Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΚΕ ΕΛΠΕ


Συναδέλφισσες- οι
Σε όλους μας είναι γνωστό ότι οι εκλογές του Σωματείου πραγματοποιούνται αρκετά νωρίτερα πριν από τη λήξη της θητείας του.  Πραγματοποιούνται αμέσως μετά την απόφαση του Δ.Σ.  της εταιρείας για μείωση προσωπικού και μάλιστα στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται για πρώτη φορά ο όρος «αποχωρήσεις συγκεκριμένων ατόμων».
Εκτιμώντας τα γενικότερα προβλήματα που υπάρχουν στην εταιρεία, όπως τα οικονομικά της στοχεία,  τη  λήξη  της  ΕΣΣΕ,  θεωρούμε  ότι δεν είναι τυχαία η επίσπευση των εκλογών του Σωματείου μας.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι η νέα διοίκηση του σωματείου που θα αναδειχτεί από τις εκλογές, θα κληθεί άμεσα να διαχειριστεί πολύ σημαντικά ζητήματα που μας αφορούν όλους.
Σε αυτή την συγκυρία, χωρίς καμία διάθεση παραπληροφόρησης, θέλουμε να δείξουμε την πραγματική διάσταση όχι μόνον όλων των ανοιχτών ζητημάτων που αφορούν τους εργαζόμενους , αλλά και τις λανθασμένες αποφάσεις της πλειοψηφίας του Σωματείου μας.
Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον διπλό ρόλο και την κουτοπονηριά κάποιων να εμφανίζονται ως δήθεν ΔΑΚΙΤΕΣ ενώ είναι υποψήφιοι και στηρίζουν την ΕΝΙΑΙΑ.
Η προσπάθεια παραπλάνησης ως μοναδικό στόχο έχει, το ψάρεμα ψήφων σε θολά νερά.
Ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι ουδεμία ταύτιση δεν υπάρχει μεταξύ των προσώπων  της ΔΑΚΕ και της ΕΝΙΑΙΑΣ.
Άλλωστε καθαρή είναι η άποψή μας, ότι οι συνάδελφοι της ΕΝΙΑΙΑΣ, έχουν ξεχάσει προ πολλού, τα συμφέροντα των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, η συνοχή τους δε, δεν στηριζεται σε κανένα ιδεολογικό πεδίο και αποτελείται από ένα μωσαϊκό ιδεών εξυπηρέτησης προσωπικών και άλλων συμεφερόντων.
ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΛΟΓΙΚΕΣ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ
ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΔΑΚΕ
Δεν συμβαδίζει με της αρχές της ΔΑΚΕ, η λογική του στρουθοκαμηλισμού, που ενώ στήριξαν άκριτα το σχέδιο της Διοίκησης για μείωση του προσωπικού με τον όρο «στοχευμένες αποχωρήσεις», μετά την γενική κατακραυγή, παρουσιάζονται ως στρατηλάτες, ως επαναστάτες καταδικάζοντας συμπεριφορές και πρακτικές πο αφορούν τους ίδιους.
Είναι ντροπή, αλλά να ψηφίζουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, κρατώντας καθαρά στάση εργοδοτική και στο Σωματείο να παρουσιάζονται ως επικριτές των αποφάσεων που οι ίδιοι προσωπικά ενστερνίστηκαν.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ
ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Το νέο Δ.Σ. του Σωματείου που θα προκύψει οφείλει να ανατρέψει αυτήν την απόφαση.
Εμείς, δεν είμαστε αντίθετοι με τις ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ που θα είναι καθαρή επιλογή του κάθε εργαζόμενου.
Άλλο όμως ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ και άλλο ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ…
Εμείς, δεν είμαστε αντίθετοι σε ουσιαστική μοριοδότηση προσλήψεων, για τα παιδιά όλων των εργαζομενων.
Άλλο καθαρές διαδικασίες προσλήψεων και άλλο προσλήψεις επιλεκτικές από την
“ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ” που δείχνουν καθαρή ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ αλλά και την ταυτόχρονη ΕΞΑΡΤΗΣΗ από τη Διοίκηση της εταιρείας…

