Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Η μεγάλη ΤΑΡάτη αποκαλύφθηκε: Εκτός έργου όλες οι ελληνικές εταιρείες!


Λϊγους μήνες μετά την υπογραφή του αγωγού ΤΑΡ και τις αποκαλύψεις του defencenet.gr ότι είμαστε η μόνη χώρα στο πλανήτη η οποία δεν θα ειπράττει τέλη διέλευσης για το πέρασμα αγωγού από το έδαφός της και τα ελάχιστα έως μηδενικά οφέλη που θα έχει η Ελλάδα, αλλά και του γεωπολιτικού/ενεργειακού παιχνιδιού που παίχθηκε σε βάρος της χώρας από την ελληνική πολιτική ελίτ, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ΗΠΑ, τώρα όλα αυτά επιβεβαιώνονται απόλυτα από την εξέλιξη των πραγμάτων.

Προς όφελος 100% της Τουρκίας και του τουρκόφωνου Αζερμπαϊτζάν, αλλά και των αμερικανικών εταιρειών που συμμετέχουν στο έργο.

Στο συνέδριο “Investing in Energy” ο Διευθυντής Ενεργειακών και Βιομηχανικών Έργων της JP Αβαξ κ. Αρσενίου υποστήριξε ότι “oι προδιαγραφές που έχουν τεθεί από τον TAP αποκλείουν τις ελληνικές εταιρείες”. Δηλαδή ούτε καν έμμεσα θα είναι τα οφέλη! 

Και που είναι αυτές οι "δεκάδες χιλιάδες εργάτες" που θα απασχολούντο (για να ανοίγουν, έστω, χαντάκια);

Εγκαταλείποντας τον South Stream κατά εντολή των ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά το μόνο που κατάφεραν ήταν να μην συμμετέχουν καν στο κοινοπρακτικό σχήμα του αγωγού.

Συνοπτικά, οι ρυθμίσεις, που έχουν κάποιο θετικό πρόσημο περιορίζονται στην πρόβλεψη μίας έως τριών διασυνδέσεων με το ελληνικό σύστημα Φυσικού Αερίου, χωρίς όμως η κοινοπραξία να δεσμεύεται για συγκεκριμένες ποσότητες, που θα διοχετευτούν στην ελληνική αγορά.

Επίσης δεν προβλέπεται ειδική τιμολόγηση στις περιοχές διέλευσης, ως αντισταθμιστικό αντάλλαγμα, ούτε τέλη διέλευσης σαν έσοδο, όπως είχαμε αποκαλύψει, για το κράτος. Οι φορολογικές ρυθμίσεις παγώνουν για 25 χρόνια, και αποκλείεται η όποια τροποποίηση της σύμβασης λόγω ενεργοποίησης σε περίπτωση τροποποίησης εξοντωτικών όρων επιζήμιων για τη χώρα μας.

Και δυστυχώς ο ΤΑΡ έχει μετατραπεί σε μοχλό πιέσεων από την Τουρκία για την δημιουργία αγωγού μεταφοράς του φυσικού αερίου από τα κυπριακά και ισραηλινά ενεργειακά πεδία στο δίκτυο της Τουρκίας, καθώς προβάλλεται ως "η μοναδική οικονομικά βιώσιμη πρόταση" και έχει και την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Η ευθεία απόσταση από τα ισραηλινά ενεργειακά πεδία της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι τον αγωγό TAP είναι περίπου 700 χιλιόμετρα (περιοχή της Άγκυρας) και το κόστος σύνδεσης υπολογίζεται σε 2 έως 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αντίθετα, η κατασκευή ενός τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο υπολογίζεται σε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλωστε αν δεν υπάρξουν νέα κοιτάσματα για να εφοδιαστεί με αέριο ο ΤΑΡ είναι πολύ πιθανό να μεταβληθεί σε "αραχνιασμένο αγωγό": Το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2 στην Κασπία είναι πολύ μικρό για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του αγωγού.

Τριπλό το κακό δηλαδή: Και μηδενικό οικονομικό κέρδος και αναβάθμιση της Τουρκίας και μοχλός πίεσης στην Κύπρο.

Επίσης:

-Η Ελλάδα, φυσικά και δεν γίνεται ενεργειακός κόμβος, όπως θα γινόταν στην περίπτωση του South Stream. Απλά γίνεται ένας κρίκος στην αλυσίδα και μάλιστα ούτε καν ο κρίσιμος κρίκος, όπως η Αλβανία από το έδαφος της οποίας θα περάσει ο αγωγός ρπιν "βουτήξει" στην Αδριατική και περάσει στην Ιταλία.

-Η Ελλάδα ΔΕΝ έχει δικαίωμα να καταναλώνει ΟΥΤΕ ΕΝΑ κυβικό μέτρο φυσικού αερίου από τα 16 εκατομμύρια που υπολογίζεται να "φεύγουν" από το Αζερμπαϊτζάν. Τα 6 εκατ. θα απορροφώνται από την Τουρκία και τα υπόλοιπα θα πηγαίνουν στην Ευρώπη. Άρα δεν θα υπάρχει καν η αυτονόητη για ένα σοβαρό κράτος εμπορική πίεση στην ρωσική Gazprom να μειώσει τις τιμές φυσικού αερίου γιατί επιτέλους βρέθηκε εναλλακτικός προμηθευτής. Και δεν παίρνει, γιατί δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα στο αζερικό κοίτασμα, αλλά και γιατί δεν θέλουν να τα σπάσουν οι Αζέροι με τους Ρώσους. Οι ΗΠΑ θέλουν την μείωση της εξάρτησης της δυτικής Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, όχι της Ελλάδας.

-Η Ελλάδα δεν θα εισπράττει, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής συμφωνηθέντα, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ευρώ από τέλη διέλευσης. Αυτή ήταν η απίστευτη συμφωνία για να επιλεγεί ο ΤΑΡ και να εξυπηρετηθούν τα αμερικανικά (αλλά και ρωσικά, όπως θα δούμε) συμφέροντα. Κάποιοι στο ΠΕΚΑ έχουν καταλάβει ότι αυτό είναι απίστευτα ετεροβαρές και επιχειρούν να το αλλάξουν αλλά είναι απίθανο αν θα επιτευχθεί.

-Οι περίφημες θέσεις εργασίας αφορούν κατά 90% το κατασκευαστικό μέρος για μια συγκεκριμένη περίοδο μέχρι το 2019 που θα ολοκληρωθεί ο αγωγός στην Ελλάδα (το 2023-25 θα ξεκινήσει η λειτουργία του). Μαντέψτε, φυσικά, τι είδους εργάτες θα απασχολήσουν οι κατασκευστικές εταιρείες: Ξένους! Η σημερινή παρέμβαση Αρσενίου, εκτιμούμε ότι τα λέει όλα...

