέτη εμπειρογνωμόνων. Θα ληφθούν υπόψη όλες οι κατηγορίες καταναλωτών, καθώς και στοιχεία της οικονομικής τους συμπεριφοράς (κακοπληρωτές, καλοπληρωτές κ.λπ.)»
8. Τι μένει στην παλιά ΔΕΗ
Τα «δύσκολα» και μη κερδοφόρα κομμάτια όπως είναι τα νησιά θα μείνουν στην παλιά ΔΕΗ. Η νέα εταιρεία θα πάρει τις εύκολες δουλειές που φέρνουν γρήγορο χρήμα.
«Εκτός κατανομής θα μείνουν οι καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών.»
9. Η δέσμευση της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους
Αυτό ίσως αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο στην όλη ιστορία αφού παρά τις όποιες δεσμεύσεις της πολιτικής εξουσίας, δεν έχουν διασφαλιστεί ποτέ τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Άλλωστε στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται για την καθολική διαδοχή των υποχρεώσεων της ΔΕΗ έναντι εργαζομένων και όχι έναντι όλων των εργαζομένων. Απλά πράγματα.
«Η κυβέρνηση, μετά και τις γενικευμένες αντιδράσεις συνδικαλιστών, αντιπολίτευσης και τοπικών κοινωνιών έχει δεσμευθεί για την κατάθεση νομοτεχνικών βελτιώσεων, που θα διασφαλίζουν την καθολική διαδοχή όλων των υφιστάμενων υποχρεώσεων της ΔΕΗ έναντι εργαζομένων, ασφαλιστικών ταμείων και τοπικών κοινωνιών και από τη νέα εταιρεία.»
10. Η κυβέρνηση, μάλλον δεσμεύεται…
Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν έχουν τέλος, τόσο για τους αγρότες, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. Μόνο που το κείμενο αναφέρει ότι «φέρεται να δεσμεύεται», κατά το… ολίγον έγκυος:
-«Διασφαλίζεται και το δικαίωμα των αγροτών να μπορούν να αρδεύουν από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς που θα παραχωρηθούν στον ιδιώτη αγοραστή της Μικρής ΔΕΗ».
-«Η κυβέρνηση φέρεται να δεσμεύεται για την επέκταση του ανταποδοτικού τέλους προς τις τοπικές κοινωνίες και στη Μικρή ΔΕΗ, καθώς και στη μεταβίβαση των φόρων από ανανεώσιμες πηγές και ιδιωτικά ορυχεία που τώρα πάνε στο Δημόσιο, στις τοπικές κοινωνίες.»
11. Λεφτά με το τσουβάλι
Το ειρωνικό της όλης ιστορίας είναι πως στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το ποσό που θα συγκεντρωθεί από την πώληση θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση των χρεών της παλιάς ΔΕΗ. Το ευτελές τίμημα που θα δοθεί με την μετοχή της ΔΕΗ στο ελάχιστο θα χρησιμοποιηθεί για να σωθεί η παλιά ΔΕΗ. Μιλάμε για εξαιρετικής εμπνεύσεως επιστημονική φαντασία:
«Τα έσοδα από την πώληση της νέας εταιρείας θα μεταβιβαστούν στο σύνολό τους στη ΔΕΗ και θα αξιοποιηθούν για την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος και τη μείωση του δανεισμού της.»

ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

ΤΡΙΠΛΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ Απόφαση-ράπισμα κατά EE-ΗΠΑ από Βουλγαρία, Σερβία και Ουγγαρία για τον South Stream


Ηχηρό ράπισμα στις Βρυξέλλες αλλά και τις ΗΠΑ, από την Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Σερβία για τον South Stream: Οι τρεις χώρες, σε συνάντηση που είχαν στο Βελιγράδι απορρίπτουν τις αιτιάσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και συνήψαν τριπλή συμμαχία προκειμένου να γίνει πραγματικότητα ο South Stream.

Σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Βουλγαρίας και Σερβίας, που είναι οι δύο πρώτες χώρες που  θα βρεί στο δρόμο του ο South Stream περνώντας από την ρωσική ΑΟΖ στον Εύξεινο Πόντο (δεν έχει ανάγκη μετά την ένταξη της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία να περάσει από την τουρκική ΑΟΖ), Ίβιτσα Ντάτσιτς και Κρίστιαν Βιγκένιν μετά από συνάντησή του και σχετικές συνομιλίες στο Βελιγράδι διακήρυξαν ότι "το έργο του South Stream είναι ζωτικής σημασίας για τη Σερβία και τη Βουλγαρία  και θα κάνουν αυτό που πρέπει προς το συμφέρον των λαών τους".

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι "Πρόκειται πρωταρχικά για ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας και όχι σχέσεων με τη Ρωσία. Έχουμε κοινή θέση και κοινό συμφέρον, ζωτικό συμφέρον να κατασκευαστεί ο “South Stream”, να μην έχουμε διένεξη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση“Η Σερβία θα χάσει πολλά αν δεν υλοποιηθεί το έργο, από οικονομική άποψη, και δεύτερο ζήτημα είναι η ενεργειακή ασφάλεια επειδή θα χάσουμε εναλλακτική διαδρομή για την προμήθεια αερίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δίνει εναλλακτική λύση” είπε ο κ. Ντάτσιτς στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Βούλγαρο ομόλογό του.

Πριν λίγες ώρες επίσης από το Βελιγράδι, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν διακήρυξε ακόμα πιο επιθετικά ότι "Η Ουγγαρία θα συνεχίσει τα έργα που αφορούν την κατασκευή του αγωγού South Stream κι αν κάποιος θέλει να εμποδίσει το σχέδιο αυτό, πρέπει να προτείνει σοβαρή εναλλακτική λυση" (φαίνεται δεν έμαθε ακόμα ότι ο Α.Σαμαράς μέσω του ΤΑΡ θα "πνίξει" την Ευρώπη με αζέρικο φυσικό αέριο...).
Ο κ. Όρμπαν, χθες, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσις είπε ότι πρότεινε οι δύο χώρες να συνδέσουν τα δίκτυα διανομής ενέργειας και υπογράμμισε ότι η Ουγγαρία είναι ήδη έτοιμη γι αυτό το έργο.
"Η Ουγγαρία θα κατασκευάσει τον αγωγό South Stream επειδή έτσι βελτιώνει την ασφάλεια τροφοδοσίας σε ενέργεια και δεν θα επιτρέψουμε να φθάσουμε σε κατάσταση, η χώρα μας να εξαρτάται από την Ουκρανία" δήλωσε ο Β.Όρμπαν.

Επισήμανε ότι η Ουγγαρία είναι αλληλέγγυα προς την Ουκρανία, αλλά και έχει ευθύνη στους πολίτες της, ο Ούγγρος πρωθυπουργός τόνισε ότι εκείνοι που δεν επιθυμούν τον "South Stream" πρέπει να αποσαφηνίσουν "με ποιον τρόπο θα εξασφαλίσουμε ενέργεια".

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ρωσίας θα συζητήσει για τον αγωγό φυσικού αερίου "South Stream" και ότι η Σερβία στο έργο αυτό θα φροντίσει τα συμφέροντά της.

"Οι ομάδες εργασίας ετοιμάζουν τις συμβάσεις και θα προσπαθήσουμε το συντομότερο δυνατό να εναρμονίσουμε όσο γίνεται περισσότερα ζητήματα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες" δήλωσε ο κ. Βούτσιτς.


