Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Eυθύνες στις "ευρωπαϊκές φόρμουλες" για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου που περνάει από την Ουκρανία ρίχνει η Gazprom

Eυθύνες στις "ευρωπαϊκές φόρμουλες" για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου που περνάει από την Ουκρανία ρίχνει η Gazprom
Η ακύρωση της έκπτωσης στις τιμές φυσικού αερίου από την πλευρά της Ρωσίας προς την Ουκρανία δεν είναι πολιτικά υποκινούμενη, αλλά προκύπτει από τους δεσμευτικούς όρους του συμβολαίου των δύο χωρών με ισχύ 2009-2019, διευκρινίζει ανώτερος σύμβουλος της Gazprom.

Σε άρθρο του, που δημοσιεύεται στο European Energy Review, o Αndrey Konoplyanik, σύμβουλος του Γενικού Διευθυντή της Gazprom και καθηγητής “Διεθνών επιχειρήσεων Πετρελαίου και Φυσικού αερίου” στο ρωσικό κρατικό πανεπιστήμιο Gubkin Oil & Gas, αναλύει τις οικονομικές συνθήκες, κάτω από τις οποίες οικοδομήθηκε η σχέση εξάρτησης της Ουκρανίας από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Οπως εξηγεί ο Ρώσος καθηγητής, οι ρίζες της σχέσης αυτής ξεκινούν από το μακρινό 1962, όταν ξεκινούσε η ανάπτυξη της βιομηχανίας φυσικού αερίου της  Ε.Ε. Εκείνη την περίοδο γεννήθηκε το αποκαλούμενο “ Μοντέλο Groningen για τα Μακροπρόθεσμα Συμβόλαια Εξαγωγής Φυσικού Αερίου” (LTGEC), σύμφωνα με το οποίο οι τιμές του φυσικού αερίου συνδέονται με τα υποκατάστατα τελικής χρήσης.

Ο ίδιος εξηγεί ότι μέχρι το 2016 οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ουκρανία και η διακίνηση ρωσικού φυσικού αερίου από το ουκρανικό έδαφος ήταν αλληλένδετα με αποτέλεσμα να γίνεται ένα είδος συμψηφισμού στις συναλλαγές των δύο χωρών.

Οταν το 2004 οι ηγέτες της Πορτοκαλί Επανάστασης ανακοίνωσαν την επιθυμία τους για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να αρχίσουν να εφαρμόζονται οι ευρωπαϊκοί κανόνες στο εσωτερικό της Ουκρανίας και να εγκαταλειφθεί η υπάρχουσα ρωσο-ουκρανική πρακτική.

Οι τιμές διακίνησης στην Ε.Ε βασίζονταν στο κόστος των υπηρεσιών, ενώ οι τιμές φυσικού αερίου βασίζονταν στην αξία αντικατάστασής τους και βρίσκονταν σε άμεση εξάρτηση από τις τιμές πετρελαίου. Οι πρώτες ήταν σταθερές, αλλά οι δεύτερες κυμαίνονταν ανάλογα με τις διακυμάνσεις των τιμών του μαύρου χρυσού.

Το αποτέλεσμα ήταν το 2006, η Ρωσία και η Ουκρανία να διαχωρίσουν τα συμβόλαια εφοδιασμού και διακίνησης με τη Μόσχα να υιοθετεί την ευρωπαϊκή φόρμουλα μόνο όσον αφορά στη ποσότητα εξαγωγής φυσικού αερίου στην Ουκρανία που προέρχεται από τη Ρωσία.

Αντιθέτως, τα αποθέματα, που προέρχονταν από τη Κεντρική Ασία και πωλούνταν ως ρωσικά στην Ουκρανία, διατήρησαν το χαμηλό κόστος έως το 2009, γεγονός που συνέβαλε στο να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου στο Κίεβο έως εκείνη τη χρονιά, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στη χώρα να προσαρμοστεί σταδιακά στις υψηλότερες τιμές κατά τη μετάβασή στις ευρωπαϊκές φόρμουλες.  

Τον Ιανουάριο του 2009, οι δύο χώρες υπέγραψαν 10ετές συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου με βάση το ευρωπαϊκό μοντέλο LTGEC, που άρχισε να εφαρμόζεται πλέον σε ολόκληρο το ανατολικό κομμάτι μιας “Ευρύτερης Ενεργειακής Ευρώπης”.

