Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Casus Belli: Η Τουρκία στήνει μόνιμη εξέδρα άντλησης πετρελαίου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας


Συνθήκες ένοπλης σύγκρουσης με την Ελλάδα δημιουργεί η Τουρκία με την απόφασή της να εγκαταστήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτιοανατολικά του Καστελόριζου μόνιμης εξέδρας αντλήσεως πετρελαίου.

Όπως ανακοίνωσε ήμερα ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Taner Yıldız, η Τουρκία στήνει εξέδρα περίπου 170 μίλια νότια-νοτιοδυτικά της Αττάλειας σε περιοχή βέβαια που είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας την οποία φυσικά δεν αναγνωρίζει η Τουρκία!

Είναι περίπου κοντά στην περιοχή όπου σημειώθηκε το επεισόδιο με το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο "Μάλεμε Όστερμπολντ" το Νοέμβριο του 1998 που έφερε στα πρόθυρα "θερμού" επεισοδίου τις δύο χώρες, προχωρώντας σε έρευνες νοτιοανατολικά της Τουρκίας.

Στην προκείμενη περίπτωση η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή: Δεν μιλάμε για απλές έρευνες αλλά για εγκατάσταση μόνιμης εξέδρας αντλήσεως πετρελαίου, θεωρητικά μπορούμε να πούμε για Casus Belli.

O εφημερίδες του τουρκικού τύπου, (Milliyet,Yeni Şafak) ασχολούνται σήμερα εκτενώς με την συνεργασία της αμερικανικής εταιρείας Shell με την Τουρκία, που προχωρεί στην μόνιμη εγκατάσταση πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου, την οποία μάλιστα έχει ονομάσει χαρακτηριστικά, «Εθνική Πλατφόρμα», (Milli platforme), ανοιχτά του λιμένα της Αττάλειας, στα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου, όπου ακόμα δεν έχει καθοριστεί (με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης η ελληνική ΑΟΖ). 

Η ανακοίνωση για την εγκατάσταση της τουρκικής πλατφόρμας στην περιοχή, έγινε από το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, και ταυτόχρονα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, Barbaros συνεχίζει ανενόχλητο τις βόλτες-έρευνες του για την ανεύρεση ενεργειακών κοιτασμάτων σε κυπριακές αλλά και σε αμφισβητούμενες περιοχές  στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο. 

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Taner Yıldız, η πλατφόρμα αναμένεται να εγκατασταθεί εντός του έτους καθώς οι έρευνες προχωρούν και εντοπίζονται τα ενεργειακά κοιτάσματα που θα καθορίσουν και το ακριβές στίγμα της εγκατάστασης της εν λόγω πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Φυσικά όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Αφού οι Αμερικανοί προωθούν την "λύση" Ανάν εκ νέου για να καταλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, και να περάσουν αγωγό που θα διοχετεύει φυσικό αέριο από τα ισραηλινά και κυπριακά κοιτάσματα μέσα από την Τουρκία.

Την Κύπρο θα επισκεφθεί και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για να ασκήσει και νέα πίεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά περί επίσπευσης αποδοχής της "λύσης". Ο Μπάιντεν στο μεταξύ έχει αποκτήσει και την φήμη ανθρώπου που ακολουθεί οικογενειακή ατζέντα.

Μόλις χθες πρώτο το defencenet σας γνωστοποίησε ότι ο δεύτερος γιος του Χάντερ Μπάιντεν ανέλαβε νομικός διευθυντής της μεγαλύτερης ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου (όλως τυχαίως δηλαδή).

Έτσι και επίσημα  τα αμερικανικά συμφέροντα έβαλαν πόδι στην αγορά υδρογονανθράκων της Ουκρανίας, με τον Χάντερ Μπάϊντεν (γιό του αντιπροέδρου των ΗΠΑ) να αναλαμβάνει διευθυντής σε Ουκρανική πετρελαϊκή εταιρεία offshore με έδρα την Κύπρο.

Πρόκειται για την Burisma Holdings τη μεγαλύτερη ιδιωτική παραγωγός φυσικού αερίου της Ουκρανίας. Ο Ρ. Χάντερ Μπάϊντεν θα είναι υπεύθυνος της νομικής μονάδος υποστήριξης της εταιρείας  και θα παρέχει συμβουλές και στήριξη για την Εταιρεία  στους  διεθνείς οργανισμούς .

"Προσωπικές" προεκτάσεις διακρίνει στην επίσκεψη Μπάϊντεν, αλλά και το αμερικανικό ενδιαφέρον ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μιλώντας στην εκπομπή "Πρωτοσέλιδο" στο Σίγμα.

Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν αγάπησαν την Κύπρο έτσι ξαφνικά αλλά είπε, έχουν συμφέροντα στην Κύπρο που ακούνε στο όνομα «ενεργειακός πλούτος».

Ό κ. Κυπριανού, αναφέρθηκε σε πληροφορίες ότι κατά την άφιξη του ο κ. Μπάιντεν θα συζητήσει το θέμα Ουκρανίας και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τις ακραίες πολιτικές πρακτικές των ΗΠΑ σε σχέση με το ουκρανικό, καθώς όπως είπε θα προκαλούσε προβλήματα στις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία.

Ο κ. Κυπριανού αποκάλυψε, επικαλούμενος πληροφορίες που είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο,  ότι ο γιος του κ. Μπάιντεν έχει συμφέροντα στην Κύπρο, καθώς όπως είπε είναι μέλος υπεράκτιας εταιρείας της Ουκρανίας που δραστηριοποιείται στην Λεμεσό με το όνομα Bourisma.

«Δεν είμαστε ενάντια στην ύπαρξη διεθνούς ενδιαφέροντος αλλά τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν τα ΗΕ και δεν πρέπει να υπάρχει μονομερές ενδιαφέρον».

