Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΠΕΚΟ



Η Εταιρεία, όπως είναι γνωστό, ξεκίνησε εδώ και 3 μήνες τις διαπραγματεύσεις με το Σωματείο για την υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Παρουσίασε με υπευθυνότητα στοιχεία στους εκπροσώπους των εργαζομένων, τα οποία επιβεβαιώνουν την πτωτική πορεία της εγχώριας εμπορίας πετρελαιοειδών που έχει ξεπεράσει την τελευταία τριετία το 36% ενώ, ταυτόχρονα, συνεχίζεται η πίεση στα περιθώρια πωλήσεων και εντείνεται ο ανταγωνσιμός.
Οι συνθήκες αυτές καθηλώνουν τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών σε ζημίες, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία βιωσιμότητάς τους με το παλαιό μοντέλο λειτουργίας και την αδιαμφισβήτητη ανάγκη για προσαρμογή στα νέα δεδομένα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Εταιρεία πρότεινε αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών και παροχών ώστε να εναρμονισθεί με σύγχρονες πρακτικές και την εγχώρια αγορά, επιτυγχάνοντας ανταγωνιστικότερους όρους εργασίας.

Όπως είναι γνωστό, η τρίμηνη παράταση ισχύος της ΕΣΣΕ λήγει το Σάββατο 18 Μαΐου και, σύμφωνα με τον Νόμο, από την επόμενη μέρα θα ισχύσει η «μετενέργεια», η οποία για τους εργαζόμενους της Εταιρείας θα επιφέρει μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του 35%, ενώ η βελτιωμένη πρόταση της Εταιρείας προβλέπει αντίστοιχη μείωση 20%.

Παρά το ότι τα παραπάνω έχουν αναλυθεί διεξοδικά, το Σωματείο στην τελευταία συνάντηση αντιπρότεινε μισθολογικές μειώσεις της τάξεως του 6,7%, πρόταση προφανώς μη ρεαλιστική που δεν ανταποκρίνεται στα οικονομικά δεδομένα της Εταιρείας.

 

Σήμερα το πρωί το Σωματείο κοινοποίησε εξώδικο με το οποίο χαρακτηρίζονται οι διαπραγματεύσεις άκαρπες και προκηρύσσονται απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ η Εταιρεία είχε δηλώσει ότι παραμένει ανοιχτή στην διαπραγμάτευση.

Η Εταιρεία, για μια ακόμη φορά, δηλώνει ότι επιθυμεί συμφωνία για σύναψη ΕΣΣΕ, μέσα σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο, το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της προς όφελος και των εργαζομένων της.

Άλλωστε, οι εργαζόμενοι όλων των υπόλοιπων Εταιρειών του Ομίλου, αναγνωρίζοντας έμπρακτα τις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής, έχουν ήδη συμφωνήσει αντίστοιχες ρυθμίσεις.

Καλούμε, λοιπόν, το Σωματείο να αναστείλει τις απεργιακές κινητοποιήσεις και να επιστρέψει στο διάλογο.

Είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις συμφωνίας έως την παραπάνω καταληκτική ημερομηνία, για να μπορέσουμε στη συνέχεια να εστιάσουμε στον κοινό μας στόχο, που είναι η βελτίωση των αποτελεσμάτων μας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας και η διασφάλιση της βιωσιμότητας της Εταιρείας μας.

Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου

«Απαράδεκτη η αποχώρηση παρατάξεων στο Δ. Σ. Κοζάνης για το θέμα της ΔΕΗ»



Καταδικάζει σε ανακοίνωσή του το σωματείο Σπάρτακος την αποχώρηση ορισμένων παρατάξεων από τη συνεδρίαση στις 16 Μαΐου του Δ. Συμβουλίου Κοζάνης στην οποία συζητήθηκε η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:
Πλείστα ερωτήματα και προκλήσεις εγείρει η χθεσινή στάση παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης κατά τη συνεδρίαση όπου συζητήθηκε το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Τόσο η παράταξη του κ. Γιάννη Μητσιάκου (συνδυασμός "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ"), όσο και ο κ. Λευτέρης Ιωαννίδης του συνδυασμού  "ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ", αποχώρησαν από τη συνεδρίαση όταν ήρθε η ώρα να συζητηθεί το επίμαχο ζήτημα και ενώ αρχικώς είχαν συναινέσει να αποτελέσει θέμα προς συζήτηση κατά τη συγκεκριμένη συνεδρίαση.
Οι λόγοι της πράξεως τους φαντάζουν ανεξήγητοι, καθότι ως εκφραστές της κοινής γνώμης, οι αποχωρήσαντες θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι το θέμα της ιδιωτικοποίησης-ξεπουλήματος της ΔΕΗ είναι θέμα άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον του τόπου μας και «καίει» την τοπική κοινωνία. Ωστόσο αυτοί επέλεξαν να απέχουν από τη συζήτηση δηλώνοντας σαφέστατα με τη στάση τους, την αδιαφορία τους για τις εξελίξεις. 
Το μόνο που θα μπορούσε να εξηγήσει την απόφασή τους, είναι το γεγονός ότι ή οι θέσεις τους είναι πλήρως ταυτισμένες με κυβερνητικές πρακτικές,  ή είχαν κουραστεί από την όλη συνεδρίαση και προτίμησαν να αποχωρήσουν προς ξεκούραση, ή απογοητεύθηκαν τόσο από την απουσία τηλεοπτικών μέσων, εκείνη την ώρα, που δε βρήκαν κανένα ενδιαφέρον για τη συνέχεια. 
Όπως και να έχουν τα πράγματα, η στάση τους είναι τουλάχιστον απαράδεκτη, από τη στιγμή που είχαν συμφωνήσει να έρθει προς συζήτηση το θέμα.
Αναφέρουμε ότι τελικώς το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης ομοφώνως,  επικαιροποίησε  παλαιότερη απόφασή του ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, επαναβεβαιώνοντας το ψήφισμα  του Δήμου Κοζάνης επί του μεσοπρόθεσμου σχεδίου. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Το σχέδιο για διάθεση πετρελαίου θέρμανσης με ένα ευρώ το λίτρο


Το σχέδιο για διάθεση πετρελαίου θέρμανσης με ένα ευρώ το λίτρο
Παρά την τεράστια εισπρακτική αποτυχία του μέτρου με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι διατεθειμένο να θέσει στην τρόικα ζήτημα μείωσης του φόρου. Υπάρχει όμως εναλλακτική λύση που θα εξασφαλίσει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να «ψωνίσουν» από τον Οκτώβριο πετρέλαιο θέρμανσης με τελικό κόστος ακόμη και ένα ευρώ το λίτρο.

Η λογική ορίζει ότι από τον Οκτώβριο, οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθούν ούτως ή άλλως. Στη σεζόν που πέρασε, η κατανάλωση βυθίστηκε κατά 70% για δύο λόγους:
1.Λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου του πετρελαίου θέρμανσης κατά 450% που έστρεψε τους πολίτες σε φθηνότερες μορφές ενέργειας και
2.Λόγω του ότι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που είχαν την οικονομική δυνατότητα, φρόντισαν από τον Απρίλιο του 2012 να γεμίσουν τις δεξαμενές τους ενόψει της ανατίμησης του πετρελαίου θέρμανσης. Από τον Οκτώβριο, πολλοί από αυτούς τους πελάτες θα αναγκαστούν να αγοράσουν καθώς τα αποθέματα έχουν πλέον εξαντληθεί. Έτσι, η στατιστική θα δείξει αύξηση των πωλήσεων.

Για να υπάρξει μεγαλύτερη ώθηση και να τονωθούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών θα μελετήσει το ενδεχόμενο διεύρυνσης των κριτηρίων χορήγησης της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούν να λάβουν επιστροφή περίπου ένα εκατομμύριο καταναλωτές οι οποίοι όμως είναι πιο εύποροι σε σχέση με αυτούς που δικαιούνταν μέχρι φέτος το επίδομα και ως εκ τούτου έχουν περισσότερες πιθανότητες να αγοράσουν. Πρακτικά, διευρύνοντας τα κριτήρια (τόσο τα εισοδηματικά όσο και τα περιουσιακά) το υπουργείο Οικονομικών δεν θα κερδίζει καθώς ότι θα εισπράττει από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, θα το δίνει πίσω ως επιστροφή φόρου. Βέβαια, τεράστιο θα είναι το δημοσιονομικό όφελος από την αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη και η πλήρης κατάργηση των περιουσιακών κριτηρίων (δηλαδή να χορηγείται το επίδομα ανεξάρτητα από την αξία του ακινήτου) αλλά και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων τα οποία σήμερα διαμορφώνονται ως εξής:

Αγαμος: 25.000 ευρώ
Έγγαμος: 35.000 ευρώ
Με ένα παιδί: 38.000 ευρώ
Με δύο παιδιά: 41.000 ευρώ
Με τρία παιδιά: 44.000 ευρώ

Αν συνυπολογιστεί και η επιστροφή φόρου, τα νοικοκυριά θα αγοράζουν πετρέλαιο με ένα ευρώ το λίτρο το οποίο μάλιστα θα μπορούν να πληρώνουν και με δόσεις κάνοντας χρήση πιστωτικής κάρτας.
 ΠΗΓΗ:fpress.gr

Κομισιόν:Μπράβο σας-Τώρα οι μισθοί στην Ελλάδα είναι ανταγωνιστικοί!


Κομισιόν:Μπράβο σας-Τώρα οι μισθοί στην Ελλάδα είναι ανταγωνιστικοί!

Την προοπτική της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σταδιακά στην ανάπτυξη από το 2014, αλλά και την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, σχετικά με τα αποτελέσματα της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού Μνημονίου, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Τρόικα το διάστημα μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 11 Απριλίου.
Στην έκθεση των 247 σελίδων, η Επιτροπή τονίζει ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας βελτιώνονται σταθερά, η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και συνεχίζεται η υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σημειώνει, ωστόσο, ότι χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και της φορολογίας.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις προοπτικές για ανάπτυξη, η Κομισιόν επισημαίνει ότι αναμένει μέτρια ανάκαμψη από τις αρχές του 2014, η οποία θα βασιστεί στη βελτίωση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Συγκεκριμένα προβλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 0,6% το 2014, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί από το 2015 και μετά.

Εξάλλου, η Επιτροπή επισημαίνει ότι το 2012 η Ελλάδα πέτυχε και με το παραπάνω το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος. Όπως τονίζει, το πρωτογενές έλλειμμα -1,3% του ΑΕΠ ήταν ελαφρώς καλύτερο από το στόχο του προγράμματος (-1,5% του ΑΕΠ), ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε από 9,4% του ΑΕΠ το 2011 σε 6,3% του ΑΕΠ το 2012 (χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών).

Σημειώνεται, δε, ότι η δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν ληφθεί υπόψη η βαθιά οικονομική ύφεση. Συνεχίζοντας, η Επιτροπή τονίζει ότι έχουν συμφωνηθεί μέτρα για να αποφευχθούν τα «κενά» στον προϋπολογισμό του 2013 και 2014 και για να ικανοποιηθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενές έλλειμμα τη διετία αυτή.

Τονίζεται,ότι το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων δημοσιονομικής προσπάθειας, το 2013 και 2014, έχει ήδη εφαρμοστεί. Ωστόσο, σημειώνεται ότι οι δημοσιονομικές προοπτικές μετά το 2014 παραμένουν αβέβαιες, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα με την έκθεση, το δημοσιονομικό κενό του 2015 εκτιμάται στο 1,7% του ΑΕΠ και για το 2016 στο 2,1% του ΑΕΠ. Τα κενά αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό του 2014, το φθινόπωρο. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"ΤΑ ΕΣΠΑΣΑΝ" Ι.ΣΑΦΑ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Τέλος εποχής για τα ΕΝΑΕ - Οριστική απόφαση κλεισίματος και συγχώνευσης με Ελευσίνα



Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή εξετάζει το οριστικό κλείσιμο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκα και την εν συνεχεία συγχώνευσή τους με τα ναυπηγεία Ελευσίνας σε έναν νέο Ενιαίο Ναυπηγικό Φορέα.

Οι τελικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τον ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Ι. Σάφα ή καλύτερα με τη νομική ομάδα του Λιβανέζου Μαρωνίτη Ι.Σάφα, αφού ο εν λόγω έχει εξαφανιστεί από την Ελλάδα, κατέληξαν σε αδιέξοδο λόγω των παράλογων και εκβιαστικών απαιτήσεων που είχε.

Έτσι ή αλλιώς έχει γίνει αντιληπτό ότι το κλειδί στην όλη υπόθεση δεν είναι ο Λιβανέζος, αλλά η γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems για πολλούς και διάφορους λόγους...

Οι απαιτήσεις της ιδιοκτησίας των Ναυπηγείων αξιολογήθηκαν από την Κυβέρνηση ως ανεδαφικές και επιζήμιες για το Δημόσιο, αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό, που είναι και ο μοναδικός πελάτης των Ναυπηγείων.

Η οριστική απόφαση για το μέλλον των Ναυπηγείων, θα ληφθεί σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Η θέση που έλαβε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια,για οριστικό κλείσιμο και την εκκαθάριση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά διευκολύνει την όλη διαδικασία

Μάλιστα, ο Eυρωπαίος Επίτροπος σημειώνει ότι «η παύση των δραστηριοτήτων της εταιρείας και η πώληση των περιουσιακών της στοιχείων θα επέτρεπε σε άλλους δυνητικά ενδιαφερόμενους επενδυτές να αποκτήσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, και, χωρίς τα βάρη του παρελθόντος, να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση τους».

Ερώτημα είναι το πως θα εξελιχθεί το θέμα της διαιτησίας στην οποία έχει καταφύγει ο Ι.Σάφα, ο οποίος αναμφίβολα έχει ισχυρά νομικά χαρτιά χάρη στο νόμο Βενιζέλου

Υπενθυμίζουμε, ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει πάνω από 2 δισ. ευρώ για την ναυπηγήσει 4 νέων και τον εκσυγχρονισμό 3 παλαιότερων υποβρυχίων, για το Πολεμικό Ναυτικό. Η σχετική σύμβαση προέβλεπε τέλος του 2006 να έχει ολοκληρωθεί η παραγγελία.

Εν συνεχεία η σύμβαση Neptune II σε ότι αφορά τα δύο εναπομείναντα προς εκσυγχρονισμό υποβρύχια Type 209/1200 (το ένα, το S118 ΩΚΕΑΝΟΣ έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναμένει τις δοκιμές του ΠΝ για να διαπιστωθεί αν είναι αξιόπλοο ή όχι) αναθεωρήθηκε και βάσει του νόμου Βενιζέλου του Σεπτεμβρίου του 2010 επρόκειτο να αγοραστούν δύο νέα Type 214. Για τα υποβρύχια αυτά καυαβλήθηκαν επίσης κάπου 140 εκατ. ευρώ και ακόμα αγνοούνται...

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η ThyssenKrupp θα τελειώσει αυτό που ανέλαβε, δηλαδή τη ναυπήγηση των υποβρυχίων.

Πάντως το εγχείρημα του Ενιαίου Ναυπηγικού Φορέα, όσο σοβαρό και βιώσιμο και να είναι, πρέπει να περάσει αρκετούς νομικούς σκοπέλους. Με βούληση και αποφασιστικότητα και με δεδομένη την ύπαρξη ενεός στρατηγικού επενδυτή (DCNS) όλα μπορούν να ξεπεραστούν.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΠΟΡΙΕΣ........

Πετρελαιοπηγή
Διαβάζοντας  τις ανακοινώσεις του Αγωνιστικού Μετώπου  αλλά και της  Ομοσπονδίας,  μας δημιουργηθηκαν μερικές απορίες .Πια παράταξη έχει την θέση του γραμματέα στην ΠΕΠΕΚΟ ;  Γιατί δεν προσπάθησε να κινητοποίηση τους εργαζόμενους τόσο καιρό και έπρεπε να περάσει η μετενεργεια για να δούμε πάλι  Κορώνες επαναστάσεις ;
 Όσο για την Ομοσπονδία ! ο πρόεδρος μας ,ο γραμματέας του ΠΣΕΕΠ βρίσκονται στην Σερβία σύμφωνα με πληροφορίες μας . Τώρα τι κάνουν εκεί ; Μάλλον για να κινητοποιησουν τους εργαζόμενους του ομίλου και δεν θέλω γέλια..... 
Τα παιχνίδια πρέπει σταματήσουν από όλες τις πλευρές ( Διοίκηση , Συνδικαλιστες ), καλό  είναι να κάτσουν να συζητήσουν και να μην παίζουν άλλο με την αγωνία 500 οικογενειών.

ANAKOΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ


Συνάδελφοι

Οι εξελίξεις στον Όμιλο είναι ραγδαίες.  Προχθές ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της  εργοδοσίας των ΕΛΠΕ και του Σωματείου της Ελληνικά Καύσιμα (πρώην ΒΡ) με τη συμφωνία μεσοσταθμικών μειώσεων 10%.
Ο επόμενος στόχος είναι οι εργαζόμενοι στην ΕΚΟ, όπου η εργοδοσία πιέζει να  καταργηθεί η υφιστάμενη σύμβαση και εμμένει στην πρόταση της για μέσες μειώσεις 22% (ειδικά  για  τους  χειριστές εγκαταστάσεων οι προβλεπόμενες μειώσεις φτάνουν το 35%)!
Αυτή η στάση της εργοδοσίας, είναι φυσική συνέχεια της στάσης του ΣΕΒ (όπου πρωταγωνιστούν τα ΕΛΠΕ) για άρνηση υπογραφής οποιασδήποτε Εθνικής και Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.  Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις μια μέρα μετά την προδοτική συμφωνία της ΓΣΕΕ με τους εργοδότες, όπου δεν κατοχυρώθηκε απολύτως τίποτα για τους εργαζόμενους, καμία κουβέντα για διασφάλιση κατώτατου μεροκάματου. Καμαρώνουν για την δήθεν διασφάλιση του επιδόματος γάμου πάνω σε έναν μισθό που  θα ορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση ανάλογα με τις απαιτήσεις του κεφαλάίου.
Οι ίδιες συνδικαλιστικές παρατάξεις που έχουν φέρει τη ΓΣΕΕ σε αυτή την κατάσταση κάνουν κουμάντο και στον Όμιλο.  Έπνιξαν το σχέδιο κλαδικής απεργίας για τις  συμβάσεις, αδιαφορούν παγερά για τη σαρωτική επίθεση της εργοδοσίας στον Όμιλο, ασχολούμενοι με προσφορές από ξενοδοχεία και εκπτωτικά κουπόνια.
Η φωτιά που ήδη έχει κάψει τα διπλανά σπίτια, αύριο θα μπει και στο δικό μας κήπο. Ήδη στα κεντρικά οι εργαζόμενοι με άλλες συμβάσεις είναι πολλοί πειρσσότεροι από τους μόνιμους εργαζόμενους με δικαιώματα των ΕΛΠΕ. Και στα διυλιστήρια η εργολαβοποίηση προχωράει.
Συνάδελφοι, πως θα απαντήσουμε σ΄ αυτή την κατάσταση; Χρειάζεται συμμετοχή με το ταξικό εργατικό κίνημα, ξεπέρασμα των συνδικαλιστικών ηγεσιών που έχουν το πάνω χέρι στο ΠΣΕΕΠ, αλλαγή των συσχετισμών.  Οργάνωση των εργαζομένων σε όλο τον  κλάδο, ενίσχυση του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας. Έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την υπογραφή Συμβάσεων που θα ικανοποιούν τις ανάγκες μας.
Να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους της ΕΚΟ που είναι σε απεργιακές κινητοποιήσεις από σήμερα.  Καλουμε το ΠΣΕΕΠ έστω και τώρα να προχωρήσει σε πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων, σε Περιφερειακές Συνελεύσεις με σκοπό το συντονισμό των εργαζομένων στον κλάδο.
Να δώσουμε όλοι το παρών στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 23 Μάη για την   υπεράσπιση των συμβάσεων.  Στην Αθήνα, στην Ομόνοια στις 7 μ.μ.

Προκήρυξη για την κάλυψη θέσεων Διπλωματούχων, Χημικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών στα ΕΛΠΕ



Προκήρυξη για την κάλυψη θέσεων Διπλωματούχων, Χημικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών 

 Πατήστε εδώ για το πλήρες κείμενο της προκήρυξης

Πατήστε εδώ για το έντυπο της αίτησης προσλήψης

 ΠΗΓΗ:hellenic-petroleum.gr

ΠΕΠΕΚΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Πως να γλυτώσετε έως 30 ευρώ από την βενζίνη του Σαββατοκύριακου


Πως να γλυτώσετε έως 30 ευρώ από την βενζίνη του Σαββατοκύριακου
Επειδή ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει για τα καλά και οι περισσότεροι κάνουμε το λογαριασμό για να δούμε πόσο θα μας κοστίσει μια «απόδραση» το Σαββατοκύριακο, θα πρέπει εκτός από το κόστος της διαμονής και του φαγητού, να λάβουμε υπόψη μας και το κόστος της βενζίνης.
Σε πολλούς νομούς της χώρας η τιμή της αμόλυβδης ξεπερνά το 1,90 ευρώ το λίτρο, οπότε οι πρακτικές οδηγίες για μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, αποκτούν μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Ακολουθείστε τους έξι βασικούς κανόνες για να μειώσετε το κόστος της εξόδου σας ακόμη και κατά 30 ευρώ.
Οι συμβουλές που πρέπει να τηρήσετε για να μειώσετε την κατανάλωση είναι οι εξής:
Κρατήστε το στροφόμετρο κάτω από τις 2500-3000 στροφές ακόμη και αν η κίνηση στην εθνική οδό σας επιτρέπει να αναπτύξετε μεγαλύτερη ταχύτητα. Οδηγώντας με περίπου 100 χιλιόμετρα την ώρα, μπορεί να χρειαστείτε 15-30 λεπτά περισσότερο για να φτάσετε στον προορισμό σας, από την άλλη όμως, μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου ακόμη και κατά 20%. Αυτό το ποσοστό μεταφράζεται σε τουλάχιστον 20 ευρώ για ένα ρεζερβουάρ 50 λίτρων.
Μην φορτώσετε την μπαγαζιέρα στο αυτοκίνητο εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο. Ειδικά οι μπαγαζιέρες που μπαίνουν στην οροφή, αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου ακόμη και κατά 15-20%.
Ελέγξτε τον αέρα στα ελαστικά.
Ξεφορτώστε το αυτοκίνητο όταν θα φτάσετε στον προορισμό σας. Οι όποιες «εσωτερικές μετακινήσεις» κάνετε στο χωριό, θα γίνουν φθηνότερες καθώς το βάρος στο αυτοκίνητο αδειάζει γρηγορότερα το ντεπόζιτο.
Αγοράστε βενζίνη στο πρατήριο της γειτονιάς σας. Κατά κανόνα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν φθηνότερο καύσιμο από την επαρχία. Αν μάλιστα μπορέσετε να φουλάρετε και με αυτή την ποσότητα να πάτε και να γυρίσετε, τόσο το καλύτερο. Υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος: στα μεγάλα αστικά κέντρα γίνονται περισσότεροι έλεγχοι προκειμένου να εντοπιστούν τα περίφημα «μηχανάκια» που κλέβουν τον καταναλωτή όταν αγοράζει βενζίνη. Στην επαρχία, οι έλεγχοι είναι σαφώς λιγότεροι.
Πληρώστε τη βενζίνη με την πιστωτική σας κάρτα. Μπορείτε να εξοικονομήσετε έκπτωση ακόμη και 3%. Όταν ένα φουλάρισμα κοστίζει πλέον 100 ευρώ, μόνο από αυτή την έκπτωση θα γλιτώσετε 3 ευρώ. Αρκεί βέβαια, να πληρώσετε την πιστωτική αμέσως για να μην φορτωθείτε με τόκους 
Δείτε τον πλήρη πίνακα με την τιμή της αμόλυβδης σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπ. Ανάπτυξης, σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να διαπιστώσετε ποια κατάσταση θα αντιμετωπίσετε τόσο στην αφετηρία όσο και στον προορισμό της εξόδου σας 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΠΔΧΒ


Συναδέλφισσες , Συνάδελφοι ,
Μετά την υπογραφή της «συμφωνίας κυρίων» και όχι Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ της ΓΣΕΕ και Εργοδοτικών Οργανώσεων πλην του ΣΕΒ, πραγματοποιήθηκε χθες στις 2 το μεσημέρι συνάντηση μεταξύ της Ομοσπονδίας μας και του ΣΕΒ για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Δυστυχώς , από αυτήν τη συνάντηση απουσίαζαν οι εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου μας, απαξιώνοντας να συζητήσουν μαζί μας για ένα θέμα που αφορά «τα ιερά και τα όσια των εργαζομένων» .
Οι λαλίστατοι εργοδότες στον κλάδο πετρελαίου όταν ήταν να συζητηθεί το 1% της εισφοράς στο Επικουρικό ταμείο, ήταν η πιο αντιπροσωπευτική εργοδοτική οργάνωση κατά δήλωσή τους, όταν όμως είναι να συζητήσουμε για ΣΣΕ αυτόν τους τον ρόλο δεν τον αναγνωρίζουν, γιατί όπως ισχυρίζονται εμπλέκονται σε παιχνίδια ανταγωνισμού μεταξύ τους και αυτόν δεν είναι σωστό όπως λένε.
Παρόλα αυτά ο ΣΕΒ δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να υπογράψει ΣΣΕ  με την Ομοσπονδία (το τι σύμβαση έχουν στο μυαλό τους μένει να αποδειχτεί εάν συνεχιστούν οι συζητήσεις ) αφού πρώτα πάρει την έγκριση – εξουσιοδότηση από τα μέλη του . Όσα έχουν απομείνει, γιατί όπως καλά γνωρίζετε πολλά από αυτά τα μέλη εκμεταλλευόμενα τις ευνοϊκές νομο θετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης έχουν αποχωρήσει για να μην τους δεσμεύει η υποχρεωτικότητα του ΣΕΒ .
Αυτό το κλίμα συναδέλφισσες και συνάδελφοι , της διάλυσης των ΣΣΕ και η επιδίωξη των εργοδοτών να υπογράφουν «συμφωνίες κυρίων» και όχι ΣΣΕ στην ουσία, έχει μεταφερθεί και ίσως και να καθοδηγείται από τις εργοδοτικές οργανώσεις του Ομίλου ΕΛΠΕ .
Αποτέλεσμα αυτών των εκβιασμών προς τους Εργαζόμενους, είναι και η απαίτηση να υπογραφούν ΣΣΕ στον όμιλο ΕΛΠΕ ξεκινώντας από την ΣΣΕ στην ΑΣΠΡΟΦΟΣ χρεώνοντας τους εργαζόμενους ότι αυτοί φταίνε που δεν έχει έργα η Εταιρεία , συνεχίζοντας με την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ, ότι η Εταιρεία είναι « στο κόκκινο» άρα οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώσουν «τη νύφη» (τώρα γιατί η Εταιρεία αγοράστηκε 450εκ. ευρώ και λίγους μήνες μετά την αγορά αυτή , κλείσανε τα μισά πρατήρια που γι αυτό κανείς δεν θα πληρώσει) και φτάνοντας στην ΕΚΟ, όπου η Εταιρεία πέρα από τις περσινές μειώσεις που επέβαλε ζητάει επιπλέον για φέτος ακόμη 22% μέσο όρο .
Μετά την ΑΣΠΡΟΦΟΣ , την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ και την ΕΚΟ αν περάσει η πρόταση της Εταιρείας, ποιος έχει σειρά ;
Συναδέλφισσες , συνάδελφοι ,
Η Ομοσπονδία ένα χρόνο πριν είχε ανοίξει το θέμα των ΣΣΕ και είχε προτείνει προς όλους μας ότι εάν δεν βρούμε  τρόπο  να συννενοηθούμε όλοι μαζί και να συντονίσουμε κοινές δράσεις οι εργοδότες θα μας «πετσοκόβουν» έναν - έναν. Αυτό προϋπέθετε όχι  μόνο  να  έχει πρόθεση  η  Ομοσπονδία  να  συντονίσει  κοινούς  ,  την οποία έχει ,  αλλά  και   τη   σύμφωνη  γνώμη για κοινή δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων μελών της .
Σε κάθε περίπτωση όμως, η Ομοσπονδία δεν στηρίζει απλά αλλά είναι και έτοιμη να πρωτοστατήσει προκηρύσσοντας και αγωνιστικές κινητοποιήσεις κάθε μορφής που τα σωματεία μέλη της θα ζητήσουν .
Δεν συμπαραστέκεται απλά αλλά στηρίζει τον αγώνα τον συναδέλφων της ΠΕΠΕΚΟ , οι οποίοι με την απόφασή τους επιστρέφουν στην εταιρεία το νέο σύστημα αμοιβών και διεκδικούν υπογραφή ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους χωρίς εξαιρέσεις .
 Μόνο η συνέχιση του ΑΓΩΝΑ θα σταματήσει τον ιδιόμορφο τσαμπουκά και εκβιασμό που επιχειρούν τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ το τελευταίο διάστημα .
Καλούμαι όλους τους συναδέλφους του Ομίλου ΕΛΠΕ, είτε έχουν είτε δεν έχουν υπογράψει ΣΣΕ, να γίνουν μια γροθιά και να είναι σίγουροι ότι αν αυτή η γροθιά είναι μια μπορεί να χτυπήσει και στο μαχαίρι.

ΔΑΚΕ-ΕΤΕ/ΔΕΗ: Θα Βρουν Τοίχο Πραγματικής Αντίστασης



Σε ανακοίνωση προέβη η ΔΑΚΕ-ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ σχετικά με την αποκρατικοποίηση της Επιχείρησης με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι επιχειρείται η διάλυσή της.

«Οι ανακοινώσεις και τα σενάρια για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ μπορούν να ικανοποιούν δανειστές και τοκογλύφους και τους μαϊμού ιδιώτες επενδυτές που τόσα χρόνια με τη δυνατότητα που τους έδινε η ευρωπαϊκή νομοθεσία για να αναπτύξουν τον δικό τους ενεργειακό ρόλο, εκείνοι προτίμησαν τις επιδοτήσεις και τις ανύπαρκτες επενδύσεις.
Όσο και να επιθυμούν κάποιοι να διαλύσουν ολοκληρωτικά τον δημόσιο και κοινωνικό ρόλο της ΔΕΗ, αυτή την φορά θα βρουν τοίχο πραγματικής αντίστασης και τα σχέδια τους δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Οφείλει πλέον το ΥΠΕΚΑ να ορίσει νέους κανόνες ίσου ανταγωνισμού και να σταματήσει τις στρεβλώσεις που έχει δημιουργήσει η πολιτική των τελευταίων ετών και μετά να αποφασίσει τι είδους αποκρατικοποιήσεις θέλει να κάνει.
Την ώρα λοιπόν που ανακοινώνονται όλα αυτά και οι εργαζόμενοι ανησυχούν για το μέλλον τους, εκείνοι που έβαλαν πρώτοι το χεράκι τους στην διάσπαση της ΔΕΗ σε θυγατρικές και οδήγησαν στην εργασιακή ανασφάλεια μέσω της τελευταίας ΕΣΣΕ τους εργαζόμενους του Ομίλου ΔΕΗ, όπως ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος εκείνος προτιμά τα μυστικά ταξίδια και τους εράνους από το να κάνει την αυτοκριτική του και να πει την αλήθεια στους εργαζόμενους ότι με την δική του ψήφο αλλά και πολλών νυν και πρώην συντρόφων του συμβαίνουν όλα αυτά.
Ήταν εκείνος που με την κομματική ανοχή του, επέτρεπε να επιβληθούν οι μνημονιακές πολιτικές του μπουκαδόρου πρώην «αγαπημένου του» υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου ( ο άλλος ήταν ο Κουτρουμάνης) αλλά και το χάιδεμα και τις δωρεάν θεατρικές παραστάσεις που έκανε στην κυβέρνηση Παπανδρέου όταν επέβαλε την διάσπαση της ΔΕΗ.
Όμως εκτός από την αποτυχημένη και επιλεκτική συνδικαλιστική του δράση προκύπτουν μερικά ερωτήματα με τις πρόσφατες ενέργειες του. Τον ρωτάμε λοιπόν τα εξής:
Αφού η ΓΕΝΟΠ οφείλει και χρωστά εκατομμύρια ευρώ όπως εσύ Πρόεδρε αποκάλυψες, με τι χρήματα περιοδεύεις μυστικά στην Κρήτη και σε άλλους νομούς (σύμφωνα με καταγγελίες συντρόφων σου) και γιατί επιμένεις να δημιουργεί συνθήκες διχασμού ανάμεσα σε συναδέλφους. Άραγε τι συμφέροντα εξυπηρετείς; Αλήθεια γιατί κάνεις εράνους και ζητάς χρήματα από τους συναδέλφους, μόνο για τον εαυτό σου (ενώ παράλληλα περιοδεύεις και ξοδεύεις χρήματα…) και δεν κάνεις το ίδιο και για τους υπόλοιπους συνάδελφους της ΓΕΝΟΠ που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα μαζί σου;
Αλήθεια μπορείς να μας εξηγήσεις τι έγιναν τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που διαχειρίστηκες ως Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια; και τέλος γιατί έχει σταματήσει να συνεδριάζει η Ομοσπονδία αλλά και με ποιο τρόπο πάρθηκε η απόφαση για την στήριξη μόνο στο πρόσωπο σου. Δυστυχώς αποφεύγεις δημοκρατικές διαδικασίες όταν κάτι δεν σε βολεύει και έχεις μάθει να λειτουργείς μόνο για την δική σου προβολή.
ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ…
Το μίγμα σταλινισμού και τροτσκισμού που εφαρμόζει ο Νίκος Φωτόπουλος έβαλε φρένο και οδηγεί σε πλήρη απαξίωση το ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ στη ΔΕΗ και κυρίως πετυχαίνει με υποκριτικό και χυδαίο τρόπο να μην ξαναγεννηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα αναπτύσσουν την ΕΝΟΤΗΤΑ μεταξύ των συναδέλφων και θα εδραιώνουν τις διαδικασίες ενός αποτελεσματικού συνδικάτου που θα πολεμήσει με αποτελεσματικότητα τις επιθέσεις των μνημονιακών πολιτικών.
Την ώρα που βρισκόμαστε πάλι στο μάτι του κυκλώνα μέσω των αποκρατικοποιήσεων, εκείνοι που σε οδήγησαν στην εργασιακή ομηρία και στην εξαθλίωση κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν θέσεις και οφίτσια. Συνάδελφοι μην επιτρέψετε να σας ξεγελάσουν ξανά με υποσχέσεις και ψεύτικα αγκαλιάσματα». 
ΠΗΓΗ:energia.gr

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ BRUEGEL Γιατί το ελληνικό μνημόνιο είναι το χειρότερο ever!



Σαν ένα από τα πιο αποτυχημένα προγράμματα προσαρμογής που έχει εφαρμόσει ανά τον πλανήτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χαρακτηρίζει μελέτη του έγκυρου think tank Bruegel το ελληνικό μνημόνιο. Το ελληνικό πρόγραμμα είναι το λιγότερο επιτυχημένο από τα τρία που εφαρμόστηκαν στην Ευρώπη, αναφέρει η μελέτη, ενώ κατατάσσεται και στο 1% των πιο αποτυχημένων από τα 159 προγράμματα που έχει εφαρμόσει το ΔΝΤ παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι το Bruegel είναι από τα πλέον έγκυρα ευρωπαϊκά think tanks, ενώ οι αναλύσεις του αποτελούν συχνά τη βάση για τη διαμόρφωση των απόψεων των κύκλων αποφάσεων των Βρυξελλών.

Στη νέα μελέτη τους, οι οικονομολόγοι του Bruegel Jean Pisani-Ferry, Andre Sapir και Guntram Wolff, συγκρίνουν τα τρία ευρωπαϊκά μνημόνια (Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας), σε μία προσπάθεια να αντλήσουν μαθήματα για τις μελλοντικές διασώσεις.

“Το ελληνικό πρόγραμμα είναι με διαφορά το λιγότερο επιτυχημένο από τα τρία που εξετάσαμε. Από την αρχή του, το Μάιο του 2010, καθυστέρησε από απογοητευτικές οικονομικές επιδόσεις, στροφές 180 μοιρών και πολιτικές αναταραχές”, αναφέρει το Bruegel.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι όταν δημιουργήθηκε, το ελληνικό πρόγραμμα προέβλεπε:
* Επιστροφή της Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012.
* Κορύφωση της ανεργίας στο 14,8% το 2012.
* Δεν θα χρειαζόταν η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
* Κορύφωση του χρέους το 2013, στο 149% του ΑΕΠ.
* Ανάκτηση της πλήρους πρόσβασης στις αγορές ομολόγων το 2013.

Τρία χρόνια μετά, καμία από αυτές τις εκτιμήσεις δεν επιβεβαιώνεται. Και μπορεί το 60% των προγραμμάτων του ΔΝΤ να απογοητεύει σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, όμως, ελάχιστα είναι τα προγράμματα που έχουν κινηθεί τόσο εκτός τροχιάς όσο το ελληνικό.

Όπως γράφει η μελέτη, το ελληνικό μνημόνιο έπεσε τόσο έξω στις προβλέψεις του, ώστε να συγκαταλέγεται στο 1% των χειρότερων από τα 159 προγράμματα του ΔΝΤ που εξέτασε το Bruegel.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Σκάνδαλο γιγαντιαίων διαστάσεων με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, καναλάρχες και “βαρώνους”…


20130516-213030.jpg
…ενδέχεται να κρύβεται πίσω από την υπόθεση της εταιρείας που διαχειριζόταν τον αγωγό μεταφοράς πετρελαίου στα Σκόπια. Μιλάμε για το σκάνδαλο που έφερε στην βουλή ο Πεπόνης και φαινομενικά ήταν μία κλασική υπόθεση απιστίας με υπουργική παρέμβαση υπέρ εταιρείας. Είναι όμως μόνο αυτό;
Ο εμπλεκόμενος υφυπουργός Κουσελάς, στην απάντηση του αναφέρει πως ο αγωγός λειτουργεί κανονικά, άρα μας αφήνει με την εντύπωση ότι όλη η μεταφορά γίνεται μέσω του αγωγού πράγμα που όντως μειώνει τις πιθανότητες λαθρεμπορίου. Είναι όμως έτσι;
Οι πληροφορίες του “Ολυμπία” λοιπόν, λένε πως ο αγωγός, ως δια μαγείας έπειτα από την 
εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου το 2009, “έκλεισε” την στρόφιγγα με αποτέλεσμα να λειτουργεί με ένα ελάχιστο ποσοστό της δυναμικής του. Ανοίγοντας δηλαδή την κερκόπορτα της μεταφοράς με τα βυτία. Πράγμα που εξηγεί ως ένα βαθμό και το πόρισμα από την εφορία που επιχείρησαν να συγκαλύψουν.
Μα ποιός θα μπορούσε να κάνει τέτοιο πράγμα; Ποιός πανίσχυρος; Άγνωστο. Το ότι η ελεγχόμενη εταιρεία είναι θυγατρική του Λάτση με συμμετοχή κατά 20% της ΠΓΔΜ, μόνο “ισχύ” δεν υποδηλώνει. Μικρομεσαίες καταστάσεις.
Οι πληροφορίες μας λένε επίσης, ότι μεγάλο κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας, έκανε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ γι’ αυτό το θέμα. Περιέργως, παρότι το θέμα ήταν “Άλφα – Άλφα” για τηλεθέαση, δεν έπαιξε ποτέ. Όπως άλλωστε δεν έπαιξε η είδηση σε κανένα κανάλι, ούτε το όνομα της εταιρειας. Δείτε το θέμα εδώ: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ – ΒΟΜΒΑ ΠΕΠΟΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.
Ο κύριος Κουσελάς δείχνει να αγνοεί αυτό το γεγονός. Αν όντως δεν το γνωρίζει ή το αποκρύπτει εσκεμμένα, θα έχει την ευκαιρία να το διερευνήσει η δικαιοσύνη.
Ως φαίνεται, έχει πολύ ψωμί.
ΠΗΓΗ:olympia.gr

Δυτικοευρωπαϊκοί και ρωσικοί όμιλοι προετοιμάζονται για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ



Ελπίδες ότι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών και ρωσικών εταιρειών επικρατούν στην κυβέρνηση, σύμφωνα με το Energypress.gr.  Όπως αναφέρει, ήδη οι «αναμενόμενοι» ενδιαφερόμενοι δηλώνουν «παρόντες». Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για την ιταλική Edison, η οποία έχει περιέλθει υπό τον έλεγχο της Γαλλικής EDF και η οποία δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού μέσω της κοινής με τα ΕΛΠΕ εταιρείας ELPEDISON. Την υπόσχεση ότι η Γαλλική EDF θα προσέλθει στο διαγωνισμό για τη ΔΕΗ (προφανώς μέσω της EDISON) έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο πρόεδρος Ολάντ στον κ. Σαμαρά, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, όταν ο έλληνας πρωθυπουργός του ζήτησε να παροτρύνει τις μεγάλες εταιρείες της χώρας του να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. «Είναι φυσικό να έχουμε ενδιαφέρον από τη στιγμή που βρισκόμαστε ήδη στην αγορά και το ενδιαφέρον αυτό θα το εκδηλώσουμε όταν έρθει η στιγμή, ανάλογα βεβαίως και με το πώς θα διαμορφωθούν οι λεπτομέρειες της αποκρατικοποίησης» δηλώνει στο Energypress.gr εκπρόσωπός της.

Το ίδιο δηλώνουν ανεπίσημα και οι Έλληνες παίχτες που έχουν θερμικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, δηλαδή οι Όμιλοι Μυτιληναίου και ΤΕΡΝΑ. Είναι γνωστή άλλωστε η πρόθεσή τους να «μπούν» δυναμικά στη λιανική του ρεύματος, κίνηση που συνδέεται οργανικά με την διεκδίκηση μιας «μικρής ΔΕΗ» που θα εξασφαλίζει μίγμα καυσίμων (άρα και κόστος παραγωγής ρεύματος) αντίστοιχο με εκείνο της ΔΕΗ.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν πάντως ότι θα υπάρξουν και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες που θα προσέλθουν. Γίνεται λόγος, για παράδειγμα, για τις γερμανικές εταιρείες EON και RWE. Βεβαίως οι Γερμανικές εταιρείες αντιμετωπίζουν μεγάλες επενδυτικές προκλήσεις στην ίδια τη Γερμανία, καθώς το σχέδιο απόσυρσης των πυρηνικών σταθμών δημιουργεί ανάγκες εγκατάστασης μεγάλων μονάδων φυσικού αερίου και άνθρακα, ωστόσο εκτιμάται ότι σε δύο ή τρία χρόνια θα έχει ξεπεραστεί η σημερινή τους «υποχρεωτική» εσωστρέφεια.

Από την άλλη, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, είναι μια ακόμα υπόθεση στην οποία θα επιδιώξουν να πρωταγωνιστήσουν οι Ρώσοι. Η Gazprom φέρεται αποφασισμένη να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τη «μικρή ΔΕΗ», προφανώς μέσω εταιρειών οι οποίες ελέγχονται ή βρίσκονται υπό την επιρροή της Ρωσικής κυβέρνησης. Ας σημειωθεί ότι οι κάποιες από τις μονάδες που εκτιμάται ότι θα ενταχθούν στη «μικρή ΔΕΗ» που θα βγεί προς πώληση, όπως εκείνες της Φλώρινας και του Αμύνταιου, είναι κατασκευασμένες από Ρωσικές εταιρείες. Ο Αλεξέι Μίλερ στις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, δήλωσε καθαρά την πρόθεση της εταιρείας του να κατασκευάσει στη χώρα μας ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου, με σκοπό να εξάγεται το ρεύμα στην Ιταλία. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, το αν θα εκδηλωθεί το ενδιαφέρον των Ρώσων για τη ΔΕΗ, συναρτάται από την εξέλιξη που θα έχει η υπόθεση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. 
ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τονιστεί, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ αυτή τη στιγμή είναι «ακαδημαϊκό». Θα οριστικοποιηθεί μόνο όταν οι υποψήφιοι επενδυτές ξέρουν τι ακριβώς θα αγοράσουν, σε τι αγορά θα λειτουργήσουν και σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από το γενικότερο τάιμινγκ.
 ΠΗΓΗ: