Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Λίβανος εναντίον πρόθεσης Ισραήλ για μονομερή οριοθέτηση ΑΟΖ

 
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου υποστηρίζει ότι η πρόθεση του Ισραήλ να προχωρήσει σε μονομερή οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων του με το Λίβανο συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου, η μονομερής οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων από το Ισραήλ, δεν θα έχει καμία νομική ισχύ πάνω στο Λίβανο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα naturalgaseurope, τόσο το Ισραήλ όσο και ο Λίβανος διεκδικούν θαλάσσια περιοχή  854 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η διαφορές μεταξύ των δύο χωρών έχουν προκύψει μετά την ανεύρεση σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ

Ο Λίβανος θα ξεκινήσει τον πρώτο γύρο αδειοδότησης στις αρχές του 2015, υποκινούμενο από τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα των σεισμογραφικών ερευνών  που δείχνουν ότι το 45% των υδάτων του Λιβάνου πιθανόν να περιέχουν έως και 95 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Η σύμβαση των ΗΕ του 1982 αναφορικά με το Δίκαιο της Θάλασσας, προνοεί ότι, για την εκμετάλλευση των θαλάσσιων αποθεμάτων,  η αποκλειστική οικονομική ζώνη κάθε χώρας επεκτείνεται κατά 200 ναυτικά μίλια .

Όταν όμως μια χώρα βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από 400 ναυτικά μίλια μακριά από την άλλη (όπως η περίπτωση Κύπρου-Λιβάνου-Ισραήλ), τότε οι κυβερνήσεις πρέπει να διαπραγματευτούν ώστε να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή γραμμή διαχωρισμού των ορίων τους. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση Κύπρου και Λιβάνου.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι κύπριοι κι αμερικανοί αξιωματούχοι επιχείρησαν πολλές φόρες να μεσολαβήσουν για να υπάρξει κατάληξη, κάτι που θα οδηγήσει και σε σταθερότητα στην περιοχή, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε το επιθυμητό αποτέλεσμα

Πάντως, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης εκφράζει μέσω twitter την ελπίδα ότι Ισραήλ και Λίβανος θα καταλήξουν σε συμφωνία , για επιλυθεί ακόμη μια εκκρεμότητα στην περιοχή
 Name
 ΠΗΓΗ:sigmalive.com

Επαναλειτούργησε σημαντική πετρελαϊκή μονάδα στη Λιβύη

Πετρελαιοπηγή
Η κυβέρνηση της Λιβύης επέτυχε την επαναλειτουργία του πετρελαϊκού πεδίου Ελ Σχαράρα δυο μήνες αφότου αντιφρονούντες διαδηλωτές κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις μπλοκάροντας την εξόρυξη πετρελαίου σε αυτό το νότιο πεδίο-κλειδί για την παραγωγή «μαύρου χρυσού» της χώρας, ανακοίνωσε την Κυριακή η κρατική εταιρεία National Oil Corp ( NOC ).

Η επανάληψη της λειτουργίας παραγωγής πετρελαίου σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να αυξήσει τη συνολική πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας στα 600.000 βαρέλια την ημέρα και θεωρείται μια σπάνια επιτυχία για τον πρωθυπουργό Αλι Ζειντάν, ο οποίος προσπαθεί να ξεπεράσει τα προβλήματα με τις καταλήψεις των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από ομάδες πολιτοφυλάκων.

Το μπλοκάρισμα έχει προκαλέσει τη ραγδαία μείωση της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη, η οποία από 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον περασμένο Ιούλιο έχει μειωθεί σήμερα στα 250.000 βαρέλια ημερησίως. Η NOC ελπίζει τώρα να επιτευχθεί η μέγιστη παραγωγή του πεδίου που είναι περίπου 340.000 βαρέλια την ημέρα μέσα σε δύο έως τρία 24ωρα ανέφερε ο εκπρόσωπος της, Μοχάμεντ αλ – Χαράρι.

Η Λιβύη είναι σε διαρκή αναταραχή, καθώς η κυβέρνηση πασχίζει να "χαλιναγωγήσει" τις πολιτοφυλακές που βοήθησαν στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, αλλά διατηρούν τον οπλισμό και καταλαμβάνουν εγκαταστάσεις πετρελαίου ή κυβερνητικά κτίρια κατά βούληση ώστε μετέπειτα να εκφράσουν τις πολιτικές και οικονομικές τους απαιτήσεις.
Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι οι μισθοί των εργαζόμενων στο δημόσιο βρίσκονται σε κίνδυνο, εάν συνεχιστούν οι καταλήψεις πετρελαϊκών εγκαταστάσεων καθώς τα έσοδα από το πετρέλαιο είναι η κύρια πηγή για τον προϋπολογισμό και ζωτικής σημασίας για τη χρηματοδότηση βασικών εισαγωγών τροφίμων όπως το σιτάρι.

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη αυξήθηκε σε 286.164 βαρέλια την ημέρα το Σάββατο, που είναι το υψηλότερο επίπεδο για αρκετές εβδομάδες. Περίπου 140.000 βαρέλια παράγονται από τις εγκαταστάσεις διυλιστηρίων της Ζαουίγια και του Τομπρούκ.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr




Μπάφετ: «Αν τύπωναν δραχμές, δεν θα είχαν χρέος»

Μπάφετ: «Αν τύπωναν δραχμές, δεν θα είχαν χρέος»
Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αμερικανού επιχειρηματία Γουόρεν Μπάφετ, σχετικά με τα πλεονεκτήματα της αυτονομίας μιας χώρας που τυπώνει χρήμα.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Μπάφετ ανέλυε το δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ και στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στη χώρα μας.

«Η Ελλάδα έχασε τη δύναμή της, επειδή δεν μπορούσε να τυπώσει χρήματα. Αν οι Έλληνες τύπωναν δραχμές, θα είχαν, βέβαια, άλλα προβλήματα, αλλά δεν θα είχαν χρέος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να τυπώνουμε τα δικά μας χρήματα, αυτό είναι το κλειδί. Και οι 17 χώρες της Ευρωζώνης μπορούσαν παλιά να τυπώσουν χρήματα, αλλά τώρα έχουν παραδώσει στην Ε.Ε. αυτό τους το δικαίωμα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Εμείς δεν έχουμε αυτό το πρόβλημα, μπορούμε να τυπώνουμε, οπότε η πίστωση είναι καλό πράγμα», τόνισε μεταξύ άλλων.

 ΠΗΓΗ:zougla.gr

ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2002 !!! (video)


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Από το 2002 υπήρχαν απτές ενδείξεις για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων Νοτίως της Κρήτης, όμως κυβέρνηση και ΜΜΕ φρόντισαν να αποκρύψουν το γεγονός! Ξαφνικά, μετά από μια δεκαετία και βρισκόμενοι πλέον ΕΝΤΟΣ Μνημονίου "ανακαλύφθηκε η Αμερική"! Όλοι μιλούν για τα τεράστια κοιτάσματα της Κρήτης και τα μυθικά έσοδα που αυτά πρόκειται να αποφέρουν...
ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

Το Μάρτιο του 2002 όταν ερευνητές του ΙΘΑΒΙΚ (Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης) πραγματοποιούσαν έρευνες για την υποθαλάσσια ζωή Νοτιοδυτικά της Γαύδου, σε μια από τις υπό εξερεύνηση λεκάνες βρέθηκε αργό πετρέλαιο στον πυθμένα, σε βάθος θάλασσας 3500μ. !


Το ιταλικό ερευνητικό σκάφος OURANIA συνέλλεξε δείγμα από τον πυθμένα, "γεμίζοντας" όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι επιστήμονες, το κατάστρωμα με αργό πετρέλαιο! Το σημείο από το οποίο πάρθηκε το πολύτιμο δείγμα, ονομάστηκε DISCOVERY (Ανακάλυψη)! Μια απόρρητη έως τώρα έκθεση με την κωδική ονομασία "ΠΥΘΙΑ", υποδεικνύει στους προσφάτως ενδιαφερόμενους επενδυτές υδρογονανθράκων την περιοχή απ' όπου είχε ληφθεί το δείγμα το 2002 ! 



Δείτε το video και εξάγετε τα δικά σας συμπεράσματα για την 

πολιτική της χώρας μας σχετικά με τους υδρογονάνθρακες
και την πρόθεσή της να τους εκμεταλλευτεί... 
ΠΗΓΗ:kavalaoil.blogspot.gr

Οι αυξημένες εκπομπές (και κατανάλωση) λόγω των αιολικών, είναι μεγαλύτερες από την όποια εξοικονόμηση προκύπτει από τα αιολικά


http://www.marketwatch.com/story/4-reasons-why-environmentalists-are-wrong-about-energy-2014-01-03

Το άρθρο αναφέρεται στις 4 ενεργειακά θέματα που βασανίζουν τους Αμερικάνους:

1.  Εύχεται περισσότερο έλεγχο στις Πολιτείες και λιγότερο από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση (αφορά κυρίως δικαιώματα για εξορύξεις)

2.  Εύχεται αν μην ανανεωθούν οι επιδοτήσεις για τα αιολικά (που εξέπνευσαν). Με το σκεπτικό ότι η αιολική ενέργεια είναι ακριβότερη και επιβαρύνει τους καταναλωτές. Και λέει κάτι που αναφέρω και μεταφέρω εδώ και 2-3 χρόνια:

"Λόγω της μεταβλητότητας της αιολικής ενέργειας, οι συμβατικές θερμικές μονάδες αναγκάζονται να λειτουργήσουν και αυτές μεταβλητά, προσαρμόζοντας την παραγωγή τους σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα για να εξασφαλίσουν την σταθερότητα στο δίκτυο.. Αυτή η "μεταβλητότητα" στις συμβατικές μονάδες είναι αναποτελεσματική [καταναλώνει περισσότερο καύσιμο] και είναι κακή για το περιβάλλον.  Οι αυξημένες εκπομπές από την μεταβλητότητα των συμβατικών, μονάδων φαίνονται να υπερβαίνουν τις εκπομπές που μειώνουν τα αιολικά."

3.  Εύχεται να τελειώσουν οι επιδοτήσεις σε βιοκαύσιμα (βασικά επιδότηση παραγωγών καλαμποκιού).

4.  Εύχεται να κατασκευαστεί ο πετρελαιαγωγός από τον Καναδά προς ΗΠΑ.



Οι ΑΠΕ, γενικά, και τα αιολικά, είναι ασήμαντα ενεργειακά, και ασήμαντα στην ηλεκτροδότηση.  Δηλαδή είναι ασήμαντο ποσοστό στην παγκόσμια ενέργεια. Και σε χώρες όπου έχουν επιδοτηθεί αδρά, δεν έχουν ξεπεράσει τα μονοψήφια ποσοστά στην ηλεκτροδότηση (κλικ στην εικόνα), και αυτό με δυσθεώρητο και εκθετικά αυξανόμενο κόστος.

Και για τα ασήμαντα αυτά ποσοστά που ακριβαίνουν το ρεύμα, δεν εξοικονομούν καύσιμα.  Τα περί εξοικονόμησης χιλιάδων τόνων CO2 είναι απλή εξαπάτηση. Είναι νοητικό κατασκεύασμα. Ναι, όταν λειτουργεί ένα αιολικό, "εγχέει" και αν υπάρχουν πολλά, κάποιες συμβατικές μονάδες (αερίου) μπορούν να μειώσουν την κατανάλωσή τους.  Αλλά ο αέρας δεν είναι σταθερός, και το ρεύμα (ή ο αέρας) δεν αποθηκεύεται.  Όταν δεν φυσάει, οι συμβατικές μονάδες πρέπει να καλύπτουν την ζήτηση.  Η αυξομείωση της αιολικής ισχύος (πάει με την ταχύτητα του αέρα εις την τρίτη δύναμη!) επιβάλει αυξομείωση και στην ισχύ των συμβατικών μονάδων.  Η αυξομείωση σε αυτή την ισχύ είναι σαν την συμπεριφορά μηχανής αυτοκινήτου σε κίνηση πόλης.

Δεν έχω βρει μελέτες με ποσοτικοποίηση αυτού του θέματος. Δηλαδή, πραγματικές μετρήσεις πραγματικών καταναλώσεων που να δείχνουν κάποια εξοικονόμηση καυσίμων. Υπάρχει η εξαιρετική παρουσίαση για την Γερμανική εμπειρία (από όπου προκύπτει μάλλον αύξηση της κατανάλωσης λόγω μείωσης της αποτελεσματικότητας), και της Ιρλανδικής εμπειρίας (που χρησιμοποιεί πολύ αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή) που δείχνει ότι ίσως εξοικονομείται το μισό περίπου καύσιμο από αυτό που αντιστοιχεί στην αιολική "έγχυση". Για κόστος, βέβαια, ούτε κουβέντα...

Εάν η αποθήκευση ήταν εύκολη, απρόσκοπτη, σε μεγάλη κλίμακα, και ανέξοδη, φυσικά και δεν θα ενοχλούσε η μεταβλητότητα. Αλλά δεν είναι. Δεν συμφέρει -- σε χώρες που έχουν νερά...  Ούτε συμφέρει να δεσμεύονται πολύτιμα Η/Υ που χρησιμεύουν για παροχή ισχύος αιχμής για κάλυψη αιολικών. Ούτε υπάρχουν τόσα Υ/Η, ή χώρος για τόσα Η/Υ...

Μπορεί λοιπόν να σας αρέσουν τα αιολικά, αλλά είναι εκ των πραγμάτων ασήμαντα και μάλλον βλαπτικά (αν σας νοιάζει η οικονομία στα καύσιμα).  Εμένα μου αρέσουν οι ...νεράϊδες!



Δείτε και την μελέτη της Ε.ΟΝ... Είναι από το 2005, και έχει προβλέψει το αδιέξοδο.  Βάζοντας περισσότερα αιολικά, επιτυγχάνεται μικρότερο ποσοστό υποκατάστασης της συμβατικής ηλεκτροδότησης. Δείτε, παρακαλώ, τα ποσοστά...  8%, 6%, 4%.  Αλλά ακριβαίνουν εκθετικά το ρεύμα... 

 ΠΗΓΗ:archaeopteryxgr.blogspot.gr