Πρώτο το defencenet είχε αναφέρει και το τουρκικό ΦΕΚ τον Φεβρουάριο του 2012 που ανέφερε την έναρξη των ερευνών επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οι οποίες έρευνες ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2012.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει καμία κίνηση, δήλωση ή ενέργεια από την ελληνική κυβέρνηση



ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Το L.A. «πλημμύρισε» πετρέλαιο Έσπασε πετρελαιαγωγός, γέμισαν οι δρόμοι

Magnify Image
190 χιλιάδες λίτρα πετρελαίου (πάνω από 1.000 βαρέλια) πλημμύρισαν τους δρόμους του Λος Άντζελες, όταν έσπασε πετρελαιαγωγός στην περιοχή Γκλεντέιλ, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική.  Magnify Image
   Σύμφωνα μάλιστα με τοπικά μέσα, την ώρα που ο αγωγός έσπασε το πετρέλαιο πετάχτηκε σε ύψος 10 μέτρων ενώ λίγο αργότερα απλώθηκε σε ακτίνα περίπου 1 χλμ. και μάλιστα σε κάποια σημεία έφτανε ως το γόνατο. 
Magnify Image
Ο αγωγός έκλεισε ενώ συνεργεία ανέλαβαν να αποκαταστήσουν τη διαρροή αλλά και να επαναφέρουν στην προηγούμενη κατάσταση τους δρόμους της πόλης
Πηγή: www.lifo.gr

ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ



ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ!!!


Οι Πετρελαϊκές Προτιμούν τα Κέρδη από την Παραγωγή


Οι δαπάνες για εξόρυξη πετρελαίου από μεγάλα βάθη στη θάλασσα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα αυτού του είδους η παραγωγή να είναι πλέον η δεύτερη ακριβότερη διεθνώς μετά από τις πετρελαϊκές άμμους του Καναδά, όπως τονίζει ο Τζέιμς Ουίκλαντ, διευθυντής ενεργειακών αναλύσεων της Credit Suisse.
Ο ίδιος τονίζει χαρακτηριστικά ότι «ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν, η παραγωγή έμεινε σταθερή. Οπότε βλέπουμε ότι οι πετρελαϊκές έχουν αποφασίσει τι θέλουν να κάνουν: Θα εστιάσουν στα κέρδη τους και όχι στην παραγωγή».
Όλα αυτά σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία παρατηρούνται πολύ σταθερές διεθνείς τιμές του πετρελαίου, παρά τα όσα συμβαίνουν σε περιοχές όπως η Ουκρανία. Μακροπρόθεσμα όμως, η ζήτηση για πετρέλαιο προβλέπεται να αυξηθεί και αυτό αποτελεί ζήτημα για τις μεγάλες πολυεθνικές πετρελαϊκές που βλέπουν την παραγωγή τους να παραμένει στάσιμη ή και να μειώνεται. Οι εταιρείες αυτές δεν έχουν πρόσβαση σε «εύκολο» πετρέλαιο, όπως οι κρατικές πετρελαϊκές και ως εκ τούτου αναμένεται να αντιμετωπίσουν έναν αγώνα επιβίωσης από ένα σημείο και μετά.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ακόμα και οι γίγαντες του πετρελαίου δεν μπορούν να ξεφύγουν από τα fundamentals της αγοράς, που στην περίπτωση αυτή ακούν στο όνομα «εξάντληση των αποθεμάτων».

ΠΗΓΗ:energia.gr

ΠΟΕΠΔΧΒ: ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΕ ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 

Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο θρηνούν το θάνατο εκατοντάδων εργαζομένων – ανάμεσά τους και ανήλικα παιδιά – στα ανθρακωρυχεία Soma στη Δυτική Τουρκία . 

Οι Συνομοσπονδίες των εργατικών συνδικάτων στην Τουρκία καταγγέλλουν σημαντικές ελλείψεις και εγκληματική αμέλεια ως προς τα μέτρα ασφαλείας στο μοιραίο ανθρακωρυχείο . 

Η Παγκόσμια Οργάνωση IndustriALL, της οποίας η Ομοσπονδία μας είναι μέλος, καλεί την Τουρκική κυβέρνηση να επικυρώσει και να εφαρμόσει άμεσα τη Σύμβαση 176 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για την Ασφάλεια και την Υγιεινή στα ορυχεία . 

Όπως αναφέρουν οι συνάδελφοι μας εκεί, όταν τα ορυχεία ανήκαν στο κράτος, σχεδόν κανένα ατύχημα δεν είχε συμβεί . Με την ιδιωτικοποίηση οι κανόνες ασφάλειας μπήκαν σε δεύτερη μοίρα και το κέρδος πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. 

Η Ομοσπονδία μας και όλοι οι εργαζόμενοι του Κλάδου εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων καθώς και την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στους δοκιμαζόμενους συναδέλφους μας σε αυτές τις δύσκολες ώρες . 


ΠΗΓΗ:poedxb.gr

Η Γ.Σ.Ε.Ε. επαναλαμβάνει το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ


Συνάδελφοι,
Η Γ.Σ.Ε.Ε. επαναλαμβάνοντας το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ, σας γνωστοποιεί για τη περίοδο των φετινών διακοπών τις παρακάτω συνεργασίες, προσφέροντας προσιτές διακεκριμένες υπηρεσίες στον μέσο εργαζόμενο και την οικογένειά του

ΠΗΓΗ:gsee.gr

Που θα στήσουν γεωτρύπανα οι τρεις κοινοπραξίες


Τουλάχιστον μια γεώτρηση στο Καλπάκι των Ιωαννίνων και σε βάθος 4.500 μέτρων θα κάνει η κοινοπραξία των Energean Oil-Petra Petroleum, στο ίδιο ακριβώς σημείο που είχε «τρυπήσει» το 2001 αλλά χωρίς επιτυχία, η αμερικανική Enterprise.

Έξω από το λιμάνι του Κατακόλου, το γεωτρύπανο του σχήματος Energean Oil -Trajan Oil θα «χτυπήσει» σε βάθος 2.500 χιλιομέτρων με δύο τουλάχιστον γεωτρήσεις.

Και δύο με πέντε γεωτρήσεις στον Πατραϊκό Κόλπο, χωρίς όμως ακόμη να έχουν αποφασιστεί τα ακριβή σημεία, που δεν αποκλείεται να συμπεριλάβουν και τις περιοχές που είχε «τρυπήσει» η Triton στα τέλη της δεκαετίας του ’90, θα κάνει το σχήμα ΕΛΠΕ-Edison-Petroceltic.

Τα σχέδια των κοινοπραξιών για το που ακριβώς θα στήσουν τα γεωτρύπανά τους, καθώς και οι επενδύσεις που προγραμματίζουν είναι πλέον τα καινούργια και πιο ενδιαφέροντα στοιχεία μετά την υπογραφή των συμβάσεων με το Δημόσιο.

Χθες οι κοινοπραξίες έδωσαν μια πρώτη γεύση των επιχειρηματικών τους πλάνων για τις τρεις περιοχές.

Χαρακτηριστική είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil Μ. Ρήγας που μαζί με την Καναδική Petra τους έχει παραχωρηθεί η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, επιφάνειας 4.000 τ. χλμ.

Το γεωτρύπανο θα κατέβει στα 4.500 μέτρα, στο Καλπάκι, πιο βαθιά δηλαδή από εκεί που είχε «χτυπήσει» η Enterprise το 2001, μέσω της γεώτρησης «Δήμητρα 1».

Οι σημερινές εκτιμήσεις μιλούν για 100 εκατ. βαρέλια ή 2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, και εφόσον επιβεβαιωθούν τότε οι επενδύσεις θα φθάσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Στο έδαφος της περιοχής υπάρχουν σημαντικές διαφυγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για πετρελαϊκό σύστημα. Το ίδιο δείχνουν και τα ανάλογα με τα Ιωάννινα γεωολογικά συστήματα της Ιταλίας και Αλβανίας, όπου κοντά στο Φιέρι ανακαλύφθηκε το πλούσιο κοίτασμα Patos Marinza με 5 δισ. βαρέλια, ενώ πρόσφατα η Shell ανακοίνωσε ανακάλυψη 200 εκατ. βαρελιών.

Τα σημεία στον Πατραικό

Στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, επιφάνειας 1.842 τ.χλμ. η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ-Edison-Petroceltic δεν έχει ακόμη αποφασίσει την ακριβή τοποθεσία όπου θα βάλει γεωτρύπανα. Γι’ αυτό άλλωστε όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ι. Κωστόπουλος θα δαπανηθούν και 15-20 εκατ. ευρώ σε σεισμικά. Δεν αποκλείεται πάντως κάποιες από τις γεωτρήσεις να γίνουν στα ίδια σημεία με εκείνα που είχε «τρυπήσει» η Triton στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Αλλά ακόμη κι αν συμβεί αυτό, οι γεωτρήσεις δεν θα περιοριστούν στα σημεία αυτά. Σε κάθε περίπτωση προγραμματίζονται τουλάχιστον 2-5 γεωτρήσεις σε 800 τ.χλμ. ύψους 20-35 εκατ. ευρώ η κάθε μία. Όσο για τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα, είναι της τάξης των 200 εκατ. βαρέλια.

Δύο γεωτρήσεις στο Κατάκολο

Τέλος, το Κατάκολο είναι η μικρότερη περιοχή από τις τρεις περιοχές, μόλις 545 τ. χλμ. Όπως είπε χθες ο κ. Ρήγας, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα μιλούν μόνο για 5 εκατ. βαρέλια τ. χλμ, ενώ θα γίνουν τουλάχιστον δύο οριζόντιες γεωτρήσεις από τη στεριά με εκτιμώμενο κόστος 5 εκατ. ευρώ κατά τη φάση των ερευνών και 50 εκατ. ευρώ όταν ξεκινήσει η παραγωγή.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Με μια τροπολογία το Δημόσιο απεμπόλησε τα έσοδά του από τον ορυκτό πλούτο και οδηγεί σε κλείσιμο τη ΛΑΡΚΟ

1076997
Η κατάργηση των άρθρων 85Α, 85Β και 85Γ του Ν.Δ. 210/1973 «Περί Μεταλλευτικού Κώδικος» έγινε με δυο γραμμές μιας τροπολογίας στο σχέδιο νόμου «Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας» και πέρασε, όπως λέγεται, «νύχτα». Τόσο νύχτα που κανείς δεν κατάλαβε τι ήταν αυτό που καταργήθηκε και τι συνέπειες θα έχει η κατάργησή του. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να το εξηγήσουμε, για να γίνει αντιληπτό για τι είδους «αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου» μιλάμε σ’αυτή τη χώρα. Οι Έλληνες θα καταλάβουν τι συνέβη όταν έρθει η στιγμή να πωληθεί η ΛΑΡΚΟ.

Το εν λόγω νομοσχέδιο – και πλέον νόμος – που ανατρέπει όλο το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και ελέγχου των επιχειρήσεων (αξίζει να διαβάσετε εδώ την άποψη της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικού Πλούτου του ΥΠΕΚΑ) είχε πάνω του «καρφιτσωμένες» 18 τροπολογίες. Άλλες 5 είχαν αφαιρεθεί από τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη ως «μη επείγουσες» πριν ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου. Δικαιολογούμενος για το πλήθος των τροπολογιών ο κ. Χατζηδάκης είπε στο σώμα της Βουλής:

«Πράγματι, λοιπόν εχθές αποσύρθηκαν πέντε τροπολογίες και έχουν μείνει τροπολογίες που είτε έχουν μνημονιακό χαρακτήρα είτε εξυπηρετούν επείγουσες ανάγκες».
Η συγκεκριμένη τροποποίηση του Μεταλλευτικού Κώδικα προφανώς εντάσσεται στις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως είναι φανερό και από την «Αιτιολογική Έκθεση» της Τροπολογίας 1457/68 5.5.2014:

«Καταργούνται αναχρονιστικές διατάξεις του Μεταλλευτικού Κώδικα με τις οποίες δινόταν η εξουσία στον Υπουργό να υποχρεώνει τους εκμεταλλευτές μεταλλείων να προμηθεύουν με το σύνολο των εξορυσσομένων προϊόντων Ελληνικές Μεταλλουργικές Βιομηχανίες επί ποινή έκπτωσης του δικαιώματος εκμετάλλευσης και αντίστοιχα του Υπουργικού Συμβουλίου να υποχρεώνει σε αναγκαστική εκμίσθωση  των μεταλλείων από Ελληνικές Μεταλλουργικές Βιομηχανίες. Η εν λόγω παρέμβαση σε ιδιωτικής φύσης δραστηριότητες κρίνεται δυσανάλογη του σκοπού και δεν συνάδει με τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού αλλά και της ελευθερίας άσκησης οικονομικής δραστηριότητας. Για το λόγο αυτό και προς ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου προτείνεται η κατάργηση των διατάξεων αυτών».
Οι συγκεκριμένες διατάξεις που καταργήθηκαν ως «αναχρονιστικές» ήταν θεμελιώδους σημασίας διότι εξέφραζαν τη βούληση του νομοθέτη για κάθετη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με εγχώρια μεταλλουργία. Στόχος τους  ήταν η διασφάλιση επάρκειας πρώτων υλών  για τις βιομηχανίες μας, υφιστάμενες και υπό ίδρυση, και η στήριξη της βιωσιμότητάς τους. Αναχρονιστικά πράγματα.

Κανένα μεταλλουργικό εργοστάσιο δεν πρόκειται να κατασκευαστεί αν δεν υπάρχουν τα συμπυκνώματα που θα το τροφοδοτήσουν. Επίσης κανένα υφιστάμενο εργοστάσιο στην Ελλάδα δεν θα επιβιώσει αν πρέπει να αγοράζει (βλέπε εισάγει) συμπυκνώματα ή μεταλλεύματα από την ελεύθερη αγορά και να ανταγωνιστεί με μεγαθήρια, την ίδια στιγμή που οι πολυάριθμοι μεταλλειοκτήτες των Ελληνικών παραχωρήσεων μεταλλείων είτε θα τα διατηρούν σε αργία είτε θα εξάγουν ακατέργαστα τα ίδια μεταλλεύματα και συμπυκνώματα. Με αυτούς τους όρους φυσικά κανένα νέο εργοστάσιο δεν μπορεί να ιδρυθεί. Με άλλα λόγια, ο ορυκτές πρώτες ύλες που τροφοδοτούν το εργοστάσιο είναι μέρος της αξίας του και αυτό θα γίνει άμεσα και οδυνηρά αντιληπτό στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ. Το εργοστάσιο της Λάρυμνας θα είναι ένα άχρηστο κουφάρι αν αποσπαστεί από τα μεταλλεία σιδηρονικελιούχου λατερίτη της Εύβοιας και της Καστοριάς που το τροφοδοτούν, πράγμα που είναι μαθηματικά σίγουρο ότι θα συμβεί με τα σενάρια ιδιωτικοποίησης που έρχονται στο φως από το ΤΑΙΠΕΔ. Χωρίς την ασφαλιστική δικλείδα του άρθρου 85Α&Β, αν η μελλοντική Διοίκηση της εταιρείας, ως μεταλλειοκτήτης, θεωρήσει ότι είναι πιο επικερδές να πουλήσει τα μεταλλεύματα στο εξωτερικό παρά να τροφοδοτήσει με αυτά ένα εργοστάσιο που χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις για εκσυγχρονισμό, προστασία του περιβάλλοντος και νέα τεχνολογία επεξεργασίας, το ήδη οριακό οικονομικά εργοστάσιο δεν μπορεί παρά να κλείσει. Την επόμενη φορά που θα κλαίγονται οι κυβερνητικοί βουλευτές της περιοχής για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ,  ας θυμηθούν την τροπολογία που ψήφισαν στις 7/5/2014…

Τα άρθρα που καταργήθηκαν αποσκοπούσαν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Η μεταλλουργία είναι «δημοσίου συμφέροντος» διότι προσελκύει μεγάλες επενδύσεις στη χώρα και παράγει προϊόντα υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας, μέρος της οποίας εισπράττει το Δημόσιο με τη μορφή φόρων. Η εξόρυξη και εξαγωγή χαμηλής αξίας μεταλλευμάτων και συμπυκνωμάτων δεν είναι «δημοσίου συμφέροντος» και όποιος νομίζει ότι μπορεί, ας μας αποδείξει το αντίθετο.  Χωρίς μεταλλουργία δεν  υπάρχουν έσοδα για το Δημόσιο και αυτό έχουμε δει ότι ήδη συμβαίνει με την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, η οποία εξάγει το χρυσοφόρο συμπύκνωμα αρσενοπυρίτη της Ολυμπιάδας σε μεταλλουργίες της Κίνας, παρουσιάζοντάς το ως φτηνή πρώτη ύλη για την παραγωγή θειϊκού οξέος (δείτε εδώ). Η απόληψη των πολύτιμων μετάλλων δεν γίνεται στην Ελλάδα και δεν φορολογείται στην Ελλάδα.

Με έγγραφό της στις 2.12.2010 (εδώ) η Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ, επικαλούμενη το άρθρο 85Α, είχε αποδείξει ότι δεν είναι επιτρεπτή η εξαγωγή συμπυκνωμάτων εφ’οσον επίκειται η ίδρυση μεταλλουργίας. Η υπηρεσία είχε εισηγηθεί τα συμπυκνώματα αυτά να προγραμματιστούν για την τροφοδοσία του εργοστασίου ώστε να μεγιστοποιηθεί το δημόσιο όφελος, κάτι που αγνοήθηκε επιδεικτικά. Για τον ίδιο λόγο, η Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. που λειτουργούσε το μεταλλείο της Ολυμπιάδας από το 1976, στοκάριζε το χρυσοφόρο συμπύκνωμα για να χρησιμοποιηθεί ως τροφοδοσία στο εργοστάσιο μεταλλουργίας χρυσού της ΜΕΤΒΑ που το 1987 σχεδιαζόταν να κατασκευαστεί στην Ολυμπιάδα. Τα συμπυκνώματα αυτά, 300.000 τόνοι, πουλήθηκαν ως είχαν τελικά από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ προς ίδιον όφελος χωρίς το Δημόσιο να εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τον περιεχόμενο χρυσό και άργυρο. Με τον ίδιο τρόπο και όλα τα νέα συμπυκνώματα, όλη δηλαδή η παραγωγή των μεταλλείων Ολυμπιάδας, Σκουριών, Φισώκας, Τσικάρας, Πιάβιτσας κ.λ.π. θα κάνουν φτερά διότι εργοστάσιο μεταλλουργίας ΔΕΝ θα υπάρχει στη Χαλκιδική, αφού η μεταλλουργία flash smelting αδειοδοτήθηκε μεν αλλά όλα δείχνουν ότι δεν θα κατασκευαστεί (δείτε εδώ), με τον τεχνολογικά ανορθόδοξο τρόπο που σχεδιάστηκε. Χωρίς το άρθρο 85Α, δεν υπάρχει τίποτα πλεον που να εμποδίζει την εταιρεία να πουλάει επ’αόριστον τα συμπυκνώματα και χωρίς τα συμπυκνώματα δεν θα υπάρχει πλεον λόγος να κατασκευαστεί μεταλλουργία (που έτσι κι αλλιώς δεν συμφέρει την εταιρεία γιατί απαιτεί μεγάλη επένδυση κεφαλαίου). Υπενθυμίζουμε ότι ο ορυκτός πλούτος της Χαλκιδικής είναι ο μεγαλύτερος της χώρας και ότι το Δημόσιο με την πώλησή του το 2003 υποτίθεται ότι επεδίωκε την επένδυση στη μεταλλουργία και την καθετοποίηση της παραγωγής για λόγους δημοσίου οφέλους. Μια τρύπα στο νερό…

