Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ EKE-ΔΑ



Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με τον Τομέα Δημόσιας Υγείας και τον Τομέα Ψυχικής Υγείας του Γ.Ν.Ε. «ΘΡΙΑΣΙΟ», διοργανώνουν διάλεξη με θέμα:  «Ανεργία και επιπτώσεις στην Υγεία», την Τετάρτη 17 Απρίλη στις 18:30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Στα πλαίσια των διαλέξεων θα μοιραστούν ερωτηματολόγια που θα συμπληρώνονται ανώνυμα από όποιον επιθυμεί.

Στόχος είναι η σωστή ενημέρωση για τα προβλήματα υγείας που δημιουργεί η ανεργία, η ανίχνευση τυχόν διαταραχών και η αντιμετώπισή τους από ομάδα γιατρών και ψυχολόγων δωρεάν στο Νοσοκομείο «ΘΡΙΑΣΙΟ».



ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ                           ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ – ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                         ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ «ΘΡΙΑΣΙΟ» 

ΠΗΓΗ:ekeda.gr

ΥΠΟΙΚ: Τον Ιούνιο θα τεθούν αλλαγές στην εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο



Την ανάγκη μείωσης φορολογικών συντελεστών θα θέσει, τον προσεχή Ιούνιο, η κυβέρνηση στους εταίρους, όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε στα μέλη τής κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως διευκρίνισε μάλιστα ο υπουργός, η επισήμανση για την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ δεν θα αφορά μόνο τον τομέα της εστίασης. «Αλλαγές πρέπει να γίνουν και σε πολιτικές που φαίνεται να μην αποδίδουν, όπως η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο κ. Σταϊκούρας, περιγράφοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει διορθώσεις. Η κυβέρνηση έχει διατυπώσει δημόσια τον προβληματισμό της για πτυχές της πορείας των εσόδων, ιδίως στο σκέλος των έμμεσων φόρων, είπε ο κ. Σταϊκούρας.
«Η φράση που χρησιμοποιούμε για την είσπραξη των φόρων είναι "προσοχή", "εγρήγορση", "καλύτεροι φοροειασπρακτικοί μηχανισμοί", "επικαιροποίηση των πολιτικών που ασκούνται"» είπε, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, για να παραδεχθεί λίγο αργότερα ότι «διαπιστώνεται πράγματι μια τάση απόκλισης έναντι των στόχων για τους έμμεσους φόρους, το τρίμηνο του έτους. Γι΄ αυτό τον λόγο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να επαναξιολογηθούν ορισμένες πολιτικές.
Και γι΄ αυτό, για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που επικαιροποιείται, υπάρχει ρητή αναφορά για επαναξιολόγηση του προγράμματος τον Ιούνιο, όπου θα εξετασθεί η μείωση φορολογικών συντελεστών, όπως για παράδειγμα ο ΦΠΑ στην εστίαση».
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κρατικοποιείται η Eurobank σύμφωνα με "tovima.gr"


Κρατικοποιείται η Eurobank σύμφωνα με "tovima.gr"
H Eurobank, όπως όλα δείχνουν, εγκαταλείπει την προσπάθεια για κάλυψη του 10% της ανακεφαλαιοποίησης από ιδιώτες μετόχους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μακρά - πάνω από πέντε ώρες - συνεδρίαση της διοίκησής της την περασμένη Κυριακή αποφασίστηκε να μη συνεχισθεί η προσπάθεια, γιατί το πλαίσιο δεν είναι ξεκαθαρισμένο και επειδή η Εθνική Τράπεζα, που παραμένει βασικός μέτοχός της κατά 85%, διατηρεί ισχυρή την επιθυμία της για συγχώνευση των δύο τραπεζών.
Σύμφωνα με πρωϊνό δημοσίευμα του vima.gr, το οποίο "κατέβηκε" στη συνέχεια, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των ανώτερων στελεχών της Eurobank. Ο πρόεδρος κ. Τ. Χριστοδούλου και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ν. Νανόπουλος επέμειναν ότι με δεδομένες τις μεγάλες εκκρεμότητες η όποια προσπάθεια είναι παρακινδυνευμένη. Διαφώνησαν μαζί τους ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Ν. Καραμούζης και ο γενικός διευθυντής αγορών κ.Φωκίωνας Καραβίας, οι οποίοι υποστήριξαν ότι θα πρέπει να γίνει η προσπάθεια αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες μετόχους.

Κατόπιν αυτών φαίνεται ότι η Eurobank οδεύει με ταχύτητα προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του θα αναλάβει πλήρως την κάλυψη των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας και θα φροντίσει σε επόμενο στάδιο για την πώλησή της σε διεθνείς επενδυτές.
Την προοπτική αυτή της Eurobank υποστηρίζουν τόσο η τρόικα όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος. Ο τελευταίος μεταδίδει επίσης ότι η τρόικα δεν ευνοεί τα σενάρια της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, την οποία ως γνωστόν προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και η πλευρά της οικογένειας Λάτση. Ωστόσο η τρόικα φέρεται να μη συζητεί αυτό το ενδεχόμενο και επιπλέον σχεδόν προεξοφλεί ότι θα αποτύχει η προσπάθεια της Εθνικής για κάλυψη του 10% της ανακεφαλαιοποίησης από ιδιώτες μετόχους.

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι η τρόικα μετά και τα γεγονότα της Κύπρου έχει διαμορφώσει μια νέα αρχιτεκτονική για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και δεν μετακινείται ούτε πόντο από αυτή. Επιθυμεί και οι δύο τράπεζες να βρεθούν υπό τον πλήρη έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να τις χειρισθεί αναλόγως. Οπως είπε και ο Πόουλ Τόμσεν, στόχος της τρόικας είναι να ελευθερωθούν οι τράπεζες από το κράτος και να μην ελέγχουν οι κυβερνήσεις την κατανομή των πιστώσεων. Για την τρόικα αυτή η απελευθέρωση συνιστά μείζονα μεταρρύθμιση και θα την επιδιώξει με όλες της τις δυνάμεις.
πηγη;tovima 
ΠΗΓΗ:.fpress.gr

Πάμε για νέο κούρεμα


Ο Στουρνάρας προλειαίνει το έδαφος για νέο κούρεμα

Ο Στουρνάρας προλειαίνει το έδαφος για νέο κούρεμα

 Το ευαίσθητο θέμα της περαιτέρω μείωσης του ελληνικού χρέους ξανανοίγει διακριτικά ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, συνδέοντάς το με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους. Η απόφαση του Eurogroup βάσει της οποίας έγινε η επαναγορά ομολόγων καθιστά σαφές ότι η πολιτική της Ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα είναι “καρότο και μαστίγιο”, καθώς συνδέει την επίτευξη δημοσιονομικών και διαρθρωτικών στόχων με τις πολιτικές αποφάσεις για μείωση του χρέους.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να ανοίξει το θέμα, ξεκινώντας από το εσωτερικό μέτωπο, ώστε αυτό να τεθεί αρχικά από δημοσιογράφους και media ως αντικείμενο συζήτησης και να προλειανθεί το έδαφος στις Βρυξέλλες.

Η πρωτοβουλία του Γιάννη Στουρνάρα αν και βασίζεται σε κοινή απόφαση του Eurogroup, της ΕΚΤ και της τρόικας εν τούτοις εγκυμονεί κινδύνους καθώς η περίοδος που επιλέγει για ανοίξει τη συζήτηση είναι ευαίσθητη. Στις Βρυξέλλες συζητείται ανοιχτά η μοντελοποίηση της διάσωσης της Κύπρου και η συμμετοχή ιδιωτών στη διάσωση τραπεζών και κρατών, συζήτηση η οποία μπορεί να συμπαρασύρει και την Ελλάδα σε νέα δίνη.

Η επιλογή του Γιάννη Στουρνάρα να κινηθεί αυτόνομα χωρίς το ΔΝΤ στο δρόμο για τη νέα μείωση του χρέους, ίσως ενοχλήσει περαιτέρω το Ταμείο και ενδεχομένως να πληγώσει τις ήδη εύθραυστες σχέσεις σε κεντρικό επίπεδο            
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

ΠΡΩΤΟΣΤΑΝΤΟYΝΤΟΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΚΑ Μ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Αντι-ρωσική φρενίτιδα στο συνέδριο του Economist!




Σε αντιρωσικό forum με στοχοποιημένη κυρίως την Gazprom, εξελίχθηκε το συνέδριο που διοργανώνει το βρετανικό περιοδικό Economist στην Αθήνα, με πρωταγωνιστές τον ... ανύπαρκτο αγωγό TAP, τους ανταγωνιστές των ρωσικών εταιρειών και την ... ελληνική κυβέρνηση.

Πρωτοστατούντος φυσικά του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μ. Παπαγεωργίου, ο οποίος προφανώς εκφράζοντας την κυβέρνηση έστειλε μ.ηνυμα απόρριψης της ρωσικής υποψηφιότητας με την φράση «Το τίμημα πρέπει να συνδυάζεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Όλοι όσοι συμμετέχουν στον διαγωνισμό γνωρίζουν ότι θα πρέπει να αποδέχονται τους κανόνες της ΕΕ», αναφερόμενος προφανώς στο ζήτημα της εγγυητικής όπου η Gazprom δεν δέχεται να την καταβάλει από την στιγμή που τυχόν απόρριψή της υποψηφιότητάς της λόγω αντίδρασης των Βρυξελλών και όχι για αντικειμενικούς λόγους αντίκεται στην εμπορική λογική

Πρόσθεσε ότι η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ θα ξεκαθαρίσει τη στάση της στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας. Οι προσφορές για τις εταιρίες ή τον όμιλο, υπενθυμίζεται, πρόκειται να υποβληθούν στις 29 Απριλίου.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χ. Σαχίνης, η εταιρία βρίσκεται σε συζητήσεις για την προμήθεια αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν. Στόχος, όπως είπε, είναι η τόνωση του ανταγωνισμού και η επίτευξη καλύτερων τιμών για τους πελάτες της ΔΕΠΑ. Δηλαδή θεωρούν τους εαυτούς τους έτοιμους να "τα σπάσουν" συνολικά με τον Ρω΄σο προμηθευτή!

Στα έργα που μελετά η επιχείρηση περιλαμβάνονται οι αγωγοί Ελλάδα- Βουλγαρία και Ελλάδα- Ιταλία. Ο κ. Σαχίνης επανέλαβε επίσης ότι έχει γίνει τεχνική μελέτη για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρος και Ισραήλ) προς την Ευρώπη μέσω Κρήτης. Η μελέτη δείχνει ότι ο αγωγός είναι εφικτός και παρά το υψηλό κόστος του (8 δισ. δολάρια για ετήσια μεταφορική ικανότητα 8 δισ. κυβικών μέτρων αερίου) είναι φθηνότερος από την εναλλακτική λύση μεταφοράς του αερίου σε υγροποιημένη μορφή (LNG).

Στα οικονομικά αποτελέσματα του ΔΕΣΦΑ και στον σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επέκταση των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Γ. Παπαρσένος.

Από εκεί και πέρα στο συνέδριο του Economist μίλησαν όλοι οι αντίπαλοι των δύο ρωσικών υποψηφιοτήτων Gazprom και Sintez!

Ο διευθύνων σύμβουλος της Μ&Μ Gas Π. Κανελλόπουλος (κοινή εταιρία φυσικού αερίου των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη) τόνισε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι περίπου 30% υψηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο τη Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αν καταφέρναμε να έχουμε τις τιμές της ΕΕ, η ετήσια δαπάνη για φυσικό αέριο θα ήταν μειωμένη κατά μισό δισ. δολάρια», είπε ο κ. Κανελλόπουλος και απέδωσε το πρόβλημα στη μονοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς έως πρόσφατα. Πρότεινε δε την αξιοποίηση των διασυνδέσεων με Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία για να αποκτήσει η χώρα πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινοπραξίας του αγωγού ΤΑΡ Κζέτιλ Τάνγκλαντ (Ελλάδα- Αλβανία- Ιταλία) που είναι ένα από τα δύο υποψήφια σχέδια αγωγών για τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, τόνισε ότι η υλοποίηση του αγωγού (που εξαρτάται από την απόφαση της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν) σημαίνει για τη χώρα μας επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ. 

Ο φάκελος υποψηφιότητας του ΤΑΡ υπεβλήθη στις 28 Μαρτίου και η απόφαση αναμένεται τον Ιούνιο. Ο κ. Τάνγκλαντ στάθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική υποστήριξη του αγωγού που επισφραγίσθηκε με την διακρατική συμφωνία Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας του περασμένου Φεβρουαρίου.

Ο υπεύθυνος της βρετανικής εταιρίας ΒΡ (συμμετέχει στην κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν) για την Κασπία Στιβ Γκάρλικ τόνισε ότι η κατανάλωση αερίου στην ΕΕ, όπως και η εξάρτηση από εισαγωγές φυσικού αερίου θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Η παραγωγή από το Σαχ Ντενίζ αναμένεται να ξεκινήσει το 2018, ενώ η συνολική επένδυση για τους αγωγούς μεταφοράς του αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη εκτιμάται σε 40 δισ. δολάρια. Τόνισε δε ότι η επιλογή του αγωγού που θα τροφοδοτηθεί με αέριο από το Σαχ Ντενίζ, μεταξύ ΤΑΡ και Ναμπούκο θα γίνει τον Ιούνιο με εμπορικά, οικονομικά και στρατηγικά κριτήρια.

Σίγουρα οι τοποθετήσεις των παραπάνω και ειδικά του υφυπουργού Μ.Παπαγεωργίου δίνουν ισχυρό αντιρωσικό τόνο στην όλη υπόθεση. Το ερώτημα είναι πως θα απαντήσει η Ρωσία. Πέρα από την προειδοποίηση του Β.Πούτιν για το θέμα της ΔΕΠΑ: "Προσέξτε μην γίνετε Κύπρος" που είπε, συγκρίνοντας την εξέλιξη του διαγωνισμού για τον σταθμό υγροποίησης στην Κύπρο με τον διαγωνισμό για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr