Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Τα ενεχυροδανειστήρια εξαπλώνονται ... η κυβέρνηση σιωπά


Μαύρη αγορά, χωρίς φιμέ τζάμια

Στην γονατισμένη Ελλάδα του 2013, οι αγοραστές χρυσού εξελίσσονται, στήνονται απέναντι από τα ταμεία σούπερ-μάρκετ και πολυκαταστημάτων και καραδοκούν χωρίς φιμέ τζάμια

Εξοικειωθήκαμε, δυστυχώς και με την εικόνα των ενεχυροδανειστήριων να διαλαλούν την επικερδή εκμετάλλευση της απόγνωσης της ελληνικής κοινωνίας. Σε συνθήκες «απόλυτης εχεμύθειας», οι μαυραγορίτες της διπλανής πόρτας ανταλλάσσουν τις αναμνήσεις και τα πολύτιμα αντικείμενα μας, με ζεστό χρήμα κοστολογημένης απόγνωσης .

Τώρα στην αλυσίδα Σούπερ-Μάρκετ Carrefour-Μαρινόπουλος (Αμπελόκηποι, Άλιμος, Γέρακας, Ίλιον), αλλά και στο εμπορικόκέντρο River West Mall στη Λεωφόρο Κηφισού, οι διαδικασίες απλοποιούνται.

Οι αγοραστές χρυσού στήνονται απέναντι από τα ταμεία και καραδοκούν χωρίς φιμέ τζάμια.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της , η συνεργαζόμενη εταιρεία goldbuyers εξηγεί κυνικά την επιχειρηματική καινοτομία :

“Τα γειτονικά καταστήματα λιανικής λατρεύουν τη δέσμευσή μας για την καταβολή μετρητών καθώς και την ευκολία και το πλεονέκτημα που παρέχουμε στους ανθρώπους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να πουλήσουν επί τόπου τον χρυσό τους και να λάβουν στα χέρια τους μετρητά ενόσω βρίσκονται ακόμη στις εγκαταστάσεις του εμπορικού κέντρου. Η μοναδική μας δέσμευση για την καταβολή μετρητών δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να ξοδέψουν τα έξτρα «χρυσά» μετρητά τους στα γύρω καταστήματα”.

Το «παλιό κόσμημα της γιαγιάς για ένα λίτρο γάλα» παραφρασμένο με όρους επιθετικού “marketing”.

Και όλα αυτά κάτω από τα «αδιάφορα» μάτια των μνημονιακών κυβερνήσεων και των ακρωτηριασμένων δημόσιων Υπηρεσιών.

Το Υπουργείο Οικονομικών σε απάντηση του  σε ερώτηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τον Μάρτιο του 2013  για την «Προκλητική εκμετάλλευση και τεράστια φοροδιαφυγή από την παράνομη δράση αναρίθμητων ανταλλακτηρίων – ενεχυροδανειστηρίων σε ολόκληρη τη Χώρα» ομολογεί:

"Την περίοδο 1/1/2011 έως 30/3//2013 το ΣΔΟΕ έχει διενεργήσει 357 ελέγχους σε ανταλλακτήρια, ενεχυροδανειστήρια, από τους οποίους έχουν προκύψει 2157 παραβάσεις, ενώ το ποσοστό παραβατικότητας είναι πάνω από 50%."

Πιο αναλυτικά είναι τα στοιχεία που παραθέτει στην απάντησή του στην ίδια ερώτηση το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε ελέγχους της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος διαπιστώνει σωρεία παραβάσεων και παραπέμπει τους παραβάτες στις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, με άγνωστο μέχρι σήμερα αποτέλεσμα. .

Η λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για την προστασία της περιουσίας αλλά και της αξιοπρέπειας του Έλληνα πολίτη από τα σύγχρονα αρπαχτικά δεν είναι ασφαλώς στις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης

Από την άλλη, το Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας (ΕΛ.Κ.Α ), ο μοναδικός αξιόπιστος κρατικός φορέας, με πλήρως εξοπλισμένο χημικό εργαστήριο, εξουσιοδοτημένος να παρέχει, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, έναντι χαμηλού τιμήματος, υπηρεσίες ανάλυσης, εκτίμησης της αξίας πολύτιμων μετάλλων, κοσμημάτων κ.λπ. και αντίστοιχης πιστοποίησης, καταργήθηκε με το άρθρο 16 του Ν 4038/2012 (ΦΕΚ 14/Α/2.2.2012) «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012−2015».

