Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Στο αγγλικό δίκαιο το νέο ομόλογο.

judicial transparency_ 0(1)
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο ομόλογο που εκδίδει η Ελλάδα με την εγγύηση ξένων τραπεζών θα υπάγεται στο αγγλικό δίκαιο. Καμία σχέση λοιπόν δεν έχει αυτή η «έξοδος» στις αγορές, με κανονική έξοδο, αφού μόνο τέτοια δεν είναι.

Εάν υπήρχε κανονική έξοδος στις αγορές, θα έπρεπε: 1) αυτή να μπορεί να γίνει για οποιοδήποτε ποσό και για οποιαδήποτε χρονική διάρκεια (5, 10, 20 χρόνια), 2) να υπήρχε μόνο η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και 3) οι διαφορές γύρω από το ομόλογο που θα εκδιδόταν να υπάγονταν στο ελληνικό δίκαιο και στα ελληνικά δικαστήρια. 

Όλα αυτά όμως δεν ισχύουν στην προκειμένη θεατρική «έξοδο» στις αγορές, προκειμένου και μόνο να πέσουν οι αναμενόμενες ψήφοι στην κάλπη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα: 1) το ποσό είναι περιορισμένο (μόνο 2 -2,5  δισεκατομμύρια) και δεν έχει καμία σχέση με τις δανειακές ανάγκες της χώρας, ο χρόνος είναι περιορισμένος, 5 χρόνια και όχι παραπάνω, 2) η εγγύησή του γίνεται από ξένες τράπεζες και όχι αυτοδύναμα από το ελληνικό δημόσιο και το σημαντικότερο 3) το ομόλογο αυτό θα υπάγεται στο αγγλικό δίκαιο και προφανώς στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ότι δηλαδή ισχύει και για τα δάνεια της τρόϊκας.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αφενός δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να κουρευτεί το ομόλογο αυτό και αφετέρου η δημόσια περιουσία θα είναι στη διάθεση των ξένων δικαστηρίων για την εξόφλησή του.

Τώρα που ξέρουμε, μπορούμε να πανηγυρίσουμε ελεύθερα.

Πέτρος  Χασάπης



ΠΗΓΗ:olympia.gr

Μεγαλύτερα των εκτιμήσεων τα αποθέματα αμερικάνικου αργού


Άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα αμερικάνικου αργού την εβδομάδα έως τις 4 Απριλίου, σύμφωνα με τα πρόσφατα κυβερνητικά στοιχεία.
Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 4 εκατ. βαρέλια στα 384,1 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν άνοδο κατά 1 εκατ. βαρέλια.
Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 5,2 εκατ. βαρέλια στα 210,4 εκατ. βαρέλια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 0,7 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ, αυξήθηκαν κατά 239.000 βαρέλια στα 113,2 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για πτώση κατά 100.000 βαρέλια.
H εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων υποχώρησε στο 87,5%.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ρωσοκινεζική ενεργειακή συμφωνία


Η ρωσική Gazprom και η Κίνα βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας ορόσημο για το φυσικό αέριο, για την οποία η Μόσχα ελπίζει πως θα υπογραφεί τον ερχόμενο μήνα, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.
"Σχετικά με το συμβόλαιο της Gazprom για το αέριο, οι πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία ... Το μοναδικό θέμα που απομένει είναι ... η τιμή", δήλωσε ο Ντβόρκοβιτς στη διάρκεια ταξιδιού του στην Κίνα, προσθέτοντας πως η Gazprom σχεδιάζει να συζητήσει σήμερα τις λεπτομέρειες των συμβολαίων.

"Πραγματικά ελπίζουμε ότι το συμβόλαιο θα υπογραφεί το Μάιο", πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.

Εξάλλου ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ έκανε γνωστό πως η Ρωσία σκοπεύει να επεκτείνει τη δυναμικότητα του πετρελαιαγωγού ESPO, ο οποίος εκτείνεται από την Ανατολική Σιβηρία ως τον Ειρηνικό Ωκεανό, στους 80 εκατ. τόνους (1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως).