Αυτό το μοντέλο “ανάπυξης” που στηρίζεται στην εξόρυξη και εξαγωγή ανεπεξέργαστων ορυκτών, είναι ακριβώς το είδος της “ανάπτυξης” που έχει καταληστέψει τόσες και τόσες χώρες του τρίτου κόσμου που, αν και προικισμένες με πλούσιους ορυκτούς πόρους, πάμφτωχες ήταν και πάμφτωχες παραμένουν. Εδώ και χρόνια όμως πολλές από αυτές τις φτωχές και αδύναμες χώρες που ήταν έρμαια των πολυεθνικών παρεμβαίνουν νομοθετικά, καθιστώντας υποχρεωτική την εγχώρια μεταλλουργική επεξεργασία και απαγορεύοντας την εξαγωγή συμπυκνωμάτων, ώστε να υλοποιήσουν μέσα στη χώρα όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος της προστιθέμενης αξίας των ορυκτών τους.

Πλέον πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Ινδονησίας, μιας από τις μεγαλύτερες παραγωγούς ορυκτών πρώτων υλών παγκοσμίως, με τεράστια κοιτάσματα λατεριτών. Στις  12.1.2014 η κυβέρνηση της χώρας απαγόρευσε όλες τις εξαγωγές ακατέργαστων μεταλλευμάτων για να δώσει ώθηση στην εγχώρια επεξεργασία και την παραγωγή προϊόντων μεγαλύτερης αξίας. Ήδη εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί εννέα εργοστάσια μεταλλουργίας νικελίου, ενώ μέχρι το 2017 μπορεί να έχουν κατασκευαστεί μέχρι και 63 μεταλλουργίες, νικελίου, χαλκού και άλλων μετάλλων (πηγή: Nickel ban spurs smelting plants). Αυτό ΕΙΝΑΙ «αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου» και μπορεί να μας αρέσει ή να μη μας αρέσει ως αναπτυξιακός προσανατολισμός γιατί έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, όμως ΑΝ αυτή είναι η επιλογή της χώρας, ΑΥΤΟΣ είναι ο τρόπος να γίνει.

Η Ελλάδα πηγαίνει στην αντίθετη κατεύθυνση κατ’εντολήν της Τρόικας και των εγκατεστημένων ή με βλέψεις στην Ελλάδα ξένων “επενδυτών”, δηλαδή των Καναδών της ELDORADO και των υποψήφιων αγοραστών (ή καλύτερα εκκαθαριστών) της ΛΑΡΚΟ. Είναι «αναχρονιστικά» αυτά τα άρθρα, λέει η κυβέρνηση. «Δε συνάδουν με τον ελεύθερο ανταγωνισμό». Το δημόσιο συμφέρον είναι μια αναχρονιστική έννοια για αυτήν την κυβέρνηση. Τώρα λοιπόν που δεν είμαστε πλέον αναχρονιστικοί και έχουμε ελεύθερο ανταγωνισμό, οι μεταλλευτικές πολυεθνικές θα έρχονται, θα ρημάζουν τον τόπο, θα μας αφήνουν εκατομμύρια τόνους τοξικά απόβλητα και θα στέλνουν όλο τον μεταλλευτικό πλούτο στο εξωτερικό χωρίς καμμία επεξεργασία, άρα χωρίς να αφήσουν τίποτα στα κρατικά ταμεία. Αυτό έχουν το θράσος να μας το πασάρουν ως «ανάπτυξη» και «αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου».

Η Βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ κα Ευγενία Ουζουνίδου, προς τιμήν της, ήταν η μόνη μέσα στο Κοινοβούλιο που αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα.

Καλωσορίσαμε στην Αφρική και στό οξύμωρο της φτώχιας των ορυκτών πόρων.

ΠΗΓΗ;antigoldgr.org

Αριστερή Πρωτοβουλία: Ψηφίζουμε αριστερά, σοσιαλιστικά- Όχι Ελιά!


Σε ανακοίνωσή της για τη στάση που τηρεί στις επικείμενες εκλογές, η Αριστερή Πρωτοβουλία προτρέπει τους πολίτες να ψηφίσουν «αριστερά, δημοκρατικά, σοσιαλιστικά» και αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στην Ελιά, την οποία προφανώς δεν θεωρούν ότι ανήκει σε αυτή την κατεύθυνση.

Όπως αναφέρει η Αριστερή Πρωτοβουλία, καλεί τους ψηφοφόρους να «επιλέξουν με κριτήριο την προοδευτικότητα και την δημοκρατική σοσιαλιστική διαδρομή, εκείνους τους υποψηφίους που μπορούν να προωθήσουν τις πολιτικές που θα εγγυούνται τη καθημερινή αξιοπρέπεια των πολιτών και την υπεράσπιση της κοινωνίας που δοκιμάζεται» - προφανώς δοκιμάζεται από την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζει και η Ελιά!

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ- ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΑ

Από το 2009 η χώρα μας βιώνει μια γενικευμένη κρίση που οδήγησε τους Έλληνες σε αδιέξοδο, απελπισία και κατάθλιψη. Όλες οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις του Ελληνικού Λαού που κατακτήθηκαν με σκληρές διεκδικήσεις και πολιτικούς αγώνες, ανατράπηκαν με πρωτοφανή κυνικότητα και σκληρή εκβιαστική τακτική.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπέστη περισσότερο από κάθε άλλο θεσμό τις συνέπειες της κρίσης με αποτέλεσμα να καθίσταται εικονική η λειτουργία ενός βασικού πυλώνα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η τεράστια μείωση των πόρων σχεδόν κατά 60%, η μεγάλη μείωση του προσωπικού και η διαφαινόμενη συρρίκνωση των δομών και υπηρεσιών, διαγράφουν τις δυσκολίες αλλά και τα ζητούμενα της επόμενης ημέρας.

Είναι πλέον γνωστό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος της έλλειψης κοινωνικής πολιτικής και προσπαθεί να αναπτύξει ένα ικανοποιητικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι προσπαθούν να διατηρήσουν ότι απέμεινε όρθιο από το κοινωνικό κράτος. Η αλληλεγγύη, η κοινωνική συνοχή και η διαχείριση της καθημερινότητας συνιστούν το ουσιαστικό τους έργο.