Μάλιστα, έκτοτε η Ρωσία υιοθέτησε τέσσερις διαφορετικές εκπτώσεις τιμών για να καταστήσει ηπιότερη τη μετάβαση της Ουκρανίας στις ευρωπαϊκές φόρμουλες. Οπως αναφέρει, όμως, ο Αndrey Konoplyanik, παρά τις μειωμένες τιμές η Ουκρανία δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στη Μόσχα με αποτέλεσμα το χρέος της να “φουσκώνει” από το Μάρτιο του 2014 και μετά.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δημοσίευμα Liberation: "Η Ελλάδα πουλάει τα πάντα"


Με δισέλιδο αφιέρωμα, η εφημερίδα Liberation αναφέρεται στις προσπάθειες ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, «κάτω από τις πιέσεις της τρόικας» και την «αγανάκτηση του πληθυσμού».

«Η Ελλάδα πωλεί ό,τι μπορεί, προκειμένου να ελαφρώσει το χρέος, εξαιτίας των αναρίθμητων απαιτήσεων των πιστωτών της», υπογραμμίζει η Ναταλί Ντιμπουά, που υπογράφει το άρθρο με τίτλο «H Ελλάδα πουλά τα πάντα, οι Έλληνες στον άνεμο» και εκτιμά ότι «το πρόγραμμα δεν προχωράει προς το παρόν, εξαιτίας καθυστερήσεων ή αποτυχιών, ενώ παράλληλα φουσκώνει η αντίδραση του κοινού».

Σύμφωνα με τη Liberation, στο επίκεντρο αυτή την εποχή βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, για την πώληση της εταιρείας ύδρευσης, ΕΥΑΘ, αλλά και του λιμανιού της, για το οποίο ενδιαφέρονται οκτώ ξένοι επενδυτές, Ευρωπαίοι, Ασιάτες και από τα Εμιράτα


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Άδεια να χρησιμοποιεί το Facebook για να "παγιδεύει" παρανομούντες πήρε η ΕΛ.ΑΣ

 Άδεια να χρησιμοποιεί το Facebook για να "παγιδεύει" παρανομούντες πήρε η ΕΛ.ΑΣ
Σύμφωνα με νέο νόμο, η ΕΛ.ΑΣ. θα μπορεί να εξιχνιάζει εγκλήματα και με την βοήθεια του Facebook.

Η ΕΛ.ΑΣ πλέον, έχοντας την άδεια του Facebook θα μπορεί μέσω “ψεύτικων προφίλ” να εξαρθρώνει κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας και όχι μόνο. Ο νόμος που ψηφίσθηκε -με βάση σχετική ευρωπαϊκή οδηγία- παρέχει στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τη δυνατότητα να δημιουργεί «κατοχυρωμένα» ψεύτικα προφίλ ανηλίκων προκειμένου να παγιδεύει παιδόφιλους και δράστες άλλων αδικημάτων.

Πρόσφατη περίπτωση είναι η υπόθεση του «σατανιστή» της Γλυφάδας, καθώς ο δράστης ομολόγησε τον φόνο μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook, λέγοντας ότι επιθυμεί να γίνει μέλος σατανιστών και μασόνων.

Ήδη η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει ειδικούς αναλυτές που παρακολουθούν και αναλύουν τις καταχωρήσεις στο Facebook προκειμένου να βρουν στοιχεία για υπόπτους εγκληματικών ενεργειών με αποδεικτικά στοιχεία τα mail, τα like, τις φωτογραφίες και τους ηλεκτρονικούς διαλόγους.

Επιπλέον, οι παιδόφιλοι θα συλλαμβάνονται έστω και αν απλά συνδέονται ηλεκτρονικά με sites που μεταδίδουν βιασμούς ανηλίκων και θα τιμωρούνται για την απλή παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού με ανηλίκους, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι τώρα και η ΕΛ.ΑΣ. θα μπορεί να σταματά αμέσως τη λειτουργία τέτοιου είδους ηλεκτρονικών διευθύνσεων.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΓΣΕΕ:Το Δικαίωμα στο Νερό είναι θεμελιώδες Ανθρώπινο Δικαίωμα και πρέπει άμεσα να αναγνωρισθεί νομοθετικά

