Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Για πρώτη φορά η μειοψηφία καλείται να χρηματοδοτεί την πλειοψηφία

Για πρώτη φορά η μειοψηφία καλείται να χρηματοδοτεί την πλειοψηφία
Τα νούμερα δεν βγαίνουν. Όσο και αν ακούγεται τετριμμένο μία γρήγορη ματιά στα όσα ανακοινώθηκαν σήμερα απλά επιβεβαιώνουν ότι το δομικό ελληνικό πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί ούτε σε βάθος 10ετίας....

Ο υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σήμερα ανακοίνωσε ότι με βάση τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ:

• Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.707.727.
• Ο αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.454.943.
• Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις το μήνα Αύγουστο ανέρχεται σε 2.303.466.298,98 ευρώ, και
• Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις ανέρχεται στα 921,19, προ φόρων και κρατήσεων.

Την ίδια ώρα όμως με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, του περασμένου Απριλίου, το σύνολο των απασχολουμένων στη χώρα φθάνει μετά βίας τα 3,6 εκατ. άτομα

Κάτι που σημαίνει ότι τα 3,6 εκατ. των απασχολουμένων πρέπει να χρηματοδοτούν -πέραν των δομών, του δημοσίου κτλ- και τις συντάξεις των 2,7 εκατ. πολιτών.

Εν ολίγοις για κάθε έναν συνταξιούχο στη χώρα μας αναλογεί 1,3 εργαζόμενοι - ασφαλισμένοι την ώρα που η διεθνής παραδοχή για να λειτουργήσει ομαλά ένα ασφαλιστικό σύστημα είναι η σχέση 1 συνταξιούχος για 4 εργαζόμενους ασφαλισμένους!

Μία αναλογία που θα μικρύνει ακόμα περισσότερο με δεδομένο ότι περίπου 310.000 αιτήσεις ασφαλισμένων για συνταξιοδότηση εκκρεμούν!

Επομένως γίνεται αντιληπτό ότι το ελληνικό σύστημα χτύπησε σε αδιέξοδο. Και το πρόβλημα μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο εάν στην εξίσωση προστεθούν και το 1,3 εκατ. των ανέργων που επίσης περιμένουν το επίδομα.
Έτσι για πρώτη φορά σε ένα κράτος καλείται η μειοψηφία (τα 3,6 εκατ. απασχολουμένων) να χρηματοδεί την πλειοψηφία (2,7 εκατ. συνταξιούχων + 1,3 εκατ. ανέργων).

Αποτέλεσμα; Τα λεφτά ποτέ δεν πρόκειται να φθάνουν... Το κενό θα καλύπτεται (για πόσο;) με δανεικά. Στο μεταξύ θα επιχειρείται με διαρκείς περικοπές στις συντάξεις, στις παροχές κοκ και με πρόσκαιρη χρήση της περιουσίας των Ταμείων να περιοριστεί η μαύρη τρύπα.

Μεγάλη ελπίδα να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στο μέλλον για να αποκατασταθεί η ισορροπία. Μόνο που και στο πιο αισιόδοξο σενάριο η ισορροπία δεν πρόκειται να επιτευχθεί....

Ακόμα και εάν δημιουργηθούν άμεσα 1 εκατ. θέσεις εργασίας (σενάριο βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας...) και απορροφηθούν ισάριθμοι καταγεγραμμένοι άνεργοι η αναλογία συνταξιούχων - εργαζομένων θα φθάσει με το ζόρι στο 1,7 !
 ΠΗΓΗ:.newmoney.gr

ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΟΙΡΟΣ ΕΥΘΥΝΩΝ


 Καταρχάς κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Φταίνε και οι εργαζόμενοι, που έμαθαν να αναθέτουν σε άλλους να τους «λύνουν» τα προβλήματα και φταίνε περισσότερο, γιατί έφτιαξαν και ανάλογα προεδρεία , και τώρα που άλλαξαν δραματικά τα πράγματα, τα πυροβολούν και αυτοί, αλλά δεν κάνουν και τίποτα για να τα αλλάξουν. 

