Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

ΙΟΒΕ: Στο 30% η αδήλωτη εργασία




Στο 30% ανήλθε το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας το 2011, σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) τα οποία επικαλείται σε έκθεσή του το ΙΟΒΕ.
Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών υποστηρίζει στην έκθεσή του με τίτλο "Η έννοια της αδήλωτης εργασίας και τα χαρακτηριστικά της" πως βασικοί παράγοντες της αδήλωτης εργασίας στη χώρα είναι η παρατεταμένη ύφεση, η υψηλή ανεργία και ο μεγάλος αριθμός αυταπασχολουμένων και μεταναστών.
Αναφέρει επίσης πως η αδήλωτη εργασία συνδέεται με την ανάπτυξη της παραοικονομίας, η οποία εκτιμάται στο 25% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η βαθιά ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία την τελευταία τριετία, η υψηλή ανεργία και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αποτελούν παράγοντες που ευνοούν την αδήλωτη εργασία, ενώ μεταξύ των θεσμικών παραγόντων, ως κυριότεροι επισημαίνονται η χαμηλή εμπιστοσύνη στην οργάνωση του κράτους και στο πολιτικό σύστημα, οι ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί και η θετικά προσκείμενη συμπεριφορά προς την ανασφάλιστη εργασία.
Αντίστοιχα, ως κυριότεροι πολιτικοί παράγοντες για την εμφάνιση του φαινομένου προβάλλονται το ανεπαρκές κοινωνικό κράτος και το ύψος της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ στους κυριότερους κοινωνικούς-οικονομικούς παράγοντες εντάσσονται η παραγωγική δομή της οικονομίας και το μέγεθος της παραοικονομίας.
Το ΙΟΒΕ συνδέει επίσης την εμφάνιση της αδήλωτης εργασίας με το ύψος του μη μισθολογικού κόστους, που καταβάλλεται από εργοδότες και εργαζόμενους, και επισημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις καταφεύγουν στη μη καταβολή φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, αποσκοπώντας - λανθασμένα - στον περιορισμό του λειτουργικού τους κόστους.
Σύμφωνα με το Ίδρυμα, η τακτική αυτή συνεπάγεται μεγάλες απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία και αποτελεί μια μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού στην επιχειρηματικότητα, με αποτέλεσμα επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία, αντιμετωπίζουν δυσκολίες να επεκτείνουν (ή ακόμα και να διατηρήσουν) τη δραστηριότητά τους.
Στην αδήλωτη εργασία εντοπίζονται, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, κυρίως παράτυποι μετανάστες που δεν μπορούν να συμμετέχουν στην επίσημη αγορά εργασίας, ενώ σε δυσμενή θέση βρίσκονται οι άνεργοι και κυρίως οι μακροχρόνιοι άνεργοι, οι οποίοι στην αναζήτηση εργασίας αδυνατούν να διαπραγματευθούν τους όρους, αλλά και τις συνθήκες με τις οποίες απασχολούνται, με συνέπεια να στερούνται βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.
Δείτε εδώ αναλυτικά την έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών 
ΠΗΓΗ:news247.gr

Δελτίο Τύπου - Εκδίκαση της προσφυγής της ΓΣΕΕ στο ΣτΕ



Εκδικάστηκε σήμερα Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012 η προσφυγή της ΓΣΕΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ 6/2012 Μνημόνιο ΙΙ) με την οποία επιβλήθηκαν εν μια νυκτί δραματικές μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, παραβιάστηκαν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατεδαφίστηκε το σύστημα των συλλογικών ρυθμίσεων στη χώρα.
Η Συνομοσπονδία έχοντας στη νομική της φαρέτρα μεταξύ άλλων τις καταδικαστικές αποφάσεις της χώρας από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από το ΣτΕ την ακύρωση της 6ης ΠΥΣ/2012 προβάλλοντας το επιχείρημα ότι τα μέτρα καταλύουν τον πυρήνα θεμελιωδών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.
Συγχρόνως παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία από τις επιπτώσεις εφαρμογής τους με τα οποία τεκμηριώνεται ότι αυτά τα μέτρα εκτός των άλλων είναι αναποτελεσματικά, αντιαναπτυξιακά και αδιέξοδα.
Οι νομικοί σύμβουλοι της ΓΣΕΕ ανέπτυξαν πλούσια επιχειρηματολογία και τόνισαν στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ότι η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την καταπάτηση κάθε έννοιας εργατικού δικαίου στη χώρα μας αλλά και του ίδιου του Συντάγματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρέμβαση υπέρ του Δημοσίου και κατά της προσφυγής μας έκανε το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, του οποίου πρόσφατα οι απολύσεις κρίθηκαν από το Πρωτοδικείο παράνομες και αντισυνταγματικές!
Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν και τα σχετικά υπομνήματα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να εκδοθεί η οριστική απόφαση.
Η ΓΣΕΕ αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ (και εφόσον χρειαστεί) θα προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνεχίζοντας τον αγώνα για την ακύρωση των πρωτοφανών και βάναυσων αντεργατικών μέτρων που διαμόρφωσαν στην Ελλάδα εργασιακό τοπίο τριτοκοσμικής χώρας. 
ΠΗΓΗ:.gsee.gr

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Νέα 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 19 Δεκεμβρίου


Νέα 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 19 Δεκεμβρίου

Την πραγματοποίηση 24ωρης Πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012, αποφάσισε στη σημερινή της έκτακτη συνεδρίαση, η ΑΔΕΔΥ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ:
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., εξειδικεύοντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 3ης Δεκεμβρίου 2012 για κήρυξη νέας Απεργίας στο Δημόσιο το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, αποφάσισε, στη σημερινή της έκτακτη συνεδρίαση, την πραγματοποίηση 24ωρης Πανδημοσιοϋπαλληλικής Απεργίας, την Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012.
Η πολιτική του μνημονίου, της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της ανεργίας και της διάλυσης των Δημοσίων Υπηρεσιών και της «ακύρωσης» Κοινωνικών Αγαθών, που επιβάλλεται από την Τρόικα και το ΔΝΤ και εκτελείται κατά γράμμα από την τρικομματική Κυβέρνηση, απαιτεί από όλους μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να τους σταματήσουμε.
Η συνέχεια του αγώνα είναι επιβεβλημένη.
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, εξαιτίας των χιλιάδων απολύσεων και της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της «εγκατάλειψης» των Δημοσίων Υπηρεσιών, όσο και το σύνολο της ελληνικής Κοινωνίας, λόγω της επίθεσης που δέχονται τα Δημόσια και Κοινωνικά Αγαθά στο πλαίσιο του Μνημονίου, απαιτεί να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις.
Στην πορεία προς τη νέα Πανελλαδική Απεργία της 19ης Δεκεμβρίου 2012, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ.:
1. Θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη μαζί με τις Ομοσπονδίες-Μέλη της στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις που θα αποφασίζουν.
2. Ήδη, πραγματοποιεί πρόγραμμα δράσης κατά περιφέρεια σε όλη τη χώρα.
Η αρχή έγινε με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου κλιμάκιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. επισκέφτηκε την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012, Δημόσιες Υπηρεσίες στους Νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Την Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε κεντρική Συγκέντρωση στην Κομοτηνή, με τη συμμετοχή εργαζομένων από όλους τους Νομούς της Περιφέρειας.
Ακολουθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου την Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου, οργανώνονται από τα Νομαρχιακά Τμήματα Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας προγράμματα ενημέρωσης με κλιμάκια που θα πλαισιωθούν από μέλη της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., των Νομαρχιακών Τμημάτων και των Γενικών Συμβούλων της περιφέρειας, ενώ την Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 12:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί Απεργιακή Συγκέντρωση στην Πάτρα.
3. Καλεί τα Πρωτοβάθμια Σωματεία – Μέλη της να προχωρήσουν σε νέες Γενικές Συνελεύσεις, για την καλύτερη ενημέρωση των συναδέλφων- εργαζομένων στο Δημόσιο.
Τέλος, θα πραγματοποιήσει Συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012, για την ανάδειξη όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος της εργασίας και η ελληνική Κοινωνία, εξαιτίας της πολιτικής του Μνημονίου και της σκληρής λιτότητας. 
ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Σκάνδαλο: Παράνομη ανάθεση διαδικτυακού μονοπωλίου στον ΟΠΑΠ! -


Σκάνδαλο: Παράνομη ανάθεση διαδικτυακού μονοπωλίου στον ΟΠΑΠ!

Το Υπουργείο Οικονομικών με σειρά τροπολογιών που ετοιμάζεται να καταθέσει τις ερχόμενες μέρες θέλει να παραχωρήσει χαριστικά στην ΟΠΑΠ ΑΕ το μονοπώλιο ΚΑΙ στο online, με απ' ευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό.
Δημοσιεύουμε το πλήρες κείμενο των τροπολογιών όπως ισχύουν αυτήν τη στιγμή, που σχεδιάστηκαν για να μεγιστοποιήσουν την τιμή ιδιωτικοποίησης της ΟΠΑΠ ΑΕ, καθώς οι κ.κ. Αθανασόπουλος και Εμίρης του ΤΑΙΠΕΔ προφανώς ανήμποροί να διαπραγματευτούν αξιόλογο τίμημα, αποτυγχάνουν και "να θέσουν τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων εκτός πολιτικού παρεμβατισμού και να την αναπτύξουν σε ένα απόλυτα επαγγελματικό πλαίσιο" όπως είναι ο βασικός στόχος του ΤΑΙΠΕΔ.
Οι τροπολογίες ρυθμίζουν διάφορα εκκρεμή θέματα του Υπουργείου και της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) σχετικά με τα φρουτάκια που ετοιμάζεται να λανσάρει η ΟΠΑΠ κατά δεκάδες χιλιάδες και τα τεχνικά (όχι τυχερά) παιχνίδια.
Με την ευκαιρία όμως αυτή, το Υπουργείο ουσιαστικά ενδίδει στις συνεχείς πιέσεις της ΟΠΑΠ για να του δώσει μονοπώλιο στο διαδικτυακό στοίχημα, κατά κατάφορη παραβίαση του Ευρωπαϊκού δικαίου. Η παρανομία έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ανάθεση αυτή γίνεται χωρίς διαγωνισμό, χωρίς την παραμικρή διαφάνεια και χωρίς βέβαια να εξυπηρετεί κανένα λόγο δημόσιου συμφέροντος. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι με τα άρθρα 29, 49, 83, 84, 85 και 86 καταργείται οποιαδήποτε υποχρέωση της ΟΠΑΠ ΑΕ για επιχορήγηση σε οποιοδήποτε φορέα, συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών σωματείων, ομοσπονδιών κ.λ.π.
Η ΟΠΑΠ επομένως χάνει οποιοδήποτε κοινωνικό πρόσωπο ενδεχομένως, έστω και σε μικρό βαθμό, είχε και μαζί του και οποιαδήποτε δικαιολογία για τον αυθαίρετο αυτό σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών.
Είναι χαρακτηριστικό της προχειρότητας και της ασχετοσύνης των νομοθετούντων ότι παρουσιάζουν το διαδικτυακό τουρνουά πόκερ, ώς παράδειγμα ζωντανού καζίνο, το αποτέλεσμα του οποίου δεν παράγεται από γεννήτρια τυχαίων αριθμών, λες και τα χαρτιά δεν τα μοιράζει τέτοια γεννήτρια αλλά ο κύριος Μαυραγάνης ή ο κύριος Γιαννακόπουλος της ΕΕΕΠ.
Οι αντιδράσεις αναμένεται να είναι άμεσες, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ως κατά πολύ σοβαρότερο το "αμάρτημα" παραχώρησης επιπλέον μονοπωλιακών προνομίων σε ήδη υφιστάμενο μονοπώλιο, πόσο μάλλον όταν αυτό αμφισβητείται δικαστικά. Όπως είναι γνωστό η νομιμότητα του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ αναμένεται να κριθεί με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εντός της ερχόμενης χρονιάς και οι πιθανότητες να κριθεί νόμιμο είναι ελάχιστες.
Διαβάστε στο gazzetta.gr το πλήρες κείμενο των τροπολογιών με τις οποίες θα παραχωρηθεί χαριστικά στην ΟΠΑΠ ΑΕ το μονοπώλιο ΚΑΙ στο online, με απ' ευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό
ΠΗΓΗ:ramnousia.com

Επιστολή Στουρνάρα προς ΔΕΗ για να περιλαμβάνεται το χαράτσι στους λογαριασμούς




Εντός της ημέρας το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει επιστολή προς τη Διοίκηση της ΔΕΗ, ζητώντας να συνεχίσει να περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της το ενιαίο τέλος ακινήτων, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ, Αρθούρου Ζερβού, του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ασημάκη Παπαγεωργίου.
Το ζήτημα ένταξης και είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ αναζωπυρώθηκε εκ νέου την Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου, όταν το Πολυμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έκρινε αντισυνταγματική την είσπραξη του τέλους μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, επιβάλλοντας στη ΔΕΗ να σταματήσει την είσπραξή του και να το αφαιρέσει από τους λογαριασμούς της.
Η εν λόγω εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο, κατόπιν συνεννόησης με τη ΔΕΗ, αποφάσισε να ζητήσει την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Πρωτοδικείου, ενώ παράλληλα θα υποβάλλει αίτηση αναίρεσης της απόφασης στον Άρειο Πάγο.
Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, το δικαστήριο που εξέδωσε την επίμαχη απόφαση είναι αναρμόδιο και το τέλος ακινήτων θα καταβάλλεται κανονικά μέσω της ΔΕΗ.
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

ΤΕΛΕΙΩΣΕ Ο ΜΟΝΤΙ Πέφτουν οι Μνημονιακοί της Ιταλίας




"Ολοκληρώθηκε η θητεία της κυβέρνησης Μόντι" δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο Αντζελίνο Αλφάνο, Γενικός Γραμματέας του κόμαμτος Λαός της Ελευθερίας, που ίδρυσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Έσπευσε όμως να διευκρινίσει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα.Υπενθυμίζεται ότι ο Λαός της Ελευθερίας απέσυρε χθες τη στήριξή του από την κυβέρνηση και πιέζει για πρόωρες εκλογές με δεδομένη την λαϊκή δυσαρέσκεια για τη λιτότητα.
Ο πρόεδρος της χώρας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, κάλεσε σε αυτοσυγράτηση, ενώ ζήτησε να μην τερματιστεί θυελλωδώς η νομοθετική περίοδος.
Όμως η κίνηση του κόμματος του Μπερλουσκόνι δημιουργεί πολιτική κρίση στην Ιταλία, η οποία μπορεί να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με πρόωρες εκλογές με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΚΛΟΠΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ! Προστατεύουν τους τραπεζίτες για την επαναγορά των ομολόγων με νόμο - όνειδος



Σε μια "έννομη" απάτη προχωράει η κυβέρνηση προκειμένου να παράσχει την απαραίτητη ασπίδα στους τραπεζίτες, για να εκποιήσουν αντί κλάσματος της πραγματικής τους αξίας τα ομόλογα που κατέχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς που αποφάσισε το Eurogroup, χωρίς να έχουν λόγο οι μέτοχοι.
Κάτι που είναι παράνομο και αντισυνταγματικό, να γίνει τέτοια κίνηση χωρίς γενική συνέλευση των τραπεζών. Πάνε να το περάσουν με απόφαση του Δ.Σ.
Ειδική διάταξη –στα «πρότυπα» ανάλογης που είχε υπάρξει κατά την εφαρμογή- για την προστασία από αστικές κλπ. ευθύνες των διοικήσεων των τραπεζών που θα αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα της επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου ανέφερε το μεσημέρι της Παρασκευής πως η σχετική διάταξη θα κατατεθεί εντός της ημέρας. Αποσκοπεί στην διευκόλυνση των ΔΣ των τραπεζών που σήμερα συνεδριάζουν για να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στο buy back, προκειμένου να μην κατηγορηθούν από τους μετόχους τους για απιστία.
Οι τραπεζίτες ζήτησαν και πήραν το «οκ» από τον Υπουργό Οικονομικών, για την προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα λειτουργεί ως ασπίδα στα μέλη των διοικήσεων των τραπεζών έναντι αγωγών που μπορεί να κατατεθούν εις βάρος τους από μετόχους.
Αυτό φυσικά, θα μπορούσε να έχει και αναδρομική ισχύ, δηλαδή να μην μπορεί να κάνει κάποιος αγωγή και για προηγούμενες υποθέσεις των τραπεζιτών.
Για να το ζητούν όμως, αυτό, είναι σίγουροι ότι οι αγωγές από τους μετόχους θα έρχονται σωρηδόν, οπότε θέλουν να τις καταστήσουν "άσφαιρες"!
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Δημοσκόπηση Marc: Οι ψηφοφόροι προκρίνουν νέο κόμμα στο χώρο του αμιγούς κέντρου!




Εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα περιλαμβάνει η δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του iefimerida.gr για τις πολιτικές εξελίξεις. Οι ερωτώμενοι εμφανίζονται αισιόδοξοι -ιδιαίτερα οι άνω των 55 ετών, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι και οι γυναίκες- ότι θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία και τη δραχμή. Δεν είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, εκτιμούν ότι αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, υποστηρίζουν τη δημιουργία νέων κομμάτων – κατά πλειοψηφία στο χώρο του κέντρου. Εκφράζουν θετική προδιάθεση (18,8%) απέναντι σε ένα ενδεχόμενο κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου. Στη πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με καθαρή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ.
Αναλυτικά:
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η πλειοψηφία, σε ποσοστό 53,2% πιστεύει ότι τελικά η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία και την επιστροφή στη δραχμή. Αντίθετα, το 41,8% είναι απαισιόδοξοι.
Από αυτούς που ασπάζονται το αισιόδοξο σενάριο, το 70,9% δηλώνουν ψηφοφόροι των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), ενώ το αντίστοιχο ψηφοφόρων που υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι 36,7% 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ !...




Το στοίχημα αν η παραμονή των χωρών του Νότου στην Ευρωζώνη είναι συμβατή με την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα παραμένει ανοικτό, με τη Γερμανία να εξακολουθεί το οριακό παιχνίδι καθυστέρησης, με στήριξη στο παρά πέντε, που αποτρέπει την ασύντακτη χρεοκοπία αλλά δεν λύνει το πρόβλημα.
Την ίδια στιγμή, καταγράφεται μαζική φυγή των πολυεθνικών από τον Νότο, ο οποίος αργά αλλά σταθερά συρρικνώνεται ως ποσοστό στις εντός Ε.Ε. - Ευρωζώνης εξαγωγές της Γερμανίας. Πέραν της φυγής των πολυεθνικών και παρά της περί του αντιθέτου εντυπώσεις, οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν φαίνεται να έλκονται ούτε από τις fast track ιδιωτικοποιήσεις, ούτε από τις ευκαιρίες φθηνών εξαγορών στον ιδιωτικό τομέα των χωρών του Νότου της Ευρωζώνης.
Με τα παραπάνω δεδομένα, η απαξίωση του Νότου για το Βερολίνο δεν προβάλλει πλέον ως συγκυριακή, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, αλλά ως μακράς διαρκείας, καθώς παραπέμπει στη μέχρι το 1998 αρνητική θέση του Κολ για συμμετοχή των νότιων χωρών στην Ευρωζώνη.
Ο Νότος κοστίζει πολύ σε επιδοτήσεις και σε πακέτα στήριξης και ταυτόχρονα δυσφορεί κοινωνικά και πολιτικά απέναντι στην επιβολή του γερμανικού δημοσιονομικού μοντέλου.
Σε αντίθεση, όμως, με την Αθήνα, τη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη και τη Ρώμη, υπάρχουν οι εντός αλλά και εκτός Ευρωζώνης χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που μόνον αναβάθμιση του χαμηλού βιοτικού τους επιπέδου προσδοκούν αν προσδεθούν στο άρμα της Γερμανίας.
Επιπλέον η γεωγραφική εγγύτητα των χωρών αυτών με την παραγωγική βάση της Γερμανίας επιτρέπει μια επικερδή για τη γερμανική πλευρά γεωγραφική ανακατανομή δραστηριοτήτων χωρίς να τίθεται το δίλημμα της αποβιομηχάνισης.
Ηδη, έχουμε μπροστά μας το παράδειγμα της Πολωνίας, που εισπράττει σημαντικό μέρισμα από τη γερμανική ευημερία και ταυτόχρονα διαμορφώνει μια στενή ειδική σχέση με το Βερολίνο. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο ΤΣΑΚΩΜΟΣ !...

 
ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr/

Στην υγραεριοκίνηση "ποντάρουν" τα πρατήρια στη Θεσσαλονίκη




Στροφή στην υγραεριοκίνηση κάνουν δεκάδες πρατήρια υγρών καυσίμων, που αποφεύγουν έτσι το «λουκέτο» λόγω της δραματικής πτώσης του τζίρου τους.
Ηδη στην περιοχή της Θεσσαλονίκης λειτουργούν περισσότερα από 50 πρατήρια που πωλούν υγραέριο και συνεχώς αυξάνονται. Το ενδιαφέρον είναι έντονο, όπως διαπιστώθηκε και στη χτεσινή ημερίδα για την υγραεριοκίνηση, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου, τα πρατήρια με υγραέριο που λειτουργούν σε όλη τη χώρα είναι 267, από τα οποία τα 50 στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, τα κυκλοφορούντα οχήματα που χρησιμοποιούν υγραέριο έφτασαν τα 160.000.
«Οι τάσεις στη συγκεκριμένη αγορά είναι αυξητικές. Ακόμη και μετά τις τελευταίες επιβαρύνσεις στο υγραέριο η διαφορά στην τιμή του σε σχέση με τη βενζίνη είναι σημαντική. Ενα αυτοκίνητο που βάζει βενζίνη σε σημερινή τιμή 1,67 ευρώ χρειάζεται 1,30 ευρώ για υγραέριο. Η μέση τιμή στη Θεσσαλονίκη είναι 1,02 ευρώ και προστίθεται 30% αύξηση για να επιτευχθεί η εξίσωση με τη βενζίνη, έπειτα από την τελευταία επιβάρυνση», επισήμανε ο τεχνικός σύμβουλος της «Σαμαράς & Συνεργάτες - Σύμβουλοι Μηχανικοί» και υπεύθυνος διαχείρισης αδειών έργων, Χρήστος Καμπέρης.
Οι πολίτες που στρέφονται στην υγραεριοκίνηση πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Η αξία τροποποίησης ενός αυτοκινήτου είναι πλέον στα 700 - 750 ευρώ, ενώ η αγορά της υγραεριοκίνησης απευθύνεται κυρίως σε αυτοκίνητα που κάνουν πολλά χιλιόμετρα (κατά μέσο όρο περισσότερα από 20.000), όπως τονίζει ο κ. Καμπέρης.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όλο το σχέδιο για τη διεύρυνση του Κοινωνικού Οικαικού Τιμολογίου




Να αφορά ολόκληρη την ενέργεια που καταναλώνουν οι ευπαθείς ομάδες και όχι μόνο το 50% - 60% όπως σήμερα, επιδιώκει το σχέδιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, ως αντίβαρο στις μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων που έρχονται.
Στόχος, να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τους 600.000 οι 300.000 περίπου σήμερα δικαιούχοι του ΚΟΤ, το οποίο από εδώ και πέρα θα αποτελεί πλέον το κύριο μέσο άσκησης κοινωνικής πολιτικής υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων καταναλωτών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο που έχει ετοιμάσει η ΡΑΕ ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, προβλέπει ότι τα όρια κατανάλωσης που θα πρέπει να έχει κάποιος για να πάρει την έκπτωση θα αυξηθούν από τις 800 κιλοβατώρες σήμερα στις 1.400 για άτομα με χαμηλό εισόδημα και μακροχρόνια ανέργους, και στις 1.600 για αναπήρους και τρίτεκνους.
Σήμερα, μακροχρόνια άνεργοι και άτομα με χαμηλό εισόδημα εφόσον έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 4μηνιαία κατανάλωση ως 1.400 KWh δικαιούνται έκπτωση μόνο για τις πρώτες 800 KWh, με τις υπόλοιπες 600 kwh να τιμολογούνται κανονικά. Αντίστοιχα, οι τρίτεκνοι και οι ανάπηροι με εισόδημα έως 22.500 ευρώ και 4μηναία κατανάλωση έως 1.600 KWh δικαιούνται έκπτωση επίσης μόνο για τις πρώτες 800 κιλοβατώρες, με τις υπόλοιπες 800 να τιμολογούνται κανονικά.
Η εισήγηση της ΡΑΕ, θα προβλέπει η έκπτωση 30%-35% που δικαιούνται οι κατηγορίες αυτές επί των εκάστοτε τιμολογίων της ΔΕΗ, να επεκταθεί σε ολόκληρη την κατανάλωση μέχρι τα παραπάνω όρια, και όχι μόνο στις πρώτες 800 κιλοβατώρες.
Το γεγονός αυτό, μαζί με μια ενδεχόμενη αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου ένταξης στο ΚΟΤ–αυτό είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ και του υπ. Οικονομικών- θα έχει ως συνέπεια να προστεθούν στους δικαιούχους του αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες.
Ποιος θα επωμιστεί τη διεύρυνση του ΚΟΤ ;
Εδώ βέβαια ανακύπτει ένα πρόβλημα. Επειδή στο ΚΟΤ αναμένεται να δηλώσουν συμμετοχή πολλές χιλιάδες επιπλέον καταναλωτών, κάποιος θα πρέπει να επωμιστεί και τη δαπάνη. Γιατί ως γνωστόν το ΚΟΤ το επιδοτούν όλοι οι υπόλοιποι καταναλωτές μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνουν στα τιμολόγιά τους. Άρα, εκτίναξη του αριθμού των δικαιούχων ΚΟΤ συνεπάγεται αναπόφευκτα και εκτίναξη των γνωστών μας ΥΚΩ.
Ενας επιπλέον λόγος αύξησης των ΥΚΩ είναι ότι οι μακροχρόνια άνεργοι, είναι πλέον… χιλιάδες περισσότεροι απ’ ότι πριν από ένα χρόνο. Ολες αυτές οι αιτίες καθιστούν την "εξίσωση" του ΚΟΤ όπως και ευρύτερα των επερχόμενων αυξήσεων στα τιμολόγια εξαιρετικά δύσκολη.
Σε κάθε περίπτωση, η εισήγηση της ΡΑΕ μετά από μικρές παρεμβάσεις και που αφού εγκριθεί από την προσεχή της ολομέλεια θα αποσταλεί στον υφυπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ!




Ενώ η Ελλάδα το 1997 είχε δανείσει 20 δις δραχμές στην κατεστραμμένη Αλβανία, σήμερα την «παρακαλάει» να δεχτεί την οριοθέτηση της μεταξύ μας ΑΟΖ.
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Τούρκοι και Ιταλοί εξασφάλισαν ανταλλάγματα στρατηγικής σημασίας…
Το 1997 η «κρίση των πυραμίδων» που ξέσπασε στην Αλβανία είχε αναγκάσει την αλβανική κυβέρνηση να ζητήσει οικονομική βοήθεια από ξένες χώρες για να καταφέρει να ξαναχτίσει το κράτος της. Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία ήταν μεταξύ εκείνων που δάνεισαν τότε στους Αλβανούς τεράστια ποσά, με μία σημαντική διαφορά:…..
οι Τούρκοι και οι Ιταλοί κατάφεραν να εξασφαλίσουν ανταλλάγματα μεγάλης στρατηγικής σημασίας, με τους πρώτους να αποκτούν τον έλεγχο κεντρικών στρατιωτικών βάσεων της Αλβανίας και τους δεύτερους να… αγοράζουν ένα αλβανικό νησί -κάποτε ανήκε στην Ελλάδα!-, η θέση του οποίου το καθιστά «ρυθμιστή» για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή.
Αντίθετα, η Ελλάδα, που το 1997 είχε δανείσει περίπου 58 εκατ. ευρώ στην καταστραμμένη Αλβανία, σήμερα, δεκαπέντε χρόνια μετά, την «παρακαλάει» να δεχτεί την οριοθέτηση της μεταξύ μας ΑΟΖ για να προχωρήσουμε στις έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο. Αν και στην κοινή γνώμη έχει καλλιεργηθεί η άποψη ότι το μεγάλο «αγκάθι» για τη χώρα μας είναι η ΑΟΖ του Αιγαίου -λόγιο των κυριαρχικών απαιτήσεων που προβάλλει η Τουρκία-, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς και η ΑΟΖ του Ιονίου βρίσκεται στον αέρα.
Η κατάσταση στην περιοχή του Βόρειου Ιονίου, όπου ξεκινούν άμεσα οι έρευνες από το νορβηγικό σκάφος Nordic Explorer, είναι εξαιρετικά σύνθετη, αφού αποτελεί σημείο «σύγκρουσης» πολλών διαφορετικών συμφερόντων: οι διαρκώς αυξανόμενες διεκδικήσεις της Αλβανίας η στρατηγική συνεργασία των Αλβανών με τους Τούρκους και η σταθερή επιδίωξη της Ιταλίας να ασκεί επιρροή και έλεγχο είναι τα βασικά σημεία ενός προβλήματος που η χώρα μας καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πόσο επίδομα θα παίρνω για τα παιδιά μου; Οι τελικές αποφάσεις


Πόσο επίδομα θα παίρνω για τα παιδιά μου; Οι τελικές αποφάσεις
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις τελικές αποφάσεις για την επιδοματική πολιτική των παιδιών. Το νέο επίδομα που θα αντικαταστήσει το πρόσθετο αφορολόγητο των οικογενειών το οποίο χάνεται, είναι το...παλιό επίδομα που έχει ψηφιστεί ήδη από τη Βουλή. Αυτό που αλλάζει είναι ότι οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι θα εισπράττουν πρόσθετο βοήθημα το οποίο θα διαμορφώνεται στα 450 ευρώ ανά παιδί σε ετήσια βάση.
Το νέο επίδομα των 450 ευρώ θα χορηγείται σε όλες τις οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Το πόσα θα εισπράττει ο καθένας φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα..... 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι να προσέχετε για να μην σας χρεώνουν παράπάνω σε τηλέφωνο και internet


Τι να προσέχετε για να μην σας χρεώνουν παράπάνω σε τηλέφωνο και internet

Συστάσεις προς τους καταναλωτές με σκοπό να προλαμβάνουν αυθαίρετες ή υπέρογκες χρεώσεις, να επιλέγουν τηλεπικοινωνιακά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και να απολαμβάνουν υψηλή ποιότητα από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, εξέδωσε η ΕΕΤΤ. Η σύσταση αφορά κυρίως συνδυαστικά πακέτα που περιλαμβάνουν τηλεφωνία (σταθερή ή / και κινητή), Internet και IPTV.
Η ΕΕΤΤ συνιστά στους καταναλωτές να ενημερώνονται αναλυτικά για το είδος, το κόστος και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει το οικονομικό πακέτο που επιλέγουν. Ειδικότερα, η ΕΕΤΤ ενημερώνει για τη διασφάλιση της ποιοτικής σύνδεσης με το Internet, καθώς και για την προστασία από ανεπιθύμητες ή υπερβολικές χρεώσεις, τόσο μέσω της ενεργοποίησης σχετικών υπηρεσιών όσο και μέσω εύχρηστων εργαλείων που διαθέτει η ίδια για τους καταναλωτές στο διαδικτυακό της τόπο.
Με επίκεντρο τους καταναλωτές, η ΕΕΤΤ θα συνεχίσει το έργο της, με σκοπό να διασφαλίζει τον ανταγωνισμό και τη διαφάνεια στην αγορά, τη διευκόλυνση στη μετάβαση των καταναλωτών ανάμεσα σε παρόχους αλλά και υπηρεσίες, τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και την προστασία από αθέμιτες πρακτικές.
Όταν επιλέγετε νέες υπηρεσίες τηλεφωνίας και Internet, ενημερωθείτε σχετικά με:
τις υπηρεσίες που προσφέρει το οικονομικό πακέτο της επιλογής σας
την ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης
το τέλος ενεργοποίησης και το τέλος αποσύνδεσης στην περίπτωση διακοπής της σύμβασης πριν την ημερομηνία λήξης
την ημερομηνία ενεργοποίησης των υπηρεσιών
το ελάχιστο κόστος και την ελάχιστη διάρκεια συνομιλίας σε μια κλήση
την ταχύτητα πρόσβασης στο Internet (ονομαστική, θεωρητική και εκτιμώμενη πραγματική ταχύτητα) στα σημεία που σας ενδιαφέρει, π.χ., οικία. Για μέτρηση των χαρακτηριστικών της σύνδεσής σας με το Internet, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το "Σύστημα Αποτίμησης Ποιότητας Ευρυζωνικών Συνδέσεων" της ΕΕΤΤ στη διεύθυνση http://broadbandtest.eett.gr
την απόσταση μεταξύ του αστικού κέντρου από το οποίο παρέχεται η υπηρεσία και του σημείου στο οποίο λειτουργεί η σύνδεση (αφορά υπηρεσίες πρόσβασης μέσω δικτύου VDSL).
Επίσης:
Κρατήστε την αίτηση, που έχετε υπογράψει και φέρει τη σφραγίδα και την ημερομηνία από το κατάστημα που την καταθέσατε. Αναζητήστε και διαβάστε προσεκτικά τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών.
Βεβαιωθείτε στον επόμενο λογαριασμό ότι η σύνδεσή σας λειτουργεί σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας που έχετε επιλέξει.
Για αδιάλειπτη & ποιοτική σύνδεση με το Internet από σταθερό Η/Υ και κινητό τηλέφωνο
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ιδού η τελική φορολογική κλίμακα -Δείτε πόσο φόρο θα πληρώνετε


Ιδού η τελική φορολογική κλίμακα -Δείτε πόσο φόρο θα πληρώνετε

"Κλείδωσε" η νέα φορολογική κλίμακα. Δεν θα περιλαμβάνει συντελεστή 45% (ούτε καν από το επίπεδο των 48.000 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο) ενώ θα απαρτίζεται από τρία κλιμάκια. Δείτε τη νέα φορολογική κλίμακα αλλά και το ποσό του φόρου που θα πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι από το νέο έτος.
Η νέα κλίμακα θα διαμορφώνεται ως εξής:
-Για εισόδημα έως 25.000 ευρώ θα επιβάλλεται συντελεστής 21%
-Για εισόδημα από 25.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ συντελεστής 36% ενώ
-Για εισόδημα από 40.000 ευρώ και πάνω, συντελεστής 40%
Παραμένει η έκπτωση φόρου των 1950 ευρώ για το εισόδημα έως τις 18.000 ευρώ ενώ η έκπτωση αυτή θα μειώνεται κατά 100 και 50 ευρώ ανά 1000 ευρώ εισοδήματος. Το πόσο φόρο βγάζει αυτή η κλίμακα, μπορείτε να το δείτε στον πίνακα που ακολουθεί.... 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ .ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ


"Ενημέρωση" Τεύχος 199

Η δραματική επιδείνωση των αμοιβών, των όρων και των συνθηκών εργασίας που συντελείται κατά την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων δεν αφήνει κανένα περιθώριο για περαιτέρω υποβάθμιση. Οι συζητούμενες αλλαγές που συμπιέζουν δραματικά το εργασιακό κόστος όχι μόνο ενισχύουν την εργασιακή ανασφάλεια και επισφάλεια και αποδιαρθρώνουν τους όρους απασχόλησης της μισθωτής εργασίας, αλλά ανατροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία. Η αναζητούμενη ανταγωνιστικότητα μέσα από τη συμπίεση των αμοιβών όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται αλλά συνεχώς επιβεβαιώνεται το αντίθετο. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ η θέση της Ελλάδας σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας έχει υποχωρήσει κατά 6 θέσεις κατά την τελευταία διετία που ισοπεδώνονται οι μισθοί καταλαμβάνοντας την 96η θέση σε σύνολο 144 χωρών και υποχωρώντας στη σχετική κλίμακα 30 θέσεις συνολικά κατά την τελευταία 6ετία. Οι διαπιστώσεις αυτές αναφέρονται σε άρθρο για τις εργασιακές σχέσεις που παρουσιάζεται στο τεύχος αυτό της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ. Επιπλέον παρουσιάζονται άρθρα σχετικά με το Κράτος και εργασία, τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο του εμπορίου καθώς και την διακήρυξη των νέων συνδικαλιστών από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Δημοσιεύεται επίσης Δελτίο τύπου της ΓΣΕΕ σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά και τη δήλωση συμπαράστασης της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας στους έλληνες εργαζόμενους. Τέλος παρουσιάζονται οι δραστηριότητες του ΙΝΕ το τελευταίο διάστημα. 
"Ενημέρωση" Τεύχος 199
 ΠΗΓΗ:inegsee.gr

Ενίσχυση των ταμείων από υδρογονάνθρακες - Πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ



Για ψήφιση τίθεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών από τα έσοδα που θα προκύψουν για το Δημόσιο από την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (μερίσματα, δικαιώματα, φορολογία).
«Η κυβέρνηση έχει απαντήσει θετικά διά του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ι. Βρούτση και η πρόταση αυτή πρέπει να υπερψηφιστεί», δήλωσε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Ι. Μανιάτης, υπογραμμίζοντας ότι τα αναμενόμενα έσοδα του ελληνικού δημοσίου σε βάθος 30ετίας είναι της τάξης των 150 δισ. ευρώ 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Εξι Κυριακές το χρόνο ανοικτά τα καταστήματα θέλει το υπουργείο Ανάπτυξης




Έξι Κυριακές το χρόνο θα είναι ανοικτά τα καταστήματα και θα μπορούν να διενεργούνται τέσσερις περίοδοι εκπτώσεων, ετησίως, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που θα παρουσιάσουν την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς.
Το πρωί της  Πέμπτης ο κ. Σκορδάς προανήγγειλε ότι τη φετινή εορταστική περίοδο, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν εκτός από την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα και την Κυριακή, στις 30 Δεκεμβρίου. Η συγκεκριμένη αλλαγή αναμένεται να περάσει με ρύθμιση σε ξεχωριστό νομοσχέδιο, ωστόσο οι ρυθμίσεις που θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προβλέπουν:
- Λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και άλλες τέσσερις στις αντίστοιχες περιόδους των τακτικών εκπτώσεων και των προσφορών.
- Καθιέρωση δύο περιόδων τακτικών εκπτώσεων. Η χειμερινή θα ξεκινά τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και θα λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποιά Κυριακή θα είναι ανοικτά τα καταστήματα (αν θα είναι δηλαδή στην πρώτη ή στην τελευταία εβδομάδα). Η θερινή περίοδος θα ξεκινάει τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και θα λήγει στο τέλος του Αυγούστου. Τότε τα καταστήματα θα λειτουργούν την πρώτη Κυριακή της περιόδου.
- Θέσπιση δύο περιόδων προσφορών. Θα έχουν δεκαήμερη διάρκεια. Θα γίνονται το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και του Μαΐου, με τα εμπορικά να λειτουργούν και τις πρώτες Κυριακές των δεκαήμερων.
Με το ισχύον καθεστώς οι χειμερινές εκπτώσεις διαρκούσαν από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και οι θερινές από τις 15 Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου. Οι προσφορές ήταν δεκαήμερες αλλά χωρίς συγκεκριμένη περίοδο.
Στο μεταξύ, στο νομοσχέδιο που πρόκειται να παρουσιάσει τη Δευτέρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης περιλαμβάνονται και τροποποιήσεις του αγορανομικού κώδικα σχετικά με την τροποποίηση κυρώσεων για αγορανομικές παραβάσεις και καταργούνται απαρχαιωμένες διατάξεις που προκαλούν και αυξάνουν τη γραφειοκρατία.
Για το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων πολλές φορές μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί εντάσεις στον κλάδο και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι οι έμποροι είναι αντίθετοι στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων καθώς το πρόβλημα της αγοράς δεν είναι οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων αλλά το ότι δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη.
Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος για όλα τα θέματα του εμπορίου για να βρεθεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας που να μην ...πνίγει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 
ΠΗΓΗ:iefimerida.gr