Η πορεία κατοχύρωσης του Δικαιώματος στο Νερό σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και τα προβλήματα για τη διασφάλιση του θεμελιώδους αυτού δικαιώματος από τις εντεινόμενες πιέσεις ιδιωτικοποίησης των φορέων παροχής του, θα παρουσιαστούν στην Συνέντευξη Τύπου-Εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της Συνομοσπονδίας (Πατησίων 69 & Αινιάνος 2).
Η Γ.Σ.Ε.Ε. στηρίζοντας τον αγώνα για τη νομοθετική κατοχύρωση του Δικαιώματος στο Νερό ως Δημόσιου Αγαθού, θα φιλοξενήσει την Εκδήλωση – Συνέντευξη Τύπου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Η ΕΕΔΑ θα δημοσιοποιήσει την κρίσιμη απόφασή της για το «Δικαίωμα στο νερό και την αποτελεσματική προστασία του» ενώ παράλληλα θα αναλυθεί και η κρίσιμη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.
Σε μία περίοδο που οι κυβερνητικές επιλογές προσφέρουν «γη και ύδωρ» στους διεθνείς δανειστές της χώρας, αγνοώντας τις επιπτώσεις τους σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, το συνδικαλιστικό Κίνημα είναι μπροστά στην αναγκαία πορεία διασφάλισης και προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα και της καθολικής πρόσβασης στα φυσικά αγαθά και τις κοινωνικές υπηρεσίες.

ΠΗΓΗ:gsee.gr

Ανακοίνωση ΠΣΕΕΠ για περιστατικό 12ης Ιουνίου στις ΒΕΑ

 Το περιστατικό της 12ης Ιουνίου στις εγκαταστάσεις του Ασπροπύργου ανέδειξε για µια ακόµη φορά το επίπεδο του επαγγελµατισµού και τη διάθεση αυτοθυσίας, που ανέκαθεν χαρακτήριζε όλους τους συναδέλφους σε όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρείας µας. 
 Παρά τα πρωτόγνωρα δεδοµένα τα οποία καλέστηκαν να διαχειριστούν οι συνάδελφοι, καθώς και τη σοβαρότητα του συγκεκριµένου περιστατικού, ανταπεξήλθαν µε απόλυτη επιτυχία, επιδεικνύοντας ένα εξαιρετικό µίγµα εµπειρίας, δυναµισµού και άµεσης ανταπόκρισης ως προς την επαναφορά των 
εγκαταστάσεων σε ασφαλή και πλήρη λειτουργία. 
 Αποδεικνύεται επίσης για µια ακόµη φορά η σηµασία της ανθρωποκεντρικής λειτουργίας όλων των εγκαταστάσεων, καθώς το µεγαλύτερο και σηµαντικότερο κεφάλαιο των ΕΛΠΕ παραµένει ο ίδιος ο απλός εργαζόµενος στο σύνολό τους και ο καθένας ξεχωριστά. 
 ∆ηλώνουµε περήφανοι που σας εκπροσωπούµε και σας συγχαίρουµε.

ΠΗΓΗ:pseep.gr

Kυπριακό φ.α.: Kινεζική εταιρεία διαπραγματεύεται την αγορά δικαιωμάτων από την Noble Energy


Η αμερικανική εταιρεία Noble Energy βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με κινεζική κρατική εταιρεία ενέργειας προκειμένου πουλήσει μερίδιο δικαιωμάτων στο θαλάσσιο «οικόπεδο» 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Noble έχει επιβεβαιώσει την ανακάλυψη υψηλής ποιότητας φυσικού αερίου στο «οικόπεδο» 12 με τις εκτιμώμενες ποσότητες να ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών εφημερίδων, η κινεζική εταιρεία διαπραγματεύεται την αγορά του 40%.

Μιλώντας στη κρατική τηλεόραση της Κύπρου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας θα συζητήσουν την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ για θέματα ενέργειας, τρόπους με τους οποίους η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.

Η Noble Energy έχει δηλώσει πρόσφατα για το θέμα πως στις επιλογές υπό αξιολόγηση περιλαμβάνονται το χερσαίο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, πλωτή μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου (floating LNG) και η εξαγωγή σε περιφερειακές μεσογειακές αγορές μέσω αγωγού ή συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG).

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Κοιμισμένα πρόβατα βάλτε ένα τέλος στο "διαίρει και βασίλευε"!