Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Αυτό το γνωρίζατε κ.Παπαδήμο;




Μπορεί ο Λουκάς Παπαδήμος στο υπόμνημα του να ανέφερε ότι "ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως για τη λίστα", ωστόσο το θέμα απασχολούσε τον ελληνικό Τύπο ήδη από το 2010. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας το "Παρόν" στις 26 Δεκεμβρίου του 2010,  με τίτλο "Η λίστα των 1.991 Ελλήνων με τις μαύρες καταθέσεις".
Ακολουθεί το δημοσίευμα
26/12/2010
ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ HSBC
Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ 1.991 ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ TIΣ ΜΑΥΡΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Με διαβατήριο της... Γουινέα Μπισάου!
Ενώ η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία έχουν πάρει τις καταστάσεις με τα ονόματα, η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμα καμία ενέργεια! 
Στην περιβόητη «Λίστα Fasciani» βρίσκεται κρυμμένος ο θησαυρός, που αρκεί για να καλυφθούν τα ελλείμματα και να αντιμετωπιστεί το δημόσιο χρέος των 350 δισ. ευρώ. Στη «Λίστα Falciani» βρίσκονται όχι ένα, ούτε δύο, αλλά 1.991(!), ονόματα ελλήνων πολιτών, μεγαλοκαταθετών στην τράπεζα HSBC, με ποσά που φθάνουν σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ (!), σύμφωνα με απόλυτα καλά ενημερωμένες πηγές, που έχουν πρόσβαση στη γαλλική Εισαγγελία. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη «λίστα» υπάρχουν γάλλοι, γερμανοί και ιταλοί καταθέτες και ήδη οι χώρες τους έχουν στα χέρια τους τις καταστάσεις με τα ονόματα των πολιτών τους.
Μέχρι στιγμής, απ' ό,τι γνωρίζουμε, τέτοια ανάλογη κίνηση για την αναζήτηση των ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην HSBC δεν έχει γίνει, άγνωστο για ποιον λόγο, από πλευράς του υποργείου Δικαιοσύνης, αλλ' ούτε και από το υπουργείο Οικονομικών.
Όμως και τώρα μπορεί είτε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Καστανίδης, να ζητήσει τις καταστάσεις από την HSBC, με τις διαδικασίες που προβλέπει η διεθνής νομοθεσία για τη φοροδιαφυγή, είτε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Τέντες να απευθυνθεί στην Εισαγγελία της Νις, επικαλούμενος ότι μεταξύ των ονομάτων είναι και εμπλεκόμενοι στα σκάνδαλα της Ζήμενς, που κατηγορούνται για διαφθορά.
Η «λίστα» πήρε το όνομα «Falciani» από το όνομα του υπαλλήλου που εργαζόταν στην HSBC και κατάφερε να σπάσει τους κωδικούς και να πάρει τη λίστα, που κατά τον ίδιο έχει 80.000 λογαριασμούς!
Η HSBC το αμφισβητεί εν μέρει, δηλώνοντας στη Γενεύη ότι ανέρχονται σε 24.000 οι λογαριασμοί της «λίστας».
Ο 38χρονος Herve Falciani, από το Μονακό, εργαζόταν από το 2000 στο τμήμα Πληροφορικής στον τομέα της ασφάλειας δεδομένων. Από το 2006, που πήρε προαγωγή και μεταφέρθηκε στα κεντρικά της HSBC στη Γενεύη, ως το 2008 έκλεβε δεδομένα από λογαριασμούς πελατών της τράπεζας, αν και είναι ακόμα ασαφές πώς το κατάφερε. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο στόχος του ήταν να αποκαλύψει τη φοροδιαφυγή, αλλά, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, έβγαλε στη γύρα προς πώληση τη λίστα, ζητώντας μεγάλα ποσά. Ήδη την «αγόρασαν» η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία. 
Όπως έχει ανακοινωθεί, 9.000 λογαριασμοί ανήκουν σε γάλλους καταθέτες, 7.000 σε Ιταλούς και οι υπόλοιποι 8.000 ανήκουν σε Γερμανούς, Λουξεμβούργιους και Έλληνες. Όπως υποστηρίζουν έγκυρες πηγές, οι «ελληνικοί» λογαριασμοί ανέρχονται σε 1.991! 
Στη Γαλλία και στην Ιταλία έχουν αρχίσει έρευνες και ήδη οι Γάλλοι έχουν φθάσει σε μεγάλο κύκλωμα φοροδιαφυγής. Και στην Ιταλία ελέγχονται πολλές υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Κύκλοι που έχουν γεύση του μεγέθους των καταθέσεων των 1.991 υποστηρίζουν ότι έτσι και εντοπιστούν, με τα έσοδα που θα προκύψουν, από τον φόρο νομιμοποίησης και την επιστροφή τους στην Ελλάδα, θα καλύπτονταν τα δάνεια που έχει ανάγκη η χώρα, και δεν θα χρειάζεται να καταφύγει σε αυξήσεις φόρων, σε μειώσεις μισθών και συντάξεων και σε κόψιμο επιδομάτων. 
Με βάση τον Ν. 3842/23-4-2010, προβλέπεται ότι όποιοι φέρουν χρήματα που έχουν έξω πληρώνουν 5% φόρο και δεν ελέγχονται για το πώς και από πού τα απέκτησαν. Αν τα αφήσουν έξω και τα δηλώσουν, νομιμοποιούνται με την καταβολή φόρου 8%.
Το μεγάλο όμως έσοδο για τη χώρα θα προέλθει από τη στιγμή που βεβαιωθεί η εκτίμηση, που στηρίζεται από κάποια στοιχεία, ότι πολλά δισ. των ελλήνων καταθετών στην HSBC είναι προϊόν από μίζες εξοπλισμών και άλλες προμήθειες (Ζήμενς κ.λπ.).
Λεφτά υπάρχουν! Απομένει στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό να τα αναζητήσουν... Όλα τα λεφτά που χρειάζεται η χώρα βρίσκονται στη «Λίστα Falciani».
Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, πολλοί από τους έλληνες μεγαλοκαταθέτες της HSBC έχουν διαβατήριο της Γουινέα Μπισάου, χώρας στη Δυτική Αφρική (άλλη πάλι ιστορία τύπου Αντίγκουα).
Tags: ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ 
ΠΗΓΗ:enikos.gr

