Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα...




Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα περάσουν από την Τρίτη το πρωί τα ελληνικά υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαικής Τράπεζας Κύπρου. Με τον τρόπο αυτό η ομπρέλα του... Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλύπτει τις καταθέσεις ελλήνων στις κυπριακές τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και οι καταθέτες δεν θα υποστούν το κούρεμα.

Την απόφαση αυτή λήφθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ενώ και ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Στουρνάρας έδωσε ρητές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα κουρευτούν οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση κόβει τον ομφάλιο λώρο και απομακρύνει τον κίνδυνο μετάδοσης της κυπριακής τραπεζικής κρίσης στην Ελλάδα.

Μετά τις ουρές που έγιναν στην Κύπρο στα καταστήματα που ήταν ανοικτά το Σάββατο η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τον φόβο ενός bank run στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση του ΤΧΣ είναι να λειτουργήσουν αυτόνομα η Κύπρου και η Λαική στην Aθήνα ως τον Ιούνιο και να απορροφηθούν στη συνέχεια από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ακολούθως η νέα τράπεζα (ΤΤ=Κύπρου+ Λαική) να βγει σε διαγωνισμό για πώληση. Δεν αποκλείεται να μην πουληθεί το νέο ΤΤ και να αποτελέσει τον τέταρτο τραπεζικό πυλώνα, αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς για τέτοιες αποφάσεις.

Κατά πληροφορίες, η απόφαση να ενταχθούν στο ΤΤ λήφθηκε μετά την αντίδραση που εκδήλωσαν Εθνική, Αlpha και Πειραιώς στην πρόταση να απορροφήσουν τις κυπριακές τράπεζες καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα μετέβαλε ριζικά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης καθώς θα προσέθετε νέα προβλήματα. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γιούνκερ -> Δεν θα επαναλάβουμε ποτέ τη λύση που επιλέξαμε για την Ελλάδα...



Δήλωση - ΣΟΚ έκανε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στο πρόγραμμα το οποίο εφαρμόστηκε στη χώρα μας και το οποίο, όπως είπε, ήταν... μοναδικό.
«Δεν θα επαναλάβουμε ποτέ τη λύση που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα», δήλωσε, ενώ η Ευρωζώνη, θα πρέπει να είναι προσεκτική αναφορικά με την αξιοπιστία της.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σήμερα ΤΕΛΕΙΩΣΕ η Κύπρος!


 ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/

Με εκσκαφέα πολίτης στη ΣΠΕ Κυπερούντας




Αγανακτισμένος πολίτης, ο οποίος έχει τις καταθέσεις του στη Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία Κυπερούντας, απέκοψε το πρωί την είσοδο του υποκαταστήματος της ΣΠΕ, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, στη Λεμεσό.

Ο ίδιος δήλωσε πως θεωρεί ότι ξεγελάστηκε από τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι οι καταθέσεις των πολιτών είναι ασφαλισμένες και πως αποφάσισε να εκφράσει τη διαμαρτυρία του, σταθμεύοντας τον εκσκαφέα έξω από την είσοδο του υποκαταστήματος της ΣΠΕ Κυπερούντας.
 ΠΗΓΗ:sigmalive.com

Δεσμεύονταν ο Αναστασιάδης για τις καταθέσεις

Anastastiadis
 ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/

Σενάρια τρόμου για νέα μείωση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο Ποιες αλλαγές φέρνουν οι συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας


Σενάρια τρόμου για νέα μείωση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο

Καθόλου απίθανη δε θα πρέπει να θεωρείται μία νέα μείωση του κατώτατου μισθού στο εγγύς μέλλον, καθώς από την 1η Απριλίου αυτός θα καθορίζεται με βάση τα αυστηρά κριτήρια της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, ο νέος μηχανισμός καθορισμού κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, που έχει ήδη παραδοθεί στην τρόικα για έγκριση, θα προβλέπει διαβούλευση διάρκειας δύο μηνών με τους κοινωνικούς εταίρους, και στη συνέχεια το υπουργείο Εργασίας θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση που θα καθορίζει το ύψος του μισθού.

Κάποιες από τις συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας σχετικά με τον κατώτατο μισθό είναι ότι δεν ενδείκνυται η αύξηση του κατώτατου μισθού για ανειδίκευτους εργαζομένους εν μέσω μεγάλης ανεργίας, ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να μεταβάλλεται ανάλογα με τις εξελίξεις της οικονομίας, ενώ προτείνεται να καθοριστεί ο κατώτατος μισθός για νέους έως 25 ετών στο 75% του αντίστοιχου για τους ενήλικες και να είναι χαμηλότερος ο βασικός μισθός σε περιοχές με ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες ύφεσης και ανεργίας.

Επί της ουσίας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτό σημαίνει ότι οι συστάσεις αφήνουν ανοιχτά τα εξής ενδεχόμενα:

- Περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών στα 439 ευρώ, από 510 που είναι σήμερα.
- Θέσπιση κατά 30% χαμηλότερων βασικών μισθών στις ειδικές οικονομικές ζώνες.
- Μειώσεις του βασικού μισθού κατά περιοδικά διαστήματα, αν οι οικονομικέςεξελίξεις είναι δυσμενείς.

Χαρακτηριστική είναι η στάση του εκπροσώπου των δανειστών Ματίας Μορς, ο οποίος, όταν έλαβε το κείμενο για τον νέο μηχανισμό από τον υπουργό Εργασίας, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, σχολίασε χαριτολογώντας: “Αν υπάρξει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού θα το έχετε θέσει εσείς και όχι εμείς”. 
ΠΗΓΗ:news.gr

ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΧΑΡΒΑΡΝΤ Σήμερα περισσότεροι σκλάβοι από ποτέ στην Ιστορία!




Τα στοιχεία που προέκυψαν από μια έρευνα τετραετούς διάρκειας, την οποία διενήργησε ο Μπεν Κίνερ για λογαριασμό του Τμήματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, είναι σοκαριστικά. Στην εποχή μας υπάρχουν περισσότεροι σκλάβοι ανά τον κόσμο από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή της Ιστορίας. Φτάνουν τα 27 εκατομμύρια. Είναι σχεδόν διπλάσιοι από εκείνους που απήχθησαν από την Αφρική κατά τη διάρκεια του απεχθούς υπερατλαντικού σωματεμπορίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις βασισμένες στα ημερολόγια των πλοίων.

Ο Σκίνερ, ο οποίος είναι συγγραφέας του βιβλίου A Crime So Monstrous: Face-to-Face with Modern-day Slavery (Ένα έγκλημα τόσο τερατώδες: Πρόσωπο με πρόσωπο με τη σύγχρονη δουλεία), έγραψε: «Υποθέτουμε πως, όταν κάτι καταργείται διά νόμου, παύει και να υφίσταται. Στην πραγματικότητα, όμως, 27 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σκλάβοι οι οποίοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν και συχνά εξαπατώνται, ενώ δέχονται συνεχώς απειλές και δουλεύουν όχι για χρήματα, αλλά για την επιβίωσή τους».

Σύμφωνα με πολλές κυβερνήσεις, ο επίσημος αριθμός των σύγχρονων δούλων είναι 12,3 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις πολλών χωρών κάνουν λόγο για διπλάσιο -τουλάχιστον- αριθμό. Το ίδιο ισχυρίζεται και ο Κέβιν Μπέιλς, πρόεδρος της ΜΚΟ «Ελευθερώστε τους Σκλάβους» και συγγραφέας του βιβλίου Αναλώσιμοι άνθρωποι: Οι νέοι δούλοι στην παγκόσμια οικονομία, το οποίο είχε προταθεί και για το βραβείο Πούλιτζερ.

