Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Για όλους εµάς τους εργαζόµενους στα ΕΛΠΕ, η πρώτη µέρα του φθινοπώρου είναι συνδεδεµένη µε την τραγωδία της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ. 
Πέρασαν 21 χρόνια από το τραγικό ατύχηµα, ένα από τα µεγαλύτερα βιοµηχανικά ατυχήµατα στην Ελλάδα, που είχε ως αποτέλεσµα το θάνατο 15 συναδέλφων µας και των τραυµατισµό άλλων 24. Η µέρα αυτή αποτελεί µια µαύρη σελίδα στην ιστορία των διυλιστηρίων της πατρίδας µας, µια µέρα που
οφείλουµε να µη διαγράψουµε ποτέ από τη µνήµη µας. 
Πρέπει µε απόλυτη συνείδηση του χώρου που εργαζόµαστε και σε ότι µας αφορά να παίρνουµε και να τηρούµε τα µέτρα και τους κανόνες µε την εκπαίδευση που θα διασφαλίζουν την υγεία, τη σωµατική µας ακεραιότητα και τη ζωή µας. 
Όλοι µαζί και ο καθένας ξεχωριστά, τώρα που οι κοινωνικές εντάσεις κορυφώνονται ως αποτέλεσµα της βάρβαρης πολιτικής των κυβερνήσεών µας, το µήνυµα που οι εργαζόµενοι πρέπει να κατανοήσουµε είναι ότι τα ζητήµατα της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ είναι για όλους µας η πρώτη προτεραιότητα και δεν πρέπει να θυσιάζονται τα πάντα στο βωµό του κέρδους. Κέρδος όλων µας είναι η ίδια µας η ζωή. 

Φθηνότερο Πετρέλαιο από το Ιράκ Προς την Ευρώπη τον Οκτώβριο


Το Ιράκ αύξησε την τιμή πώλησης του αργού πετρελαίου ποικιλίας Basra Light και Kirkuk για τους πελάτες του στην Ασία και την Αμερική, αλλά την μείωση για αυτούς στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία πώλησης πετρελαίου, SOMO.
Η τιμή του Basra Light για παράδοση τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,20 δολάρια ανά βαρέλι για τις ΗΠΑ στα 1,65 δολάρια κάτω από το ASCI. Τον Σεπτέμβριο ήταν στα 1,85 δολάρια κάτω από το ASCI, τονίζει η SOMO.
Επίσης, οι τιμές του Basra Light για την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 1,05 δολάρια ανά βαρέλι στα 3,80 δολάρια κάτω από το Brent, έναντι 2,75 δολαρίων τον Σεπτέμβριο. Στην περίπτωση του Kirkuk, η τιμή για την Ευρώπη μειώθηκε κατά 0,40 δολάρια ανά βαρέλι στα 2,30 δολάρια κάτω από το Brent. 

ΠΗΓΗ:energia.gr

Προθεσμία 100 ημερών για τα πλασματικά έτη

Προθεσμία 100 ημερών για τα πλασματικά έτη
Στο τέλος του  2013 λήγει η διορία για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης με το προηγούμενο καθεστώς, ώστε οι ασφαλισμένοι να γλιτώσουν την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο του “Έθνους”, με τον τρόπο αυτόν, περίπου 80.000 ασφαλισμένοι που υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας (εξαιρείται το Δημόσιο), θα μπορέσουν να θεμελιώσουν δικαίωμα με τις ευνοϊκές διατάξεις που ίσχυαν το 2010 και να αποφύγουν τις ανατροπές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
Με την εξαγορά οι ασφαλισμένοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από δύο μέχρι και επτά χρόνια ταχύτερα και δεν επηρεάζονται από τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας που ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε φέτος.

Ποιους συμφέρει η εξαγορά πλασματικών ετών:

-Ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και σε ειδικά ταμεία, που με την αναγνώριση θα συμπληρώσουν 35ετία μέχρι το τέλος του 2010. Με τη θεμελίωση δικαιώματος διατηρούν το δικαίωμα για “έξοδο” στα 58 με 10.500 ημέρες ασφάλισης.

Για όσους δεν “κλειδώσουν»”το δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, σταδιακά αυξάνονται τόσο οι ημέρες ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας. Φέτος η “έξοδος” γίνεται στα 62 με 40 χρόνια δουλειάς.

-Ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, που θα συμπληρώσουν 35ετία μέχρι το τέλος του 2010. Με τη θεμελίωση δικαιώματος διατηρούν το δικαίωμα για “έξοδο” στα 60 με 10.500 ημέρες ασφάλισης. Ισχύει ό,τι και στο ΙΚΑ για τη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας και των ετών ασφάλισης από την 1η Ιανουαρίου 2011.

-Ασφαλισμένους στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Επίσης ασφαλισμένους στο ΙΚΑ με 4.500 ημέρες, εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα. Στην πρώτη περίπτωση αποφεύγουν την αύξηση του ορίου ηλικίας κατά ένα εξάμηνο και στη δεύτερη περίπτωση κατά δύο έτη.

-Μητέρες ανηλίκων που με 5.500 ημέρες ασφάλισης στο τέλος του 2010 παίρνουν σύνταξη από το ΙΚΑ στα 50 μειωμένη και στα 55 πλήρη.

-Μητέρες ανηλίκων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που με 25ετία παίρνουν πλήρη σύνταξη στα 50 με τις διατάξεις του 2010.

-Γυναίκες που συνταξιοδοτούνται με το καθεστώς των 10.000 ημερών στο ΙΚΑ στα 57 με πλήρη και στα 55 με μειωμένη. Με τη θεμελίωση μέχρι το τέλος του 2010 αποφεύγουν τόσο την αύξηση του ορίου ηλικίας όσο και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.

Αντιθέτως, η διορία των 100 ημερών δεν επηρεάζει ασφαλισμένους που θέλουν να θεμελιώσουν δικαίωμα με τις διατάξεις που ισχύουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2011.
 ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΓΣΕΕ:Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα


Η ΓΣΕΕ στηρίζει και υποστηρίζει τον αγώνα σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε το νερό, το φυσικό αγαθό, να μην ιδιωτικοποιηθεί.
Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ) στο πλαίσιο της καμπάνιας της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών η οποία υλοποιείται με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU), συγκέντρωσε χιλιάδες υπογραφές από Έλληνες πολίτες οι οποίοι εξέφρασαν την κατηγορηματική θέση τους ότι το βασικότερο φυσικό αγαθό δε μπορεί να μετατραπεί σε εμπόρευμα.
Οι υπογραφές θα παραδοθούν στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει διάλογος με στόχο την πρόσβαση σε φθηνό, καθαρό, ποιοτικό νερό.
Συνολικά σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 2 εκατομμύρια υπογραφές. Η παράδοση των υπογραφών στη χώρα μας θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 11.30 το πρωί στο κτίριο του Υπουργείου Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος.

 ΠΗΓΗ:gsee.gr

Η Φλόγα Δοκιμής Καύσης Φυσικού Αερίου στην Κύπρο.

Σπάρτακος: Δικαιώση για τις Συμβάσεις των Οκταμήνων στη ΔΕΗ


Δικαιωμένος δηλώνει ο Σπάρτακος για τις συμβάσεις των οκταμήνων στη ΔΕΗ. Πιο αναλυτικά, το σωματείο τονίζει τα εξής σε ανακοίνωσή του:
"Την σφραγίδα που δικαιώνει τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ και το Εργατικό Κέντρο σε όλα αυτά που πίστεψαν, υποστήριξαν και διεκδίκησαν έβαλε με την σημερινή του απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε για το θέμα που αφορά στη μισθολογική κατάσταση των εργαζόμενων στα οκτάμηνα.

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι το συνδικάτο από την πρώτη στιγμή, από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το ζήτημα με τις απαράδεκτες ατομικές συμβάσεις (τις συμβάσεις πείνας των 586 € μικτά) για τους συναδέλφους που δουλεύουν καλύπτοντας πάγιες και διαρκής ανάγκες της επιχειρήσεις επειδή έχουν λήξει οι κλαδικές συμβάσεις, κινητοποιήθηκε άμεσα συγκαλώντας, καταρχάς, έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, αποφασίζοντας καταλήψεις σε όλο το ΛΚΔΜ την Δευτέρα 8 Ιουλίου.
Το σωματείο αυτοστιγμεί, είχε τότε προβεί σε συντονισμένες κινήσεις απαιτώντας από τη Διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε να άρει την αδικία σε βάρος των συναδέλφων την ώρα που, όχι μόνο οι γενικότερες συνθήκες καταγράφονται ασφυκτικές αλλά την ίδια ώρα που σε αυτές τις συνθήκες, πρέπει να υπερβαίνουν πολλές φορές τον εαυτό τους για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να επιτελέσουν σωστά το έργο τους.
Δέσμευση του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ προς όλους τους συναδέλφους ήταν μία και μοναδική: οι συμβάσεις ντροπής θα αλλάξουν.
Η επόμενη ημέρα των κινητοποιήσεων/καταλήψεων βρήκε τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ να έχει διαδοχικές συναντήσεις με την διοίκηση της ΔΕΗ. Ο πρόεδρος της Επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός υιοθετώντας το ΔΙΚΑΙΟ του αιτήματος, (γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι η εισήγησή του περιελάμβανε μεταξύ άλλων και την σχετική επιστολή του Συνδικάτου 12.7.2013) ανέλαβε την πρωτοβουλία και με το σύνολο των υπηρεσιακών παραγόντων (ΓΔΑΝΠΟ, ΔΝΥ) κατέθεσε την εισήγηση η οποία και ψηφίστηκε ομόφωνα από το σύνολο των μελών του Δ.Σ.
Οι νέες συμβάσεις σαφώς και δεν λύνουν τα οικονομικά προβλήματα των εργαζομένων, ωστόσο δίνουν μια σημαντική ανάσα αφού το αρχικό ποσό των 586€, ανεξαρτήτως κατηγορίας και ειδικότητας, διαμορφώνεται με βάση την ακόλουθη κλιμάκωση:
Οι εργαζόμενοι άνω των 25 ετών, που προσλαμβάνονται σε θέση Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε), θα λαμβάνουν μηνιαίο μισθό 664,69 ευρώ.Οι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε) (εκτός των Τεχνιτών) θα λαμβάνουν 685,71 ευρώ.Οι Β' Βάθμιας Εκπαίδευσης (Τεχνίτες) 750,17 ευρώ.Οι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 791,21 ευρώ.Οι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε) 826,37 ευρώ και οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί θα λαμβάνουν 949,45 ευρώ.
Οι νέες συμβάσεις είναι σε ισχύ από 15 Ιουλίου 2013. Η αναδρομικότητα επετεύχθη μετά και την σημερινή καθοριστική παρέμβαση του Συνδικάτου (που παρέστη στη συνεδρίαση), του Εργατικού Κέντρου, του Εκπροσώπου του Εργαζομένων στο Δ.Σ της ΔΕΗ Α.Ε κ. Παντελή Καραλευθέρη και βεβαίως του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Επιχείρησης κ. Ζερβού ο οποίος κατανόησε και υιοθέτησε το δίκαιο του αιτήματος.
Η εξέλιξη που καταγράφεται με την σημερινή απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΗ όχι μόνο δίνει μία πνοή στους συναδέλφους τους οποίους αφορά, αλλά και δικαιώνει απόλυτα τη φιλοσοφία του Σωματείου ότι ΟΛΟΙ μαζί, συστηματικά και με πραγματική θέληση μπορούμε να ανατρέψουμε καταστάσεις όπως αυτή.
Με αυτή τη φιλοσοφία πορεύθηκε το σωματείο εξ αρχής καταφέρνοντας πολλά, με αυτή και θα συνεχίσει. " 
ΠΗΓΗ:energia.gr

EKTAKTO: Νέο ρεκόρ ανεργίας στην Ελλάδα!

anergia
Στο 27,9% σκαρφάλωσε η ανεργία τον Ιούνιο στην Ελλάδα έναντι 24,6% τον Ιούνιο του 2012 και 27,6% το Μάιο του 2013. 

Όπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία, το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιούνιο του 2013 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.628.421 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.403.698 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.334.690 άτομα. 
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 128.998 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 (μείωση 3,4%) και κατά 2.390 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2013 (μείωση 0,1%). 

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 174.709 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 (αύξηση 14,2%) και κατά 20.254 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2013 (αύξηση 1,5%). 
ΠΗΓΗ:olympia.gr

Τεχνική Ανάλυση: ΕΛΠΕ


Ολοκληρώνει τη μίνι διόρθωση της η μετοχή των ΕΛΠΕ στα επίπεδα των 7,50-7,55 καθώς δημιουργεί εικόνα «V» και ενδεχομένως, εάν οι συνθήκες στην αγορά πετρελοειδών ομαλοποιηθούν (λόγω της κρίσης στη Συρία), τότε η μετοχή να επιστρέψει προς τα επίπεδα των 7,70 που είχε στις αρχές Σεπτεμβρίου μετά το θερινό ράλι.
Εάν συνεχιστούν οι διορθωτικές κινήσεις, η μετοχή των ΕΛΠΕ συσσωρεύει στα επίπεδα των 7-7,10 ευρώ και έχει ισχυρότατη στήριξη κοντά στα 6,20 ευρώ, τιμή που είναι χαμηλό 3 και 6 μηνών.
Γενικότερα, η μετοχή δείχνει αντοχές πάνω από τα 7 ευρώ εξαιτίας και της εισόδου ξένων μετόχων στο μετοχολόγιο αλλά με μικρά ποσοστά.
Ιδιαίτερη σημασία δείχνουν για τα ΕΛΠΕ διάφορα κλαδικά αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού (sector funds) τα οποία θεωρούν τα Ελληνικά Πετρέλαια έναν ανταγωνιστικό όμιλο με ευκολίες χρηματοδότησης επενδύσεων (εταιρικά ομόλογα) και ισχυρή μετοχική βάση και management. 
ΠΗΓΗ:inews.gr

Αλλάζει τιμολογιακή πολιτική η ΕΠΑ Αττικής, στα 1,30 € το πετρέλαιο θέρμανσης


«Ζεστό» χειμώνα από πλευράς ανταγωνισμού υπόσχονται οι παίκτες της αγοράς θέρμανσης, με την ΕΠΑ Αττικής να προετοιμάζει τη νέα της τιμολογιακή πολιτική, και τις εταιρείες πετρελαιοειδών να απαντούν με ακόμη περισσότερες άτοκες δόσεις από πέρυσι για την αγορά πετρελαίου.
Σε μια προσπάθεια να κάνει ακόμη πιο ελκυστικό το φυσικό αέριο και να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, η ΕΠΑ Αττικής επεξεργάζεται ένα νέο τρόπο τιμολόγησης, σύμφωνα με τον οποίο ο καταναλωτής με αυτόνομη θέρμανση δεν θα πληρώνει ότι «γράφει» το ρολόι του μετρητή του όπως ισχύσει σήμερα, παρά μια σταθερή μηνιαία χρέωση, προκειμένου στο τέλος της χρονιάς να γίνεται συμψηφισμός.
Το πρόγραμμα, που παρόμοιό του εφαρμόζεται εδώ και μερικούς μήνες από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, θα κατανέμει ισόποσα τη προβλεπόμενη συνολική ετήσια χρέωση των καταναλωτών σε 12 μηνιαίες δόσεις, ο τρόπος καταγραφής των ενδείξεων του μετρητή θα παραμείνει ο ίδιος, και στο τέλος της σεζόν θα γίνεται η εκκαθάριση, δηλαδή επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση πιστωτικού υπολοίπου ή χρέωση της διαφοράς.
Στόχος της προωθητικής αυτής ενέργειας της ΕΠΑ, είναι να κερδίσει μεγαλύτερα μερίδια αγοράς κάνοντας ακόμη πιο ελκυστικό καύσιμο το φυσικό αέριο, με το σκεπτικό ότι ο καταναλωτής θα γνωρίζει εκ των προτέρων πόσο θα πληρώσει, και άρα θα μπορεί να προγραμματίσει καλύτερα τα οικονομικά του. Σημειωτέον ότι στη Θεσσαλονίκη, το πρόγραμμα σταθερού κόστους αφορά τόσο στη θέρμανση όσο και στο ζεστό νερό χρήσης.
Επιπλέον, στην καμπάνια της για τη φετινή σεζόν που ξεκινά σύντομα, η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής (ΕΠΑ Αττικής) θα διαφημίζει ότι χρηματοδοτεί το κόστος κατασκευής εσωτερικής εγκατάστασης θέρμανσης των πολυκατοικιών, χωρίς τόκο, αντί για έντοκα όπως ίσχυε πέρυσι, διατηρώντας τους υπόλοιπους όρους ίδιους.
Με 4-6 άτοκες δόσεις το πετρέλαιο
Από την πλευρά τους οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ετοιμάζονται να υποδεχτούν τη φετινή σεζόν του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεσή του οποίου ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, με πολλές άτοκες δόσεις (ίσως και περισσότερες απ’ ότι πέρυσι), που θα φτάνουν τις 4 με 6. Πάνω απ’ όλα ωστόσο ευελπιστούν ότι η διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης -που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών- θα είναι αρκετά «γενναία», προκειμένου να δοθεί σε όσο περισσότερα νοικοκυριά και επομένως να ενισχυθεί όσο το δυνατόν πιο πολύ η κατανάλωση, που πέρυσι "βούλιαξε" κατά 61%. Συνεδρίαση μάλιστα για το θέμα αυτό, θα έχει σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για τη διεύρυνση των κριτηρίων από τον Γιάννη Στουρνάρα. Τα σενάρια πάντως μιλούν για διεύρυνση τόσο των εισοδηματικών όσο και των περιουσιολογικών κριτηρίων. Εκεί όπου επίσης "ποντάρουν" οι εταιρείες για να αυξηθεί η κατανάλωση, είναι ότι αντίθετα από τον Απρίλιο του 2012 όπου οι καταναλωτές είχαν φροντίσει να φουλάρουν τις δεξαμενές με πετρέλαιο ενόψει της εξομοίωσης των φόρων, το φαινόμενο φέτος δεν επαναλήφθηκε, και στην πλειοψηφία τους οι δεξαμενές εκτιμάται ότι είναι άδειες.  
Πάντως, η «Ελληνικά Καύσιμα», δηλαδή ο όμιλος ΕΚΟ και BP από κοινού με τις συνεργαζόμενες τράπεζες, θα πωλούν φέτος πετρέλαιο με 4-6 άτοκες δόσεις, παρόμοια αναμένεται ότι θα κινηθούν Shell και Avin, η Elinoil θα πουλά με 4 άτοκες, κ.ο.κ. Οι συνεργασίες οριστικοποιούνται αυτή την περίοδο, και όπως πάντα ο καταναλωτής που αγοράζει πετρέλαιο με πιστωτική κάρτα της συγκεκριμένης τράπεζας θα κερδίζει πόντους (ίσως τα φετινά προγράμματα να είναι ακόμη πιο ελκυστικά απ' ότι πέρυσι).
Τιμές 
Σε επίπεδο τιμών, βάσει των χθεσινών στοιχείων από τα διυλιστήρια, το πετρέλαιο θέρμανσης κοστίζει 1,30-1,31 ευρώ το λίτρο για την Αττική και 1,33-1,35 ευρώ για την επαρχία, δηλαδή όσο περίπου και το 2012. Τότε, είχε κάνει πρεμιέρα στην Αττική προς 1,35 ευρώ/ λίτρο.
Το φυσικό αέριο συγκριτικά με το πετρέλαιο, αναμένεται ότι θα είναι και φέτος φθηνότερο κατά 39%-40%. Σήμερα, η τιμή της ΕΠΑ Αττικής είναι 6,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα έναντι 7,7 λεπτά στις αρχές του έτους. Το ενεργειακό ισοδύναμο των 6,9 λεπτών/ KWh, είναι γύρω στα 51- 52 λεπτά/ λίτρο.
Το τιμολογιακό αυτό χάσμα οφείλεται αποκλειστικά σχεδόν στη διαφορά των δύο Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που για το μεν πετρέλαιο είναι 330 ευρώ/ χιλιόλιτρο, για το δε, φυσικό αέριο γύρω στα 5,4 ευρώ/ MWh (ή 60 ευρώ/ χιλιόλιτρο). Τόσο ήταν περίπου και ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης πριν την εξομοίωση με τον ΕΦΚ του ντίζελ κίνησης.
Ο μεγάλος τους ανταγωνιστής
Μεγάλος αντίπαλος των δύο συμβατικών μορφών θέρμανσης θα είναι και φέτος, όπως και πέρυσι, τα καυσόξυλα, που πλέον θα πωλούνται με το κυβικό και όχι με το κιλό, όπως προστάζει η καινούργια αγορανομική διάταξη. Σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου, οι τιμές τους, που την περίοδο αυτή είναι χαμηλότερες απ’ ότι το χειμώνα, κυμαίνονται γύρω στα 100-105 ευρώ το κυβικό (για δρυ, οξιά). Τόσο πάντως πωλούνταν και πέρυσι τέτοια εποχή. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ...ΠΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ


Ο θυμόσοφος ελληνικός λαός λέει ότι τα ράσα δεν κάνουν τον παπά.Αν παραφράσει κανείς την έκφραση θα μπορούσε να πει ότι τα μούσια,οι κοτσίδες και οι μπερέδες δεν κάνουν... τον επαναστάτη.Από τον κανόνα αυτό δεν θα μπορούσε να ξεφύγει  ο επιφανής επαναστάτης και λόγιος των δήθεν ''αριστερών και προοδευτικών '' ιδεών. Η ''μόδα'' που υπηρετεί ο συγκεκριμένος επιτάσσει, απαλλαγή από την εργασία, επαναστατικό ένδυμα,ντουντούκα κολλημένη στο χέρι,αριστεροδεξιά φιλοσοφία, ανάλογα με το ακροατήριο  και πολλά, όσο το δυνατόν, κοντινά πλάνα συμμετοχής σε επεισόδια,αν και τις περισσότερες φορές το πλάνο καταλήγει να βγαίνει ''πλάτη'' από το ...τρέξιμο.
Είναι τελικά πολύ πιο εύκολο από ότι νομίζει κανείς να πετύχει ως ''αριστερός, επαναστάτης αγωνιστής,αφοσιωμένος στα συμφέροντα των εργαζομένων''. Η συνταγή είναι απλή;αφήνεις ατημέλητο μούσι-τα μαλλιά είναι προαιρετικά όπως και η κοτσίδα ,δηλώνεις παντού αριστερός αλλά συνεργάζεσαι αρμονικότατα με  δημοφιλή δεξιό για να μη χάσουμε και την εκλογή,συζητάς συνεχώς στον πολιτικό σου φορέα  την  ανάγκη της επανάστασης της κοινωνίας αλλά παροτρύνεις τους εργαζόμενους να κατέβουν μόνο σε αγώνες με.....εξασφαλισμένα αποτελέσματα,για να μην στεναχωρήσουμε και τα αφεντικά του δεξιού συντρόφου.
 Μετά από όλα αυτά,τα αποτελέσματα είναι; εξασφαλισμένη  εκλογή με καλά νούμερα από το δεξιό συνεργάτη για να τα παρουσιάσεις σαν δικά σου στον αριστερό πολιτικό σου φορέα,απαλλαγή από την εργασία για να μπορείς να γυρνάς και να ακούς τα προβλήματα των εργαζομένων δίνοντας λύσεις του τύπου;''αυτό δεν γίνεται'',''δεν μπορεί να το κάνει η εταιρεία'',ταξίδια αναψυχής που βαπτίζονται '' συνευρέσεις ανταλλαγής απόψεων και σκέψεων για την πρόοδο της εργασίας'' και τέλος δωρεάν εταιρικό αυτοκίνητο που θα σε οδηγήσει στην... διακοπή των σχέσεων με τον βενζινα σου, το λάστιχά σου και το μηχανικό σου.Πρέπει όμως να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός για το που θα αφήνεις το προσωπικό σου αυτοκίνητο διότι το μακροχρόνιο παρκάρισμα στο ίδιο σημείο στον χώρο εργασίας σου, πιθανόν να οδηγήσει σε κακεντρεχή σχόλια κάποιους αδαής και αγνώμονες  συναδέλφους που δεν αναγνωρίζουν τους ...τεράστιους αγώνες σου. 

Καταγγελία για την αγορά του ΟΠΑΠ: Με δάνειο από τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες έγινε η αγορά;


Από τον Πόρτα – Πόρτα

Συμφωνα με το ρεπορταζ του Λευτερη Χαραλομποπουλου στο Unfollow 21 που κυκλοφορει, η Emma Delta ,αγορασε τον ΟΠΑΠ, με δανειο που απο τις ανακεφαλαιοποιημενες απο τους φορολογουμενους τραπεζες,Εθνικη και Πειραιως.

Πιο συγκεκριμενα,ο ΟΠΑΠ κοστισε 652 εκατ.ευρω.

Τα δανεια ομως που πηραν για να κανουν αυτη την αγορα, ηταν 400εκατ.ευρω απο την Εθνικη Τραπεζα και 200 εκατ.ευρω απο την Τραπεζα Πειραιως, σύμφωνα πάντα με το περιοδικό.

Μαλιστα για να υπαρξει εκταμιευση των δανειων, ο αρθρογράφος υποστηρίζει πως υπηρξε πρωθυπουργικη παρεμβαση…ωστε οι τραπεζες να παρουν τις εγγυησεις τους για τα εν λογω δανεια.
Τα συμπερασματα δικα σας.
Οι θυσιες μας πιανουν τοπο….

ΠΠ
Other People Money for ever

Η καταγγελία είναι σοβαρότατη και η εταιρεία πρέπει να πάρει θέση για το εάν όντως έχουν έτσι τα πράγματα. Το ίδιο βεβαίως και η κυβέρνηση αφού εμπλέκεται το όνομα του πρωθυπουργού.
 ΠΗΓΗ:olympia.gr

Συγκράτησαν τα κέρδη του αργού τα στοιχεία για τα αποθέματα


Κέρδη κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου για πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις ημέρες συναλλαγών με τη λύση στο συριακό αδιέξοδο να εξακολουθεί να αιωρείται. Η μικρότερη -ωστόσο- της αναμενόμενης πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ συγκράτησε τα κέρδη.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Οκτωβρίου, ενισχύθηκε κατά 17 σεντς ή 0,2% στα 107,56 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Η τιμή του "μαύρου χρυσού" εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συμπεριλαμβανομένων μιας επίθεσης στη Συρία, των εντάσεων στην Αίγυπτο, του κλεισίματος λιμένων στη Λιβύη και της διακοπής της παραγωγής αργού, σχολιάζει ο Rob Haworth, στρατηγικός επενδυτής της U.S. Bank Wealth Management. "Όταν παρέλθουν αυτοί οι κίνδυνοι, οι τιμές του αμερικανικού αργού πιθανότατα θα υποχωρήσουν σε σχέση με τις παγκόσμιες τιμές, καθώς ίσως κυριαρχήσει η επιτάχυνση της αμερικανικής παραγωγής σε συνδυασμό με τη σχετικά υποτονική ζήτηση.

ΗΠΑ: Πτώση μικρότερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού 

Πτώση κατέγραψαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την εβδομάδα έως τις 6 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα. 

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 0,219 εκατ. βαρέλια στα 359,993 εκατ. βαρέλια ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση κατά 1,4 εκατ. βαρέλια. 

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 1,658 εκατ. βαρέλια στα 217,645 εκατ. βαρέλια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 0,9 εκατ. βαρέλια. 

Παράλληλα, τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ, αυξήθηκαν κατά 2,586 εκατ. βαρέλια στα 132,172 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για άνοδο κατά 0,4 εκατ. 

Τέλος, η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων αυξήθηκε στο 92,5% από 91,7%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στο 91,2%.


ΠΗΓΗ.capital.gr