Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

476 ΕΥΡΩ Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 2013 - ΝΕΟ "ΨΑΛΙΔΙ" ΣΤΑ ΕΦΑΠΑΞ!




ΠΑΡΕΛΘΟΝ Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οριστικά στο παρελθόν φαίνεται πως θα ανήκει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) της οποίας η ισχύς θα εκλείψει στις 31 Μαρτίου το νέου έτους και όπως όλα δείχνουν είναι πιθανόν να μην υπογραφεί νέα σύμβαση. Σύμφωνα με την εφημερίδα REAL στην αγορά κυριαρχούν πλέον οι ατομικές συμβάσεις και ο ελάχιστος κατώτατος μισθός ορίζεται πλέον από το κράτος. Επίσης σύμφωνα με το νέο καθεστώς που τίθεται σε ισχύ από την 1η Απριλίου οι εργοδότες ακόμη και αν υπογραφεί νέα ΕΓΣΣΕ θα μπορούν να επιλέγουν αν θα αμείβουν τους εργαζόμενούς τους βάσει όσων θα προβλέπει η ΕΓΣΣΕ ή με τους μισθούς που θα προβλέπει το κράτος με την υπογραφή επιχειρησιακής ή ατομικής σύμβασης.
ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
- Τον τελευταίο λόγο στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα έχει το κράτος από την 1η Απριλίου
- Όσοι προσλαμβάνονται για πρώτη φορά και είναι κάτω των 25 ετών θα αμείβονται με 510 ευρώ μικτά (που σημαίνει 440 ευρώ καθαρά), ενώ όσοι προσλαμβάνονται και είναι άνω των 25 ετών θα αμείβονται με 586 ευρώ μικτά, δηλαδή 476 ευρώ καθαρά.
- "Παγώνουν" οι τριετίες μέχρι η ανεργία να φτάσει το 10%
- Καταργείται το επίδομα γάμου για όσους αμείβονται με την ΕΓΣΣΕ
- Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας παύουν να είναι δεσμευτικές για τις επιχειρήσεις
ΝΕΟ "ΨΑΛΙΔΙ" ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΦΑΠΑΞ
Παρά τις περικοπές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στα εφάπαξ έρχεται κι άλλο νέο "ψαλίδι". Ειδικότερα όσοι συνταξιοδοτούνται από 1/1/2014 θα εισπράττουν ακόμη μικρότερα εφάπαξ αφού είναι θέμα χρόνου η έκδοση νέας υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει "νέα τεχνική βάση" για τον υπολογισμό του εφάπαξ σε όλα τα ταμεία πρόνοιας.
ΕΦΙΑΛΤΗΣ Η ΑΝΕΡΓΙΑ - "ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ" ΣΤΟ ΔΩΡΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΛΑΒΑΝ
Η ανεργία "καλπάζει" και χιλιάδες εργαζόμενοι αμείβονται με μεγάλες καθυστερήσεις μη μπορώντας πια να ανταπεξέλθουν στις βασικές υποχρεώσεις τους με τα λίγα έναντι που λαμβάνουν. Μέσα σε αυτή την κατάσταση χιλιάδες εργαζόμενοι δεν έλαβαν ούτε το δώρο των Χριστουγέννων ή στην καλύτερη περίπτωση το λαμβάνουν κι αυτό με έναντι. Όμως στην πλειοψηφία τους κρατάνε το στόμα τους κλειστό και δεν προχωρούν σε καταγγελία υπό το φόβο μη βρεθούν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας. Σημειώνεται ότι μόνο στην Αττική οι εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι από ένας έως 5 μήνες ξεπερνούν τις 700.000. 
ΠΗΓΗ:iskra.gr

Συντονισμό ενεργειών στο φυσικό αέριο συμφώνησαν Κύπρος και Λίβανος




Σε συντονισμό των προσπαθειών και ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου και Λιβάνου στο θέμα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου προς όφελος των δύο λαών, συμφώνησαν οι Πρόεδροι Δημήτρης Χριστόφιας και Μισέλ Σουλεϊμάν σε συνάντησή τους στη Βυρητό.
Ο πρόεδρος του Λιβάνου δήλωσε, ότι με τον πρόεδρο Δ. Χριστόφια αποφάσισαν να προχωρήσουν σε όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες, για αξιοποίηση του φυσικού αυτού πλούτου των δύο χωρών.
Ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας χαρακτήρισε «ευλογία» τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, διαβεβαιώνοντας, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη με προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, την ειρήνη και τη σταθερότητα και παρά τις τουρκικές απειλές.
Εξέφρασε επίσης την επιθυμία της Λευκωσίας, να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο του Λιβάνου, η συμφωνία συνεκμετάλλευσης των κοινών περιοχών στις ΑΟΖ των δύο χωρών.
Στη συνάντηση των δύο ηγετών, συζητήθηκαν επίσης το Κυπριακό, η κρίση στη Συρία και άλλα διμερή και περιφερειακά θέματα.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr  

Επενδυτικός Αττίλας στην Ελλάδα. Ρίχνουν χρήμα οι Τούρκοι λόγω... κρίσης


Επενδυτικός Αττίλας στην Ελλάδα. Ρίχνουν χρήμα οι Τούρκοι λόγω... κρίσης

Νέες διαστάσεις λαμβάνει πλέον η Ελληνοτουρκική προσπάθεια οικονομικής προσέγγισης, ως αποτέλεσμα της κρίσης και της διαρκούς επιδεινούμενης διαπραγματευτικής μας ισχύος.
Κάτι που ξεκίνησε με θετικούς προς την ελληνική πλευρά οιωνούς και όρους στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας και με την επιθετική εξαγορά της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος το 2006, καταλήγει σε μπούμερανγκ. Κι αυτό διότι οι Τούρκοι αν και αρχικά φάνηκαν να μας αφήνουν «χώρο» προς τη δική τους πλευρά υποδεχόμενοι τα εθνικά μας κεφάλαια κυρίως στους κλάδους της τραπεζικής, του εμπορίου και της τεχνολογίας, σε μια επενδυτική αντεπίθεση πιάνουν πλέον καίριες θέσεις στην εγχώρια επιχειρηματική μας ζωή αξιοποιώντας την κρίση.
Επιβεβαιώσεις;
Η πρόθεση της τουρκικής Ziraat Bank, η οποία σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια γραμμή δανεισμού προς Έλληνες γεωργούς, ύψους 40-50 εκατ. ευρώ, σε ένα σχέδιο που υπόκειται στην έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Hurriyet, γεωργοί και επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες από την τρέχουσα έλλειψη δανεισμού στη χώρα, η οποία έχει επηρεαστεί ισχυρά από την κρίση. Εάν το σχέδιο εγκριθεί, τα δύο υποκαταστήματα της Ziraat στην περιοχή θα ξεκινήσουν τη χορήγηση δανείων σε γεωργούς που το έχουν ανάγκη, ενώ δάνεια θα μπορούν να λάβουν και επιχειρηματίες.
Η Ziraat επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο να μοιραστεί το project με μια ελληνική τράπεζα, σύμφωνα με τη Hurriyet.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την «ευαγή» δράση της τουρκικής ZIRAAT Bank η οποία μέσω του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής ενίσχυσε τη διάθεση αγορών εδαφών (οικοπέδων και καλλιεργούμενων εκτάσεων – χωραφιών) από την πλευρά των μουσουλμάνων της Θράκης. Η ενίσχυση αυτή γίνεται – όπως καταγγέλλεται - μέσω μίας υπόγειας πριμοδότησης ή και καταβολής του πλήρους μισθώματος της αγοραπωλησίας. Αυτές οι «οικονομικές βοήθειες» δίνονται αναλόγως του βαθμού πίστης προς την Τουρκία του εκάστοτε ενδιαφερόμενου μουσουλμάνου, αλλά πάντοτε με υποθήκη του αντικειμένου της αγοράς (οικόπεδο ή χωράφι) προς την τουρκική τράπεζα Ziraat. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά στη Γαλλία




Αρχίζει αύριο Πέμπτη ένας ακόμα γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο σύνδεσμο των εργοδοτών MEDEF και τα συνδικάτα, με στόχο την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας για τα εργασιακά.
  Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει ήδη χαρακτηρίσει «ιστορική» τη συμφωνία, αν και ακόμα δεν είναι βέβαιο ότι θα συναφθεί.
  Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν στη διάθεσή τους μόλις ένα διήμερο για να επιτύχουν τη συναίνεση--κάτι που απέτυχαν να κάνουν στις προηγούμενες συλλογικές διαπραγματεύσεις του Δεκεμβρίου.
  Εργοδοσία και συνδικάτα ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις από τον περασμένο Οκτώβριο προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε οι νέες εργασιακές σχέσεις να εξασφαλίζουν περισσότερη ευελιξία στις επιχειρήσεις και περισσότερη ασφάλεια για τους εργαζομένους.
 Οι πάντες περιμένουν ανυπόμονα να δουν εάν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι, την Παρασκευή το βράδυ.
 Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, κυβέρνηση και εθνοσυνέλευση θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν αποφάσεις.
 Ευελιξία για τους μεν και ασφάλεια για τους όμως, μοιάζουν δύο έννοιες όλο και πιο δύσκολα συμβατές.
 Η μικρής διάρκειας απασχόληση αποτελεί ένα βασικό αίτιο της αποτυχίας να επιτευχθεί συμβιβασμός.
 Τα συνδικάτα ζητούν αύξηση των εργοδοτικών εισφορών για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ειδικά των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν κατά κόρον συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μικρής διάρκειας, χωρίς να περνούν ποτέ σε σύμβαση αορίστου χρόνου.
 Επί του παρόντος οι εργοδοτικές εισφορές ορίζονται, μέσα από ορισμένες προϋποθέσεις, από ένα ενιαίο ποσοστό ίσο με το 4% του ακαθάριστου μισθού.
 Τα συνδικάτα ζητούν την αύξηση του ποσοστού της εισφοράς αυτής, που θα μπορούσε να φτάσει το 8 με 10%. Ελπίζουν έτσι ότι θα παύσει η κατάχρηση των συμβάσεων μικρής διάρκειας από τις επιχειρήσεις, και θα επανέλθούν στις συμβάσεις αορίστου χρόνου.
 Τα τέσσερα μάλιστα μεγαλύτερα συνδικάτα (CFDT, FO, CGT, CFDT ) θεωρούν την αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς βασική προϋπόθεση για την όποια συμφωνία. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Greenpeace: Εξοικονόμηση ενέργειας, όχι άλλη υποκρισία!




από το Γραφείο Τύπου
Κάθε χειμώνας που περνά χωρίς η εξοικονόμηση ενέργειας να γίνεται ύψιστη προτεραιότητα, η ενεργειακή φτώχεια και τα συμπτώματά της... (βλ. αδυναμία θέρμανσης, αιθαλομίχλη, παράνομη υλοτόμηση, καταστροφή δασών) θα γίνονται πιο έντονα και η οικονομία μας πιο αδύναμη.
Την ώρα που η πλειοψηφία της κοινωνίας υποφέρει από το ψύχος και τους κινδύνους της αιθαλομίχλης, οι πολιτικοί μας αναλώνονται σε στείρες συζητήσεις για περισσότερο ή λιγότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα ή περισσότερο επίδομα θέρμανσης.
Ωστόσο, αυτή κουβέντα παραβλέπει την πραγματική αιτία του προβλήματος: την ακαταλληλότητα των ελληνικών σπιτιών να παρέχουν στους πολίτες οικονομική θέρμανση.
Επίσης, δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα: τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα δεν θα έχουν χρήματα για να αγοράσουν πετρέλαιο ακόμα και αν η τιμή του πέσει κάτω από 1 ευρώ, αν μειωθεί ή και καταργηθεί ο ΕΦΚ. Από την άλλη μεριά, αν τελικά διευρυνθούν τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, τον επόμενο χειμώνα θα ξαναμιλάμε για το ίδιο πρόβλημα, απλά η οικονομία θα έχει λιγότερους πόρους για ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική.
Κι όλα αυτά γιατί τα σπίτια μας είναι ακατάλληλα για να προσφέρουν σωστή και οικονομική θέρμανση: είναι – κατά το κοινώς λεγόμενο – ‘ενεργειακά σουρωτήρια’ που απαιτούν συνέχεια δυσανάλογα μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να ζεσταθούν.
Για να μη μιλήσουμε καν για τα δισεκατομμύρια ευρώ που σπαταλάμε κάθε χρόνο σε εισαγωγές πετρελαίου επιβαρύνοντας τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας…
Θέλετε κι άλλο;
Αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία η φορολόγηση του πετρελαίου να μην κατευθύνεται σε αναπτυξιακές δράσεις που θα οδηγήσουν σε τόνωση της οικονομίας και μείωση της εξάρτησης από αυτό. Διότι το πρόβλημα δεν είναι ‘πού θα βρούμε πετρέλαιο’ αλλά πώς θα απαλλαγούμε από αυτό’.
Δεν πρόκειται καν για νέα ιδέα. Την ώρα που οι πολιτικοί μας ζουν στον κόσμο τους, οι Έλληνες πολίτες ζητούν μείωση της ρύπανσης και οικονομικά κίνητρα για προϊόντα χαμηλών εκπομπών. Τάδε έφη το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο.
Τι κάνουμε λοιπόν;
Αντί να μιλάμε για τον ΕΦΚ και τα επιδόματα θέρμανσης (δηλαδή διαιώνιση του προβλήματος και επιδότηση εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων) μήπως θα ήταν καλύτερα επιτέλους το κράτος να φτιάξει την οικονομία βοηθώντας εμάς να φτιάξουμε τα σπίτια μας;
Να τα βάλουμε λοιπόν σε μια σειρά τα πράγματα.
Σαν Greenpeace απαιτούμε από την κυβέρνηση την αξιοποίηση πόρων από τον ΕΦΚ, την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και την ενίσχυση του Πράσινου Ταμείου,προκειμένου να χρηματοδοτηθούν ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα, με προτεραιότητα στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Τα κίνητρα θα πρέπει να συνδεθούν με φοροαπαλλαγές σε προϊόντα και υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας και πράσινης θερμότητας.
Τι θα πετύχουμε με ένα τέτοιο πλαίσιο αποτελεσματικών μέτρων;
- Θα αντιμετωπίσουμε οριστικά το πρόβλημα της ρύπανσης και της επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας.
- Θα βελτιώσουμε τα οικονομικά των νοικοκυριών και θα λύσουμε τα προβλήματα θέρμανσης και δροσισμού των σπιτιών μας.
- Θα δημιουργήσουμε κύκλο επενδύσεων πολλών δις ευρώ σε όλη την Ελλάδα (όχι μόνο στα αστικά κέντρα) και παράλληλα έσοδα για τα δημόσια ταμεία από την ενίσχυση της απασχόλησης κατά πολλές δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
- Θα βοηθήσουμε τον κατασκευαστικό κλάδο να ανακάμψει (και κατά συνέπεια την ευρύτερη οικονομία) μέσα από τις ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων και θα δώσουμε το έναυσμα για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας με νέες και καθαρές τεχνολογίες.
Στην ερώτηση λοιπόν «Τι κάνουμε;» απαντάμε ότι αντί να συζητάμε κάθε χειμώνα για το πώς θα ζεσταίνεται ο κόσμος, να δούμε πώς δεν θα ξανακρυώσει ποτέ: εξοικονόμηση ενέργειας, ανάπτυξη και απαλλαγή από το πετρέλαιο εδώ και τώρα. 
ΠΗΓΗ:tro-ma-ktiko.blogspot.gr

ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡ Aντί-South Stream φτιάχνει η Τουρκία με σταθμό LNG στον Κόλπο Ξηρού της Αν.Θράκης




Σχέδιο κατασκευής ενός τεράστιου σταθμού υγροποιημένου αερίου πρόκειται να κατασκευάσει η Τουρκία με χρηματοδότηση από το Κατάρ στον Κόλπο του Ξηρού στην Ανατολική Θράκη, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.
Στόχος, αρχικά η ικανοποίηση των αναγκών της εγχώριας αγοράς και σε δεύτερη φάση ο εφοδιασμός της Ελλάδας με φυσικό αέριο, προκειμένου κατά τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, να "απεξαρτηθούμε" από το ρωσικό φυσικό αέριο!
Δηλαδή να απεξαρτηθούμε από την Ρωσία και να αρχίσουμε να εξαρτώμεθα από την ... Τουρκία!
Όπως αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ "Η Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με το Κατάρ  (που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο) στον κόσμο, ίσως να μην παράσχει στην Τουρκία το σύνολο των επιπλέον ποσοτήτων που χρειάζεται".
Το σχέδιο αφορά την κατασκευή σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου ετήσιας χωρητικότητας 5-6 bcm, αρχικά με την προοτπική να φτάσει μέχρι και 20 bcm και να συνδεθεί φυσικά με τα δίκτυα Ελλάδας και Βουλγαρίας για να παρέχεται φυσικό αέριο στις χώρες αυτές.
Στην ουσία πρόκειται για ένα σχέδιο αντί-South Stream, στον βαθμό που μπορεί φυσικά να ανταγωνιστεί μια τέτοια εγκατάσταση τον South Stream.
Βασικά, στόχος των ΗΠΑ είναι, μαζί με το πρόγραμμα TAP στον βωμό του οποίου θυσιάστηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στον South Stream, να υπάρχει ένα εναλλακτικό αξιόπιστο δίκτυο, το οποίο να χρησιμοποιείτε ανάλογα με τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ...
Ο Κόλπος του Ξηρού αποτελούσε για πολλά χρόνια βασικό πεδίο "απάντησης" του Ελληνικού Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού, σε περίπτωση εισβολής στον Έβρο. Τα επιχειρησιακά σχέδια προέβλεπαν την απόβαση τουλάχιστον μιας Ταξιαρχίας "στην πλάτη" της τουρκικής παράταξης με αποστολή σύγκλισης προς την Δυτική Θράκη και εφαρμογής ελιγμού "τανάλιας". Τα σχέδια απενεργοποιήθηκαν στις αρχές της περασμένης δεκαετίας για διάφορους λόγους...
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Οριακές απώλειες για το πετρέλαιο στα 93,10 $



Σε στενό εύρος κινήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι αγορές εμπορευμάτων, τόσο η αγορά ενέργειας όσο και εκείνη των μετάλλων.
  Στη Νέα Υόρκη, το light crude oil (σειρά Φεβ.’13) έκλεισε στα $93,10/βαρέλι με οριακές απώλειες, και εύρος μεταξύ $93,65 – $92,68/βαρέλι, ενώ μεικτές τάσεις επικράτησαν στα products του αργού.
  Για την ακρίβεια, η σειρά Φεβ.’13 για την RBOB Gasoline κατέγραψε απώλειες -0,60%, κλείνοντας στα $277,89cents/γαλόνι και χαμηλό ημέρας στα $275,28cents/γαλόνι.
  Στον αντίποδα, η σειρά Φεβ.’13 για το πετρέλαιο θέρμανσης αποκόμισε ημερήσια κέρδη +0,37%, κλείνοντας στα $306,99cents/γαλόνι, με υψηλό $307,48cents/γαλόνι.
  Το U.S. Department of Energy ανακοίνωσε αύξηση αποθεμάτων αργού κατά +1,31εκατ βαρέλια, με παράλληλη μείωση της ζήτησης, ενώ τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά +7,41εκατ. βαρέλια, και τα αποθέματα distillates αυξήθηκαν κατά +6,8εκατ. βαρέλια, με την ζήτηση και εκεί να καταρρέει σε επίπεδο εβδομάδας.
  Ελαφρώς πτωτικές τάσεις επικράτησαν στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, με τη τιμή του χρυσού (σειρά Φεβ.’13) να διαμορφώνεται στα $1655,50/ουγκιά, με απώλειες της τάξης του -0,37%, ενώ η σειρά Μαρτίου ’13 για το ασημί με κλείσιμο στα $30,249/ουγκιά, κατέγραψε απώλειες -0,50%, με χαμηλό ημέρας στα $30,065/ουγκιά.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ BLOOMBERG Προς συμφωνία για δάνειο 525 εκατ. τα ΕΛΠΕ


Προς συμφωνία για δάνειο 525 εκατ. τα ΕΛΠΕ

Σε συμφωνία για λήψη δανείου ύψους 525 εκατ. ευρώ από πιστωτές του εξωτερικού στο πλαίσιο του προγράμματος αναχρηματοδότησης βρίσκονται τα ΕΛΠΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, με γνώση της συμφωνίας.
Η σχετική συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτό το μήνα, ανέφεραν οι πηγές. 
Στις 22 Νοεμβρίου η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να συγκεντρώσει συνολικά 750 εκατ. ευρώ μέσω της σύναψης δανείων που θα την βοηθούσαν να αναχρηματοδοτήσει πιστωτικές γραμμές που έληγαν στο δ΄ τρίμηνο του 2012 αλλά και το Φεβρουάριο του 2013. Τα υπόλοιπα 225 εκατ. ευρώ θα αντληθούν από εγχώριες πηγές, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα.
Τα ΕΛΠΕ έχουν αναθέσει τη διαχείριση των δανείων στις HSBC Holdings, Eurobank Ergasias, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς και στις 22 Νοεμβρίου είχαν ανακοινώσει πως έχει ήδη εξασφαλισθεί συμμετοχή αναχρηματοδότησης για δάνεια ύψους άνω των €700 εκ. από τις διοργανώτριες Τράπεζες. 
ΠΗΓΗ:.imerisia.gr