-Στο 1,5 δισ. ευρώ που υποτίθεται ότι θα κερδίσει η Ελλάδα, περιλαμβάνονται και αφορούν κατά κύριο λόγο τις απαλλοτριώσεις (!) ακίνητων περιουσιών που θα γίνουν για να περάσει από τα ελληνικό έδαφος ο αγωγός. Αλλά αυτό πυο να βγει και σε ποιον να το πει η κυβέρνηση χωρίς τον κίνδυνο να τους πάρουν με τις πέτρες;

-Στρατηγικά, οι μόνοι οφελημένοι είναι η Τουρκία και η Αλβανία. Η Τουρκία έτσι κι αλλιώς θα κέρδιζε με οποιαδήποτε επιλογή είτε του ΤΑΡ είτε του Nabucco. Και βέβαια, όποτε θέλει κλείνει την στρόφιγγα ή περιορίζει την ποσότητα, λόγω των τεράστιων αναγκών της εσωτερικής της αγοράς, αλλά αυτό είναι πρόβλημα που αφορά τους Ευρωπαίους, αφού η Ελλάδα δεν προβλέπεται να συνδέεται με το δίκτυο.

-Στρατηγικά, επίσης, δημιουργείται ένα τεράστιο ζήτημα: Σε αντίθεση με τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη που θα διαπερνούσε κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων τον Έβρο και θα δημιουργούσε ένα "ρωσικό τείχος" μεταξύ των δύο χωρών, ο ΤΑΡ θα διατρήσει την ελληνική αμυντική τοποθεσία και θα δημιουργήσει μια τεράστια οπή στο ελληνικό αμυντικό σύστημα από την περιοχή που θα περάσει αφού ο αγωγός θα ελέγχεται από κοινού από την κοινοπραξία και την Τουρκία. Στις δύο πλευρές των συνόρων θα γίνουν έργα που ουσιαστικά θα καταργήσουν την αμυντική διάταξη στην περιοχή. Θα ανοίξει, δηλαδή, μία κερκόπορτα στο ελληνικό αμυντικό σύστημα.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε πριν λίγο και ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, η οποία επικεντρώεται στο μηδενικό οικονομικό όφελος και μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Παρά τις διακηρύξεις για επενδύσεις και ανάπτυξη, ουσιαστικό όφελος για τον τόπον φαίνεται πως δεν υπάρχει, όταν ακόμη και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, από το βήμα συνεδρίου, ασκούν έντονη κριτική για τον αγωγό ΤΑΡ, λέγοντας ότι το πιο πιθανό είναι να μην αφήσει τίποτα στη χώρα ως προς το κατασκευαστικό του σκέλος, καθώς οι διαγωνισμοί “βγαίνουν” με προδιαγραφές, μόνον “για ξανθά μαλλιά και γαλάζια μάτια”, δηλαδή είναι στην πράξη κομμένες και ραμμένες για συγκεκριμένες Εταιρείες.

Δεν έχει περάσει πολύς χρόνος από τη συζήτηση στη Βουλή της σύμβασης για τον αγωγό ΤΑΡ και βλέπουμε οι πρώτες να διαψεύδουν τα Κόμματα της συγκυβέρνησης, που πρόβαλαν προς την κοινή γνώμη τη θέση πως ο τόπος και ο λαός θα έχουν μεγάλο όφελος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις εξελίξεις σχετικά με τον αγωγό TAP.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Τρύπα 764 εκατ. ευρώ : Ποιος θα πληρώσει το "μουτζούρη" της "πράσινης" παράνοιας;


Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση ούτε του Ν.Βασιλάκου, ούτε του Ασ.Παπαγεωργίου. Αιτία; Το διπλανό γράφημα, που αποδίδει τον Πίνακα 7 και τον Πίνακα Ι της πρόσφατης Απόφασης 663 της ΡΑΕ.
Όπως είναι γνωστό, η ταχεία διείσδυση των Φ/Β στο ηλεκτρικό σύστημα οδήγησε σε μεγάλο έλλειμμα ...
τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μηνιαίου Δελτίου Ειδικού Λογαριασμού (Δεκέμβριος 2013), "το σωρευτικό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού στο τέλος Δεκεμβρίου 2013 θα ανέλθει σε 560,51 εκ. €, ενώ στο τέλος του 2014 (31/12) προβλέπεται να ανέλθει σε 763,95 εκ. €"!
Πόσος ήταν ο στόχος του ΥΠΕΚΑ για το έλλειμμα; 439 εκατ. ευρώ! "Μόλις" 121,5 εκατ. ευρώ ψηλότερα διαμορφώνεται το έλλειμμα από τον υπολογισμό του ΕΤΜΕΑΡ για το β’ εξάμηνο του 2013! Το success story σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια!
Η τρόικα έχει ζητήσει να μηδενισθεί το έλλειμμα μέσα στο 2014. Κι επειδή μπορεί να έχουμε success story, μπορεί να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά λεφτά δεν υπάρχουν και μαγικά δεν γίνονται, η ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ έχουν τώρα στα χέρια τους μια καυτή πατάτα, και κοιτούν ποιος θα την ξεφορτωθεί στον άλλο, ποιος θα πάρει -και θα χρεωθεί- τις αποφάσεις που θα μας τσουρουφλίσουν.
Την αρμοδιότητα καθορισμού των αριθμητικών τιμών των συντελεστών του ΕΤΜΕΑΡ, καθώς και τις μοναδιαίες χρεώσεις που επιβάλλονται στους Πελάτες την έχει η ΡΑΕ, σύμφωνα με το Ν.4111/2013. Τη σχετική απόφαση πρέπει να τη δημοσιεύσει σε ΦΕΚ το Δεκέμβριο κάθε χρονιάς, προκειμένου να εφαρμοσθεί στο επόμενο ημερολογιακό έτος. Τον Ιούνιο μπορεί να αναθεωρούνται οι μοναδιαίες χρεώσεις, για εφαρμογή στο 2ο εξάμηνο του ίδιου έτους, εφόσον προκύψει ότι αυτό απαιτείται από την εξέλιξη του ελλείμματος.

Έρχεται λοιπόν η ΡΑΕ, βλέπει τα στοιχεία και κάνει το διπλανό Πίνακα 7, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ οι αυξήσεις που πρέπει να επιβληθούν στο ΕΤΜΕΑΡ ξεκινούν από 84% για τη βιομηχανία και φτάνουν στο 157% για την αγροτική χρήση! Αλλά, προσέξτε, δεν είναι όλα τα δάκτυλα του χεριού ίσα: η ενεργοβόρα βιομηχανία θα πληρώνει 3,30€/MWh και η οικιακή χρήση (τα νοικοκυριά και τα μαγαζιά) θα πληρώνει 38,61€/MWh! Σχεδόν 12 φορές περισσότερο! Πώς το έλεγε ο Όργουελ στη "Φάρμα των Ζώων" το 1945; "Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα".
Προφανώς κάποιοι θεωρούν ότι οι λιγνίτες και τα νερά, που δίνουν φθηνή κιλοβατώρα, έγιναν αποκλειστικά για τη βιομηχανία, ενώ τα νοικοκυριά και τα μαγαζιά πρέπει να καίνε την πανάκριβη ενέργεια του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ.Πώς μας το είχε πει η ΡΑΕ; Να πληρώνουμε, λέει, και εύλογο premium για να καίμε "καθαρή" ενέργεια.

Και δεν φτάνει μόνο αυτό: επειδή κάποιες βιομηχανίες έχουν πολύ μεγάλη κατανάλωση (τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; ο σκύλος μου, που μαθαίνει ξένες γλώσσες!), υπάρχει (δείτε δίπλα) ειδική νομοθετική πρόβλεψη (Ν.4123/2013), κανένας πελάτης να μην πληρώνει πάνω από 1 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τα ποσά που θα έπρεπε κανονικά να πληρώσει και που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ το χρόνο μαντέψτε, ποιος θα τα πληρώσει; Σωστά καταλάβατε, όλοι οι υπόλοιποι!
Εδώ λοιπόν έχουμε να κάνουμε με ένα "μουτζούρη", που το 2014 θα φτάσει στα 764 εκατ. ευρουλάκια και το ζήτημα είναι ποιος θα μείνει με το "μουτζούρη" στο χέρι, ποιος θα πληρώσει τη λυπητερή που μας φόρτωσε η "πράσινη παράνοια" του Παπανδρέου & της Μπιρμπίλη, όταν είχε ήδη σκάσει η φούσκα των ΑΠΕ στην ισπανία.
Γιατί ναι μεν η τρόικα θέλει να μηδενιστεί το έλλειμμα το 2014, αλλά άντε να βγει η κυβέρνηση και να αυξήσει την τιμή του ρεύματος, αφού την άνοιξη έχει εκλογές για την αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο, σε μια χρονιά που 350 χιλ. νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα, σε μια χρονιά που οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι πάνω από 1,3 δισεκ. ευρώ και συνεχώς αυξάνονται κατά 4 εκατ. ευρώ την ημέρα, σε μια χρονιά που οι δημοσκοπήσεις λένε ότι το success story δεν καταπίνεται εύκολα απ' τον κοσμάκη, σε μια χρονιά που ο λαος παγώνει επειδή δεν έχει φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης, και η κυβέρνηση, σαν μια σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα, λέει "αφού δεν έχετε πετρέλαιο, κάψτε ηλεκτρικό", σε μια χρονιά που για να αντιμετωπίσει την αιθαλομίχλη, που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε με την πολιτική της, λέει στους πολίτες να καίνε ηλεκτρικό.
Και πετάει την καυτή πατάτα ο Βασιλάκος στο ΥΠΕΚΑ το Νοέμβριο για να δώσει λύσεις και απαντάει το ΥΠΕΚΑ στις 27 Δεκεμβρίου (Παρασκευή) ότι ετοιμάζει νομοσχέδιο για οριστική διευθέτηση, που θα βγει σε δημόσια διαβούλευση το 1ο 15νθήμερο του Ιανουαρίου 2014, (αυτό που μας τέλειωσε προχθές και διαβούλευση δεν φαίνεται στις 17/1 στο δικτυακό τόπο του ΥΠΕΚΑ). Και απαντάει η ΡΑΕ, με την 663 απόφαση, (άρον-άρον στις 30 Δεκεμβρίου, Δευτέρα) για να προλάβει και την προθεσμία του νόμου), ότι αναστέλλει μέχρι 28 Φεβρουαρίου τις αυξήσεις, περιμένοντας το νομοσχέδιο και αφήνει ανοιχτές, αλλά απειλητικές, με τον Πίνακα Ι, τις εξωφρενικές αυξήσεις να τις επιβάλλει στην προγραμματισμένη αναθεώρηση του Ιουνίου. Καταλάβατε τώρα γιατί δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση ούτε του Βασιλάκου ούτε του Παπαγεωργίου;
Μόνο που ο φετινός Ιούνιος έχει μια ιδιομορφία: είναι μετά τις ΕΚΛΟΓΕΣ της άνοιξης. ΜΕΤΑ την απομάκρυνση εκ της κάλπης, οπότε ουδέν λάθος αναγνωρίζεται! Ετοιμαστείτε λοιπόν για γενναίο γδάρσιμο τον Ιούνιο! Γιατί μη φανταστείτε ότι ο "μουτζούρης" των 764 εκατ. ευρώ θα πάει στη βιομηχανία, στα συνήθη υποζύγια θα πάει! Το λέει άλλωστε και η ειδική νομοθετική πρόβλεψη του Ν.4123/2013, της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου-Τρόικας: κανένας βιομήχανος πάνω από 1 εκατ. ευρώ το χρόνο και τη διαφορά να την πληρώνουν οι υπόλοιποι!
Μπορεί να μας παραμυθιάζουν μέχρι τότε στα δελτία προπαγάνδας των 8 για τα μεγαλεία της Ελληνικής Προεδρίας, αλλά μην περιμένετε ν' ακούσετε τίποτα για το γδάρσιμο. Οπότε είναι ώρα να δούμε ποιος θα "μαυρίσει" πρώτος: η κυβέρνηση στις κάλπες της άνοιξης ή εμείς απ' το κακό που θα μας βρει τον Ιούνιο; Ή η κοινωνική κατακραυγή για το "μουτζούρη" της "πράσινης" παράνοιας θα γίνει τόσο μεγάλη, που θα βγάλει το λαό στο δρόμο και θα γυρίσουμε και την τελευταία σελίδα της μεταπολίτευσης, ξεκινώντας για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο; 

ΥΓ. Ευχαριστώ το φίλο αναγνώστη που μου επεσήμανε την απόφαση 663 της ΡΑΕ.

 ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr/

Stratfor: Τα γεωπολιτικά «στοιχήματα» του 2014. Στο μικροσκόπιο, ΗΠΑ-Ιράν, Ε.Ε.-Ρωσία, Κίνα, πετρέλαιο


Η Ελλάδα θα παραμείνει από τις πιο ευάλωτες χώρες της Ε.Ε. και το 2014 και ενδέχεται να χρειαστεί και νέα βοήθεια, τονίζει η Stratfor στις ετήσιες προβλέψεις της για το νέο έτος.
Στην ίδια έκθεση γίνεται λόγος για υψηλή ανεργία και κλειστές κάνουλες χρήματος στην Ε.Ε. Επίσης εξετάζεται η νέα ανισορροπία στη Μέση Ανατολή και το φλερτ ΗΠΑ με το Ιράν. Τέλος, επί μέρους ανάλυση γίνεται ξεχωριστά για Τουρκία, Ρωσία και Κίνα.
Σε διεθνές επίπεδο, η πιο σημαντική εξέλιξη το 2014 θα είναι η επαναπροσέγγιση των ΗΠΑ με το Ιράν. Είναι κάτι που η Stratfor είχε προβλέψει πριν από μία δεκαετία, όταν οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφαση να εισβάλουν στο Ιράκ και να ανατρέψουν τον Σαντάμ Χουσεΐν, οδηγώντας τη Βαγδάτη πιο κοντά στην αγκαλιά της Τεχεράνης.
Από τον ιρακινό εμφύλιο πόλεμο μέχρι τον πόλεμο στη Συρία, οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με μια μεγάλη ανισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, ενώ προσπαθούν να μείνουν μακριά από νέες εμπλοκές στον ισλαμικό κόσμο. Τη χρονιά αυτή οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την ισορροπία δυνάμεων, αναπτύσσοντας τη σχέση τους με το Ιράν. Θα είναι μια δύσκολη διαδικασία και θα υπάρξουν στιγμές που η όλη διαπραγμάτευση θα μοιάζει έτοιμη να καταρρεύσει. Ωστόσο, η Stratfor εκτιμά ότι η διπλωματική αποκλιμάκωση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν θα προχωρήσει.
Η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και η ισλαμική επαναστατική φρουρά του Ιράν θα εκφράσουν με διάφορους τρόπους τη δυσαρέσκειά τους για τις συνομιλίες αυτές, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να τις εκτροχιάσουν. Η Τουρκία θα εξελιχθεί σταδιακά στο γεωπολιτικό αντίβαρο του Ιράν, αλλά προς το παρόν είναι αναγκασμένη να διατηρεί καλές σχέσεις με τη Βαγδάτη και την Τεχεράνη, καθώς αντιμετωπίζει τις πολιτικές αναταραχές στο εσωτερικό.
Η Ρωσία γνωρίζει πως η ανάπτυξη της σχέσης των ΗΠΑ με το Ιράν θα φέρει και πάλι τις ΗΠΑ στο κατώφλι της. Συνεπώς, με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα, η Ρωσία θα επικεντρωθεί φέτος στην εδραίωση των κερδών που έχει αποκομίσει στην πρώην σοβιετική περιφέρεια, από τον Καύκασο, στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Η Μολδαβία και η Γεωργία θα έχουν πιθανότατα την ίδια τύχη με την Ουκρανία, καθώς προσπαθούν να προσεγγίσουν την Ευρώπη, ενάντια στις επιθυμίες της Μόσχας.
Η Γερμανία θα προσπαθήσει να θέσει κάποια όρια στη Μόσχα στην κεντρική Ευρώπη, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν γνωρίζει πως το Βερολίνο ανησυχεί περισσότερο να διατηρήσει την ακεραιότητα της ευρωζώνης. Η πόρτα θα είναι ανοιχτή για έναν συμβιβασμό μεταξύ της Μόσχας και του Βερολίνου για μια σειρά ζητήματα, από την Ουκρανία μέχρι τη διαμάχη της Ευρώπης με τη Ρωσία για την ενέργεια.
Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τα μέσα για να αποτρέψει το 2014 μια νέα κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στο δημόσιο χρέος, αλλά η ανεργία θα εξακολουθήσει να είναι ιδιαίτερα υψηλή σε πολλές χώρες και η στρόφιγγα του δανεισμού θα παραμείνει σφιχτή. Οι εντάσεις από την οικονομική κρίση θα γίνουν εμφανείς με τη σταδιακή άνοδο των εθνικιστικών και των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.
Καθώς οι ομάδες αυτές αυξάνουν την επιρροή τους στην Ευρώπη, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η γραφειοκρατία των Βρυξελλών για τη διαχείριση της σημερινής κρίσης και των μελλοντικών θα έρθουν αντιμέτωπες με σοβαρά εμπόδια.
Η ιστορία αυτή είναι γνώριμη για την Κίνα, η οποία αυτήν τη χρονιά εισέρχεται στο πολύ δύσκολο στάδιο της εφαρμογής ενός σχεδίου για την αναμόρφωση της οικονομίας της από ένα εξαγωγικό μοντέλο προς μια πιο ισορροπημένη δομή, που θα ενθαρρύνει την εγχώρια ανάπτυξη.
Η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις θα είναι αναγκαστικά αργή και σταδιακή, καθώς το Κόμμα εξετάζει τους πολιτικούς και κοινωνικούς κινδύνους που απορρέουν από κάθε κίνηση. Με την Κίνα να βλέπει πως είναι αναγκασμένη να προσαρμοστεί πολιτικά, το Κόμμα ενδέχεται να θυσιάσει τη συλλογική διαδικασία λήψης αποφάσεων για μια επιστροφή στο μοντέλο του ισχυρού ηγέτη υπό τον πρόεδρο Xi Jinping.
Η Λιβύη, η Νιγηρία και η Κολομβία επιφυλάσσουν σημαντικές ειδήσεις για τους επενδυτές στην αγορά εμπορευμάτων το 2014. Η Νιγηρία είναι αντιμέτωπη με μια πολύ βίαιη χρονιά εν όψει των εκλογών, ενώ η Κολομβία θα έρθει σε συμβιβασμό με τον FARC. Παρά τις προβλέψεις της αγοράς για την επανεκκίνηση της παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης, θα πρέπει να αναμένονται μεγάλες μεταπτώσεις στην παραγωγή και στις εξαγωγές. Η Τρίπολη θα δώσει μάχη για να ενώσει στρατιωτικές ομάδες, φυλές και τοπικές δυνάμεις για τον περιορισμό των οπλισμένων ομάδων ανταρτών, οι οποίες θα χρησιμοποιήσουν απειλές κατά της ενεργειακής δομής της χώρας για να κρατήσουν τη θέση τους. 

ΠΗΓΗ:exedra.gr

Εγγραφο ντοκουμέντο:Στον Τειρεσία για καθυστέρηση πάνω από 20 ευρώ

Εγγραφο ντοκουμέντο:Στον Τειρεσία για καθυστέρηση πάνω από 20 ευρώ
Αν νομίζατε ότι στην λίστα του Τειρεσία μπαίνουν μόνο όσοι έχουν «κοκκινίσει» είστε βαθιά γελασμένοι. Δυστυχώς μπαίνουν όλοι όσοι έχουν δανειοδοτηθεί και έχουν καθυστερήσει να καταβάλλουν δόσεις που ξεπερνούν το απίστευτο ποσό των....20 ευρώ!!!!
Και αυτό γιατί πέραν της «μαύρης» λίστας, δηλαδή του Συστήματος Οικονομικής Συμπεριφοράς Αθέτησης Υποχρεώσεων (ΣΑΥ) που καταχωρούνται δεδομένα που αφορούν εκτός των άλλων σε καταγγελίες συμβάσεων καρτών, καταγγελίες συμβάσεων χορηγήσεων καταναλωτικής στεγαστικής και επιχειρηματικής πίστης, υπάρχει και το Σύστημα Συγκέντρωσης Χορηγήσεων (Σ.Σ.Χ.) στο οποίο καταχωρούνται δεδομένα που αφορούν σε ενήμερες οφειλές και οφειλές σε καθυστέρηση προερχόμενες από πάσης φύσεως χορηγήσεις προς ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Δυστυχώς αυτό δεν το γνωρίζουν οι περισσότεροι με αποτέλεσμα να βρίσκονται προ εκπλήξεως όταν οι τράπεζες απορρίπτουν αιτήματα τους για έκδοση πιστωτικών καρτών, καταναλωτικών ή άλλων δανείων.
Το παράδειγμα που ακολουθεί και αποδεικνύεται από το έγγραφο, είναι χαρακτηριστικό. Δανειολήπτης, του οποίου συγκεκριμένη τράπεζα του έκανε προσφορά για έκδοση πιστωτικής κάρτας (για άτοκη εξόφληση των τελών κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του), την οποία και αποδέχτηκε, μετά από έλεγχο δεδομένων στο Σ.Σ.Χ, δεν του χορηγήθηκε τελικά.
Η τράπεζα του απάντησε με SMS, ότι: «Σας ενημερώνουμε ότι λόγω ευρημάτων στη βάση δεδομένων της Τειρεσίας Α.Ε. δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στο αίτημα σας». Όταν «αγανακτισμένος» πέρασε εσπευσμένα και έντρομος από την Μασσαλίας 1, που εδρεύει η Τειρεσίας, έκπληκτος ενημερώθηκε ότι επειδή είχε καθυστερήσει να πληρώσει δύο δόσεις των 23 ευρώ, επί συνολικού ποσού 499 ευρώ που είχε δανειστεί μέσω καταναλωτικού δανείου από άλλη τράπεζα, εμφανίζεται στο σύστημα του Τειρεσία. Αυτός ήταν και ο μοναδικός δανεισμός που είχε λάβει εκείνη την περίοδο.
Νίκος Σαμοΐλης
samoilis100@gmail.com
Δείτε το έγγραφο και θα καταλάβετε
 
ΠΗΓΗ:fpress.gr

Νέο show Βρούτση στις πλάτες των Ανέργων


O Υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε χθές στην εκδήλωση της Ναυτεμπορικής και του ΚΕΠΕ τις σοβαρές ενστάσεις του Σύριζα για την αντιμετώπιση του ακανθώδους προβλήματος της ανεργίας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων από την κυβέρνηση ενόψει μάλιστα της προκύρηξης του Πρόγράμματος Εγγύηση για την Απασχόληση των Νέων. Οι ενστάσεις αυτές διατυπώθηκαν αναλυτικά με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν προχθές ο πρόεδρος του Σύριζα-ΕΚΜ και σύσσωμη η ΚΟ του Σύριζα για την ανεργία των νέων. Στη συγκεκριμένη ερώτηση τονίζεται μεταξύ άλλων:

η χρόνια αναποτελεσματικότητα των πολιτικών απασχόλησης (τριπλάσια ποσοστά ανεργίας συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, θλιβερή πρωτιά στα ποσοστά ανεργίας και κινδύνου φτώχειας των νέων, προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων και διεύρυνσης της επισφάλειας της εργασίας,μονομερής προσήλωση στις πολιτικές μείωσης του κόστους εργασίας και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων κτλ.).
η προκλητικά επικοινωνιακή προσέγγιση του προβλήματος από την κυβέρνηση στα πλαίσια αντιστροφής του αρνητικού κλίματος και προσωρινού μετριασμού των στερήσεων που προκαλεί η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία στους ωφελούμενους των προγραμμάτων κατάρτισης, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και επιχειρηματικότητας λίγους μήνες πριν τις προγραμματισμένες εκλογές του Μαΐου.
Τέλος, στην ερώτηση δίνονται ενδεικτικά στοιχεία από την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ, τα οποία αποκαλύπτουν την ανικανότητα της κυβερνητικής γραφειοκρατίας, ενώ τονίζεται η απουσία δημοσιοποίησης ελέγχων και δημοσιονομικών διορθώσεων που βελτιστοποιούν την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Ο Υπουργός Εργασίας επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις αρνείται να απαντήσει στις σοβαρές αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η σχετική συζήτηση της ερώτησης. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη περιφρόνηση των θεσμών, η οποία συνοδεύτηκε από το χθεσινό επικοινωνιακό show του Υπουργού στην ημερίδα της Ναυτεμπορικής και του ΚΕΠΕ. Σε αντίθεση με την επιβεβλημμένη θεσμική παρουσία του Υπουργού στο Κοινοβούλιο, κ. Βρούτσης βρήκε χρόνο να περευρεθεί στην ημερίδα και να δηλώσει περιχαρής ότι σχεδιάζεται η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% και ότι αναμένεται να προκηρυχθούν τους πρώτους μήνες του 2014 προγράμματα συνολικής δαπάνης 350 εκατ. ευρώ.

Όπως όμως τονίζεται και στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα είναι άνθρακες ο θησαυρός του Υπουργείου. Η εισροή των 340 εκατομμυρίων του Προγράμματος Εγγυήσεων για τη Νεολαία στην Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κυβερνητικό άθλο ή το αποτέλεσμα επίπονης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους φορείς διαχείρισης του Προγράμματος και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Με ελάχιστες εξαιρέσεις (π.χ. Δανία, Φινλανδία και Γερμανία) όλες οι χώρες-μέλη της Ένωσης κατέθεσαν σχέδια υλοποίησης Εγγυήσεων για την Απασχόληση των Νέων και τα τα χρήματα που δίνονται στην Ελλάδα προσδιορίζεται από τις επιδόσεις κάθε χώρας στον τομέα της ανεργίας.

Η καταπολέμηση της ανεργίας απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης με σταθερή χρηματοδοτική βάση, συνέργεια και συντονισμό δυνάμεων και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με δράσεις Προγραμμάτων που δεν ανατρέπουν ή δεν θέτουν σε αμφισβήτηση τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας. Όπως τόνισε και ο Καθ. Ρομπόλης στη χθεσινή εκδήλωση μετά τον κύκλο της ύφεσης στην Ελλάδα, η ανεργία πολύ δύσκολα θα διαμορφωθεί κάτω από το 17% μέχρι το 2026, ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ κατά 3,5-4%.

 ΠΗΓΗ:totekmirio.gr/

Με κυρώσεις κατά της Τουρκίας απειλεί το Ιράκ


Το Ιράκ θα προσφύγει στη δικαιοσύνη και θα λάβει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας, του ιρακινού Κουρδιστάν αλλά και ξένων εταιρειών εάν αποδειχθεί ότι εμπλέκονται σε «λαθραίες» εξαγωγές πετρελαίου χωρίς της συγκατάθεση της Βαγδάτης, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας.

Ο Άμπντουλ Καρίμ Λουάιμπι είπε στους δημοσιογράφους ότι η ιρακινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσφύγει εναντίον της Άγκυρας και θα βάλει στη «μαύρη λίστα» όσες εταιρείες εμπλέκονται στη διακίνηση του πετρελαίου το οποίο μεταφέρεται με αγωγούς στην Τουρκία από την περιοχή του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν.

Την περασμένη εβδομάδα η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει η ροή του αργού πετρελαίου στον αγωγό και οι εξαγωγές αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Ιανουαρίου.

Ο Λουάιμπι προειδοποίησε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να διακινδυνεύσει τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες της με το Ιράκ, ύψους 12 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση.

Είπε επίσης ότι η Βαγδάτη ενδέχεται να μποϊκοτάρει τις τουρκικές εταιρείες και να ακυρώσει τις συμβάσεις που έχει υπογράψει μαζί τους εάν προχωρήσει η επιχείρηση εξαγωγής του πετρελαίου.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να κατατεθεί προσφυγή εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης "επειδή επιτρέπει στο Κουρδιστάν να μεταφέρει πετρέλαιο μέσω του αγωγού για τις εξαγωγές χωρίς την έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης",

γεγονός που συνιστά "παραβίαση της συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά την εξαγωγή ιρακινού πετρελαίου μέσω Τουρκίας". 

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Η βελτίωση των όρων και ο “μαγνήτης” για τους μεγάλους ομίλους των πετρελαίων ανοίγουν το δρόμο για το Κατάκολο

Η βελτίωση των όρων και ο “μαγνήτης”  για τους μεγάλους ομίλους των πετρελαίων ανοίγουν το δρόμο για το Κατάκολο
Η υπογραφή των συμβάσεων που θα δρομολογήσουν έρευνες για πετρέλαιο σε νέες περιοχές στη χώρα, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στον τομέα των υδρογονανθράκων, δεν είναι πλέον μακριά. Όλες οι πληροφορίες, τόσο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής όσο και από την αγορά συγκλίνουν ότι μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδας, τα συμβόλαια για τον Πατραϊκό Κόλπο, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο θα έχουν υπογραφεί.

Στον Πατραϊκό Κόλπο, για τον οποίο οι εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ αναφέρονται σε πιθανότητα κοιτασμάτων της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών, προτιμητέος επενδυτής έχει αναδειχθεί η κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, της σκωτσέζικης Petroceltic και της ιταλικής Edison, ενώ για τα Γιάννενα, όπου οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 70 εκατ. βαρέλια, προτιμητέος επενδυτής είναι η EnergeanOil&Gas και η καναδέζικη PetraPetroleum.

Φυσικά αυτές οι εκτιμήσεις για να επιβεβαιωθούν, θα πρέπει να περάσει περίπου μία τριετία σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων, μέσα από επενδύσεις αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντίθετα, πολύ πιο γρήγορα μπορούν να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες από την κατακύρωση του διαγωνισμού για το Κατάκολο, όπου μπορεί μεν το κοίτασμα να είναι μικρό, της τάξης των 4 με 5 εκατ. βαρελιών, ωστόσο είναι επιβεβαιωμένο από παλαιότερες έρευνες σεισμικών τρίτης γενιάς και από γεωτρήσεις.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά έμπειροι γεωλόγοι, το Κατάκολο θα μπορούσε να δώσει πετρέλαιο ακόμη και μέσα στο 2015 και να καταστεί έτσι το πρώτο νέο κοίτασμα που ανακαλύπτεται και παράγει στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια μετά, φυσικά, από τον Κόλπο της Καβάλας. Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να λειτουργήσει ως μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία διαφήμισης και των νέων διαγωνισμών (σχεδιάζονται για την περίοδο 2014-2015) που θα αφορούν περιοχές νοτίως της Κρήτης και της Δυτικής Ελλάδας. ‘Με ένα κοίτασμα από τη Δυτική Ελλάδα να παράγει, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ξένοι όμιλοι θα δουν ακόμη πιο ζεστό από το δεδομένο, ήδη, ενδιαφέρον  για τους νέους διαγωνισμούς και η χώρα μας θα μπει για τα καλά στον διεθνή πετρελαϊκό χάρτη”, μας λέει αρμόδιος παράγων.

Η διαδικασία του «αναγκαστικού γάμου»  προκειμένου να ανατεθεί η σύμβαση από κοινού στην ελληνικών συμφερόντων EnergeanOil&Gas, που έχει τη μοναδική εγχώρια παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας, και την κυπριακή Grekoil, η οποία μέσω άλλης κυπριακής offshoreεταιρείας ελέγχεται από τη νορβηγική Viking, δεν “περπάτησε”. Κι αυτό, από τη στιγμή που εξέλιπε, είτε μετά από αποχωρήσεις είτε μετά από ναυάγιο διαπραγματεύσεων,  η παρουσία σε διεθνή κοιτάσματα επικαλούνταν οι Νορβηγοί και την οποία η Grekoilείχε χρησιμοποιήσει ως απόδειξη εμπειρίας για να διεκδικήσει την περιοχή.

Ωστόσο, στο ΥΠΕΚΑ, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, πέτυχαν να βελτιώσουν σημαντικά τις υποβληθείσες προσφορές, κάτι που ζυγίζει η αρμόδια επιτροπή, η οποία και θα εισηγηθεί στον ΥΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη. Στην υπόθεση του Κατακόλου, τέλους, συνεκτιμάται τόσο το ότι μία ενδεχόμενη ακύρωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού θα οδηγούσε σε μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις – ως τώρα η διαδικασία έχει κρατήσει …δύο χρόνια – όσο και το ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα εκδηλωνόταν και πάλι ενδιαφέρον για ένα τόσο μικρό κοίτασμα. 

ΠΗΓΗ:.newmoney.gr

Γιατί πρέπει να βρούμε πετρέλαιο (και όχι μόνο


Στις 17/1/2014 δημοσιεύθηκε ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στην εφημερίδα Καθημερινή με τίτλο «Γιατί δεν πρέπει να βρούμε πετρέλαιο στην Ελλάδα» (διαβάστε το άρθρο εδώ).
Βασική επιχειρηματολογία του αρθρογράφου αποτελούσε το φαινόμενο «Resource Curse» (Κατάρα των Πλουτοπαραγωγικών Πηγών). Βάσει της ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, μία χώρα πάσχει από την κατάρα των πλουτοπαραγωγικών πηγών εφόσον αποδεδειγμένα διαθέτει πλουτοπαραγωγικές πηγές και ταυτόχρονα πληρεί και τα τρία κάτωθι κριτήρια:
1. το πολιτικό της προσωπικό είναι διεφθαρμένο,
2. οι θεσμοί της είναι ασθενείς λόγω της διαφθοράς, και
3. το πολιτικό της σύστημα είναι πελατειακό (clientelism)
(http://www.energypress.gr/news/Exoryxh-ydrogonanthrakwn-me-biwsimo-tropo).
Είναι όντως αλήθεια πως η Ελλάδα, μέχρις στιγμής, πληρεί τα τρία προαναφερόμενα κριτήρια. Απομένει μόνο να διαπιστωθεί η ύπαρξη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων. Στο παρόν άρθρο μου θα αντιπαραβάλλω ορισμένα επιχειρήματα ώστε να καταδείξω τον  τρόπο με τον οποίο πρέπει και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλους τους ορυκτούς πόρους της χώρας μας (όχι μόνο το  πιθανό πετρέλαιο) χωρίς να κινδυνεύσει η δημοκράτια, και ταυτόχρονα, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του Ελληνικού λαού.
Στην επιστήμη της Διαχείρησης Κινδύνων (Risk Management) είναι γνωστό πως ο κίνδυνος εμπεριέχει δύο βασικά συστατικά: την πιθανότητα και τη σοβαρότητα (του αποτελέσματος). Επίσης υπάρχουν συγκεριμένα στάδια για την ορθή αντιμετώπιση των κινδύνων ώστε αυτοί να μειωθούν όσο το δυνατό περισσότερο εώς και να εξαλειφθούν. Τα στάδια αυτά είναι: η αναγνώριση, η εκτίμηση, η λήψη αποφάσεων, η εφαρμογή των μέτρων και ο επανέλεγχος της απόδοσης των μέτρων.
Ο αρθρογράφος της Καθημερινής αναγνώρισε μόνο τον κίνδυνο για τη δημοκρατία καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «δεν πρέπει να βρούμε πετρέλαιο», αλλά δεν προχώρησε στα επόμενα στάδια αντιμετώπισης των κινδύνων. Δηλαδή: πονάει κεφάλι, κόβουμε πόδι. Δεν προχώρησε στα επόμενα αντιμετώπισης αυτού του κινδύνου. Εφόσον όντως αναγνωρίζεται ο συγκεκριμένος κίνδυνος οφείλει κάποιος να προχωρήσει και στα επόμενα στάδια για τη διαχείριση του κινδύνου.
Η πρόταση πως «δεν πρέπει βρούμε πετρέλαιο» δεν εξαλείφει τον κίνδυνο της διαφθοράς και του πελατειακού χαρακτήρα του πολιτικού συστήματος. Αντίθετα, αυτοί θα παραμένουν, και χωρίς την αναζήτηση του πετρελαίου και των ορυκτών πόρων της χώρας. Η γενεσιουργός αιτία λοιπόν του κινδύνου δεν είναι η πιθανή ύπαρξη πλουτοπαραγωγικών πηγών (αυτό είναι η ευχή για μία χώρα), αλλά το διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό, οι ασθενείς θεσμοί, και ο πελατειακός χαρακτήρας του πολιτικού συστήματος (αυτό είναι η κατάρα για μία χώρα). Αν αυτοί οι πραγματικοί κίνδυνοι εξαλειφθούν, τότε θα μπορέσουμε ως χώρα να αξιοποιήσουμε τους ορυκτούς πόρους μέσα στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης.
Και πράγματι. Στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε πως έχει ξεκινήσει σιγά-σιγά η αντιμετώπιση της διαφθοράς, ενώ ταυτόχρονα, ο πελατειακός χαρακτήρας του πολιτικού συστήματος έχει τρωθεί σημαντικά: π.χ. οι υποσχέσεις για διορισμούς έχουν τελειώσει. Ως χώρα λοιπόν, βρισκόμαστε στο σωστό μονοπάτι για την καταπολέμηση των πραγματικών κινδύνων και την αποφυγή του φαινομένου Resource Curse.
Η κατάρα των πλουτοπαραγωγικών πηγών (Resource Curse) είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι από το παζλ της βιώσιμης ανάπτυξης των ορυκτών πόρων μίας χώρας. Και στη ακαδημαϊκή βιβλιογραφία  έχουν αναπτυχθεί αρκετές προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Μέσα σε ένα μικρό άρθρο είναι αδύνατο να αποδοθεί ολόκληρη η σχετική παγκόσμια βιβλιογραφία. Όποιος όμως θέλει, μπορεί να ψάξει και να τα βρει. Ο εξορκισμός των πλουτοπαραγωγικών πηγών, και η άνευ όρων παράδοση μάις χώρας στη μοιρολατρία δεν είναι ο ορθός δρόμος για την ευμάρεια μίας χώρας. Η μεγάλη εικόνα ωστόσο παραμένει η βιώσιμη ανάπτυξη των ορυκτών μας πόρων, με σεβασμό στο περιβάλλον και στους ανθρώπους ώστε να επωφεληθούν μελλοντικά και οι επόμενες γενιές των Ελλήνων.
Θα χρησιμοποιήσω το ίδιο επιχείρημα που χρησιμοποίησα και σε άλλο άρθρο μου: ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου, η Ακρόπολη, κατασκευάστηκε με τον πλούτο (wealth) που δημιουργήθηκε από την εκμετάλλευση κάποιων ορυχείων (Λαυρίου). Αυτό το γεγονός είναι αδιαμφησβήτητο επιστημονικά. Το μεγαλείο της Αρχαίας Αθήνας ως οικονομικό, φιλοσοφικό, και επιστημονικό μοντέλο, η δημιουργία του περίφημου Αθηναϊκού στόλου και η νίκη των Ελλήνων στους Περσικούς πολέμους στηρίχθηκε στην εκμετάλλευση των ορυκτών της πόρων. Μπορείτε να φανταστείτε τί θα επικρατούσε σήμερα στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο αν δεν νικούσαν πριν 3500 χρόνια οι Έλληνες τους Πέρσες βασιζόμενοι στον πλούτο που παρήγαγαν οι ορυκτοί πόροι των ορυχείων του Λαυρίου; Έχετε σκεφθεί πως το πιο επιτυχημένο παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης ορυκτών πόρων αποτελεί το παράδειγμα των ορυχείων Λαυρίου και της Ακρόπολης; Έχετε σκεφθεί π.χ. το μέγεθος του παγκόσμιου και Ελληνικού πλούτου, υλικού και άϋλου, που έχει παραχθεί, και συνεχίζει να παράγεται διαρκώς τα τελευταία 3500 χρόνια, από την Ακρόπολη; Έχετε σκεφθεί π.χ. πόσες εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί ανά τους αιώνες από την ύπαρξη της Ακρόπολης; Πόσα εκατομμύρια οικογένειες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχουν αποκομίσει έμμεσα ή άμεσα, κάποιο οικονομικό όφελος από την Ακρόπολη;
Για να μην αναφερθώ στο πνευματικό και αρχιτεκτονικό της μεγαλείο το οποίο αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Μήπως δεν υπήρχε διαφθορά στην Αρχαία Αθήνα; Φυσικά και υπήρχε. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την εξόρυξη των ορυκτών του Λαυρίου. Ας χρησιμοποιήσουμε λοιπόν ως φάρο μας και ως παγκόσμιο επιτυχημένο παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης ορυκτών πόρων την Ακρόπολη και ας προχωρήσουμε ως χώρα στην αξιοποίηση των ορυκτών μας πόρων άφοβα. Αν θέλουμε «νέες Ακροπόλεις» πρέπει να βρούμε όλους τους ορυκτούς μας πόρους.
* Ο Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος είναι Διπλ. Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης (M.Eng.) Υπ. Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων 


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ελευθερία του Τύπου: Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη

Katerini News | Κατερίνη | Πιερία
Κορυφαίες στη λίστα είναι οι ίδιες τρεις ευρωπαϊκές χώρες που κυριάρχησαν και το 2012, με πρώτη τη Φινλανδία η οποία επιδεικνύει τον μεγαλύτερο σεβασμό στην ελευθερία του Τύπου. Δεύτερη και τρίτη στη σειρά έρχονται η Ολλανδία και η Νορβηγία.

Το γράφημα από την ετήσια αναφορά της διεθνούς μη-κυβερνητικής, μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης "Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα" για την αξιολόγηση της ελευθερίας του Τύπου παγκοσμίως, αναπαράγει το ανεξάρτητο αμερικανικό ειδησεογραφικό σάιτ, με τον σχολιαστικό τίτλο: «Υποθέτουμε ότι αυτός ο χάρτης θα απαγορευτεί σε κάποιες χώρες».

«Ο Δείκτης της Ελευθερίας του Τύπου που δημοσιεύεται από τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα δεν λαμβάνει υπόψη του το πολίτευμα κάθε χώρας, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι δημοκρατίες προσφέρουν περισσότερη προστασία στην ελευθερία παραγωγής και διάδοσης των ειδήσεων και των πληροφοριών σε σχέση με τις χώρες όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα καταστρατηγούνται», διευκρινίζει ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Κριστόφ Ντελουάρ.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Αυτά είναι άσχημα νέα για τη χώρα μας. Παρότι η κατάσταση παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης -με 16 από τα μέλη της να βρίσκονται στο top-30- το ευρωπαϊκό μοντέλο φαίνεται να ξεθωριάζει καθώς κάποιες χώρες έχουν μείνει στάσιμες ή οπισθοχωρούν.

Περισσότερες πληροφορίες για τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα: www.rsf.org

ΠΗΓΗ: e-go.gr

 ΠΗΓΗ:iefimerida.gr

Τέλος το οικογενειακό επίδομα του ΟΑΕΔ - Ποιοι το χάνουν

Τέλος το οικογενειακό επίδομα του ΟΑΕΔ - Ποιοι το χάνουν
H μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, που σχεδιαζει η κυβέρνηση αναμένεται να επιφέρει και το κόψιμο του οικογενειακού επιδόματος που εισπράττουν από τον ΟΑΕΔ οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ.
Χθες ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες με ορίζοντα το 2016. Όπως είπε, η μείωση αυτή θα επιφέρει μείωση των δαπανών των επιχειρήσεων και τόνωση της ανταγωνιστικότητάς, και αναμένεται να οδηγήσει σε πρόσληψη τουλάχιστον 30.000 ατόμων.
Ωστόσο, σύμφωνα με «Τα Νέα» θέλοντας η κυβέρνηση να αποφύγει, τη μείωση των εισφορών που προορίζονται για τις συντάξεις, σχεδιαζει να μειώσει τις εισφορές για οικογενειακά επιδόματα, στράτευση και ΛΑΕΚ (επαγγελματική κατάρτιση).
«Δεν είναι βέβαιο, αλλά είναι λογικό αν καταργηθούν οι εισφορές να καταργηθούν και οι παροχές» σημείωνε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.
Το οικογενειακό επίδομα αντιστοιχεί σε 8,22 ευρώ το μήνα για όσους εχουν ένα παιδί, σε 24,65 ευρώ για τα δύο παιδιά, σε 55,47 ευρώ για τα τρία παιδιά και συνεχίζει αυξανόμενο, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
Το επίδομα αυτό δίνεται σε όσους εργαζόμενους δεν εισπράττουν αντίστοιχο από τον εργοδότη τους, είτε επειδή δεν το προβλέπει η συλλογική τους σύμβαση, είτε επειδή προβλέπει χαμηλότερο.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι δεν θα καταργηθούν τα επιδόματα τέκνων που χορηγεί ο ΟΓΑ.

 ΠΗΓΗ:imerisia.gr