Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Αποκάλυψη: Αυτός είναι ο «λογαριασμός» από τις αποκρατικοποιήσεις!

TAIPED
Ο «λογαριασμός» από τις αποκρατικοποιήσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση δείχνει ότι το αποτέλεσμα είναι μάλλον απογοητευτικό (για όσους επικροτούν αυτές τις κινήσεις).

Οι 12 συνολικά αποκρατικοποιήσεις που προχώρησαν το διάστημα 2012-13 έχουν δώσει στο δημόσιο 2,616 δις ευρώ, ενώ έχουν βεβαιωθεί 3,8 δις ευρώ.

Ξεχωρίζει το σημείο που δείχνει το τι μπήκε στα κρατικά ταμεία για τον ΔΕΣΦΑ που δόθηκε στους Αζέρους!
idiotikopoiiseis


ΠΗΓΗ:olympia.gr

Την αποφυλάκιση του Γ. Σπανού πρότεινε η Eισαγγελέας


Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης της ΕΤΕΚΑ και πρόεδρος του Ατρομήτου Γιώργος Σπανός, ο οποίος είχε κριθεί προφυλακιστέος για υπόθεση λαθρεμπορίας  καυσίμων.

Η Εισαγγελέας Πειραιά, κ. Μαρσιώνη πρότεινε την αποφυλάκισή του με εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ.

Επιπλέον πρότεινε την αποφυλάκιση και του υπάλληλου του ΥΠΕΚΑ που είχε κριθεί προφυλακιστέος με εγγύηση 8.000 ευρώ.


ΠΗΓΗ.capital.gr

ΕΕ: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για την εγγύηση καταθέσεων έως και 100.000 ευρώ

ΕΕ: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για την εγγύηση καταθέσεων έως και 100.000 ευρώ
Νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την εγγύηση των καταθέσεων των ευρωπαίων πολιτών έως και 100.000 ευρώ, σε περίπτωση χρεοκοπίας της τράπεζας, ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Εγκρίνοντας κατά πλειοψηφία την έκθεση του Γερμανού ευρωβουλευτή της Ομάδας των Σοσιαλιστών Πέτερ Σάιμον, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τάχθηκε υπέρ ενός συστήματος εγγύησης των καταθέσεων έως και 100.000 ευρώ για όλους τους ευρωπαίους πολίτες.
Με το νομοσχέδιο θα διασφαλίζεται ότι οι καταθέτες θα λαμβάνουν τα χρήματά τους πίσω πολύ πιο γρήγορα σε περίπτωση αδυναμίας μιας τράπεζας να τους αποζημιώσει η ίδια. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης, η υποχρέωση των τραπεζών να τροφοδοτούν τα συστήματα εγγύησης με «πραγματικό χρήμα» και όχι απλώς με εγγυήσεις.
Τι προβλέπει αναλυτικά το νομοσχέδιο:
- Για πρώτη φορά θεσπίζονται κανόνες σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά τη χρηματοδότηση των συστημάτων εγγύησης καταθέσεων. Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στα συστήματα εγγύησης καταθέσεων θα δημιουργήσουν εντός δέκα ετών ένα ταμείο εγγύησης καταθέσεων με πόρους που αντιστοιχούν κατ' ελάχιστο όριο στο 0,8% των καλυπτόμενων καταθέσεων του συστήματος.
- Οι προθεσμίες εκταμίευσης σε περίπτωση αφερεγγυότητας περιορίζονται στις επτά εργάσιμες ημέρες αντί του ισχύοντος διαστήματος των 20 εργάσιμων ημερών. Τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να θεσπίσουν μέχρι το τέλος του 2023 μια μεταβατική προθεσμία. Η προθεσμία αυτή θα πρέπει ωστόσο το αργότερο από το τέλος του 2018 να μην υπερβαίνει τις 15 εργάσιμες ημέρες και το αργότερο από το 2021 τις 10 εργάσιμες ημέρες. Σε περίπτωση που τα κράτη μέλη επιτρέπουν μια μεταβατική περίοδο και το σύστημα εγγύησης καταθέσεων δεν είναι σε θέση να εκταμιεύσει τις καταθέσεις εντός επτά εργάσιμων ημερών, οι καταθέτες θα δικαιούνται μια «πληρωμή έκτακτης ανάγκης» εντός πέντε εργάσιμων ημερών για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσής τους.
- Θεμελιώνεται η αρχή των συνεισφορών βάσει του κινδύνου: Οι συνεισφορές στο ταμείο εγγύησης καταθέσεων πραγματοποιούνται ανάλογα με το ύψος των καλυπτόμενων καταθέσεων και το επίπεδο κινδύνου του αντίστοιχου συμμετέχοντος πιστωτικού ιδρύματος.
- Θεσμοθετείται η προσωρινή προστασία υψηλών καταθέσεων: Τα κράτη μέλη πρέπει μελλοντικά να προστατεύουν προσωρινά υψηλές καταθέσεις και πέρα από το επίπεδο κάλυψης των 100.000 ευρώ, οι οποίες π.χ. προκύπτουν από πώληση ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, ασφαλιστικές πληρωμές, διαζύγια κ.λπ. Τα κράτη μέλη πρέπει να ορίζουν το χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τρεις και μεγαλύτερο από δώδεκα μήνες, καθώς και το συγκεκριμένο επίπεδο προστασίας πέραν του επιπέδου κάλυψης των 100.000 ευρώ λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες διαβίωσης στα κράτη μέλη.
- Επιβάλλεται να δίνονται σαφείς και κατανοητές πληροφορίες σχετικά με την εγγύηση καταθέσεων: Οι καταθέτες θα λαμβάνουν μελλοντικά κατά το άνοιγμα λογαριασμού καθώς και μία φορά ετησίως περιεκτικές και κατανοητές πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο προστασίας, το αρμόδιο σύστημα εγγύησης καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του, τον τρόπο λειτουργίας του και όλες τις σχετικές πληροφορίες για τις περιπτώσεις αφερεγγυότητας.
- Διευκρινίζεται ότι οι πόροι του ταμείου εγγύησης καταθέσεων προορίζονται κατά κύριο λόγο για την εκταμίευση σε περίπτωση αφερεγγυότητας και για την προστασία των καλυπτόμενων καταθέσεων στο πλαίσιο διαδικασιών εκκαθάρισης. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, να επιτρέπουν τη χρήση των συστημάτων εγγύησης καταθέσεων και για σκοπούς προληπτικών μέτρων.

ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Εξώδικο σε ΤΑΙΠΕΔ για το Ελληνικό

Εξώδικο σε ΤΑΙΠΕΔ για το Ελληνικό από την Επιτροπή για το μητροπολιτικό πάρκο
Εξώδικο στο ΤΑΙΠΕΔ απέστειλε η Επιτροπή Αγώνα για το μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού, θεωρώντας ότι η υπογραφή σύμβασης παραχώρησης είναι παράνομη καθώς δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή. 

Αναλυτικά, η Επιτροπή, εκπροσωπούμενη από τους :
1. Κορτζίδη Χρήστο, Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης,
2. Γεωργακάκη Ροϊδή, Αντιδήμαρχο Ελληνικού- Αργυρούπολης,
3. Πορτάλιου Ελένη, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ, δημοτική σύμβούλο δήμου Αθηναίων,
4. Ταστάνη Αναστάσιο, δημοτικό σύμβουλο Γλυφάδας,
5. Μπελιά Ελένη, τέως. δημοτική σύμβουλο Αλίμου,
6. Ιατρίδου Μαριλένα, τέως δημοτική σύμβουλο Π.Φαλήρου,
7. Φερενίκη Βαταβάλη, Δρ.Αρχιτέκτονα-Πολεοδόμο,
8. Μπουσουλένγκα Αλέξανδρο, Δρ Περιβαλλοντολόγο,
9. Κίνια Σπύρο,
10. Τότσικα Πάνο ,Πολεοδόμο,
11. Μπαδόγιαννη Άκη , ιατρό ,
12. Ράικου Αθανάσιο , δικηγόρο
13. Μαστρογιαννόπουλο Παναγιώτη ,
14. Χαλικιά Σοφία,

Έστειλε εξώδικο στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο κοινοποίησε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με

ΘΕΜΑΤΑ

Α. Παράνομη η υπογραφή σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού στην Lamda Development, πριν κυρωθεί από τη Βουλή, πριν εγκριθεί το ΕΣΧΑΔΑ από το ΣτΕ και με αναβλητική αίρεση την παραχώρηση άδειας Καζίνο

Β. Παράνομη η παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. εμπραγμάτων δικαιωμάτων της επιφανείας κατά 70% και πλήρους κυριότητας κατά 30% της επίμαχης έκτασης.

ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Έκθεση, από Αμερική μεριά, περιορίζει τα όρια διείσδυσης της αιολικής ενέργειας: ψευδαισθήσεις τέλος.


Σας είπαμε πριν λίγες μέρες ότι αν γεμίσετε την Ελλάδα ανεμογεννήτριες θα την αδειάσετε από πουλιά. Σας είπαμε για τις αντιδράσεις των νησιών Βόρειου & Κεντρικού Αιγαίου στην ανάπτυξη τεράστιων αιολικών πάρκων, όπως αυτές εκδηλώθηκαν σε πρόσφατη ημερίδα. Σήμερα θα δούμε πώς βλέπουν στις ΗΠΑ το θέμα της διείσδυσης της αιολικής ενέργειας και ποια θεωρούν ως ανώτατα όρια διείσδυσης στο ενεργειακό μείγμα.
Ο χάρτης που βλέπουμε είναι από το γεωπληροφοριακό σύστημα της ΡΑΕ, φορτώνοντας τα επίπεδα "αιολικοί σταθμοί" και "ανεμογεννήτριες αιολικών και υβριδικών". Όπως βλέπουμε στο χάρτη, καλύπτονται πρακτικά όλες οι βουνοκορφές και όλα τα νησιά, ακόμα και η Σαντορίνη και η Θηρασιά: θα έρχονται οι τουρίστες να θαυμάσουν την καλντέρα και, αντί για το ηλιοβασίλεμα, θα ...
θαυμάζουν το ελληνικό δαιμόνιο, να βάζει ανεμογεννήτριες ακόμα και στο μοναδικό παγκοσμίως τοπίο. Μήπως κάποιοι έχουν χάσει εντελώς την αίσθηση του μέτρου και του εθνικού οφέλους; Το γεγονός ότι κάπου μπορεί να φυσάει και άρα να μπορεί τεχνικά να μπουν ανεμογεννήτριες, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπουν οπωσδήποτε: υπάρχουν κι άλλα πράγματα που πρέπει να εξεταστούν, όπως η φέρουσα ικανότητα της περιοχής, το αισθητικό περιβάλλον, η ορνιθοπανίδα, οι αρχαιολογικοί χώροι, κλπ. Θα πει κανείς, καλόπιστα πάντα, "μα αυτά προβλέπονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και στην Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων" (ΕΠΟ). Θα μας επιτρέψετε να διατηρήσουμε πολύ σοβαρές επιφυλάξεις, τόσο για το περιεχόμενο των ΜΠΕ όσο και για το πώς δίνονται οι ΕΠΟ απ' το ΥΠΕΚΑ. Αληθεύει πχ ότι σε ΜΠΕ, για αιολικό πάρκο στο Βέρμιο της Μακεδονίας, αναφέρεται τιμή δικαιωμάτων εκπομπών CO2 30 €/τόννο, κάτι που δεν ίσχυσε ποτέ, ούτε για ένα δευτερόλεπτο; Και μόνο αυτό αποτελεί λόγο να πεταχτεί η ΜΠΕ στον κάλαθο των αχρήστων: άλλο το να κάνεις λάθος κι άλλο το να λες ψέματα.
Η έκθεση, που παρουσιάζουμε σήμερα, έχει συνταχθεί απ' το φιλελεύθερο Ίδρυμα Reason, που στο λογότυπό του έχει το "free minds and free markets" (ελεύθερα μυαλά και ελεύθερες αγορές). Πρόκειται για ένα από τους πολλούς παρόμοιους "μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς" που έχουν οι ΗΠΑ, που λειτουργούν ως "think tank" και παράγουν μελέτες για διάφορα θέματα. Το Reason εδρεύει στο Λος Άντζελες, εκδίδει το ομώνυμο περιοδικό και έχει παρουσία στην Ουάσιγκτον.

Τον Οκτώβριο 2012 παρουσίασε μια "έκθεση πολιτικής" (policy study) για τη διερεύνηση των ορίων διείσδυσης της αιολικής στο ενεργειακό μείγμα, όχι φυσικά της Ελλάδας, ούτε της Ευρώπης. Το πρώτο μέρος της έκθεσης εξετάζει τη διείσδυση της αιολικής ενέργειας και την ανάγκη για συνεχές backup από θερμικές μονάδες. Το δεύτερο μέρος της έκθεσης εξετάζει την επίδραση της διείσδυσης της αιολικής ενέργειας στις εκπομπές CO2 και την αξιοπιστία του δικτύου. Για το δίκτυο χρησιμοποίησε δεδομένα του διαχειριστή δικτύου PJM, που καλύπτει μια μεγάλη περιοχή των ΗΠΑ (Ντελάγουερ, Ιλινόις, Ιντιάνα, Κεντάκι, Μέριλαντ, Μίσιγκαν, Νιού Τζέρσι, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Πενσυλβάνια, Τενεσή, Βιρτζίνια, Δυτική Βιρτζίνια και την επαρχία της Κολούμπια). 
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! 

Για να μη σας κρατούμε σε αγωνία, το βασικό συμπέρασμα το βλέπετε στη φωτο: "δεν μπορεί να επιτευχθεί στην πράξη πολύ υψηλή διείσδυση της αιολικής ενέργειας, εξαιτίας της αυξανόμενης ανάγκης για αποθήκευση ενέργειας, της μείωσης της αξιοπιστίας του δικτύου και του αυξανόμενου κόστους λειτουργίας. Με δεδομένους αυτούς τους περιορισμούς, η παρούσα έκθεση συμπεραίνει ότι ένα πιο πρακτικό άνω όριο για τη διείσδυση της αιολικής ενέργειας είναι το 10%". 
"Η ανάλυση δειχνει ότι το εξαιρετικά ακραίο όριο διείσδυσης είναι το 20%. Στο επίπεδο αυτό η μείωση των εκπομπών CO2 είναι 90g ισοδύναμου CO2/kWh ή περίπου 18% των συνολικών εκπομπών της ηλεκτροπαραγωγής (στις ΗΠΑ). Η χρήση της αιολικής ενέργειας για τη μείωση του CO2 σ' αυτά τα επίπεδα κοστίζει 150 δολάρια/τόνο CO2".


Απ' την πρώτη σελίδα η έκθεση χρησιμοποιεί τα βασικά σημεία του Wind Report 2005 της Γερμανικής ΕΟΝ, που είναι απ' τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στην εκμετάλλευση των αιολικών: "Η αιολική ενέργεια μπορεί να αντικαταστήσει παραδοσιακούς σταθμούς μόνο σε περιορισμένη έκταση. Η εξάρτησή της απ' τις καιρικές συνθήκες σημαίνει ότι, ακόμα κι όταν είναι τεχνικά διαθέσιμη, έχει περιορισμένο συντελεστή φόρτισης. Είναι αδύνατο να εγγυηθεί κάποιος τη χρήση της για συνεχή κάλυψη της ηλεκτρικής ζήτησης. Κατά συνέπεια, παραδοσιακοί σταθμοί με δυναμικότητα ίση προς το 90% της εγκατεστημένης αιολικής ισχύος πρέπει να λειτουργούν διαρκώς, προκειμένου να υπάρχει διαρκώς εγγυημένη κάλυψη της ζήτησης". Αν δεν το καταλάβατε ακόμα, να σας το πούμε με άλλα λόγια τι λέει η ΕΟΝ: αν βάλουμε πχ 1000MW αιολικά, θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να έχουμε και 900MW λιγνιτικά ή φυσικού αερίου να δουλεύουν συνεχώς προκειμένου να έχουμε ρεύμα. Μια τρύπα στο νερό, δηλαδή! Αν είναι να βάλουμε 1000MW αιολικά και να προσευχόμαστε να φυσήξει, μήπως είναι προτιμότερο να βάλουμε ακόμα 100MW θερμικά και να είμαστε και σίγουροι ότι θα έχουμε ρεύμα; Πόσο είπαμε ότι κοστίζουν τα 1000MW αιολικά; 1,3 εκατ.€/MW, σε ευρώ του 2005, μας έλεγε το 2010 το ΥΠΕΚΑ, επομένως 1,3 δισ. ευρώ. Ποιος είπαμε ότι τα πληρώνει; Η χρεοκοπημένη χώρα! Ποιος είπαμε ότι τα κατασκευάζει; Η Δανία και η Γερμανία κυρίως. Οι "σωτήρες" της χώρας, οι δανειστές μας. Πόσο κοστίζουν τα 100MW θερμικά; 2,0 εκατ.€/MW τα λιγνιτικά, επομένως 200 εκατ. ευρώ και 0,45-0,7 εκατ.€/MW του φυσικού αερίου, πάντα σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, επομένως 45-70 εκατ. ευρώ. Λιγνίτη έχουμε, φυσικό αέριο -προς το παρόν- δεν έχουμε. Και φαίνεται ότι μας περισσεύουν και λεφτά, να τα πετάμε σε αιολικά. Τα αιολικά ΕΜΕΙΣ τα πληρώνουμε, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: με τις εγγυημένες τιμές αγοράς, με την εγγυημένη κατά προτεραιότητα απορρόφηση της ενέργειας που εγχέουν στο σύστημα, με επιδοτήσεις, με φοροαπαλλαγές, με, με, με. 
Σας τα είπε ποτέ κανείς αιολικός αυτά που είπε από το 2005 η ΕΟΝ; Προφανώς όχι, γιατί θα τους παίρνατε με τις πέτρες. Και δεν τα λέει μόνο η ΕΟΝ για τη Γερμανία, τα έχουν πει το 2008 και στη Νέα Ζηλανδία: τα θερμικά backup που απαιτούνται για την υποστήριξη των αιολικών κυμαίνονται από 27% έως 89%, που ταυτίζεται με το 90% της ΕΟΝ. Στο Κολοράντο, που υπέφερε από smog (αιθαλομίχλη) κι είπαν να βάλουν αιολικά, βρήκαν ότι όταν προσπάθησαν να βάλουν τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο να αυξομειώνουν την παραγωγή, προκειμένου να δουλεύουν παρακολουθώντας τη στοχαστικότητα της αιολικής ενέργειας, αυξήθηκαν οι εκπομπές CO2, SO2 και NOx. Το ίδιο παρατηρήθηκε και στο Τέξας. Κατόπιν αυτού συστήνουν, αν πρόκειται η διείσδυση της αιολικής ενέργειας να υπερβεί το 5-10%, οι αυξομειώσεις της παραγωγής για υποστήριξη της στοχαστικότητας των αιολικών να γίνονται με εργοστάσια φυσικού αερίου κι όχι κάρβουνου. Μόνο που οι ΗΠΑ έχουν δικό τους φυσικό αέριο.

Η "επίσημη" δικαιολογία για το 1,1 δισ. ευρώ που πετάμε για κάθε 1000MW αιολικών (1,3-0,2=1,1) είναι η ανάγκη μείωσης των εκπομπών CO2. Όπως όμως είπαμε χθες, η Γερμανία αυξάνει συνεχώς τη χρήση λιγνίτη και η αύξηση των εκπομπών της CO2 μέχρι το 2020 θα εξανεμίσουν σχεδόν πλήρως την εξοικονόμηση εκπομπών σε επίπεδο ΕΕ απ' τη Ντιρεκτίβα Ενεργειακής Αποδοτικότητας του 2011. Οπότε εμείς πρέπει να είμαστε πολύ large τύποι για να συνεχίζουμε να βάζουμε αιολικά και εν μέσω χρεοκοπίας να πετάμε 1,1 δισ. ευρώ για κάθε 1000MW. Κι εδώ να σας θυμίσουμε ότι ο στόχος είναι να έχουμε 7500MW αιολικών το 2020, που σημαίνει χοντρικά 8,25 δισ. ευρώ πεταμένα. Πόσα είπαμε δανείστηκε η χρεοκοπημένη χώρα με τη Μεγάλη Έξοδο στις αγορές;
Απ' την πρώτη ανάρτηση σ' αυτό το ιστολόγιο, τα περασμένα Χριστούγεννα, σας έχουμε πει ότι τα λεφτά στην ενέργεια είναι πολλά, πάρα πολλά. Βάζουμε πολλές ΑΠΕ και καταλήγουμε να καίμε πολύ φυσικό αέριο, ακριβώς όπως λένε στο Κολοράντο και το Τέξας. ΑΠΕ πανάκριβες, που δεν προσφέρουν αντίστοιχη ενέργεια, με πολύ χαμηλή σχέση κόστους/οφέλους, και φυσικό αέριο πανάκριβο, αφού είναι εισαγόμενο κι απ' τα ακριβότερα στην Ευρώπη. Έτσι φτιάξαμε ένα ενεργειακό μείγμα πανάκριβο τόσο για τον πολίτη, που ταλανίζεται απ' την κρίση, όσο και για όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, που χάνουν σε ανταγωνιστικότητα. Ποιος κερδίζει; Μας τα είπε ο καθηγητής Φώσκολος, το Νοέμβριο, πολύ γλαφυρά …


Θα δούμε κι άλλα απ' αυτή την έκθεση τις επόμενες μέρες. Και γι' αυτό δεν θα κουραστούμε να το φωνάζουμε συνεχώς: το λιγνίτη και τα μάτια μας! Και να βρούμε γρήγορα τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη!

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν εχει ματαγινει! Η σύζυγος Δρούτσα – ανταποκρίτρια του ΑΠΕ δίνει στεγνά την κυβέρνηση για την επική χαλκευση ανταπόκρισης!

20140415-152011.jpg
Επιστολή της δημοσιογράφου Φαίη Ι. Καραβίτη προς τον πρόεδρο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Α. Σκυλάκο, μεκοινοποίηση στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ-ΠΟΕΣΥ, στην οποία δηλώνει πως δέχθηκε πιέσεις ώστε να γίνει διαφορετική μετάφραση στις δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ και να σβηστεί η λέξη “λιτότητα” από το κείμενο. Ολόκληρη η κατεγγελλία της δημοσιογράφου :
Προς τον Πρόεδρο Δ.Σ. και Γεν. Διευθυντή ΑΠΕ-ΜΠΕ
κ. Αντώνη Σκυλλάκο
Βερολίνο, 14.4.2014
Κύριε Σκυλλάκο,
Λυπούμαι που αναγκάζομαι για μία ακόμη φορά να διαμαρτυρηθώ και ......
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΗΓΗ:olympia.gr

ΕΥΧΕΣ ΠΕΠΕΚΟ

easterPepeko

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για τη διάσωση των τραπεζών

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για τη διάσωση των τραπεζών
Με 588 ψήφους υπέρ και 81 κατά, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε έκθεση σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τη θέσπιση ενιαίων κανόνων και ενιαίας διαδικασίας για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και ορισμένων επιχειρήσεων επενδύσεων, στο πλαίσιο ενός Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης και ενός Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών, καθώς και για την τροποποίηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, μιλώντας για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος και Yπουργός Εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, διαβεβαίωσε το Σώμα ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν συμφωνήσει να επικυρώσουν τη σχετική συμφωνία μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Κυρίαρχο στοιχείο της συμφωνίας που εγκρίθηκε, αποτελεί το γεγονός ότι από τη στιγμή που αυτή τεθεί σε ισχύ, όπως επεσήμανε και ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ στη συζήτηση που προηγήθηκε, από δω και πέρα, μέτοχοι και πιστωτές θα χρηματοδοτούν τη διάσωση μιας τράπεζας και όχι οι φορολογούμενοι. Στο μέλλον, επεσήμανε ο κοινοτικός επίτροπος, κάθε τράπεζα θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι μπορεί να διασωθεί χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την οικονομία.

Με την έγκριση της σχετικής συμφωνίας από το Ευρωκοινοβούλιο, προστίθεται ένα ακόμη δομικό στοιχείο στη δημιουργία της Ενιαίας Τραπεζικής Ένωσης αφού, όπως διευκρινίζεται, οι τράπεζες που κινδυνεύουν με χρεοκοπία, θα μπορούν πλέον να ανατρέξουν άμεσα σ' ένα ταμείο -55 δισεκατομμυρίων- που θα χρηματοδοτείται από τις ίδιες τις τράπεζες και όχι από τους φορολογούμενους, προκειμένου να διασωθούν.

Με την έγκριση της συμφωνίας Ευρωκοινοβουλίου-Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιδιώκεται η μεταρρύθμιση της τραπεζικής νομοθεσίας έτσι ώστε να σπάσουν οι δεσμοί μεταξύ τραπεζικών προβλημάτων και δημοσίου χρέους. Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:

- Δημιουργείται αποτελεσματικότερο σύστημα εποπτείας μεγάλων τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται νωρίτερα και να επιλύονται, πριν οι τράπεζες καταφεύγουν, για τη διάσωσή τους, στα χρήματα των φορολογουμένων.

- Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τις Τράπεζες και θα αναλάβει το κόστος της διάσωσης των χρεοκοπημένων τραπεζών, προστατεύοντας έτσι τους φορολογούμενους. Δημιουργείται ένα εθνικό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, έτσι ώστε να μην είναι οι φορολογούμενοι εκείνοι που πρέπει να παρέχουν την εγγύηση ορθής λειτουργίας των τραπεζών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ:zougla.gr

EYXEΣ ΠΣΕΕΠ


Bloomberg: 7 στους 10 Έλληνες πρέπει να δουλεύουν περισσότερο για να ζήσουν


Σύμφωνα με διάγραμμα του Bloomberg το 72% των Ελλήνων, δηλαδή 7 στους 10 Έλληνες, πρέπει να δουλεύουν περισσότερες ώρες για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα, σε αντίθεση με τους Ολλανδούς, όπου μόνο το 4,2% χρειάζεται να αφιερώσει περισσότερες ώρες στη δουλειά για ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Γιατί οι γερμανικές εταιρείες προτιμούν και πάλι τον λιγνίτη

Γιατί οι γερμανικές εταιρείες προτιμούν και πάλι τον λιγνίτη
Στην καύση λιγνίτη επιστρέφουν όλο και περισσότερες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη καθώς οι προσπάθειες των ευρωπαϊκών κρατών να κατευθυνθούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες προσκρούουν στη σκληρή οικονομική πραγματικότητα.

Πολλές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη είναι αντιμέτωπες με την αδύναμη οικονομία, την υψηλή ζήτηση ρεύματος και τις ευρωπαϊκες πολιτικές που ευνοούν τις ΑΠΕ έναντι των παραδοσιακών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η  γερμανική RWE, η οποία μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει και τα δεκαεπτά πυρηνικά εργοστάσια της χώρας μέχρι το 2022 στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς τις λιγνιτικές μονάδες της.

Μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα το 2011, η κυβέρνηση Μέρκελ αποφάσισε να βάλει λουκέτο σε ολόκληρη την πυρηνική παραγωγή της χώρας, καταφέροντας μεγάλο πλήγμα στα κέρδη ενεργειακών κολοσσών όπως η RWE.

Με την απόφαση αυτή και το ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο που καταλαμβάνουν στην αγορά οι ΑΠΕ, οι ενεργειακές εταιρείες στρέφονται στον φθηνό λιγνίτη, παρά το γεγονός ότι εκλύει τη μεγαλύτερη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου απ' όλα τα ορυκτά.

Ως αποτέλεσμα, η RWE αυτή τη στιγμή, παράγει το 52% της ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, σε σχέση με ποσοστό 45% το 2011.

Εκτός από τη RWE, κι άλλες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επιστρέψει στην καύση λιγνίτη, γεγονός που έχει αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από το συγκεκριμένο ορυκτό στο 45% το 2013, τα υψηλότερα επίπεδα από το 2007.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

EdF: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγός στην Ευρώπη που ενδιαφέρεται για τη ΔΕΗ

EdF: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγός στην Ευρώπη που ενδιαφέρεται για τη ΔΕΗ
Η EdF (Électricité de France) είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ρεύματος με βασικό μέτοχο τη γαλλική κυβέρνηση. Μετά την αύξηση κερδών του 2013, η εταιρεία δεσμεύτηκε να περιορίσει τις δαπάνες της για νέες εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και του εργοστασίου ατομικής ενέργεια;ς στη Νορμανδία, η κατασκευή του οποίου έχει καθυστερήσει σημαντικά. Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, εντός του Απριλίου η μετοχή της είχε τη μεγαλύτερη άνοδο του τελευταίου έτους.  Η εταιρεία επεκτείνει τις πυρηνικές της δραστηριότητες στο εξωτερικό, ενώ στους σχεδιασμούς της είναι η αύξηση των επενδύσεων στα 14 δισ. ευρώ εντός του επόμενου έτους και η μείωσή τους στο επίπεδο των 12 δισ. μέχρι το 2018.

Η EdF, με έδρα το Παρίσι, έχει συνάψει συμφωνία ύψους 16 δισ. στερλινών για την κατασκευή αντιδραστήρων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατασκευάζει επίσης αντιδραστήρα στη Νορμανδία και άλλους δύο στην Κίνα, καθώς κι έναν τερματικό σταθμό στη Γαλλία.

Η πορεία της μετοχής της EdF το τελευταίο έτος

Την ίδια ώρα, η εταιρεία έχει αυξήσει  τις δαπάνες αναφορικά με τους παλιότερους γαλλικούς αντιδραστήρες που έχουν εισέλθει σε μια περίοδο παρατεταμένων στάσεων εργασίας για αναβάθμιση και εργασίες συντήρησης.
Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 3,52 δισ. ευρώ το 2013 από 3,3 δισ. το 2012, έναντι πρόβλεψης για 3,67 δισ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποτιμήσεων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 5% σε 16,8 δισ. ευρώ, πάνω από την πρόβλεψη των αναλυτών για 16,7 δισ. Στην καλή επίδοση συνέτεινε και η περιστολή δαπανών ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Όπως είχε δηλώσει ο CEO της εταιρείας, οι στόχοι για το 2014 είναι αύξηση των EBITDA κατά τουλάχιστον 3%, ενώ οι δαπάνες τοποθετούνται μεταξύ 13 και 13,5 δισ. ευρώ, έναντι 12,2 δισ. το 2013. Οι καθαρές επενδύσεις επί γαλλικού εδάφους αυξήθηκαν κατά 10%. Το καθαρό χρέος ήταν 35,5 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκέμβρη, σημειώνοντας πτώση 3,7 δισ. από το προηγούμενο έτος.

Σε ό,τι αφορά τον στόχο για παραγωγή πυρηνικής ενέργειας η εταιρεία τον τοποθετεί για το 2014 από τις 410 έως τις 415 τεραβατώρες από 403,7 τεραβατώρες το 2013.

Η EDF ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1946 και προέκυψε από την κρατικοποίηση περίπου 1.700 μικρότερων ηλεκτροπαραγωγών, μεταφορέων και διανομέων  από τον τον τότε υπουργό Βιομηχανικής Παραγωγής, Marcel Paul. Η τότε κρατική EPIC αναδείχθηκε στον βασικό παραγωγό και πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας  στη Γαλλία, απολαμβάνοντας το μονοπώλιο στην ηλεκτροπαραγωγή. Αυτό το μονοπώλιο έληξε το 1999, όταν η EdF αναγκάστηκε από μια ευρωπαϊκή οδηγία  να ανοίξει το 20% των δραστηριοτήτων της σε ανταγωνιστές.

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2004 ήταν 100% κρατική, τώρα όμως είναι εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ιδιωτικού δικαίου (ανώνυμη), με αλλαγή καταστατικού. Η γαλλική κυβέρνηση εισήγαγε μετοχές τη;ς εταιρείας στο χρηματιστήριο του Παρισιού  το 2005μ αν και επανακατέλαβε το 85% της εταιρείας έως τα τέλη του 2008.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Αντίστροφη μέτρηση για τη "ματωμένη" πανσέληνο - Δείτε τη μέσω βίντεο της NASA


Η αντίστροφη μέτρηση για την παρακολούθηση της «ματωμένης» πανσέληνου έχει ξεκινήσει. Το μοναδικό θέαμα θα είναι ορατό από τις 9 το πρώι έως τις 12 το μεσημέρι. Για όσους δεν μπορούν να το δουν ιδίοις όμμασι η NASA φρόντισε να δώσει πρόσβαση σε όσους επιθυμούν να απολαύσουν το θέαμα μέσω βίντεο.

Η ολική εξαφάνιση του δίσκου του φεγγαριού θα είναι ορατή κυρίως από τη Βόρεια και Νότια Αμερική και τον Ειρηνικό. Το φαινόμενο θα κρατήσει από τις 9 έως τις 12 το πρωί.

Θα ακολουθήσουν άλλες εκλείψεις της Σελήνης στις 8 Οκτωβρίου φέτος και στις 4 Απριλίου και 28 Σεπτεμβρίου του 2015, σχηματίζοντας έτσι μια από τις «τετράδες» εκλείψεων που κατά καιρούς συμβαίνουν (και που μερικοί δεισιδαίμονες έχουν συσχετίσει με καταστροφές και δυστυχίες).

Δείτε το βίντεο της NASA:

ΠΗΓΗ:.defencenet.gr

ΕΥΧΕΣ ΣΚΕΕΠ


Μεταγραφή με νόημα στις έρευνες για υδρογονάνθρακες


Εδώ και κάποιες εβδομάδες είχε ενημερωθεί ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης για την πρόθεση του πρωθυπουργού να επιστρατεύσει στην ομάδα των συμβούλων του έναν γνώριμο τεχνοκράτη της Κύπρου. Ο Σόλων Κασίνης άλλωστε ήταν από τους ανθρώπους που ο κ. Μανιάτης είχε και ο ίδιος συμβουλευτεί ενόψει της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να ανοίξει την αγορά έρευνας υδρογονανθράκων.
Ο πρώην διευθυντής υπηρεσίας ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, ήταν από τους ανθρώπους που διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη διαδικασία διαπραγμάτευσης και την υπογραφή συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ της Κυπριακής δημοκρατίας με τις γειτονικές της χώρες ενώ ήταν διαπραγματευτής με τις εταιρείες που υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση άδειας κατά τον πρώτο γύρο αδειοδότησης. Θυμίζουμε ότι ο γύρος κατέληξε με την αδειοδότηση της εταιρείας Noble η οποία και έχει αναλάβει την έρευνα και ανάπτυξη του οικοπέδου 12, ενώ στη συνέχεια στην ίδια παραχώρηση μπήκε ως μέτοχος και η ισραηλινή Delek.
Στα δεκάδες συνέδρια που έχει συμμετάσχει παρουσιάζοντας το ιστορικό και τις προοπτικές της Κύπρου, υπήρξε πάντα ρεαλιστής και προσγειωμένος, ενώ συχνά είχε συγκρουστεί όπως συνέβη στο συνέδριο της Αθήνας, όταν ο πρώην διπλωμάτης και νυν σύμβουλος επί ενεργειακών θεμάτων Ματ Μπράιζα είχε ταχθεί υπέρ της κατασκευής χερσαίου αγωγού μέσω Τουρκίας για την εξαγωγή του αερίου της Μεσογείου προς την Ευρώπη. Τότε ο κ. Κασίνης είχε απαντήσει ευθέως στον πρώην διπλωμάτη ότι χωρίς τη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να ανοίξει τέτοια συζήτηση.
Η επιλογή του πρωθυπουργού να φέρει στο μέγαρο Μαξίμου ως ενεργειακό σύμβουλο τον κ. Κασίνη, φαίνεται πάντως ότι σηματοδοτεί πολλά:
Ως γνωστόν το προκαταρκτικό στάδιο των ερευνών (σεισμικά) ολοκληρώθηκε και πλέον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τον πρώτο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων. Αυτό απαιτεί αφενός σημαντική δουλειά σε επίπεδο προετοιμασίας των διαγωνισμών (σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης είναι η νορβηγική PGSκαι το γαλλικό ινστιτούτο BEICIP). Φημολογείται ότι η πρόταση να γίνουν σεισμικές έρευνες και να ακολουθηθεί από την Ελλάδα το ίδιο μοντέλο για το άνοιγμα της αγοράς όπως και στην Κύπρο, ήταν πρόταση του κ. Κασίνη. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το στάδιο της επιλογής και των διαπραγματεύσεων.
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράμετρος της επιλογής Α. Σαμαρά αφορά στο γεγονός ότι με το νέο του σύμβουλο επιλέγει να δώσει νέα ώθηση και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον άξονα Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, των χωρών δηλαδή που φαίνεται να πρωτοστατούν στην προσπάθεια για ανάδειξη της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου ως μιας κύριας πηγής τροφοδοσίας της ΕΕ μελλοντικά, με φυσικό αέριο.
Πάντως αλήθεια είναι ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας να ανοίξει την αγορά, αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα κυρίως χρονικών καθυστερήσεων – όχι απαραίτητα αδικαιολόγητα εάν σκεφτεί κανείς ότι για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια αδράνειας υπογράφονται νέες συμβάσεις, γίνονται έρευνες και υπάρχει κινητικότητα.
Τέλος η έλευση του κ. Κασίνη στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να περιορίσει στο μέλλον τις εικασίες και προβλέψεις για τεράστια κοιτάσματα που κρύβονται στο βυθό του Αιγαίου.
(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

ΠΗΓΗ:energypress.gr