Στις επικείμενες εκλογές καλούμαστε να απαντήσουμε πώς και με ποιούς θα αν Αποπληθωρισμό -1,6% εμφάνισε η Ελλάδα τον Απρίλιο, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, ενώ ακολουθούν η Βουλγαρία με -1,3% και η Κύπρος με -0,4%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες.

Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 0,5% το Μάρτιο σε 0,7% τον Απρίλιο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν στο 1,2%. τιμετωπίσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας μας. Χρειαζόμαστε νέες, δυναμικές, αυτόνομες και ανατρεπτικές επιλογές που θα συγκρουστούν με την δυσκαμψία της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας για να μπορέσει η κοινωνία να ζήσει στην πράξη την δημοκρατία και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Γι' αυτό η Αριστερή Πρωτοβουλία καλεί τα μέλη της και τους πολίτες να ψηφίσουν με υψηλή συναίσθηση ευθύνης και να επιλέξουν με κριτήριο την προοδευτικότητα και την δημοκρατική σοσιαλιστική διαδρομή, εκείνους τους υποψηφίους που μπορούν να προωθήσουν τις πολιτικές που θα εγγυούνται τη καθημερινή αξιοπρέπεια των πολιτών και την υπεράσπιση της κοινωνίας που δοκιμάζεται.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Κωστόπουλος, ΕΛΠΕ: «Ιδιαιτέρως Ενδιαφέρουσα και Πολλά Υποσχόμενη» η Περιοχή του Πατραϊκού


«Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη» χαρακτήρισε την περιοχή του Πατραϊκού ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. και εκπρόσωπος του επιχειρηματικού σχήματος ΕΛ.ΠΕ.- Edison International SpA- Petroceltic Resources Plc, στην ομιλία του κατά τη χθεσινή τελετή για την υπογραφή των συμβάσεων στο ΥΠΕΚΑ (εδώ η σχετική παρουσίαση). Ωστόσο, επισήμανε ότι η σύνθετη γεωλογία της καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό κοιτασμάτων, ενέχοντας μη αμελητέους επιχειρηματικούς κινδύνους. 
«Επομένως απαιτείται η εφαρμογή των πλέον σύγχρονων και αποτελεσματικών τεχνολογιών, για την επιτυχή έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής», τόνισε ο κ. Κωστόπουλος. 
Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ. και εκπρόσωπος του επιχειρηματικού σχήματος που ανέλαβε τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου τόνισε ότι οι βασικοί άξονες συμμετοχής των «Ελληνικών Πετρελαίων» στο διαγωνισμό του open door ήταν το συγκριτικό πλεονέκτημα που παρέχει στα ΕΛΠΕ η σε βάθος γνώση της γεωλογίας του ελλαδικού χώρου από παλαιότερες έρευνες, σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη επιχειρηματική αξία που θα προσέδιδε στις σχετικές επενδύσεις η συνεργασία του Ομίλου με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες. 
Ο κ. Κωστόπουλος, εξάλλου, υπογράμμισε ότι τα ΕΛΠΕ διαθέτουν υψηλού επιπέδου επιστημονικό και τεχνικό στελεχιακό δυναμικό και έχουν συμμετάσχει και διεξάγει έρευνες πετρελαίου σε πολλές περιοχές στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης (Ελλάδα, Λιβύη, Αίγυπτος, Αλβανία, Μαυροβούνιο). 
Επίσης, αναφερόμενος στις άλλες δύο εταιρείες της κοινοπραξίας για τον Πατραϊκό, υπενθύμισε ότι η Edison, που αποτελεί την αρχαιότερη ενεργειακή εταιρεία στην Ευρώπη, συμμετέχει σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε μεγάλο αριθμό παραχωρήσεων στην Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή, με ημερήσια παραγωγή περίπου 53.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, ενώ και η Petroceltic, συμμετέχει επίσης σε αρκετές περιοχές στη ΝΑ Ευρώπη και Μέση Ανατολή, με ημερήσια παραγωγή 25.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. «Και οι δύο εταιρείες συμμετέχουν σε έρευνες στην περιοχή της Αδριατικής με παρόμοια γεωλογία, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη περιβαλλοντική ευαισθησία», πρόσθεσε. 
Αναλυτικά η ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ κατά τη χθεσινή τελετή υπογραφής των συμβάσεων open door: 
«Ευχαριστώ. Κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης και Υπουργέ Εξωτερικών, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Πρέσβεις, κυρίες και κύριοι. 
Η υπογραφή σήμερα των Συμβάσεων Μίσθωσης για Πατραϊκό κόλπο, Ιωάννινα και Κατάκολο αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς επανεκκινεί τη διαδικασία έρευνας υδρογονανθράκων στη χώρα μας, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ουσιαστική συμμετοχή του Κλάδου στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. 
Αποτελεί, επίσης, σταθμό για τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ καθώς μας επιτρέπει να δραστηριοποιηθούμε σε έναν ακόμη επιχειρηματικό κλάδο στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τις δυνατότητές μας σε όλο το φάσμα της ενεργειακής βιομηχανίας, ενισχύοντας την αξιοπιστία μας σε διεθνές επίπεδο και δημιουργώντας προσδοκίες ότι οι επενδύσεις αυτές θα συνεισφέρουν θετικά στη μελλοντική κερδοφορία του Ομίλου. 
Δημιουργία επιχειρηματικού σχήματος
Όταν ανακοινώθηκε η προκήρυξη του open door, στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αποφασίσαμε ότι πρέπει να εστιάσουμε την ανάπτυξη αυτού του κλάδου του Ομίλου στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενοι το συγκριτικό πλεονέκτημα που μας παρέχει η σε βάθος γνώση της γεωλογίας του ελλαδικού χώρου που κατέχουμε από παλαιότερες έρευνες. Όμως σκεφτήκαμε ότι θα προσδίδαμε μεγαλύτερη επιχειρηματική αξία σε αυτές τις επενδύσεις εάν συνεργαζόμαστε με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, που θα έχουν τεχνολογική εμπειρία και οικονομική επάρκεια και θα συμπληρώνουν τις δικές μας γνώσεις στον ελλαδικό χώρο. 
Έτσι μετά από πολλές επαφές με πετρελαϊκές εταιρείες δημιουργήσαμε το επιχειρηματικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν με ίσα ποσοστά οι 
§ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. (διαχειριστής - operator),
§ Edison International S.p.A. και
§ Petroceltic Resources Plc. 
Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ διαθέτουν υψηλού επιπέδου επιστημονικό και τεχνικό στελεχιακό δυναμικό και έχουν συμμετάσχει και διεξάγει έρευνες πετρελαίου σε πολλές περιοχές στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης (Ελλάδα, Λιβύη, Αίγυπτος, Αλβανία, Μαυροβούνιο). Η Edison, η αρχαιότερη ενεργειακή εταιρεία στην Ευρώπη, συμμετέχει σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε μεγάλο αριθμό παραχωρήσεων στην Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή, με ημερήσια παραγωγή περίπου 53.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου και η Petroceltic, συμμετέχει επίσης σε αρκετές περιοχές στη ΝΑ Ευρώπη και Μέση Ανατολή, με ημερήσια παραγωγή 25.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. Και οι δύο εταιρείες συμμετέχουν σε έρευνες στην περιοχή της Αδριατικής με παρόμοια γεωλογία, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη περιβαλλοντική ευαισθησία. 
Παλαιότερες έρευνες στην περιοχή του Πατραϊκού κόλπου
Η περιοχή του Πατραϊκού ερευνήθηκε στο παρελθόν από την ΔΕΠ (1978 – 1982) και στη συνέχεια κατακυρώθηκε, στα πλαίσια του πρώτου γύρου παραχωρήσεων το 1998, στην κοινοπραξία Triton 88% και ΔΕΠ-ΕΚΥ 12%. Οι έρευνες διεκόπησαν το 2001 λόγω αλλαγής στρατηγικής της Triton (εξ αιτίας επιθετικής εξαγοράς της), οπότε η περιοχή επεστράφη στο Ελληνικό Δημόσιο. 
Στην περιοχή έχουν καταγραφεί 4.300 Km σεισμικών 2D και εκτελέστηκε μια γεώτρηση. 
Πετρελαϊκό δυναμικό της περιοχής
Ο Πατραϊκός Κόλπος αποτελεί τμήμα της ευρύτερης πετρελαιοπιθανής περιοχής της Δυτικής Ελλάδας. Μια περιοχή που είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη.
Η σύνθετη γεωλογία της όμως καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό κοιτασμάτων, ενέχοντας μη αμελητέους επιχειρηματικούς κινδύνους. Επομένως απαιτείται η εφαρμογή των πλέον σύγχρονων και αποτελεσματικών τεχνολογιών, για την επιτυχή έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής. 
Προτεινόμενη ερευνητική προσέγγιση
Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και οι εταίροι τους, αμέσως μετά την επικύρωση της Σύμβασης από τη Βουλή,θα προχωρήσουν εφαρμόζοντας τις πλέον εξελιγμένες, ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογικές μεθόδους, με πλήρη σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και στις υφιστάμενες δραστηριότητές τους. 
Οι ερευνητικές επενδύσεις θα στοχεύουν στην ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου το ταχύτερο δυνατό με απόλυτη προσήλωση στο περιβάλλον. 
Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν
- επαναξιολόγηση όλων των υπαρχόντων δεδομένων,
- διενέργεια εξειδικευμένων γεωλογικών μελετών,
- εκτέλεση υψηλής ευκρίνειας τρισδιάστατων σεισμικών διασκοπήσεων,
- διάτρηση με τουλάχιστον 2 – 5 γεωτρήσεις.
Εκτιμάται ότι οι επενδύσεις σε γεωφυσικές εργασίες και γεωτρήσεις θα ανέλθουν σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. 
Η συνεργασία των τριών έμπειρων και οικονομικά εύρωστων εταιρειών παρέχει όλα τα εχέγγυα σε επιστημονικό, τεχνολογικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο για την επιτυχή διεξαγωγή των εργασιών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό κόλπο. 
Είμαστε δεσμευμένοι με τους εταίρους μας να ερευνήσουμε και να παράγουμε υδρογονάνθρακες με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και να επενδύσουμε για την ανάπτυξη και την ευημερία. 
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και προσωπικά τον Υπουργό Π.Ε.Κ.Α. τον κ. Γιάννη Μανιάτη ο οποίος πραγματικά σήκωσε το λάβαρο της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια και νομίζω χάρις στο όραμά του, την εργατικότητά του και το πείσμα του, καταφέραμε σήμερα να βρισκόμαστε όλοι εδώ και να υπογράφουμε για τρεις περιοχές στη δυτική Ελλάδα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Υπουργέ. 
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και δυο στενούς συνεργάτες του Υπουργού, χωρίς τις πολλές άυπνες νύχτες νομίζω που περάσαμε με τους ανθρώπους μας και σε πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις, δεν θα φτάναμε σήμερα εδώ και αναφέρομαι στη Διευθυντή του γραφείου του κ. Μανιάτη την κα Σδούγκου, ευχαριστούμε πάρα πολύ και βεβαίως την κα Σταματάκη η οποία είναι η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΔΕΥ με γνώση, πάθος, μεράκι και σκληρή διαπραγμάτευση, την ευχαριστούμε πάντως γιατί βρισκόμαστε εδώ και υπογράφουμε σήμερα. Να είστε καλά».


ΠΗΓΗ:energia.gr

Ρίσκο η επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο;


Καθώς εξελίσσονται αποσχιστικά γεγονότα στην Ουκρανία, το ενδεχόμενο περαιτέρω αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, παραμένει μια επιλογή.

Ο πετρελαϊκός κλάδος της Ρωσίας τροφοδοτεί τουλάχιστον το 40% του προϋπολογισμού της χώρας, επομένως, η εύρεση ενός αποτελεσματικού τρόπου άσκησης κυρώσεων εναντίον του, είναι ένας προφανής στόχος για τις ΗΠΑ και για τους δυτικούς της συμμάχους. Ωστόσο, προτού επιβληθούν κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, είναι απαραίτητο να απαντήσουμε σε ένα βασικό ερώτημα: πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στον περιορισμό των εξαγωγών από τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου παγκοσμίως; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι καθησυχαστική, ούτε για τη Ρωσία ούτε για τη Δύση. Επομένως, κάθε μέτρο για την επιβολή κυρώσεων στο πετρέλαιο, θα πρέπει να εξεταστεί με μεγάλη προσοχή.

Το 2013, η ρωσική πετρελαϊκή εξαγωγή διαμορφώθηκε σε ιστορικό υψηλό των 10,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως, υπερβαίνοντας και αυτή της Σαουδικής Αραβίας, που είναι ιστορική παραγωγός χώρα πετρελαίου. Υπάρχει ροή, αλλά όχι χωρίς σημαντική βοήθεια από τους ξένους. Οι δυτικές εταιρείες είναι απαραίτητες για τη συντήρηση των ρωσικών πετρελαϊκών πεδίων, οι διεθνείς μεγάλες εταιρείες ενέργειας είναι επίσης απαραίτητες για να φέρουν τεχνολογία αιχμής για νέα αναπτυξιακά projects στη Σιβηρία ή στην Αρκτική, καθώς και κοινοπραξίες που θα παράσχουν την απαραίτητη χρηματοδότηση. Οι αμερικανικές κυρώσεις θα είναι σε θέση να στοχεύσουν όλα αυτά, οδηγώντας έτσι ανοδικό το κόστος στον ρωσικό πετρελαϊκό κλάδο και μειώνοντας την παραγωγή.

Ωστόσο, οι ενεργειακές κυρώσεις είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα τεχνικό ζήτημα. Το πετρέλαιο είναι το πιο ενεργό φυσικό εμπόρευμα που διαπραγματεύεται/ διαπερνά την σήμερα υψηλά παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα, καταναλώνονται περισσότερα από 90 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων, και περισσότερα από 55 εκατ. βαρέλια αργού και πετρελαϊκών προϊόντων διασχίζουν τον κόσμο. Ως εκ τούτου, θα είναι αδύνατο να επιβληθούν «στοχευμένες» κυρώσεις στο πετρέλαιο. Οι προμήθειες που βγαίνουν από την αγορά σε ένα σημείο –ακόμη και εάν γίνεται σταδιακά μόνο- επηρεάζει κάθε χώρα, παραγωγό και καταναλωτή.

Για να είμαστε σίγουροι, μια πολύπλοκη πετρελαϊκή αλυσίδα καθιστά αδύνατο ακόμη και για μεγάλους παίκτες όπως η ExxonMobil ή η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, να προβλέψουν με ακρίβεια τις μελλοντικές τιμές πετρελαίου. Η αλήθεια είναι, με αυτό το επίπεδο ολοκλήρωσης, οι εμπειρογνώμονες δεν έχουν ιδέα πώς θα επηρεάσουν τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου οι κυρώσεις. Αυτό που είναι εγγυημένο είναι ότι εάν βγει από την αγορά μόνο ένα τμήμα της τρέχουσας ρωσικής παραγωγής, αυτό θα οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη άνοδο των τιμών. Στο παρελθόν, η συρρίκνωση μιας αγοράς τέτοιου μεγέθους ονομάστηκε «πετρελαϊκή κρίση».

Επιπλέον αυτού, οι αγορές futures και παραγώγων έχουν επίσης δημιουργηθεί στην τιμή των υποκείμενων προϊόντων πετρελαίου. Τουλάχιστον 200 δισ. βαρέλια ημερησίως, αξίας της τάξης των 20 τρις. δολαρίων, τιμολογούνται στην τιμή αναφοράς brent. Ακόμη και μικρές στρεβλώσεις στην προσφορά, θα μπορούσαν να έχουν μια σημαντική επίδραση στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας. Το μεγαλύτερο ρίσκο ωστόσο θα είναι να ξεκινήσει ένα τρενάκι του τρόμου, το οποίο είναι ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί από πολίτες, πολιτικούς και τον κλάδο, από ό,τι απλώς οι υψηλότερες τιμές.

Επιπλέον, παραμένει ασαφές εάν οι πετρελαϊκές κυρώσεις θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και τα προηγούμενα περιστατικά δεν θα βοηθήσουν στο να προβλεφθεί η έκβαση μιας μεγαλύτερης, παρατεταμένης διακοπής στην αγορά.

Ο κόσμος είναι διαφορετικός από το 1979, όταν ο πρόεδρος Carter επέβαλε κυρώσεις στο Ιράν, παγώνοντας τα assets του, και ξανά το 1995 όταν ο πρόεδρος Clinton επέκτεινε τις κυρώσεις για να συμπεριλάβει το εμπόριο με τον ιρανικό πετρελαϊκό κλάδο. Η μαζική παγκοσμιοποίηση δεν είχε ακόμη λάβει χώρα. Ως εκ τούτου, η γεώ-οικονομική επίπτωση από τον περιορισμό της ικανότητας μιας χώρας να εξάγει το πετρέλαιο, είχε κάποτε περιορισμένη εμβέλεια. Ο OPEC εύκολα αναπλήρωσε στα 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως του ιρανικού πετρελαίου το 1979. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το τι είναι δυνατό σήμερα, όταν το 72% του πετρελαίου διαπραγματεύεται παγκοσμίως, σε σχέση με όταν θεσπίστηκαν οι πρώτες κυρώσεις.

Αυτό εξηγεί επίσης γιατί τα πρόσφατα πλούσια πετρελαϊκά ευρήματα των ΗΠΑ δεν θα προστατέψουν τη χώρα από σοκ των τιμών που πιθανότατα θα προκύψει ως αποτέλεσμα ενδεχόμενων σοβαρών πετρελαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία. Η Αμερική παραμένει συνδεδεμένη με την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά, και αυτό θα μεταφραστεί σε αυξήσεις των τιμών στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου στο NYMEX και για τους καταναλωτές. Η Ρωσία με τη σειρά της, δεν θα πληγεί απαραιτήτως με τον τρόπο που επιθυμείται. Ενώ οποιαδήποτε αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου  θα πλήξουν τους Ρώσους πολίτες και τις επιχειρήσεις, θα ωφελήσουν τα κρατικά ταμεία του Κρεμλίνου, ν μέρει αναπληρώνοντας την απώλεια μεριδίων στην αγορά.

Η επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, παραμένει στο τραπέζι. Αλλά παίζοντας αυτό το χαρτί, έχει και σοβαρά οικονομικά ρίσκα για όλους. Το βάρος πέφτει στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες να ζυγίσουν αυτή την κίνηση προσεκτικά. Η Μόσχα, θα πρέπει να είναι έτοιμη για επιβολή κυρώσεων από τη Δύση, και όχι μόνο διότι έχει νόημα, αλλά διότι η τροχιά των γεγονότων μπορεί να οδηγήσει σε ενέργειες των οποίων η έκβαση είναι τελικά ανεπιθύμητη.


Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.carnegie.ru/eurasiaoutlook/?fa=55571


ΠΗΓΗ.capital.gr