Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ


ΟΑΕΔ: Τα οριστικά αποτελέσματα για 7.400 θέσεις κοινωφελούς εργασίας


Ανακοινώθηκαν από τον ΟΑΕΔ τα οριστικά αποτελέσματα για 7.400 θέσεις ανέργων στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

Τα αποτελέσματα είναι προσβάσιμα στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ, όπου έχει αναρτηθεί ο Oριστικός Πίνακας Κατάταξης Ανέργων και ο Οριστικός Πίνακας Αποκλειόμενων Ανέργων.

Πλέον, οι επιλεγέντες για τοποθέτηση άνεργοι καλούνται να προσέλθουν άμεσα στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2) στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι, προκειμένου να παραλάβουν συστατικό σημείωμα υπόδειξης και να παρουσιαστούν στους φορείς στους οποίους πρόκειται να εργαστούν, για περίπου έξι μήνες.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Συνεχίζεται για 12η ημέρα η απεργία σε τρία από τα πέντε διυλιστήρια της Total στη Γαλλία


Συνεχίζεται για 12η ημέρα η απεργία σε τρία από τα πέντε διυλιστήρια της Total στη Γαλλία, ωστόσο ο κίνδυνος επανάληψης της έλλειψης καυσίμων που σημειώθηκε στις απεργίες που πραγματοποιήθηκαν το 2010, υποχώρησε όταν το προσωπικό στο τέταρτο διυλιστήριο της εταιρείας επέστρεψε στην εργασία του την Κυριακή.
Οι απεργοί, με επικεφαλής το συνδικάτο CGT, απαιτούν βελτιωμένες αμοιβές από την Total, όμως η εταιρεία αρνείται να ξανα-ανοίξει τις διαπραγματεύσεις, αφού άλλα συνδικάτα ενέκριναν τη συμφωνία αυτόν τον μήνα.

Σημειώνεται πως τα τρία διυλιστήρια αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της δυναμικότητας διύλισης πετρελαίου της Γαλλίας.

Η Total δήλωσε πως η απεργία δεν απειλεί την προμήθεια καυσίμων. «Η τρέχουσα κατάσταση δεν δημιουργεί καμία σημαντική δυσκολία στην προμήθεια καυσίμων. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν οι προμήθειες κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. 

ΠΗΓΗ:euro2day.gr

ΚΑΛΑΝΤΑ ΜΠΛΟΥΖ !...


Περπατώντας Χριστουγεννιάτικα στους δρόμους της Αθήνας, σίγουρα δεν πέφτω από τα σύννεφα αλλά μετά βεβαιότητας νιώθω να βουλιάζω σε μια αργόσυρτη σιωπή εν μέσω πολύβουης εορταστικής περατζάδας. Η ατμόσφαιρα δεν σηματοδοτείται πλέον από έκπληξη, σάστισμα, αμηχανία όπως στην αρχή της ύφεσης και την δραματική της εξέλιξη εδώ και πέντε χρόνια. 

Σήμερα αφουγκράζομαι τη βουβή απουσία προσδοκίας από ανθρώπους κατεστραμμένους οικονομικά και υποβαθμισμένους ταξικά. Άνεργους, υποαμειβόμενους, απλήρωτους μισθωτούς, τσεκουρωμένους συνταξιούχους, κλονισμένους εμποροβιοτέχνες και καταρρέοντες μικροεπαγγελματίες. Συναντώ κάθε τόσο ένα τραυματισμένο ανθρώπινο σμάρι που στροβιλίζεται ανάμεσα στην περιθωριοποίηση και την απόγνωση σε ένα τοπίο που μοιάζει να συνδυάζει τη βαλκανική μελαγχολία και μεσογειακή βορειοαφρικανική στέρηση.

Με δυο λόγια, φτώχεια. Όχι σαν αυτή που ξεδίπλωσε ηθικοπλαστικά στις τρυφερές Χριστουγεννιάτικες νουβέλες του ο Ντίκενς. Ούτε, φυσικά, σαν εκείνη που αποτύπωσαν ηθογραφικά οι ντόπιες ασπρόμαυρες φαρσοκωμωδίες του 60. Δεν πρόκειται πια για το ελπιδοφόρο «θαύμα» που έκανε τον εύπορο σπαγκοραμμένο να ανοίξει το πουγκί του για να φέρει την ευτυχία στο εορταστικό τραπέζι φτωχών και πλουσίων. Δεν αναχωνεύει πλέον τη φτωχική αυλή με τις κληματαριές και τα γεράνια όπου η συμπόνια και η αλληλεγγύη στηριζόταν στη αθώα προσδοκία της μεταφοράς της σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, χάρη στη καλή τύχη, το πλούσιο γάμο, την επιδέξια ματσαράγκα. 

Δυστυχώς η νέα φτώχεια, όσες τέχνες κι αν κατεργάζεται, είναι μασίφ σαν μπρούτζινο μαγκάλι. Είναι η ασφυκτική αποψίλωση τής υλικής και ψυχολογικής κανονικότητας του μόλις πρότερου βίου, δίχως χαραμάδες αναπνοής. Και έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί απειλή. 

>>>Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο...
Ξεδιπλώνεται ήδη θλιβερά αποκρουστική στις νέες φτωχογειτονιές που παραμυθιάζονταν μέχρι πρότινος ότι ήταν μικροπλούσιες. Περιέχει την τρομακτική ανεργία , το σποραδικό μεροκάματο, την ευκαιριακή ψευτοδουλειά, τον αποκλεισμό των νέων, τον ξενιτεμό. Προσθέτει την ανάλγητη λεηλασία των αδυνάτων στερώντας τους, δημόσιες παροχές, ασφάλεια, υγεία, παιδεία, υποδομές, βοήθεια για τους άπορους. Και αφαιρεί κάθε σχέδιο, σκοπό, πίστη, ελπίδα απόδρασης από την αχρειότητα και τη δυστυχία πλασάροντας φόβο και ηττοπάθεια. Πολύ απλά, οι δράστες της φτωχοποίησης της μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού περιγράφουν τη φτώχεια σαν μια αναπόδραστη , σχεδόν καταναγκαστική, κακή μοίρα. Την οποία δεν αποκλείουν να χειροτερεύσει. Γι αυτό απαιτούν υπομονή, πειθαρχία και καρτερία-αν όχι νέες θυσίες

Ωστόσο η φτώχεια, ζοφερή και καθόλου συγκυριακή, δεν είναι το αποτέλεσμα μιας στραβής που «έκατσε» αναπάντεχα στη χώρα. Είναι συνέπεια της αιματηρής λιτότητας και της νοοτροπίας των αμείλικτων ακρωτηριασμών που της αποστερεί την δυνατότητα επιβίωσης. Δεν είναι μόνο οι διαρκείς και επεκτεινόμενες περικοπές, δεν είναι το αέναο χαράτσωμα των άλλοτε μικρομεσαίων που ξηλώνει το όποιο κεκτημένο δίχτυ ασφαλείας. Είναι το ξεθεμελίωμα της αξιοπρέπειας μπροστά στο συστημικό αποκλεισμό ενός συρρικνωμένου μέλλοντος.

Γιατί πίσω από τους ζαρωμένους πολίτες που περιδιαβαίνουν με άδεια χέρια την εθιμοτυπική εορταστική αγορά, τη στερημένη καθημερινότητα των παγωμένων νοικοκυριών, τα όλο και περισσότερα μαγαζιά με τα κατεβασμένα ρολά, κρύβονται ανθρώπινα δράματα, προσωπικοί αφανισμοί, ψυχολογικές ήττες και υλικές καταστροφές που καμιά στατιστική δεν μετράει με αριθμούς. Και προφανώς στη πλειονότητα τους αυτές οι περιπτώσεις μη εξόφθαλμης πενίας δεν βρίσκονται στην ουρά των συσσιτίων της Αρχιεπισκοπής, στις λίστες απορίας των Δήμων, στις εκδηλώσεις ανακούφισης των δικτύων αλληλεγγύης. Καταχωνιάζουν τις επώδυνες δυσχέρειες, κρύβουν την οριακή φτώχεια, ντρέπονται για την οικονομική τους κατακρήμνιση με τρόπο που έχει ήδη κονιορτοποιήσει την εμπιστοσύνη τους προς τις πολιτικές ελίτ που τους κατάντησαν κοινωνικά απόβλητους. Και αυτή την αποστροφή δεν τη πιάνει καμία δημοσκόπηση... 

Βασίλης Πηλός

ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

Θα κλείνουν τις λιγοστές βιομηχανίες για να μειώσουν την αιθαλομίχλη του Στουρνάρα


Ως μέτρο  κατά της αιθαλομίχλης του Στουρνάρα μελετά η κυβέρνηση  το Περιορισμό της παραγωγής βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων κατά 30%.

Σειρά μέτρων ενάντια στη ρύπανση από τζάκια και σόμπες προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση που πρόκειται να δημοσιευθεί άμεσα στο ΦΕΚ. Τον κώδωνα του κινδύνου από το τοξικό «νέφος» κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Τη διάθεση 51,5 εκ. ευρώ για πετρέλαιο θέρμανσης σε νοσοκομεία, σχολεία και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, περιορισμούς στην κυκλοφορία, κλείσιμο σχολείων και κεντρικών θερμάνσεων, καθώς και μείωση της βιομηχανικής/βιοτεχνικής δραστηριότητας, τις ημέρες αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τζάκια, σόμπες κλπ. προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που πρόκειται να δημοσιευθεί άμεσα στο ΦΕΚ.

Ακολουθούν δυο υπουργικές αποφάσεις, του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου για δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για διπλάσιο αριθμό ημερών από τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης και τη χορήγηση έκπτωσης 70 % στο ρεύμα για τις δομές αλληλεγγύης.

Και οι αποφάσεις αυτές είναι προς δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Η ΚΥΑ αφορά το σχέδιο δράσης για την βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ τα μέτρα κλιμακώνονται ανάλογα με το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενεργοποιούνται με απόφαση του ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα και των κατά τόπους περιφερειαρχών στην υπόλοιπη χώρα και περιλαμβάνουν, όταν τα σωματίδια ξεπερνούν τα 150 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Συστάσεις προς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να αποφεύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους και τη σωματική άσκηση, ιδίως σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

-Διακοπή λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων.

-Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών.

- Ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18 βαθμούς για κεντρικές θερμάνσεις και κλείσιμο της κεντρικής θέρμανσης σε κτίρια του Δημοσίου (με εξαιρέσεις για νοσοκομεία κλπ.)

- Περιορισμό της παραγωγής βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων κατά 30%.

- Απαγόρευση κυκλοφορίας για πετρελαιοκίνητα οχήματα, σχολικά λεωφορεία και ΙΧ σε συγκεκριμένες περιοχές που θα ορίζονται κατά περίπτωση, με εξαίρεση τις βασικές οδικές αρτηρίες.

Με την απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη που ακολουθεί, θα δίνεται δωρεάν ρεύμα (εκτός από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις για δίκτυα κλπ.) στους δικαιούχους του ΚΟΤ για διπλάσιο αριθμό ημερών από τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης, ούτως ώστε οι συγκεκριμένοι πολίτες να χρησιμοποιούν κλιματιστικά, ηλεκτρικά σώματα κλπ. αντί για σόμπες και τζάκια.

Τέλος η απόφαση του υφυπουργού θεσπίζει νέα κατηγορία κοινωνικού τιμολογίου, το Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης για τις κοινωνικές δομές εκκλησίας, Δήμων κλπ. (π.χ. συσσίτια, φαρμακεία κλπ.) που θα είναι φθηνότερο κατά 70 % σε σχέση με το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Παράλληλα, ο ΙΣΑ τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων προφύλαξης απο το τοξικό «νέφος» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Με βάση την εξέλιξη των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας τα τελευταία 24ωρα, στο Μαρούσι και το κέντρο της Αθήνας η αιθαλομίχλη ξεπέρασε το όριο επιφυλακής, ενώ το πλησίασε σε Πειραιά και Λυκόβρυση. Αυξημένες ήταν οι τιμές σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Βόλο.

Πληροφορίες: AMΠE

ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Süddeutsche Zeitung: Η ελληνική κρίση αισθητή και στον ατμοσφαιρικό αέρα


Η ποιότητα του αέρα στις ελληνικές μεγαλουπόλεις έχει επιδεινωθεί δραματικά, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια. Βασική αιτία της επιδείνωσης θεωρείται η φτώχεια ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης.
Οι οδυνηρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που σοβεί στην Ελλάδα γίνονται πλέον ιδιαίτερα αισθητές και στον ατμοσφαιρικό αέρα. Όπως επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου στη διαδικτυακή της έκδοση, «η ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί δραματικά τα προηγούμενα χρόνια, τουλάχιστον στις μεγαλουπόλεις».
Αυτό κατέδειξε έρευνα ομάδας επιστημόνων του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια με επικεφαλής τους καθηγητές Κωνσταντίνο Σιούτα και Άριαν Σαφάρι. Τα στοιχεία που συνέλεξαν δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science & Technology.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, «οι επιστήμονες είχαν συλλέξει επανειλημμένα δείγματα αέρα το χειμώνα του 2012 αλλά και στην αρχή του φετινού χειμώνα, διαπιστώνοντας κατά την ανάλυση ότι ειδικά η συγκέντρωση μικροσωματιδίων έχει αυξηθεί κατά 30% σε σύγκριση με το διάστημα πριν από το ξέσπασμα της κρίσης».
Διευκρινίζεται ότι «αυτά τα στοιχεία, με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρομέτρων (που αντιστοιχεί περίπου σε 1/30 της διαμέτρου μίας τρίχας), θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία, επειδή εισχωρούν βαθιά στους ιστούς των πνευμόνων. Μπορούν να προξενήσουν παθήσεις στην καρδιά και το αναπνευστικό σύστημα.
Ανησυχητικές τιμές καρκινογόνων ουσιών
Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Σιούτας, σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, εξηγεί ότι «οι άνθρωποι θέλουν να ζεσταθούν, παλεύουν με την υψηλή ανεργία και τα αυξανόμενα έξοδα για καύσιμα». Αποτέλεσμα αυτών είναι -σύμφωνα με τον έλληνα καθηγητή- ότι προχωρούν στην καύση χαμηλής ποιότητα υλικών, όπως ξύλου και σκουπιδιών. Ως εκ τούτου, η συγκέντρωση μικροσωματιδίων έχει αυξηθεί από 26 σε 36 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Η SZ επισημαίνει ότι «η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά το όριο των 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβ.μ. για αυτά τα επιβλαβή στοιχεία. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι η συγκέντρωση οργανικών ουσιών στον αέρα έχει αυξηθεί κατά δύο έως πέντε φορές. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και καρκινογόνες ουσίες, όπως πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες».
(Deutsche Welle) 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΠΕ Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το Αγωνιστικό Μέτωπο  προβάλλει συγκεκριμένους άξονες για την υπογραφεί της ΕΣΣΕ για το  2014 καλώντας όλους τους εργαζόμενους του Σωματείου να την κάνουν δική τους υπόθεση, υπόθεση διεκδίκησης και πάλης.
Σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε μία γενικευμένη επίθεση της  κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ που έχουν ως στόχο την ανατροπή των ΣΣΕ, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και γενικότερα των εργασιακών σχέσεων. Παράλληλα φορτώνοντας την κρίση στις πλάτες μας  επιδιώκουν  να εξασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα, την κερδοφορία και όλα αυτά αυξάνοντας τον βαθμό εκμετάλλευσης και χτυπώντας το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.
Στόχος τους είναι η κατάργηση του σταθερού κατωτάτου μεροκάματου και μισθού,   μείωση των συντάξεων με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αύξηση του χρόνου εργασίας.
Με τη δέσμευση του μνημονίου και δανειακών συμβάσεων προωθείται ουσιαστικά κατάργηση της Εθνικής Γενικής Σύμβασης Εργασίας, των κλαδικών συμβάσεων. Ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ θα καθορίζεται με νόμο από την κυβέρνηση.
Οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές καθώς εκτός από τη μείωση του μισθού και του ημερομισθίου θα έχουμε μείωση σε σημαντικό βαθμό  των συνολικών ετησίων Οι μειώσεις αυτές πλήττουν και εμάς καθώς η ΕΓΣΣΕ αποτελεί τη βάση για την κλαδική και επιχειρησιακή σύμβαση.
Σε αυτή την επίθεση τα ΕΛΠΕ δεν είναι αμέτοχα. Η Διοίκηση των ΕΛΠΕ πρωταγωνιστεί  μαζί με την διοίκηση του ΣΕΒ.
Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η εργοδοσία θα επιδιώξει να αυξήσει τον βαθμό εκμετάλλευσης στα ΕΛΠΕ μειώνοντας τα μεροκάματα, αυξάνοντας τον χρόνο εργασίας  προσαρμόζοντας το στις συνθήκες της αγοράς.
Η  υπογραφή  της προηγούμενης σύμβασης πανηγυρίστηκε από την πλειοψηφία του σωματείου  και χειροκροτήθηκε αλλά από τότε μέχρι σήμερα  το εισόδημα των εργαζομένων συνέχεια  μειώνεται καθώς πέρα από τις μειώσεις στη σύμβαση υπάρχει  και πρόσθετη αφαίμαξη από τα νέα φορομπηχτικά μέτρα, την αυξανόμενη ακρίβεια, την ανατροπή όποιου δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα απέμεινε στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια, αλλά και με τις αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Σαν Αγωνιστικό Μέτωπο θεωρούμε πως για να διατηρηθεί η αγοραστική δύναμη μας,  να μην έχουμε περεταίρω χτύπημα στο εισόδημα μας πρέπει να διεκδικούμε αυξήσεις  από την κυβέρνηση  αλλά και από τους εργοδότες. Δεν θεωρούμε πως ανήκουμε στα ρετιρέ. Αντίθετα καθώς χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά απαιτούμε βελτίωση των αποδοχών μας και των συνθηκών εργασίας.
Τόσες δεκαετίες η εταιρεία στις πλάτες έχει βγάλει αμύθητα κέρδη. Δεν θα πληρώσουμε εμείς τη δική τους κρίση και τη  δήθεν «χασούρα» μιας χρονιάς.
Στην ΕΣΣΕ που είχε υπογραφεί  το 2011 με την οποία είχαμε διαφωνήσει ένας από τους βασικούς λόγους ήταν ο διαχωρισμός  των εργαζομένων σε νέους και παλαιούς και  υπογραφή της σύμβασης σε βάρος των νέων εργαζόμενων.
Θεωρούμε απαράδεκτο τον διαχωρισμό σε νέους και παλιούς  και ζητάμε  επαναφορά των κλιμακίων ένταξης των νέων εργαζομένων, κατάργηση  και όλων των άλλων  αδικιών εις βάρος των νέων εργαζομένων ( π.χ. κατάργηση της ποσόστωσης 60,80 Groupama κλπ)
Επαναφορά του χρονοεπιδόματος έχει τη σημασία του για αυτόν ακριβώς τον λόγω.
Το θέμα ζωής, υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων αποτελεί ζήτημα πρώτης γραμμής.
Η βελτίωση των μέτρων υγιεινής και  της ασφάλειας στην εργασία σημαίνει μέτρα προστασίας της ζωής μας, εκμηδένιση επαγγελματικού κινδύνου, βελτίωση της ποιότητας της ζωής.
Για εμάς κριτήριο  δεν μπορεί να είναι άλλο παρά από την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών με πρώτη προτεραιότητα την ίδια τη ζωή .
Στόχος πάλης σε αυτή τη σύμβαση πρέπει να γίνει η μείωση του χρόνου εργασίας σε 38 ώρες. Η  Δήλωση του Κωστόπουλο πως με την προηγούμενη σύμβαση η εταιρεία κέρδισε μας προκαλεί γιατί πέρα από χρήματα που χάσαμε τα εξαντλητικά ωράρια έχουν επιβαρύνει τη ζωή μας.
Απαίτηση μας πρέπει να είναι η μονιμοποίηση των εργολαβικών συναδέλφων  που καλύπτουν πάγιες θέσεις εργασίες.
Για εμάς τους εργαζόμενους δεν μπορεί να μπαίνει κριτήριο στην υπογραφή για σύμβαση η δήθεν ανταγωνιστικότητα της εταιρεία η «αξιοκρατία»  και ανταγωνιστικότητα με εργαζομένους πολλών κατηγοριών.
Τέλος είναι σίγουρο πως η εταιρεία  θα επιδιώξει περαιτέρω μειώσεις, κατάργηση ειδικοτήτων με τη μεταφορά τους σε εργολάβους, θα εκβιάζει με ατομικές συμβάσεις  και θα προσέρθει στις διαπραγμάτευσης  αξιοποιώντας το συμβιβασμό και την ηττοπάθεια που εδώ και χρόνια καλλιεργούνται.
Για αυτό η  μάχη της Σύμβασης πρέπει να δοθεί  με οργάνωση των εργαζομένων (ενημέρωση, συγκεντρώσεις, συνελεύσεις) και με πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων.




ΕΛΠΕ:Ανακοίνωση Υπογραφής Σύμβασης ΔΕΣΦΑ

Μετάβαση στην κεντρική σελίδα
Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ A.E. ανακοινώνει ότι υπέγραψε σήμερα, 21 Δεκεμβρίου 2013, μαζί με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), τη συμφωνία πώλησης για το 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ (35% ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ – 31% ΤΑΙΠΕΔ) στην εταιρεία SOCAR, αντί €400εκ. Το ποσό που αντιστοιχεί στη συμμετοχή της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ ανέρχεται σε €212εκ.

Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της εγκρίσεώς της από τις αρμόδιες εθνικές και Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

 ΠΗΓΗ:hellenic-petroleum.gr

Ρωσία: Ξεκίνησε η παραγωγή πετρελαίου της Gazprom στην Αρκτική


Το Prirazlomnoye, το  πρώτο ρωσικό υπεράκτιο πεδίο στην Αρκτική, έχει αρχίσει την παραγωγή πετρελαίου, ανακοίνωσε η Gazprom την Παρασκευή.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για το πεδίο όπου είχαν συλληφθεί το Σεπτέμβριο οι ακτιβιστές της Greenpeace μετά από σχετική διαμαρτυρία που είχαν πραγματοποιήσει.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη έχει υπάρξει καθυστέρηση μίας δεκαετίας στην αξιοποίηση του πεδίου καθώς αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ενεργειακά projects, θεωρούμενο επικίνδυνο για το περιβάλλον. 
«Γίναμε οι πρωτοπόροι στην ανάπτυξη της ρωσικής Αρκτικής», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού ομίλου, Alexei Miller.
Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει δηλώσει ότι τα υπεράκτια κοιτάσματα στην Αρκτική είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. 

ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Μέρκελ: Αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ θα βγαίναμε όλοι


Αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη, τότε όλα τα μέλη της νομισματικής ένωσης θα ακολουθούσαν την ίδια πορεία σε «μεταγενέστερο χρόνο». Αυτό φέρεται να δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής στις 19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη Le Monde.

Η γαλλική εφημερίδα, επικαλούμενη συνομιλίες που έχει στη διάθεσή της μεταδίδει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος αναφερόμενη στην Ελλάδα και στις αποφάσεις που ελήφθησαν για το μέλλον της  φέρεται να είπε ότι « «Συζητήσαμε για το αν η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από τη ζώνη του ευρώ και πιστεύω πως εάν αυτό είχε συμβεί, θα έπρεπε όλοι μας να την εγκαταλείψουμε σε μεταγενέστερο χρόνο».

Σύμφωνα πάντα με τη Le Monde, η Μέρκελ φέρεται να τόνισε ότι όσο εκείνη παραμένει καγκελάριος της Γερμανίας, θα βοηθάει όλο τον κόσμο προειδοποιώντας ωστόσο πως δεν είναι βέβαια αν θα μπορούσε να πράξει ανάλογα δεύτερη φορά, εξαιτίας της αντίδρασης των Γερμανών πολιτών. «Αυτό μπορεί να εκτροχιαστεί σε κάποιο σημείο» πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

«Ακατάσχετο» για μισθούς έως 1.500 ευρώ και για οφειλές κάτω από 500 ευρώ

«Ακατάσχετο»  για μισθούς έως 1.500 ευρώ και για οφειλές κάτω από 500 ευρώ
Άμεσα αποτελέσματα από τη διερεύνηση κάθε είδους λίστας με φοροφυγάδες, όπως για τη λίστα Λαγκάρντ, Λουξεμβρούργου κλπ, ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ο πρωθυπουργός.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κύριος Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή για άμεση επιτάχυνση της διαδικασίας ελέγχου για τα εμβάσματα της τριετίας 2009-2011 με σκοπό, όπως ανέφεραν αρμόδιοι παράγοντες,  να κάνει «σημαία» της η κυβέρνηση την μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι μέσα σε περίπου 1 μήνα αυξήθηκαν τα πρόσωπα της Λίστας Λαγκάρντ στα οποί ασκήθηκε προληπτικός έλεγχος, από μόλις 2 σε 44. Αν και δεν έχουν προκύψει άμεσα αποτελέσματα, φαίνεται έτσι πλέον ότι ο μηχανισμός που στήθηκε για το σκοπό αυτό λειτουργεί, αλλά αναμένεται να ενταθούν ακόμα περισσότερο όι έλεγχοι τις επόμενες εβδομάδες και τους πρώτους μήνες του 2014.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκαν, ακόμη, τα εξής:

·                Η αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων από το όριο των 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ

·                Η προστασία των μισθοδοτικών λογαριασμών από την κατάσχεση θα διευρυνθεί χρονικά από το ένα 24ωρο στη μία εβδομάδα από τη στιγμή που θα εκδοθεί η εντολή. Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα μπαίνει ο μισθός στον λογαριασμό, καμία κατάσχεση δεν θα γίνεται αν δεν περάσει τουλάχιστον 1 εβδομάδα, ακόμα και αν το τρέχον υπόλοιπο ξεπερνά τα 1.500 ευρώ.

·                Με νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα γίνονται πλέον κατασχέσεις για οφειλές έως 500 ευρώ.  Η ρύθμιση αφορά και μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες κλπ.

Επίσης, συζητήθηκαν θέματα προετοιμασίας ενόψει έλευσης της τρόικας.

 ΠΗΓΗ;.newmoney.gr

Πτώση για το πετρέλαιο στα 98,91 δολάρια το βαρέλι

Πτώση για το πετρέλαιο στα 98,91 δολάρια το βαρέλι
To αργό παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε πτώση 0,4% ή 41 σεντς για να κλείσει στα 98,91 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο κατέγραψε μικρή αρχική αντίδραση στα δεδομένα που έδειξαν πως οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,5% τον Νοέμβριο, ξεπερνώντας την αύξηση κατά 0,2% στο προσωπικό εισόδημα. Το ποσοστό των δαπανών ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν τα έσοδα να αυξηθούν κατά 0,4%.

 ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι


Στις 21/12/2013 πραγματοποιήθηκαν δύο συνεχή Γενικά Συμβούλια στο Αμφιθέατρο των ΒΕΑ. Τα θέματα ήταν η Τροποποίηση δύο άρθρων του Κανονισμού Λειτουργίας του ΤΑΑΤ και η ψήφιση του Διεκδικητικού Πλαισίου της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Όσον αφορά την Τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας του ΤΑΑΤ, έπειτα από την επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε από όλες τις πλευρές, υπερψηφίσαμε την Εισήγηση της Εκτελεστικής, αφήνοντας ουσιαστικά τις αποφάσεις στο Δ.Σ. του ΤΑΑΤ. Από την άλλη, οποιαδήποτε δυσλειτουργία προκύψει, τα αρμόδια όργανα μπορούν να δώσουν λύση με νέα συνεδρίαση.

Για το Διεκδικητικό Πλαίσιο η θέση μας για οποιοδήποτε  διεκδίκηση από πλευράς Σωματείου ήταν να υπάρξει μια κοινή συμφωνία, αν είναι δυνατόν από όλους, που θα ενδυναμώνει την θέση μας και θα αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας. Με αυτό το σκεπτικό προσήλθαμε στο Γενικό Συμβούλιο του ΠΣΕΕΠ, καταθέσαμε την πρότασή μας για το Διεκδικητικό Πλαίσιο της ΕΣΣΕ και με ειλικρινή διάθεση για σύγκληση απόψεων και όχι για στείρα αντιπαράθεση, τοποθετηθήκαμε  στην πρόταση της Εκτελεστικής.

Τα σημεία που εκφράσαμε την αντίθεσή μας ήταν:

  • Ίδρυση Επαγγελματικού Ταμείου
      
Οι μελέτες για την ίδρυση του Επαγγελματικού Ταμείου έχουν ψηφιστεί στις ενέργειες για την τριετή δράση του ΠΣΕΕΠ. Είναι ένα σοβαρότατο θέμα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και εκτιμούμε ότι δεν έπρεπε να είχε θέση στο Πλαίσιο της ΕΣΣΕ. Είναι άλλωστε κάτι που εντάσσεται κυρίως στον Εσωτερικό Κανονισμό, οι Παρατάξεις έχουν πάρει απόφαση να γίνει Διαπαραταξιακή Επιτροπή που θα εξετάσει αν είναι συμφέρουσα ή όχι η ίδρυση του Ταμείου και σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα κληθούν με την ψήφο τους να το επικυρώσουν.      

  • Αναβάθμιση Οργανογράμματος Φύλαξης
      
Είναι πάγια θέση μας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εμπλέκονται τα Οργανογράμματα με την διεκδίκηση όρων μιας Σύμβασης.  Είναι μια πρακτική που γεννά πολλούς κινδύνους και μπορεί
να λύσει ένα πρόβλημα σε ένα χώρο αλλά να ανοίξει παράλληλα τους ασκούς του Αιόλου για  περισσότερους.  Κάναμε την πρόταση για αναδιατύπωση της συγκεκριμένης διεκδίκησης χωρίς την επίμαχη φράση και μας βρίσκει σύμφωνους η τελική διατύπωση όπως προέκυψε.





  • Διορθωτικές ρυθμίσεις για αποκατάσταση προβλημάτων αναγνώρισης προϋπηρεσιών με επαναφορά στο άρθρο 3 παράγραφος 1 της ΕΣΣΕ 2009 - 2010 
        
Οι προϋπηρεσίες των νέων, κυρίως, συναδέλφων είναι ένα ζήτημα που πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να δοθεί μια λύση.  Και πράγματι πρέπει να ανατρέξουμε σε επιτυχημένα μοντέλα προηγούμενων ΕΣΣΕ. Και εδώ, μετά την τροποποίηση της φράσης και την απαλοιφή της χρονολογίας από πλευράς Εκτελεστικής, δεν έχουμε λόγους να διαφωνήσουμε.

Το αξεπέραστο σημείο αντιπαράθεσης το οποίο για εμάς αποτελεί και τον κύριο λόγο που δεν υπερψηφίσαμε το Διεκδικητικό Πλαίσιο είναι η άρνηση από πλευράς Εκτελεστικής για διεκδίκηση  ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ.
  
Η στάση που κρατήσαμε καθ' όλη την διάρκεια του Γενικού Συμβουλίου δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για παρερμηνείες.  Επιχειρηματολογήσαμε, αντιπαρατεθήκαμε, επισημάναμε και έγιναν δεκτές οι θέσεις μας, αποδεχθήκαμε και εμείς με την σειρά μας πράγματα.  Όμως δεν νοείται για εμάς, να ξεκινάει Διεκδίκηση για Σύμβαση - ένα από τα σημαντικότερα Συνδικάτα της Χώρας - χωρίς τον όρο ''γενική αύξηση'' στο Πλαίσιο του. Ένα Συνδικάτο που πρέπει να αποτελεί φωτεινό πυλώνα για όλους τους εργαζόμενους της Χώρας δεν απεμπολεί με τόση ευκολία την φιλοσοφία της γενικής αύξησης. Οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ σύμφωνα και με τα έντυπα ΔΙΑΣ της εταιρείας, εργάστηκαν πλέον του 100% των δυνάμεων τους. ΠΡΕΠΕΙ να ανταμοιφθούν ! Εκεί ήταν και η διαφωνία μας με την Πρόταση της Εκτελεστικής, έπρεπε να υπάρχει ένα Πλαίσιο με θετικό πρόσημο και όχι μίζερο και φοβικό.  Όσο για την τραγική μορφή του ''Γραμματέα'' του ΠΣΕΕΠ που με την τοποθέτησή του προσπάθησε να μας πείσει ότι η μηδενική αύξηση στην ουσία είναι αύξηση γιατί έχουμε αποπληθωρισμό μας θύμισαν το θρυλικό πια της κυβέρνησης Μητσοτάκη 0+0=14.
Δεν μπορούμε να φανταστούμε αν ήταν από την πλευρά της Εργοδοσίας τι θα μας έλεγε !!!!
Ένα έχουμε να πούμε Ντροπή !

Τα μικροπολιτικά παιχνιδάκια όμως της κύριας Παράταξης του Προεδρείου, που ενώ ο Πρόεδρος αρχικώς συμφωνεί στη λογική της γενικής αύξησης - χωρίς να την πιστεύει - όπως ο ίδιος ανέφερε αλλά στη λογική να υπάρξει ομόφωνη ψήφιση του Πλαισίου, ανατράπηκε από την ίδια την Παράταξή του με την αλαζονική δικαιολογία ότι ήταν προεκλογική μας δέσμευση !!!!!!!
Τελικά υποτιμούν την νοημοσύνη των εργαζομένων και δεν πείθουν ούτε μικρά παιδιά.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ξεκινάμε έναν αγώνα κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες, φρόντισαν γι΄ αυτό οι δουλοπρεπείς που μας κυβερνούν, ώστε η Εργοδοσία να έχει ισχυρά όπλα στη φαρέτρα της. Όλοι όσοι εκτεθήκαμε και μας εμπιστεύτηκαν οι εργαζόμενοι, το γνωρίζαμε αυτό.  Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, κάτω από οποιουσδήποτε όρους. Πρέπει να εμφυσήσουμε τον παλμό του αγώνα στο σύνολο των εργαζομένων, να ενημερώνουμε για τα πάντα και να είμαστε όλοι αποφασισμένοι για αντίσταση διότι τα πράγματα δεν αλλάζουν μαγικά ή μηχανικά.

Το ΣΚΕΕΠ με αίσθημα ευθύνης θα είναι θεματοφύλακας των συμφερόντων των εργαζομένων.