Συναδέλφισσες-οι,
Η ΔΑΚΕ χωρίς εξαρτήσεις, με αυτονομία και ανεξαρτησία θα αγωνιστεί για καθαρές αποφάσεις και λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων.
·         Δεν δεχόμαστε καμία απόλυση και αγωνιζόμαστε για αυτό.
·         Αγωνιζόμαστε για υπογραφή συλλογικής σύμβασης που θα δίνει ελπίδα στους εργαζόμενους.
Δευσμευόμαστε ότι :
·         Θα αναδυκνείουμε και δεν θα καλύπτουμε κάθε αρνητική επιλογή της Εταιρείας, που θα θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα και το μέλλον των εργαζομένων.
·         Θα είμαστε ασυμβίβαστοι στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας.
·         Διεκδικούμε καθαρή μοριοδότηση στις προσλήψεις που θα αφορά τα παιδιά όλων των εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ. και όχι μόνο τα παιδιά των ΛΙΓΩΝ και ΕΚΛΕΚΤΩΝ.
·         Διεκδικούμε το σταμάτημα της «εργολαβικής δουλείας» με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Με αυτές τις θέσεις σας καλούμε να στηρίξετε το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ –ΕΛΠΕ  εμποδίζοντας σχέδια που έχουν γίνει για εμάς χωρίς εμάς.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΑΚΕ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΑΚΕ ΕΛ.ΠΕ.

Μαργαρίτα Αντωνάκη: Ώριμες οι συνθήκες για τις ιδιωτικές συντάξεις


Συνολικά, 83 εκατομμύρια πολίτες στην Ευρώπη είναι ενταγμένοι σε Φορείς που έχουν επενδύσει περί τα 3,5 τρισ. στο πλαίσιο του 2ου πυλώνα

Ώριμες είναι πλέον οι συνθήκες για την προώθηση της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης μέσω του 2ου και 3ου πυλώνα. Αυτό δήλωσε η κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.) στο Insurance Money Conference 2013, τονίζοντας πως «σήμερα οι συνθήκες  είναι ώριμες για την προώθηση της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης μέσω του 2ου και 3ου πυλώνα». 

Πολιτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση αυτή είναι: α) η διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για τις  επαγγελματικές συντάξεις σχετικά με την ενημέρωση – διαφάνεια – προστασία καταναλωτή (π.χ. φορολογικά κίνητρα) και με ισοδύναμους όρους ανταγωνισμού των φορέων (ασφαλιστικές εταιρίες – επαγγελματικά ταμεία).
β) Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη της αυτοτελούς συνταξιοδοτικής αποταμίευσης με πρωτοβουλία των ατόμων και φορολογικά κίνητρα.

Απαραίτητη είναι επίσης και η ενημέρωση των πολιτών για τις συντάξεις που μπορούν να αναμένουν από την κοινωνική ασφάλιση.
«Στην Ευρώπη, ο 2ος και 3ος πυλώνας είναι αρκετά αναπτυγμένοι σε πολλά κράτη μέλη, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει πλήρης εξάρτηση από τον πρώτο πυλώνα της δημόσιας ασφάλισης. Συνολικά, 83 εκατομμύρια πολίτες στην Ευρώπη είναι ενταγμένοι σε Φορείς που έχουν επενδύσει περί τα € 3,5 τρισ. σχεδόν αποκλειστικά στο πλαίσιο του 2ο πυλώνα».

Όσον αφορά την επαγγελματική ασφάλιση στην Ελλάδα επισήμανε ότι «ο ν. 3029 που προέβλεψε ότι επαγγελματικές ασφαλίσεις κάνουν μόνο τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης δεν λειτούργησε αποτελεσματικά ούτε μπορούσε να λειτουργήσει λόγω σημαντικών περιορισμών», καθώς αποκλείει τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις που έχουν ως οργανισμοί διαχείρισης επαγγελματικών συντάξεων και την εμπειρία και την τεχνογνωσία και τα απαραίτητα κεφάλαια αλλά κυρίως μεγάλη δυνατότητα διάθεσης. 

Αυτό αποδεικνύεται από την πολύ μεγαλύτερη εξάπλωσή τους, με φορολογικά κίνητρα 1.500 € ανά εργαζόμενο O αποκλεισμός των ασφαλιστικών εταιριών από την επαγγελματική ασφάλιση πρέπει να αρθεί. Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες. 
 ΠΗΓΗ:insuranceworld.gr

Χαρίζουν τις τηλεοπτικές άδειες


Η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της λειτουργίας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που λειτουργούν εδώ και 23 χρόνια με «προσωρινές» άδειες αλλά όχι όπως θα φανταζόταν κανείς.
Στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών στην επιτροπή της βουλής προστέθηκε ένα άρθρο 6 γραμμών το οποίο προβλέπει την κατάργηση των τηλεοπτικών αδειών.

Έτσι με το πρόσχημα της χορήγησης ψηφιακών συχνοτήτων σε παρόχους δικτύου το κράτος βαπτίζει νόμιμα τα υπάρχοντα τηλεοπτικά κανάλια έτσι ώστε να υπογράφουν συμβάσεις με τους παρόχους για την ψηφιακή εκπομπή του σήματος. Η κίνηση αυτή γίνεται όπως αναφέρουν οι «Τυπολογίες» προκειμένου να παρακαμφθεί η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την συνεχή παράτασης της προσωρινής νομιμότητας των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών.

Στο μεταξύ η ΕΕΤΤ εισηγείται την παραχώρηση των τεσσάρων ψηφιακών συχνοτήτων στους παρόχους δικτύου πανελλαδικής εμβέλειας με τιμή εκκίνησης τα 16,39 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 15 χρόνια(1.93 εκ. για την περιφέρεια).

Με το κλείσιμο της ΕΡΤ από την κυβέρνηση η DIGEA ουσιαστικά παίζει χωρίς αντίπαλο για το κλείσιμο της συμφωνίας, η οποία με το πρόσχημα της μεγάλης οικονομικής ύφεσης θα προχωρήσει στο ουσιαστικό ξεπούλημα των εθνικών συχνοτήτων για τα επόμενα 15 χρόνια.

Το σημαντικότερο στοιχείο όμως είναι η «άφεση αμαρτιών» των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών από τα οποία το κράτος απέτυχε να συλλέξει έστω και λίγα ευρώ από την παραχώρηση των εθνικών συχνοτήτων. Επί 23 χρόνια οι τηλεοπτικοί αυτοί σταθμοί (πολλοί εκ των οποίων στη σύνθεσή τους περιλαμβάνουν offshore εταιρίες) φορολογούνται με έναν ελάχιστο συντελεστή (για την είσπραξη μάλιστα αυτού του φόρου δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη), ενώ ακόμα και ο ειδικός φόρος τηλεόρασης (20% επί των διαφημιστικών κερδών) ο οποίος επιβλήθηκε από την Τρόικα στο πρώτο μνημόνιο αναβάλλεται κάθε χρόνο στις 31 Δεκεμβρίου.

Μέχρι σήμερα δεν πλήρωσε κανείς. Για το αύριο προβλέπονται ψίχουλα.  
ΠΗΓΗ:thepressproject.gr

Platts: Μπορεί η Ελλάδα να γίνει η νέα πετρελαϊκή ζώνη της Ευρώπης;


Η χώρα βρίσκεται κοντά στο να αποκτήσει τη δική της βιομηχανία πετρελαίου και να γίνει ενεργειακό hub για την ευρύτερη περιοχή.
Εκτεταμένο αφιέρωμα στην αγορά της Ελλάδας έκανε το τελευταίο τεύχος της έκδοσης European Gas Daily, του μεγαλύτερου και εγκυρότερου εκδοτικού οργανισμού της ενέργειας Platts.
Στο αφιέρωμα τονίζεται ότι «παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν πως είναι νωρίς για να φανεί εάν η Ελλάδα μπορεί να γίνει καθαρός εξαγωγέας ενέργειας ή ακόμη εάν θα μπορέσει να καλύψει τις δικές της εγχώριες ανάγκες σε υδρογονάνθρακες, τα υποσχόμενα δεδομένα, συνδυαζόμενα με τη νέα τεχνολογία και την αυξημένη επιθυμία για ενεργειακή ασφάλεια, σημαίνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει το όνειρο για τη δημιουργία μιας ευμεγέθους δικής της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Ταυτόχρονα, τονίζει το άρθρο, η στρατηγική τοποθέτηση της Ελλάδα σε συνδυασμό με την ενεργειακή συνεργασία με Ισραήλ και Κύπρο, που αναζητούν τρόπους για να εξάγουν το δικό τους αέριο , πριν το τέλος της δεκαετίας, η επιλογή του αγωγού TAP για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας και τα πλάνα για τη δημιουργία μεγάλου αποθηκευτικού χώρου στο βόρειο Αιγαίο, σημαίνουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ενεργειακός κόμβος (hub) για τη νοτιανατολική Ευρώπη.
Στο αφιέρωμα γίνεται μια εκτεταμένη ιστορική ανασκόπηση των ερευνών αλλά και των νέων παραχωρήσεων μέσω του διαγωνισμού open door, οι συμβάσεις των οποίων αναμένεται να υπογραφούν άμεσα.
Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση έθεσε ως προτεραιότητα στην εθνική πολιτική την έρευνα για υδρογονάνθρακες,  τονίζει στο διεθνές πρακτορείο και την έκθεση που διαβάζεται από χιλιάδες στελέχη της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο, ο επικεφαλής της Energean Μαθιός Ρήγας. Ο ίδιος προσθέτει ωστόσο και έναν τόνο ρεαλισμού, σημειώνοντας ότι η μέρα όταν η Ελλάδα θα μπορέσει να γίνει αυτάρκης ενεργειακά είναι ακόμη μακριά. Για να παράξουμε 400 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα ώστε να καλύψουμε τις εγχώριες ανάγκες και να κάνουμε εξαγωγές, απαιτείται να βρούμε ένα τεράστιο κοίτασμα με 500 εκατομμύρια βαρέλια ή αλλιώς 15 ισοδύναμους Πρίνους, που θα ανακαλυφθούν και θα αναπτυχθούν ταυτόχρονα, τόνισε ο κ. Ρήγας.
Από την πλευρά του ο Frank Servadei στέλεχος της Σκωτσέζικης Petroceltic, συνεταίρου των ΕΛΠΕ στην παραχώρηση του Πατραϊκού, εκφράζει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δε θα γίνει η νέα Νορβηγία, ωστόσο ένας χρήσιμος παραλληλισμός μπορεί να γίνει με το Ισραήλ, όπου η ανακάλυψη υδρογονανθράκων αποδείχθηκε εξέλιξη κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Αυτό μπορεί να ισχύσει και για την Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Servadei. Ο ίδιος χαρακτήρισε καθοριστική για την εμπλοκή της εταιρείας του στην Ελλάδα, τη συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, και τόνισε ότι υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για την παραχώρηση του Πατραϊκού.
Αλλά και το μέλος του ΔΣ της Grekoil Kapo Simonian δηλώνει στο Platts ότι η νέα νομοθεσία βοήθησε σημαντικά, προσθέτοντας ότι η ελληνική αγορά υδρογονανθράκων επωφελείται από το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα καλύτερες τεχνολογίες και μέθοδοι για τη συλλογή δεδομένων. Επίσης η ζήτηση για πετρέλαιο και αέριο έχει αυξηθεί κυρίως εξαιτίας των υψηλών τιμών, ενώ η Ευρώπη επιθυμεί να εντοπίσει περισσότερες πηγές εντός της επικράτειάς της. Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία για τη χώρα, τονίζει. Προσθέτει ότι θα απαιτηθούν και άλλα σεισμικά για το Κατάκολο και δηλώνει ότι η εταιρεία του ενδιαφέρεται 100% για περισσότερες παραχωρήσεις. Τη συμμετοχή τους σε πιθανούς νέους διαγωνισμούς παραχωρήσεων, προαναγγέλλουν επίσης τόσο η Energean όσο και η Petroceltic.
Το δημοσίευμα του Platts επεκτείνεται και πέραν των διαγωνισμών open door και αναφέρεται στην πρόθεση της Ελλάδας να χωρίσει νέα θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και το Λιβυκό πέλαγος, στην περιοχή όπου ερευνήθηκε τον περασμένο χειμώνα από την PGS. Το Platts αναφέρει μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κρύβει την ελπίδα ότι αυτή η περιοχή θα οδηγήσει σε μια μεγάλη ανακάλυψη ανάλογη με εκείνες στο Ισραήλ και την Κύπρο.
Και όπως τονίζει ο κ. Ρήγας, μια σειρά από εξελίξεις έχουν θέσει την Ελλάδα στη σωστή κατεύθυνση ώστε να εξελιχθεί σε ζωτικό ενεργειακό κόμβο που θα εξυπηρετεί τόσο τα Βαλκάνια όσο και τη Δυτική Ευρώπη: καταρχάς η επιλογή του TAP αναβαθμίζει τη στρατηγική θέση της Ελλάδας, σε συνδυασμό με υφιστάμενες υποδομές αλλά και νέα πρόσθετα project που σχεδιάζονται, όπως η αποθήκη φυσικού αερίου, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν κόμβο στην Ελλάδα. Αυτό θα δώσει το σήμα για ένα νέο ξεκίνημα με επενδυτικές ευκαιρίες για τη διεθνή βιομηχανία πετρελαίου και αερίου σε μια περιοχή που ήταν απούσα μέχρι σήμερα από το χάρτη της ενέργειας, κατέληξε ο κ. Ρήγας.
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Αποσυνδέεται από τη ΔΕΠΑ και επισπεύδεται η πώληση των ΕΛΠΕ


Διαχωρίζεται από τη ΔΕΠΑ η πώληση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) και αποφασίζεται να προχωρήσει αυτόνομα, έστω και χωρίς να έχει επιλυθεί το θέμα της συμμετοχής τους με 35% στην πρώτη.
Στη λύση αυτή καταλήγουν κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ, αναγνωρίζοντας ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεμπλοκάρει η πώληση των Ελληνικών Πετρελαίων που από την αρχή, και για ευνόητους λόγους, συνδέθηκε με αυτήν της ΔΕΠΑ, και που πλέον, και οι δύο έχουν μετατεθεί για το 2014.
Έτσι, στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα ΕΛΠΕ που θα δημοσιευθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, θα υπάρχει ειδική αναφορά στο μερίδιο που κατέχουν στη ΔΕΠΑ με την επισήμανση ότι "ο πλειοδότης θα πρέπει να το λάβει υπόψη του, καθώς θα προσδώσει επιπλέον αξία στον όμιλο όταν -και όποτε- πουληθεί η ΔΕΠΑ".
Με άλλα λόγια, η συμμετοχή των ΕΛΠΕ θα μείνει για την ώρα "στην άκρη" ως ένα περιουσιακό στοιχείο η αποτίμηση του οποίου θα μπορέσει να γίνει στο μέλλον, μόνο μετά την πώληση της ΔΕΠΑ, αλλά που σε κάθε περίπτωση οι υποψήφιοι "μνηστήρες" δεν θα πρέπει να αγνοήσουν αφού θα ανεβάσει την αξία του ελληνικού ομίλου.
Στο αρχικό χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος, η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ ακολουθούσε αυτήν της ΔΕΠΑ. Στόχος ήταν τα τελευταία να μπορέσουν να πουληθούν σε όσο το δυνατό μεγαλύτερη τίμημα, αφού έχοντας μεταβιβάσει το μερίδιό τους στην ΔΕΠΑ, αυτόματα η αξία τους θα ανέβαινε.

Το ναυάγιο όμως του πρώτου διαγωνισμού της ΔΕΠΑ, και η εδώ και μήνες αδυναμία από το ΥΠΕΚΑ να βρει μια φόρμουλα που να ρυθμίζει τα χρέη των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών προς την εταιρεία, έχουν παγώσει κάθε κινητικότητα σχετικά με το ενδεχόμενο προκήρυξης νέου διαγωνισμού.

Παρά τις κατηγορηματικές κυβερνητικές εξαγγελίες μετά το ναυάγιο του διαγωνισμού τον Ιούνιο, ότι αυτός θα επαναπροκηρυχθεί "οπωσδήποτε ως το τέλος του έτους, και μάλιστα με διαδικασίες - εξπρές", είναι σαφές σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, για την ώρα τουλάχιστον.
ΔΕΠΑ: Από 2014 και βλέπουμε...
Φυσικά η ελληνική πλευρά δεν αποφασίζει μόνη της, και τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις πιέσεις της τρόικας για επιτάχυνση του προγράμματος. Φαίνεται ωστόσο ότι και οι εκπρόσωποι των δανειστών αντιλαμβάνονται τη δυσκολία στη περίπτωση της ΔΕΠΑ

Όπως έχει γράψει το «Energypress», τα πράγματα είναι τόσο θολά ώστε ουδείς μιλά για χρονοδιαγράμματα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο νέος διαγωνισμός θα προκηρυχθεί «κάπου μέσα στο 2014».

Το μεγάλο αγκάθι ήταν και παραμένει η διευθέτηση των χρεών, τόσο των συσσωρευμένων, όσο και των καινούργιων, που έχουν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί προς αυτήν, τα οποία θα αυξάνονται όσο η ταμειακή ρευστότητα πνίγει την αγορά ηλεκτρισμού. Το Σεπτέμβριο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, είχαν ξεπεράσει το 1,3 δισ. ευρώ, πρόβλημα που προφανώς μετακυλίεται σε όλη την ενεργειακή αλυσίδα. Και όπως έχει ενημερώσει το ΥΠΕΚΑ και την τρόικα, μέχρι σήμερα παρόμοια φόρμουλα για την εξίσωση «αγορά ηλεκτρισμού - χρέη ιδιωτών - ΔΕΠΑ» δεν έχει βρεθεί. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr/

Αλεξάντερ Μεντβέντεφ: Η Gazprom Απεσύρθη Από τον Διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ Λόγω Μεγάλου Ρϊσκου


«Μία σειρά κίνδυνοι που συνδέονται με το τι θα γινόταν στο διάστημα πριν αναλάβουμε την ιδιοκτησία της εταιρείας και κανονικά θα έπρεπε να δοθούν κάποιες εγγυήσεις» απέτρεψαν την Gazprom από το να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ. Αυτό δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Export, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, χωρίς να θέλει ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αποκαλύπτοντας, όπως είπε, «ευαίσθητες πληροφορίες».

Στην ίδια συνέντευξη, καταφέρθηκε ενάντια στην Κομισιόν για το θέμα των ερευνών εις βάρων της Gazprom για πιθανή χειραγώγηση της αγοράς αερίου μέσω του περιορισμού της ελεύθερης ροής αερίου, τονίζοντας ότι το θέμα δημιουργήθηκε «από πολιτικά κίνητρα και όχι λόγω οικονομικών επιδόσεων».

Επίσης, στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής της Gazpromexport αποκάλυψε ότι η ρωσική εταιρεία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις όσον αφορά τα κοιτάσματα της Κύπρου και ότι γνωρίζει πως υπάρχουν ερωτηματικά μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας . Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε σε διαπραγματεύσεις σε κανέναν», προσθέτοντας ότι «είναι δεδομένο ότι υπάρχουν σημαντικά αποθέματα, ερωτηματικό παραμένει το πώς θα αξιοποιηθούν». Μάλιστα, υποστήριξε ότι η λύση του αγωγού είναι ακριβή και γι΄αυτό «το LNG είναι μια πιθανότητα, αλλά το μέγεθος του κοιτάσματος ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο». 
Τέλος, ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι ακόμα και στην Ελλάδα υπάρχουν πιθανές πηγές σχιστολιθικού αερίου.

 ΠΗΓΗ:energia.gr

Με Δημόσιες Σχέσεις Δεν Γίνονται Έρευνες Πετρελαίου


Έχουμε κυριολεκτικά κατακλυσθεί το τελευταίο διάστημα από δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, του πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου, για το λαμπρό μέλλον της χώρας στις έρευνες πετρελαίου και των τεράστιων, πλην ανεκμετάλλευτων δυνατοτήτων, που διαθέτει η Ελλάδα στην αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Είναι δε τόση η εμμονή στην προβολή του όλου θέματος, ώστε τα νούμερα τα οποία κατά καιρούς ανακοινώνονται να μην έχουν ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δηλώσεις του πρωθυπουργού τον περασμένο Αύγουστο κατά την συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον όταν του ανακοίνωσε ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου διαθέτει τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία ανέρχονται στα 9,2 τρις κυβικά μέτρα αερίου με την Ελλάδα μάλιστα να συμμετέχει με 4,7 τρις κυβικά μέτρα. Με βάση αυτά τα νούμερα, υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο την Ελλάδα, θα μπορούσε να καλύψει ακόμη και 50% των μελλοντικών αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 ΠΗΓΗ:energia.gr