Πολιτικές επιλογές είναι αυτές…. 

ΠΗΓΗ:totekmirio.gr

Ο ΕΧΘΡΟΣ, Ο ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ !...


Η Ελλάδα θα κληθεί να λάβει περισσότερα μέτρα για να πάρει τη δόση του 1 δισ. ευρώ και να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014, ασκώντας εντονότερη πίεση στις τιμές. Δεν είναι ό,τι το καλύτερο για μια υπερχρεωμένη χώρα, αν και η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρυσώσει το χάπι.

  Η τρόικα προειδοποιεί ότι δεν θα έλθει στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία σε διάφορα θέματα που σχετίζονται τόσο με τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ όσο και με το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2014.

Δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση. Όμως, θεωρούμε αδιανόητο να μην επέλθει συμφωνία στο ακανθώδες θέμα των ΕΑΣ (προήλθε από συγχώνευση των Πυρκάλ και ΕΒΟ) και ΕΛΒΟ, που κοστίζουν στους φορολογούμενους δεκάδες εκατ. ευρώ ετησίως, απασχολώντας πάνω από 1.300 άτομα στα τέλη του 2012. Επίσης, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι τι θα απογίνει με το ύψος των περιοριστικών μέτρων που θα ληφθούν για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,8 δισ. ευρώ περίπου το 2014, όμως η επίπτωση είναι προφανής. Το ίδιο ισχύει μετά το τέλος της μετενέργειας και τις πιθανές μειώσεις μισθών σε εκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους.

Κοινή συνισταμένη είναι η συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος και λογικά της κατανάλωσης. Η εσωτερική υποτίμηση θα ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις στις τιμές καταναλωτή τα επόμενα τρίμηνα.

Τα σημάδια του αποπληθωρισμού είναι ήδη ορατά με αρκετή καθυστέρηση.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 1,1% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε αρνητικό έδαφος το 12μηνο Οκτωβρίου 2012 - Σεπτεμβρίου 2013.

Παρόμοιες, αν και πιο ήπιες, τάσεις παρατηρούνται στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Αν αφαιρεθούν οι επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ στις τιμές, ο πληθωρισμός στις δύο χώρες ήταν ελαφρώς πάνω από το 0% τον Σεπτέμβριο.

Τα χθεσινά νέα από το μέτωπο των τιμών στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο δεν ήταν ενθαρρυντικά. H αρχική εκτίμηση για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό στην ευρωζώνη έδειξε ταχεία αποκλιμάκωση τον Οκτώβριο στο 0,7% σε ετήσια βάση από 1,1% τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2011. Παρόμοια τάση εμφάνισε ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις πιο ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, υποχωρώντας στο 0,8% τον Οκτώβριο από 1,1% τον Σεπτέμβριο. Κι εδώ έχουμε τη χαμηλότερη επίδοση από τον Φεβρουάριο του 2010.

Είναι προφανές ότι το περιβάλλον, ιδίως στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας, είναι αποπληθωριστικό. Υπό μία έννοια, αυτό θα μπορούσε να είναι καλό νέο γιατί ίσως πείσει την ΕΚΤ να κάνει κάτι περισσότερο προς την κατεύθυνση της μείωσης των επιτοκίων παρέμβασης και της αποδυνάμωσης του ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η τάση αποπληθωρισμού στην Ελλάδα και γενικότερα στις υπερχρεωμένες χώρες της περιφέρειας δεν είναι καλό νέο. Ο αποπληθωρισμός συμβάλλει αφενός στην αύξηση του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ, επιδεινώνοντας τη δυναμική του, και αφετέρου αυξάνει τα πραγματικά επιτόκια δανεισμού του κράτους, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Αν το ονομαστικό επιτόκιο είναι 6% και ο πληθωρισμός 2%, το πραγματικό επιτόκιο είναι ίσο με 4%. Αν το ονομαστικό επιτόκιο είναι 6% και η μέση μείωση τιμών 1%, το πραγματικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 7%.