Οι λόγοι-κλειδιά που, όπως αναφέρει στο βιβλίο του, συντέλεσαν στην τεράστια αύξηση του αριθμού των σκλάβων είναι η ταχύτατη αύξηση του πληθυσμού σε συνάρτηση με τη φτώχεια και την κυβερνητική διαφθορά. Εξηγεί ότι, παρά το γεγονός ότι είναι παράνομο, πολλές κυβερνήσεις παραβλέπουν διάφορες μορφές δουλείας, όπως η παιδική εργασία και το εμπόριο λευκής σαρκός. O Σκίνερ ισχυρίζεται πως η χώρα στην οποία ευδοκιμεί και αυξάνεται συνεχώς η δουλεία είναι η Ινδία, ενώ ακολουθούν το Πακιστάν, το Νεπάλ και το Μπουτάν. Μάλιστα, τονίζει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν περισσότεροι σκλάβοι στην Ινδία απ΄ ό,τι στο σύνολο του υπόλοιπου κόσμου».
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ EUROGROUP Φορο-σοκ για χιλιάδες Έλληνες καταθέτες στην Κύπρο!




Σαν κεραυνός έπεσε η είδηση για την φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο σε χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι υπό το φόβο της χρεοκοπίας της Ελλάδας είχαν μεταφέρει τα χρήματα τους σε τράπεζες της μεγαλονήσου.

Η απόφαση του Eurogroup για εφάπαξ εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και σε 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ,σημαίνει ότι όσοι έστειλαν τα χρήματά τους στη Κύπρο θα φορολογηθούν.

Ο φόρος στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες αφορά αποκλειστικά στις καταθέσεις σε τράπεζες της Κύπρου. Δεν θα φορολογηθούν, για παράδειγμα, οι καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ανακατατάξεις στη ΓΣΕΕ προκαλεί η διάσπαση της ΠΑΣΚ




“38 σύνεδροι, ιδρύοντας τη νέα συνδικαλιστική παράταξη ΕΜΕΙΣ, αλλάζουν τους μέχρι σήμερα παγιωμένους συσχετισμούς “
Σοβαρές ανακατατάξεις και αλλαγή των μέχρι σήμερα συσχετισμών αναμένεται να προκαλέσει στο επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ, που αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αλεξανδρούπολη, η εμφάνιση της νέας συνδικαλιστικής παράταξης ΕΜΕΙΣ που αποτελείται από πρωτοκλασάτα στελέχη της ΠΑΣΚ που διαχωρίζουν τη θέση της από την ηγεσία της παράταξης και της ΓΣΕΕ. Η νέα συνδικαλιστική παράταξη κατηγορεί την ηγεσία Παναγόπουλου για “ολιγωρία στη βίαιη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι” και για ιδιότυπη “ισορροπία στην ανισορροπία της καταγγελίας του μνημονίου και της αποδοχής του μονόδρομου των αντιλαϊκών μέτρων”, ενώ αυτοτοποθετείται στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και τώρα της νέας συνδικαλιστικής παράταξης ΕΜΕΙΣ (Ενωτικό Μέτωπο Εργατικών Ισχυρών Συνδικάτων) που υπογράφουν τη διακήρυξη (Ν. Κουλουμπαρίτσης, μέλος Δ.Σ. Συνδικάτου ΟΑΣΑ, Στ. Μπασινάς, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, και τα πρώην και νυν μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ Μ. Κουρουτός, μέλος διοίκησης ΓΣΕΕ, πρόεδρος ΟΙΕΛΕ, Ν. Ορφανός, πρώην μέλος διοίκησης ΓΣΕΕ, Πρόεδρος Π.Ο.Ε.Π.Δ.Χ.Β., Στ. Σαλουφάκου, μέλος διοίκησης ΓΣΕΕ, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Μ. Στεκουλέα, μέλος διοίκησης ΓΣΕΕ και Ν. Φωτόπουλος, μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ, Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ) υποστηρίζουν ότι διαθέτουν 37 εκλεγμένους συνέδρους σε σύνολο 165 που διέθετε συνολικά μέχρι χθές η ΠΑΣΚ, διεκδικώντας έτσι 3 ή 4 έδρες και κατεβάζοντας την παράταξη του ΠΑΣΟΚ στις 15 – 16 έδρες από 20 που είχε στόχο να διεκδικήσει και σε αυτό το συνέδριο. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ανησυχία ΚΚΕ για ΑΟΖ, TAP και ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ




Tην ανησυχία του για μια σειρά γεγονότων που «ρίχνουν τη σκιά τους στα άλυτα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων» και που, όπως εκτιμά, θα μπορούσαν να οδηγήσουν «σε πολύ άσχημες εξελίξεις» εκφράζει το ΚΚΕ.
Ο Περισσός, σε ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής για την ΑΟΖ και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αναφέρεται σε εξελίξεις όπως οι ρηματικές διακοινώσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας στον ΟΗΕ ως προς τον καθορισμό της ΑΟΖ, η υπογραφή της συμφωνίας του αγωγού ΤΑP, η διαδικασία αποκρατικοποίησης των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ και η έκδοση από την τουρκική κυβέρνηση αδειών έρευνας για κοιτάσματα στο Αιγαίο.
Αναλυτικά:
Το τελευταίο διάστημα μια σειρά γεγονότα ρίχνουν τη σκιά τους στα άλυτα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ άσχημες εξελίξεις.
Τέτοια γεγονότα είναι:
• Η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Α. Σαμαρά στην Τουρκία και η κατεύθυνση της «συνεκμετάλλευσης», «συνδιαχείρισης» του Αιγαίου, που σε συνδυασμό με την επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης να καταστήσει την Ελλάδα «ενεργειακό δίαυλο» των μονοπωλίων για την τροφοδοσία της ΕΕ με πηγές ενέργειας και τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο στη γραμμή του «αμοιβαίου οφέλους», οδηγεί σε υποχώρηση από κυριαρχικά δικαιώματα. Εκεί είναι ενταγμένος κι ο πρόσφατος… αποχαρακτηρισμός (από ελληνικός) του ορυκτού φυσικού πλούτου στον οποίο προχώρησε ο Α. Σαμαράς, κι ο χαρακτηρισμός αυτών των ενεργειακών αποθεμάτων ως «ευρωπαϊκών».
• Οι «ρηματικές διακοινώσεις» της Ελλάδας αρχικά και της Τουρκίας στη συνέχεια, στον ΟΗΕ, σχετικά με τον καθορισμό της ΑΟΖ.
• Η υπογραφή της συμφωνίας του αγωγού ΤΑΠ (που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας) και τα παζάρια ιδιωτικοποίησης της «Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου» (ΔΕΠΑ) και του «Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου» (ΔΕΣΦΑ), που συνδέονται με το σκληρό ανταγωνισμό εταιρειών ενεργειακών μεγαθηρίων, ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, που συγκρούονται στην περιοχή μας για τις πηγές ενέργειας, τα μερίδια αγορών, τους δρόμους περάσματος εμπορευμάτων και τους αγωγούς ενέργειας. Στα πλαίσια αυτά είναι χαρακτηριστική η πίεση των ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση, να μην πωλήσει ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ σε ρωσικά συμφέροντα, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις της προηγούμενης περιόδου, που οδήγησαν στην ακύρωση της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.
• Η όξυνση του ανταγωνισμού, ως αποτέλεσμα του «Ενεργειακού Χάρτη Πορείας για το 2050 της ΕΕ», που αποδεικνύει ότι κριτήριο της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ είναι η κερδοφορία των ευρωενωσιακών μονοπωλίων σε βάρος των λαών και η εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων από την Ανατολική Μεσόγειο.
• Η πορεία αμφισβήτησης των αιγυπτιο-κυπριακών συμφωνιών καθορισμού της ΑΟΖ, που ξεκίνησε στην Αίγυπτο, όπως και η ανάδειξη το τελευταίο χρονικό διάστημα στην κυβέρνηση της Αιγύπτου και της Λιβύης πολιτικών δυνάμεων συγγενικών με αυτές του τουρκικού κυβερνητικού κόμματος, που διακατέχεται από την αντίληψη του «νεοοθωμανισμού», δηλαδή της χρησιμοποίησης της θρησκείας για την προώθηση των συμφερόντων της τουρκικής αστικής τάξης σε μια ευρύτερη περιοχή. Σχέδια που, εκτός των άλλων, επιδιώκουν να διατηρήσει και να ενισχύσει η Τουρκία τη θέση της ως «ενεργειακή πύλη» της Ευρώπης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