Σήμερα ο Σέρβος ΥΠΕΞ Ντάτσιτς είπε ότι "Η υλοποίηση του έργου είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών για λόγους ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας και τόνισε τη σημασία ύπαρξης διαφορετικών πηγών, ώστε να αποφεύγεται η κατάσταση, στην οποία βρέθηκαν η Βουλγαρία και η Σερβία πριν από μερικά χρόνια, την περίοδο της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας υπογράμμισε, ότι "Είναι ζωτικής σημασίας λόγω οικονομικού ενδιαφέροντος και δεν πρέπει να συνοψίζεται σε ζήτημα σχέσεων Ρωσίας, Βαλκανίων και ΕΕ. Ετσι ή αλλιώς έχουμε ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με την Σερβία αλλά έχει πρώτα απ΄ όλα μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον, κι αυτό σημαίνει ότι η Σερβία κερδίζει πολλά και η Βουλγαρία και όλες οι άλλες χώρες που βρίσκονται στην πορεία” είπε.

Το κόστος κατασκευής του “South Stream” στη Σερβία, σύμφωνα με τον κ. Ντάτσιτς, θα ανέλθει στα 2 δισ. ευρώ και σημαντικό τμήμα των εργασιών θα αναλάβουν σερβικές επιχειρήσεις.

Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το έργο είναι πολύ σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

“Είμαστε σε απευθείας, εποικοδομητικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους όρους υλοποίησης του έργου και τις επόμενες εβδομάδες θα λάβουν διευκρινίσεις και θα συνεχίσουμε το έργο στην επικράτεια της Βουλγαρίας” επισήμανε ο κ. Βιγκένιν.

Η Βουλγαρία στηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας να γίνει μέλος της ΕΕ, επειδή η ενσωμάτωση των Βαλκανίων στην Ένωση θα επιφέρει διαρκή ειρήνη στην περιοχή και θα προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των βαλκανικών κρατών που αλληλοεξαρτώνται, υπογράμμισε ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο κ. Νίκολιτς υπογράμμισε ότι η συνεργασία Σερβίας και Βουλγαρίας δεν ήταν ποτέ καλύτερη και ότι αναμένει περαιτέρω βελτίωση, κυρίως όταν η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου και οι σιδηροδρομικές συνδέσεις προς τη Βουλγαρία, ολοκληρωθούν.

Στον χάρτη βλέπετε την αρχική χάραξη του South Stream. Αν υπήρχαν στην Ελλάδα πολιτικοί, όπως οι παραπάνω, ο αγωγός θα περνούσε από την Ελλάδα στην Ιταλία και η χώρα θα μετατρεπόταν σε ενεργειακό κόμβο με ετήσια έσοδα μερικές εκατοντάδες εκαρτομμύρια ευρώ για τέλη διέλευσης.

Οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά, απέρριψαν τον South Stream και η τελευταία επέλεξε τον αζέρικο TΑΡ, ο οποίος θα περνά εντελώς δωρεάν από το ελληνικό έδαφος προερχόμενος από την Τουρκία και από την Αλβανία, που κατέστη τελικά αντί της Ελλάδος ενεργειακός κόμβος, θα περνά στην Ιταλία...

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Κανένα πρόβλημα στην αλβανική ΑΟΖ από τις έρευνες στα ελληνικά «οικόπεδα»


Διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας παρέχει η Αθήνα στα Τίρανα, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, που υποστηρίζουν ότι περιοχές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που προτίθεται να προκηρύξει η ελληνική κυβέρνηση, εκτείνονται και εντός αλβανικών χωρικών υδάτων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, σχολίασε: «Η Ελλάδα σέβεται, απολύτως, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Έχει ληφθεί μέριμνα, ώστε οι περιοχές που θα προκηρυχθούν να μη δημιουργούν απολύτως κανένα πρόβλημα με καμία όμορη χώρα και εν προκειμένω με την Αλβανία. Βεβαίως, το πλαίσιο αναφοράς μας είναι, πάντα, η από κοινού αποδοχή και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα του προσδιορισμού ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, παραμένει σε εκκρεμότητα, παρά τη σχετική απόφαση του αλβανικού Κοινοβουλίου.

ΠΗΓΗ:energypress.gr