Η Ρωσία διοχετεύει πετρέλαιο στην Ασία μέσω του ESPO, ο οποίος καταλήγει στο λιμάνι Κοζμίνο στον Ειρηνικό, ενώ ένας κλάδος του συνεχίζει προς την Κίνα.

Το 2013, μέσω του ESPO διοχετεύθηκαν 18,3 εκατ. τόνοι πετρελαίου, που φορτώθηκε σε δεξαμενόπλοια στο Κοζμίνο, ενώ η Κίνα έλαβε σχεδόν 16 εκατ. τόνους πετρελαίου μέσω του παρακλαδιού του ESPO.


Πηγή: ΑΜΠΕ


ΠΗΓΗ:athina984.gr

«Καμπάνες» σε πασίγνωστες ασφαλιστικές για αυξήσεις έως…32% στα ασφάλιστρα

«Καμπάνες» σε πασίγνωστες ασφαλιστικές για αυξήσεις έως…32% στα ασφάλιστρα
Πέντε ασφαλιστικές εταιρείες με πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ επειδή, όπως εντόπισε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, προχώρησαν σε πολύ μεγάλες ανατιμήσεις στα τιμολόγιά τους, επιβαρύνοντας χιλιάδες καταναλωτές.
Δείτε ποιες είναι οι εταιρείες, σε ποιες παραβάσεις υπέπεσαν και πόσα καλούνται να πληρώσουν
Όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή κατόπιν εκτεταμένης έρευνας και κατ' εφαρμογή της νοµοθεσίας για την «προστασία των καταναλωτών» επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 850.000,00 ευρώ σε πέντε ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες κάνοντας χρήση καταχρηστικών όρων συναλλαγών προέβησαν σε αυθαίρετες αναπροσαρμογές των ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις νοσοκομειακής κάλυψης και αρνούνταν την καταβολή Φ.Π.Α. επί των εξόδων νοσηλείας των καταναλωτών.
Συγκεκριμένα η Διεύθυνση Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή διεξήγαγε έρευνα ύστερα και από καταγγελίες πολλών καταναλωτών, οι οποίοι κλήθηκαν να καταβάλλουν ιδιαιτέρως αυξημένα ασφάλιστρα. Από την έρευνα αυτή προέκυψε ότι οι εν λόγω εταιρείες προέβησαν σε αυθαίρετες αυξήσεις των ασφαλίστρων τους που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτανε το ποσοστό του 32,71 % σε συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης, δίχως όμως να εξαρτούν τις αυξήσεις αυτές από ειδικά, καθορισμένα στη σύμβαση και εύλογα για τον καταναλωτή κριτήρια, όπως απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Σύμφωνα με τις επιταγές της διαφάνειας, οι συμβατικοί όροι που επιφυλάσσουν στην ασφαλιστική εταιρεία το δικαίωμα να προβαίνει μονομερώς σε αύξηση του ασφαλίστρου πρέπει να διατυπώνονται κατά τρόπο ορθό, ορισμένο και σαφή ώστε να επιτρέπουν στον καταναλωτή να ελέγχει κάτω από ποιες προϋποθέσεις και σε ποια έκταση θα ακολουθήσει η αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου.
Ωστόσο, οι όροι που χρησιμοποιούν οι παραπάνω εταιρείες για τη μονομερή αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου είναι αόριστοι και δεν εμπεριέχουν κριτήρια εύλογα για τον καταναλωτή με βάση τα οποία να οριοθετείται και να καθίσταται ελέγξιμη από αυτόν η μελλοντική αύξηση του ασφαλίστρου. Οι εταιρείες αποφεύγουν οποιαδήποτε δέσμευση στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων ή δεικτών ως προς το ύψος της αναπροσαρμογής. Το αποτέλεσμα είναι να αιφνιδιάζονται οι καταναλωτές, ερχόμενοι αντιμέτωποι στη διάρκεια της σύμβασης με υπέρμετρες αυξήσεις, που με βάση τις εύλογες προσδοκίες τους δεν δικαιολογούνται.
Στον υπολογισμό του ύψους των προστίμων ελήφθησαν υπόψη οι ενέργειες που ανέλαβαν ορισμένες από τις ελεγχόμενες εταιρείες προς την κατεύθυνση αποσαφήνισης των ανωτέρω όρων.
Επιπλέον, σε μία εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο λόγω άρνησης καταβολής του Φ.Π.Α επί των εξόδων νοσηλείας των καταναλωτών, στων οποίων τα συμβόλαια δεν εξαιρούνταν ρητά η μη καταβολή ΦΠΑ.
Με την άρνηση καταβολής του Φ.Π.Α. επί των εξόδων νοσηλείας των καταναλωτών, όταν αυτή η εξαίρεση δεν αποτελεί όρο του συμβολαίου, η εταιρεία διέψευσε τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη των ληπτών της ασφάλισης, ότι θα έχουν πλήρη κάλυψη για τις περιπτώσεις που προβλέπονται σε αυτό. Για τον ίδιο λόγο έχει υποβληθεί κατά το παρελθόν πρόστιμο στην εταιρεία ύψους 8.000 €.
Για να δείτε τις εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, κάντε κλικ εδώ

