Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Η Ιταλία καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις με το ''Barbaros''


Στο πλευρό της Κύπρου για να σταματήσουν όλες οι προκλήσεις στην περιοχή στέκεται η Ιταλία, όπως δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της χώρας Μάριο Μάουρο, σημειώνοντας παράλληλα ότι η καλύτερη οδός είναι αυτή του διαλόγου και της εποικοδομητικής προσέγγισης.

Ο κ. Μάουρο, είχε κληθεί να σχολιάσει την παρουσία του Τουρκικού ερευνητικού σκάφους  «Μπαρμπαρός» στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με τον Υπουργό Άμυνας Φώτη Φωτίου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Κύπρο.

Ο Κύπριος Υπουργός συμφώνησε με τον Ιταλό ομόλογό του και πρόσθεσε ότι «φυσικά ενεργούμε στη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού μας και στο πλαίσιο των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και αυτό είναι ξεκάθαρα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Συνέχισε λέγοντας ότι «επιθυμούμε σταθερότητα στην περιοχή, επιθυμούμε ασφάλεια στην περιοχή, αλλά η αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα πρέπει να είναι δεδομένη για την Ευρώπη».

Το διεθνές δίκαιο, είπε ο κ. Φωτίου, «αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής μας και η πρόθεσή μας είναι να μην εμπλακούμε σ’ αυτό το Τουρκικό παιχνίδι». Θα συνεχίσουμε, πρόσθεσε, «τις δραστηριότητές μας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μας όπως σχεδιάζουμε».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

OPEC: Συμφωνία μέγιστης παραγωγής 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως


Ο OPEC συμφώνησε να ανανεώσει για το α΄ εξάμηνο του 2014 την συμφωνία μέγιστης συλλογικής παραγωγής στα 30 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι του πετρελαϊκού καρτέλ στο πρακτορείο Reuters.
Οι υπουργοί Πετρελαίου των μελών του OPEC πραγματοποιούν την τακτική σύνοδο στην Βιέννη.
Το κλίμα είναι εκρηκτικό» σε αυτή την συνεδρίαση, καθώς η Τεχεράνη, «φρέσκια» από την πυρηνική συμφωνία με την Δύση και την μερική άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής της «ακόμη κι αν η τιμή του αργού πετρελαίου υποχωρήσει στα 20 δολάρια το βαρέλι».
Πάντως οι τιμές του πετρελαίου στα 112 δολ. για την ποικιλία Brent, κινούνται αρκετά πάνω από τον «στόχο» του καρτέλ για $100 ανά βαρέλι.
Δύο μέλη του 12μελούς οργανισμού, η Λιβύη και το Ιράν, παράγουν λιγότερο από την παραγωγική τους δυνατότητας λόγω του εθνικού σπαραγμού η πρώτη και των δυτικών κυρώσεων η δεύτερη, βοηθώντας την υποστήριξη των τιμών.

 ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΜΠΑΜΠΑ, ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ “ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ”;

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ 
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ…

ΠΗΓΗ:olympia.gr

Η πολυκατοικία αποφάσισε: όχι πετρέλαιο-πώς θα ζεσταθείτε οικονομικότερα

Η πολυκατοικία αποφάσισε: όχι πετρέλαιο-πώς θα ζεσταθείτε οικονομικότερα
Το πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ένοικοι χιλιάδων πολυκατοικιών ανά τη χώρα. Παρά το επίδομα θέρμανσης, οι γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών, αποφασίζουν να μην αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης με αποτέλεσμα ο κάθε κάτοικος να τραβάει τον …δρόμο του. Ποιες λύσεις μπορεί να υπάρξουν σε αυτή την περίπτωση;


Ενώ οι επιλογές, θεωρητικά είναι πολλές, στην πράξη οι εναλλακτικές είναι ελάχιστες. Ιδού ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ο νόμος, όπως μας ενημερώνει ο νομικός της ΠΟΜΙΔΑ Τάσος Βάππας, επιτρέπει να εγκαταστήσετε έναν καυστήρα φυσικού αερίου και να αυτονομηθείτε από την υπόλοιπη πολυκατοικία (εφόσον βέβαια υπάρχει φυσικό αέριο στην περιοχή). Στην πράξη, για να συμβεί αυτό, απαιτείται απόφαση του 51% της συνέλευσης της πολυκατοικίας. Και ακόμη και αν σας δοθεί η έγκριση, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα απαλλαγείτε και από την υποχρέωση να πληρώνετε τα κοινόχρηστα. Διότι μπορεί φέτος η πολυκατοικία να αποφασίσει ότι δεν θα αγοράσει πετρέλαιο και του χρόνου να αποφασίσει ότι θα αγοράσει. Τι θα κάνετε τότε; Θα πληρώνετε και για το πετρέλαιο και θα έχετε εγκαταστήσει τον καυστήρα του φυσικού αερίου;
Το πρόβλημα με την απαλλαγή από τα κοινόχρηστα, θα υφίσταται και αν επιλέξετε και άλλες εναλλακτικές λύσεις που τεχνικά μπορούν να εγκατασταθούν όπως για παράδειγμα μια αντλία θερμότητας. Το ερώτημα παραμένει: θα δαπανήσετε μερικές χιλιάδες ευρώ όταν δεν ξέρετε αν από του χρόνου θα σας ζητήσουν να πληρώνετε και τα φουσκωμένα λόγω πετρελαίου κοινόχρηστα;
Πρακτικά, η μόνη λύση που απομένει είναι η θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια. Μια δαπανηρή λύση, ειδικά μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και το ΕΤΜΕΑΡ. Για να μειωθεί κάπως το βάρος, μπορείτε να αξιοποιήσετε τις ακόλουθες συμβουλές:
·         Όσο πιο ακριβή η συσκευή, τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνει.
Αν καταλήγετε στο ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε το ρεύμα για να ζεσταθείτε φέτος (π.χ γιατί η πολυκατοικία αποφάσισε να μην αγοράσει πετρέλαιο) θα προσέξετε ποια συσκευή θα χρησιμοποιήσετε. Οι φθηνές συσκευές (αερόθερμα, καλοριφέρ κλπ) είναι φθηνά όταν τα αγοράζεις αλλά καταναλώνουν 2000-3000 Watt ανά ώρα. Αντίθετα, άλλες συσκευές όπως είναι οι πομποί ακτινοβολίας καταναλώνουν 900 Watt για να επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Η διαφορά τους, κοστίζουν πέντε και έξι φορές περισσότερο.
·         Τι σημαίνει η ενεργειακή κλάση των κλιματιστικών;
Συσκευές τύπου Α, παράγουν τουλάχιστον 3,6 φορές περισσότερη θερμότητα από το ρεύμα που καταναλώνουν. Αντίθετα, μια συσκευή τύπου «G» χρειάζεται 50% περισσότερο ρεύμα για να ζεστάνει τον ίδιο χώρο μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να επιλέξετε μια καλή συσκευή με καλή βαθμολογία είναι προφανής ειδικά αν θέλετε να χρησιμοποιείτε τη συσκευή για πολλές ώρες ημερησίως.
·         Συσκευή Α’ κλάσης από συσκευή α’ κλάσης διαφέρει;
Ακόμη και να επιλέξετε την οικονομικότερη κατηγορία «Α» να ξέρετε ότι δεν είναι όλες οι συσκευές «Α» ίδιες. Ζητείστε να μάθετε τον δείκτη «cop» της συσκευής ο οποίος αποτυπώνει τη θερμική απόδοση. Κυμαίνεται από 3,6 και φτάνει ακόμη και πάνω από πέντε. Άρα υπάρχουν συσκευές με την ίδια βαθμολογία που αποδίδουν έως και 25% περισσότερη θερμότητα καταναλώνοντας το ίδιο ρεύμα. Θα δείτε συσκευή τύπου «Α» που κοστίζει 218 ευρώ και έχει δείκτη cop 3,3 και συσκευή τύπου «Α» η οποία κοστίζει 600 ευρώ αλλά παράγει 65% περισσότερη θερμότητα.
·         Ενεργοποιείτε το κοινωνικό τιμολόγιο εφόσον το δικαιούστε
·         Ενεργοποιείτε το νυχτερινό τιμολόγιο χωρίς δεύτερη σκέψη
Το νυχτερινό μπορεί να περιορίσει τη συνολική επιβάρυνση ακόμη και πάνω από 20%
·         Εγκαθιστούμε χρονοδιακόπτες όπου δεν υπάρχουν
Διότι με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δώσουμε εντολή στις συσκευές ηλεκτρικής ενέργειας να λειτουργήσουν  μόνο τις ώρες που χρειάζεται. Π.χ να ενεργοποιηθούν μια ώρα πριν ξυπνήσετε και μια ώρα πριν φτάσετε το βράδυ στο σπίτι μετά τη δουλειά. Υπάρχουν χρονοδιακόπτες με εβδομαδιαίο πρόγραμμα ενώ θα προσέξετε να πάρετε συσκευή που να σηκώνει την ισχύ του θερμαντικού σας σώματος.
·         Ρυθμίζουμε σωστά τους θερμοστάτες
Δεν είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε το θερμοστάτη του κλιματιστικού στους 25 βαθμούς. Δεν θα σταματήσει ποτέ να δουλεύει. Κατεβάστε τον στους 20 για μεγαλύτερη οικονομία.

ΠΗΓΗ:.fpress.gr

Μούιζνιεκς: «Τα κράτη δεν ήθελαν την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων»


«Δυστυχώς κάποιοι μαθαίνουν από τα λάθη που έκαναν όσο βοηθούσαν την Ελλάδα. Το μόνο που μπορεί πλέον να γίνει είναι να μην επαναληφθούν τα ίδια σε μεταγενέστερα πακέτα βοήθειας προς άλλες χώρες», λέει σε αποκλειστική συνέντευξη στο ThePressProject, ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς.
Συνέντευξη στη Χριστίνα Βασιλάκη

Ο Μούινζιεκς παρουσίασε την Τρίτη, στις Βρυξέλλες μια αναφορά του Συμβουλίου της Ευρώπης με την οποία καλεί τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους δανειστές να επαναφέρουν το κοινωνικό κράτος δικαίου στην Ευρώπη της κρίσης και να απομακρυνθούν από τις μέχρι τώρα πολιτικές σκληρής λιτότητας που πλήττουν τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες της Ένωσης.

Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η έμφαση που δίνει στο ότι όσοι συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν την υποχρέωση να ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις που διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η δίκαιη φορολόγηση αλλά και η ενεργοποίηση μηχανισμών, όπως η διαγραφή χρέους και η αναπτυξιακή βοήθεια είναι εργαλεία που μπορούν να δώσουν διεξόδους στις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και, σύμφωνα με τον Επίτροπο, δεν πρέπει να μπαίνουν σε κανένα πλαίσιο σκληρών και μη ρεαλιστικών προϋποθέσεων.

Όλα αυτά βέβαια αποτελούν μέρος ενός πλέγματος «συστάσεων», ξεκαθαρίζει ο Επίτροπος, με καμία δεσμευτική ισχύ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πάντως θα έρθουν αντιμέτωποι με το «λόμπυ» του Συμβουλίου της Ευρώπης, αφού όπως ενημερώνει ο ίδιος, « ο σκοπός της εν λόγω αναφοράς είναι να φτάσει στα γραφεία των ιθυνόντων και να προσπαθήσει να βάλει στην ατζέντα τους τα ανθρώπινα δικαιώματα».  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

 ΠΗΓΗ:thepressproject.gr

Το πετρέλαιο σκοτώνει το Δέλτα του Νίγηρα


Άλλη μία μεγάλη διαρροή πετρελαίου έπληξε το ίδιο κατεστραμμένο Δέλτα του Νίγηρα, στη Νιγηρία, «σκοτώνοντας» τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. 

Όταν σημειώθηκε η διαρροή κοντά στη μονάδα Brass της ΕΝΙ, η εταιρεία ανακοίνωσε πως δεν μπορούσε να διακριβώσει την αιτία της καταστροφής. 

Πολλές πετρελαιοκηλίδες στην περιοχή προκαλούνται από σαμποτάζ στους αγωγούς ή κλοπές σωλήνων, καθώς πολλοί κάτοικοι της περιοχής ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και προσπαθούν να ζήσουν με αυτόν τον τρόπο. 

Ωστόσο, σημειώνει η Daily Mail, πολλές φορές η αιτία είναι τα πολλαπλασιαζόμενα ατυχήματα σε συνδυασμό με τις παλαιωμένες υποδομές, και στις περιπτώσεις αυτές οι εταιρείες καλούνται να πληρώσουν για τις επιχειρήσεις καθαρισμού και για αποζημίωση στους ντόπιους. 

Η κυβέρνηση εξετάζει την ψήφιση νόμων που θα επιβάλλουν πιο σκληρά πρόστιμα στους υπεύθυνους τέτοιων καταστροφών, κάτι που σημαίνει πως πολλές δυτικές εταιρείες μπορεί να κληθούν να καταβάλουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. 

Πολλά τμήματα των μοναδικών μαγκρόβιων δασών της χώρας, φυσικό περιβάλλον για σπάνια είδη ζωής, είναι πλέον νεκρά από τη ρύπανση. 

Το 2011 η νιγηριανή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως μεταξύ 1970 και 2000 καταγράφηκαν 7000 πετρελαιοκηλίδες στη
χώρα, που θα χρειάζονταν τριάντα χρόνια και ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να καθαριστούν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

 ΠΗΓΗ:zougla.gr

Συλλαλητήριο ενάντια στον προϋπολογισμό διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ


Να δώσουν το παρών στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν τα συνδικάτα το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013, στις 6:00 μμ στην Πλατεία Συντάγματος, καλεί τους εργαζόμενους, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΔΕΔΥ, αναφέρεται πως, «με τον προϋπολογισμό του 2014, που κατέθεσε η Κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή, συνεχίζεται για ένα ακόμη έτος η αντιλαϊκή πολιτική των περιοριστικών μέτρων, της σκληρής λιτότητας και της δραματικής μείωσης των κονδυλίων για την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση» και συνεχίζει:

«Ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός αποτυπώνει ανάγλυφα την προσπάθεια της Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ να συμπιέσουν ακόμα περισσότερο το εργατικό εισόδημα, να εξαφανίσουν κοινωνικούς τομείς και υπηρεσίες, να επιβάλουν ένα ληστρικό φορολογικό σύστημα, πολιτική που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τα λαϊκά στρώματα στην πλήρη φτωχοποίηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των πρωτογενών δαπανών, αυτών που αφορούν σε Κοινωνική Ασφάλιση, Πρόνοια, μισθούς, συντάξεις κ.ά. διαμορφώνεται στα 41,9 δισ. ευρώ (από 44,8 δισ. ευρώ το 2013), με μείωση 6,4%.

Οι δαπάνες, για κοινωνικά επιδόματα, παροχές υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των ΟΤΑ, θα περικοπούν περαιτέρω κατά 3,1 δισ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, οι άνεργοι, οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, οι νέοι, οι συνταξιούχοι οφείλουμε όλοι μαζί να συνεχίσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών και των εργασιακών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων, να συγκροτήσουμε ένα ευρύτερο κοινωνικό μέτωπο για την ανατροπή της πολιτικής της Κυβέρνησης και της Τρόικα».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσα, συνάδελφε

          Όταν 13χρονα παιδιά πεθαίνουν στο σκοτάδι από αναθυμιάσεις μαγκαλιών, όταν σχολεία κλείνουν από έλλειψη θέρμανσης μέσα στο καταχείμωνο, όταν συνταξιούχοι εκλιπαρούν φροντίδας και υγειονομικής περίθαλψης, τότε προκαλεί θλίψη και μόνο, μια απλή ματιά στο ημερολόγιο που δείχνει 2013.

          Ο λαός μας βυθίζεται στο σκοτάδι, πεινάει και κρυώνει, οδηγείται σε εργασιακό, υγειονομικό και μορφωτικό μεσαίωνα. Η ανταποδοτικότητα αναιρείται, η αξιοπρέπεια καταβαραθρώνεται,  το επίπεδο ζωής  μεταλλάσσεται σε μια αέναη  μάχη επιβίωσης.  ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

          Πόσο θα ανεχθούμε το ρόλο του απλού θεατή στο μηχανισμό κατασυκοφάντησης και εξαθλίωσης που οι υπόδουλες κυβερνήσεις έχουν ξεδιάντροπα στήσει στην πλάτη μας;

         Πόσο θα υπομείνουμε την καταλήστευση του πλούτου της χώρας μας, την εκμετάλλευση του ιδρώτα και της αγωνίας μας από την τρόικα των δανειστών – τοκογλύφων και των ντόπιων συνεργατών τους;

         Πόσο δικαιούμαστε πια να σιωπούμε μπρος στο εξόφθαλμο ξήλωμα όλων των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας, ως εργαζόμενοι και ως πολίτες μιας χώρας που καθημερινά θυσιάζεται στο βωμό των συμφερόντων των τραπεζιτών, των κρατικοδίαιτων «επιχειρηματιών», των άεργων πολιτικών;
ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΙΑ!

         Ούτε σταλιά ανοχής, ούτε δείγμα υπομονής σε όσους και όσα μετατρέπουν αυτή τη χώρα σε θλιβερό προτεκτοράτο, σε μια «πρότυπη» οικονομική ζώνη εξαθλίωσης, σε τσιφλίκι με κολίγους όλους μας.

         Το δικαίωμα γίνεται πια υποχρέωση να αντισταθούμε στην ψήφιση του προϋπολογισμού  πείνας  που  ΝΔ  και ΠΑΣΟΚ μας φέρνουν πεσκέσι  κατ΄  εντολή και υπόδειξη των ξένων και ντόπιων εργοδοτών τους.

          Βάζουμε φρένο σε χαράτσια, σε περικοπές, σε πλειστηριασμούς. Σταματάμε διαθεσιμότητες, λουκέτα και απολύσεις.  Αγωνιζόμαστε για ένα κράτος δικαίου για ένα λαό μορφωμένο, για παιδιά υγιή και γελαστά. Στο φως της ζωής και όχι στο σκοτάδι των απλήρωτων λογαριασμών.

           ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ  ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 7
ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.


ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΟΤΙ ΜΑΣ ΚΛΕΨΑΝΕ ΤΩΡΑ!

Ανακοίνωση ΠΟΕΠΔΧΒ για ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ το ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΗ στις 18.00 στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ


 Διαβάστε την ανακοίνωση εδώ 

Η γυναίκα που Εξευτέλισε τον Βρούτση, και εξέφρασε όλη την Ελλάδα

Στην αναμονή επί 23 μήνες οι έρευνες πετρελαίου

Έρευνες πετρελαίου: Στην αναμονή επί... 23 μήνες το success story-Οι προκλήσεις
Επί 23 μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός Open Door για την παραχώρηση των περιοχών σε Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο, χωρίς μέχρι στιγμής να μπορεί να προσδιοριστεί πότε θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τις επιλεγείσες κοινοπραξίες.

Το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο συγκεκριμένο τομέα παρά τις διακηρύξεις και εξαγγελίες των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, περιέγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας, μιλώντας στις εργασίες του 24ου Ετήσιου Συνεδρίου που πραγματοποιεί το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ως γνωστόν η Energean, εκτός από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας, έχει προκριθεί ως επικεφαλής κοινοπραξιών για την πραγματοποίηση ερευνών στις περιοχές Ιωαννίνων και Κατακόλου.

Όπως είπε ο ίδιος με την παρέμβασή του στο ενεργειακό πάνελ του συνεδρίου, η Ελλάδα έχει τώρα μια μεγάλη ευκαιρία να ανταποκριθεί σε πέντε προκλήσεις. Αρκεί βέβαια να ληφθούν άμεσα αποφάσεις σε πέντε κρίσιμα μέτωπα, τα οποία παραμένουν ακόμη ανοικτά.

Αυτά σύμφωνα με τον κ Ρήγα είναι:

* Η υπογραφή και κύρωση των συμβάσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας του open door, η οποία έχει ήδη διαρκέσει 23 μήνες.

* Η καθιέρωση σταθερής φορολογίας σε βάθος χρόνου για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στον εγχώριο τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

* Η στελέχωση της Δημόσιας Εταιρείας Υδρογονανθράκων - ΕΔΕΥ με καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό, η ενίσχυσή της με αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων και η θωράκισή της με σταθερή σύνθεση, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστεί το "ελληνικό ρίσκο". Όπως τόνισε ο κ. Ρήγας, στην Κύπρο, ο ίδιος μηχανισμός υφίσταται επί 30 χρόνια, ενώ στην Αίγυπτο, παρά τις δραματικές πολιτικές αλλαγές των τελευταίων ετών, τα πρόσωπα στις θέσεις – "κλειδιά" παραμένουν τα ίδια.

* Η απεμπλοκή της ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων εμπορικής συμφωνίας που ξαναφέρνει την BP στην χώρα μας, η οποία προσκρούει σε νομικό πλαίσιο του 1999 που υποχρεώνει μια ιδιωτική εταιρεία (σ.σ. Energean) να πουλά την παραγωγή της (σ.σ. το πετρέλαιο του Πρίνου) σε μια άλλη ιδιωτική εταιρεία.

* Η αποτελεσματική προώθηση της υλοποίησης της ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ επένδυσης για την δημιουργία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα, ενός έργου που θα αναβαθμίσει γεωστρατηγικά την χώρα μας αλλά που, ωστόσο, βρίσκεται ακινητοποιημένο επί δύο χρόνια στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε στην είσοδο της χώρας σε μια νέα εποχή, η οποία ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια μέσα από μια μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης και του ΥΠΕΚΑ η οποία, μεταξύ άλλων, απέφερε:

- Την ανάδειξη του τομέα υδρογονανθράκων ως βασική προτεραιότητα για την αντιστροφή της πορείας της ελληνικής οικονομίας.
- Την ψήφιση του νόμου 4011/2001, που δημιούργησε ένα νέο πλαίσιο για την έρευνα και την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου και την προσαρμογή των αδειών του Πρίνου στις νέες διατάξεις.
- Την καθιέρωση φορολογικού συντελεστή 25% για τις επιχειρήσεις, με απόδοση του 5% στις τοπικές κοινωνίες.
- Την δημιουργία της ΕΔΕΥ, του κρατικού φορέα που είναι αρμόδιος για τους υδρογονάνθρακες.
- Την συγκέντρωση, μέσω της PGS, στοιχείων από δισδιάστατες σεισμικές έρευνες για 200.000 χιλιόμετρα σε θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα και νοτίως της Κρήτης.
- Την προκήρυξη της διαδικασίας του open door.
- Την προοπτική για νέους γύρους παραχωρήσεων την περίοδο 2014/2015.

"Όλα αυτά συνιστούν αδιαμφισβήτητη πρόοδο", ανέφερε ο κ. Ρήγας, "σε έναν τομέα που ουσιαστικά δεν υπήρχε μέχρι πριν από μερικά χρόνια".

Ο ίδιος, ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα αντικίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών προς όφελος της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμη μεγάλα: Η κείμενη νομοθεσία χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις και από ασάφειες που χρήζουν ερμηνείας, η έλλειψη συνέχειας και η αδυναμία έγκαιρης λήψης αποφάσεων είναι προφανής στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, η γνώση και η εμπειρία του εμπλεκόμενου ανθρώπινου δυναμικού για τον τομέα των υδρογονανθράκων είναι περιορισμένη, η χορήγηση ή ανανέωση των περιβαλλοντικών αδειών γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ και η καθυστερημένη επιστροφή του ΦΠΑ δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

"Αυτή η πραγματικότητα έχει ως αποτέλεσμα οι σημαντικότερες αποφάσεις να λαμβάνονται εκτός επιχειρηματικού χρόνου ή να μην λαμβάνονται και καθόλου", επεσήμανε ο κ. Ρήγας.

Ο επικεφαλής της μόνης εταιρείας που παράγει πετρέλαιο στην Ελλάδα συνέστησε:

-Υπομονή και συστηματική προσπάθεια. Στο Ισραήλ υπήρξαν 30 αποτυχημένες γεωτρήσεις πριν την ανακάλυψη των μεγάλων κοιτασμάτων.
-Εμπιστοσύνη στους εγχώριους παίκτες. Μια κολοσσιαία εταιρεία, όπως η British Gas, δεν μπόρεσε να ανακαλύψει τον γιγάντιο "Λεβιάθαν", κάτι που έκανε η ισραηλινή Ratio.
-Ενθάρρυνση των διεθνών συνεργασιών. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Noble και η στάση της έναντι των πολιτικών προβλημάτων με την Τουρκία στην Κύπρο.
- Τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και έγκαιρη λήψη αποφάσεων από την Πολιτεία.

"Αν υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις και αν ληφθούν άμεσα αποφάσεις στα πέντε μέτωπα που προαναφέρθηκαν, είναι βέβαιο ότι θα έχουν τεθεί οι πλέον σταθερές βάσεις για μια επιτυχημένη ανάπτυξη του εγχώριου τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Διαφορετικά, θα μιλάμε και πάλι για μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα και την οικονομία μας", κατέληξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas. 

 ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Άνοδος για το αργό εν αναμονή μείωσης των αποθεμάτων


Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω του ενός μήνα έκλεισε η τιμή του πετρελαίο, βρίσκοντας στήριξη στις προσδοκίες για μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Ιανουαρίου ενισχύθηκε κατά 2,22 δολάρια ή 2,4% στα 96,04 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Ήταν το υψηλότερο κλείσιμο για το πιο ενεργό συμβόλαιο από τις 31 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Το Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο ανακοινώνει τα εβδομαδιαία του στοιχεία αργότερα σήμερα, ενώ η έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας αναμένεται την Τετάρτη. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Platts αναμένουν πτώση των αποθεμάτων αργού κατά 1,25 εκατομμύρια βαρέλια.


ΠΗΓΗ.capital.gr