Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ «ΕΥΡΏ»…ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΈΝΑ ΕΝΙΑΊΟ ΝΌΜΙΣΜΑ, ΌΠΩΣ ΌΛΟΙ ΝΟΜΊΖΟΥΜΕ




Κάντε μια δοκιμή. Ας κάνουμε μια ανάληψη 1000 ευρώ από 1 ATM. Τσεκάρετε τους κωδικούς των χαρτονομισμάτων. Θα δείτε ότι σχεδόν όλοι είναι από άλλες χώρες. Ελάχιστα θα είναι τα ελληνικά, αν υπάρχουν καθόλου. Κυρίως θα..... βρείτε γερμανικά και ιταλικά ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κινούμαστε και ζούμε με ξένα χρήματα, δανεικά από άλλες χώρες.
Του Βασίλη Βιλιάρδου.*
Προσέξτε τις πονηριές των «Αγορών» και των ισχυρών Κρατών που πλανήτη και τι είδους παιγνίδια παίζουν σε βάρος της Κοινωνίας. Τα ευρώ που κυκλοφορούν δεν είναι ενιαία, ούτε τυπώνονται στην ΕΚΤ και διανέμονται στα Κράτη Μέλη.
Τα τυπώνουν τα Κράτη μόνα τους κάτω από την Εποπτεία της ΕΚΤ, σύμφωνα με το μέγεθος της Οικονομίας τους και μόνον όταν η Οικονομία του κάθε Κράτους Μέλους Αναπτύσσεται!
Όταν ένα κράτος μέλος, όπως είναι η Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς σε ύφεση, δεν έχει κανένα δικαίωμα να τυπώνει τα δικά της Ευρώ τα οποία, βέβαια, είναι κωδικοποιημένα κατά Κράτος για να ξεχωρίζουν! 
Το κάθε χαρτονόμισμα έχει μπροστά από τον αριθμό σειράς και ένα γράμμα. Αυτό υποδηλώνει τον εκδότη του τραπεζογραμματίου. Της Γερμανίας το ευρώ, έχουν μπροστά από τον αριθμό σειράς του κάθε χαρτονομίσματος το (Χ), η Αυστρία, το (Ν), το ΗΒ το (J), η Γαλλία το (U), η Φιλανδία το (L), η Ολλανδία το (P) κοκ.
Μας λένε ότι είμαστε όλοι στο ευρώ, άρα ούτε και «αυτούς» (τους Ευρωπαίους) τους συμφέρει να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Δεν είμαστε όλοι στο ίδιο ευρώ, όσο και αν αυτό δεν είναι ευρέως γνωστό για ευνόητους λόγους. Η κοινή ευρωπαϊκή νομισματική μονάδα έχει ως εκδότες τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η πληροφορία έχει κρατηθεί στο σκοτάδι.
Οι πολιτικές και νομισματικές αρχές δεν θέλουν να την γνωρίζετε. Παρατηρήστε δε, ότι το γράμμα-σύμβολο κάθε χώρας δεν έχει την παραμικρή σχέση με το όνομά της. Δηλαδή, γιατί η Γαλλία να μην είχε το (F) (France) αντί για το (U) που δεν λέει τίποτα. Ομοίως για την Γερμανία το (G) για Germany αντί για το (X). Είναι προφανές ότι κάποιοι δεν θέλουν να ξέρουμε τι έχουμε μέσα στο πορτοφόλι μας. Γιατί όμως; Η απάντηση είναι απλή. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ

 
ΠΗΓΗ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK

Οι εθελοντές με τα εκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις Και οι προβοκάτορες απλήρωτοι εργαζόμενοι επί 11 μήνες…




Αφού ευχηθούμε σε όλους σας καλή χρονιά με υγεία σε εσάς και τις οικογένειες σας , θα θέλαμε να  ενημερώσουμε το Ελληνικό λαό για την κατάσταση που βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο ΠΑΣΟΚ.
Κατεβλήθη τμηματικά το δώρο των Χριστουγέννων.
Παραμένουμε απλήρωτοι επί 11 μήνες.
Από το φθινόπωρο η ηγεσία του κόμματος μας υποσχόταν ότι περιμένει δόση από την κρατική επιχορήγηση για να εξοφλήσει τους εργαζόμενους. Από δημοσιεύματα μάθαμε ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε 3,1 εκ. ευρώ.
Δηλώνουμε ότι δεν έχουμε πάρει ούτε μισό σεντς, και μάλιστα διαρρέουν ότι δεν πρόκειται να πάρουμε στο άμεσο μέλλον, μιας και καλύψανε τραπεζικές υποχρεώσεις.
Η κοροϊδία είναι απίστευτη.. γι αυτό και εμείς συνεπείς στις ανακοινώσεις μας ανεβάζουμε ξανά σήμερα το blog των απλήρωτων εργαζομένων του ΠΑΣΟΚ.
Σαν πρώτη ανάρτηση  θα θέλαμε να αναφερθούμε στα εξής και να απαντήσουμε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην αναφορά που έκανε σε εμάς σε συνέντευξη τύπου για την παιδεία στις 18-12-2012, σε ερώτηση του δημοσιογράφου του ΚΟΝΤΡΑ channel Παναγιώτη Τζανετατου για εμάς. https://www.youtube.com/watch?v=mqWIL_As8Nw στο 38.40 και μετά.)
Ο κύριος Βενιζέλος είπε:                            
1.<<Τα κείμενα που διακινούνται στο διαδίκτυο δεν είναι από πραγματικά πρόσωπα και εργαζόμενους του ΠΑΣΟΚ>>
  Οι λόγοι που διατηρούμε την ανωνυμία μας είναι προφανείς, αλλά αν πραγματικά πιστεύετε ότι δεν είμαστε εργαζόμενοι σας, αλλά <<προβοκάτορες>> και μη υπαρκτά πρόσωπα δεν έχετε παρά να πάτε στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να δείτε ποιοι τα γράφουμε και από πού. Προσέξτε όμως γιατί όταν θα ανακαλύψετε ότι ΚΑΙ εργαζόμενοι είμαστε ΚΑΙ απλήρωτοι, θα απαντήσουμε στις αστοιχείωτες κατηγορίες σας με ανάλογο τρόπο.   
   
