Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

IBG Securities: Στα 7,30 ευρώ η τιμή-στόχος των ΕΛΠΕ


Σε μείωση της τιμής-στόχου για τη μετοχή των ΕΛΠΕ, στα 7,30 ευρώ, από 8,50 ευρώ προηγουμένως προχώρησε η IBG Securities, διατηρώντας παράλληλα σύσταση «hold».
Σε έκθεση με ημερομηνία 23 Αυγούστου 2013, η χρηματιστηριακή εξηγεί πως η μείωση της τιμής-στόχου αντανακλά τα χαμηλότερα περιθώρια διύλισης μεσοπρόθεσμα εξαιτίας του πιο αδύναμου παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος αλλά και το υψηλότερο κόστος αργού λόγω των συρρικνωμένων spreads του βαρέος αργού πετρελαίου.
Στα θετικά για την εταιρεία, η IBG επισημαίνει πως τα ΕΛΠΕ θα λάβουν περίπου 200 εκατ. ευρώ από την πώληση του μεριδίου τους στην ΔΕΣΦΑ, που θα αντισταθμίσει την επίδραση των χαμηλότερων των αναμενόμενων ελεύθερων ταμειακών ροών και θα διατηρήσει τη διαδικασία απομόχλευσης εν μέσω αντίξοων συνθηκών.
Βάσει των τρεχόντων επιπέδων της τιμής της μετοχής, η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση «hold».
Αναφορικά με τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου χρήσης των ΕΛΠΑ που θα δημοσιευτούν στις 29 Αυγούστου, η IBG αναμένει αδύναμα αποτελέσματα, κυρίως λόγω της αρνητικής απόδοσης της μονάδας διύλισης και του υψηλότερου κόστους αργού. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr/

Οι κύριοι αυτοί δικαιούνται υπερωριών ενώ οι λιμενικοί, που εργάζονται στα σκάφη, στα SUPER PUMA, στην παραμεθόριο δεν δικαιούνται..


Και δεν τους πληρώνει ο κ. ΥΝΑ φάρμακα, γιατρούς, πλεύσιμα, πτητικό,νυχτερινά!!!!! 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΔΑ:...

ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ταχ.Δ/νση: Ακτή Βασιλειάδη Πειραιάς, 1/7/2013
ΠύλεςΕ1-Ε2 Αρ.Πρωτ.:295Α Ταχ.Κωδ.: 185 10 Πειραιάς
Τηλέφωνο: 210 4191718, 210 4191721 ΠΡΟΣ:ΥΝΑ/ΤΟΘ

FAX : 210- 4220767

ΑΠΟΦΑΣΗ
ΘΕΜΑ:Συγκρότηση συνεργείου υπερωριακής απασχόλησης προσωπικού γραφείου κ.Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του ΠΔ 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας γιατην Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α’98)
2. Του άρθρου 5 του π.δ.85/2012 «Ίδρυση και μετονομασία υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση υπηρεσιών» (Α’141), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 1 του Π.Δ.94/2012 (Α’149) και το άρθρο 3 του ΠΔ 98/2012 (Α’160) και ισχύει.




3. Του ΠΔ 119/2013«ΔιορισμόςΑντιπροέδρου της
Κυβέρνησης,Υπουργών,
ΑναπληρωτώνΥπουργών και Υφυπουργών» (Α’153)
4. Τις διατάξεις τουάρθρου 16 τουΝ.3205/2003
«Μισθολογικέςρυθμίσεις
λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου….» (Α’297), 
όπως έχει
τροποποιηθεί και ισχύει, σε συνδυασμό μετις 
διατάξεις του Ν.4024/2011
(Α’226), όπως ισχύουν.
5. Την υπ’αριθμ.οικ.2/92237/0022/21.1.2013ΚΥΑ
με θέμα «Καθιέρωση 
υπερωριακής απογευματινής, νυχτερινής,Κυριακών
και εξαιρέσιμων ημερών
εργασίας για τους υπαλλήλους που είναι 
αποσπασμένοι ή διατίθενται
ή διορίζονται στο ιδιαίτερο γραφείο τουΠροέδρου
της Δημοκρατίας…και 
των Διοικητών και Υποδιοικητών των Ασφαλιστικών 
Οργανισμών»
(25/ΥΟΔΔ/24.1.2013), όπως ισχύει κάθεφορά.
6. Τις έκτακτες και επείγουσες 
ανάγκες του γραφείου του
κ.Υπουργού Ναυτιλίας και
Αιγαίου.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
1) Τη συγκρότηση συνεργείου υπερωριακής απασχόλησης
προσωπικού του Γραφείου κ.Υπουργού Ναυτιλίαςκαι Αιγαίου,
το οποίο δύναται να εργαστεί υπερωριακά εκτός του κανονικού
ωραρίου εργασίας κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες,
καθώς και τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες,