Οι εργαζόμενοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η συλλογική δράση δεν είναι για ειδικούς, αλλά για όλους .Πρέπει να σταματήσουν να κλαίνε τη μοίρα τους, να δίνουν κάποιους μεμονωμένους αγώνες για να σβήσουν την φωτιά που καίει το δικό τους  τμήμα, το οποίο όμως εντέλει  θα καεί, γιατί όταν καίγονταν του συναδέλφου δεν τους αφορούσε, αλλά και όταν ψοφούσε η κατσίκα τους, αυτοί εύχονταν να ψοφήσει και η κατσίκα του γείτονα και όχι να τη σώσουν.
 Τρανταχτό παράδειγμα οι διάσπαση των εργαζομένων μέσω του BONUS, που σηματοδοτεί το τέλος των εργαζομένων σε μια ενιαία μισθολογική σύμβαση.

Θα μου πείτε και το προεδρείο  τι κάνει; Βγάζει ανακοινώσεις, κάνει απεργίες τις οποίες τις αναγγέλλει με δελτία τύπου, μιλά για συντονισμό και δεν τον εννοεί, γιατί έχει ένα γραφειοκρατικό, ανταγωνιστικό και παραγοντίστικο τρόπο λειτουργίας και σκέψης. Ένας τρόπος λειτουργίας, που δυστυχώς δεν είναι αυτόφωτος, αλλά ετερόφωτος. 

 Ο ερχομός του φθινοπώρου θα φέρει από ό,τι φαίνεται το ξεκίνημα μεγάλων αλλαγών , που φυσικά το αποκορύφωμα τους θα είναι μετά από τις εκλογές του σωματείου μας.
Αυτή τη φορά ας κοιτάξουμε για τη διασφάλιση των κατακτήσεων όλων των εργαζομένων και όχι για τις προσωπικές μας φιλοδοξίες, γιατί να είστε σίγουροι ότι κανένας πια δεν είναι εξασφαλισμένος, οι εφιάλτες εφάρμοσαν απόλυτα το σχέδιο!!! 

 "Χωρίς την αυτοδύναμη προστασία των εργαζομένων μέσω του συνδικαλισμού η ρύθμιση των όρων εργασίας, μισθολογικών και μη "ξεπέφτει" σε προϊόν υπαγόρευσης εκ μέρους του εργοδότη" 


ΠΟΠΕΚ: Ζητεί μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης


Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα της περιόδου 2011 - 2012 ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Όπως τονίζει η Ομοσπονδία, η εξίσωση του φόρου κατά την περασμένη χειμερινή περίοδο με αυτόν του πετρελαίου κίνησης «δεν πέτυχε ούτε τον στόχο πάταξης της λαθρεμπορίας ούτε τον στόχο αύξησης των δημοσίων εσόδων».

Αντίθετα, σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 300 εκατ. ευρώ, καθώς η μείωση της κατανάλωσης ξεπέρασε το 70%, λόγω της αδυναμίας των καταναλωτών να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης, με την τιμή λιανικής να διαμορφώνεται στο 1,35 - 1,45 ευρώ το λίτρο.

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι θα αναλάβει προσπάθεια, σε συνεργασία με τις καταναλωτικές οργανώσεις, προκειμένου να μειωθεί ο ΕΦΚ από την επόμενη περίοδο θέρμανσης. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δεν «τα βρίσκουν» για συνεργασία οι κοινοπραξίες που διεκδικούν το Κατάκολο


Ελάχιστα, με μεγάλες δυσκολίες και μάλλον με… κρύα καρδιά, έχει προχωρήσει η επαφή των δύο κοινοπραξιών που έχουν καταθέσει προσφορές για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Κατακόλου. Παρά την κατεύθυνση που έδωσε το ΥΠΕΚΑ για συνεργασία μεταξύ τους προκειμένου να φέρουν κοινή πρόταση, τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι μια τέτοια προοπτική δεν θα ευοδωθεί.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energypress, υπήρξε μια πρώτη (και μοναδική μέχρι σήμερα) συνάντηση τεχνικών κλιμακίων των δύο κοινοπραξιών στο Λονδίνο, ωστόσο τα αποτελέσματά της δεν είναι ενθαρρυντικά. Και οι δύο πλευρές, με τις οποίες συνομίλησε το energypress, εκτιμούν ότι τα περιθώρια συνεργασίας είναι ελάχιστα.
Η πρόσκληση που απεύθυνε στις δύο κοινοπραξίες το ΥΠΕΚΑ κάνει λόγο για διαδικασία συνεννόησης μεταξύ των δύο προκειμένου να φέρουν, μέχρι τέλος Αυγούστου,  από κοινού τη «βέλτιστη λύση», χωρίς να δίνει καμία περεταίρω επεξήγηση για το ποια στοιχεία της μίας ή της άλλης πρότασης θεωρούνται «προβληματικά» και θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΚΑ είχε αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με την ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, οι δύο ανταγωνιστικές προσφορές των αιτουσών ENERGEAN OIL & GAS S.A./TRAJAN OIL AND GAS LIMITED και GREKOIL ENERGY VENTURES LIMITED περιέχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, που η αλληλοσυμπλήρωσή τους εξυπηρετεί αρτιότερα και αποτελεσματικότερα τους σκοπούς του δημόσιου συμφέροντος. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή έκρινε  σκόπιμη τη διερεύνηση της προοπτικής συνεργασίας με σκοπό την υποβολή κοινής πρότασης εκ μέρους των δύο αιτουσών και εισηγήθηκε την πρόταση αυτή στον Υπουργό ΠΕΚΑ.  Ο Υπουργός αποδέχτηκε την πρόταση αυτή».
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι την απροθυμία για συνεννόηση και για από κοινού ανάληψη των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του Κατακόλου, φαίνεται να αξιοποιεί η μία τουλάχιστον πλευρά (εκείνη της ελληνικών συμφερόντων Energean Oil & Gas που έχει και την εκμετάλλευση του Πρίνου ενώ «πήρε» και τα Γιάννενα) η οποία εμφανίζεται έτοιμη να βελτιώσει τεχνικά και οικονομικά την πρότασή της και να διεκδικήσει από μόνη της την ανάληψη του έργου.  
ΠΗΓΗ:energypress.gr

O Tαλάτ δεν αποκλείει επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο λόγω ΑΟΖ

Πετρελαιοπηγή
 Ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στην Κύπρο.

«Από πολιτικής άποψης, φυσικά και είναι δυνατό να γίνει αυτό, λόγω του εντοπισμού 
υδρογονανθράκων», δήλωσε σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Σημερινή».

Ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη «αρκετά γενναίο» για να καταλήξει σε συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, ενώ δήλωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, προτιμά τη διχοτόμηση. Επίσης, είπε ότι οι προτάσεις Χριστόφια δεν ήταν «γενναιόδωρες».

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συζήτησης για επιστροφή της Αμμοχώστου, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι προέχει μια συνολική λύση. Σε σχέση με το ζήτημα του διορισμού συνομιλητών για το κυπριακό, ο κ. Ταλάτ τάχθηκε κάθετα εναντίον, λέγοντας ότι αυτό υποβαθμίζει τη σημασία του κυπριακού προβλήματος. 
ΠΗΓΗ:olympia.gr

ΙΑΠΩΝΙΑ -Ο ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Φουκουσίμα: 300 τόνοι ραδιενεργού ύδατος διαρρέουν στον ωκεανό


Περίπου 300 τόνοι μολυσμένου ύδατος από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα διαρρέουν καθημερινά στον ωκεανό, ανακοίνωσε αξιωματούχος της ιαπωνικής κυβέρνησης, μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε για εντατικοποίηση των προσπαθειών ώστε να περιοριστεί η διαρροή.

 Ο Άμπε κάλεσε τον υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να αντιμετωπίσει επειγόντως την κατάσταση με τη διαρροή του μολυσμένου ύδατος και να διασφαλίσει ότι η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου, Tokyo Electric Power, θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τον καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περισσότερα από 40 χρόνια και να κοστίσει 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, στόχος είναι να μειωθεί η ποσότητα του ραδιενεργού ύδατος σε 60 τόνους ημερησίως μέχρι τον Δεκέμβριο.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

902 να είναι οι ώρες σας, θεομπαίχτες!


Αντίο Μπόλεκ και Λόλεκ- To Κομμουνιστικό Kόμμα της Eλλάδας πούλησε σε ιδιώτη τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό «902» και απολύει τους 48 εργαζόμενους, ήταν ο προχθεσινός τίτλος που περιγράφει το καινούριο επεισόδιο της συρρίκνωσης των «επιχειρηματικών» δραστηριοτήτων του ΚΚΕ.

Ο νέος ιδιοκτήτης, σύμφωνα με τα....
δημοσιεύματα, έθεσε όρο να του παραδοθεί η επιχείρηση «καθαρή», δηλαδή χωρίς εργαζομένους. Έτσι, «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε». Φρόντισαν, οι σύντροφοι του ΚΚΕ, με ταχύτητα σκέψης που θα ζήλευαν και τα κοράκια της Goldman Sachs, να μεταβιβάσουν τα όποια απομεινάρια εργασιακών δικαιωμάτων των υπό απόλυση 48 ανθρώπων, σε άλλες επιχειρήσεις του ΚΚΕ· προκειμένου να πάρει ο νέος ιδιοκτήτης τη ραδιοσυχνότητα, «καθαρισμένη (sic)»! 
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ Για υπογραφές με Κύπρο, Ισραήλ σπεύδει ο ΥΠΕΚΑ μετά την γεώτρηση επιβεβαίωσης

Πετρελαιοπηγή
Mετά την επιτυχημένη επιβεβαιωτική γεώτρηση, αλλά και λόγω της επερχόμενης μεθαυριανής επίσκεψης Σαμαρά στις ΗΠΑ, σπεύδει αύριο στην Κύπρο ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, προκειμένου να βάλει την υπογραφή του εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης σε ένα τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας Ενέργειας και Υδάτων, που θα υπογραφεί από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ και θα αφορά στη συνεργασία των τριών χωρών στα θέματα του φυσικού αερίου και της θάλασσας.

Η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει την Πέμπτη, την ίδια στιγμή δηλαδή που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στη Ουάσιγκτον, με τα θέματα της ενέργειας να βρίσκονται στην κορυφή των συζητήσεων, κάτι που μόνο ως τυχαίο δεν μποορεί να χαρακτηριστεί.

Εκ μέρους της κυβέρνησης της Κύπρου τη συμφωνία θα υπογράψει ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης ενώ την ισραηλινή κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός ενέργειας και υδάτινων πόρων Silvan Shalom.Οπότε καταλαβαίνουμε την σημασία της συμφωνίας, η οποία έρχεται εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων ως προς τα ενεργειακά θέματα. Προφανώς και υπάρχει σύνδεση και με την επιβεβαιωτική γεώτρηση, αυτός είναι και ο λόγος επιλογής του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, των ταξιδιών του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά, και του υπουργού ΠΕΚΑ Γ.Μανιάτη

Θυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας γύρω από τα θέματα της ενέργειας, των υποδομών, των ΑΠΕ, των υδάτινων πόρων και της προστασίας του περιβάλλοντος.  Το πρώτο μνημόνιο κατανόησης είχε καταρτιστεί το Μάρτιο του 2012, ωστόσο τελικά η υπογραφή του δεν είχε προχωρήσει καθώς κρίθηκε  ότι ακόμη οι συνθήκες δεν είχαν ωριμάσει (με απλά ελληνικά δεν είχε πραγματοποιθεί η γεώτρηση επιβεβαίωσης). 

Η υπογραφή του μνημονίου συνδέεται πρωτίστως με τις εν εξελίξει διεργασίες για τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, με το Ισραήλ να έχει ήδη βεβαιώσει τα γιγαντιαία κοιτάσματα που διαθέτει και την Κύπρο να ακολουθεί τον ίδιο δρόμο.

Η νεότερη εξέλιξη που έχει προκύψει πάντως, αφορά στην πρόοδο που έχει σημειωθεί και στις ελληνικές έρευνες, καθώς ήδη έχει ολοκληρωθεί το επιτόπιο ερευνητικό έργο και αναμένονται τα αποτελέσματα από την επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων που συνέλεξε η εταιρεία PGS. Αν και σε σύγκριση με το Ισραήλ και την Κύπρο, η χώρα μας βρίσκεται μερικά βήματα πίσω, δεν παύει να υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για συνέργειες και συνεργασίες που ξεκινούν από το κομμάτι της μεταφοράς και εισαγωγής του φυσικού αερίου στην Ε.Ε. και εκτείνονται μέχρι τις έρευνες.


Να σημειωθεί τέλος ότι ήδη οι τρεις χώρες συνεργάζονται στο κοινό project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Κύπρου, ενώ έχουν κατατεθεί προτάσεις τόσο για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού όσο και για την αξιοποίηση της Ρεβυθούσας ή άλλων πιθανών νέων terminal σε περίπτωση που προκριθεί η λύση του LNG για τις εξαγωγές του κυπριακού και του ισραηλινού αερίου προς την Ε.Ε.

Η αλήθεια είναι ότι αυτοί που πρέπει να γνωρίζουν, γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια. Οι επιβεβαιώσεις είναι για τον λαό. Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ αποτελούν μια ενιάια ενεργειακή αποθήκη, και σαν τέτοια θέλουν να την μεταχειριστούν, και έρχεται η ώρα της για να προσφέρει τα αγαθά της στην Ευρώπη, και όπως φαίνεται θα τα προσφέρει για πολλά χρόνια. Το θέμα είναι τι "μισθό" θα πάρουν οι "αποθηκάριοι" (Ελλάδα, Κύπρος, για το Ισραήλ δεν αμφιβάλουμε ότι θα είναι "υψηλόμισθο").

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ Το δόγμα του σοκ στην Ελλάδα


Το «δόγμα του σοκ» είναι είτε η επιβολή από δικτατορικά καθεστώτα είτε η εφαρμογή από δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις του τρίπτυχου: «ιδιωτικοποιήσεις, κρατική απορρύθμιση/ελεύθερο εμπόριο και δραστικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες». Προϋπόθεση για να εφαρμοστεί το δόγμα αυτό είναι... να υπάρξει μια κρίση που μπορεί να οφείλεται είτε σε πολέμους, εμφύλιους πολέμους, είτε σε φυσικές καταστροφές είτε σε δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα, όπως ο υπερπληθωρισμός ή το υπέρογκο χρέος.

Στον Μίλτον Φρίντμαν (αμερικανός οικονομολόγος, νομπελίστας, ουγγαροεβραϊκής καταγωγής, ηγετικό στέλεχος της Σχολής του Σικάγου και των μονεταριστών, υπέρμαχος του φιλελευθερισμού και «πατέρας» της θεωρίας του ελεύθερου εμπορίου Μίλτον Φρίντμαν) αποδίδεται η θεωρία του δόγματος του σόκ ή θεραπείας σοκ.  

Όπως ο ίδιος ισχυρίζεται η “επιτυχία” της πολιτικής αυτής βασίζεται στο γεγονός ότι ο φόβος και οι ενοχές για τα αποτελέσματα της κρίσης ή της καταστροφής κάνει τους πολίτες ανεκτικούς και απαθείς σε επαναλαμβανόμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ακριβώς επειδή πιστεύουν ότι κάτι άλλο χειρότερο έρχεται.

H θεμελιώδης αρχή είναι απλή: οι χώρες σε κρίση (χρέους) χρειάζονται απεγνωσμένα μια επείγουσα βοήθεια… Οταν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι πολιτικές του ελεύθερου εμπορίου προωθούνται από κοινού με τη χρηματοοικονομική διάσωση (δάνειο) σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο, οι χώρες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αποδεχτούν ολόκληρο το πακέτο». Mε λίγα λόγια… “Θέλετε να σώσετε τη χώρα σας; Ξεπουλήστε την”.

Ο πόνος και ο αποπροσανατολισμός που υφίστανται οι άνθρωποι σε τέτοιες καταστάσεις γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, προκειμένου να επιβληθεί η θεραπεία-σοκ. Βασική προϋπόθεση είναι ότι τα άτομα, σε ακραίες καταστάσεις, είναι αδύναμα να αντιδράσουν και συναινούν με την αμηχανία τους σε πολιτικές, οι οποίες, λεπτά πριν χτυπήσει η καταστροφή, θα είχαν προκαλέσει την αντίδρασή τους. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέα Εγγυητική Επιστολή Ζητά η ΔΕΠΑ από την Energean Oil & Gas, Διαφορετικά Διακόπτει Άμεσα την Προμήθεια Αερίου


Νέα εγγυητική επιστολή ζητά η ΔΕΠΑ από την Energean Oil and Gas, προκειμένου να συνεχίσει να την προμηθεύει με φυσικό αέριο. Η ΔΕΠΑ τονίζει σε σχετική της επικοινωνία ότι η προηγούμενη εγγυητική είχε καταληκτική ημερομηνία 25 Ιουλίου και ως εκ τούτου απαιτείται η έκδοση νέας, η οποία θα καλύψει τις μελλοντικές παραδόσεις αερίου.

Πιο αναλυτικά, η ΔΕΠΑ ζητάει από την Energean να προβεί στην έκδοση νέας εγγυητικής, ύψους 908.000 ευρώ, μέχρι την Τετάρτη, 7 Αυγούστου, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου και το θέμα θα συνεχιστεί μέσω της δικαστικής οδού.

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ αναφέρει ότι «σε όλες τις συμβάσεις πώλησης φυσικού αερίου που συνάπτει με τους πελάτες της, απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη και την συνέχιση τροφοδότησης με φυσικό αέριο αποτελεί η έκδοση και ανανέωση εγγυητικής επιστολής».

Πάντως, στελέχη της αγοράς μιλώντας στο Energia. gr και σχολιάζοντας τη κίνηση αυτή της ΔΕΠΑ παρατηρούν ότι είναι μάλλον οξύμωρη τη δεδομένη χρονική συγκυρία, αν λάβει κανείς υπόψη ότι η ΔΕΠΑ συνεχίζει να προμηθεύει με αέριο εταιρείες με πολύ μεγαλύτερες καταναλώσεις, όπως είναι οι ηλεκτροπαραγωγοί, που της χρωστούν πραγματικά μεγάλα ποσά. Αντιθέτως, η Energean δεν έχει οφειλές προς τη ΔΕΠΑ και παρόλα αυτά τίθεται αντιμέτωπη με την διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου και μάλιστα με επταήμερη προειδοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Energia. gr, η Energean δεν είναι διατεθειμένη να προβεί στην έκδοση νέας εγγυητικής επιστολής, δεσμεύοντας μάλιστα 1 εκατ. ευρώ στην τράπεζα, και φαίνεται αποφασισμένη να υπερασπίσει τα συμφέροντά της μέσω της δικαστικής οδού. Παράγοντες της αγορές εκτιμούν ότι η ΔΕΠΑ ίσως τελικά αναγκαστεί να δώσει μια ολιγοήμερη προθεσμία στην Energean προκειμένου να βρεθεί συναινετική λύση, καθότι δεν θέλει να δώσει την εικόνα ότι τιμωρεί συνεπείς πελάτες της.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι η Energean είχε ζητήσει παλαιότερα την τροποποίηση του όρου που προβλέπει την εγγυητική στο συμβόλαιό της, δίχως να γίνει κάτι τέτοιο δεκτό από την πλευρά της ΔΕΠΑ.

Όπως και να χει το θέμα, η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον και το Energia. gr θα επανέλθει με έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις σχετικές εξελίξεις.
 ΠΗΓΗ:energia.gr

Εσωτερική κινητικότητα για τους υπαλλήλους της ΔΕΗ


Μέχρι σήμερα ο κανονισμός της ΔΕΗ δεν επέτρεπε μετακινήσεις προσωπικού παρά μόνο όταν αυτές ήταν αμοιβαίες. Αποτέλεσμα να υπάρχουν κάποιες υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό και κάποιες άλλες με τεράστια κενά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, με το νέο κανονισμό «μεταθετότητας» που τέθηκε από χθες σε ισχύ ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή ενός είδους εσωτερικής «κινητικότητας» εντός της εταιρείας, ούτως ώστε να καλυφθούν κενά που έχουν εντοπιστεί και δεν μπορούν να καλυφθούν με προσλήψεις λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ο νέος κανονισμός σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε χθες προς τους εργαζόμενους της εταιρείας χαρακτηρίζεται από διαφάνεια καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα μοριοδοτημένα κριτήρια που αφορούν στην υπηρεσιακή και οικογενειακή κατάσταση του υπαλλήλου ενώ υπάρχει μέριμνα και για τις ευαίσθητες ομάδες προσωπικού.

Στο πλαίσιο της εσωτερικής κινητικότητας της ΔΕΗ λοιπόν θα εντοπίζονται –έχει ήδη γίνει προεργασία και θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία– οι υπηρεσίες που για διάφορους λόγους έχουν κενά (συνταξιοδοτήσεις, συνδικαλιστικές άδειες, αποσπάσεις σε πολιτικά γραφεία κλπ).

Στη συνέχεια θα γίνεται ανακοίνωση ότι υπάρχει η συγκεκριμένη θέση που πρέπει να καλυφθεί και θα καλούνται όσοι υπάλληλοι θέλουν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Σε περίπτωση που δεν εμφανιστεί κανείς τότε η εταιρεία θα προχωρά με τα συγκεκριμένα κριτήρια που έχει θεσπίσει στην κάλυψη του κενού από υπηρεσία που θεωρείται ότι έχει πλεονάζον προσωπικό. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των κενών αλλά και των «υπερστελεχωμένων» υπηρεσιών, καθώς η αλλαγή του κανονισμού μεταθετότητας συμφωνήθηκε ήδη στο πλαίσιο της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης εργασίας του 2012. 

Σημειώνεται ότι η πλευρά της ΔΕΗ υποστηρίζει ότι εξαιτίας των αθρόων συνταξιοδοτήσεων και παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των μισθοδοτούμενων από τον όμιλο είναι μεγάλος  (20.030) εντούτοις εξαιτίας του ισχύοντος κανονισμού μεταθετότητας και όχι  μόνο, παρατηρούνται κενά σε υπηρεσίες αιχμής για την εταιρεία. 

Ο νέος κανονισμός μεταθετότητας ισχύει για το σύνολο του προσωπικού ανεξαρτήτως υπηρεσίας ή θέσης, περιλαμβανομένων και των συνδικαλιστών αλλά και όσων έχουν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες ή γραφεία.


ΠΗΓΗ:capital.gr