Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας…

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΕΟΙ !...


Η δεύτερη Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για την ανεργία των νέων που έλαβε χώρα στο Παρίσι προ ημερών, σε συνέχεια εκείνης που είχε φιλοξενηθεί αρχές Ιουλίου στο Βερολίνο, δεν θα μείνει στην ιστορία. Κι όχι αδικαιολόγητα.

 Ήταν θετικό ότι, ήδη από το καλοκαίρι, η ανεργία των νέων μπήκε στην ατζέντα της ευρωπαϊκής πολιτικής και της αφιερώθηκαν πόροι 6 δισ. ευρώ. Πέραν αυτού, ουδέν. Και δεν είναι παρήγορο ότι «ανακαλύπτουμε» το δικό μας πρόβλημα μέσω του ευρωπαϊκού, αγνοώντας πιθανότατα τις πραγματικές διαστάσεις του εγχωρίου.

Ας εξηγηθούμε. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανακάλυψαν την ανεργία των νέων (έως 25 ετών) καθώς η ανεργία γενικά είναι στο 11% (ΕΕ-28:11%, Ευρωζώνη:12,2%) και των νέων υπερέβη το 23% (ΕΕ: 23,5%, Ευρωζώνη: 24,1%). Η ανεργία των νέων ήταν επί σειρά ετών υψηλότερη του μέσου όρου, τώρα διπλασιάστηκε. Όμως κάθε χώρα της Ε.Ε. και κάθε Ευρωπαίος ηγέτης, από τους 24 που συνήλθαν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, έχει ένα διαφορετικού μεγέθους πρόβλημα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος των μήνα των εκλογών της είχε στη χώρα της ανεργία 5,2% και ανεργία των νέων 7,7%-7,9%. Ο Γάλλος πρόεδρος αντιμετωπίζει ανεργία 11,1% και ανεργία των νέων στο 25%. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανεργία 12,5% και ανεργία των νέων περί το 40%. Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανεργία 26,6% και ανεργία των νέων στο 55%.

Της ίδιας τάξης/κλίμακας, λίγο μεγαλύτερα, μοιάζουν και τα προβλήματα του Ελληνα πρωθυπουργού -με ανεργία στο 27,3% και ανεργία των νέων στο 60,6% (στοιχεία Αυγούστου 2013).


Αν ο Γάλλος πρόεδρος μιλά για κίνδυνο «να χαθεί μια γενιά» με ανεργία των νέων στο 25%, τότε για τι θα έπρεπε να μιλούν οι Ιταλοί, οι Ισπανοί, οι Έλληνες; Ίσως, σε ό,τι μας αφορά ως Έλληνες, αντί «να μιλάμε», θα έπρεπε να σκεφτόμαστε περισσότερο τη «μεγάλη εικόνα», και να πράττουμε αναλόγως.

Η «μεγάλη εικόνα» δείχνει την μεγάλη απόκλιση στο εσωτερικό της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης: Ο Γερμανός νέος αντιμετωπίζει ανεργία σε ποσοστό 6% και η Ελληνίδα νέα σε ποσοστό 65% (μια και για τις νέες η ανεργία είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο των δύο φύλων).

Αν ο Γάλλος πρόεδρος μιλά για τον κίνδυνο «να χαθεί μια γενιά» με το 25%, εμείς να μιλάμε για κίνδυνο «να χαθεί μια γενιά» στο υπερδιπλάσιο; Ας σκεφτούμε καλύτερα τη «μεγάλη εικόνα»: είναι χρήσιμη αλλά δεν είναι επαρκής. Ανεργία των νέων στο 60% σημαίνει ότι έξι στους δέκα νέους 15-24 ετών από όσους είναι στην αγορά εργασίας δεν βρίσκει δουλειά.

Αυτό δείχνει απλά μεγάλα εμπόδια και σοβαρή δυσλειτουργία της αγοράς εργασίας για τους νέους. Το ζήτημά μας λοιπόν είναι κάτι σοβαρότερο από το μερίδιό μας (160,2 εκατ.) στα υπό διανομή κοινοτικά 6 δισ. ευρώ.

Χρήστος Ιωάννου 

 ΠΗΓΗlogoplokies.blogspot.gr

Αλλάζει τις ισορροπίες η προοπτική φτηνότερου πετρελαίου


Νέα δεδομένα για την διεθνή αλλά και την ελληνική οικονομία ενδέχεται να δημιουργήσει η εκτιμώμενη διαμόρφωση των τιμών πετρελαίου σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της τελευταίας διετίας. Λειτουργώντας αποπληθωριστικά αλλά και μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους για τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Κάτι που ενδεχομένως να απασχολήσει την Αθήνα νωρίτερα απο όσο  πολλοί περιμένουν και συγκεκριμένα εντός της επόμενης διετίας οπότε και οι ειδικοί τοποθετούν χρονικά τις  διαπραγματεύσεις για συμφωνίες έρευνας και ανάπτυξης των υπεράκτιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Αδιαμφισβήτητα υποχώρηση των τιμών πετρελαίου πάντως θα σημάνει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών τόσο μέσω των τιμών των καυσίμων και της θέρμανσης όσο και μέσω της μείωσης του ενεργειακού κόστους για την βιομηχανία. Σημειώνεται πως το εύρος της όποιας πτώσης των τιμών του πετρελαίου που διαπραγματεύεται σε δολάρια ενδεχομένως να μετριαστεί για την ευρωζώνη εφόσον η ισοτιμία του κοινού νομίσματος με το αμερικανικό κινηθεί πτωτικά όπως αναμένεται λογο της περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη (αρνητικά επιτόκια) και της αντίστροφης πορείας της στις ΗΠΑ που προεξοφλούν οι αναλυτές.

Στην τρέχουσα συγκυρία οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν πλέον πτώση των τιμών πετρελαίου τα επόμενα χρόνια, βασίζοντας την εκτίμησή τους αυτή σε τρία, κυρίως, δεδομένα.

Καταρχήν, στο ότι αποκλιμακώνεται η ζήτηση, καθώς το 2015 αναμένεται να λάβει χώρα ένα πρωτόγνωρο γεγονός για την παραγωγή πετρελαίου: οι ΗΠΑ θα καταστούν 1η παραγωγός χώρα παγκοσμίως και θα έχουν ξεπεράσει δηλαδή και την Ρωσία και την Σαουδική Αραβία.

Δεύτερον στο γεγονός ότι η διαθέσιμη δυναμικότητα, δηλαδή το πετρέλαιο που οι χώρες του ΟΠΕΚ διαθέτουν ad hoc, ανάλογα με τις ανάγκες και όχι με προγραμματισμένα συμβόλαια, βρίσκεται στα 7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όταν ο ΟΠΕΚ υπολογίζει ότι, για τη διατήρηση της τιμής γύρω στα 100 δολάρια ανά βαρέλι, η διαθέσιμη δυναμικότητα πρέπει να είναι γύρω στα 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Τέλος, στο ότι οι τιμές έχουν διατηρηθεί πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι για περισσότερα από δύο συνεχή έτη, κάτι που είναι πρωτοφανές στην πετρελαϊκή ιστορία.

Οι εκτιμήσεις για το εύρος της πτώσης ποικίλλουν: Η αμερικανική Energy Information Administration προβλέπει ότι η μέση τιμή του Brent των 108 δολαρίων ανά βαρέλι φέτος, θα υποχωρήσει στα 103 δολάρια το 2014. Οικονομολόγοι της Citigroup και του Bloomberg κάνουν λόγο ακόμη και για 70 δολάρια ως το 2017. Επίπεδο στο οποίο Έλληνες ειδικοί τοποθετούν το κόστος εξόρυξης των ελληνικών υδρογονανθράκων όταν στην Σαουδική Αραβία είναι μονοψήφιο.

Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας του Αζερμπαϊτζάν, χώρας με σημαντική παραγωγή, δήλωσε πρόσφατα ότι για τον προϋπολογισμό του 2014, η τιμή που θα χρησιμοποιήσει θα είναι τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, ωστόσο για το 2015 η τιμή αναφοράς μπορεί να είναι και στα 80 δολάρια.

Η διεθνής υπηρεσία ενέργειας (International Energy Agency) που παρέχει ίσως την πλέον έγκυρη πρόγνωση αναθεώρησε την εκτίμηση για τις τιμές πετρελαίου χαμηλότερα  σε σχέση με εκείνη του Μαΐου, προς τα 100 δολαρια το 2014 και τα 90 εως το 2017 από 105 και 95 αντίστοιχα προηγουμένως.

Πάντως η International Energy Agency αναμένει πως μακροπρόθεσμα οι τιμές θα παραμένουν υψηλές, αφού προβλέπει μέσο όρο στα 100 δολάρια συνολικά για την διετία 2010-2020, ενώ οι προβλέψεις του τερματίζουν στο 2035, οπότε και η τιμή προβλέπεται στα 128 δολάρια ανά βαρέλι σε σημερινές τιμές.
Για την ώρα η τιμή του πετρελαίου μετά τα στοιχεία για τα εβδομαδιαία αποθέματα αργού στις ΗΠΑ που έδειξαν μια σχετικά ήπια αύξηση αλλά και πτώση των διυλισμένων αποθεμάτων εμφανίζεται να υποχωρεί στο ΝΥΜΕΧ. Η τιμή του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 1 δολ. προς τα 93 δολάρια το βαρέλι.

Η εικόνα αυτή της αγοράς πετρελαίου  έπεται της πτώσης των τιμών του κατά 15% από τις αρχές Σεπτεμβρίου εν μέσω ανησυχιών για τα ολοένα αυξανόμενα αποθέματα. Τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 8% ή κατά 29,8 εκατ. βαρέλια στο διάστημα των τελευταίων δύο μηνων εν μέσω αύξησης του επιπέδου παραγωγής.
(του Ηλία Μπέλλου, capital.gr) 


ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Οριακές απώλειες για το αργό


Μικρή μεταβολή κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου την Τετάρτη, μετά τα στοιχεία για τα εβδομαδιαία αποθέματα που έδειξαν μια σχετικά ήπια αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και πτώση των διυλισμένων αποθεμάτων.

Η τιμή έχασε τα κέρδη της στο τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών στο Nymex, στον απόηχο της δημοσίευσης των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Fed. 

Τα πρακτικά έδειξαν πως οι αξιωματούχοι της Fed εξακολουθούν να εξετάζουν την επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed.

Η τιμή του συμβολαίου παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 1 δολάρια στα 93,33 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο έληξε στο Nymex. To συμβόλαιο Ιανουαρίου που γίνεται τώρα το μηνιαίο συμβόλαιο, έκλεισε στα 93,85 δολάρια, χάνοντας 4 σεντς.

ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων αύξηση των αποθεμάτων αργού 

Μικρότερη των εκτιμήσεων αύξηση σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα. 

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 375.000 βαρέλια στα 388,5 εκατ. βαρέλια. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της WSJ έκαναν λόγο για άνοδο των αποθεμάτων κατά 700.000 βαρέλια. 

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 345.000 βαρέλια στα 208,9 εκατ. βαρέλια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 100.000 βαρέλια. 

Παράλληλα, τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ, υποχώρησαν κατά 4,8 εκατ. βαρέλια στα 112,5 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για πτώση κατά 500.000 βαρέλια. 

Τέλος, η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων υποχώρησε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα στο 88,6%.


ΠΗΓΗ.capital.gr