Άγνωστοι έκαναν καυσόξυλα την ελιά του Πλάτωνα




Την "απόγονο" της ελιάς του Πλάτωνα στην Ιερά οδό ξερίζωσαν άγνωστοι για να την χρησιμοποιήσουν, σύμφωνα με μαρτυρίες, για καυσόξυλα.
Η ελιά που βρίσκεται κοντά στον Βοτανικό, κοντά στο σημερινό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, είχε καταστραφεί από πρόσκρουση λεωφορείου το 1975. Το ξύλο, τότε, μεταφέρθηκε και διατηρείται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στο σημείο έμειναν κάποιες ρίζες που έδωσαν και πάλι ζωή.
Η ελιά που ζωντάνεψε και πάλι, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ξεριζώθηκε από άστεγους προκειμένου να την χρησιμοποιήσουν για καυσόξυλα.
Κάτω από το δέντρο ο Πλάτωνας δίδασκε τους μαθητές του τον 5ο αιώνα π.Χ.  
ΠΗΓΗ:topontiki.gr

Χατζηδάκης: «Το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί, χωρίς εξαίρεση»




«Απόφαση της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο, χωρίς εξαιρέσεις» δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Μετρό, που αντιδρούν στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.
Ο αρμόδιος υπουργός, διεμήνυσε, πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υποχώρησης από την κυβέρνηση και ο νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί.
«Κατανοώ τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα αλλά υπάρχει μια συγκεκριμένη απόφαση ότι από το ενιαίο μισθολόγιο δεν θα εξαιρεθεί καμία κατηγορία εργαζομένων στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση. Και παρακαλώ αυτό να γίνει κατανοητό
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Αλγερία: 30 όμηροι και 11 ισλαμιστές σκοτώθηκαν στην επιχείρηση του στρατού




Όπως ανέφερε απόψε μία πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, στους 30 ανέρχονται οι όμηροι που έχασαν τη ζωή τους κατά την επιχείρηση του αλγερινού στρατού για την απελευθέρωσή τους από τους ισλαμιστές που τους κρατούσαν στις εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου στο Άιν Αμένας, της ανατολικής Αλγερίας.
Η πηγή αυτή είπε ότι στους νεκρούς περιλαμβάνονται τουλάχιστον 7 ξένοι, σημειώνοντας ότι οι δύο ήταν Ιάπωνες, δύο Βρετανοί και ένας Γάλλος. Δεν διευκρίνισε την υπηκοότητα των υπόλοιπων.
Από την πλευρά των ισλαμιστών, σκοτώθηκαν έντεκα άτομα. Από αυτούς τρεις ήταν Αιγύπτιοι, δύο Αλγερινοί, δύο Τυνήσιοι, δύο Λίβυοι, ένας Γάλλος και ένας Μαλινέζος. Στους Αλγερινούς περιλαμβάνεται και ο επικεφαλής της ομάδας, ο Τάχερ Μπεν Σένεμπ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Αλγερίας Νταού Ουλντ Κάμπλια οι ισλαμιστές που κατέλαβαν το εργοστάσιο παραγωγής φυσικού αερίου είχαν φτάσει στη χώρα από τη γειτονική Λιβύη.
"Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που διαθέτουμε οι τρομοκράτες που επιτέθηκαν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ήρθαν από τη Λιβύη", είπε ο υπουργός μιλώντας στην αραβόφωνη διαδικτυακή εφημερίδα Echorouk.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ Προετοιμασία για πόλεμο ζητά το κινεζικό γενικό επιτελείο



Σε προειδοποίηση αλλά και παρότρυνση προς τον κινεζικό Στρατό για να προετοιμάζονται για πολεμική σύρραξη προχώρησε το γενικό αρχηγείο των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων  μέσω οδηγίας η οποία εκδόθηκε στο πλαίσιο αναφοράς στην εκπαίδευση.
«Ο Λαϊκός Στρατός  (PLA)  και οι Αρχές Ασφαλείας της Κινεζικής Λαϊκής Δύναμης (APF) θα πρέπει να επικεντρωθούν με στόχο να είναι σε θέση να πολεμήσουν και να κερδίσουν μάχες, να ενισχύσουν σθεναρά τον πραγματικό αγώνα μέσω της στρατιωτικής εκπαίδευσης, την πρακτική και την καινοτομία της λειτουργίας κατάρτισης στο πλαίσιο πληροφοριών με βάση τους νέους όρους και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καλλιεργήσουν νέου τύπου και υψηλού επιπέδου στρατιωτικό προσωπικό,».
Η οδηγία εκδόθηκε στην κινεζική και φέρει τον τίτλο «Οδηγίες για την Στρατιωτική Εκπαίδευση του PLA το 2013."
Παλιότερες οδηγίες που έχουν εκδοθεί επικεντρώνονται συνήθως στο συντονισμό των διάφορων κλάδων του PLA και σύμφωνα με τους αναλυτές βρίσκονται σε ευρεία αντίθεση με τη «βαριά φρασεολογία» που επιλέχθηκε για τη φετινή οδηγία.
«Αυτό που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη οδηγία είναι ότι το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας καλεί το Στρατό της χώρας να είναι έτοιμες για πόλεμο χρησιμοποιώντας συγκεκριμένους κινεζικούς όρους», παρατηρεί ο καθηγητής Taylor Fravel στο ΜΙΤ ειδικός για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.
Ένας από τους συγκεκριμένους όρους είναι η λέξη dazhang η οποία στην κινεζική σημαίνει «κάνοντας πόλεμο» μια φράση η οποία δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ σε παλαιότερες ανάλογες οδηγίες, επισημαίνει ο Fravel.
Αν και στην οδηγία δεν αναφέρεται η λέξη Ιαπωνία εντούτοις όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του κινεζικού Στρατού People’s Liberation Army Daily ο αντίπαλος πρόκειται να είναι η Ιαπωνία.
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ




Κατηγορηματικά αντίθετος στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «ξεπούλημα» και κατηγορώντας τα τρία κόμματα της συγκεβέρνησης ότι αποφασίζουν «την ολοκληρωτική εκποίηση της ΕΛΠΕ, με αναμενόμενα έσοδα 700 εκ ευρώ, ποσό το οποίο θα εισπράξει από τα κέρδη ο αγοραστής σε 4- 5 χρόνια».
Όπως σημειώνει το Τμήμα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωσή του, τα ΕΛΠΕ αποτελούν το μεγαλύτερο βιομηχανικό και εμπορικό συγκρότημα της χώρας που:
• Κατέχει το 70 % της εγχώριας αγοράς παραγωγής καυσίμων και το 30% της εμπορίας
• Η δράση της επεκτείνεται σε όλα τα Βαλκάνια και περιοχές εθνικής σημασίας για τη χώρα (Αλβανία, Σκόπια, Κύπρο κλπ)
• Παρουσιάζει συνεχή υψηλή  κερδοφορία, που αναμένεται  να εκτιναχθεί, μετά τον τελευταίο επιτυχή εκσυγχρονισμό (ύψους 1,8 ευρώ σε Θεσσαλονίκη και Ελευσίνα).
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με αυτή την ιδιωτικοποίηση-εκποίηση της ΕΛΠΕ και καλεί τα πολιτικά κόμματα, τους βουλευτές , τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΠΕ , τα συνδικάτα , τους εκπροσώπους των εργαζομένων στη Διοίκηση της εταιρείας, τον Τύπο και τους καταναλωτές να συσπειρωθούν σε ένα εθνικό μέτωπο σωτηρίας και ανάκτησης του δημόσιου ελέγχου -περιλαμβανομένου του μάνατζμεντ-  των στρατηγικής σημασίας ενεργειακών επιχειρήσεων της χώρας και να μην υποκύψει στα μεγάλα συμφέροντα,  που θέλουν, χωρίς κανένα ρίσκο, να αγοράζουν δυναμικές  δημόσιες επιχειρήσεις.», τονίζεται στην ανακοίνωση.
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Χορηγίες ΟΠΑΠ (λίστα)

ΟΠΑΠ 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/

Σε υψηλό 5 μηνών το πετρέλαιο




Ανοδικά κινήθηκαν τα futures αργού την Πέμπτη, ξεπερνώντας το επίπεδο των 95 δολαρίων το βαρέλι. Συγκεκριμένα, η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Φεβρουαρίου, ενισχύθηκε κατά 1,25 δολάρια ή 1,3% στα 95,49 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 

ΠΗΓΗ:zougla.gr

ΕΥΔΑΠ: Μελετά φθηνότερα τιμολόγια Τι θα γίνει με την ιδιωτικοποίηση




Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ σε συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους ανακοίνωσε ότι μελετάει την αναδιάρθρωση των 7 τιμολογιακών κλιμακίων της εταιρείας σε 4 για τους καταναλωτές με πρόθεση να μειώσει τις τιμές και να πριμοδοτήσει επιπλέον την κατανάλωση νερού χωρίς απώλεια εσόδων.
Με δεδομένο ότι παρά την κρίση υπάρχει υπερεπάρκεια νερού φέτος, ο τζίρος της εταιρείας αναμένεται να διατηρηθεί σχεδόν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα (358 εκατ. ευρώ).
Επίσης θα εξεταστεί από το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ αν θα μοιραστεί μέρισμα από την εταιρεία -κι αν γίνει αν θα είναι ανάλογο με αυτό του 2011.
Σύμφωνα με στοιχειά που παρουσίασε ο κ. Σταυρίδης, περίπου 100.000 καταναλωτές δυσκολεύονται να πληρώσουν έναν με δύο λογαριασμούς τον χρόνο, ενώ πάνω από 200.000 οικογένειες, ετησίως, ζητούν διακανονισμούς.
Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε, επίσης, ότι προχωρά η διαδικασία είσπραξης των τεραστίων χρεών που έχουν οι δήμοι και το δημόσιο (περίπου 523 εκατ. ευρώ οφείλει το δημόσιο και 330 οι δήμοι). Πρωταθλητές στα χρέη είναι το υπουργεία Ανάπτυξης και Αθλητισμού και οι δήμοι Μαραθώνα και Φυλής.
Στη συνέντευξη τύπου ήταν και οι εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Στέλιος Σταυρίδης τους έδωσε το λόγο, όπου μεταξύ άλλων τοποθετήθηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στην Ελλάδα και ότι θα υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ.
Ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ δεν σχολίασε το ζήτημα της ιδιωτικοποίηση που... εκκρεμεί στα σχέδια αποκρατικοποίησης της κυβέρνησης Σαμαρά. Δεν θέλησε να πάρει θέση για το ζήτημα, λέγοντας ότι αυτό είναι δουλειά της κυβέρνησης κι «αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι να είμαι ένας καλός μάνατζερ στην επιχείρηση προς όφελος των καταναλωτών». 
ΠΗΓΗ:.enet.gr

Μέχρι τέλος Ιανουαρίου το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ




Σε αναζήτηση επενδυτών για τη ΔΕΗ αλλά και ευρύτερα στο χώρο της ενέργειας έχει αποδοθεί η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα. Μάλιστα κατά  την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο για την εκδήλωση του εκδοτικού ομίλου «Die Welt», ο κ.Σαμαράς ζήτησε από τους επιχειρηματίες τους οποίους συνάντησε να «αγοράσουν Ελλάδα» και η ανταπόκριση που βρήκε συνδέεται προνομιακά με το χώρο της ενέργειας. Και βέβαια σε αυτό τον τομέα η ΔΕΗ αποτελεί το ισχυρό "χαρτί".
  Γι αυτό, και σύμφωνα με πληροφορίες του «energypress.gr» το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως μέχρι το τέλος του μήνα.
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

420 ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΖΗΤΟΥΝ "Δημιουργήστε ένα παγκόσμιο νόμισμα"!



Το Institute of International Finance, που αντιπροσωπεύει 420 από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο και τους μεγαλύτερους χρηματοδοτικούς οίκους...κάνει έκκληση σανλύση για τη αποφυγή επικείμενων συναλλαγματικών πολέμων την δημιουργία ενός παγκοσμίου νομίσματος, σύμφωνα με τον το Jerome Corsi’s Red Alert reports.

Οι μάσκες πέφτουν ζητούν εδώ και τώρα την ίδρυση του Παγκόσμιου Κράτους, για αυτό το λόγο υπάρχουν και οιοικονομικές κρίσεις άλλωστε, για να επιβάλουν λύσεις, αι για αυτό το λόγο τις δημιουργούν.

"Μια βασική ομάδα από τις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου πρέπει να ενωθούν και να καταλήξουν σε συμφωνία," δήλωσε ο Charles Dallara, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Διεθνών ΟικονομικώνΧρηματοδοτήσεων στους Financial Times.
Με επιστολή που έχει συγγράψει ο Dallara στις 4 Οκτωβρίου κατέστησε σαφές ότι είναι αναγκαίος ο συντονισμός για το παγκόσμιο νόμισμα κατά την άποψη της ομάδας των G-20, για να αποτραπεί η διαφαινόμενη παγκόσμια οικονομική κατάρρευση.
Ομοίως, τον Ιούλιο έγινε αναφορά στα Ηνωμένα Έθνη και ζητήθηκε η αντικατάσταση του δολαρίου ως πρότυπο για τη διεξαγωγή των συναλλαγματικών αποθεμάτων στο διεθνές εμπόριο με ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα που θα εκδίδεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τυχαία όλα αυτά; Δεν νομίζουμε, αυτός που μας λείπει είναι ο Καίσαρας που θα μας κυβερνά. Η μήπως τον έχουν ήδη έτοιμο; Πάντως αν το όνομά του έχει και άθροισμα χξς' (666) τότε μας διοργανώνουν πολύ μεγάλη "φάρσα"
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΩΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ Τρόικα πρός Κύπρο: "Να Αποσυρθεί νομοσχέδιο για το αέριο"




Έντονη δυσφορία προκάλεσε στον Υπουργό Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη το γεγονός ότι ως ο καθ' ύλη αρμόδιος για το θέμα των υδρογονανθράκων δεν ενημερώθηκε για τη λήψη μιας επιστολής της τρόικας προς το Υπουργείο Οικονομικών.
Στην επιστολή της τρόικας το περιεχόμενο της οποίας δημοσίευσε η εφημερίδα Αλήθεια, υποστηρίζεται ότι η Λευκωσία παραβίασε την συμφωνία για το θέμα της ενέργειας και καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση ενός σχετικού νομοσχεδίου από την Βουλή ως έχει.
Το νομοσχέδιο περί ίδρυσης Ταμείου Υδρογονανθράκων προβλέπει ότι αυτό θα διαχειρίζεται τα έσοδα από την πώληση του φυσικού αερίου, όχι μόνο για μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά και για άλλους σκοπούς. Το νομοσχέδιο στάλθηκε από το ΥΠΟΙΚ στην τρόικα, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.
Ο υπουργός Εμπορίου δήλωσε στο ΡΙΚ ότι έπρεπε να υποδειχθεί στην τρόικα ότι δεν χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της για να προωθηθεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση Ταμείου Υδρογονανθράκων.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Γ.Γ. Εσόδων του υπουργείου οικονομικών: «Θα έλεγα σε έναν 18χρονο να φύγει από την Ελλάδα» 01/17/2013 - 12:05




Φωτιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έβαλε η ανάρτηση που έκανε χθες ο νέος γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης στο facebook, ο οποίος με ωμή ειλικρίνεια έστειλε ένα μήνυμα στους νέους της χώρας.
Ο γ.γ. Εσόδων τονίζει ότι:«Αν σήμερα μου έρθει κάποιος 18χρονος και με ρωτήσει: Να μείνω ή να φύγω; Θα απαντήσω: φύγε!Ξέρω πως θα ζήσει άλλη μια ζωή μέχρι να βρει την πρώτη του δουλειά, ξέρω πως για να με ρωτά δεν έχει μπάρμπα στην Κορώνη, ξέρω πως στην πρώτη στραβή θα απολυθεί γιατί δεν έχει υποχρεώσεις, ξέρω πως δεν θα μάθει πως να είναι επαγγελματίας παρά μόνο ως εξαίρεση που επιβεβαιώνει των κανόνα.Πονώ οικονομικά όμως κάνω υπομονή, κάθε αποτυχία μου με πεισμώνει και διπλασιάζω το στοίχημα, κάθε επιτυχία μου την γιορτάζω με δυο ανάσες πριν ξεκινήσω ξανά την προσπάθεια. Όλα, για έναν μόνο λόγο. Ώστε να ζω σε μια χώρα που όταν με ρωτήσει το παιδί – το παιδί μου – να μπορώ να του πω: Μείνε.» 
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Η στάση των κομμάτων της συγκυβέρνησης για τη λίστα Λαγκάρντ...

 
ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/

Ο Μηχανισμός που μας οδηγεί στο τέλμα




Καθημερινά αυξάνονται τα χρέη μας προσωπικά οικογενειακά επιχειρηματικά  και αυτό είναι τραγικό για το μέλλον μας αφ εαυτού του, καθώς μηδενίζει σήμερα τα  εισοδήματα που θα έρχονται σε εμάς τα επόμενα χρόνια.
Είναι απλό να  καταλάβει κανείς τον Μηχανισμό. Αν έχεις μισθό 1000 ευρώ και χρωστάς 10000, χρωστάς δέκα μισθούς. Αν ο μισθός σου πέσει στα 500 ευρώ τότε χρωστάς είκοσι μισθούς.
Το σχέδιο αποπληθωρισμός (ή εσωτερική υποτίμηση)  είναι ήδη σε εφαρμογή και φέτος έχουμε τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρώπη με μόλις 0,4%.
Στο όνομα μιας ανταγωνιστικότητας επιχειρήθηκε η γρήγορη πτώση των τιμών και το βίαιο ονομαστικό ξεφούσκωμα της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να αποκτήσει εξαγωγικό προσανατολισμό και από κει να έρθει αύξηση της ζήτησης και επέκταση της οικονομίας.
Το άμεσο κόστος αυτής της διαδικασίας προσαρμογής είναι αυτό που βιώνουμε και που χειροτερεύει. Κατάρρευση της εγχώριας ζήτησης, βαθιά ύφεση και εκτίναξη της ανεργίας. Με την εντατικοποίηση της προσπάθειας αποπληθωρισμού μέσω των μισθών θα υπάρξει εκ νέου δραστική συρρίκνωση στο διαθέσιμο εισόδημα των χαμηλότερων στρωμάτων, ειδικότερα για τους μισθωτούς που αμείβονται με τον βασικό μισθό ή κοντά σε αυτόν. Πέρα από την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, την μετάβαση πολλών από το κατώφλι του ορίου φτώχειας και λοιπά κοινωνικά κόστη, θα υπάρξει εκ νέου ισχυρή μείωση στην καταναλωτική τους δαπάνη, και  καθώς τα χαμηλότερα στρώματα θα καταναλώνουν το σύνολο του εισοδήματός τους, σε ολοένα και πιο ακριβά είδη μόνο πρώτης ανάγκης  και ούτε λόγος για αποταμιεύσεις  και περισσεύματα.Όσοι έχουν ακόμα αποταμιεύσεις θα τις καταναλώσουν.
Αντίστοιχα, αν μια επιχείρηση παράγει μια μηνιαία αξία προϊόντος 10.000 ευρώ και χρωστάει 50.000 ευρώ τότε το χρέος της είναι τα έσοδα πέντε μηνών. Αν οι τιμές πέσουν και ο μηνιαίος τζίρος πέσει στα 5000 ευρώ τότε χρωστάει τα έσοδα δέκα μηνών. Προφανώς, αν δεν έχει προοπτική να τα βγάλει τότε χρεοκοπεί και κλείνει.
Οι χαμηλοί μισθοί, οι διαρθρωτικές αλλαγές» και το ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων υποτίθεται ότι θα προκαλέσουν πτώση των τιμών προϊόντων οπότε θα αυξηθούν οι εξαγωγές σε χαμηλότερες τιμές , αλλά και πτώση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων. Οπότε θα προσελκύσουν ξένες επενδύσεις στη χώρα για να αγοράσουν κοψοχρονιά τα πάντα (Αυτό το τελευταίο μπορεί να είναι με επιστροφή των κεφαλαίων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα).
Όμως το παραγωγικό έλλειμμα της χώρας είναι εδώ δομημένο σε ένα σκληρό νόμισμα σαν το ευρώ που κατατρώει την εξαγωγική μας προοπτική. Έτσι -στο ενδιάμεσο αυτό διάστημα από το 2009- έκλεισαν εκατοντάδες παραγωγικές μονάδες από τις οποίες περιμέναμε να αυξήσουν τις εξαγωγές τους. Ως αποτέλεσμα αυξήθηκε η ανεργία επιτείνοντας την κρίση. Αυτό δημιούργησε αβεβαιότητα και τελικά επενδύσεις σε έγιναν, ενώ καθώς η μείωση της ζήτησης θα προχωρά θα είναι ευτυχείς γεγονός αν κρατήσουμε αυτές τις επιχειρήσεις που λειτουργούν ακόμη.
Τέλος συνεπεία όλων αυτών είναι τα νέα ελλείμματα. Υπολογίστηκε πρόσφατα ότι μια μονάδα % ανεργίας μειωνει ένα δις ευρώ την εθνική οικονομία καθώς μειωνει την ζήτηση και την αγορά.
Τι μπορεί να γίνει αν επιμείνουμε στο ευρώ
Γίνεται αντιληπτό ότι για να πουλήσουμε τα λιγοστά αγροτικά προϊόντα μας στις παγκόσμιες αγορές θα πρέπει:
Είτε να τα πουλήσουμε  σε εξευτελιστικές τιμές και οπωσδήποτε φθηνότερα αυτά που πουλούν χώρες ανταγωνιστές  μας εκτός ευρώ. ( Κινα, Μαρόκο και Β. Αφρική, Συρία, Βαλκάνια, Ανατολική Ευρώπη Αν. Μεσόγειος  Τουρκία κα).
Είτε να τα μεταποιήσουμε για να τα πουλησουμε ακριβότερα.  Μεταποίηση όμως σημαίνει επενδύσεις και αυτό χωρίς χρηματοδότηση από τράπεζα είναι όνειρο θερινής νυχτός.
Για την ώρα βεβαίως το μυωπικό ΥΠΑΝ αναζητεί χρηματοδότηση για τους εργολάβους και του ςνταβατζήδες ώστε να τονώσει την τσιμέντο-ανάπτυξή!  Ακολουθεί δηλαδη με προσήλωση την ίδια αποτυχημένη συνταγή των προηγούμενων της κρίσης χρόνων.
Αν τελικά πουλησουμε σε πολύ χαμηλές τιμές λογικά θα οδηγηθούμε στο να μην  μπορούμε να παράξουμε νέα προϊόντα σε αυτές τις εξευτελιστικές τιμές καθώς έχουμε κοστος παραγωγής σε ευρώ. Το αποτέλεσμά  θα είναι να υπάρξει έλλειψη κι αυτών (ακομη και τροφίμων) πολύ σύντομα.
Την ίδια στιγμή άμεση και σίγουρη συνέπεια του αποπληθωρισμού είναι η διόγκωση του χρέους  όλων μας σε πραγματικούς όρους (σε χιλιάδες  ευρώ) με άμεση συνέπεια την εκθεμελίωση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.  Αυτό έχει περιγραφεί εδώ και χρόνια από τον Irving Fischer και ονομάζεται Debt deflation.
Η λύση είναι έξοδος από το ευρώ και διαγραφή χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεών.
Σχετικό κείμενο και πηγή υλικού : Το σχέδιο αποπληθωρισμός 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

1.750.000 άνεργοι ως το τέλος του έτους. Μια νέα γενια Ελληνικής διασποράς στην πόρτα


Έτσι θα έρθει η "ανάπτυξη"- 1.750.000 άνεργοι ως το τέλος του έτους
Οι οικονομικές κρίσεις στην Ελλάδα  καταλήγουν να αιμοδοτούν με νέους την ελληνική διασπορά. Τα καλύτερα μυαλά μεταναστεύουν αφήνοντας πίσω μια χώρα που μοιραία μπαίνει σε κοινωνική καθυστέρηση.  Το γεγονός τς καθυστέρησης  μπορούν να το δουν και να το αναγνωρίσουν οι ομογενείς.
Καθώς η κρίση του ευρώ πήρε να γυρίζει η Ελλάδα  έχει υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη. Είναι τόσο βαθιά πληγωμένη και τόσο ανίκανη να θρέψει τα παιδιά της που αυτά πρέπει να φύγουν, αφήνοντας μας να παλέψουμε εκ νέου με την ίδια σαπίλα που έστειλε μετανάστες τους παππούδες και τους πατεραδες μας.
Tα νέα εφιαλτικά ποσοστά ανεργίας 26,8% που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Οκτώβριο, δεν αποτελούν την ύστατη δοκιμασία για τους Έλληνες.
Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και καθηγητής της Παντείου κ. Σάββας Ρομπόλης προβλέπει ότι το 2013 η ανεργία στην Ελλάδα θα «σκαρφαλώσει» στο δυσθεώρητο 29%, ενώ η πραγματική ανεργία θα διαμορφωθεί στο 34-35%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1,75 εκατομμύρια ανέργους.
Τραγικές είναι οι επιπτώσεις όχι μόνο για τη νέα γενιά αλλά και για τον σκληρό πυρήνα των 40ρηδων που ουδέποτε είχαν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας. Τα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ είναι κάθε μέρα ασφυκτικά γεμάτα, μια εικόνα που αντικρίζαμε σπάνια την τελευταία 15ετία. Οι αριθμοί παραπέμπουν στην ύφεση του 1961 όταν η ανεργία είχε σκαρφαλώσει στο 27,6% και οι Έλληνες έπαιρναν τα τρένα της μεγάλης φυγής για τη Γερμανία και το Βέλγιο… 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Γιατί η Γερμανία παίρνει πίσω το χρυσάφι της από Γαλλία και ΗΠΑ




Συνολικά 674 τόνους χρυσού, τουτέστιν το 19% των αποθεμάτων της Γερμανίας, αναμένεται να επαναπατρίσει η κεντρική τράπεζα της χώρας, τα οποία φυλάσσονται σε Παρίσι και Νέα Υόρκη αντίστοιχα.
Η Bundesbank ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2020 θα επιστρέψουν στη χώρα όλα τα αποθέματα χρυσού που βρίσκονται στο Παρίσι και ένα μέρος εκείνων που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη με το σκεπτικό ότι δεν υφίσταται πλέον πιθανότητα συναλλαγματικών πράξεων μεταξύ των δύο χωρών από τη στιγμή που χρησιμοποιούν το ίδιο νόμισμα.
«Η Τράπεζα της Γαλλίας παραμένει σημαντικός εταίρος μας. Την ευχαριστούμε που φύλαξε τον χρυσό μας και χαίρει της εμπιστοσύνης μας», διαβεβαίωσε ο Καρλ Λούντβιχ Τίλε, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Φρανκφούρτη.
Σημείωσε ότι δεν βλέπει να υπάρχει κάποιο «διπλωματικό πρόβλημα» εξαιτίας της ανακοίνωσης αυτής η οποία έγινε λίγες ημέρες πριν από τους εορτασμούς για τα 50 χρόνια από τη γαλλογερμανική Συνθήκη Συνεργασίας και Φιλίας.
Η ιστορία της φύλαξης του γερμανικού χρυσού στο εξωτερικό αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση και έχει τις ρίζες της στον Ψυχρό Πόλεμο όταν για λόγους ασφαλείας η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας έστειλε κατά τη δεκαετία του 1950 το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού της στη Δύση.
Έτσι, πριν από την επανένωση των δύο Γερμανιών το 1990, το 98% του χρυσού της Δυτικής Γερμανίας βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Λονδίνο.
Στα τέλη του 2012 η Γερμανία διέθετε 3.391 τόνους χρυσού αξίας σχεδόν 138 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποθεματικά μεγαλύτερα και από αυτά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μικρότερα μόνο από εκείνα των ΗΠΑ.
Μέχρι το 2020 τα αποθέματα που φυλάσσονται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη θα μειωθούν στο 37% των συνολικών αποθεμάτων, από 45% σήμερα, θα επαναπατριστούν δηλαδή τουλάχιστον 300 τόνοι. Ο χρυσός από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ θα μεταφερθεί στα χρηματοκιβώτια της Bundesbank στη Φρανκφούρτη. Σταδιακά τα αποθέματα εντός της Γερμανίας θα αυξηθούν από το 31% σήμερα στο 50%.
Η Bundesbank αποφάσισε επίσης να μην επαναπατρίσει το χρυσό της (το 13% των συνολικών αποθεματικών) που φυλάσσεται από την Τράπεζα της Αγγλίας καθώς, όπως υπενθύμισε ο Τίλε, από το 2000 έχουν ήδη επιστρέψει από το Λονδίνο 900 τόνοι χρυσού. 
ΠΗΓΗ:.iefimerida.gr