Επομένως, αυξάνει το κόστος δανεισμού του κράτους, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, βάζοντας μεγαλύτερα εμπόδια στις επενδύσεις και στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Δεν θα πρέπει λοιπόν να μας διαφεύγει ότι ο αποπληθωρισμός είναι ο μεγάλος κίνδυνος σε υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα.

Dr. Money 
ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

         Οι αδιέξοδες μνημονιακές πολιτικές που επέβαλαν στον ελληνικό λαό όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, συνεχίζονται καταστρέφοντας και διαλύοντας τους πάντες και τα πάντα.
         Οι νομοθετικές παρεμβάσεις, οι πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου που υιοθετούνται με εντολές των Τροϊακανών, οι λίστες των ανέργων και των απλήρωτων εργαζομένων καθημερινά αυξάνονται, η αγορά εργασίας έχει απορρυθμιστεί, το εργατικό δίκαιο έχει αποδομηθεί, ενώ το ασφαλιστικό σύστημα καθημερινά καταρρέει, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε μεγάλο κίνδυνο η κοινωνική ασφάλιση και οι συντάξεις.
         Επειδή αυτές οι πολιτικές εκτός από αδιέξοδες είναι και επικίνδυνες και οδηγούν στην πλήρη διάλυση του ελληνικού κράτους και του λαού του, σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά στην 24ωρη Απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013 και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 11 π.μ. στο Πεδίο του Άρεως και στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
     Για να μην περάσουν άλλα μέτρα
     Για να μη μπουν άλλοι φόροι και χαράτσια
     Για θέσεις εργασίας
     Για επαναφορά θεσμών Συλλογικής Διαπραγμάτευσης
     Για βιώσιμη κοινωνική ασφάλιση και αξιοπρεπείς συντάξεις
     Για δημοκρατικά δικαιώματα.



ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ Δ.Σ.


Η πιο κερδοφόρα εμπορική εταιρεία της χώρας πληρώνει μισθούς 200 ευρώ (!)

Η πιο κερδοφόρα εμπορική εταιρεία της χώρας πληρώνει μισθούς 200 ευρώ (!)
Η εταιρεία ICAP έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα την ετήσια έρευνα «BUSINESSLEADERSINGREECE» η οποία αποτυπώνει την πορεία των 500 εταιρειών και των 200 ομίλων που καταγράφουν τη μεγαλύτερη κερδοφορία στη χώρα. Στην έρευνα που ακολουθεί θα βρείτε πολλά γνωστά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν. Στον κατάλογο βρίσκεται η ΔΕΗ από τον χώρο των υπηρεσιών, τα Ελληνικά Πετρέλαια στον χώρο της Βιομηχανίας, η εταιρεία Olympic στον χώρο του τουρισμού και άλλες. Όσο για το εμπόριο, «νικητής» για το 2012, ανακηρύσσεται η εταιρεία Jumbo. Πρόκειται για τη γνωστή αλυσίδα καταστημάτων η οποία αξιοποιεί την κερδοφορία της για να προγραμματίσει εξαγορές όπως αυτή της εταιρείας Praktiker, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται στο στόχαστρο καθώς εμφανίζεται να αμείβει τους εργαζόμενους με αποδοχές της τάξεως των 200 ευρώ. Για να θυμηθείτε τις σχετικές καταγγελίες, κάντε κλικ εδώ
  
Παραθέτουμε ολόκληρη την έρευνα της ICAP καθώς θα σας δώσει την ευκαιρία να σχηματίσετε μια πολύ καλή εικόνα για την πορεία του επιχειρείν της χώρας μεσούσης της κρίσης. Θα διαπιστώσετε ότι οι ισχυροί δεν έχουν πληγοί από την κρίση την ίδια στιγμή που ο μεγάλος αριθμός των επιχειρήσεων, εμφανίζει ζημιές. Με λίγα λόγια, και τα κέρδη συγκεντρώνονται. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ICAP κάνοντας κλικ εδώ. 

 ΠΗΓΗ:fpress.gr

Τα Πρώτα Δεδομένα των Ερευνών σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη Παρουσίασε η Πρόεδρος της ΕΔΕΥ στο Workshop του ΙΕΝΕ

Πετρελαιοπηγή
Η γεωφυσική ιδιομορφία του Ιονίου και της νότιας Κρήτης φαίνεται να επιβάλουν ένα εξειδικευμένο και ειδικά προσαρμοσμένο σύστημα ερευνών, προκειμένου να αποδειχθεί ελκυστικό στους διεθνείς επενδυτές και να διαμοιρασθεί το κόστος και το ρίσκο της παραγωγής υδρογονανθράκων.
Τα τεχνικά δεδομένα, τις προϋποθέσεις, τις προκλήσεις και τα ρίσκα για τη διαμόρφωση των μπλογκς που θα δοθούν προς έρευνα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης παρουσίασε στο workshop του ΙΕΝΕ η πρόεδρος της ΕΔΕΥ, καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη, δίνοντας έτσι ένα πρώτο στίγμα της σύνθετης και δύσκολης προσπάθειας που απαιτείται. Η εργασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί όταν παραδοθούν όλα τα δεδομένα των σεισμικών ερευνών από την PGS τον Ιανουάριο και θα τρέχει παράλληλα έως την επίσημη υποβολή της αναφοράς της νορβηγικής εταιρίας στην ελληνική κυβέρνηση, που τοποθετείται, σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, το Μάρτιο του 2014.
Παράλληλα με τη διαμόρφωση και τον ορισμό του αριθμού των οικοπέδων που θα δοθούν προς έρευνα η ΕΔΕΥ προετοιμάζει και την αδειοδοτική διαδικασία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Σταματάκη, στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης υπάρχουν 12.500 χλμ σεισμικών γραμμών και σε αυτή τη φάση ενοποιούνται τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν από παλαιότερες σεισμικές έρευνες που έγιναν στην περιοχή, με τα νέα δεδομένα που προστίθενται.
Ιόνιο και νότια Κρήτη χαρακτηρίζονται από διαφορετικά βάθη, που κυμαίνονται από 50-100 μ. κοντά στις ακτές έως 5000 μ. ανοιχτά του πελάγους. Ο βυθός δεν διαθέτει ομαλή μετάβαση, αντίθετα, παρουσιάζει εικόνα «χαράδρας», με πολύ έντονα βυθίσματα. Με βάση βαθυμετρικό χάρτη που σχεδιάσθηκε, αλλού εμφανίζονται απότομες «πλαγιές», που κυμαίνονται από 50-2000 μ. και σε ορισμένα σημεία φθάνουν τα 7 χλμ. και αλλού 2000-3000 μ. έως 1 χλμ.
Η μεγαλύτερη έκταση για τις δυνατότητες ερευνών παρουσιάζεται σε πολύ μεγάλα βάθη 1500- 2.500 μ, αρκετά μικρότερη είναι η έκταση των βαθιών νερών 300-1500 μ. ενώ μικρό κομμάτι αντιπροσωπεύουν τα αβαθή νερά ως 300 μ.
Η υπό έρευνα περιοχή χαρακτηρίζεται, εξάλλου, από μεγάλη συστάδα νησιών, ο τουρισμός αποτελεί κορυφαία δραστηριότητα, υπάρχει μεγάλη κίνηση πλοίων και ιδιωτικών σκαφών, καθώς και περιοχές με υψηλή φυσική αξία.
Καμία άλλη περιοχή στον κόσμο δεν εμφανίζει ανάλογη εικόνα, εκτός από το πεδίο Ormen Lange στη Νορβηγία, που παρουσιάζει ανάλογα γεωφυσικά χαρακτηριστικά.
Η κ. Σταματάκη επισήμανε ότι η εποχή των φθηνών και εύκολων γεωτρήσεων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η τεχνολογία έχει αποδείξει ότι μπορεί να αναπτυχθούν έρευνες για υδρογονάνθρακες και σε μεγάλα βάθη, αλλά με μεγάλο κόστος. Ενδεικτικά, όπως είπε, το 2002 το ημερήσιο κόστος για ένα γεωτρύπανο σε πολύ μεγάλα βάθη ήταν 222.750 δολ. ποσό που το 2012 είχε εκτιναχθεί στα 703.000 δολ. την ημέρα. Με αυτά τα δεδομένα, χρειάζεται να διαμορφωθούν ανάλογα και τα δικαιώματα του δημοσίου, στη λογική του win-win, για να μοιρασθεί ανάλογα το κόστος παραγωγής. 
ΠΗΓΗ:energia.gr/

Βάζει στο στόχαστρο του τα πετρέλαια της Ελλάδας ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου


Αφού πρώτα μετέφερε την έδρα της εταιρείας του απ' τη Νορβηγία στην Ελλάδα πριν από λίγους μήνες ο Γιώργος Οικονόμου, ο εφοπλιστής που βρίσκεται στην πρώτη  πεντάδα εκείνων με τη μεγαλύτερη ισχύ στην παγκόσμια ναυτιλία, μπαίνει δυναμικά στη διεκδίκηση μεριδίου από την "πίτα" των πιθανών ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.... 

Μόλις χθες η εταιρεία του OceanRig, μία απ' τις μεγαλύτερες στην εξόρυξη υδρογονανθράκων σε πολύ μεγάλο βάθος στη θάλασσα ανακοίνωσε τη στρατηγική της συνεργασία με την EnergeanOil & Gas, που ελέγχει τα κοιτάσματα του Πρίνου, για τις έρευνες και αργότερα την εξόρυξη κοιτασμάτων που πιθανώς να βρεθούν στον ελλαδικό χώρο. 

Συγκεκριμένα οι δύο εταιρείες, μέσω εταιρειών συμφερόντων τους, συμφώνησαν να συστήσουν σε ποσοστό 50%-50% μία κοινή διεθνή εταιρεία, την OceanEnergean, η οποία θα συνδυάζει την πολύχρονη παρουσία της EnergeanOil &Gas στην έρευνα, ανάπτυξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου με την διεθνή εμπειρία της Ocean Rig στις γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλο βάθος. 

Μάλιστα όπως είπε ο ίδιος ο κ. Οικονόμου αυτή η συνεργασία θα διευρύνει τις δραστηριότητες της OceanRig και στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων, πέραν δηλαδή απ' τις "εργολαβίες" που αναλαμβάνει σήμερα για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες για την εξόρυξη. 

Παράλληλα το νέο σχήμα θα διεκδικήσει νέες περιοχές στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, στη Μαύρη Θάλασσα και στην Αφρική αλλά και στην Κρήτη και την Δυτική Ελλάδα, όταν διενεργηθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί.
"Με δεδομένη την μακρά εμπειρία της αλλά και τις αξιόλογες διεθνείς συνεργασίες που έχει ήδη αναπτύξει, η EnergeanOil & Gas επελέγηως ένας σημαντικός εταίρος που θα μας επιτρέψει μελλοντικά να διευρύνουμε τις δραστηριότητες μας, εκτός από τις γεωτρήσεις, και στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων διεθνώς”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.  

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

 ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΕΚΕΔΑ:Όλοι μαζί διατρανώνουμε την φωνή μας και λέμε ΟΧΙ στην εργασία της Κυριακής.


Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας καλεί όλους τους εργαζόμενους του Θριασίου Πεδίου που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο, να  συμμετέχουν δυναμικά στην Πανελλαδική Γενική Απεργία που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, την Κυριακή 3/11/13.

Όλοι μαζί διατρανώνουμε την φωνή μας και λέμε ΟΧΙ στην εργασία της Κυριακής.

Οι εργαζόμενοι του σκληρού ιδιωτικού τομέα, είμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας στο εμπόριο, καθώς γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι αν περάσει αυτή η τακτική των νεοφιλελεύθερων μάγων για κατάργηση της αργίας της Κυριακής στον κλάδο του εμπορίου, θα είναι βούτυρο στο ψωμί τους για να συνεχίσουν πιο βάρβαρα και πιο απάνθρωπα, ώστε να πετσοκόψουν σε όλους πλέον τους εργαζόμενους την πιο ιερή ημέρα μας.   Την ημέρα της ανάπαυσης.  Αυτήν της Κυριακής.

Είμαστε μία γροθιά για να αντιπαλέψουμε το νεοφιλελεύθερο μνημονιακό οδοστρωτήρα της Κυβέρνησης, που στο διάβα της διαλύει όλα τα δικαιώματά μας.

Δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί, δεκαετίες τώρα, με εργατικούς κοινωνικούς αγώνες.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 3/11/13 ΚΑΙ  ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10:30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑ & ΕΡΜΟΥ 

ΠΗΓΗ:.ekeda.gr

Ο «επενδυτής» που θα αγοράσει τον ΑΔΜΗΕ κοψοχρονιά για 300 εκ.€, θα βάλει 1,4 δις € για να κατασκευάσει τις διασυνδέσεις;;;


Απέναντι από τις γέφυρες του Ροσινιόλ και του Αγίου Στεφάνου στην Εθνική Οδό αναρτώνται

δύο μεγάλα πανώ: «ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ. Συντονιστικό Εργαζομένων ΑΔΜΗΕ».

Τι είναι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και γιατί κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι σε αυτόν;

Ο ΑΔΜΗΕ, είναι το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Είναι η ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ και του ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας, που θυγατροποιήθηκε το 2012 κατ’ επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια τεράστια Δημόσια Περιουσία, με τρέχουσα εμπορική αξία 8 δις €, που μεταφράζεται σε:

11 χιλιάδες χιλιόμετρα εναέριων γραμμών υψηλής τάσης και υπόγειων και υποβρύχιων ... καλωδίων υψηλής τάσης (150 και 400 kV) που διασυνδέουν την ηπειρωτική Ελλάδα από την Θράκη έως την Πελοπόννησο, καθώς και με τις γειτονικές χώρες.
221 Υποσταθμούς και Κέντρα Υψηλής Τάσης και τρία Εθνικά Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας (σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πτολεμαΐδα) που με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό και με αδιάλειπτη 24ωρη παρουσία έμπειρου και ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού διασφαλίζουν την αξιόπιστη και ασφαλή μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας από τον τόπο παραγωγής της (τους θερμοηλεκτρικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς) στις βιομηχανίες, στις πόλεις και στα χωριά όπου καταναλώνεται. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 ΠΗΓΗ:deinews.blogspot.gr

Πετρέλαιο: Απώλειες σχεδόν 6% στο μήνα με "φόντο" τα διογκούμενα αποθέματα


Πτωτικά κινήθηκε την Πέμπτη η τιμή του πετρελαίου, διευρύνοντας τις μηνιαίες της απώλειες που έφτασαν σχεδόν στο 6% με "φόντο" την αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Η τιμή του αργού, παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 39 σεντς ή 0,4% στα 96,38 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σε σύγκριση με το κλείσιμο στα 102,33 δολάρια του μηνιαίου συμβολαίου του Σεπτεμβρίου στα τέλη Σεπτεμβρίου, η τιμή έχει υποχωρήσει 5,8% στο μήνα -δεύτερη διαδοχική μηνιαία πτώση. Το σημερινό επίπεδο κλεισίματος ήταν το πιο χαμηλό για το πιο ενεργό συμβόλαιο από τις 26 Ιουνίου.

Ο "τόνος" των συναλλαγών δόθηκε την Τετάρτη από την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφορίας Ενέργειας ανακοίνωσε πως τα αποθέματα αργού ενισχύθηκαν κατά 4,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 25 Οκτωβρίου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Platts ανέμεναν ότι τα αποθέματα θα αυξηθούν κατά 3,5 εκατ. βαρέλια. Η εβδομαδιαία αύξηση ήταν ή έκτη στη σειρά.

Οι "ταύροι" του πετρελαίου τρομοκρατήθηκαν από τη μεγάλη αύξηση στα αποθέματα, σχολίασε αναλυτής αγοράς της Price Futures Group.


ΠΗΓΗ:capital.gr

ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΚΑΘΕ ΜΑΣ ΚΙΝΗΣΗ Λογισμικό παρακολούθησης ετοιμάζει το facebook


Ξέρει τα πάντα για τη ζωή σας: από το πού μένετε, σε ποιο σχολείο φοιτήσατε και πόσων ετών είστε, μέχρι το αν έχετε δεσμό, ποιες ταινίες σας αρέσουν και πού πήγατε διακοπές το περασμένο καλοκαίρι. Τώρα, το facebook έχει βαλθεί να μπει μέσα στο μυαλό σας αλλά και στην οθόνη του υπολογιστή σας, καταγράφοντας λεπτό προς λεπτό τι κάνετε στο κοινωνικό δίκτυο.

Η μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης -με 1,15 δισ. χρήστες σε όλο τον κόσμο και περισσότερους από τέσσερα εκατ. στην Ελλάδα- δοκιμάζει ένα νέο λογισμικό, που θα του δώσει τη δυνατότητα να παρακολουθεί και να αναλύει την ψηφιακή συμπεριφορά μας.

Το Facebook συγκεντρώνει ήδη (με την άδεια των χρηστών, οι οποίοι όμως συχνά έχουν άγνοια του κινδύνου που ελλοχεύει από τη δημόσια αποκάλυψη των πληροφοριών τους) τεράστιο όγκο προσωπικών δεδομένων: από το τι αρέσει στους χρήστες μέχρι, σε ορισμένες περιπτώσεις, και σε ποιο γεωγραφικό σημείο βρίσκονται. 

Φαίνεται, όμως, ότι αυτό δεν του είναι αρκετό...

Ο Κεν Ρούντιν, στέλεχος του κοινωνικού δικτύου που επιβλέπει τις εν λόγω δοκιμές, δήλωσε στην εφημερίδα «The Wall Street Journal» ότι τα δεδομένα που θα καταγράφονται, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς, όπως η εμφάνιση στοχευμένων διαφημίσεων στα προφίλ των χρηστών.

Η τεχνολογία που δοκιμάζει το κοινωνικό δίκτυο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ θα του δώσει τη δυνατότητα να «αλιεύει» δεδομένα, όπως για πόσο χρονικό διάστημα οι χρήστες αφήνουν τον κέρσορα που εμφανίζεται στην οθόνη τους πάνω από συγκεκριμένο περιεχόμενο (ανάρτηση, φωτογραφία, διαφήμιση κ.λπ.) ή αν η Στήλη Ενημέρωσης (Newsfeed) είναι ή όχι ορατή, την ώρα που πλοηγούνται στο σάιτ. 

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Καθυστερήσεις στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων


Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης κατέθεσε ο γραμματέας της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Χρήστος Αηδόνης, ζητώντας να μάθει γιατί καθυστερούν τα μέτρα για την  πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, με αποτέλεσμα να χάνει το κράτος δύο δισ. ευρώ ετησίως.
Ο κ. Αηδόνης επισημαίνει ότι «έως τις 27 Μαρτίου θα είχε εγκατασταθεί το σύστημα εισροών-εκροών σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη, έως τις 27 Σεπτεμβρίου στα πρατήρια της Λάρισας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Μαγνησίας και Ιωαννίνων και έως τις 27 Μαρτίου 2014 στην υπόλοιπη χώρα. Το σύστημα εισροών-εκροών θα συνδέεται με τη ΓΓΠΣ -η ολοκλήρωση  του πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης της δράσης είχε προγραμματιστεί για αρχές Ιουνίου. Ωστόσο, ακόμη εκκρεμεί η απόφαση της εγκατάστασης συστήματος εισροών-εκροών στα διυλιστήρια και τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων».
Αναφέρει επίσης ότι, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, έως τέλος Ιουνίου 2013 θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των GPS σε βυτιοφόρα και πλωτά μέσα μεταφοράς καυσίμων και να έχουν καθοριστεί οι προδιαγραφές του συστήματος.
Ο κ. Αηδόνης ρωτά τους υπουργούς:
1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών στα πρατήρια σύμφωνα με τις παραπάνω δεσμεύσεις της κυβέρνησης;
2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης προκειμένου να λαμβάνει ενημερώσεις από τα συστήματα εισροών-εκροών;
3.Σε πιο στάδιο βρίσκεται η εγκατάσταση των GPS τόσο στα βυτιοφόρα όσο και τα πλωτά μέσα μεταφοράς καυσίμων καθώς και οι προδιαγραφές αυτών;
4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το σύστημα ιχνηθέτησης καυσίμων;
5. Για ποιο λόγο δεν έχει ληφθεί ακόμη η απόφαση για την εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών στα διυλιστήρια και τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων;
6. Ποιος είναι ο λόγος της καθυστέρησης της ολοκλήρωσης της δέσμης μέτρων που προβλέπει ο Νόμος 4072/2012; 