προκειμένου να αντιμετωπισθούν έκτακτες,επείγουσες
και επιτακτικές ανάγκες του γραφείου του κ.Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα στο κανονικό ωράριο εργασίας, κατά το χρονικό διάστημα από 
την υπογραφή της παρούσας έως 31/12/2013, ως κάτωθι:


Μαυρίδης Αναστάσιος, μετακλητός, Διευθυντής Πολιτικού ΓραφείουΥπουργού
Βελέντζα Χρυσούλα, μετακλητή
· Βουγιουκλάκης Αιμίλιος, μετακλητός
· Παπαθανάσης Αθανάσιος, Ειδικός Συνεργάτης
· Γκόγκας Αλέξανδρος, δημοσιογράφος
Κρητικός Ιωάννης, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό
· Δανόπουλος Γεώργιος, Ειδικός Συνεργάτης
· Δημητρακοπούλου Κωνσταντίνα, Ειδική Σύμβουλος
· Δοντά Ιωάννα, Ειδική Σύμβουλος
· Καούκης Χαράλαμπος, αποσπασμένος
· Λαμπροπούλου Ειρήνη, μόνιμη υπάλληλος ΥΝΑ


2) Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από την υπογραφή της έως τις 31/12/2013.3) Η προκαλούμενη δαπάνη θα βαρύνει τους ΚΑΕ 0511 και 
0512 του


Προϋπολογισμού Εξόδων του φορέα μας.Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

http://peiratikoreportaz.blogspot.gr 
ΠΗΓΗ:ksipnistere.blogspot.gr

ΒΙ.ΠΕ. Καλοχωρίου: Τραυματισμοί από εκρήξεις φιαλών υγραερίου



Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ μεταφέρθηκαν οι δύο τραυματίες από τις διαδοχικές εκρήξεις που σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες, στη ΒΙ.ΠΕ. Καλοχωρίου, στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών αναγόμωσης φιαλών υγραερίου. Αμέσως μετά εκδηλώθηκε πυρκαγιά η οποία σβήστηκε χάρη στην άμεση επέμβαση των Πυροσβεστών.
Εξαιτίας του ωστικού κύματος προκλήθηκαν ζημιές σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά διαστήματα σημειώνονται διακοπές ρεύματος στην περιοχή. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ποιες είναι οι εταιρίες που θα εξορύξουν το πετρέλαιο των Ιωαννίνων και του Πατραϊκού;


Λίγο πριν επικυρωθούν στη Βουλή οι πρώτες συμβάσεις του Δημοσίου με τους ιδιώτες επενδυτές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, (σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του Γιάννη Μανιάτη) το...
kavalaoil.blogspot παρουσιάζει το προφίλ του καθενός από αυτούς.

Η ENERGEAN είναι ο κύριος μέτοχος της ΚΑΒΑΛΑ ΟΪΛ και έχει συνάψει εμπορική συνεργασία με την ΒP (Γαλλίας). Έχει ποσοστά σε έρευνες στον Κόλπο του Σουέζ και την Β.Αίγυπτο. Στα κεφάλαιά της έχει εισέλθει η Third Proint του Daniel Loeb, η οποία πριν λίγους μήνες κέρδισε τα διαβόητα $500.000.000 αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα.

Η PETRA PETROLEUM είναι Καναδικής προέλευσης, επιδιώκει να διεξαγάγει έρευνες στην ευρύτερη Μεσόγειο – από τη λεκάνη της Λεβαντίνης στην Κύπρο μέχρι την Ισπανία. Επικεντρώνεται σε «λιγότερο ερευνημένες» περιοχές.

Τα ΕΛΠΕ είναι αρκετά γνωστά, ώστε να μη χρειάζονται παρουσιάσεις – έχουν διεξαγάγει έρευνες για πετρέλαιο στην Αίγυπτο προ ετών. 

Η EDISON είναι η αρχαιότερη εταιρία ενέργειας στην Ευρώπη, Ιταλικής καταγωγής και πρόσφατα συνεργάστηκε με τα ΕΛΠΕ (20% των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο). Σήμερα, κατέχει ηγετική θέση στην εξεύρεση, παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου.

Η PETROCELTIC είναι ιρλανδική, και αναπτύσσει (ή προσπαθεί να αναπτύξει) δραστηριότητες στη Βόρεια Αφρική (Αλγερία και Αίγυπτο), τη Μαύρη Θάλασσα, το ιρακινό Κουρδιστάν και προσφάτως στην περιοχή μας.

Η SCHLUMBERGER, γαλλικής καταγωγής, είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία υπηρεσιών στον χώρο των υδρογονανθράκων, ενεργοποιούμενη σε όλο τον κόσμο.


Τέλος, η GREKOIL είναι θυγατρική της κυπριακής Comtrack, έχοντας συνάψει συνεργασίες με σημαντικούς παίκτες στον χώρο των ερευνών υδρογονανθράκων.
 ΠΗΓΗ:tro-ma-ktiko.blogspot.gr/

Έρευνες για Φυσικό Αέριο Πραγματοποιεί Καναδική Πετρελαϊκή στην Ανατολική Θράκη


Η καναδική πετρελαϊκή Marsa Energy ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει έρευνες υδρογονανθράκων στην χερσόνησο της Καλλίπολης στην Ανατολική Θράκη, φιλοδοξώντας να ανακαλύψει αποθέματα φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το μερίδιό της στο οικόπεδο Ορτακόι της εν λόγω περιοχής έφτανε αρχικά το 45% και πλέον αγγίζει το 100%. Τον Ιανουάριο του 2011, είχε προηγηθεί γεώτρηση η οποία οδήγησε στην ανακάλυψη ποσοτήτων αερίου και στη συνέχεια διεξήχθησαν πιο εκτεταμένες σεισμικές έρευνες ώστε να σχεδιάσει η Marsa τα επόμενά της βήματα όσον αφορά τις γεωτρήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν ακόμη μια επιτυχημένη γεώτρηση, η οποία άνοιξε ακόμα περισσότερο την όρεξη της εταιρείας.
Τον Δεκέμβριο του 2012, το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας επέκτεινε την άδεια ερευνών της Marsa για τρία ακόμη χρόνια, ως το Νοέμβριο του 2015. Στόχος για το φετινό έτος είναι η διεξαγωγή γεώτρησης, καθώς και η περισυλλογή τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων και η εγκατάσταση δοκιμαστικής μονάδας παραγωγής. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Συμφωνία ΥΠΕΣ-Δήμου Λάρνακας για τη μετεγκατάσταση των διυλιστηρίων