2.<<Εθελοντισμός και εργασία στο ΠΑΣΟΚ κάπου συμπίπτουν η διασταυρώνονται>>
    Κουνάτε το δάχτυλο στους απλήρωτους εργαζόμενους και τους μιλάτε για εθελοντισμό?... ΠΟΙΟΙ ΕΣΕΙΣ? Με τις βίλλες τα κότερα και τα εκατομμύρια καταθέσεων στις τράπεζες?, ΕΣΕΙΣ υπουργοί, σύμβουλοι, βουλευτές, και παρατρεχάμενοι… για πείτε μας? Πόσο κοστίζει ο <<εθελοντισμός σας>>, πως τολμάτε να χασκογελάτε στις κάμερες κόβοντας πίττες στο Κοινοβούλιο από το οποίο πληρώνεστε αδρά, ενώ εργαζόμενοι στο κόμμα σας τρέχουν στα συσσίτια, η πουλούν ότι υπάρχοντα έχουν για να βρουν γάλα στα παιδιά τους?...αλλά θα μας πουν όσοι διαβάζουν αυτό το κείμενο… εδώ σακάτεψαν μισθούς, συντάξεις, επέβαλαν χαράτσια σε έναν ολόκληρο λαό, τους 200 υπαλλήλους τους θα σκεφτόντουσαν…
3.<<Οι εργαζόμενοι ως  στελέχη στο ΠΑΣΟΚ  έχουν ευθύνη για την μεγαλύτερη εκλογική επιρροή του κόμματος, που συνδέετε και με τα οικονομικά>>.
Αυτό είναι δηλαδή που λέμε πριμ παραγωγικότητας? Μήπως ως εργαζόμενοι με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου πληρωνόμασταν τόσα χρόνια με ποσοστά? Μήπως οι εργαζόμενοι κατάντησαν αυτό το κόμμα να φλερτάρει στις επόμενες εκλογές με την έξοδο του από τη βουλή? Μήπως οι εργαζόμενοι πήραν αυτές τις καταστροφικές αποφάσεις, και εφάρμοσαν  και εφαρμόζουν αυτές τις καταστροφικές πολιτικές?
ΕΣΕΙΣ που προκαλέσατε όλη αυτή τη ζημιά στο κόμμα μειώθηκε ο μισθός σας κατά 75% όπως μειώσατε το ποσοστό του κόμματος?
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ, ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ! Σε τουρκικά χέρια περνούν άλλες τρεις μαρίνες της χώρας!



Ο τουρκικός όμιλος Doguş με την θυγατρική εταιρεία D-Marin εξαγόρασε το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής εταιρείας MedMarinas.
Mε αυτό τον τρόπο οι μαρίνες της Ζέας, της Κέρκυρας και της Λευκάδας περνούν σε τούρκικα χέρια.
H D Marin είναι η ίδια εταιρεία που τον προηγούμενο μήνα είχε εξαγοράσει το 50% της Μαρίνα Φλοίσβου.
Με το καλό να πουλήσουν και την Ακρόπολη στους Τούρκους. Αφού το επιτρέπουν οι πολίτες της χώρας, γιατί να μην το κάνουν;
ΠΗΓΗ: defencenet.gr  

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΕΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ



Θέμα : Κώδικας Νόμου για την Υγεία & Ασφάλεια στους χώρους εργασίας και συγκρότηση επιτροπών (Ν.3850/10)
Κύριε Πρόεδρε
Η ιστορία (η τραγική δυστυχώς ιστορία) μας έχει πείσει ότι κανένας λόγος και καμία προσπάθεια για να εκφραστούν τα συναισθήματα που δημιουργεί η αναγγελία ενός θανάτου, δε θα είναι ποτέ αρκετά. Εμείς οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ το γνωρίζουμε δυστυχώς πολύ καλά. Είναι δύσκολο να παρηγορήσεις, να εκφράσεις το θυμό και την οργή, να αποτυπώσεις τη λύπη και τη θλίψη με λόγια.
Δυστυχώς η ιστορία ενός ακόμα εργατικού ατυχήματος επαναλήφθηκε μόλις πριν από μερικές ημέρες. Δυστυχώς τα «αυτονόητα» και τα «δεδομένα» έγιναν αιτία να χαθεί μια ακόμα ζωή.
Δυστυχώς η αμέλεια, η αδυναμία και η ολιγωρία έχουν τόσο καλά «εγκατασταθεί» στους χώρους εργασίας, που δε χάνουν την ευκαιρία να σπέρνουν τραγωδίες.
Ένα ¨δυστυχώς¨ για πολλά πράγματα, αλλά πρωτίστως για τους ανθρώπους, για τους εργαζόμενους που φεύγουν τόσο άδικα.
Επιτέλους είναι ώρα να βάλουμε μια τελεία στη λίστα με τα ονόματα που έχουν καταγραφεί ως θανόντες από εργατικά ατυχήματα. Επιτέλους.
Κύριε Πρόεδρε
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, με αφορμή το τελευταίο εργατικό ατύχημα, σε συνέχεια προηγούμενων παρόμοιων δράσεων, αλλά και με δεδομένο ότι ΔΕΝ υφίστανται –παρόλο που προβλέπονται από το Νόμο 3850/10- οι επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας, προβαίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες σε δραστικές και αποτελεσματικές κινήσεις για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας, με την πρόθεση να μην επιτρέψει τη δημιουργία συνθηκών ικανών να προκαλέσουν εργατικό ατύχημα, με την πρόθεση να προστατέψει όσο είναι δυνατόν καλύτερα την ζωή των εργαζομένων. Παράλληλα, θα κινήσει κάθε απαραίτητη διαδικασία, έτσι ώστε άμεσα και σε συνεργασία με τη Διοίκηση να διενεργηθούν εκλογές ανάδειξης των εν λόγω Επιτροπών.
Με αποδεδειγμένη την αδυναμία τήρησης από την ιεραρχία της ΔΕΗ των μέτρων και κανονισμών  υγιεινής και ασφάλειας –την ώρα μάλιστα που γνωρίζουμε ότι η Διοίκηση είναι υποχρεωμένη όχι απλά να τηρεί τους κανονισμούς υγείας και ασφάλειας, αλλά και να ασκεί ελέγχους για την εφαρμογή τους- ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καθιστά σαφές ότι ΔΕΝ πρόκειται να επιτρέπει την εκτέλεση κανενός είδους εργασίας, εάν πρώτα δε διασφαλιστεί από την Διοίκηση η ασφάλεια των εργαζομένων. Κάθε εργασία, οποιαδήποτε εργασία  που θα πρέπει να γίνει σε συνθήκες ανασφάλειας και επικινδυνότητας ΘΑ ΠΑΥΕΤΑΙ. Καμία ανοχή πλέον. Καμία.
Ο αγώνας μας προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δε θα επιτευχθεί το τέλος των ατυχημάτων που όλοι προσδοκούμε. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ έχει ζητήσει και ζητά εκ νέου την απόλυτη συνεργασία των εργαζομένων, καλώντας τους επ΄ουδενί λόγω να μην δέχονται την εκτέλεση εργασιών όπου:
● Δεν τηρούνται όλοι οι κανονισμοί
● Δεν υπάρχουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας
● Δεν υπάρχει ο απαραίτητος και κατάλληλος εξοπλισμός
● Δεν υπάρχει ο απαραίτητος και απαιτούμενος αριθμός προσωπικού.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλεί τη Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της, να ανταποκριθεί στις «οφειλές» της και να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις και τους κανονισμούς.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ δεν πρόκειται να επιδείξει ίχνος ανοχής σε μια κατάσταση που έχει σαν αποτέλεσμά της μαυροφορεμένες οικογένειες.
Για το Σωματείο Παραγωγής
Ηλεκτρικής Ενέργειας «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»  
ΠΗΓΗ:spartakos-dei.gr


ΗΠΑ: Πρόβλεψεις για εκτίναξη της παραγωγής πετρελαίου


ΗΠΑ: Πρόβλεψεις για εκτίναξη της παραγωγής πετρελαίου

Προβλέψεις για εκτίναξη της παραγωγής πετρελαίου στο 25% ως το 2014 και διαμόρφωσης αυτής στα υψηλότερα επίπεδα 26 ετών, εξέφρασε η ενεργειακή υπηρεσιά των ΗΠΑ. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στις ανακαλύψεις τεράστιων αποθεμάτων του αποκαλούμενου σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. 
Η ενεργειακή υπηρεσία των ΗΠΑ Energy Information Administration προβλέπει επίσης ότι η μέση τιμή των τιμών του πετρελαίου θα διολισθήσει από τα 112$ ανά βαρέλι το 2012 στα 99$ το 2014. 
Χάρη στην αυξημένη παραγωγή των ΗΠΑ, οι αμερικανικές εισαγωγές θα μειωθούν αναλόγως κατά 25% μεταξύ 2012 και 2014, σύμφωνα με τις προβλέψεις.  
ΠΗΓΗ:sofokleousin.gr

Επέκταση της Revoil στα Βιοκαύσιμα και τις ΑΠΕ




Η Revoil ανακοίνωσε ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της 99,99% θυγατρικής της «Revoil Κατασκευαστική Α.Ε.» η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013, αποφάσισε την επέκταση των δραστηριοτήτων της στο τομέα της εκμετάλλευσης βιοκαυσίμων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση τροποποιήθηκε το άρθρο 1 περί επωνυμίας και διακριτικού τίτλου ώστε αυτή να απεικονίζει τη νέα δραστηριότητα της εταιρείας και το άρθρο 2 περί σκοπού με την προσθήκη νέας παραγράφου που να περιγράφει την ανωτέρω δραστηριότητα.
Συνίσταται Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «ΡΕΒΟΪΛ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ» και διακριτικό τίτλο «Revoil Βιοκαύσιμα Α.Ε.».Στο σκοπό της εταιρείας προστίθεται η παραγωγή, εισαγωγή, προμήθεια, διάθεση και εμπορία βιοκαυσίμων ή άλλων ανανεώσιμων καυσίμων.
Οι ανωτέρω τροποποιήσεις τελούν υπό την έγκριση της εποπτεύουσας αρχής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Revoil Βιοκαύσιμα Α.Ε. όπως εκλέχθηκε από την προαναφερθείσα Γενική Συνέλευση αποτελείται από τους κάτωθι:
1) Ρούσσο Ευάγγελο του Γεωργίου, Πρόεδρο
2) Νιφόρα Σταύρο του Ηρακλή, Διευθύνοντα Σύμβουλο
3) Δημοσθένη Κονάρη, του Γεωργίου, Μέλος
4) Κωνσταντίνο Καρρά του Τζώρτζη, Μέλος 
ΠΗΓΗ:energia.gr

enikos.gr ΑΣΤΕΓΟΙ ΣΤΟ ΚΡΥΟ MEGA

Que Muchas Malacas!!! (MEGA μου)

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΩΞΗ !.




Mετά και τις πρόσφατες εξελίξεις ως προς την «λίστα Λαγκάρντ» η σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα ασκήσει προκαταρκτική εξέταση για τυχόν αδικήματα που συνδέονται με τον χειρισμό της είναι πράγματι μια επιβεβλημένη ενέργεια, προκειμένου να ριχτεί φως στην όλη υπόθεση. Ωστόσο, κατά την άποψή μου, η άσκηση δίωξης από την Bουλή, προκειμένου για αδικήματα που συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων υπουργών, δεν είναι πλέον κατά το Σύνταγμα εφικτή, διότι έχει παρέλθει η προβλεπόμενη από το άρθρο 86 αποσβεστική προθεσμία. H προθεσμία αυτή είναι «το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος».
H κρίσιμη έννοια, εν προκειμένω, είναι προδήλως η βουλευτική περίοδος, που έπεται της περιόδου κατά την οποία τελέσθηκε το αδίκημα και όχι η δεύτερη σύνοδος, που είναι απλώς συμπληρωματική προϋπόθεση, συναρτώμενη ευθέως με την κύρια. H αντιστροφή του κέντρου βάρους των προϋποθέσεων, με την αναγωγή της δεύτερης συνόδου σε αποκλειστικό κριτήριο, δεν είναι απλώς μια διασταλτική ερμηνεία (η οποία ούτως ή άλλως δεν είναι νοητή σε ποινικού χαρακτήρα διατάξεις) αλλά μια αντίθετη με το γράμμα του Συντάγματος ερμηνεία.
Tο Σύνταγμα δεν μιλάει γενικά για το πέρας μιας δεύτερης συνόδου αλλά για το πέρας της δεύτερης συνόδου της επόμενης βουλευτικής περιόδου από αυτήν που τελέσθηκε το αδίκημα (δηλ. την IΓ΄). Eπόμενη δε βουλευτική περίοδος προφανώς δεν είναι η τρέχουσα (που έχει αρίθμηση IE΄) αλλά αυτή που μεσολάβησε μεταξύ των εκλογών του Mαΐου και του Iουνίου (IΔ΄).
Tο να παρακάμπτουμε μια περίοδο, παρά την ρητή διατύπωση, επικαλούμενοι τον σκοπό της διάταξης αλλά και τον σύντομο βίο αυτής της περιόδου, οδηγεί κατά την άποψή μου σε ερμηνευτικές ακροβασίες που τραυματίζουν ανεπανόρθωτα το κύρος και την δεσμευτικότητα του Συντάγματος και παρεισάγουν την λογική μιας επιλεκτικής και α λα καρτ εφαρμογής του ανάλογα με τις διαθέσεις και τις απαιτήσεις της εκάστοτε πολιτικής συγκυρίας. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΡΑ ΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ Το ιρακινό Κουρδιστάν προχωρά σε εξαγωγές πετρελαίου




Το ιρακινό Κουρδιστάν άρχισε ξανά από την Τρίτη να εξάγει, μέσω του τουρκικού εδάφους, αργό πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές ανεξάρτητα από την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, εξέλιξη η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση ως σήμερα στην προσπάθεια της Βαγδάτης να ελέγξει πλήρως το πετρέλαιο στην επικράτειά της.
Η εξαγωγή αργού πετρελαίου, καθώς και μικρών ποσοτήτων συμπυκνωμάτων, δείχνει επίσης την εντεινόμενη δυσανεξία των Αρχών της αυτόνομης περιφέρειας, όπου οι Κούρδοι είναι η πλειονότητα, έναντι των προσπαθειών της Βαγδάτης να εμποδίσει την πορεία της προς μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία, σύμφωνα με πηγές της πετρελαϊκής βιομηχανίας.
Οι πρώτες ποσότητες του πετρελαίου μεταφέρθηκαν οδικώς στο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας, στη Μεσόγειο.
Η Βαγδάτη, από την πλευρά της, επιμένει ότι η κεντρική κυβέρνηση διατηρεί το αποκλειστικό και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να εγκρίνει τις εξαγωγές πετρελαίου.
Αξιωματούχοι στην ιρακινή πρωτεύουσα σημειώνουν ότι θεωρούν την εμπορία πετρελαίου από τους Κούρδους παράνομη, ενώ προσθέτουν πως θα καταστήσει πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας για τις καθυστερούμενες οφειλές της κυβέρνησης προς τις πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο βόρειο Ιράκ.
Η ποσότητα των εξαγόμενων υδρογονανθράκων δεν είναι μεγάλη, αλλά οι πηγές της βιομηχανίας χαρακτηρίζουν το γεγονός μεγάλης συμβολικής σημασίας αφού καθιστά σαφή την πρόθεση της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να επιτύχει μεγαλύτερη οικονομική αυτονομία.
Το πετρέλαιο είναι η αιτία της αντιδικίας Βαγδάτης και Κουρδιστάν και απειλεί να υποσκάψει την ενότητα της χώρας, έναν μόλις χρόνο μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.
ΠEΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

 
ΠΗΓΗ:topontiki.gr

Πώς διαμορφώνονται τα νέα τιμολόγια της ΕΥΑΘ




«Ο κύβος ερρίφθη» για την τιμολογιακή πολιτική της εισηγμένης ΕΥΑΘ, καθώς με κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών ρυθμίστηκε αναδρομικά για το 2012, αλλά και για το 2013, χωρίς να προβλέπεται τίποτε για το χρονικό διάστημα από 1 - 1 - 2014 και μετά, αφού προφανώς μέχρι τότε η εταιρία θα έχει ιδιωτικοποιηθεί.
Έτσι ενώ μέχρι πρότινος η τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ ρυθμιζόταν για πολύ μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, οι οποίες υπερέβαιναν την πενταετία, τώρα οι τιμές για τις υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης αποτυπώθηκαν με την απόφαση (στις 18/12/12) των Υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Μακεδονίας - Θράκης, Θ. Καράογλου, για όσο διάστημα η επιχείρηση θα εξακολουθήσει να είναι κρατική.
Στο πλαίσιο αυτό για φέτος το οικιακό τιμολόγιο νερού στις τέσσερις πρώτες βαθμίδες κατανάλωσης (0 - 10 κυβικά ανά τετράμηνο, 11-30, 31 - 60 και 61 - 120) αυξάνεται σε ποσοστό 1% μεσοσταθμικά, ενώ αμετάβλητες, σε σχέση με το 2012, παραμένουν οι χρεώσεις για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις, δηλαδή από 121 - 180 και από 181 κυβικά και πάνω στο τετράμηνο.
Σταθερές και στα επίπεδα του 2010 μένουν οι χρεώσεις για τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών, ήτοι για τους επαγγελματίες, τις βιομηχανίες, το Δημόσιο - ΟΤΑ, τις κοινόχρηστες παροχές πολυκατοικιών κ.ά.
Ανοδος
Ανοδικά διαμορφώνονται για το 2013 και τα τιμολόγια της αποχέτευσης (τέλη χρήσεως), καθώς πέρσι αντιστοιχούσαν στο 76% επί της αξίας του νερού, ενώ φέτος το σχετικό ποσοστό θα φτάσει στο 80%.Αυξητικές κατά 1% από 1/1/13 θα είναι και οι τιμές στις λοιπές υπηρεσίες της εισηγμένης (διακοπές και επανασυνδέσεις παροχών, συνδέσεις με τα δίκτυα, επισκευές βλαβών κ.τλ.).
Ακόμη, οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν φέτος και με το ειδικό τέλος κύκλου νερού, το οποίο διαμορφώνεται σε 0,07 ευρώ ανά κυβικό μέτρο καταναλισκόμενης και τιμολογηθείσας ποσότητας νερού (εξαιρείται η ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης).
Δημήτρης Διαμαντίδης
(Ημερησία) 
ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Που διόρισε την κόρη του ο Φ. Κουβέλης;




OΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΑΡ; 
Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ διόρισε την κόρη του ως εκπρόσωπο του κόμματος σε επιτροπή του δημοσίου! 
Όπως προκύπτει από το έγγραφο που δημοσιεύει το avantipopolo.gr, ο Φ. Κουβέλης στις 29 Οκτωβρίου 2012 πρότεινε στον Πρωθυπουργό να διοριστεί η κόρη του Μαρία ως...
τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Και στις 5 Νοεμβρίου ο Α. Σαμαράς προχώρησε στον σχετικό διορισμό, που περιλαμβάνει και άλλους εκπροσώπους φορέων και κομμάτων.
Σημειώνεται ότι η θέση του τακτικού μέλους της Επιτροπής είναι αμειβομένη. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο 2667/1998: «Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών καθορίζεται η αποζημίωση των μελών της Επιτροπής, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων περί αμοιβής ή αποζημίωσης λόγω συμμετοχής σε συμβούλια και επιτροπές του δημόσιου τομέα». Σήμερα η αποζημίωση είναι 70 ευρώ για κάθε συνεδρίαση. 
Βεβαίως δεν είναι οικονομικό θέμα. Ζήτημα νεποτισμού υφίσταται…  
 
 
ΠΗΓΗ:greki-gr.blogspot.gr

Το «νυχτερινό» του μέλλοντος ονομάζεται διακοπτόμενες συμβάσεις




Η οικονομική διαχείριση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την ισορροπία του συστήματος, την οικονομικότερη και αποδοτικότερη χρησιμοποίηση των πόρων και όχι μόνο. Ο νέος κώδικας προμήθειας που παρουσιάστηκε χθες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κάνει ίσως ένα από τα βασικότερα βήματα ώστε η αγορά ηλεκτρισμού να αξιοποιήσει ένα σύγχρονο εργαλείο, για την καλύτερη διαχείριση της κατανάλωσης. Ο λόγος για την εισαγωγή στον κώδικα του ειδικού κεφαλαίου που αφορά στις διακοπτόμενες συμβάσεις, που παρέχουν τις δυνατότητες στους προμηθευτές αλλά και τα απαραίτητα κίνητρα στους καταναλωτές να διαχειρίζονται καλύτερα τη ζήτησή τους.
Με απλά λόγια οι διακοπτόμενες συμβάσεις, είναι οι ειδικές συμβάσεις που υπογράφουν καταναλωτές και προμηθευτές και στις οποίες ο πελάτες αναγνωρίζει το δικαίωμα στον προμηθευτή να του ζητήσει να μειώσει ή να διακόψει την κατανάλωσή του συγκεκριμένες ώρες, με συγκεκριμένα και ρητά δικαιώματα και υποχρεώσεις για την κάθε πλευρά.
Ο μεν προμηθευτής με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να κατευθύνει τους πελάτες του, στο να έχουν τον κύριο όγκο της κατανάλωσής τους σε ώρες που η παραγωγή ρεύματος άρα και χονδρεμπορική τιμή κοστίζει λιγότερο. Ο δε καταναλωτής θα απολαμβάνει την έκπτωση που θα του δίνει ο προμηθευτής, επειδή συμμορφώθηκε και μετέφερε την κατανάλωσή του στις «οικονομικές» ώρες.
Πρόκειται δηλαδή για μια πολύ πιο εξελιγμένη και σύνθετη μορφή του περίφημου νυχτερινού ρεύματος που εφαρμόζεται   και σήμερα από τη ΔΕΗ. Και επειδή ακριβώς πρόκειται για ένα πιο σύνθετο μοντέλο τιμολόγησης, απαιτείται για την εφαρμογή του, η ύπαρξη σύγχρονου (έξυπνου) μετρητή που θα μπορεί να μετρά και να καταγράφει ανά ώρα την κατανάλωση.
Σε πρώτη φάση λοιπόν οι διακοπτόμενες συμβάσεις θα εφαρμοστούν κυρίως σε επιχειρήσεις της μέσης τάσης και σε βιομηχανίες της υψηλής τάσης, και φυσικά σε επιλεγμένους πελάτες της χαμηλής τάσης που διαθέτουν έξυπνους μετρητές. Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για να αξιοποιηθεί το εργαλείο των διακοπτόμενων συμβάσεων είναι να υπάρχουν προγράμματα από προμηθευτές που θα δίνουν εκπτώσεις. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι τα πρώτα προγράμματα θα εμφανιστούν στην αγορά μέχρι το καλοκαίρι, όταν και αναμένεται να δραστηριοποιηθούν εντονότερα μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού στην αγορά της προμήθειας, εφόσον προχωρήσει και ολοκληρωθεί η διαδικασία των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας που έχει συμφωνηθεί ως μεταβατικό μέτρο για την απελευθέρωση της αγοράς στο μνημόνιο.
Όροι........ 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, Αστέρας στη συνεδρίαση ΤΑΙΠΕΔ




ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, αλλά και Αστέρα Βουλιαγμένης έχει σήμερα το μενού στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποίησης (ΤΑΙΠΕΔ). 
Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να εγκριθεί η σύμβαση πώλησης για το 33% του ΟΠΑΠ που θα παραλάβουν οι επτά υποψήφιοι. Στους όρους της σύμβασης αναμένεται να περιλαμβάνεται και πρόβλεψη (που απευθύνεται κυρίως στα επενδυτικά funds...) σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο θα λάβει τμήμα της υπεραξίας στην περίπτωση που μεταπωληθεί ο ΟΠΑΠ εντός τριετίας από την απόκτηση του 33%. 
Στο δεύτερο στάδιο έχουν προκριθεί: 
* Η βρετανική εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών BC Partners, 
* Η Emma Delta Ltd, επενδυτικό όχημα με κύριους μετόχους τους τον Jiri Smejc (66,7%) του τσέχικου fund PPF και τον Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%), 
* Η κοινοπραξία της γερμανικής Gauselmann AG (55%) με την ισραηλινή Playtech Ltd (41%) και την Helvason Ltd (4%) του ομίλου Κοπελούζου, 
* Η κοινοπραξία των εταιριών Intralot Holdings Luxemburg S.A. (34%) και Intralot Investments Ltd (66%), 
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δεν γνωρίζετε κύριε Στουρνάρα;



 Βγήκε, λέει, ο νέος "τσάρος της οικονομίας" και προανήγγειλε το αμερικάνικο σύστημα της είσπραξης της φοροδιαφυγής(;).
Να υποχρεώνεται ο "φοροφυγάς" έπειτα από τη σύλληψή του να προχωρήσει σε διακανονισμό οφειλών καταβάλλοντας ποσό έναντι (που ακόμη δεν έχει αποφασισθεί το ύψος του) ώσπου γίνει το δικαστήριο και εφόσον αρνείται τον διακανονισμό να οδηγείται στη φυλακή.

Αλήθεια κύριε Στουρνάρα,  συμφωνώ κάποια...

στιγμή θα πρέπει να μπει μια τάξη, γιατί δεν μας λέτε και όλα τα υπόλοιπα; 
Ή μήπως δεν τα γνωρίζετε; Δεν γνωρίζετε πως ο χρόνος για την εκδίκαση των φορολογικών υποθεσέων μπορεί να διαρκέσει και πάνω από τέσσερα- πέντε χρόνια;
Αυτό σημαίνει πως ίσως μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση ο "φοροφυγάς" (με αποσιωπητικά... γιατί πλέον αυτή η λέξη έχει αποκτήσει άλλο νόημα) θα έχει "τελειώσει" με τον διακονισμό του και έπειτα από αυτό ίσως να δικασθεί για επιπλέον τόκους ή πρόστιμα (μιας και όλοι γνωρίζουμε πως το κράτος έχει το μεγαλύτερο μηνιαίο επιτόκιο επιβάρυνσης ). Δεν γνωρίζετε πως όλοι οι δήθεν ευνοϊκοί διακονισμοί, που έχετε ανακοινώνησει εσείς και οι προκάτοχοί σας,  χρονικά είναι μια μεγάλη κοροϊδία όταν "ντε και καλά" μικραίνετε το ύψος του ποσού της ελάχιστης δόσης αλλά μικραίνετε και το χρονικό περιθώριο αποπληρωμής ; 
 Δεν γνωρίζετε πως όταν κάποιος φορολογούμενος τιμωρηθεί με πρόστιμο για οποιαδήποτε παράβαση και κάνει ένσταση και προσφύγει στα Διοικητικά δικαστήρια, εκείνα δεν έχουν εκδικάσει υποθέσεις από το 2009; 
Εντωμεταξύ του συγκεκριμένου πολίτη,  που με το ζόρι τον έχετε κάνει φοροφυγά,στο διάστημα αυτό του έρχονται απανωτές οι κλήσεις για ποινικό δικαστήριο.
Αποτέλεσμα είναι ή να δικασθεί πριν την απόφαση του Διοικητικού, ίσως άδικα, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να πληρώνει κάθε φορά δικηγόρους, παραστάσεις και δικαστόσημα για να παίρνει αναβολές... 
Δεν γνωρίζετε πως με αυτόν τον τρόπο ενισχύετε την πεποίθησή του πως είμαστε ένα μεγάλο τρελοκομείο (για να μην χρησιμοποιήσω την κακή λέξη) και πως δεν λειτουργεί τίποτε; 


 Δεν γνωρίζετε πως πλέον ο πολίτης, ο "φοροφυγάς",  δεν έχει να σας δώσει ούτε... βρακί χεσμένο, γιατί τον έχετε "σκίσει" στους φόρους, στα χαράτσια, στα ΕΤΑΚ, στο κατακρεούργημα του μισθού του ή της σύνταξής του;  Δεν γνωρίζετε πως τον έχετε "σκίσει" με το πετρέλαιο θέρμανσης, 
τα καύσιμα κίνησης, 
την ασυδοσία και την παντελή έλλειψη ελέγχων στις αυξήσεις των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης,
την υποχρέωσή του να πληρώνει ακόμη και στα επείγοντα του νοσοκομείου  του συστήματος της "Εθνικής υγείας" (που θα μπορούσε να μετονομασθεί σε Εθνική κοροϊδία),  
στον εξαναγκασμό του να αγοράζει τα βιβλία των παιδιών του στο σύστημα "Εθνικής παιδείας"  (που και αυτό θα μπορούσε να μετονομασθεί σε Εθνικής κοροϊδίας), 
στο...
στο...
στο... Προφανώς κύριε Υπο(υ)ργέ όλα τα παραπάνω τα γνωρίζετε. 
Παρ΄ όλα αυτά όμως εσείς ανακοινώνετε τα νέα μέτρα φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ποντάροντας στην απόγνωση του κοσμάκη για "νοικοκύρεμα" της οικονομίας μας, αλλά και επιχειρώντας να τον τρομοκρατήσετε ως άλλος μέγας αυτοκράτωρ.  Με όλα τα παραπάνω δεν κάνω πολιτική, ούτε περιμένω κάποια απάντησή σας  και αλλαγή της δικής σας πολιτικής. 
Αλλά να μην νομίζετε πως καταπίνουμε και κουτόχορτο...
Και ούτε να σας περάσει από το μυαλό πως θα σταματήσουμε(έστω ορισμένοι) να τα... λέμε!  Α... Και κάτι τελευταίο...
 Αλήθεια που θα βρείτε τόσα πολλά κελιά για να χώσετε μέσα όλους αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν; 
 Εκτός αν εσείς ή η Πρωθυπο(υ)ργός μας ανακοινώσετε "πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού και διακοπών" σε καμιά Γυάρο... και "δικαιούχοι" να είναι αντί για πολιτικοί κρατούμενοι, αυτή τη φορά "οικονομικοί κρατούμενοι"... 
Εβίβα... 
ΠΗΓΗ:nyxtobaths.blogspot.com

Μαραγκός

318076_395439810544553_1018389746_n 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/

Πρόστιμο μαμούθ 50,6 εκατ. ευρώ στη Vodafone για τις υποκλοπές


Πρόστιμο μαμούθ 50,6 εκατ. ευρώ στη Vodafone για τις υποκλοπές

Πρόστιμο 50,6 εκατ. ευρώ στην εταιρεία VODAFONE - ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΕΕΤ επέβαλε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), εξετάζοντας εκ νέου την υπόθεση των υποκλοπών, όπως είχε εισηγηθεί το ΣτΕ που είχε διαγράψει το αρχικό πρόστιμο των 76 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν, τη διάρκειά τους και τα αποτελέσματα που είχαν, τις σχετικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας και ειδικότερα την αρχή της αναλογικότητας σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της εταιρείας και του ομίλου στον οποίον ανήκει, καταλόγισε στη VODAFONE το παραπάνω πρόστιμο για το σύνολο των παραβάσεων. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από την επανεξέταση της υπόθεσης των υποκλοπών που έγιναν μέσω του δικτύου της Vodafone σε περίπου 100 κινητά τηλέφωνα μεταξύ των οποίων και αυτό του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 και ως το Μάρτιο του 2005. Η Vodafone έχει κληθεί σε ακρόαση από την Αρχή την Τρίτη 20 Νοεμβρίου προκειμένου να απολογηθεί για το συγκεκριμένο θέμα. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΟΜΗΡΟΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ"! Ωμή παρέμβαση ΗΠΑ μέσα στη νύχτα για να μην πουληθούν ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ σε ρωσικές εταιρείες!



Με μία χονδροειδή, όσο και αναμενόμενη παρέμβαση στα εσωτερικά πράγματα της χώρας, ανάλογη με αυτές που συνήθιζαν στις δεκαετίας του '50 και του '60, οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στη νύχτα, έλαβαν επίσημα θέση κατά του ενδεχομένου πώλησης των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ σε μία εκ των ρωσικών εταιρειών Gazrpom και Sintez!
Επιβεβαιώνοντας αυτούς που υποστήριζαν ότι η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων μπορεί να αναδειχθεί σε "γεωστρατηγικό ναρκοπέδιο" για την κυβέρνηση.
Και αυτό γιατί και η Μόσχα έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι "Αν δεν τηρηθούν οι δεσμευτικές πλειοδοτικές διαδικασίες της προκήρυξης του διαγωνισμού των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ οι σχέσεις των δύο χωρών θα υποστούν καίριο πλήγμα" αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα γίνει δεκτός στην Μόσχα ο Α.Σαμαράς!
Εκτός του ότι θα "παγώσει" συνολικά το ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα που με εξαίρεση κάποιες αραβικές χώρες είναι το μοναδικό που προσφέρει άφθονο "ζεστό" χρήμα στις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις.
Ιδού τα όσα πρωτοφανή διατυπώθηκαν από τις ΗΠΑ, διά της εκπροσώπου, μάλιστα, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ (φωτό) η οποία απαντώντας σε ερώτηση όσον αφορά την απόφαση της Ελλάδας για την πώληση της ΔΕΠΑ, το ενδιαφέρον της Ρωσίας να αγοράσει την εν λόγω εταιρεία και κατά πόσον η αμερικανική κυβέρνηση είναι επιφυλακτική σ' αυτή την προοπτική, είπε:
"Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ανοικτές και διαφανείς εμπορικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις στα θέματα της ενέργειας στη Μεσόγειο.
Προφανώς, είναι μια κυρίαρχη απόφαση για την Ελλάδα, όπως θα ήταν για οποιαδήποτε χώρα σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για το είδος των ρυθμίσεων στα θέματα ενέργειας που επιθυμεί να κάνει σε εμπορική βάση.
Στην περίπτωση της, η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τη δική της εθνική νομοθεσία και πρέπει να συμμορφωθεί και με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό που συμβουλεύουμε όλες τις χώρες είναι να έχουν διαφορετικές πηγές εφοδιασμού για τις εθνικές ενεργειακές τους ανάγκες, έτσι ώστε να μην μπορούν να κρατούνται όμηροι"! 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εκτός αποδείξεων διόδια, πετρέλαιο, αέριο και... καυσόξυλα!



Παγίδες που μπορούν να οδηγήσουν στην πληρωμή πρόσθετου φόρου από φορολογούμενους που δεν κρύβουν ούτε ένα ευρώ εισοδήματος περιλαμβάνει η νέα και τελική μορφή του μέτρου των αποδείξεων. Με βάση τη νέα ρύθμιση δεν προσμετρώνται πλέον στις αποδείξεις οι δαπάνες των φορολογούμενων για πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, διόδια καυσόξυλα και υγραέριο ενώ από όλες τις φοροαπαλλαγές που καταργούνται η μόνη που θα αναγνωρίζεται από την εφορία ως δαπάνη για τις αποδείξεις είναι αυτή των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης.
Η νέα μορφή του μέτρου των αποδείξεων περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών με την οποία επέρχονται αλλαγές στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο. Η νέα μορφή του μέτρου των αποδείξεων έχει ως εξής:
-υποχρεωμένοι να συλλέγουν αποδείξεις είναι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ενώ οι υπόλοιποι φορολογούμενοι απαλλάσσονται (π.χ. ιδιοκτήτες ακινήτων, ελεύθεροι επαγγελματίες).
-θα πρέπει να συγκεντρωθεί σε αποδείξεις το 25% του ατομικού δηλούμενου και φορολογούμενου εισοδήματος των μισθωτών με μέγιστο απαιτούμενο ποσό τα 10.500 ευρώ. Το ανώτατο όριο αντιστοιχεί σε ετήσιο εισόδημα 42.000 ευρώ που σημαίνει ότι φορολογούμενοι με μεγαλύτερο εισόδημα δεν υποχρεώνονται να συγκεντρώσουν περισσότερες αποδείξεις από 10.500 ευρώ.
-εφόσον ένας μισθωτός ή συνταξιούχος συγκεντρώσει λιγότερες αποδείξεις από τις απαιτούμενες τότε του επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22% επί της αξίας των αποδείξεων που του λείπουν. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 5.000 ευρώ. Αν συγκεντρώσει 4.000 ευρώ τότε για τα 1.000 ευρώ σε αποδείξεις που του λείπουν θα του επιβληθεί πρόσθετος φόρος 220 ευρώ.
-με βάση τη νέα διάταξη για τις αποδείξεις αναγνωρίζονται και οι δαπάνες λήψης υπηρεσιών και αγοράς αγαθών που πραγματοποιεί ο φορολογούμενος σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. αποδείξεις από διαμονή σε ξενοδοχείο).
Τι αναγνωρίζεται και τι όχι
Με τη νέα μορφή του μέτρου των αποδείξεων το υπουργείο Οικονομικών αφαιρεί από τη λίστα των αναγνωριζόμενων αποδείξεων σημαντικές και μεγάλες δαπάνες των φορολογούμενων. Έτσι, εκτός μένουν πλέον οι δαπάνες για διόδια, θέρμανση (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καυσόξυλα, υγραέριο) ενώ από όλες τις φοροαπαλλαγές που καταργούνται στο καλάθι των αποδείξεων μπαίνουν μόνο τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών. Έτσι, μένουν εκτός του μέτρου των αποδείξεων δαπάνες όπως τα ενοίκια, τα ασφάλιστρα, η μετατροπή σε φυσικό αέριο και τα φωτοβολταϊκά συστήματα, οι τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κα Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω δαπάνες δεν αναγνωρίζονταν τα τελευταία δυο χρόνια από το ΥΠΟΙΚ με το πρόσχημα ότι προσέφεραν απευθείας έκπτωση φόρου στους φορολογούμενους. Ωστόσο και φέτος που καταργήθηκαν οι απευθείας εκπτώσεις φόρου οι παραπάνω δαπάνες δεν μπήκαν στο καλάθι των αποδείξεων. Εξακολουθούν να εξαιρούνται από το μέτρο των αποδείξεων οι δαπάνες για τις φοροαπαλλαγές που διατηρούνται, όπως είναι αυτές για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, δωρεές, διατροφή σε διαζευγμένους συζύγους και δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (αγορά ΙΧ, ακινήτων κλπ)
Στο μέτρο των αποδείξεων δεν αναγνωρίζονται επίσης οι δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα, συνδρομητική τηλεόραση, τηλεφωνία, πάσης φύσεως εισιτήρια μεταφοράς προσώπων και τα κοινόχρηστα στις πολυκατοικίες. Αναγνωρίζονται αποδείξεις από σούπερ μάρκετ, καύσιμα κίνησης, αποδείξεις επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων, μίσθωση ταξί, αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών (με τις παραπάνω εξαιρέσεις).

ΠHΓΗ:capital.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Δραματική αύξηση της φτώχειας μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο


 

     Μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο, καταγράφεται «έκρηξη» του αριθμού των πολιτών της χώρας που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας, καθώς και «εκτίναξη» του ποσοστού της ανεργίας.
Σύμφωνα με την έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις «Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα», το ποσοστό των πολιτών που αντιμετωπίζει συνθήκες φτώχειας αυξήθηκε από το 16,3% το 2010 (έτος ένταξης στο Μνημόνιο) στο 22,9% του πληθυσμού το 2011. Παράλληλα, η εν λόγω έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το «εκρηκτικό μείγμα» που μπορεί να δημιουργηθεί από τη φτώχεια και την ανεργία. Καθώς, το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε από το 7,6% το 2008 (πριν από την κρίση) στο 9,5% το 2009, για να «εκτιναχθεί» στο 12,5% το 2010 και στο 17,7% το 2011 (το Σεπτέμβριο 2012 ανήλθε σε 26%).
Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πλέον ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι για την εκτιμώμενη πορεία της φτώχειας από το 2011 και μετά, έχουν προσμετρηθεί και οι «κοινωνικές μεταβιβάσεις», όπως είναι τα οικογενειακά επιδόματα, τα επιδόματα και βοηθήματα ανεργίας, ασθένειας, αναπηρίας και ανικανότητας, το ΕΚΑΣ, οι ενισχύσεις σε νοικοκυριά μόνιμων κατοίκων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
Χωρίς αυτό το «δίχτυ ασφαλείας», τα ποσοστά της φτώχειας ενδέχεται εφέτος να υπερβούν κάθε προηγούμενο. Όσον αφορά στις υλικές στερήσεις (καταγράφονται οι πολίτες, που, μεταξύ άλλων, αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή ενοικίων, πάγιων λογαριασμών [ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, αερίου κ.λπ.], καθώς και στην πληρωμή δόσεων δανείου κατοικίας ή πιστωτικών καρτών, ενώ στερούνται, κατά περίπτωση, πρόσβαση σε σειρά άλλων αγαθών και υπηρεσιών), το ποσοστό ανήλθε στο 28,4% το 2011 από 24,1% το 2010.
Ο κίνδυνος της φτώχειας είναι εντονότερος στις γυναίκες, καθώς ο σχετικός δείκτης ανήλθε από το 16,8% το 2010 στο 23,5% του συνολικού πληθυσμού γυναικών το 2011. Ενώ, στις οικογένειες με έναν ενήλικα και εξαρτώμενα παιδιά, το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε από το 33,4% το 2010 στο 43,2% του συνόλου το 2011.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr