Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Περί βαρβάρων


Κάποια κορόμηλα δεν καταπίνονται. Κάποια ανθρωπάκια που δεν γουστάρεις να τους δίνεις σημασία έρχεται η στιγμή που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα και χτυπάν εκεί που δεν μπορείς να το αφήσεις κι.....
αυτό να περάσει.

“Οι τροϊκανοί θα φύγουν. Και τότε εμείς τι θα κάνουμε; Τι θα απογίνουμε χωρίς βαρβάρους;” τόλμησε να ξεστομίσει ο υπουργός του πιο ευαίσθητου τομέα ενός Κράτους που δεν είναι άλλος από την Υγεία. Το υποανθρωποειδές τελικά δεν πρέπει να το χλευάζεις, πρέπει να του χώνεις σφαλιάρα για να πηγαίνει στην θέση που πάντα ήταν: Στον πάγκο της ζωής να μαζεύει κάνα ψίχουλο με τις ψευτολαμογιές του απλά γιατί πρέπει να ανεχόμαστε και τους ψυχικά αναπήρους, τους ανύπαρκτους άεργους.

Το ελληνοφανές καρτούν που κυριαρχεί μια δεκαετία τώρα στην πολιτική σκηνή έχει χρησιμοποιηθεί από την κατοχική κυβέρνηση να λέει τα πιο σοβαρά πράγματα γνωρίζοντας ότι η κοινή γνώμη θα πει για άλλη μια φορά “μιλάει και ο Μπουμπούκος”. Ο Μπουμπούκος όμως κάποια στιγμή πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο διότι χτυπάει πάντα εκεί που θέλει η μαριονέτα κυβέρνηση να χτυπήσει και λέει πάντα αυτά που θέλουν οι κυβερνώντες να πουν αλλά οι επιπτώσεις μιας δήλωσης θα είναι διαφορετική αν ειπωθεί από τον σοβαροφανή Σαμαρά σε σύγκριση με το ελληνοφανές κόπρανο που έχει στόμα και μιλάει. Ας σταματήσουμε, λοιπόν, να τον αντιμετωπίζουμε ως αυτός θέλει, αλλά όπως του πρέπει.

Μετά την δήλωση του “ήξερα ότι το Μνημόνιο θα είναι καταστροφικό για τους Έλληνες αλλά εγώ το ψήφισα”, χτυπάει εκ νέου την κατάλληλη στιγμή διότι πρέπει να στραφεί αλλού ο λαός και όλα τα συστημικά μέσα της κατοχής τον έχουν πρώτη μούρη. Χωρίς κανένας να του σέρνει αυτά που έπρεπε για τον βίο, την πολιτεία του και την πολιτική του. Εξάλλου γι' αυτό ποντάρουν και στην σταυροδοσία διότι στο “δημοκρατικό” μας κύτταρο είναι περασμένες αυτές οι μουτσούνες οπότε το χέρι αντί να τους σταυρώσει κανονικά με ταβανόπροκες, τους “σταυρώνει” εκλέγοντάς τους.

Εντελώς τυχαία για όλη αυτή την σουργελιάδα το σοβαρό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ καλεί τον υπουργό Υγείας της Ελλάδας για διαλέξεις σε φοιτητές. Τέτοιου είδους ιδρύματα δεν κάνουν τίποτε τυχαίο αλλά επιλέγουν με μεγάλη προσοχή ποιους θα προβάλλουν αλλά και ποιοι ήταν οι πιο αποδοτικοί στο έργο που τους έχει ανατεθεί από τους χρηματοδότες αυτών των ιδρυμάτων. Όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, έτσι και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Όσο δυσαρεστημένοι είναι οι πολίτες της Ελλάδας από τα δύο αυτά πρόσωπα άλλο τόσο ευχαριστημένοι είναι οι χορηγοί τους.

Τι θα κάνουμε, λοιπόν, χωρίς βαρβάρους; αναρωτιέται ο Γεωργιάδης θεωρώντας τον εαυτό του μη βάρβαρο. Μα αυτό που κάναμε πάντα έχοντας τους βαρβάρους εντός των τειχών και κάνοντας σλάλομ για να ζήσουμε ανάμεσα σε κομματόσκυλα, προδότες, απογόνους κουκουλοφόρων, γερμανοτσολιάδων και άλλα τέτοια μπουμπούκια. Διότι οι πραγματικοί βάρβαροι είναι εδώ και 70 χρόνια αυτοί που αφαιρούσαν το δικαίωμα της πλήρους ανεξαρτησίας του ελληνικού λαού. Ο Γεωργιάδης παπαγαλίζοντας το ποιηματάκι που του έδωσαν να πει στην σύναξη των φαρμακοβιομηχάνων βρήκε μόνο τρεις βαρβάρους, τους τροϊκανούς. Μη ζώντας στην πραγματική Ελλάδα από την ώρα που γεννήθηκε ήταν από την πλευρά πάντα των πραγματικών βαρβάρων και όχι από την πλευρά του πραγματικού λαού. Είναι κι αυτός γέννημα της βάρβαρης πολύχρωμης δήθεν δημοκρατίας η οποία δεν δίνει δεκάρα για τον άνθρωπο και την ελευθερία του. Δεν υπήρξε ιστορικά πιο βάρβαρο φύλο από όσους ανάγκασαν έναν λαό να είναι βαμμένος πράσινος ή μπλε και ενίοτε ροζ για να έχει μεροκάματο. Όσοι δεν έχουν υποκύψει εδώ και χρόνια στον εξευτελισμό και στους εκβιασμούς αυτών των βαρβάρων ξέρουν πολύ καλά τι εστί βαρβαρότητα. Ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει αναξιοκρατία, ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει παντελής έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης.
Οι τρεις βάρβαροι που αναφέρεται ο υπουργός Γεωργιάδης ήταν το κερασάκι στην τούρτα σε εποχές που είδαμε όλοι το πραγματικό πρόσωπο των εσωτερικών βαρβάρων. Ήταν και είναι απλά το περιτύλιγμα για να στραφούμε όλοι εναντίον των εισαγόμενων και να ζητήσουμε σωτηρία (για άλλη μια φορά) από τους εντόπιους βαρβάρους.

Κάποια στιγμή πιστέψαμε ότι ο Ναζισμός πέθανε αλλά η ακαμψία του οφειλόταν απλά σε νεκροφάνεια. Ξυπνώντας χρησιμοποίησε εντόπια ναζιστοθρεμμένα γεννήματά του ντύνοντάς τα με  Ελληνοφάνεια ακριβώς την στιγμή πριν ο λαός αντιληφθεί ότι ο βάρβαρος ήταν χρόνια εντός των πυλών. Πριν κάνει ό,τι ορίζει το ιστορικό καθήκον να κάνει απέναντι σε βαρβάρους. Αφού οι Ελληνοφανείς Εφιάλτες βάρβαροι θέλουν Καβάφη για να καλύπτουν την γενοκτονία, ας τα λένε όλα, ακόμη κι αυτά που τους αφορούν. Διότι όπως όρισε ο Καβάφης σε δύο μόνο στίχους για τους Έλληνες, “Τιμή τούς πρέπει όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν) πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος, κ' οι Μήδοι επιτέλους θα διαβούνε”.-


http://lazarouyiannis.blogspot.gr/

ΠΗΓΗ:ksipnistere.blogspot.gr/

Επιστολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις Διαθεσιμότητες στην Χαλυβουργική Α.Ε. στο σύνολο του εργατικού δυναμικού.


ΠΡΟΣ: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής   Κο Μανιάτη Ιωάννη

Θέμα: Διαθεσιμότητες στην Χαλυβουργική Α.Ε. στο σύνολο του εργατικού  δυναμικού.

Κύριε Υπουργέ,

Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας Δυτικής Αττικής θέλει να σας ενημερώσει μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις που έλαβαν χώρα στον Χαλυβουργικό κλάδο του Θριασίου Πεδίου, και συγκεκριμένα στην βιομηχανία Χαλυβουργική Α.Ε., ιδιοκτητών Αγγελόπουλοι.

Η διοίκηση της εν λόγω εταιρείας ανακοίνωσε την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας στο σύνολο του εργατικού δυναμικού της παραγωγής.

Δηλαδή στα 200 άτομα από τα 263 από τις 17/2/2014 έως τις 31/3/2014.

Μάλιστα, παραβιάζοντας και τη Συλλογική σύμβαση Εργασίας που είχε υπογραφεί μεταξύ εργοδοσίας και επιχειρηματικού σωματείου.

Μια Σύμβαση η οποία προέβλεπε μειώσεις μισθών, κατάργηση επιδομάτων με συμφωνία που προβλεπόταν μέσα στη σύμβαση να μην χρησιμοποιήσει ο εργοδότης κανένα αντεργατικό μέτρο εις βάρος των εργαζομένων.

Και όλα αυτά αφού είχαν πραγματοποιηθεί 148 εθελούσιες έξοδοι συναδέλφων μας, με την πίεση και την απειλή της απόλυσης.

Δυστυχώς οι ιθύνοντες της Χαλυβουργικής χρησιμοποιούν με τον πιο βάρβαρο τρόπο για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους για να πιέσουν την κυβέρνηση για την επίλυση του σοβαρού θέματος, που αφορά το κόστος της ενέργειας.

Καταγγέλλουμε την τακτική αυτή, και καλούμε το υπουργείο σας και την κυβέρνηση στο σύνολό της να παρέμβει και να εφαρμόσει τους νόμους του κράτους.

Θεωρούμε πλέον  ότι το θέμα είναι άκρως πολιτικό και μόνο με πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης μπορεί να λυθεί.

Αναμένουμε για τις δικές σας ενέργειες προτού διαρραγεί και καταρρεύσει ο κοινωνικός και εργασιακός ιστός, με την μέθοδο του ντόμινο, ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου Πεδίου.  

ΠΗΓΗ:ekeda.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΛΕΣΜΑ THΣ ΠΟΕΠΔΧΒ ΓΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

ΠΗΓΗ:poedxb.gr

Επιμένουν στη στάση εργασίας οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ αν και χθες… πληρώθηκα

vfl161
Στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα 1 το μεσημέρι με 5 το απόγευμα οι εργαζόμενοι στη ΒΦΛ. Πρόκειται για απόφαση που έλαβε από τη Δευτέρα το σωματείο, ύστερα από την πίεση των μελών του. Η διοίκηση μόλις έμαθε για την στάση εργασίας έσπευσε να πληρώσει (χθες το μεσημέρι) και να υποσχεθεί επόμενη πληρωμή εντός των ημερών. Ίσως ως το τέλος της εβδομάδας. Χθες οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν την προκαταβολή Γενάρη.
«Θέμα μας δεν είναι μόνο η καθυστερημένη μισθοδοσία. Υπάρχουν και άλλα» λένε οι συνδικαλιστές που επιμένουν στην άσκηση πίεσης ώστε Μπεχράκης- Τσάρας να έρθουν στη Καβάλα. Αυτό- κατά το σωματείο- μπορεί να γίνει την Παρασκευή. Άλλες όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι στο πρόγραμμα άφιξη του κ. Μπεχράκη και του κ. Τσάρα. Η διοίκηση ισχυρίζεται ότι ειδικά αυτή τη περίοδο το εργοστάσιο δουλεύει σχεδόν 100%. «Τα πράγματα είναι αρκετά καλά» ισχυρίζεται η διοίκηση. Θέματα ακόμη και των πρόσφατων συνταξιούχων που είναι απλήρωτοι θέτουν οι συνδικαλιστές. Τους καλούν μάλιστα να είναι το μεσημέρι στο εργοστάσιο, την ώρα που θα αρχίσει η στάση εργασίας. Βασικό πρόβλημα είναι η ανησυχία- δικαιολογημένη- των εργαζόμενων της ΒΦΛ. Αυτοί φοβούνται, πιέζονται από τη καθημερινότητα, θέλουν συνέπεια στις πληρωμές. Αυτοί ως ένα βαθμό επέβαλλαν την σημερινή κινητοποίηση. Δεν είχαν άδικο αφού όπως είναι φανερό η ανακοίνωση και μόνο της στάσης εργασίας «έφερε» πληρωμές.

ΠΗΓΗ:proininews.gr

Η ΓΣΕΕ για τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Προληπτικές Εξετάσεις Υγείας


Στην Ελλάδα εφαρμόζεται, ιδίως από το Μάιο του 2010 μέχρι και σήμερα ένα επικίνδυνο πείραμα, που έχει σκοπό την εκθεμελίωση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων, που κατακτήθηκαν τα τελευταία εκατό χρόνια στη χώρα. Ο σκοπός αυτός υλοποιείται μέσω της ραγδαίας εσωτερικής υποτίμησης, της επιδείνωσης της ζωής των εργαζομένων, της υπονόμευσης και εξουδετέρωσης του ρόλου των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων και της πλήρους καταστροφής του συστήματος διαμόρφωσης συλλογικών ρυθμίσεων για τους όρους αμοιβής και εργασίας. Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ σε αυτό το τεύχος, δημοσιεύει τις παρατηρήσεις της ΓΣΕΕ επί της 24ης Ελληνικής Έκθεσης εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης (Περίοδος Αναφοράς 1/1/2009-31/12/2012). Επιπλέον, η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ δημοσιεύει άρθρα σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις υγείας και την εταιρική κοινωνική ευθύνη.Επιπλέον η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ δημοσιεύει τις δραστηριότητες του ΙΝΕ το τελευταίο διάστημα

ΠΗΓΗ:inegsee.gr

Η εφορία ζητάει καταθέσεις και λογαριασμούς ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κινητών

Η εφορία ζητάει καταθέσεις και λογαριασμούς ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κινητών
Οι τράπεζες καλούνται να στείλουν στην εφορία τουςτόκους που εισπράξαμε από το πρώτο ευρώ. Τουςλογαριασμούς που έχουν υπόλοιπο πάνω από 100.000 ευρώ αλλά και όλεςτιςκαταθέσεις στιςοποίες παρατηρήθηκαν αναλήψεις και καταθέσεις άνω των 50.000 ευρώ αθροιστικά. Και να ήταν μόνον αυτό. Τα πάντα φακελώνονται με απόφαση Θεοχάρη. Μέχρι και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.  


Οι εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας πρέπει να στείλουν τουςλογαριασμούς μας, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας το ίδιο. Η ΕΥΔΑΠ επίσης, το ίδιο ίδιο και η ΔΕΗ. Προσθέστε και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τιςασφαλιστικές εταιρείες και θα καταλάβετε τον όγκο των δεδομένων που ζητά να μαζέψει το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος Μαρτίου. Τι θα τα κάνει; Ελέγχους. Ελπίζουμε τα συστήματα του Taxisνα είναι ασφαλή και να μην υπάρξουν κρούσματα διαρροής δεδομένων αντίστοιχα με αυτά που κατέγραψε προ καιρού η Αρχή ΠροστασίαςΠροσωπικών Δεδομένων.
Δείτε ολόκληρο το κείμενο της απόφασης που ορίζει ότι το σύνολο αυτών των δεδομένων θα πρέπει να αποσταλεί στην εφορία μέχρι και το τέλος Μαρτίου 

ΠΗΓΗ:fpress.gr

Τεξανοί Πετρελαιάδες Ενδιαφέρονται για το Ελληνικό Πετρέλαιο


Ενδιαφέρον από πετρελαϊκές εταιρείες συγκέντρωσε η παρουσίαση του «φακέλλου των ελληνικών υδρογονανθράκων» στην ετήσια έκθεση «Νorth American Prospects Expo» (NAPE), που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Χιούστον του Τέξας, ενώ τον Ιούνιο αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον πρώτο γύρο των παραχωρήσεων.
«Η ελληνική παρουσία στο συνέδριο έγινε δεκτή αρχικά με έκπληξη από τους εκπροσώπους των πετρελαϊκών εταιρειών και κατόπιν με ενδιαφέρον για τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν», δήλωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Σοφία Σταματάκη, της επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, σε συνέντευξη στην ελληνική υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής». Η Ελλάδα συμμετείχε με δικό της περίπτερο.
«Η ερμηνεία των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί από τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης θα γίνει τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες, ώστε να έχουμε μία εκτίμηση της πετρελαιοδυναμικότητας της περιοχής. Αυτή η μελέτη θα παντρέψει όλα τα στοιχεία και τα γεωλογικά και τα γεωφυσικά, θα δημιουργήσει την ιστορία της περιοχής, που θα αναδείξει στόχους και την πιθανότητα αυτοί οι στόχοι να φέρουν υδρογονάνθρακες», δήλωσε η κ. Σταματάκη, προσθέτοντας ότι σε αυτή τη φάση της διαδικασίας δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για την ποσότητα των υδρογονανθράκων που ενδεχομένως κρύβει το ελληνικό υπέδαφος. Αυτό που έχει προκύψει από τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές.
Η επόμενη παρουσίαση θα γίνει στο Λονδίνο, στις 11-13 Μαρτίου, στο συνέδριο Appex Global 2014, που διοργανώνει η Ένωση των Αμερικανών Γεωλόγων.
Τον Ιούνιο, η ΕΔΕΥ θα πρέπει να είναι έτοιμη να στείλει στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων την προκήρυξη του διαγωνισμού, είπε η κ. Σταματάκη. Χάρη στις σεισμικές έρευνες, η χώρα διαθέτει βάση δεδομένων για 30.500 χλμ. σεισμικών γραμμών, κυρίως σε θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και λίγο νοτιότερα. Πρόκειται για δεδομένα συμβατά μεταξύ τους, εύκολα αναγνώσιμα και αποτελούν ένα ενιαίο σύστημα πληροφοριών που πλέον είναι διαθέσιμο στις πετρελαϊκές εταιρείες.
Σε σχέση με το κατά πόσον μπορούν να γίνουν έρευνες στις περιοχές αυτές εφόσον η χώρα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ, η κ. Σταματάκη δήλωσε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα για τις εν λόγω περιοχές και υπογράμμισε ότι «τέτοιο ζήτημα δεν έχει εγερθεί από καμία πλευρά, ακόμα και όταν έγιναν οι σεισμικές μετρήσεις και η διαδικασία βρισκόταν σε αρχικό στάδιο».
Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΡΕ έγινε για να ενημερωθούν οι πετρελαϊκές εταιρείες για το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την παραχώρηση δικαιωμάτων για έρευνα και εκμετάλλευση, καθώς και για την ολοκληρωμένη παρουσίαση του είδους και του πλήθους των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί.
Η ΝΑΡΕ είναι το μεγαλύτερο συνέδριο για Ερευνα και Ανάπτυξη Υδρογονανθράκων που πραγματοποιείται στον κόσμο. Αποτελεί το φόρουμ που φέρνει σε επαφή πετρελαιοπιθανές περιοχές από τις ΗΠΑ και όλον τον κόσμο, με τα κεφάλαια που επενδύονται σε τέτοια εγχειρήματα, τις υπηρεσίες και όλη τη διαθέσιμη τεχνολογία. Το «παρών» στο συνέδριο έδωσαν 16.000 επαγγελματίες, περισσότερες από 900 εταιρείες συμμετείχαν με περίπτερα, ενώ εθνικές αντιπροσωπείες από 41 χώρες, από την Κροατία ως την Αυστραλία και ανάμεσά τους και η Ελλάδα έκαναν 35 παρουσιάσεις για τις προοπτικές διαφόρων πρότζεκτ που βρίσκονται ακόμα σε ερευνητικό ή αρχικό στάδιο.
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 11/02/2014)

ΠΗΓΗ:.energia.gr

Bloomberg: Η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους


Την άποψη ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ανάγκη από διαγραφή μέρους του χρέους της, εκφράζει ο David Shipley, αρθρογράφος του πρακτορείου Bloomberg, συστήνοντας στους Ευρωπαίους να μάθουν από τα λάθη τους. 

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη της χώρας για άλλη μια φορά. Και δεν φαίνεται να είναι η τελευταία.

Από τη στιγμή που εξακολουθούν να κάνουν τα ίδια λάθη, η επόμενη συμφωνία δε θα αποδειχτεί πιο επιτυχημένη από την προηγούμενη, αναφέρει το σημερινό editorial του Bloomberg.

Το 2010, η Ελλάδα πήρε ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα διάσωσης στην ιστορία. Δανείστηκε χρήματα σε αντάλλαγμα δημοσιονομικής λιτότητας, ωστόσο τα χρέη της δεν μειώθηκαν, άλλωστε οι δανειστές αντιδρούν και μόνο στο σενάριο της διαγραφής.

Οι αναλυτές από νωρίς εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους αφού την επιβάρυνση του τεράστιου προγράμματος επωμίστηκαν σχεδόν εξ' ολοκλήρου οι φορολογούμενοι και κάτι τέτοιο δεν ήταν πολιτικά και οικονομικά βιώσιμο, ενώ θα έπρεπε και οι δανειστές να υποστούν απώλειες.  

Από τότε υπήρξε μια περιορισμένη συμμετοχή των πιστωτών, μια επέκταση των προθεσμιών εξόφλησης και μείωση των επιτοκίων, αλλά το βασικό μοτίβο δεν έχει αλλάξει. Ως αποτέλεσμα, το χρέος στην Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνεται.

Σήμερα ανέρχεται σε περίπου 180% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Και είναι σαφώς μη βιώσιμο.

Η νέα υπό συζήτηση συμφωνία, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του Bloomberg News, θα επεκτείνει τη διάρκεια των δανείων περαιτέρω, στα 50 χρόνια από 30, και θα μειώσει το επιτόκιο που καταβάλλεται κατά 0,5%.

Ένα άλλο δάνειο διάσωσης, €15 δισεκατομμυρίων, φαίνεται επίσης πιθανό.

Για το Bloomberg, η αριθμητική εξακολουθεί να αποτυγχάνει επειδή η πολιτική και η οικονομία αρνούνται να συμβαδίσουν.

Οι Έλληνες κατέληξαν να μισούν την τρόικα (και κυρίως τη Γερμανία, οι απόψεις της οποίας έχουν μεγάλη βαρύτητα), κατηγορώντας τα μέλη της όσο και τους ηγέτες τους για μια παρατεταμένη κατάθλιψη που έχει αφήσει το 60% των νέων Ελλήνων άνεργους.

Η ανάπτυξη αναμένεται να είναι θετική φέτος, για πρώτη φορά από το 2007, όμως η τρέχουσα προσέγγιση λιτότητας και η ταλαιπωρία που προέρχεται από αυτή, θα πρέπει να συνεχιστεί για χρόνια. Ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι εύθραυστος.

Χωρίς τη μείωση του χρέους, το νέο πρόγραμμα δεν θα είναι πιο επιτυχημένο από το προηγούμενο. 

Από τη μεριά της η τρόικα, έχει κάθε λόγο να αμφισβητεί τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις.

Πολλές από τις αλλαγές που η τρόικα απαιτεί - όπως η κατάργηση των νόμων που προστατεύουν τα επαγγέλματα, η στρέβλωση των τιμών και η δυσκολία απόλυσης των μη παραγωγικών δημόσιων υπαλλήλων - θα ήταν καλές για τη χώρα.

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των πολιτών που απαιτείται για να θεσπιστούν τέτοιες σαρωτικές αλλαγές έχει εξαντληθεί εδώ και πολύ καιρό.

Ένα μέτρο ρητής άφεση του χρέους, ακόμη και τώρα, θα μπορούσε να βοηθήσει στο να αλλάξει αυτό.

Οι επενδυτές, προς το παρόν, δεν ανησυχούν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγηθεί έξω από τη ζώνη του ευρώ, έτσι ώστε η πίεση για μια νέα προσέγγιση δεν είναι έντονη. Κατά κάποιο τρόπο, αυτό είναι θλιβερό, αναφέρει το Bloomberg.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται διαγραφή χρέους - και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανή να μαθαίνει από τα λάθη της.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Αγορά καυσίμων: Σε πέντε χρόνια χάθηκε το 43% της αγοράς


Κάτι λιγότερο από τη μισή κατανάλωση καυσίμων έχει χαθεί την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει το Capital.gr και αφορούν στη σύγκριση 2009 – 2013. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για το πετρέλαιο θέρμανσης όπου έχει χαθεί το 80% των πωλήσεων.
Η «καταστροφική» περίοδος για το θέρμανσης είναι οι μήνες Οκτ. – Νοε. Δεκ. 2012 και Ιαν. – Απρ. 2013 όπου εφαρμόζεται για πρώτη φορά η εξομοίωση του ΕΦΚ και το επίδομα θέρμανσης δίδεται σε λίγους. Το διάστημα Νοε. - Δεκ. 2013 (δεν περιλαμβάνεται στα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr) η κατάσταση σύμφωνα με πηγές της αγοράς, εμφανίζει μικρή βελτίωση καθώς υπάρχει βελτίωση των όρων του επιδόματος. Έτσι για το 2013 (συγκριτικά με το 2012) οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η συνολική πτώση της θέρμανσης θα είναι της τάξεως του 50% και όχι 70% σε σχέση όπως ήταν για το πρώτο τετράμηνο του 2013. Οι βασικές αιτίες για τη μείωση της κατανάλωσης είναι η αυξημένη τιμή, η αλλαγή στις συνήθειες (περιορισμός της κατανάλωσης, λιγότερες ώρες θέρμανσης), η στροφή σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης και ο καλός καιρός και πέρσι και φέτος.
Αλλά και στις βενζίνες τα στοιχεία δείχνουν αλλαγή των συνηθειών του Έλληνα, αφού καταγράφεται σημαντική πτώση στην 5ετία της τάξης του 34%. Μέρος της πτώσης οφείλεται στην υγραεριοκίνηση αλλά και στη στροφή των οδηγών στα ντηζελοκίνητα έναντι βενζινοκίνητων οχημάτων. Μεγάλο πρόβλημα παραμένει για την αγορά ο πολύ υψηλός ΕΦΚ που σε συνδυασμό με το ΦΠΑ φτάνει να αντιπροσωπεύει κόστος στα 82 λεπτά το λίτρο (μόνο ο συγκεκριμένος φόρος αφού συνολικά οι φόροι στο λίτρο είναι στο 1 ευρώ). 
Οι μικρότερες απώλειες σε προϊόν καταγράφονται στο dieselκίνησης. Υπάρχει μια συνολική πτώση στην πενταετία της τάξης του 20% που αποδίδεται στη γενικότερη κρίση, ειδικά στο βιομηχανικό κομμάτι όπου έχει μειωθεί πάρα πολύ η ζήτηση από τεχνικές εταιρίες, μεταφορικές, παραγωγικές μονάδες κλπ. Ωστόσο η κατανάλωση του diese l«ενισχύεται» τον τελευταίο χρόνο από την εξομοίωση που έφερε μικρή μείωση στην τιμή αλλά και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου (ένα μέρος της κατανάλωσης diesel κίνησης καλυπτόταν παράνομα με πετρέλαιο θέρμανσης). Επίσης απελευθερώθηκε η χρήση ντηζελοκίνητων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αυξάνοντας τη χρήση ντηζελοκίνητων οχημάτων.
Για το 2013 οι εκτιμήσεις φέρνουν τις βενζίνες να κλείνουν με πτώση πάνω από 5%, ίσως κοντά στο -8%, το κίνησης να κλείνει με άνοδο πάνω από +5%, κοντά στο +7% και το θέρμανσης με πτώση στο 50% - 55%, σίγουρα όμως όχι στα επίπεδα που ήταν την περασμένη Άνοιξη όπου είχε πτώση 70%.
Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον με τις μειωμένες καταναλώσεις, προστίθεται η αδυναμία - απροθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την αγορά, κάτι που οδηγεί σε μεγάλη έλλειψη ρευστότητας. Εδώ και αρκετό διάστημα οι  εταιρίες επιχειρούν να περιορίσουν τις πιστώσεις ωστόσο είναι γεγονός ότι ούτε οι πελάτες έχουν διαθέσιμη ρευστότητα. Πηγές του κλάδου υπογραμμίζουν ότι είναι εξαιρετικά επείγον το κράτος να επανεξετάσει την πολιτική που επιβάλει να προκαταβάλλεται ο ΕΦΚ πρακτική η οποία κυριολεκτικά «στραγγαλίζει» τις εταιρίες.
Αναλυτικά τα στοιχεία για τις καταναλώσεις έχουν ως εξής:


ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΓΣΕΕ:Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών συνδικάτων έρχονται στην Αθήνα και συζητούν για αλλαγή πορείας στην Ευρώπη


Συνάντηση κορυφής των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων θα διεξαχθεί στην Αθήνα, την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014, στο Ξενοδοχείο ΠΑΡΚ, με σκοπό ν' αναδειχτούν τα ζητήματα που αφορούν την ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ στις χώρες της "κρίσης" και της Ευρώπης γενικότερα, αλλά και την ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
Η συνάντηση διοργανώνεται από τη ΓΣΕΕ, με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε από την Ελλάδα και των επικείμενων εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εισηγήσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Γιάννη Παναγόπουλου και του Γενικού Γραμματέα της ΓΣΕΕ κ.Νικόλαου Κιουτσούκη, της Γενικής Γραμματέως της ΣΕΣ κας Bernadedette Segol, καθώς επίσης ηγετών και προσωπικοτήτων και άλλων κορυφαίων ευρωπαϊκών συνδικάτων από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Κύπρο, Γαλλία.
Στο τέλος της πρωινής συνεδρίας, στις 13.05 περίπου, θα παρατεθεί ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ από τους ηγέτες των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων που θα μετέχουν στη συνάντηση.
Η συνάντηση θα κλείσει με την ψήφιση της Διακήρυξης της Αθήνας.

 Επισυνάπτεται αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης 

ΠΗΓΗ:gsee.gr

Ξανά κάτω από τα 100 δολάρια το αργό


Διεκόπη το ανοδικό σερί έξι ημέρων για την τιμή του αργού η οποία επέστρεψε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, καθώς οι traders αναμένουν τα στοιχεία για τα εβδομαδιαία αποθέματα αργού στις ΗΠΑ.

Η τιμή του συμβολαίου, παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε κατά 12 σεντς ή 0,1%, κλείνοντας στα 99,94 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή ξεπέρασε χθες τα 100 δολάρια, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, η τιμή του συμβολαίου του φυσικού αερίου, παραδόσεως Μαρτίου σημείωσε άνοδο 24,5 σεντς ή 5,4% στα 4,82 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες, ανακάμπτοντας από τις απώλεις των τεσσάρων τελευταίων συνεδριάσεων.


ΠΗΓΗ.capital.gr