Σε συμφωνία κατέληξαν το υπουργείο Εσωτερικών και ο Δήμος Λάρνακας για τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου και τη μετακίνησή τους και η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Σωκράτης Χάσικος «είναι αποφασισμένη» να προχωρήσει στη μετακίνηση και μάλιστα χωρίς αποζημιώσεις στις εταιρείες, με τις οποίες θα έχει συνάντηση εντός Σεπτεμβρίου και πάρα πολύ σύντομα θα καθορισθεί και ο χώρος όπου θα πρέπει να μετακινηθούν οι εγκαταστάσεις αυτές στην περιοχή Βασιλικού.
Σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση με τον δήμαρχο Λάρνακα, Ανδρέα Λουρουτζιάτη, ο κ. Χάσικος είπε ότι συζήτησαν πολλά θέματα και για τα περισσότερα πήραν αποφάσεις, έδωσαν λύσεις και δρομολόγησαν άλλα προς επίλυση.
«Συμφωνούμε όλοι», είπε, «για το θέμα των διυλιστηρίων αλλά και του υγραερίου. Ο υπουργός θα υπογράψει το διάταγμα, θα το επικυρώσει ουσιαστικά, και εκείνο που απομένει είναι ο χρόνος, δηλαδή το χρονοδιάγραμμα, μέσα στο οποίο οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει το χώρο».
Πρόσθεσε ότι «το θέμα αφορά και τα πετρελαιοειδή και δεν είναι μόνον το υγραέριο, αλλά και οι κρατικές αποθήκες εκεί και όλα αυτά θα πρέπει να μετακινηθούν».
«Δεν είναι θέμα ενδείξεων», τόνισε ο κ. Χάσικος, «αλλά είναι θέμα απόφασης και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, εξ άλλου οι συγκυρίες είναι πολύ βοηθητικές στη μετακίνησή τους και μάλιστα χωρίς καμμίαν μορφή αποζημίωσης οι εταιρείες θα πρέπει να μετακινηθούν, έτσι ώστε να μπορέσει η περιοχή εκείνη να πάρει το δρόμο της ανάπτυξης».
Όπως είπε, θα έχει συνάντηση με τις εταιρείες μέσα στις αρχές του επόμενου μήνα.  «Πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε και πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε και το συγκεκριμένο χώρο όπου θα τοποθετηθούν αυτές οι εταιρείες και είναι μέσα στον ευρύτερο χώρο του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό».
Ο κ. Λουρουτζιάτης δήλωσε από πλευράς του ότι «για όλα τα θέματα, τα οποία έθιξε ο Δήμος Λάρνακας, υπάρχει συναντίληψη προεξάρχοντος του θέματος των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, υγραερίου, του προσωρινού τερματικού στη Λάρνακα».
Όπως πρόσθεσε, «η δέσμευση αλλά και οι ενέργειες που γίνονται από το Υπουργείο οδηγούν στις θετικές ενδείξεις για τη μετακίνηση και η διαβεβαίωση του υπουργού ότι θα εξετάσει και το θέμα του διατάγματος, το οποίο εξέδωσε ο Δήμος Λάρνακας, μας ικανοποιεί».
Ταυτόχρονα, είπε, «έχουμε εξετάσει και άλλα θέματα, που αφορούν το οδικό δίκτυο, τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, θέματα ρυθμιστικών σχεδίων και για όλα αυτά εδόθησαν οι οδηγίες, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την προετοιμασία όσο αφορά αυτό το έργο».
(philenews)
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

«Όχι» στην πώληση Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ


Σε κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από αύριο, Παρασκευή, προχωρούν οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι επίκειται πώληση τόσο του εργοστασίου στη Λάρυμνα όσο και των τεσσάρων μεταλλείων.

Συγκεκριμένα, τα σωματεία εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί της Παρασκευής έξω από το  υπουργείο Οικονομικών, με αίτημα να συναντηθούν με τον Γιάννη Στουρνάρα. Εάν δεν γίνουν αποδεκτοί από τον υπουργό, επισημαίνουν, θα απαιτήσουν τη συνάντηση.

Τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, όταν και θα συζητηθεί το θέμα της ΛΑΡΚΟ στο υπουργείο Οικονομικών, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν και πάλι παράσταση διαμαρτυρίας.

Την Τετάρτη 28 Αυγούστου, τέλος, θα πραγματοποιηθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία και όλοι οι εργαζόμενοι θα μεταβούν στην Αθήνα. 
 ΠΗΓΗ:protothema.gr

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ.


ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ – ΦΩΤΙΑ.

Σήμερα το Ολυμπία φέρνει στο φως το ντοκουμέντο που όχι απλώς δικαιώνει την Ζωή Γεωργαντά και τους ισχυρισμούς της για την “μέθοδο” που ακολούθησε η ανακρίτρια, αλλά επιβεβαιώνει πλήρως την πρωτοβουλία του Γιάννη Αδαμόπουλου και την άμεση παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για το ίδιο θέμα.

Αυτά που θα διαβάσετε δεν είναι αποκύημα κάποιας νοσηρής φαντασίας ή προϊόν ιδιοτελούς κριτικής στο έργο ενός λειτουργού της δικαιοσύνης. Είναι τα ντοκουμέντα της κατάθεσης καίριου μάρτυρα για το σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ και πως αυτή μεταφέρθηκε από την ανακρίτρια στον εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών. Όλοι, μα κυρίως η δικαιοσύνη ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους για τον τρόπο που η κυρία ανακρίτρια υπηρετεί το λειτούργημα της στην κρισιμότερη στιγμή για την πατρίδα.

Δείτε λοιπόν πως ακριβώς μεταφέρει την κατάθεση του Εμμανουήλ Κοντοπυράκη, καθηγητή, πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ (κλικ στην εικόνα για μεγένθυση):
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΛΣΤΑΤ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΛΣΤΑΤ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ

Τι κάνει λοιπόν η ανακρίτρια; Παραθέτει αποσπασματικά φράσεις από την κατάθεση του μάρτυρα, με τρόπο που τον εμφανίζει περίπου να …αθωώνει τον Γεωργίου! Κάποιος που θα διαβάσει το συνοδευτικό με τις “τελίτσες” και τα εισαγωγικά, μένει με την εντύπωση πως ο Κοντοπυράκης θεωρεί ότι ο διάδοχος του δεν φέρει καμμία ευθύνη, ούτε θα μπορούσε να παρέμβει στα στατιστικά στοιχεία…

Είναι όμως έτσι; Δείτε τώρα στο ντοκουμέντο που παραθέτουμε, ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ του Μανώλη Κοντοπυράκη! Δείτε πως απομονώθηκαν οι επίμαχες φράσεις, ενώ στο πλήρες κείμενο όχι μόνον δεν αθωώνουν τον Γεωργίου, αλλά τον στέλνουν κατ’ ευθείαν στο εδώλιο (κλικ στις εικόνες που ακολουθούν):
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΛΣΤΑΤ ΚΟΝΤΟΠΥΡΑΚΗΣ 1 
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΛΣΤΑΤ ΚΟΝΤΟΠΥΡΑΚΗΣ 2
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΛΣΤΑΤ ΚΟΝΤΟΠΥΡΑΚΗΣ 1

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΛΣΤΑΤ ΚΟΝΤΟΠΥΡΑΚΗΣ 2 Βλέπετε λοιπόν, πως η χρήση των συγκεκριμένων φράσεων μέσα στο κείμενο, έχουν τελείως διαφορετικό νόημα. Εδώ μάλιστα ο Κοντοπυράκης πάει και ένα βήμα πιο πέρα, αποκαλύπτοντας ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, υπήρξε 20πλάσια διόγκωση της απόκλισης των στοιχείων μέσα σε λίγους μήνες, παρουσία της ΕΛΣΤΑΤ! Αυτό το θέμα που από μόνο του συνιστά ξεχωριστό κατηγορητήριο, η ανακρίτρια το παραθέτει αποσπασματικά ως επιχείρημα υπέρ του Γεωργίου!

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του. Η δικαιοσύνη όμως ας αποφανθεί το ΓΙΑΤΙ η ανακρίτρια κινήθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο. 
ΠΗΓΗ:olympia.gr/

Ανέκτησε το επίπεδο των 105 δολαρίων η τιμή του αργού


Ανέκτησε το επίπεδο των 105 δολαρίων η τιμή του αργού καθώς τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, μια πολύ σημαντική καταναλώτρια αργού, βελτίωσαν το outlook για την ενεργειακή ζήτηση.

Στο μεταξύ το φυσικό αέριο έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα σχεδόν ενός μήνα, μετά τη μικρότερη της αναμενομενης αύξηση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Οκτωβρίου, ενισχύθηκε κατά 1,18 δολάρια ή 1,1% στα 105,3 δολ. το βαρέλι, ανακάμπτοντας από τις χθεσινές απώλειες του 1,2% που έριξαν την τιμή κάτω από τα 104 δολάρια.

Στο φυσικό αέριο το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κετά 8,5 σεντς ή 2,5% στα 3,545 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες. Η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφορίας Ενέργειας ανακοίνωσε μικρότερη της αναμενόμενης αύξηση των αποθεμάτων κατά 57 δισ. κυβικά πόδια για την εβδομάδα που έληξε τις 16 Αυγούστου.


ΠΗΓΗ:capital.gr

Reuters: Η επιμήκυνση των ελληνικών δανείων διάσωσης για 50 χρόνια είναι η καλύτερη λύση

Reuters: Η επιμήκυνση των ελληνικών δανείων διάσωσης για 50 χρόνια είναι η καλύτερη λύση
Η Ευρώπη θα ζήσει ξανά το δράμα των ολονύχτιων διαπραγματεύσεων, καθώς η Ελλάδα χρειάζεται και τρίτο πακέτο διάσωσης, αλλά δεν αναμένεται να βρεθεί για μία ακόμα φορά αντιμέτωπη με μία οξεία κρίση, όπως αυτή που κατά τα προηγούμενο διάστημα απειλούσε να διασπάσει την Ευρωζώνη, γράφει το Reuters καθώς Βερολίνο και Βρυξέλλες ανοίγουν και επίσημα το ζήτημα ενός τρίτου δανείου διάσωσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιμήκυνση της λήξης των ελληνικών δανείων διάσωσης για μια πολύ μεγάλη περίοδο, 50 χρόνων για παράδειγμα, με ελάχιστα επιτόκια, θα μπορούσε να είναι η καλύτερη λύση για την Ευρώπη. Γιατί όπως εξηγεί το Reuters, μια τέτοια λύση επιτρέπει στους Ευρωπαίους να δώσουν ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή τηρούν τα προσχήματα, καθώς δεν σπάνε το ταμπού που υπάρχει κατά των δημοσιονομικών εμβασμάτων στην Ευρωζώνη.

Πάντως, τονίζει το Reuters, το γεγονός ότι το ελληνικό πρόγραμμα βγήκε εκτός τροχιάς τόσο σύντομα, δείχνει ότι η Ευρώπη δεν έχει βρει πραγματική λύση στην κρίση.

Έτσι, παρότι οι αγορές δεν έδωσαν μεγάλη σημασία στη δημόσια παραδοχή του Wolfgang Schaeuble ότι η Ελλάδα χρειάζεται και άλλη βοήθεια, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αναταράξεις, σύμφωνα με την Lena Komileva, της συμβουλευτικής εταιρείας του Λονδίνου G+ Economics.

“Έχουμε μπροστά μας ένας σενάριο ότι η Ευρωζώνη θα μπορέσει να ξεπεράσει επιτυχώς την κρίση και να κινηθεί προς έναν έντονα δυναμικό κύκλο ανάπτυξης, που θα υποστηριχθεί από τους υγιείς ισολογισμούς των τραπεζών, όπως στις ΗΠΑ; Όχι”, λέει η Komileva.

Η επερχόμενη επαναδιαπραγμάτευση των πακέτων διάσωσης της Πορτογαλίας και της Κύπρου, εκτός από την Ελλάδας, είναι μια σαφής ένδειξη. “Καμία από αυτές τις χώρες δεν πλησιάζει στο σημείο όπου θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να χρηματοδοτηθεί μέσω της αγοράς ομολόγων”.

Την ίδια στιγμή, όσο συνεχίζεται η ύφεση και οι τρεις  αυτές χώρες θα αναγκάζονται να συμμορφώνονται στις εντολές των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης, τόσο θα δοκιμάζονται τα όρια της πολιτικής ανοχής στη λιτότητα, σημειώνει το Reuters.

Όμως, όπως τονίζει ο Jacob Kirkegaard, του Peterson Institute for International Economics, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν κάθε κίνητρο να συντηρήσουν τη σημερινή φόρμουλα του “βοήθεια με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις”.

Και αυτό γιατί εάν η περιφέρεια εγκαταλειφθεί στην τύχη της, η μετάδοση της κρίσης θα μπορούσε να είναι καταδικαστική για το ευρώ, ενώ εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη, το κόστος θα ήταν ανυπολόγιστο, ξεκινώντας με την κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος, την εκροή κεφαλαίων και το default στα συμβόλαια του ιδιωτικού τομέα που έχουν γίνει σε ευρώ.

“Όσο άσχημα και εάν εξελίχθηκε η ελληνική οικονομία τα τελευταία 4 ή 5 χρόνια, αυτό θα ήταν καρδιακή προσβολή”, εξηγεί ο Kirkegaard. 
ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Πλειστηριασμοί: Ξεκινούν διασταυρώσεις σε εισοδήματα και καταθέσεις δανειοληπτών - Ποιοι δε γλιτώνουν και ποιοι θα προστατευθούν


 Το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών είναι δεδομένο
- Διαβεβαιώσεις Σαμαρά και Βενιζέλου για προστασία όσων αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν εξαιτίας της κρίσης
- Εξετάζουν, εκτός από την πρώτη κατοικία να προστατευθεί και η επαγγελματική στέγη για όσους επιχειρηματίες πλήττονται από την κρίση
- Δεν γλιτώνουν όσοι εκμεταλλέυονταν το πάγωμα των πλειστηριασμών και δεν πλήρωναν παρά το ότι έιχαν εισοδήματα και καταθέσεις
- Όλα θα κριθούν από το αν θα δώσει η τρόικα τη συγκατάθεσή της
Συνάντηση για το καυτό ζήτημα των πλειστηριασμών είχαν το μεσημέρι Σαμαράς και Βενιζέλος και όπως φάνηκε η συνάντηση είχε καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα και για τους δυο αφού τελικά δεν άλλαξε τίποτα... Οι πλειστηριασμοί ξεπαγώνουν! 

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος είχε δεσμευτεί να αναλάβει προσωπικά το θέμα για να το λύσει, τώρα απλά χρυσώνει το χάπι στους δανειολήπτες και λέει ένα μεγάλο ναι στην άρση του παγώματος των πλειστηριασμών. Ετσι στο προσεχές ραντεβού με την τρόικα η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσει στους δανειστές ότι το αίτημά τους θα ικανοποιηθεί πλήρως.

Δεσμεύσεις Σαμαρά - Βενιζέλου για προστασία των κοινωνικά αδύναμων
Όπως διαβεβαίωσαν Σαμαράς και Βενιζέλος, ξεπαγώνουν μεν οι πλειστηριασμοί, δε θα κινδυνεύσει όμως σε καμία περίπτωση η πρώτη κατοικία όσων αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν εξαιτίας της κρίσης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το αίτημα για προστασία όσων αδυνατούν να είναι συνεπείς στις πληρωμές τους εξαιτίας της κρίσης θα συζητηθεί με την τρόικα τον Νοέμβριο. Μάλιστα, η κυβέρνηση εξετάζει η προστασία των κοινωνικά δύναμμων από τους πλειστηριασμούς να ισχύσει όχι μόνο για την πρώτη κατοικία αλλά και για επαγγελματικά ακίνητα για όσους επαγγελματίες αδυνατούν να πληρώσουν εξαιτίας των εισοδημάτων τους που καταγράφουν αρνητική πορεία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ποιοι δεν γλιτώνουν
Από την άλλη, καμία ελπίδα δεν έχουν όσοι δεν πλήρωναν τα χρέη τους εκμεταλλευόμενοι το πάγωμα των πλειστηριασμών χρησιμοποιώντας το ως ομπρέλα, κι έχουν εισοδήματα και καταθέσεις και γι' αυτό το λόγο ξεκινούν διασταυρώσεις σε καταθέσεις και εισοδήματα δανειοληπτών.

Η απόφαση για ξεπάγωμα των πλειστηριασμών ξεσήκωσε σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΠΗΓΗ:newsit.gr