ΠΗΓΗ:fpress.gr

Προειδοποιήσεις για την επάρκεια ενέργειας της Ελλάδας μετά το 2016

Προειδοποιήσεις για την επάρκεια ενέργειας της Ελλάδας μετά το 2016
Σε υψίστης προτεραιότητας θέμα αναδεικνύουν τα ευρωπαϊκά κράτη την ασφάλεια εφοδιασμού και επάρκεια ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας. Την ίδια στιγμή σε οριακό σημείο κινείται η κάλυψη των αναγκών ζήτησης ρεύματος στη χώρα μας με το πρόβλημα να αυξάνεται σε δύο χρόνια και να γίνεται πιο έντονο το 2020. 

Πιο συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Ρυθμιστών Ενέργειας (CEER) με δημόσια ανακοίνωσή του κάνει γνωστή την απόφασή του να ερευνήσει πιο διεξοδικά την παρούσα αλλά και την μελλοντική κατάσταση σε ό,τι αφορά την επάρκεια ισχύος στα κράτη μέλη αλλά και στο σύνολο της Ε.Ε. Σκοπεύει να προτείνει ενιαίους τρόπους βελτίωσης στο πλαίσιο της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού. Έτσι, όπως κάνει γνωστό το (CEER), μελετά στην παρούσα φάση τα ευρήματα έρευνας που έχει κάνει στα κράτη – μέλη αναφορικά με τον τρόπο εκτίμησης της επάρκειας ισχύος. Διαπιστώνει διαφορές και αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένο τυποποιημένο κι ενιαίο τρόπο για τις Μελέτες Επάρκειας των Συστημάτων που κάνουν ανάλογα με τη χώρα οι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς ή οι Ρυθμιστικές Αρχές ή τα αρμόδια τα υπουργεία.
Η παρέμβαση αυτή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Ρυθμιστών Ενέργειας, φέρνει στο προσκήνιο την επάρκεια ισχύος και την ασφάλεια εφοδιασμού και στη χώρα μας.

Ετήσια έκθεση του ENTSO-E

Ο Ευρωπαίος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO –E) στην ετήσια έκθεσή του για την επάρκεια ισχύος στις Ευρωπαϊκές χώρες αναφέρει ότι στην Ελλάδα η επάρκεια ισχύος θα είναι αρνητική από το 2016 και μετά. Αποκαλύπτεται επίσης πως μέχρι τότε δεν υπάρχει υπέρ – επάρκεια.

Για την ακρίβεια το 2013 η επάρκεια ισχύος είναι λίγο παραπάνω από 1 Γιγαβάτ, ενώ μέχρι το 2015 θα μειώνεται περαιτέρω, ώσπου τότε θα πέσει μηδέν. Από το 2016  μέχρι και το 2020 η χώρα μας γίνεται ελλειμματική και σύμφωνα με τον ENTSO – E η επάρκεια ισχύος θα είναι στο -1 Γιγαβάτ.

Σημειώνεται ότι η εγκατεστημένη ισχύς στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Μελέτης Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ, είναι στα περίπου 17,4 Γιγαβάτ (μονάδες λιγνίτη, ντίζελ, φυσικού αερίου της ΔΕΗ και των ιδιωτών). Από αυτήν την ισχύ ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη είναι μόλις τα 10 με 11 Γιγαβάτ (δεν υπολογίζονται  μονάδες προς συντήρηση, υδροηλεκτρικά, βλάβες και ΑΠΕ) 

Από αυτές τις μονάδες που παράγουν τα 10 με 11 Γιγαβάτ οι πιο ευέλικτες και αποδοτικές είναι του φυσικού αερίου. Μάλιστα την τελευταία πενταετία προστέθηκαν με επενδύσεις ύψους 1,5 δις. ευρώ πέντε μονάδες των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 2 Γιγαβάτ.

Η μέγιστη ζήτηση ηλεκτρισμού στη χώρα μας, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ είναι ετησίως στα 10 Γιγαβάτ. Συνεπώς η επάρκεια ισχύος είναι γύρω στο 1 Γιγαβάτ. Αν δεν υπήρχαν οι μονάδες φυσικού αερίου (της ΔΕΗ και των ιδιωτών) η χώρα θα είχε από σήμερα πρόβλημα επάρκειας ισχύος. Αν αφαιρεθούν και οι μονάδες της ΔΕΗ τότε συνολικά θα λείψουν από το σύστημα 3 Γιγαβάτ. Το 2020 το έλλειμμα θα εκτιναχθεί στα 5 Γιγαβάτ.
Με πιο απλά λόγια για να καλυφθούν οι ανάγκες της ζήτησης και στις δυσκολότερες στιγμές θα έπρεπε  να βασιστούμε σε εισαγωγές ρεύματος (η δυνατότητα για τις οποίες όμως είναι ακόμα περιορισμένη λόγω των περιορισμένων ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας και αβέβαιη πολλές φορές λόγω των περικοπών στην μεταφορική ικανότητα των διασυνδέσεων που κάνουν οι Διαχειριστές Συστήματος των γειτονικών κρατών) είτε σε ελεγχόμενες διακοπές ηλεκτροδότησης. Πάντως, ο κίνδυνος από την ελλειμματική επάρκεια ισχύος είναι ορατός από το 2016 και μετά.

Η αναγκαιότητα των μονάδων φυσικού αερίου, και ιδιαίτερα των πιο σύγχρονων και αποδοτικών από αυτές, είναι φανερή άλλωστε και από τις εκθέσεις του ENTSO-E αλλά και του ΑΔΜΗΕ. Στα αποτελέσματα των σεναρίων που κάνει στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος για το 2013 και το 2020 μιλά για την ανάγκη εισαγωγών ρεύματος από το 2016 και μετά, όπως φυσικά και ο Ευρωπαίος Διαχειριστής (ENTSO-E). Μάλιστα ο ENTSO-E εντοπίζει το πρόβλημα στην ανυπαρξία επενδύσεων σε θερμικές μονάδες. Οι τελευταίες που έγιναν άλλωστε σε καθεστώς ιδιαίτερα αντίξοο για αυτές ήταν εκείνες των ανεξάρτητων παραγωγών την τελευταία πενταετία.   

Οι μονάδες φυσικού αερίου

Καθοριστική σημασία στην επάρκεια και την ασφάλεια εφοδιασμού του συστήματος ηλεκτροδότησης έχουν οι εννιά μονάδες φυσικού αερίου (τέσσερις της ΔΕΗ και πέντε των ανεξάρτητων παραγωγών).
Σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2014 οι εννιά μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο κάλυψαν το ένα τέταρτο της ζήτησης (23%). Μάλιστα πέντε με έξι μονάδες λειτουργούσαν κατά μέσο όρο καθημερινά.

ΠΗΓΗ:.newmoney.gr

Τα ΕΛΠΕ υποδέχτηκαν τους νέους της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Φυσικών Επιστημών


 Ο Ομιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ υποδέχτηκε τους νέους που συμμετείχαν στο διαγωνισμό EUSO 2014 και διοργάνωσε την Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014, μια ημέρα γνωριμίας στις εγκαταστάσεις του Διυλιστηρίου Ασπροπύργου, όπου στελέχη της εταιρείας μας τους ενημέρωσαν σχετικά με τον Όμιλο και τις δραστηριότητές του. Ακολούθησε οργανωμένη ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο της Ελευσίνας, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για ένα από τα σπουδαιότερα γεγονότα της αρχαιότητας, τα Ελευσίνια μυστήρια, που ετελούντο στην περιοχή, καθώς και για κορυφαία ορόσημα που συνδέονται με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό.

Η ημέρα έκλεισε σε φιλικό κλίμα, με ένα παραδοσιακό ελληνικό γεύμα σε εστιατόριο της περιοχής. 
Στη φετινή 12η Ευρωπαϊκή  Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών «EUSO 2014» συμμετείχαν συνολικά 53 ομάδες με 175 μαθητές ηλικίας έως 17 χρονών, με ξεχωριστό ταλέντο στις Φυσικές Επιστήμες, από τα 25 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διαγωνίστηκαν από 30 Μαρτίου έως 6 Απριλίου 2014 στην Αθήνα. Τη διοργάνωση είχε αναλάβει η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ). 

Το Σάββατο 6 Απριλίου πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ενθουσιασμού, παρουσία πλήθους κόσμου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΜΠ στο κτίριο Αβέρωφ, η τελετή λήξης του διαγωνισμού.

Νικήτρια χώρα ήταν η Ουγγαρία, ενώ τη δεύτερη και τρίτη θέση κατέλαβαν η Ρουμανία και η Γερμανία αντίστοιχα. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν επάξια δύο μαθητικές ομάδες που κατέλαβαν την 11η και 12η θέση και κατέκτησαν το αργυρό μετάλλιο. 

Το ραντεβού ανανεώθηκε για το 2015, στην 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα που θα πραγματοποιηθεί στην Βιέννη. 
Συγχαίρουμε όλους τους νέους για την προσπάθειά τους και τους ευχόμαστε και στο μέλλον πάντα να διακρίνονται για τις ευγενείς επιδόσεις τους στις Φυσικές Επιστήμες. 

ΠΗΓΗ:express.gr

Στις εγκαταστάσεις της Energean Oil ο βρετανός πρέσβης - Αισιόδοξος για επενδύσεις


Αισιόδοξος για τις προοπτικές που εμφανίζονται στην Ελλάδα στον τομέα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων εμφανίστηκε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα Τζον Κίτμερ, τονίζοντας πως η σκληρή δουλειά έχει αποτελέσματα και αντιπροσωπεύει μια αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα.
“Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο και να διευκολύνει την έλευση όσο το δυνατόν περισσότερων νέων επενδύσεων. Και η αλήθεια είναι πως η μια επένδυση φέρνει την άλλη. Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο είμαστε αισιόδοξοι για τις νέες προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα” υπογράμμισε ο Βρετανός πρέσβης, ο οποίος επισκέφθηκε τις χερσαίες και θαλάσσιες εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου της θυγατρικής εταιρείας της Energean Oil & Gas, της Kavala Oil, στη Νέα Καρβάλη του δήμου Καβάλας.
“Υπάρχουν πολλοί τομείς ακόμα κι όχι μόνο ο ενεργειακός, στους οποίους θα υπάρχει ενδιαφέρον από βρετανικές επιχειρήσεις. Το κλίμα εμπιστοσύνης υπάρχει προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί πολύ σκληρά να αλλάξει το επενδυτικό τοπίο στη χώρα. Και αυτή η σκληρή δουλειά νομίζω πως έχει αποτελέσματα και αντιπροσωπεύει μια αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα” πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπεγράφη πριν από λίγους μήνες στο Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανάμεσα στην ελληνικών συμφερόντων εταιρεία εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων Energean Oil & Gas και τη βρετανικών συμφερόντων πολυεθνική εταιρεία BP, σημείωσε πως σηματοδοτεί μια άριστη συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες και ταυτόχρονα αποτελεί ένα δείγμα του κλίματος εμπιστοσύνης που υπάρχει πλέον προς την ελληνική οικονομία.
Ο κ. Κίτμερ χαρακτήρισε μείζονος σημασίας για την ενεργειακή ανάπτυξη της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας τη συμφωνία που υπεγράφη προ μηνών ανάμεσα στις δυο εταιρείες και πρόσθεσε: “η Energean Oil & Gas είναι μια εταιρεία, για την οποία ο ελληνικός λαός θα έπρεπε να είναι υπερήφανος. Συχνά λέγεται πως η Ελλάδα δεν είναι βιομηχανική χώρα, δεν έχει βιομηχανική βάση, αλλά εταιρείες όπως αυτή νομίζω πραγματικά πως δημιουργούν αναπτυξιακές προοπτικές και επενδύουν στο μέλλον της Ελλάδας”.
Τον κ. Κίτμερ, ο οποίος συνοδευόταν από τον εμπορικό ακόλουθο στη βρετανική πρεσβεία Σωτήρη Λεονταρίδη, υποδέχθηκε στις εγκαταστάσεις ο διευθύνων σύμβουλος της Kavala Oil Δημήτρης Γόντικας. Κατά την επίσκεψή του, ο Βρετανός πρέσβης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τα τεχνικά και επιστημονικά στελέχη της εταιρείας για τις διαδικασίες εξόρυξης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στα υποθαλάσσια κοιτάσματα του “ΠΡΙΝΟΥ” και του “Ε” ανοιχτά του κόλπου της Καβάλας, αλλά και από τη διοίκηση της εταιρείας για τα μελλοντικά επενδυτικά σχέδιά της και ειδικότερα για το επενδυτικό ενδιαφέρον της Energean Oil & Gas στα Ιωάννινα αλλά και το Κατάκολο, όπου συνεργάζεται στενά με τη βρετανική εταιρεία Trajan Oil & Gas Ltd.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται και με το άνοιγμα των δύο νέων πεδίων εκμετάλλευσης στα Ιωάννινα και το Κατάκολο, ο κ. Κίτμερ εκτίμησε πως θα βοηθήσουν στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού που υπάρχει στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη. “Τους τελευταίους 18 μήνες δημιουργήθηκε στην Ελλάδα μια σειρά υποδομών, όχι μόνο στον τομέα του υγρού πετρελαίου αλλά και του φυσικού αερίου, όπως η διέλευση του αγωγού ΤΑΡ, που θα βοηθήσουν συνολικά την Ευρώπη να διαφοροποιήσει τον τρόπο με τον οποίο εφοδιάζεται ενέργεια. Όλοι ξέρουμε τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να διαφοροποιήσουμε τον τρόπο εφοδιασμού ενέργειας της Ευρώπης και εταιρείες όπως η Energean βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση” υπογράμμισε.
Αφού παρακολούθησε τη βασική εκπαίδευση πάνω σε θέματα ασφάλειας, ο κ. Κίτμερ περιηγήθηκε στις χερσαίες εγκαταστάσεις όπου γίνεται μια πρώτη επεξεργασία του αργού πετρελαίου, το οποίο, με υποθαλάσσιους αγωγούς, μεταφέρεται στην ξηρά από τις πλωτές εξέδρες. Αμέσως μετά επισκέφθηκε με πλοιάριο τις τρεις πλατφόρμες, ξεναγήθηκε σε αυτές και ενημερώθηκε για τη διαδικασία εξόρυξης του πετρελαίου.
Ο Βρετανός πρέσβης εξέφρασε τον θαυμασμό του για την άριστη λειτουργία της εταιρείας, η οποία, όπως σημείωσε, επενδύει ουσιαστικά κάτω από τους πιο αυστηρούς διεθνείς κανόνες ασφαλείας σεβόμενη απόλυτα το θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον.
Από την πλευρά του, ο κ. Γόντικας χαρακτήρισε ιδιαίτερα τιμητική την επίσκεψη του Βρετανού πρέσβη σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- πως η εταιρεία έχει βάλει στόχους “που χάρη στο ανθρώπινο δυναμικό, που αποτελεί και τη δύναμή της, μπορούν θα επιτευχθούν και να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας”.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Γιατί οι ΗΠΑ παραμένουν κολλημένες με το πετρέλαιο, παρά τη “χρυσή εποχή του φυσικού αερίου”

Γιατί οι ΗΠΑ παραμένουν κολλημένες με το πετρέλαιο, παρά τη “χρυσή εποχή του φυσικού αερίου”
Μπορεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας να προβλέπει ότι η ενεργειακή άνθηση των ΗΠΑ θα οδηγήσει στη “χρυσή εποχή του φυσικού αερίου”, όμως, τα αφεντικά της αμερικανικής βιομηχανίας εξακολουθούν να έχουν τα βλέμματά τους στραμμένα στο πετρέλαιο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το συμπέρασμα από τα σχόλια στο συνέδριο του Independent Petroleum Association of America  είναι το εξής: Για τον ενεργειακό κλάδο, το πετρέλαιο είναι αυτό που μετρά περισσότερο από κάθε τι, με το φυσικό αέριο να έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Abraxas Petroleum, Bob Watson υπερηφανεύτηκε για το γεγονός ότι τα αποδεδειγμένα κοιτάσματα της εταιρείας του αποτελούνται κατά 74% από πετρέλαιο, αντί για φυσικό αέριο.

Η PDC Energy αποκάλυψε ότι έχει μισθώσει τεράστιες εκτάσεις με κοιτάσματα αερίου, τα οποία δεν τη συμφέρει οικονομικά να εξορύξει.

Και ο πρόεδρος και CEO της Whiting Petroleum Corp., James Volker, εξήγησε το γιατί: Οι πωλήσεις πετρελαίου είναι τριπλάσιες του φυσικού αερίου.

Το συμπέρασμα είναι απλό: Το εμπόρευμα που βγάζει τις καλύτερες αποδόσεις για τους μετόχους των ενεργειακών ομίλων των ΗΠΑ είναι το πετρέλαιο. Και αυτό, ενώ ο Barack Obama δηλώνει ότι το φυσικό αέριο είναι η γέφυρα που θα φέρει την αμερικανική οικονομία από τους υδρογονάνθρακες στην καθαρή ενέργεια.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα futures του αμερικανικού φυσικού αερίου έχουν σημειώσει πτώση 72% από το υψηλό τους, το 2005, στα 4,476 δολάρια, καθώς η προσφορά αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Ενώ οι ΗΠΑ βίωσαν ένα από τους ψυχρότερους χειμώνες εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα να προκληθεί μείωση των αποθεμάτων, το κόστος του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ είναι περίπου το μισό σε σχέση με την Ευρώπη. Αντίθετα, το πετρέλαιο παραμένει κολλημένο κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ενισχυθεί κατά 7,6% τον τελευταίο χρόνο.

Ενέργεια: Στα σχέδια των μεγαλύτερων επενδυτών της Αφρικής και το σχιστολιθικό αέριο

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ΗΠΑ παραμένουν εθισμένες στο πετρέλαιο, αφού η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί στα 19 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος, ξεπερνώντας όσα καταναλώνουν Ευρώπη και Κίνα μαζί.

Η αιτία; Όπως εξηγεί το Bloomberg, είναι πως το φυσικό αέριο δεν έχει πολλές χρήσεις στις ΗΠΑ. Ενώ οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας “γυρίζουν” σε φυσικό αέριο, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον άνθρακα για το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειάς τους.

Ο δισεκατομμυριούχος T. Boone Pickens έχει προτείνει να χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο για την κίνηση των φορτηγών και των λεωφορείων. Την ίδια στιγμή, η αμερικανική βιομηχανία χημικών επενδύει πάνω από 100 δισ. δολάρια σε projects που σχετίζονται με το φθηνό σχιστολιθικό αέριο.

Αλλά που χρησιμοποιείται σήμερα το φυσικό αέριο; Στην εξόρυξη του ίδιου καυσίμου που προτιμούν οι ΗΠΑ εδώ και 100 χρόνια, του πετρελαίου. Στη Β. Ντακότα, οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Bakken “καίνε” φυσικό αέριο αξίας 1,4 εκατ. δολαρίων την ημέρα, για να αντλήσουν πετρέλαιο.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Κέρδη για το πετρέλαιο


Σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων το αργό πάνω και από το επίπεδο των 102 δολ. το βαρέλι.

Ειδικότερα, το αργό παραδόσεως Μαΐου κέρδισε 2,12 δολ. ή 2,1% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 102,56 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr