Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Οι παραλογισμοί με τη ΔΕΠΑ συνεχίζονται


"Μόνο μια ισχυρή ΔΕΠΑ υπό Δημόσιο έλεγχο μπορεί να διαχειρισθεί τόσο τη διανομή σε περισσότερες περιοχές της χώρας για φθηνό και καθαρό καύσιμο, όσο και τη τιμή πώλησης".

Παραλογισμός Νο 1: Η τρόικα πιέζει την Ελληνική πλευρά να βγάλει στο σφυρί την αφρόκρεμα των Δημ Επιχειρήσεων που ακόμα στέκονται όρθιες , όπως είναι η ΔΕΠΑ, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή εταιρία που να ενδιαφέρεται και γνωρίζοντας ότι τυχόν ενδιαφέρον από μη Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα βρουν μπροστά τους ρυθμιστικούς κανόνες της ΕΕ. Ακόμα ,είναι βέβαιο ότι αν δεν εξοφληθούν τα χρέη των Ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ δεν υπάρχει περίπτωση πραγματικού ενδιαφέροντος από οποιονδήποτε. 

Παραλογισμός Νο 2: Η ΔΕΠΑ με παρότρυνση του ΥΠΕΚΑ, προκηρύσσει διαγωνισμό για 3 νέες ΕΠΑ στη Βόρειο και στη Στερεά Ελλάδα τη στιγμή που έχουν αποτύχει άλλοι παρόμοιοι σε πολύ καλύτερες οικονομικές συνθήκες . Οι πραγματικοί ενδιαφερόμενοι δεν ρισκάρουν ούτε ένα ευρώ στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, ακόμα και αυτοί που ήδη λειτουργούν τις υφιστάμενες ΕΠΑ. Έχει δοθεί 3η παράταση για υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προβλέπεται να δοθούν και άλλες , όσο δεν παίρνει απόφαση το ΥΠΕΚΑ για το μάταιο του εγχειρήματος, πολύ περισσότερο τώρα που είναι σε εκκρεμότητα η πίεση της Τρόικα για εξαίρεση από την αποκλειστική διάθεση στην περιοχή ευθύνης τους .

Παραλογισμός Νο 3: Τη στιγμή που σκέφτεται το ΤΑΙΠΕΔ πώς να βγει σε δεύτερη απόπειρα πώλησης της ΔΕΠΑ, έρχεται η Τρόικα και βρίσκει τη φοβερή λύση για μείωση της τιμής του ΦΑ στη λιανική πώληση! Να δουλέψει ο Ανταγωνισμός! Μπαίνοντας και άλλοι παίκτες στη πώληση ΦΑ στα νοικοκυριά καταργώντας τη σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε το Ελλ. Δημόσιο με τις υπάρχουσες ΕΠΑ( Αττικής , Θεσ/νικης και Θεσσαλίας) για αποκλειστική διάθεση ΦΑ στις περιοχές ευθύνης τους.

Η δικομματική μνημονιακή κυβέρνηση βρίσκεται ξαφνικά σε τεράστια αμηχανία, γιατί ενώ κατηγορεί το κόμμα της Αξ. Αντιπολίτευσης ότι διώχνει επενδυτές, ακούει τις οδηγίες της Τρόικα και μένει με το στόμα ανοιχτό. Ως και το ΤΑΙΠΕΔ παθαίνει μία σύγχυση και ψελλίζει ότι έτσι και καταργηθούν αυθαίρετα οι συμβάσεις παραχώρησης, ανοίγει ένας επικίνδυνος δρόμος διότι και άλλοι Έλληνες και ξένοι έχουν παρόμοιες συμβάσεις παραχώρησης ( βλ αυτοκινητόδρομοι) και δεν θέλουν να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Άσε που καμία σοβαρή εταιρία δε θα θέλει να έρθει για μπίζνες στην Ελλάδα.

Έτσι και η πώληση της ΔΕΠΑ άρα και των ΕΛΠΕ που συνδέονται μετοχικά με τις ΕΠΑ όχι μόνο θα βρεθεί μετέωρη αλλά και οι ίδιες οι εταιρίες απαξιώνονται.

Για το θέμα της τιμής ΦΑ, ξεχνάει η Τρόικα ότι η αγορά ΦΑ στην Ελλάδα αν και είναι στην αρχή της, έχουν ήδη εφαρμοστεί με τον πιο πιστό τρόπο όλες οι επιταγές της ΕΕ για απελευθέρωση ,για ανταγωνισμό κλπ ,έχει διαχωριστεί η Εμπορία από τη Μεταφορά και η τιμή εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις συμβάσεις προμήθειας με τους παραγωγούς. Οι διαπραγματεύσεις πλησιάζουν στο τέλος και υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα μειωθούν.

Με τη βιομηχανία να στενάζει ,τα νοικοκυριά να αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και τους φόρους που έρχονται βροχή, η Τρόικα νομίζει ότι θα βρεθεί κάποιος άλλος να πουλήσει ΦΑ σε χαμηλότερη τιμή. Αντίθετα αν συμβεί αυτό (δηλ να έρθει και άλλος τώρα στη λιανική πώληση) εκτιμάται ότι η τιμή θα αυξηθεί διότι οι ΕΠΑ καθορίζουν τη τιμή τους και από τις αποσβέσεις των επενδύσεων που έχουν κάνει τα 10 χρόνια λειτουργίας τους.

Επίλογος

Ανεξάρτητα τι θα επικρατήσει στο τέλος, μόνο μια ισχυρή ΔΕΠΑ υπό Δημόσιο έλεγχο μπορεί να διαχειρισθεί τόσο τη διανομή σε περισσότερες περιοχές της χώρας για φθηνό και καθαρό καύσιμο όσο και τη τιμή πώλησης διότι διαπραγματεύεται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από οποιονδήποτε άλλον.

Εξ άλλου η μέχρι τώρα εμπειρία με πώληση ΦΑ από τρίτους σε πρώην πελάτες της ΔΕΠΑ μόνο πρόσκαιρα οφέλη πιθανόν να προκαλούν αλλά γυρνά μπούμερανγκ για αυτούς και επιστρέφουν στη σιγουριά της ΔΕΠΑ. 

ΠΗΓΗ:left.gr

1.450.000 ευρώ ελέω ελλήνων φορολογουμένων στο Άγιο Όρος


Με υπογραφή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ως Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Έβερτ ως Υπουργού Οικονομικών και Κωνσταντίνου Καραμανλή ως Προέδρου της Δημοκρατίας θεσπίστηκε το 1981 (!!!)και καταβάλλεται ανελλιπώς έως σήμερα  η ετήσια χορηγία του Ελληνικού Δημοσίου υπέρ των μοναστηριών της χερσονήσου του Άθω.

Σε 1.450.000 ευρώ ανέρχεται η επιχορήγηση του Δημοσίου προς τις πάμπλουτες μονές του Αγίου Όρους για το σωτήριο έτος 2014 , χωρίς ασφαλώς να γνωρίζουμε πως κατανέμονται και πού κατευθύνονται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων…Οικονομική κρίση και αγιορείτικα σκάνδαλα δεν φαίνεται να κάμπτουν τα θέσφατα προνόμια των Πατέρων της εκκλησίας μας…

Συνημμένα:
 (fek a teyxos 27 3-2-2014)
 (ΝΟΜΟΣ 1166 ΓΙΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ)

ΠΗΓΗ:totekmirio.gr/

Σε... "διαθεσιμότητα" η βιομηχανία, τι φέρνουν οι εξελίξεις στην Χαλυβουργική


Το τελευταίο «κρούσμα» των τραγικών συνεπειών που έχει για την ελληνική βιομηχανία το υψηλότατο ενεργειακό κόστος (ηλεκτρισμός και αέριο) αποτέλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της Χαλυβουργικής με την οποία γνωστοποίησε ότι θέτει σε διαθεσιμότητα το 80% του προσωπικού της.
Ως βασική αιτία γι αυτή την απόφαση, η οποία προβλέπει ότι 200 από τους 263 εργαζόμενους τίθενται σε διαθεσιμότητα έξι εβδομάδων, από τις 17 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 31 Μαρτίου, η εταιρία προέβαλε την αδυναμία της να ανταπεξέλθει στο υψηλό ενεργειακό κόστος.
Βάσει της απόφασης, οι εργαζόμενοι χάνουν το 40% του μισθού τους, ενώ το υπόλοιπο 50% θα καταβάλλεται από την εταιρεία, και το άλλο 10% από τον ΟΑΕΔ.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η απόφαση της Χαλυβουργικής δεν αποτέλεσε «έκπληξη» καθώς ήταν γνωστό ότι πέρυσι το εργοστάσιο στην Ελευσίνα δεν λειτούργησε για πάνω από… 60 ημέρες. Ο βασικός λόγος, πέραν της ανυπαρξίας για εγχώρια ζήτηση προϊόντων χάλυβα, είναι ότι όπως και όλες οι ελληνικές βιομηχανίες, η Χαλυβουργική αδυνατεί να αντιπαρέλθει το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Εδώ και μια τετραετία, η επιχείρηση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ευρωπαϊκές χαλυβουργίες καθώς η τελική τιμή των προϊόντων της διαμορφώνεται πολύ υψηλότερα, κυρίως εξαιτίας του κόστους προμήθειας σε ρεύμα και αέριο όπως αυτό προσαυξάνεται από τους φόρους όπου η Ελλάδα φιγουράρει ανάμεσα στους πρωταθλητές στην Ευρώπη.

Μέχρι τα τέλη του 2012, η Χαλυβουργική έκανε «εξαγωγές επί ζημία» σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα μερίδια αγοράς της στο εξωτερικό, τακτική που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει εντελώς στις αρχές του 2013. Πέρυσι μάλιστα αποχώρησαν μέσω εθελουσίας εξόδου άλλα 160 άτομα, καθώς η εταιρεία συνέχιζε να γράφει υπέρογκες ζημιές, οι οποίες σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2012 ανήλθαν σε 60 εκατ. ευρώ.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει το σύνολο της βαριάς βιομηχανίας, έχοντας συσσωρεύσει από το 2008 μέχρι σήμερα πάνω από 600 εκατ. ευρώ ζημιές, και που εδώ και πάνω από χρόνο εκπέμπει «Sos» προς την κυβέρνηση, ζητώντας μείωση της τιμής του ρεύματος και του αερίου.

Αλλά οι υποσχέσεις έμειναν στα λόγια, όχι μόνο επειδή δεν μειώθηκαν τα τιμολόγια, αλλά και επιπλέον γιατί η τρόικα μπλόκαρε δύο από τα βασικότερα μέτρα μέσω των οποίων θα μπορούσε να εξορθολογιστεί το ενεργειακό κόστος.

Το ένα είναι η μείωση των ειδικών φόρων στην ενέργεια, σε αέριο και ηλεκτρισμό, από τους υψηλότερους σήμερα στην Ευρώπη, και το άλλο η παροχή εκπτώσεων κάθε φορά που η βιομηχανία σβήνει τις μηχανές της σε ώρες αιχμής, όπως συμβαίνει σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης, οι επανομαζόμενες συμβάσεις διακοψιμότητας.

Η κυβέρνηση δεν φρόντισε να θωρακίσει νομικά το μέτρο αυτό, ώστε να πάρει το οκέυ της τρόικας και της Κομισιόν, κατά τρόπο αντίστοιχο που έγινε σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, με αποτέλεσμα να «κοπεί» από τις Βρυξέλλες καθώς θεωρήθηκε ότι συνιστά κρατική ενίσχυση. Οι φορείς της βιομηχανίας ωστόσο κάνουν λόγο για "προχειροδουλειά".

"Το περιμέναμε", λέει το ΥΠΑΝ...

Παραδοχή ότι η απόφαση της Χαλυβουργικής δεν εξέπληξε τους αρμόδιους, αποτελεί η χθεσινή δήλωση κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης. «Δεν ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε, το φοβόμασταν ότι θα συνέβαινε», είπε χαρακτηριστικά ! Και επέρριψε ευθύνες για τη μη μείωση του ενεργειακού κόστους σε Κομισιόν και τρόικα. «Η ρύθμιση για τη διακοψιμότητα κόλλησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», επεσήμανε, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι «τα περιθώρια κέρδους της ΔΕΠΑ πρέπει να περιοριστούν», ενώ σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Gazprom εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν και ότι τα νέα τιμολόγια θα φέρουν μειώσεις.
80 βιομηχανίες εκπέμπουν sos

Ογδόντα συνολικά ενεργοβόρες επιχειρήσεις, από χαλυβουργίες μέχρι κλωστουφαντουργίες και υαλουργίες, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με την Χαλυβουργική.

Το εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας της οικογένειας Μάνεση στον Ασπρόπυργο έχει κλείσει για τους ίδιους ακριβώς λόγους, ενώ η Σιδενόρ με δύο μονάδες στη Θεσσαλονίκη και στο Βόλο λειτουργεί μόνο βράδυ στο ένα τρίτο της παραγωγικής του δυναμικότητας.

Στο σύνολό της η βιομηχανία βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με τη ΔΕΗ, και μετά τα εξώδικα της Σιδενόρ, της Σοβέλ και της Χαλυβουργίας (Βόλος) με αίτημα καλύτερες τιμές, αντίστοιχες κινήσεις αναμένονται -αν δεν έχουν ήδη γίνει- και από άλλες, όπως τη χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ.

Τα πυρά στρέφονται κατά της ΔΕΗ, με τις βιομηχανίες να αντλούν την επιχειρηματολογία τους από την απόφαση της Διατησίας της ΡΑΕ για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος. Η Διατησία είχε κρίνει ότι η Αλουμίνιον πρέπει να τιμολογείται με 40,7 ευρώ η μεγαβατώρα, με τη ΔΕΗ να χαρακτηρίζει ασύμφορη την απόφαση διότι την υποχρεώνει να πουλάει κάτω του κόστους.

Τα βλέμματα όλης της βιομηχανίας στρέφονται τώρα στην γενική συνέλευση της ΔΕΗ που έχει προγραμματισθεί για τις 28 Φεβρουαρίου, και όπου το Δημόσιο ως βασικός μέτοχος της εταιρείας, θα αποφασίσει αν αποδέχεται χαμηλότερες τιμές ενέργειας για την συγκεκριμένη βιομηχανία. Εφόσον αυτό συμβεί, το σύνολο των ελληνικών βιομηχανιών θα διεκδικήσει εκπτώσεις, κάτι που φοβίζει τη ΔΕΗ, η οποία υποστηρίζει ότι τα κοστολογικά της στοιχεία δικαιολογούν τιμές πώλησης κοντά στα 56 ευρώ η μεγαβατώρα.

Τα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι η ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα και ειδικά στο βιομηχανικό ρεύμα, υπερφορολογείται, με αποτέλεσμα οι τιμές να διαμορφώνονται στα 77 ευρώ η μεγαβατώρα, έναντι 30-35 ευρώ η μεγαβατώρα στην Ιταλία, 35-40 ευρώ στη Γερμανία, 40-46 ευρώ στη Γαλλία και 46 ευρώ στη Βουλγαρία.

Τόσο στην περίπτωση της Χαλυβουργικής, όσο και άλλων βιομηχανιών, οι εξαγωγές αποτελούσαν εδώ και μια πενταετία τη μοναδική διέξοδο αφού η εσωτερική ζήτηση έχει υποχωρήσει κατά 85%. Αλλά με τέτοιες τιμές ρεύματος έχουν δυσκολέψει σημαντικά.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Πέμπτη εβδομάδα σερί κερδών για το πετρέλαιο που "κρατά" τα 100 δολάρια


Τα futures του πετρελαίου σημείωσαν πτώση την Παρασκευή, επηρεασμένα από τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία, όμως "κράτησαν" την τιμή για τρίτη συνεδρίαση πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Ο αργό παράδοσης Μαρτίου σημείωσε πτώση 5 σεντς την Παρασκευή ή 0,1% στα 100,30 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας όμως εβδομαδιαία άνοδο 0,4%, στην πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Η ΕΒΙΚΕΝ βάζει το Μανιάτη στο κάδρο του προβλήματος της ακριβής ενέργειας


Τις προτάσεις της για το ενεργειακό μείγμα έως το 2030 κατέθεσε με υπόμνημα προς τον υπουργό ΠΕΚΑ η ΕΒΙΚΕΝ, η Ένωση των ενεργοβόρων βιομηχανιών, στο πλαίσιο του σχετικού διαλόγου που έχει ξεκινήσει.
Οι βιομήχανοι βάζουν ξεκάθαρα το Μανιάτη στο κάδρο του προβλήματος της ακριβής ενέργειας. Δείτε μερικά επιλεγμένα αποσπάσματα απ' το υπόμνημα:

Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής μέσω των τιμολογίων ενέργειας,
η ολοσχερής εγκατάλειψη των εγχώριων ανταγωνιστικών πηγών ενέργειας όπως ο λιγνίτης,
η χωρίς πυξίδα και χωρίς μελέτη ...


των επιπτώσεων στον καταναλωτή άσκηση ενεργειακής πολιτικής,
οι επιλεκτικές επιδοματικές πολιτικές (feed-in-tariffs) για τη στήριξη ακριβών επιλογών χωρίς εγχώρια προστιθέμενη αξία, 
έχουν οδηγήσει σήμερα στο σημείο μηδέν την αγορά και τους καταναλωτές.
Είναι αδύνατο να γίνει σοβαρή συζήτηση για το μέλλον, αν δεν διδαχθούμε τίποτε από το παρελθόν και δεν δοθούν λύσεις.
Πρέπει να τεθούν και να απαντηθούν ερωτήματα όπως:
Πώς θα χρηματοδοτηθούν οι όποιοι στόχοι; Η αγορά απειλείται για άλλη μια φορά με κατάρρευση λόγω του κενού χρηματοδότησης στο λογαριασμό των ΑΠΕ. Γιατί απειλείται πάλι ο καταναλωτής από διπλασιασμό του τέλους ΑΠΕ; Γιατί εξακολουθεί ο καταναλωτής στην Ελλάδα του 6ου χρόνου ύφεσης να χρηματοδοτεί εγγυημένες αποδόσεις;
Γιατί από όλους τους διαθέσιμους τρόπους μείωσης των εκπομπών, επιλέχτηκαν και επιδοτήθηκαν οι ακριβότεροι και πλέον ανώριμοι τεχνολογικά; Γιατί επιλέχτηκε ο στόχος το 2020 το 20% της ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές να μεταφραστεί στην Ελλάδα σε στόχο 40% για την ηλεκτρική ενέργεια; Ωφελείται από τον στόχο αυτό ο καταναλωτής; Γιατί ένα μεγάλο μέρος της παραγωγικής βάσης της χώρας, οι επιχειρήσεις που συνεισφέρουν στο εμπορικό ισοζύγιο, στις εξαγωγές, στην προσφορά εργασίας, απαξιώνονται ως «εξ ορισμού καταδικασμένες» με υπέρογκες επιβαρύνσεις;
Τα επόμενα χρόνια η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στην ανασυγκρότηση, αξιοποιώντας με τον οικονομικότερο τρόπο τις εγχώριες πηγές.
Οι καταναλωτές και η παραγωγική οικονομία εξακολουθούν να μην έχουν θέση, έστω παρατηρητή, στην Επιτροπή Ενεργειακού Σχεδιασμού, η οποία και πάλι στελεχώνεται από ακαδημαϊκούς και φορείς του δημοσίου.
Και το κερασάκι στην τούρτα, που αφιερώνουν οι βιομήχανοι στο Μανιάτη για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου:
Τα τελευταία χρόνια, χάθηκε η ισορροπία στην άσκηση ενεργειακής πολιτικής στη χώρα.
Μα καλά, δεν ήταν ο Μανιάτης Υφυπουργός ΠΕΚΑ απ' το 2009 ως το 2012; Δεν είναι Υπουργός ΠΕΚΑ απ' τον περασμένο Ιούνιο; Ποια είναι τα τελευταία χρόνια που χάθηκε η ισορροπία, αν δεν είναι αυτά ακριβώς που ο Μανιάτης είναι στο ΥΠΕΚΑ;
Οι αναρτήσεις του ιστολόγιου “Λιγνίτης: ο δικός μας μαύρος χρυσός” βρίσκονται πλέον και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite ! Δείτε μας λοιπόν τώρα και στο Facebook και κάντε Like στη σελίδα μας!

Δεν ξέρουμε αν οι βιομήχανοι διαβάζουν το ιστολόγιό μας, αλλά αυτά δεν γράφουμε απ' την πρώτη μέρα; «Παλιοκομμούνια» ήταν ένας χαρακτηρισμός για τη χθεσινή ανάρτηση, σήμερα, που οι βιομήχανοι λένε τα ίδια με το ιστολόγιο, πώς θα μας χαρακτηρίσουν άραγε; Κάποια πράγματα είναι ζήτημα κοινής λογικής, δεν χρειάζεται πάντα να ψάχνουμε πώς θα διαφοροποιηθούμε, μπορούμε επιτέλους κάποτε να προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε σ’ αυτό τον τόπο. Πολύ απλά, η ΕΒΙΚΕΝ είναι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, απ' αυτούς που χρειάζονται το πιο φθηνό καύσιμο για το φορτίο βάσης του συστήματος κι ο λιγνίτης είναι ο βασικός πυλώνας του συστήματος εδώ και πάνω από 60 χρόνια.
Η ΕΒΙΚΕΝ αποδομεί το κοινωνικό τιμολόγιο, για το οποίο ο Μανιάτης είναι πολύ περήφανος και το διαλαλεί όπου βρεθεί κι όπου σταθεί. Μήπως κι αυτό το ιστολόγιο δεν λέει κατ' επανάληψη ότι "τζάμπα ρεύμα δεν υπάρχει" και το κοινωνικό τιμολόγιο κάποιος άλλος το επιβαρύνεται;
Η ΕΒΙΚΕΝ του "τα χώνει" κανονικά για το μπάχαλο που έχει προκαλέσει η πολιτική της πράσινης παράνοιας, της οποίας ο Μανιάτης ήταν βασικός στυλοβάτης. Διαρκώς γράφουμε, σε πολλές αναρτήσεις, για την πράσινη απάτη των ΑΠΕ και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει.
Και του "τα ξαναχώνει" για τη σύνθεση της Επιτροπής Ενεργειακού Σχεδιασμού, για την οποία γράψαμε και ξαναγράψαμε.
Επισημαίνει επίσης η ΕΒΙΚΕΝ την εγκατάλειψη του λιγνίτη, από αυτούς που εφάρμοσαν πολιτικές του τύπου "δεν αρκεί να είμαστε με τις ΑΠΕ, πρέπει να είμαστε ενάντια στο λιγνίτη". Και τονίζει ότι η νέα προσπάθεια πρέπει να βασιστεί στην αξιοποίηση των εγχώριων πηγών. Τώρα βέβαια, γίνονται αυτά με Υπουργό το Μανιάτη και πρόεδρο της ΔΕΗ το Ζερβό; Δεν νομίζω ... Όταν ο Ζερβός, στις διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία, στρογγυλοκάθεται πάνω σε ακατέβατο κόστος λιγνίτη 59 ευρώ η μεγαβατώρα, χωρίς να έχει κάνει απολύτως τίποτα 4 χρόνια τώρα για να μειώσει το κόστος, έχοντας γεμίσει τη ΔΕΗ εργολάβους, που μειώνουν την παραγωγικότητα του συνολικού συστήματος και εκτινάσσουν το κόστος, κι ενώ η κυβέρνηση -κι όχι ο Ζερβός- έχει μειώσει πολύ το μισθολογικό κόστος, έχοντας κυριολεκτικά τσακίσει τους μισθούς στη ΔΕΗ, το πρώτο που έχουν να κάνουν είναι να αναζητήσουν λύση που θα μειώνει το κόστος. Με ή χωρίς Ζερβό.
Κι αν νομίζουν ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα ωφελήσει οποιονδήποτε σ’ αυτή τη χώρα και θα ρίξει το κόστος της ενέργειας, που είναι τελικά η ουσία του πράγματος τόσο για την ΕΒΙΚΕΝ όσο και όλους μας, δεν έχουν καταλάβει απολύτως τίποτα απ’ όσα έχουν γίνει σε άλλες χώρες. Δεν νομίζουμε ότι και η ΕΒΙΚΕΝ θα ήταν ευτυχής με ακριβή ενέργεια, μόνο και μόνο επειδή αυτή θα προέρχεται από ιδιωτικοποιημένη και όχι δημόσια ΔΕΗ. Τέτοιες ηλιθιότητες μόνο κάτι «πράσινα ανθρωπάκια» μπορεί να τις λένε 

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr/

Αυτός είναι ο ορισμός του «συνεργάσιμου» δανειολήπτη που θα βάζει μόνος του το κεφάλι στη «θηλειά»


Τον ορισμό του λεγόμενου συνεργάσιμου δανειολήπτη έδωσε επισήμως το υπουργείο Ανάπτυξης. 

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο οφειλέτης θα πρέπει οπωσδήποτε να σηκώνει το τηλέφωνο όποτε τον καλεί η τράπεζα, άρα ευθύς εξ αρχής παραβιάζεται το δικαίωμα της προσωπικής ζωής και της ιδιωτικότητας από την τράπεζα που τον έχει δανείσει.

Αναπόφευκτο επίσης είναι το οικονομικό ξεγύμνωμα του δανειολήπτη καθώς θα πρέπει να γνωστοποιεί - ακόμα και να προαναγγέλλει - κάθε μεταβολή στην οικονομική του κατάσταση.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο, ένας οφειλέτης είναι συνεργαζόμενος με το δανειστή όταν:

α) είναι διαθέσιμος σε επικοινωνία με τον δανειστή, παρέχει πλήρη και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας προς το δανειστή (αριθμούς σταθερού και κινητού τηλεφώνου, ηλεκτρονική διεύθυνση, αριθμό τηλεομοιοτυπίας, διεύθυνση κατοικίας και εργασίας) και προβαίνει σε ορισμό, συγγενικού ή φιλικού προσώπου, ως αντικλήτου επικοινωνίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης,

β) απαντά σε ανακοινώσεις και επιστολές του δανειστή με κάθε πρόσφορο μέσο, εντός μίας εβδομάδας,

γ) προβαίνει σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, προς το δανειστή, αναφορικά με τη τρέχουσα οικονομική του κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα μεταβολής τους,

δ) προβαίνει εκουσίως, σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, προς το δανειστή, οι οποίες θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην μελλοντική οικονομική του κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα που θα περιέλθουν σε γνώση του. (πχ πλήρωση προϋποθέσεων λήψης επιδόματος, εμφάνιση νέων περιουσιακών στοιχείων που θα περιέλθουν στην κυριότητά του[κληρονομιά κλπ], ανακοινώσεις απόλυσης, καταγγελίες μισθώσεων κλπ),

ε) σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, (λ.χ. αποδεδειγμένη σοβαρή ασθένεια ή φυσικής καταστροφής), η οποία αποδεδειγμένα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην οικονομική του κατάσταση, γνωστοποιεί αμελλητί την κατάστασή του αυτή στο δανειστή. Σε αυτή την περίπτωση του χορηγείται τρίμηνη περίοδος χάριτος.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr