Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Παρουσιάσεις του ΔΕΣΦΑ στους Ενδιαφερόμενους για την Ιδιωτικοποίηση Επενδυτές



Παρουσιάσεις προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, βρίσκονται σε εξέλιξη την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη από τη Διοίκηση της εταιρείας, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τη χρηματοοικονομική της διάρθρωση, το επενδυτικό της πρόγραμμα και τις στρατηγικές επιλογές της στον τομέα του φυσικού αερίου.

Οι παρουσιάσεις πραγματοποιούνται στις εταιρείες και κοινοπραξίες της Socar, της Sintez και της ΓΕΚ Τέρνα – PPF από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Δρ. Γιώργο Παπαρσένο και τα κατά τομείς εξειδικευμένα διευθυντικά στελέχη του ΔΕΣΦΑ, οι οποίοι μεταξύ άλλων εστιάζουν:
-Στην εντυπωσιακή άνοδο των κερδών του ΔΕΣΦΑ κατά την διάρκεια της τελευταίας τριετίας. Η καθαρή κερδοφορία της εταιρείας ενισχύθηκε κατά 3%, στα 88,7 εκατ. ευρώ, από 86,1 εκατ. ευρώ το 2011 και έναντι 22,5 εκατ. ευρώ το 2009.
-Στην υλοποίηση ενός ευρύτατου επενδυτικού προγράμματος σε υποδομές, ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προσεχή δεκαετία, το οποίο φιλοδοξεί να ενισχύσει περαιτέρω τόσο τη γεωπολιτική θέση όσο και τη διασφάλιση του ενεργειακού σχεδιασμού της Ελλάδας. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται από τα στελέχη του ΔΕΣΦΑ στην αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, μέσω της κατασκευής τρίτης δεξαμενής αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, της αύξησης της παροχετευτικής ικανότητας των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας και της ενίσχυσης των λιμενικών της εγκαταστάσεων, στην επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου σε περιοχές όπως η Εύβοια και η Πελοπόννησος, στη λειτουργία του Σταθμού της Νέας Μεσημβρίας που επιτρέπει την εισροή μεγαλυτέρων ποσοτήτων φυσικού αερίου στη χώρα από τα σημεία εισόδου στα Ελληνοβουλγαρικά και Ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς και στις προοπτικές συνεργασίας στη λειτουργία και συντήρηση αγωγών φυσικού αερίου και τερματικών σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, που ανήκουν σε ιδιώτες επενδυτές καθώς και στη δημιουργία αποθηκευτικού χώρου φυσικού αερίου στο εξαντλημένο κοίτασμα της νότιας Καβάλας.
-Στη συνεχή αναβάθμιση της εταιρείας, μέσω νέων μεθόδων διοίκησης και αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού της.
-Στην απελευθέρωση και στην επιτυχή λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου, η οποία όχι μόνο προσέδωσε οφέλη για την εθνική οικονομία αλλά και συγκέντρωσε ιδιαίτερα ευμενή σχόλια για την χώρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία κρίσιμη περίοδο για τα ελληνικά συμφέροντα.
-Στην αποτελεσματική αντιμετώπιση, σε συνεργασία με την ΡΑΕ και τους αρμόδιους εθνικούς φορείς, των τεσσάρων κρίσεων εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο στην διάρκεια του 2012, η οποία επίσης απέσπασε ευνοϊκά σχόλια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
-Στις διεθνείς διακρίσεις και πιστοποιήσεις σε ζητήματα Υγιεινής, Ασφάλειας, Ποιότητας και Περιβάλλοντος. Σχετικά δε με την περιβαλλοντική ταυτότητα της εται¬ρείας ο ΔΕΣΦΑ κατέστη ο πρώτος Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη που προέβη στον υπολογισμό του Ανθρακικού του Αποτυπώματος.
-Στην πολυσχιδή δράση του ΔΕΣΦΑ στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με έμφαση στα ανταποδοτικά οφέλη για τις κοινωνίες στις οποίες η εταιρεία δραστηριοποιείται.
Με αφορμή τις παρουσιάσεις προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Γιώργος Παπαρσένος σχολίασε τα εξής:
«Παράλληλα, με τη μεγάλη οικονομική ευρωστία που έχει επιτύχει στην διάρκεια της τελευταίας τριετίας, η εταιρεία έχει καταστεί μία ιδιαίτερα ελκυστική επενδυτική περίπτωση, κάτι που αποδεικνύεται και από το έντονο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού αποκρατικοποίησης του ομίλου της ΔΕΠΑ.
Οι προοπτικές που συνοδεύουν την πορεία του ΔΕΣΦΑ καθίστανται ακόμη πιο ισχυρές, αν αναλογιστεί κανείς το δυναμικό ανάπτυξης νέων υπηρεσιών στον τομέα του φυσικού αερίου και τη συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ σε ενεργειακά έργα μεγάλης γεωπολιτικής εμβέλειας όπως και σε έργα χρηματοδοτούμενα από ιδιώτες επενδυτές.
Τέλος, είναι δεδομένο πως η αξία και η σημασία της εταιρείας θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο όταν αρχίσει η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, είτε μιλούμε για την μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγού στην ηπειρωτική Ευρώπη είτε μέσω πλοίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.» 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Energean: Απομονωμένη και με Ημερομηνία Λήξης η Διοίκηση Παππά στην Καβάλα Oil



Σε ανακοίνωση προέβη σήμερα η Energean Oil and Gas με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου με την οποία απαγορεύεται στην σημερινή διοίκηση της Καβάλα Oil να διενεργεί οποιεσδήποτε ενέργειες πέρα από τις εντελώς απαραίτητες.
Η πλήρης ανακοίνωση της Energean έχει ως εξης:
«Οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις έβαλαν ένα «τέλος» στον παραλογισμό και τις αλλοπρόσαλλες πρωτοβουλίες της Διοίκησης της Καβάλα Oil. Ειδικότερα, το αρμόδιο Δικαστήριο αποφάσισε και εξέδωσε αίτημα προσωρινής διαταγής απαγορεύοντας στην σημερινή Διοίκηση να διενεργεί οποιεσδήποτε ενέργειες εκτός από τις απόλυτα επείγουσες και μη επιδεχόμενες αναβολής εταιρικές υποθέσεις καθημερινής διοίκησης και διαχείρισης.
Παράλληλα, σε άλλη απόφαση, το αρμόδιο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα προσωρινής διαταγής της θυγατρικής προς την μητρική εταιρεία, αναφορικά με αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης, απορρίπτοντας τα ψέματά τους και την παράνομη πρακτική αλλοίωσης στοιχείων.
Ως εκ τούτου, η Διοίκηση Παππά παρά τα αδιέξοδα και τετελεσμένα που δημιουργεί στην Καβάλα Oil, αν και σχεδιάζει ερήμην των εργαζομένων και των οικογενειών τους και προχωρά από τα ραδιόφωνα σε εξαγγελίες περί «σπαρτιάτικης ζωής», αρχίζει να μετρά αντίστροφα. Είτε στις 10 Απριλίου είτε έως τις 10 Μαΐου, θα παραδώσει τη Διοίκηση.
Ας αναλογιστούμε τι «κατάφεραν» το τελευταίο 2μηνο:
1. Έστειλαν γράμματα στις Τράπεζές μας – Τους αγνόησαν.
2. Προσπάθησαν να σταματήσουν την κύρωση της Σύμβασης που οι ίδιοι υπέγραψαν – Απέτυχαν. 164 βουλευτές τους αγνόησαν.
3. Έστειλαν επιστολή στα ΕΛΠΕ και προσπαθούν να πουλήσουν πετρέλαιο που δεν τους ανήκει – Απέτυχαν.
4. Έγραψαν ανακοινώσεις στον διεθνή Τύπο - Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς για τα ψέματά τους.
5. Τα «έσπασαν» στο Ωκεανίς, με αποτέλεσμα να έχουν απέναντί τους βουλευτές, υπουργούς, αστυνομία, κόμματα, κοινωνία, τράπεζες και επενδυτές – Σταθερά απομονώνονται.
6. Επιχείρησαν την αλλοίωση των στοιχείων σε ελεγμένες και εγκεκριμένες οικονομικές καταστάσεις – Το Δικαστήριο απέρριψε τα ψέματά τους.

Φυσικά, αν η Διοίκηση Παππά νοιαζόταν πραγματικά για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους και την αγορά της Καβάλας ΔΕΝ θα παρέτεινε την αγωνία κανενός. Σήμερα, που έχει ξεμείνει από «συμμάχους», που και έχει αποδειχθεί ότι ούτε σχέδιο για το αύριο διαθέτει, ούτε αξιοπιστία, ούτε συνομιλητές, θα φρόντιζε να παραδώσει την Διοίκηση, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση άμεσα και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι από την Ενεργειακή σύμφωνα με τις δημόσιες δεσμεύσεις.

Η Διοίκηση Παππά το μόνο που σχεδιάζει πλέον είναι να ταμπουρωθεί στο Σίγμα, να ασκήσει το αίτημα για αναβολή μεγαλώνοντας την αγωνία των εργαζομένων αλλά και τον φάκελο των αδικημάτων της».
 ΠΗΓΗ:energia.gr

Η εξέλιξη του banking - Κρατικοποιείται τέλη Μαΐου η Εθνική – Η Eurobank δύσκολα θα συγκεντρώσει 380 εκατ - Θετική η MIG να στηρίξει την αμκ – Θα παραμείνουν στο ΤΧΣ έως 24 μήνες και θα πωληθούν – Πως εμπλέκονται ΤΤ και μικρές τράπεζες;


Η εξέλιξη του banking - Κρατικοποιείται τέλη Μαΐου η Εθνική – Η Eurobank  δύσκολα θα συγκεντρώσει 380 εκατ - Θετική η MIG να στηρίξει την αμκ – Θα παραμείνουν στο ΤΧΣ έως  24 μήνες και θα πωληθούν – Πως εμπλέκονται ΤΤ και μικρές τράπεζες;
Ποια θα είναι η εξέλιξη του ελληνικού banking; 
Θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε τις εξελίξεις με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ακρίβεια,  στηριζόμενοι αφενός στις εκτιμήσεις των θεσμικών αρχών αφετέρου των τραπεζών που βρίσκονται στο επίκεντρο λόγω της διάλυσης του deal Εθνικής – Eurobank. 

Η Πειραιώς θα συγκεντρώσει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής αυτό είναι βέβαιο και θα προσπαθήσει να μειώσει δραστικά την συμμετοχή των ομολογιακών μετατρέψιμων σε μετοχές από 2 σε 1 δις ευρώ ή και λιγότερο. 
Η Alpha bank επίσης θα συγκεντρώσει το 10% της αμκ και αυτό επίσης είναι βέβαιο ενώ δεν αποκλείεται να φθάσει έως το 12%. 
Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί στην Εθνική και την Eurobank.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Μείωση της Ζήτησης Κλείνει Διυλιστήρια



Λουκέτο θα μπει στο 10% των 104 διυλιστηρίων πετρελαίου που λειτουργούν στην Ευρώπη μέχρι το 2020, σύμφωνα με έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Οπως επιβεβαιώνουν και στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), η ευρωπαϊκή ζήτηση πετρελαίου παρουσιάζει πτώση επί πέμπτο συναπτό έτος και έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1994. H Εssar Energy Plc., ιδιοκτήτρια της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής πετρελαίου στη Βρετανία, αποκαλύπτει ότι το ένα τρίτο των διυλιστηρίων ήταν ζημιογόνο το 2011.
Σε τηλεφωνική συνέντευξη που έδωσε ο Ντέιβιντ Ουέλς, γενικός διευθυντής του κέντρου ερευνών JBC Energy GmbH από τη Βιέννη, δηλώνει ότι «ένα μεγάλο διυλιστήριο ή δύο μικρά θα πρέπει να κλείνουν στην Ευρώπη κάθε χρόνο με βάση την ισχύουσα ζήτηση στην Ευρώπη. Και σε αυτήν την εκτίμηση δεν συμπεριλαμβάνεται η όποια συνέπεια από την κατασκευή πιο ανταγωνιστικών διυλιστηρίων σε άλλες περιοχές του κόσμου», όπως στη Μέση Ανατολή και την Ασία.
Η κερδοφορία των ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιρειών, όπως η ιταλική Eni και η βρετανική Royal Dutch Shell, έχει σημειώσει σημαντική πτώση λόγω της κατά 50% αύξησης των εξαγωγών ντίζελ (diesel), της μειωμένης ζήτησης για εισαγωγές προϊόντων πετρελαίου στην Ευρώπη και των δύο υφέσεων στην Ευρωζώνη την τελευταία πενταετία.
Τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων έχουν μειωθεί στα 7 δολάρια το βαρέλι από τα 20 δολ. το 2008, όταν είχαν εκτοξευθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Οι απώλειες αυτές αποδίδονται, επίσης, στην παλαιότητα των διυλιστηρίων. Τα περισσότερα εργοστάσια διαθέτουν υποδομή για την παραγωγή βενζίνης αν και το ντίζελ καλύπτει το 75% των αναγκών στην κατανάλωση καυσίμων. Περισσότερα από το ήμισυ των διυλιστηρίων κατασκευάστηκαν στο τελείωμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η ημερήσια ζήτηση καυσίμων στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα μειωθεί στα 13,6 εκατ. βαρέλια από τα 15,4 εκατ. το 2008.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 06/04/2013) 
ΠΗΓΗ:.energia.gr

ΕΛΠΕ: Βράβευση του Ομίλου για το Περιβάλλον



Την Τρίτη 2 Απριλίου 2013, τα Ελληνικά Πετρέλαια παρέλαβαν ένα από τα «Βραβεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΞΙΑ Βορείου Ελλάδος» σε αναγνώριση της σημαντικής τους συνεισφοράς σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Την πρωτοβουλία των βραβεύσεων, η οποία έλαβε χώρα σε γνωστό Ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, ανέλαβαν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με την οικονομική εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ και αφορά την τιμητική αναγνώριση των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας που ξεχώρισαν τη χρονιά που πέρασε, λόγω της επιτυχημένης δράσης τους σε ένα δυσμενές οικονομικό κλίμα. Στο πλαίσιο αυτό, απονεμήθηκαν συνολικά 12 βραβεία που αφορούν διαφορετικές ενότητες.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ.Κωστής Χατζηδάκης, το σύνολο των φορέων της πόλης και εκπρόσωποι επιχειρήσεων και βιομηχανιών της Μακεδονίας και της Θράκης.

Εκ μέρους του Ομίλου ΕΛΠΕ το βραβείο παρέλαβε ο κ. Γ. Ζαγκλιβερινός, Διευθυντής Υγιεινής, Ασφάλειας, Προστασίας Περιβάλλοντος και Διασφάλισης Ποιότητας των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην εφαρμογή από τον Όμιλο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος και στην υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων που συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ποιότητα ζωής της περιοχής.
Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ παραμένουν πιστά στη δέσμευσή τους για συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων, με στόχο την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος η οποία, ως βασική συνιστώσα της βιώσιμης ανάπτυξης, παραμένει προτεραιότητα σε όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Αποπληθωρισμός Μετά από 45 Χρόνια στην Ελλάδα



Αρνητικός πληθωρισμός 0,2% καταγράφηκε σε ετήσια βάση τον Μάρτιο εφέτος (για πρώτη φορά μετά από περίπου 45 χρόνια και τον Μάιο 1968 που είχε μειωθεί κατά 0,3%), από αύξηση 0,1% τον Φεβρουάριο.
Και αυτό, παρά τη σημαντική επιβάρυνση κυρίως από τις ανατιμήσεις σε πετρέλαιο θέρμανσης (26,9%) και σε τιμολόγια της ΔΕΗ (12,3%). Στα είδη που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς», οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στις νωπές πατάτες (27,9%), στα νωπά ψάρια (2,7%) και στα νωπά φρούτα (2,3%) και οι μικρότερες ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά και αυγά (0,6%) και στα κρέατα (0,4%).
Ανατιμήσεις σημειώθηκαν, επίσης, στα τσιγάρα (5,9%) και στην ένδυση- υπόδηση (2,1%), ενώ σημαντικά αυξήθηκε σε έναν χρόνο το κόστος των αεροπορικών δρομολογίων (23,7%). Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφηκαν, μεταξύ άλλων, στα φάρμακα (14,6%), στις οικιακές υπηρεσίες (8,4%), στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (5,7%), στα αυτοκίνητα (5,3%) και στις τηλεφωνικές υπηρεσίες (5,1%).
Ειδικότερα, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), δημοσιοποιήθηκαν τα εξής:
Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Μαρτίου 2013, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2012, προκύπτει μείωση 0,2% έναντι αύξησης 1,7% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2012 προς το 2011.
Ενώ, ο γενικός δείκτης τον Μάρτιο 2013 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2013, παρουσίασε αύξηση 2,5% έναντι αύξησης 2,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. 
ΠΗΓΗ:.energia.gr

Συγκρότηση οργάνων διοίκησης ΓΣΕΕ



Συγκαλείται την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013 και ώρα 10:00 π.μ. στο Αμφιθέατρο της Συνομοσπονδίας, η Ολομέλεια της Διοίκησης που προέκυψε από το 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (σύμφωνα με το άρθρο 22 του καταστατικού), με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Εκλογή 15μελους Εκτελεστικής Επιτροπής και Συγκρότηση της Διοίκησης σε Σώμα.
Μετά τη συγκρότηση θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση με θέματα:
• Απεργιακή κινητοποίηση Πρωτομαγιάς
• Πρόσκληση για διαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ στις εργοδοτικές οργανώσεις
 ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΙLO) "Περιμένουμε κοινωνικές εκρήξεις σε Ελλάδα και Κύπρο"


Σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, έξι εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα πρέπει να δημιουργηθούν στην Ευρώπη ώστε το ποσοστό απασχόλησης να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση, δηλαδή το τελευταίο τρίμηνο του 2008.


Το Φεβρουάριο του 2013 οι άνεργοι στην Ευρώπη έφταναν τους 26 εκατ., δηλαδή 10 εκατ. περισσότεροι σε σύγκριση με το 2008. Η κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης επιδεινώθηκε μετά την εφαρμογή πολιτικών δημοσιονομικής εξυγίανσης. Μόνο κατά το τελευταίο εξάμηνο περίπου 1 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους στην Ε.Ε., υπογραμμίζει ο ILO στην έκθεσή του, που δημοσιοποιήθηκε με την ευκαιρία της έναρξης ενός ευρωπαϊκού συνεδρίου στο Όσλο της Νορβηγίας.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση έφτασε το Φεβρουάριο το 10,9%, ενώ στην Ευρωζώνη άγγιξε το ιστορικό ρεκόρ του 12%. Μόνο πέντε από τις 27 χώρες της Ε.Ε. (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο και Μάλτα) έχουν σήμερα ποσοστό απασχόλησης υψηλότερο σε σχέση με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση. Η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 23,5% στην Ε.Ε. με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Ελλάδα με 58% και στην Ισπανία με 55%.


Για πολλές ευρωπαϊκές χώρες η μακροχρόνια ανεργία καθίσταται θεμελιώδες πρόβλημα. Σε 19 χώρες, το 40% όσων αναζητούν εργασία είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή βρίσκονται χωρίς δουλειά επί 12 ή περισσότερους μήνες. Η οργάνωση τάσσεται υπέρ μιας στρατηγικής που θα επικεντρώνεται στην απασχόληση και συνιστά στις κυβερνήσεις να ασχοληθούν με τα δομικά προβλήματα, κυρίως στο χρηματοπιστωτικό τομέα.


O ΙLO διαπιστώνει επίσης αυξημένο κίνδυνο κοινωνικών ταραχών στην Ε.Ε. εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, με ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο να διατρέχει η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Ο ειδικός δείκτης με τον οποίο η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας μετρά τον κίνδυνο κοινωνικών ταραχών έχει αυξηθεί κατά 12 μονάδες βάσης στην Ε.Ε.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα "βλέπει" ο Αδ. Πεπελάσης



Για ανοιχτό ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα, αλλά και για ιδιοτελή κίνητρα της τρόικας πίσω από την αναστολή της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, έκανε λόγο μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM ο οικονομολόγος --και πρώην διοικητής τραπεζών- Αδαμάντιος Πεπελάσης. 

«Δεν αποκλείω ακόμη και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Αλλά ακόμη και να γίνει αυτό δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε σωστά και σοβαρά», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με «Τα Νέα», ενώ αναφερόμενος στην εξαγγελία του κ. Ευ. Βενιζέλου, σχετικά με τη δημιουργία 700.000 θέσεων εργασίας, τη χαρακτήρισε «αστεία, ανόητη και ασόβαρη». 

Ως προς την τροπή των εξελίξεων σχετικά με τη συγχώνευση ΕΤΕ-Eurobank, ο κ. Πεπελάσης εμφανίσθηκε επικριτικός, τονίζοντας πως δεν ήταν επαρκώς σχεδιασμένη. 

«Είναι θλιβερό ότι μια μεγάλη προσπάθεια για τη συνένωση ανακοινώθηκε, χτύπησαν οι καμπάνες και μετά μας είπαν ότι δεν προχωρεί. Αυτό συνιστά ασόβαρες πολιτικές. Δεν ξέρω πού να αναζητήσω τον φταίχτη, αλλά δεν πρέπει να γίνονται σε μια περίοδο που η κοινωνία είναι πολύ εύθικτη και έτοιμη να παρεξηγήσει τα πάντα», είπε ο κ. Πεπελάσης, προσθέτοντας: «Αν δεν ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν, δεν έπρεπε να προχωρήσουν ή να βρουν έναν άλλο τρόπο να πείσουν την τρόικα, διότι η τρόικα δεν είναι πάντοτε εκείνη που υπαγορεύει την πολιτική για την ελληνική οικονομία και υπάρχουν πολλές υποψίες για τα κίνητρά της».

ΠΗΓΗ:capital.gr

Οι 3086 "ανοικτές" θέσεις εργασίας ανά ειδικότητα


Οι 3086 "ανοικτές" θέσεις εργασίας ανά ειδικότητα
Ποιες ειδικότητες έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά μέσα στην καταιγίδα; Ο κατάλογος με τις 3086 θέσεις εργασίας που είναι "ανοικτές" αυτή την εβδομάδα, απαντά σε μεγάλο βαθμό στο ερώτημα. Πρόκειται για τις θέσεις που συγκεντρώνει ο ΟΑΕΔ και τις οποιες μπορείτε να "χτυπήσετε" αφού βρείτε μία που να σας ταιριάζει.
Ο κατάλογος είναι ταξινομημένος ανά επάγγελμα. Επιλέγετε την ειδικότητα, βρίσκετε την προσφορά που υπάρχει σε όλη τη χώρα και σημειώνετε τον κωδικό της θέσης. Με τον κωδικό αυτό, μπορείτε να συγκεντρώσετε περισσότερες πληροφορίες από την υπηρεσία που αναφέρεται στον σχετικό πίνακα. Που υπάρχει αυτή την περίοδο μεγαλύτερη ζήτηση για δουλειά;
Όπως προκύπτει από την επεξεργασία που έκανε το fpress.gr αυτές τις ημέρες ζητούν:
Πάνω από 750 υπαλλήλους γραφείου
207 σερβιτόρους
523 πωλητές
96 λογιστές και βοηθούς λογιστές
211 εργάτες διαφόρων ειδικοτήτων
65 διανομείς
48 σερβιτόρους σε μπαρ
164 οδηγούς ταξί, λεωφορείων και φορτηγών
Δείτε την προσφορά εργασίας στον πλήρη κατάλογο που ακολουθεί
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πρόβλεψη Web Bot - 14 Απριλίου του 2013 ένας αστεροειδής θα μπορούσε να είναι επικίνδυνος για τη Γη



Στις 14 Απριλίου του 2013 ένας αστεροειδής θα μπορούσε να είναι επικίνδυνος για τη Γη!! Κατά το τελευταίο έτος, φαίνεται ότι οι θεάσεις των αστεροειδών και μετεωριτών που κάνουν βόλτα στο ηλιακό μας σύστημα έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Το πιο αξιοσημείωτο γεγονός, όπως όλοι θυμούνται, είναι αυτό συνέβη στις 15 Φεβρουαρίου, όταν ένας μικρός αστεροειδής εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης πριν χτυπήσει την πόλη του Chelyabinsk, στην κεντρική Ρωσία, δημιουργώντας ένα κρουστικό κύμα που κατέστρεψε τα παράθυρα και τα κτίρια , και τον τραυματισμό χιλιάδων ανθρώπων.

Την ίδια ημέρα, ο αστεροειδής 2012 DA14 γίνεται ο πλησιέστερος κατά προσέγγιση του στον πλανήτη μας, λιγότερο από 30.000 χλμ. από την επιφάνεια της Γης, κάτω από την τροχιά των γεωστατικών δορυφόρων μας.

Τέλος, δεν περνάει μέρα χωρίς κάποιες τοπικές ειδήσεις να μην αναφέρουν την είδηση μίας φλεγόμενης βολίδας που είχε πετάξει στα ύψη των ουρανών σε μια από τις γωνίες του πλανήτη μας.

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα για την ανησυχία μας έρχεται μια ενδιαφέρουσα είδηση σχετικά με τις προφητείες του "ψηφιακού" Bot Web. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΧΙ στον αφελληνισμό - ΟΧΙ στις απαιτήσεις των δανειστών για το πιστωτικό σύστημα της χώρας



Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη τακτική και πρακτική των δανειστών που για ακόμη μια φορά η Κυβέρνηση υιοθετεί με αξιοσημείωτη ευκολία και αφορούν στην επιβολή αποφάσεων που αποδεικνύουν ότι τελικός στόχος της Τρόικα δεν είναι άλλος από τον οικονομικό και πολιτικό έλεγχο της χώρας.
Η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών Εθνικής – Eurobank και οι παρεμβάσεις που οδηγούν τις δυο τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο είναι δέσμια των μνημονιακών πολιτικών αλλά ανίκανη να διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα.
Η ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα της ΟΤΟΕ και δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψει την υπονόμευση και την υποταγή του τραπεζικού συστήματος της χώρας.
Αν οι κυβερνώντες δεν μπορούν να αντισταθούν στις μνημονιακές επιταγές, αυτό το κάνουν οι εργαζόμενοι με δυναμικούς και αποτελεσματικούς αγώνες. 
ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΕ∆Α



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η πολιτική που στοχοποιεί και οδηγεί τους εργαζόµενους στην ανεργία, τη φτώχια και την κατάργηση των εργασιακών µας δικαιωµάτων, ξεπέρασε κάθε όριο και ολόκληρη η περιοχή του Θριασίου Πεδίου πλήττεται και δεν αντέχει άλλο. 
Συµπαραστεκόµαστε και συµµετέχουµε στην Πανθριασιακή Στάση Εργασίας που εξήγγειλε το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, µε δίωρη Στάση Εργασίας αύριο Τρίτη 09/04/13 από 10:00 έως 12:00 και καλούµε τους συναδέλφους να συµµετέχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας. 

 ΠΗΓΗ:pseep.gr

Συλλογικές συμβάσεις παντού και για όλους



Η ΓΣΕΕ συμπαρατάσσεται με τον αγώνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) και των εργαζομένων στις μεταφορές για την υπογραφή ΣΣΕ και τη διασφάλιση των εργασιακών και οικονομικών τους δικαιωμάτων.
Οι τροϊκανοί σχεδιασμοί και εκβιασμοί για τον τεμαχισμό, την απαξίωση και την εκποίηση δημόσιων υποδομών και δραστηριοτήτων είναι αδιέξοδη και καταστροφική για την κοινωνία και την οικονομία. 
Καλούμε για μια ακόμη φορά την Κυβέρνηση και τις Διοικήσεις των εταιριών να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία και τις υπεκφυγές και να προχωρήσουν σε ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζόμενους για την υπογραφή ΣΣΕ διαφορετικά θα προκαλέσουν την οργανωμένη και καθολική αντίδραση του συνόλου των εργαζομένων.
 ΠΗΓΗ:gsee.gr

MEGA ΒΙΝΤΕΟ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ. ΝΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΘΥΡΑΜΒΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ MEGA, ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΙΟΒΕ.

“TO 2012, ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ”.

ΙΟΒΕ ΣΗΜΕΡΑ: Φόβοι για υφεση 4,6% και ανεργία 27,6% και το 2013


Αυτός ο άνθρωπος είναι υπουργος οικονομικών ΣΗΜΕΡΑ και “διαβεβαιώνει” για την ασφάλεια των καταθέσεων. Ο ίδιος που πριν λίγες εβδομάδες συνηγόρησε στο κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο.

Αυτός ο άνθρωπος δεν βρίσκεται απλώς στο απυρόβλητο, αλλά σε ύπατο αξίωμα. Γεγονός που αποτελεί βιασμό στην προσωπικότητα κάθε πολίτη της Ελλάδας. Το ίδιο και οι δημοσιογράφοι που τον άκουγαν ευλαβικά.

Πλεον είναι δεδομένο ότι αυτοί αναίσχυντα εκτελούν τον ρόλο τους. Το κρίμα λοιπόν είναι αποκλειστικά στον λαιμό μας. 
ΠΗΓΗ:olympia.gr

Την παρέμβαση των Οικονομικών Εισαγγελέων για τον Προβόπουλο ζητά ο Μ.Καρχιμάκης



Επιστολή στους Οικονομικούς Εισαγγελείς κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, με την οποία ζητά να κληθεί ο διοικητής της Τράπεζας Προβόπουλος, απέστειλε σήμερα ο Μιχάλης Καρχιμάκης.

Στην επιστολή του ο κ. Καρχιμάκης ζητά από τους οικονομικούς εισαγγελείς να ελέγξουν μια σειρά από ενέργειες, αλλά και παραλείψεις από την πλευρά Προβόπουλου, που ζημίωσαν την χώρά.

Δείτε αναλυτικά την επιστολή του Μ.Καρχιμάκη, όπως αυτή αναρτήθηκε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook
“ΚΎΡΙΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΊΣ ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΌ ΤΡΑΠΕΖΊΤΗ

Κύριοι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ εισαγγελείς .

..Καλείστε ,μήνες τώρα να ελεγξετε,την τράπεζα ελλαδος και τον διοικητή της…

Να ελεγξετε, τις αδικαιολόγητες συμπεριφορές και πρακτικες του κεντρικού τραπεζίτη που αν, ΕΛΕΓΧΘΟΎΝ,και αποκαλυφθούν θα ξεκαθαρισουν πολλα ζητηματα ,πως λειτούργησε και συνέβαλε ,ΌΛΟ αυτο το σύστημα ,στην καταρευση της χώρας..και του τραπεζικού συστήματος σε ένα μέρος του ,άγνωστο προς το παρόν σε τι έκταση.

Γιατί δεν επεμβαινετε να ελεγξετε γιατί δεν έγινε ο έλεγχος υγείας ,με την ευθυνη,της τραπεζας ελλαδος,των χαρτοφυλακίων των ανωνύμων και των θυγατρικών των τραπεζών,των offshore ;
πως διοχετευθηκαν τα δάνεια των κεντρικών χαρτοφυλακίων σε όφσορ κ.λπ,και μετα χάθηκαν προς άγνωστες κατευθύνσεις κ.λ.π..……

Γιατί η ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών έρχεται να καλύψει τις διάφορές χορηγήσεων και καταθέσεων χωρίς επαρκή έλεγχο ;

Όλα αυτά που είναι το μεγαλύτερο αδιαφανες εγχείρημα ,όλων των εποχών μαζι με την καταρευση της χώρας απο την ΝΔ δεν πρέπει να τα ελεγξετε;

Γιατί δεν παρεμβαινετε στις καταγγελίες Στουρναρα ότι η διετία 2007 -2009 κατέρευσε την Ελλάδα;

Γιατί δεν παρεμβαίνετε,να ελεγξετε το κατα ποσόν η κεντρική τράπεζα και ο διοικητής της άσκησαν τον εποπτικό και ελεγκτικό τους ρόλο σε διάφορες εκδοχές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ,χωρίς δόλο και χωρίς σκοπιμότητες,και αν υπαρχουν κάποιες παραγγελίες σας προς ανακριτες,που καθυστερούν για άγνωστους και αδικαιολογητους λόγους ;

Γιατί δεν παρεμβαινετε να ελεγξετε τον ρόλο και τις αδικαιολογητες ενέργειες του κεντρικου τραπεζίτη για την αυθαίρετη απόφαση του χωρίς την έγκριση των ασφαλιστικών ταμείων ,να αγοράσει ομόλογα απο τα ρευστα διαθέσιμα των ταμείων που είχαν κατατεθεί στην κεντρικη τράπεζα ,τα οποία μετα το psi ,έχασαν περίπου 8,5δις ευρω που ήταν χρήματα των εργαζομένων;

Επιθυμειτε να υπηρετησετε το δημόσιο συμφέρον ;

Ασκηστε στα πλαίσια της δικαιοδοσίας σας τον ελεγκτικό σας ρόλο ,αποδωστε γρήγορα δικαιοσύνη .

Μιχάλης Καρχιμάκης”
 ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Wikileaks: Υπόγειος πόλεμος για τα κοιτάσματα του Αιγαίου


Wikileaks: Υπόγειος πόλεμος για τα κοιτάσματα του Αιγαίου
Τα απόρρητα τηλεγραφήματα για τις επαφές των ΗΠΑ με την Τουρκία σχετικά με τις ελληνικές αντιδράσεις στις απόπειρες της Αγκυρας να διεξαγάγει έρευνες για πετρέλαιο

Καρανίκας Χάρης, Γιάννης Παπαδόπουλος

Μια νέα εφαρμογή πληροφορικής που δίνει τη δυνατότητα να ψάξει κανείς αποχαρακτηρισμένα τηλεγραφήματα αμερικανικών πρεσβειών από τη δεκαετία του 1970 με τρόπο που μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτός ανέπτυξε το Wikileaks (www. wikileaks.org). «ΤΑ ΝΕΑ», μαζί με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Associated Press στη Μεγάλη Βρετανία, το ιταλικό περιοδικό «L’Espresso», την αυστραλιανή εφημερίδα «The Age», τη μεξικανική «La Jornada» και άλλα εννέα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανά τον κόσμο είχαν πρόσβαση στην εφαρμογή και στα τηλεγραφήματα τον τελευταίο μήνα για την αναζήτηση των καλύτερων ιστοριών που βρίσκονται κρυμμένες σε περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια διπλωματικά έγγραφα 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΙΟΒΕ: Ανεργία στο 27,6% και ύφεση άνω του 4,6% για το 2013



 Ο αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ Μωυσής Ραφαήλ και ο διευθυντής Έρευνας Άγγελος Τσακανίκας σημείωσαν ότι η ύφεση είναι πιθανόν να επιδεινωθεί το 2013 σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του ΙΟΒΕ (4,6%), αν και θα είναι σε κάθε περίπτωση ηπιότερη του 2012.  

  Ο κ. Τσακανίκας δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να υπάρξει μια θετική έκπληξη όσον αφορά τους ρυθμούς του ΑΕΠ λόγω των καλών προοπτικών του τουρισμού αλλά και προοπτικών για πραγματοποίηση επενδύσεων στη χώρα μας στα επόμενα τρίμηνα.

  Σύμφωνα με την πρώτη τριμηνιαία έκθεση του Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την ελληνική οικονομία το 2013, η ανεργία προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2013 στο 27,6%. Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι, τονωτικά στην απασχόληση τους αμέσως προσεχείς μήνες μπορεί να επενεργήσει η επίτευξη της επανεκκίνησης των έργων στους μεγάλους οδικούς άξονες και σχετικά προγράμματα επανένταξης στην αγορά εργασίας.

  Σύμφωνα με την έκθεση το έτος που μεσολάβησε από το τέταρτο τρίμηνο του 2011 έως το τέταρτο τρίμηνο του 2012, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά περίπου 270 χιλιάδες.

  Για τον πληθωρισμό η εκτίμηση του ΙΟΒΕ είναι ότι θα είναι φέτος μηδενικός, δηλαδή για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες θα έχουμε σταθερότητα τιμών.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση.

  Αναφορικά με την Κύπρο, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η κατάσταση ενδεχομένως να μην είναι τόσο αρνητική όσο περιγράφεται από μελέτες και εκτιμήσεις καθώς η Κύπρος έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίζει και να ανακάμπτει από σοβαρές κρίσεις.

  Η έκθεση προβλέπει ακόμα ότι η ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα θα περιορισθεί κατά 9% ωστόσο αναμένεται αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας η οποία το 2012 υποχώρησε κατά 17%.

  Οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με τη συγχώνευση Εθνικής και Eurobank δεν επηρεάζουν τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να διοχετεύσουν στην αγορά την αναγκαία ρευστότητα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

  Τέλος, κατά την παρουσίαση των εκτιμήσεων του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος Οδυσσέας Κυριακόπουλος υπογράμμισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών προχωράει κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Α.ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ - ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΥΠΕΞ "Σχέδιο Ανάν και τα κοιτάσματα ή πάμε σε δύο κράτη"

Πετρελαιοπηγή
Επανέρχεται ο Α.Νταβούτογλου ζητώντας, επί της ουσίας, να γίνει δεκτό έστω και τώρα το σχέδιο Ανάν στην Κύπρο και μάλιστα τονίζει ότι «Αν το 2004, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έλεγε "όχι" στο σχέδιο στο οποίο η Τουρκοκυπριακή πλευρά είπε "ναι", δεν θα είχε δημιουργηθεί η κρίση».

Βασικά ζητεί "εδώ και τώρα" μερίδιο στα κοιτάσματα φυσικού αερίου και την διέλευσή τους από την Τουρκία, σε διαφορετική περίπτωση να τεμαχιστεί η Κύπρος σε δύο κράτη.

Τώρα ζητεί από το Ν.Αναστασιάδη να "βιαστεί": «Τα βήματα που θα γίνουν προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού, θα διευκολύνουν στο να ξεπεράσει η ελληνοκυπριακή πλευρά το οικονομικό της πρόβλημα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι η «ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να δει το θέμα αυτό με κάποιο όραμα».
«Η αναπτυσσόμενη οικονομία της Τουρκίας, μπορεί να προσφέρει ευημερία και στην ελληνοκυπριακή πλευρά», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «δυστυχώς υιοθέτησαν μια πολιτική κλιμάκωσης της κρίσης για να κλείσουν το δρόμο της Τουρκίας προς την Ε.Ε.».

«Ελπίζουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης θα κινηθεί σύντομα», δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου.


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε επίσης ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε μεγάλο λάθος» στο θέμα των ενεργειακών πηγών. «Με τη λύση του Κυπριακού, όλα, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών πηγών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειρηνικά», είπε κι άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί αμέσως μια τεχνική επιτροπή που θα μελετήσει το πως μπορεί να αξιοποιηθούν όλες οι φυσικές πηγές πλούτου του νησιού.


«Εάν, όμως, μας λένε ότι "ο νότος ανήκει σε εμάς και ο βορράς σε εσάς", τότε ας θέσουν το θέμα της λύσης των δύο κρατών. Κανείς δεν ωφελείται από την συσκότιση αυτού του θέματος», συμπλήρωσε.



Κανείς δεν έχει απαντήσει ακόμα από το υπουργείο Εξωτερικών, προφανώς για να μην στεναχωρεθεί ο "καλός φίλος" του Δ.Αβραμόπουλου, κατά δήλωση του ιδίου του Έλληνα ΥΠΕΞ, πάντα...

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ωστόσο οι εξαγωγές δεν θα επηρεαστούν, ανακοίνωσε η κυβέρνηση Έκρηξη στον δεύτερο μεγαλύτερο αγωγό πετρελαίου του Ισημερινού




Έκρηξη προκλήθηκε τη Δευτέρα στον δεύτερο μεγαλύτερο αγωγό πετρελαίου του Ισημερινού, ωστόσο οι εξαγωγές δεν θα επηρεαστούν, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο αγωγός πετρελαίου, μήκους 475 χιλιομέτρων, συνδέει τις πετρελαιοπηγές μεταξύ της ανατολικής περιοχής Σουκουμπίος με την ακτή του Ειρηνικού. Ο αγωγός μεταφέρει περίπου 150.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

«Η έκρηξη, που σημειώθηκε τη Δευτέρα 8 Απριλίου στις 06:10 π.μ. (τοπική ώρα), δεν πρόκειται να επηρεάσει τις εξαγωγές του αργού», αναφέρει το υπουργείο Ενέργειας της χώρας σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι δύο τερματικοί σταθμοί εξαγωγής στην ακτή του Ειρηνικού διαθέτουν απόθεμα 2,6 εκατομμυρίων βαρελιών.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης, ότι περίπου 5,500 βαρέλια αργού χάθηκαν όταν προκλήθηκε η έκρηξη στον αγωγό, ενώ η επαναλειτουργία του θα ξεκινήσει στις 13 Απριλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αξιωματούχοι ερευνούν τα αίτια της έκρηξης, η οποία αρχικά θεωρείτο ότι προκλήθηκε εξαιτίας γεωλογικών αλλαγών. 
ΠΗΓΗ:protothema.gr