Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Το εργασιακό στρες αυξάνει τη χοληστερίνη

Το εργασιακό στρες αυξάνει τη χοληστερίνη
Την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης είναι δυνατόν να προκαλέσει το εργασιακό στρες, αλλάζοντας τον μεταβολισμό των λιπών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του νοσοκομείου Virgendela Victoria, στη Μάλαγα, και του Πανεπιστημίου Santiago de Compostela.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το εργασιακό στρες μπορεί να προκαλέσει δυσλιπιδαιμία. Να αλλάξει, δηλαδή, τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης, της κακής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Για τις ανάγκες της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στη «Σκανδιναβική Επιθεώρηση Δημοσίας Υγείας» οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από περισσότερους από 90.000 εργαζομένους, οι οποίοι υποβάλλονταν συστηματικά σε εξετάσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 8,7% των εθελοντών είχε αντιμετωπίσει δυσκολίες στη δουλειά του κατά το τελευταίο 12μηνο, με επακόλουθο να εκδηλώσει έντονο εργασιακό στρες και να διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο να πάσχει από δυσλιπιδαιμία.

Παράλληλα, είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάζουν ενδείξεις στενώσεως στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς τους.

«Ένας από τους μηχανισμούς που μπορεί να εξηγούν την παρατηρούμενη συσχέτιση μεταξύ εργασιακού στρες και καρδιαγγειακού κινδύνου είναι οι αλλαγές στο προφίλ των λιπιδίων, που σημαίνει υψηλότερα ποσοστά συσσώρευσης αθηρωματικών πλακών στις στεφανιαίες αρτηρίες» σημειώνουν οι ερευνητές, σχολιάζοντας τα ευρήματα.

Όπως επισημαίνουν, δεν είναι ακόμη γνωστό για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, ωστόσο είναι πιθανό το στρες να επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να απαλλάσσεται από την περιττή χοληστερόλη, ακόμη και να ενεργοποιεί φλεγμονώδεις διεργασίες, οι οποίες αυξάνουν την παραγωγή χοληστερόλης.

Τέλος, ενδεχομένως, ενθαρρύνει τον οργανισμό να παράγει περισσότερη ενέργεια με τη μορφή λιπαρών οξέων και γλυκόζης, ουσίες που απαιτούν την παραγωγή και έκκριση περισσότερης LDL από το ήπαρ.

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Νέα τεχνολογία αυτοκινήτων που κινούνται με υδρογόνο και εκλύουν νερό [Βίντεο]


Η τεχνολογία τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και, την ώρα που στην Ελλάδα συζητείται ακόμα και το "τσιπάρισμα" των αυτοκινήτων με GPS για τον καθορισμό των τελών κυκλοφορίας, η ...αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη κατασκευάσει οχήματα που αντί για καυσαέρια παράγουν... νερό.

Πόσιμο νερό, το οποίο αν δεν δοκιμάσεις δεν μπορείς να το πιστέψεις.

Γι' αυτό το λόγο η Mercedes αποφάσισε να χρησιμοποιήσει δύο ηθοποιούς του Χόλιγουντ, την Diane Kruger και τον Joshua Jackson, και να τους δώσει την ευκαιρία να... επιβιώσουν στην έρημο πίνοντας μόνο νερό το οποίο παραγόταν από το αυτοκίνητό τους!

Η παρακάτω ταινία εξηγεί τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας F-CELL σε ένα ταξίδι στην Καλιφόρνια και συγκεκριμένα στην Κοιλάδα του Θανάτου, ένα από τα πιο καυτά και τα πιο ξηρά μέρη πάνω στη Γη.
ΠΗΓΗ:apocalypsejohn.com/

Το Ιόνιο Πελάγος κρύβει περί τα 80 δις δολάρια!


Τι δεδομένα έδωσαν στο υπουργείο Ενέργειας οι Νορβηγοί;

Μετά την επεξεργασία των δεδομένων που παραδόθηκαν στο υπουργείο Ενέργειας από τους Νορβηγούς αποκαλύπτεται ότι υπάρχουν στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας κοιτάσματα 800 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου. Τουλάχιστον τρεις με τέσσερις «Πρίνους» κρύβει το Ιόνιο Πέλαγος, δηλαδή περίπου 8oo εκατ. Βαρέλια πετρελαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής» οι εκτιμήσεις αυτές έχουν φτάσει στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, μετά την παράδοση των επεξεργασμένων δεδομένων των σεισμικ΄ν ερευνών που έκαναν οι Νορβηγοί της PGS στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης. Έγκυρες πηγές που μετέχουν στις προσπάθειες ερευνών των υδρογονανθράκων της χώρας μας αποκαλύπτουν στο Έθνος ότι οι σεισμικές «γραμμές» των 30.000 χλμ δείχνουν πετρελαϊκές δομές στο υπέδαφος του Ιονίου, που με συντηρητικούς υπολογισμούς κρύβουν τουλάχιστον 600 με 800 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των κοιτασμάτων, ο «Πρίνος» μέχρι τώρα έχει δώσει 200 εκατ. βαρέλια.

ΠΗΓΗ:parapolitika.gr/

Η σεισμική δραστηριότητα φέρνει περικοπές της παραγωγής φυσικού αερίου στο Groningen της Ολλανδίας

Η σεισμική δραστηριότητα φέρνει περικοπές της παραγωγής φυσικού αερίου στο Groningen της Ολλανδίας
Περικοπές κατά 1/4 στην παραγωγή φυσικού αερίου στην ολλανδική επαρχία του Groningen στο βορειότερο τμήμα της χώρας αναμένεται να κοστίσουν 800 εκατ. ευρώ το χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια στην ολλανδική οικονομία.

Η απόφαση να περιοριστεί η παραγωγή φυσικού αερίου στη βόρεια Ολλανδία πάρθηκε υπό το φόβο της κοινής γνώμης για νέα σεισμική δραστηριότητα και σηματοδοτεί μια κρίσιμη καμπή στην πρόσφατη ιστορία του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Το πρώτο ζήτημα είναι η άμεση οικονομική ζημία που θα οδηγήσει σε έλλειμμα 2,7 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια ενώ και ο εθνικός προϋπολογισμός, που έχουν ήδη πληγεί από την κρίση, θα επιβαρυνθεί.

Μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με ειδικούς η ζημία μπορεί κάλλιστα να μετριαστεί και μερικά από τα χαμένα έσοδα να αποσβεστούν από την αύξηση των εξαγωγών, με την αύξηση της εξάρτησης από την ρωσική ενέργεια να θεωρείται προσωρινή.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Οι Γερμανοί εγκαταλείπουν το Νόμο EEG για τις ΑΠΕ. Η χρεοκοπημένη χώρα θα δώσει δουλειές στους Έλληνες;

http://www.euractiv.com/energy/german-government-cut-industry-e-news-533002
Η πανίσχυρη οικονομικά Γερμανία, η χώρα που ωφελήθηκε όσο καμιά άλλη απ' το ευρώ, η χώρα που με τα πρωτογενή πλεονάσματά της έχει διαλύσει τον Ευρωπαϊκό Νότο, δεν αντέχει άλλο να πληρώνει τις εξωφρενικές επιδοτήσεις των ΑΠΕ, που είχε εισάγει με το Νόμο ΕΕG.
Σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, οι επιδοτήσεις στοιχίζουν ...
στους γερμανούς 22-24 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Και το βάρος το σηκώνουν τα νοικοκυριά, όχι οι βιομηχανίες. Σας θυμίζει κάτι αυτή η πρακτική; «Δεν ξέρω καμία άλλη οικονομία που μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος», είπε ο Γκάμπριελ κατά τη διάρκεια συνεδρίου για θέματα ενέργειας. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ενεργειακή μετάβαση θα συνδέεται με την οικονομική επιτυχία ή τουλάχιστον δεν θα την θέτει σε κίνδυνο.»
Ο Νόμος EEG πρόβλεπε απαλλαγές των ενεργοβόρων επιχειρήσεων (όπως τσιμεντάδικα, χαλυβουργίες, χημικά, κλπ) απ' τις επιβαρύνσεις των ΑΠΕ, μέσω πολιτικής επιστροφών του ενεργειακού κόστους. Όμως η Κομισιόν θεώρησε ότι αυτές οι επιστροφές δεν συμβαδίζουν με τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, τις θεωρεί ως αθέμιτη κρατική ενίσχυση και ξεκίνησε σχετική έρευνα. Έντρομος ο Γκάμπριελ έτρεξε στις Βρυξέλλες να προλάβει τη ζημιά και να βεβαιώσει τον Επίτροπο Ανταγωνισμού Ισπανό Αλμούνια ότι η Γερμανία θα συμμορφωθεί. Και μέσα σε λίγες μέρες παρουσίασε στις 22 Ιανουαρίου νέο νομοσχέδιο, που κόβει τις επιδοτήσεις πρς τις ΑΠΕ που πρόβλεπε ο Νόμος EEG, με την πλήρη στήριξη της Μέρκελ. 
Και όπως χαρακτηριστικά γράφει το EurActiv, ο Νόμος EEG ετοιμάζεται "να μας αφήσει χρόνους": "in Gabriel's view, the EEG needs a comprehensive makeover. Simply updating the law is not an option".
Στην Ελλάδα η Μπιρμπίλη αντέγραψε το Νόμο EEG, έδωσε εξωφρενικές επιδοτήσεις στις ΑΠΕ και δημιούργησε ένα νέο Ελντοράντο για τους επιτήδειους, που τους βάφτισε "επενδυτές". Και το έκανε αυτό εν γνώσει της, αφού, όταν το Πασοκ έγινε κυβέρνηση το φθινόπωρο 2009, είχε ήδη σκάσει η φούσκα των ΑΠΕ στην Ισπανία και είχε ήδη εκεί δημιουργηθεί ένα τεράστιο έλλειμμα στον αντίστοιχο ειδικό λογαριασμό, που γονάτισε την Ισπανική οικονομία.

Κι έχουμε τη ΡΑΕ με το Βασιλάκο να φέρονται λες και βρίσκονται στο υπερπέραν, με παντελή έλλειψη αίσθησης του τόπου και του χρόνου και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελληνική οικονομία κι ο Ελληνικός λαός, να λένε ότι πρέπει να πληρώνουμε premium για να καίμε "καθαρή ενέργεια", να μοιράζουν αφειδώς άδειες για νέες ΑΠΕ και, με την 663/2013 Απόφαση στις 30 Δεκεμβρίου 2013, να λένε ότι μέσα στο 2014 πρέπει να πληρώσουν τα νοικοκυριά κυρίως τα 764 εκατομμύρια ευρώ που λείπουν απ' τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ κι όχι οι βιομήχανοι. Είτε δεν φαίνεται να πήραν καν είδηση ότι η Κομισιόν θεωρεί την απαλλαγή των βιομήχανων ως κρατική ενίσχυση και παραβίαση του ανταγωνισμού είτε η αμηχανία τους είναι πια τόσο μεγάλη που δεν ξέρουν τι να κάνουν και απλά λύνουν μαθηματικές εξισώσεις, για να βρουν τις τιμές των συντελεστών του ΕΤΜΕΑΡ. Χθες όμως έγινε γνωστό ότι το ΣτΕ θεωρεί αντισυνταγματικό το ΕΤΜΕΑΡ, (επειδή το θεωρεί ως καθαρή μορφή φορολογίας κι όχι ως ανταποδοτικό τέλος), κι αυτό σίγουρα θα επιταχύνει τις εξελίξεις για να βρεθεί μια κάποια λύση στο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ. 
Το μόνο πρόβλημα φαίνεται να είναι ότι το πολιτικό σύστημα, που χρεοκόπησε τη χώρα και τους πολίτες αλλά όχι τους τραπεζίτες και τους μεγαλοκαρχαρίες, μας έχει συνηθίσει να μη μπορεί να δώσει ούτε καν στοιχειώδεις λύσεις και να προχωρεί σε ημίμετρα, με μόνο στόχο να πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα μέχρι τις επόμενες εκλογές. Τέτοιες πρακτικές είναι εθνικά επιζήμιες, δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στον τόπο. Όλες οι σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων μιλούν και διδάσκουν για το κόστος του να μη κάνει κανείς κάτι (the cost of doing nothing). 
Οι αναρτήσεις του ιστολόγιου “Λιγνίτης: ο δικός μας μαύρος χρυσός” βρίσκονται πλέον και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite ! Δείτε μας λοιπόν τώρα και στο Facebook και κάντε Like στη σελίδα μας! 

Αλλά, προσοχή, αυτό δεν σημαίνει πλέον ότι με το Like θα σας έρχονται αυτόματα οι αναρτήσεις μας, το Facebook ζητάει πλέον να πληρώνουμε γι' αυτό και η ενημέρωση που δίνουμε δεν γίνεται για επάγγελμα, γίνεται για προσφορά στη δημοκρατία μας! 
Η Γερμανία δείχνει το δρόμο: όπως η Μπιρμπίλη αντέγραψε το Νόμο EEG, έτσι και τώρα, που ο Νόμος EEG εγκαταλείπεται, πρέπει άμεσα να καταργηθούν και στην Ελλάδα όλες οι βλακώδεις ρυθμίσεις που δημιουργούν καθημερινά νέα βάρη στους πολίτες. Τα πρώτα μέτρα έχουν ήδη παρθεί, χρειάζεται η χαριστική βολή στο έκτρωμα που έφτιαξαν. Έκτρωμα που οδηγεί με σιγουριά να πληρώνουμε ένα σκασμό κερατιάτικα και το 2020 να έχουμε πολλές ΑΠΕ, αλλά να μην έχουμε το βράδυ ρεύμα και να χρειαζόμαστε οπωσδήποτε εισαγωγές, όπως ξεκάθαρα είπε ο ΑΔΜΗΕ.
Διοίκηση κ.Βασιλάκο και κ.Παπαγεωργίου δεν είναι να τρέχεις αμήχανα πίσω απ' τις εξελίξεις. Διοίκηση είναι να προβλέπεις, το είπε κι ο Αλκιβιάδης πριν από 2500 χρόνια. Διοίκηση είναι να βλέπεις ότι πας με χίλια στο γκρεμό του εξωφρενικού ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ και να σταματάς ή να στρίβεις έγκαιρα. Διοίκηση είναι να βλέπεις ότι πας με χίλια στο γκρεμό του μπλακ άουτ το 2020 και να κάνεις ο,τι χρειάζεται για να μη μείνουμε από ρεύμα. Μόνο με τη γρήγορη κατασκευή της Μελίτης ΙΙ, της λιγνιτικής μονάδας που είχε δημοπρατηθεί πριν μερικά χρόνια κι εγκαταλείφθηκε για χάρη της πράσινης παράνοιας, θα έχουμε ρεύμα μετά το 2020. Και θα δουλεύουν οι Έλληνες στη Φλώρινα, εκεί που η ανεργία τσακίζει την περιοχή περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα, επειδή έχουν δίπλα τους και το πρόβλημα με τα Σκόπια. Αλλά εσείς επιμένετε στο δικό σας αδιέξοδο success story της Βεύης ...
Η γνωστή ρήση του Σολωμού: «το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό» δείχνει το δρόμο: δώστε δουλειά στους Έλληνες με το λιγνίτη, το δικό μας μαύρο χρυσό, που αξίζει όσο τρια δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, κι όχι στους Κινέζους που παράγουν τα Φ/Β. Δώστε δουλειά στους Έλληνες κι όχι στη Ζήμενς και τη Βέστας που παράγουν τις ανεμογεννήτριες. Οι Γερμανοί φροντίζουν να εξάγουν τα προβλήματά τους για να δίνουν δουλειές στη Γερμανική βιομηχανία κι εσείς τι κάνετε; Ξυπνήστε επιτέλους, έχετε κι εκλογές την άνοιξη! Θα παραταχθείτε όλοι να καμαρώνετε και να βγαίνετε φωτογραφίες με κράνη στην πανηγυρική τελετή θεμελίωσης του νέου λιγνιτικού ΑΗΣ Πτολεμαϊδας, που θα κάνετε βεβαίως προεκλογικά για να μας πείσετε για το μεγαλείο του success story, αλλά την ίδια στιγμή θα κρύβετε απ' τον Ελληνικό λαό ότι ζητάτε μέσα στο 2014 να πληρώσει "ντούκου" άλλη μια λιγνιτική μονάδα και να μην έχει ούτε μονάδα ούτε ρεύμα, επειδή τα λεφτά θα πάνε στο απύθμενο πηγάδι των ΑΠΕ!

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr/

Eγγραφο «φωτιά» του ΔΝΤ για το πρώτο μνημόνιο

Eγγραφο «φωτιά» του ΔΝΤ για το πρώτο μνημόνιο - To διπλό παιχνίδι ξένων τραπεζών
Άκρως εμπιστευτικό έγγραφο που συντάχθηκε το Μάιο του 2010 από τις υπηρεσίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αποκάλυψε η ισπανική εφημερίδα Ελ Παίς. Σύμφωνα με αυτό το εσωτερικό, υπηρεσιακό έγγραφο, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας της Γαλλίας και της Ολλανδίας είχαν δηλώσει επισήμως ενώπιον του συμβουλίου του ΔΝΤ, ότι οι τράπεζες τους έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν την Ελλάδα και να μην προχωρήσουν σε πωλήσεις ελληνικών ομολόγων.

Τα στοιχεία όμως δείχνουν – όπως επισημαίνει και η ισπανική εφημερίδα- ότι συνέβη το ακριβώς αντίθετο. 

Εξίσου ίσως σημαντικό είναι ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκε για να περάσει το ελληνικό πρόγραμμα των 110 δισ. ευρώ, κάμπτοντας τις αντιρρήσεις όσων κρατών-μελών πίστευαν ότι πρέπει να γίνει και κούρεμα του χρέους, ήταν ότι η ίδια η ελληνική κυβέρνηση έχει «αποκλείσει» οποιαδήποτε τέτοια λύση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο «αρκετά μέλη (Αργεντινή, Βραζιλία, Ινδία, Ρωσία και Ελβετία) τόνισαν ότι από το πρόγραμμα λείπει ένα στοιχείο: θα έπρεπε να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση χρέους και PSI για να αποφευχθεί, σύμφωνα με τη Βραζιλία ‘μια διάσωση των κατόχων ελληνικών ομολόγων, κυρίως ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών οίκων’. Ο εκπρόσωπος της Αργεντινής ήταν ιδιαίτερα επικριτικός με το πρόγραμμα καθώς έδειχνε να επαναλαμβάνει τα λάθη (όπως μη βιώσιμη δημοσιονομική σύσφιξη) που καταγράφηκαν στην κρίση της Αργεντινής το 2001».

Όπως αναφέρεται προς έκπληξη των ευρωπαίων-μελών του συμβουλίου και ο Ελβετός ασπάστηκε τις παραπάνω απόψεις για έλλειψη αναδιάρθρωσης χρέους στο πρόγραμμα και σημείωσε την ανάγκη να συνεχιστούν οι συζητήσεις για ένα μηχανισμό αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, όμως, σημείωσαν ότι «η αναδιάρθρωση χρέους έχει αποκλειστεί από τις ίδιες τις ελληνικές αρχές». Παρότι υπήρξαν συζητήσεις για PSI, η επανάληψη του μοντέλου από τη συνεργασία των τραπεζών στην «Πρωτοβουλία της Βιέννης» δεν ήταν δυνατή γιατί τα ελληνικά ομόλογα ήταν διασκορπισμένα μεταξύ άγνωστου αριθμού κατόχων. Ο κ. Lipsky σημείωσε ότι το 90% αυτών των ομολόγων δεν περιλαμβάνουν ρήτρα συλλογικής ευθύνης (Collective Action Clause), κάτι που θα περιέπλεκε την αναδιάρθρωση ακόμη περισσότερο.

Ωστόσο «οι εκπρόσωποι της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας μετέφεραν στο συμβούλιο τις δεσμεύσεις των εμπορικών τους τραπεζών να στηρίξουν την Ελλάδα και γενικά να διατηρήσουν την έκθεσή τους σε αυτή».

Τα παραπάνω δεν αποτελούσαν τη μοναδική κριτική που ασκήθηκε στο πρόγραμμα:

* Εκπρόσωποι Αυστραλίας, Καναδά, Κίνας, Ρωσίας και Ελβετίας σημείωσαν ότι οι καθυστερήσεις υποδεικνύουν τα κενά στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, περιλαμβανομένης μιας επικοινωνιακής στρατηγικής που «μπερδεύει».

* Οι εκπρόσωποι της Κίνας και της Ελβετίας σημείωσαν με έμφαση ότι η ανάπτυξη τελικά θα καθορίσει την ικανότητα της Ελλάδας να διαχειριστεί το βάρος του χρέους. Οπως είπαν ακόμα και μικρή απόκλιση από το βασικό σενάριο μπορεί να εκτροχιάσει τους στόχους δημοσιονομικής σύσφιξης και να βάλει την βιωσιμότητα του χρέους σε κίνδυνο. Τα στελέχη του ΔΝΤ τότε υποστήριξαν ότι υπάρχουν και «ανοδικά ρίσκα», τα οποία πιθανότατα σχετίζονται με το άγνωστο μέγεθος της «μαύρης οικονομίας».

* Μεταξύ των μελών του συμβουλίου υπήρξε προβληματισμός για τα ρίσκα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα λόγω της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής στην οποία στοχεύει. Προβλημάτισε η πιθανότητα να πληγεί η φήμη του Ταμείου. Ο Ρώσος εκπρόσωπος πάντως σημείωσε ότι προγράμματα όπως εκείνα της Βραζιλίας και της Τουρκίας που είχαν μεγάλα ρίσκα τελικά πέτυχαν.

Στελέχη του ΔΝΤ πάντως, παραδέχθηκαν το υψηλό ρίσκο ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους. Δήλωσαν ότι «εκτιμούν πως το χρέος είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, αλλά σημαντικές αβεβαιότητες κάνουν δύσκολο το να το δηλώσει κανείς κατηγορηματικά». Οι ίδιοι τόνισαν ότι το πρόγραμμα δεν θα πετύχει αν δεν προχωρήσουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις.

*Δείτε το έγγραφο

ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Δίνει αυξήσεις 10% στους χαμηλόμισθους


Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι από τις πρώτες μεγάλες βιομηχανίες της χώρας που ολοκληρώνει αυτές τις μέρες τη νέα διμερή σύμβαση για την τρέχουσα διετία 2014-2015 προσφέροντας αυξήσεις έως και 10% στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

Στόχος της διοίκησης με τα σωματεία των εργαζομένων είναι να ενισχυθούν οι χαμηλόμισθοι με το ποσό των 50 ευρώ στους μισθούς τους αυτή τη διετία, με αποτέλεσμα να ανέρχεται ο χαμηλότερος μισθός στα 1.100 ευρώ.

Οι συζητήσεις για τη νέα σύμβαση θα ρίξει το βάρος στην αναπροσαρμογή των αμοιβών για τους χαμηλόμισθους οι οποίοι θα διατηρήσουν και τα προνόμια που προκύπουν από διάφορα επιδόματα.

Να σημειώσουμε ότι σε σύνολο 1.050 εργαζομένων οι 315 περίπου είναι οι χαμηλόμισθοι. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία που και το 2013 κατέκτησε την πρώτη θέση στον κλάδο της ζυθοποιίας στην εγχώρια αγορά, αναμένεται στις επόμενες ημέρες να ανακοινώσει τη θετική επίπτωση στις πωλήσεις της από την αύξηση του τουρισμού, ενώ οι αισιόδοξες προβλέψεις για τη φετινή τουριστική σεζόν εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στο συνολικό κύκλο εργασιών, ενώ αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν και οι εξαγωγές.

Ειδικότερα φέτος η εταιρεία επενδύει σημαντικά και στο μήνα του Μουντιάλ της Βραζιλίας που θα είναι όλος ο Ιούνιος.

 ΠΗΓΗ:businessnews.gr

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΔΕΗ:Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ.


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Του Κωνσταντίνου Μανιάτη Γ. Γραμματέα 
της Ένωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ

 Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ.
 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
 Η αφορμή αυτής της γραπτής δημόσιας τοποθέτησης μου είναι προϊόν δραματικών διαπιστώσεων που έχω κάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρατηρώντας ότι η προπαγάνδα της κυβέρνησης και της διαπλοκής έχει “δηλητηριάσει” ακόμα και τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Υπάρχει έντονο το φαινόμενο της απαξίωσης από την πλευρά των εργαζομένων, ακόμη και μεσαίων συνδικαλιστικών στελεχών προς τα συνδικάτα, με άμεσο αντίκτυπο  στην ομαλή λειτουργία τους σε μια περίοδο που τα χρειαζόμαστε ως ασπίδα προστασίας.
 Οι δικαιολογίες είναι πολλές για αυτή την απαξίωση, όμως οι ευθύνες δεν είναι συλλογικές και κυρίως δεν ευθύνονται οι θεσμοί.
 Φίλες και φίλοι συναγωνιστές και συναγωνίστριες
 Όπως περίτρανα έχουν αποδείξει οι εξελίξεις στη ΓΕΝΟΠ, η διαπλοκή και τα συμφέροντα που καταστρέφουν την Ελλάδα και το λαό προς όφελος τους, θεωρούν εύκολη υπόθεση την καθοδήγηση της κοινής γνώμης στην προσπάθεια τους να συκοφαντήσουν όποιον αντιδρά στα σχέδια τους.
Σκεφτείτε επιπλέον πόσο διασκεδάζουν εις βάρος μας, όταν βλέπουν αδύναμα συνδικάτα και συνδικαλιστές χαμηλών προσδοκιών και ικανοτήτων να έχουν την ευθύνη εκπροσώπησης των εργαζομένων σε κρίσιμες περιόδους όπως αυτή που διανύουμε.
Σας καλώ να σκεφτούμε.
Ποιοι κερδίζουν από ένα λασπωμένο & διαλυμένο συνδικάτο;
Ποιοι κερδίζουν από ένα αδύναμο συνδικάτο χωρίς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους;
Χωρίς νομική υποστήριξη, ικανότητα αντικειμενικής ενημέρωσης των εργαζομένων και της κοινωνίας;
Η απάντηση έχει ήδη δοθεί στην πράξη.
Tα συμφέροντα της διαπλοκής και της κλεπτοκρατίας!
 Φωνάζω χρόνια τώρα πως είναι άλλο πράγμα το πολιτικό σύστημα να αναπαράγει αλλοτριωμένους συνδικαλιστές και είναι άλλο πράγμα να διαλυθεί το συνδικαλιστικό κίνημα ως θεσμός.
Το πρώτο μπορεί να το αντιμετωπίσει η υπεύθυνη στάση των εργαζομένων, το άλλο σημαίνει ότι πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε.
Όλοι εμείς που χρόνια τώρα απολαμβάνουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνδικαλισμού, που υπερασπίστηκε τα δικαιώματα μας στις αμοιβές, τις συνθήκες εργασίας, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τόσα άλλα πλεονεκτήματα με εγγυητή τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας , γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την αξία του συνδικαλισμού.
 Η κατάσταση αυτή δεν είναι έτσι στον αμιγώς ιδιωτικό τομέα, δεν ήταν ποτέ έτσι, η αυθαιρεσία και η μαύρη εργασία κυριαρχεί και με πρωτεργάτες τις τράπεζες και τα σουπερ μάρκετ που έχουν αξιοποιήσει πλήρως την διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
 Αυτό το χάος μας αφορά όλους και δυστυχώς βρισκόμαστε στο “Μάτι του κυκλώνα” και θα το ζήσουμε κι εμείς.
Σήμερα έχουν καταφέρει να θέσουν σε αδράνεια ακόμη και το πιο ισχυρό και ταξικό συνδικάτο αυτό της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που τόλμησε να αποκαλύψει τα σχέδια της κλεπτοκρατίας που ενεργεί εις βάρος των συμφερόντων της ΔΕΗ και του ελληνικού λαού.
 Το μήνυμα μου είναι απλό, αν θέλουμε δικαιώματα και συλλογική σύμβαση εργασίας πρέπει να στηρίζουμε με την φυσική παρουσία μας και την οικονομική μας συνδρομή όλους τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις.
Δεν έχει σημασία αν είμαστε δεξιοί, αριστεροί, σοσιαλιστές φιλελεύθεροι όλοι είμαστε εργαζόμενοι κι έχουμε τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Αυτά τα δικαιώματα είναι το κοινό μας “σπίτι” δεν μας τα χάρισε κανείς τα κέρδισαν οι εργαζόμενοι στους δρόμους.
 Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δικαιώματα της εργασίας είναι εθνική υπόθεση γιατί είναι προϋπόθεση ανάπτυξης της οικονομίας και αυτό πρέπει να το εξηγήσουμε και να το μεταλαμπαδεύσουμε στη κοινωνία και ιδιαίτερα τη νέα γενιά που δέχεται καθημερινά την προπαγάνδα του χάσματος των γενεών και της λογικής των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων σαν φυσική κατάσταση.
Κανείς από τους εργαζόμενους, δε θα αναβαθμιστεί μέσα στην επιχείρηση τα χρόνια που έρχονται, διότι «το κουστούμι μας το έχουν ήδη κόψει» απλά δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, θέλουν να μας οδηγήσουν σε κατάσταση να δουλεύουμε για μισθούς πείνας με υποτυπώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Αν δεν έχουμε απολυθεί φυσικά μέσα στις ζητωκραυγές μιας κοινωνίας που θα κανιβαλίζει και θα νομίζει ότι εκδικείται «τους βολεμένους», ενώ την ίδια ώρα η κλεπτοκρατία θα μεγαλώνει τα κέρδη της.

 Αν αυτό ήταν που ονειρεύτηκες συνάδελφε για την ζωή σου και για τα παιδιά σου, συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις τώρα, μη συμμετέχεις στα συνδικάτα, στις απεργίες και στα συλλαλητήρια, βρες σαν άλλοθι την επιμέρους αλλοτριωμένη συμπεριφορά ορισμένων συνδικαλιστών και συναδέλφων και ας βιώσουμε τον εργασιακό μεσαίωνα, που μας επιβάλουν άνωθεν κέντρα αποφάσεων, ο καθένας μόνος του…
Οι πρόσφατες εξελίξεις στη βουλή με την ανατροπή της περιβόητης τροπολογίας δείχνουν ότι μπορούμε να νικήσουμε.
Οι εργαζόμενοι είμαστε περισσότεροι και θα νικήσουν είναι νομοτέλεια, είναι η μάχη της κοινωνίας απέναντι στα συμφέροντα της κλεπτοκρατίας .

ΠΗΓΗ:thoureios.blogspot.gr/

ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ... ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΜΕ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ !!! ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ (video)


Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε καθημερινά για την ανακάλυψη των πετρελαίων στο Ιόνιο 
και τη Νότια Κρήτη.

ΤΩΡΑ ΠΗΡΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ; 
Ή ΜΗΠΩΣ ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ;

Πριν από 40 χρόνια αποδείχθηκε περίτρανα ότι στη Δυτική Ελλάδα υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου. Διαβάστε την απίστευτη ιστορία ενός Έλληνα επιστήμονα, του χημικού Σωτήρη Σοφιανόπουλου και εξάγετε τα δικά σας συμπεράσματα...


ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ - Αξίζει να το διαβάσετε!

Ο Σωτήριος Σοφιανόπουλος γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. Το 1956 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αναβρύτων. Σπούδασε Χημικός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πολυτεχνείο Darmstadt της Γερμανίας. Διετέλεσε επί τετραετία Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων φοιτητών στη Γερμανία. Επί 11 χρόνια διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας ΧΡΩΠΕΙ. Ειδικεύτηκε στην αναπτυξιακή έρευνα και τεχνολογία και μεταξύ άλλων κατασκεύασε τα πρώτα ελληνικά όπλα μετά το 1974. Είχε ξεκινήσει και την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων αλλά για διαφόρους λόγους (!) η παραγωγή σταμάτησε... Στα εργαστήρια της ΧΡΩΠΕΙ ο Σοφιανόπουλος συνέθεσε και το προωθητικό υγρό πυραύλων Υδραζίνη. Στα ναυπηγεία Αυλίδος κατασκεύασε τορπιλακάτους που όμως η προσπάθεια για διαφόρους λόγους (!) δεν συνεχίστηκε... Προσκλήθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να υποβάλει "οικονομικό υπόμνημα". Για λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης έφερε σε πέρας υλικό εφαρμοσμένης έρευνας υψηλοτάτης τεχνολογίας με άκρως απόρρητη σύμβαση, το οποίο χαρακτηρίστηκε εθνικό θέμα υψίστης ασφάλειας, αλλά ποτέ δεν προσκλήθηκε στις δοκιμές...  (!) Το 1972 απέδειξε ότι η σόγια ευδοκιμεί στη χώρα μας αλλά ναυάγησαν οι προσπάθειες του για βιομηχανική εκμετάλλευση... Κατασκεύασε το πρώτο εργοστάσιο παρασκευής πρωτεϊνούχων αλεύρων υψηλής περιεκτικότητας σε οξέα. Την τεχνολογία ζήτησε εκτός των άλλων κρατών και η Βουλγαρία με ανταλλαγή τεχνολογίας παραγωγής κιτρικού οξέος, αλλά το κράτος δεν επέτρεψε τη συνεργασία αυτή και διέταξε το κλείσιμο του εργοστασίου. (!)  Το 1977 παρήγαγε το πρώτο ελληνικό πετρέλαιο στο Κερί Ζακύνθου και κατέληξε στα δικαστήρια κατηγορούμενος από την κρατική μηχανή, παρόλο που είχε πάρει δύο άδειες γι' αυτό τον σκοπό... (!)



ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Τα μυρίστηκαν πρώτοι οι Αγγλοι το 1927, τα δοκίμασε το πολεμικό μας ναυτικό το 1928, η ιδιωτική τους εκμετάλλευση άρχισε το 1965 και η ζωή τους έκλεισε το 1979. Μία απίστευτη περιπέτεια του πρώην ιδιοκτήτη της ΧΡΩΠΕΙ.

Πρώτοι οι Άγγλοι μυρίστηκαν το πετρέλαιο της Ζακύνθου και πολύ αργότερα οι αναθυμιάσεις οδήγησαν εκεί και τη μύτη ενός επιχειρηματία: του ιδιοκτήτη της διαλυμένης σήμερα βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ, Σωτήρη Σοφιανόπουλου.

• Το 1927 η αγγλική εταιρεία «NEAR EAST PETROLEUM COMPANY» έρχεται στη Ζάκυνθο, για να μελετήσει τις δυνατότητες αντλήσεως πετρελαίου. Δεν γίνεται όμως εντατική άντληση, των φρεατίων, γιατί λείπουν τά επαρκή μηχανήματα και οι δεξαμενές.

• Το 1928, η ελληνική κυβέρνηση στέλνει το τορπιλοβόλο «Πέργαμος» για να κάνει δοκιμές καύσεως. Η έκθεση που συντάσσεται καταλήγει σε ένα αισιόδοξο συμπέρασμα: «Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι τ' αποτελέσματα των δοκιμών ήσαν ικανοποιητικά».

• Το 1965, ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Ζάκυνθο και μαθαίνει ότι στο Κερί, σ' ένα βάλτο 1.000 στρεμμάτων, υπάρχει πετρέλαιο! Τα χρόνια της δικτατορίας αποφασίζει να ασχοληθεί επιχειρηματικά με την υπόθεση της Ζακύνθου. Η χούντα είχε τότε παραχωρήσει άδεια για γεωτρήσεις στην αμερικανική εταιρεία ANCAR OIL. Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος συναντιέται στα γραφεία της ΧΡΩΠΕΙ με τον ελληνικής καταγωγής πρόεδρο της ΑΝΚΑΡΟΪΛ Στερτζ (Στέργιου), καταλήγουν σε συμφωνία και αποφασίζεται να γίνει το συντομότερο γεώτρηση βάθους 2.500 μέτρων: 

«Η ΑΝΚΑΡΟΪΛ και η ΧΡΩΠΕΙ θα είχαν ποσοστά επί της παραγωγής και της εκμετάλλευσης του πετρελαίου. Παρασκευή, θα ερχόταν ξανά ο Στερτζ για να υπογράψουμε τη σύμβαση και την Τρίτη γίνεται το πραξικόπημα στην Κύ­προ. Ο Στερτζ δεν έρχεται και βέβαια η σύμβαση ναυαγεί. Γίνονται τα γνωστά, έρχεται η μεταπολίτευση και εγώ εξακολουθώ να ενδιαφέρομαι για τα πετρέλαια. Επισκέπτομαι τον καθηγητή Ζάχο, διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠ (Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου). Πραγματικά, στέλνει στη ΧΡΩΠΕΙ την άδεια να προχωρήσω τις εργασίες στο Κερί».




• Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος πηγαίνει στη Ζάκυνθο και στήνει εκεί ένα κανονικό εργοτάξιο επανδρωμένο με μηχανικούς και τεχνικούς της ΧΡΩΠΕΙ. 

«Η μεγαλύτερη γεώτρηση που είχα κάνει ήταν βάθους 120 μέτρων το περισσότερο, όμως, πετρέλαιο έβγαινε από μια των 18 μέτρων. Πετρέλαιο χωρίς υδρόθειο, με βάση τη νάφθα. Έφτασα να βγάζω, ανάλογα με τις υδροστατικές πιέσεις, μέχρι και 70 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα. Για μήνες ολόκληρους τα πετρελαιοκίνητα φορτηγά της ΧΡΩΠΕΙ κινούνταν με αυτό το καύσιμο, ενώ επί χρόνια μου ζητούσαν να τους πω το μυστικό - πώς δηλαδή, κατάφερα να βγάλω ντίζελ σε πρώτη φάση χωρίς διυλιστήριο!».


Ο δραστήριος επιχειρηματίας ζητά από το υπουργείο Βιομηχανίας άδεια εκμεταλλεύσεως: 

«Έτρεχα από το υπουργείο Βιομηχανίας στη ΔΕΠ και τούμπαλιν. Σ' αυτά τα δρομολόγια με κορόιδευαν όλοι μαζί. Τράβηξα μια εταιρεία στη Ζάκυνθο και πουλούσα το πετρέλαιο που έβγαζα με κανονικό τιμολόγιο στη ΧΡΩΠΕΙ».


• Η δουλειά στο Κερί κρατάει δύο χρόνια και σταματάει με τη σύλληψη του Σωτήρη Σοφιανόπουλου. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος:

 «ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ζητήσει από τον υπουργό Βιομηχανίας να μου δοθεί άδεια εκμεταλλεύ­σεως, αντ' αυτού μια ωραία πρωία έρχονται στο Κερί και με συλλαμβάνουν ως παραβάτη του νόμου επειδή παράγω αργό πετρέλαιο».


• Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος δικάζεται τον Μάιο του 1979 και αθωώνεται. Με δικαστική απόφαση, όμως, αναστέλλονται οι δύο άδειες που είχε για παραγωγή πετρελαίου. Από τότε, κανείς δεν ασχολήθηκε πια με τα πετρέλαια της Ζακύνθου. Η περιοχή αναδίδει ακόμα τη μυρωδιά του πετρελαίου και ο βάλτος βουλιάζει στα περασμένα υγρά γυαλιστερά μεγαλεία.


Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος υποστηρίζει από τότε ότι εσκεμμένα σκέπασαν την υπόθεση και κατηγορεί όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης ότι παραδίδουν τον εθνικό πλούτο της χώρας στις πολυεθνικές...



ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ...
ΠΗΓΗ:kavalaoil.blogspot.gr