 ΠΗΓΗ:energypress.gr

ICAP: ΕΛΠΕ και ΔΕΗ στους "πρωταθλητές" του 2012


Τα Ελληνικά Πετρέλαια  από τη βιομηχανία, η Jumbo από το εμπόριο, η ΔEH από τις λοιπές υπηρεσίες και η Olympic (Avis) από τον τουρισμό είναι οι πρωταθλήτριες στον κλάδο τους όσον αφορά την κερδοφορία  τους για το 2012.
Η ICAP Group, αξιοποιώντας τα στοιχεία της ICAP Databank, ανέδειξε τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς και τους 200 πιο κερδοφόρους ομίλους εταιρειών επίί συνόλου 17.279 εταιρειών των οποίων οι ισολογισμοί τόσο για το 2012. Κορυφαία κερδοφόρα εταιρεία σε σύνολο 500 εταιρειών για το 2012 ανεδείχθη η Δ.Ε.Η Α.Ε. η οποία επανήλθε στην κορυφή επιτυγχάνοντας θεαματική βελτίωση των κερδών EBITDA (+52,2%), εκτοπίζοντας έτσι στη 2η θέση τον Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.,  λόγω υποχώρησης της κερδοφορίας του (μείωση κερδών EBITDA κατά 8,5%).
Σε επίπεδο ομίλων, κορυφαίος  όμιλος βάσει κερδοφορίας για το 2012 ανεδείχθη και πάλι ο όμιλος εταιρειών ΟΤΕ Α.Ε. ακολουθούμενος από τον όμιλο εταιρειών της Δ.Ε.Η. Α.Ε. Στη συνέχεια βρίσκονται οι όμιλοι εταιρειών COCA COLA Ελλην. Ετ. Εμφιαλώσεως Α.Ε. και Ο.Π.Α.Π. ΑΕ.
Σύμφωνα με την ICAP, οι επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 500 πιο κερδοφόρων ελληνικών εταιρειών για το 2012, παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση, την πτώση της ζήτησης και τη μεγάλη έλλειψη ρευστότητας, είχαν σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις, με χαρακτηριστικό τη μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας τους και τη βελτίωση του κύκλου εργασιών τους σε ετήσια βάση, πετυχαίνοντας πολύ πιο καλά αποτελέσματα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων.
«Στις παρούσες συνθήκες, όπου η εμπιστοσύνη στην Ελληνική οικονομία αποκαθίσταται σταδιακά στις διεθνείς αγορές και η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά, είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας η επαναφορά σε τροχιά ανάπτυξης και η αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών λειτουργίας στην «πραγματική» οικονομία. Σε αυτήν την προοπτική, οι κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειες τους, επιδεικνύοντας τόλμη και αποφασιστικότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι  500 πιο κερδοφόρες εταιρείες: κάλυψαν με τον κύκλο εργασιών τους ποσοστό 54,1% του συνολικού κύκλου εργασιών όλων των εταιρειών με διαθέσιμους ισολογισμούς, εμφάνισαν  το 2012 κέρδη EBITDA της τάξης των 10 δισ. ευρώ, στο ίδιο επίπεδο με τις 500 κορυφαίες του 2011 πολλαπλάσια όμως των αντίστοιχων κερδών EBITDA του συνόλου των επιχειρήσεων, τα οποία διαμορφώθηκαν τελικά σε 2,09 δισ. ευρώ, εμφάνισαν συνολικά κέρδη προ φόρου της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ το 2012 (μεγαλύτερα κατά 26% από τα αντίστοιχα της περσινής έκδοσης), ενώ το τελικό καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου των εταιρειών ήταν (για τρίτη χρονιά) ζημιογόνο, με ζημίες της τάξης των 13,1 δισ. ευρώ
Οι εταιρείες ανά κλάδο
Ειδικότερα, στον τομέα της βιομηχανίας, γενικά (ανεξαρτήτως επί μέρους κλάδων), στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται έξι επιχειρήσεις που εμφάνισαν το 2012 κέρδη EBITDA υψηλότερα των 50 εκατ. ευρώ η κάθε μία. Κορυφαία (βάσει κερδοφορίας) βιομηχανική επιχείρηση το 2012 ήταν η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., ακολουθούμενη από την ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (Ελλάς) Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε., εταιρείες του κλάδου προϊόντων Πετρελαίου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

ΠΗΓΗ:energypress.gr