Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Στα όρια της κοινωνικής έκρηξης η Ελλάδα” λένε οι διεθνείς συνδικαλιστές



Ποσοστό 91% των Ελλήνων εργαζομένων έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται, 7% εκτιμούν ότι βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και 3% θεωρούν ότι έχουν ενισχυθεί τα εισοδήματά τους, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC)...
Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε το μεσημέρι στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), η γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας, Σάραν Μπάροου, η οποία συναντήθηκε πρόσφατα με τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρτ, ενώ κατά την παραμονή της στην Αθήνα συνομίλησε και με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Κατά τις συναντήσεις της η κ. Μπάροου ζήτησε την αποκατάσταση του βασικού μισθού στην Ελλάδα, στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου «ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια», όπως είπε.
Ζήτησε, επίσης, να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων και να αποκατασταθούν οι οργανισμοί κοινωνικής πολιτικής, όπως οι οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας που καταργήθηκαν με το δεύτερο μνημόνιο.
Η κ. Μπάροου και κλιμάκιο της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας πραγματοποίησαν χθες και σήμερα διαδοχικές με συνδικάτα και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, στα πλαίσια της καταγραφής εκ μέρους της οργάνωσης των παραβιάσεων των εργασιακών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των καταστρατηγήσεων της εργατικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

38 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας



Τριάντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, Τρίτη 24 Ιουλίου 2012, από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η Προεδρία της Δημοκρατίας αποφάσισε ότι «για λόγους οικονομίας» δεν θα πραγματοποιηθεί η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο κι αντ' αυτού ο Κάρολος Παπούλιας θα τιμήσει τον αγώνα των αντιστασιακών με την κατάθεση στεφάνου στον ιστορικό χώρο του πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας. Στο μηνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προέταξε τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία από το μίσος και το φασισμό, ενώ επικεντρώθηκε στο ζήτημα της Κύπρου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ 8ΜΗΝΑ ΚΑΙ 2ΜΗΝΑ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΕΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Καλείστε σε συνέντευξη τύπου που προγραμμάτισε εκτάκτως το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και αφορά στη (δυσ)λειτουργία της ΔΕΗ, όπως αυτή διαμορφώνεται από το πάγωμα των προσλήψεων σε οχτάμηνα και δίμηνα.
Η συνέντευξη θα δοθεί στα γραφεία του Σωματείου στην Πτολεμαΐδα, αύριο Τετάρτη 25 Ιουλίου και ώρα 11 το πρωί. 
ΠΗΓΗ:spartakos-dei.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ


               
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Δεν έχουν περάσει παρά μερικές εβδομάδες από την δημιουργία της νέας κυβέρνησης της χώρας και τα πρώτα δείγματα γραφής στα εργασιακά ζητήματα - που μας απασχολούν όλους - είναι απογοητευτικά.  Τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με τα πρωτοφανή γεγονότα, που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην Ελληνική Χαλυβουργία.
  
Τα τελευταία 24ωρα έχουμε την διπλή παρέμβαση των Μ.Α.Τ. απέναντι στους απεργούς με προπηλακισμούς, άνανδρα χτυπήματα και γενικότερα μεθόδους που θυμίζουν πρακτικές μιας εποχής που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε και αγωνιζόμαστε να μην ξαναζήσουμε. Με πρόσχημα το δικαίωμα στην εργασία κινδυνεύουμε να χάσουμε το δικαίωμα στον αγώνα απέναντι στην αδικία, την απαξίωση, την αξιοπρέπεια και γενικότερα απέναντι σε όλες εκείνες τις πολιτικές που οδηγούν στην εξαθλίωση των εργαζομένων.
    
Η ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ καταγγέλλει την ωμή παρέμβαση της Κυβέρνησης - μέσω των Μ.Α.Τ. - για το άνοιγμα των εγκαταστάσεων της Ελληνικής Χαλυβουργίας και επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι για εμάς τα εργοστάσια ανοίγουν μετά από ώριμο, ειλικρινή, καλοπροαίρετο και εποικοδομητικό διάλογο  και όχι με την χρήση ΒΙΑΣ για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργοδοσίας.




ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ 



Aegean Oil: Η ελληνική πετρελαϊκή που τα έβαλε με τις πολυεθνικές Διαθέτει το μεγαλύτερο εφοδιαστικό στόλο σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι εισηγμένη στην Wall Street και αποτελεί την 3η μεγαλύτερη εταιρεία πετροχημικών στην Ελλάδα. Όχι κι άσχημα για την επιχείρηση του Δημήτρη Μελισσανίδη που ξεκίνησε ως… δάσκαλος οδήγησης στη Νίκαια.


Aegean Oil: Η ελληνική πετρελαϊκή που τα έβαλε με τις πολυεθνικές
Όταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης γεννήθηκε στα προσφυγικά της Κοκκινιάς το 1951, μερικά πράγματα για το μέλλον του ήταν ήδη προδιαγεγραμμένα: O πατέρας του, ο Ζώρας Μελισσανίδης ήλθε πρόσφυγας από τον Καύκασο το ’38 και ήταν αριστερών πεποιθήσεων. Έλληνας ξεριζωμένος, χωρίς κανένα γνωστό στην Αθήνα, διωκόμενος λόγω των πολιτικών του πιστεύω από τις Αρχές, έπρεπε να δημιουργήσει τα πάντα από την αρχή. Τα παιδιά του μεγάλωσαν μαθαίνοντας τι σημαίνει «βιοπάλη» και πώς μπορείς να πετύχεις μακριά από το σύστημα, χωρίς να έχεις κάποιον να σε βολέψει, με βασικό σου όπλο την σκληρή δουλειά.


Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, βέβαια, είχε και κάτι ακόμη. Αυτό που λέμε «ελληνικό δαιμόνιο». Μια ασίγαστη επιθυμία να πρωτοπορεί, να ψάχνει πάντα για κάτι καινούργιο να μάθει και ν’ ασχοληθεί μαζί του, να αναζητά ευκαιρίες ακόμη κι εκεί που οι υπόλοιποι έβλεπαν μόνο δυσκολίες. Οι περισσότεροι Έλληνες τον γνωρίζουν μόνο από το πέρασμά του από την ΑΕΚ. Ακόμη και τότε, που βρισκόταν στην αρχή της επιχειρηματικής του καριέρας, έκανε θαύματα: Η ομάδα, με μικρό σχετικά budget, κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και ξαναγύρισε στην κορυφή μετά από χρόνια. Αλλά δεν είναι το ποδόσφαιρο που αποτελεί το ιδανικό δείγμα για τις ικανότητές του. Και ίσως, αν είχε μείνει σ’ αυτό περισσότερα χρόνια, να μην είχε κατορθώσει όλα αυτά για τα οποία αποφασίσαμε να του αφιερώσουμε την στήλη μας σήμερα…


Από την Κοκκινιά στην Wall Street
Στην μέχρι τώρα πορεία της στήλης «Ψωνίζουμε Ελληνικά» σας παρουσιάσαμε επιχειρήσεις που παρήγαν κάποιο προϊόν, τις περισσότερες φορές βασισμένο στην πλούσια πρώτη ύλη της ελληνικής φύσης. (Αναλυτικά ως τώρα: Boxer Φειδάς, Bic-Βιολέξ, Apivita, HerbalTea, Κορρές, Κρι-Κρι, Κύκνος, Όλυμπος). Η Aegean Oil είναι η πρώτη εταιρεία που επιχειρεί σε ένα τομέα που δεν βασίζεται στην ελληνική παραγωγή. Μακάρι να βρούμε όντως πετρέλαιο σύντομα και στην Ελλάδα, αλλά προς το παρόν, αυτό είναι ένα αγαθό που παίρνουμε από αλλού. Ωστόσο, είναι ο τρόπος που η εταιρεία του Δημήτρη Μελισσανίδη χρησιμοποίησε το πετρέλαιο που την κάνει να ξεχωρίζει από κάθε άλλη. Είναι ένας τρόπος… 100% ελληνικός.
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης τόλμησε να αναμετρηθεί με τα μεγαθήρια που είναι οι πολυεθνικές πετρελαϊκές και έφτασε σήμερα, εν έτει 2012 και μεσούσης της κρίσης, να ηγείται της 3ης μεγαλύτερης εταιρείας πετροχημικών στην Ελλάδα, να διαθέτει το μεγαλύτερο στόλο πλοίων εφοδιασμού πετρελαιοειδών στον κόσμο και να βλέπει την μετοχή της επιχείρησής του να διαπραγματεύεται στο ταμπλώ της Wall Street. Κι όμως, αυτός ο άνθρωπος ξεκίνησε σαν δάσκαλος οδήγησης με ένα Mini Cooper στη Νίκαια…
Η ιστορία της Aegean Oil........ 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συζητήσεις BP - Rosneft για την πώληση της συμμετοχής στην TNK-BP



Σε διαπραγματεύσεις με τη Rosneft για την πώληση του 50% που κατέχει στη ρωσική κοινοπραξία TNK-BP βρίσκεται η BP PLC.
Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η BP επιβεβαίωσε πως παράλληλα με τις συζητήσεις με τη Rosneft θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους τέσσερις Ρώσους επιχειρηματίες που κατέχουν το υπόλοιπο 50% στην κοινοπραξία μέσω του σχήματος Alfa Access-Renova.
Σημειώνεται πως στις 19 Ιουλίου ξεκίνησε η περίοδος διαπραγμάτευσης 90 ημερών μεταξύ της BP και της AAR με την τελευταία να ανακοινώνει πως είναι διατεθειμένη να δαπανήσει περίπου 10 δισ. δολ. για την αγορά του ποσοστού της πρώτης. 
ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Τέλος στον ΦΠΑ για τον Τομέα της Διΰλισης Δίνει η Τουρκική Κυβέρνηση



Ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, Ζαφέρ Καγκλαγάν, ανακοίνωσε ότι απελευθερώνονται οι δραστηριότητες των διϋλιστηρίων της χώρας από τον ΦΠΑ, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη σε ορισμένες υπανάπτυκτες περιοχές.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος επενδυτικών κινήτρων που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο από τον πρωθυπουργό Ερντογάν. Σύμφωνα με αυτό, η Τουρκία χωρίζεται σε έξι ζώνες αναλόγως της ανάπτυξης και οι επενδυτές απολαμβάνουν ισχυρότερα κίνητρα για τις πιο υπανάπτυκτες από αυτές. 
ΠΗΓΗ:.energia.gr

Κοζάνη: Απώλεια 83 Εκατ. Ετησίως από τη Μετάβαση σε Καθεστώς Χαμηλής Λιγνιτικής Παραγωγή



Την απώλεια 83 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, για τη Δυτική Μακεδονία και επιπλέον απώλειες 22,8 εκατομμυρίων το χρόνο, για την εθνική οικονομία, θα είχε ως αποτέλεσμα η αντικατάσταση λιγνιτικής ισχύος, με ισχύ προερχόμενη από εισαγόμενο φυσικό αέριο (με τιμή αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα 10 ευρώ τον τόνο).
Τα παραπάνω προβλέπει μελέτη του ΤΕΕ (Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας), σχετικά με το κόστος μετάβασης της περιοχή, σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής παραγωγής, την οποία παρουσίασε απόψε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Δημήτρης Μαυροματίδης, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα, η μελέτη τονίζει ότι για κάθε μία θέση μόνιμου προσωπικού, στα ορυχεία και τους σταθμούς παραγωγής, δημιουργούνται και συντηρούνται 3,28 θέσεις στην τοπική αγορά εργασίας, ενώ για κάθε ένα ευρώ που δαπανά η ΔΕΗ ΑΕ, σε μισθούς και εργολαβίες, προκύπτουν επαγωγικά περισσότερα από 3 ευρώ στον κύκλο της τοπικής οικονομίας 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Μεξικό Κοντά στο Άνοιγμα του Πετρελαϊκού Κλάδου σε Ξένους Επενδυτές



Το 1976, όταν ανακαλύφθηκε, το υπεράκτιο πετρελαϊκό πεδίο Κανταρέλ του Μεξικού ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και γρήγορα έγινε μηχανή παραγωγής χρήματος για την Petroleos Mexicanos (Pemex), τον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό. Χάρις σ’ αυτή τη συγκυρία, το Μεξικό έγινε μία από τις τρεις μεγαλύτερες πηγές αργού για τις ΗΠΑ και η Pemex, η μεγαλύτερη πηγή φορολογικών εσόδων για την κυβέρνηση. Το Κανταρέλ φάνηκε να δικαιώνει την αναγκαστική απομάκρυνση των μεγάλων βρετανικών και αμερικανικών πετρελαϊκών από το Μεξικό, το 1938, και την πολιτική της χώρας, έκτοτε, να απαγορεύει στους ξένους επενδυτές την έρευνα και την παραγωγή εντός των συνόρων της. Η απαγόρευση μεγάλων ξένων επενδύσεων στην Pemex έχει μάλιστα ενσωματωθεί στο μεξικανικό Σύνταγμα. Σήμερα, η παραγωγή του Κανταρέλ συρρικνώνεται. Η συνολική παραγωγή της Pemex μειώθηκε πέρυσι στα 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 3,4 εκατ. το 2004, και το τελευταίο τρίμηνο οι εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ ήταν οι χαμηλότερες κατά μέσο όρο από το 1993. Η εταιρεία εκτιμά ότι διαθέτει 27 δισ. βαρέλια ανεκμετάλλευτου πετρελαίου στα βαθιά του Κόλπου του Μεξικού, όμως για την εκμετάλλευσή τους στηρίζεται στην περιορισμένη δική της τεχνογνωσία και στην τεχνολογία τρίτων. Προς το παρόν, μετά 20 απόπειρες, δεν έχει κατορθώσει να βρει εμπορικά βιώσιμο αργό. Πέρυσι εμφάνισε ζημίες 7,4 δισ. δολαρίων επί εσόδων 126 δισ., καθιστάμενη ζημιογόνα για πέμπτη συνεχή χρονιά. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

TASC: Απαραίτητος Ένας Μεγάλος Διεθνής Παίκτης για το Φυσικό Αέριο του Ισραήλ



Το Ισραήλ δεν μπορεί από μόνο του να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις ευκαιρίες που ανοίγονται στο φυσικό αέριο. Η εταιρεία συμβούλων TASC θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι μέσα από την συμμετοχή ενός μεγάλου διεθνούς ενεργειακού ομίλου, ο οποίος θα παρέχει την απαραίτητη χρηματοδότηση, την εμπειρία και την τεχνογνωσία.
Οι απόψεις αυτές διατυπώθηκαν σε πρόσφατη ανάλυση της συγκεκριμένης εταιρείας και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Globes του Ισραήλ. Στα πλαίσια αυτά εξετάστηκαν οι προοπτικές της ενεργειακής οικονομίας της χώρας για την επόμενη δεκαετία. Η TASC θεωρεί ότι παράλληλα με την αποδυνάμωση των παραδοσιακών ενεργειακών επιχειρήσεων του Ισραήλ, υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης στο φυσικό αέριο και σε ένα βαθμό και στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας.
Σύμφωνα με τα πορίσματα, η εκμετάλλευση των πηγών αυτών μπορεί να τριπλασιάσει την οικονομική δραστηριότητα στην ενέργεια μέχρι το 2020, από τα 16 δις NIS στα 50 δις NIS. Όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει το Ισραήλ να ξεπεράσει ορισμένα εμπόδια όπως το να επιτρέψει τις εξαγωγές αερίου σε σημαντικές ποσότητες, να δεσμεύσει περιοχές για την κατασκευή σταθμών LNG και να πείσει μια από τις δέκα μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές να επενδύσει στην εγχώρια οικονομία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνδικάτα ακηδεμόνευτα και μαχητικά – όχι δυνάστες της κοινωνίας



Τα τελευταία χρόνια ο συνδικαλισμός στην Ελλάδα δέχεται σκληρή κριτική από κόμματα, Μέσα Ενημέρωσης, καθώς και από ένα τμήμα της κοινωνίας. Η πρακτική ορισμένων συνδικάτων και συνδικαλιστών, κυρίως του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Απεργίες για ψύλλου πήδημα, συμπεριφορές προκλητικές, καταλήψεις δημόσιων χώρων για επίδειξη δύναμης, μαξιμαλισμοί στους στόχους, πλειοδοσίες εκ του ασφαλούς, τελετουργικού χαρακτήρα κινητοποιήσεις για την τιμή των όπλων, πορείες ολιγάριθμων ομάδων που ταλαιπωρούν χιλιάδες πολίτες , ανοίκειες στάσεις ηγετικών παραγόντων του συνδικαλιστικού κινήματος, διάχυση λογικών συνδιοίκησης, είναι μερικές από τις κατηγορίες.
Ωστόσο, παρακολουθώντας τη δημόσια συζήτηση έχεις την αίσθηση ότι πολλοί από τους «εισαγγελείς» δεν ασκούν κριτική επειδή νοιάζονται για την αποκατάσταση της τραυματισμένης σχέσης ανάμεσα στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, ούτε γιατί έχουν θορυβηθεί από το χαμηλό βαθμό συνδικαλιστικής πύκνωσης που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα [15%, το χαμηλότερο στην Ευρώπη]. Με την ισοπεδωτική ρητορική που χρησιμοποιούν, τη στοχοποίηση προσώπων που κάνουν και το αγοραίο ύφος τους, δίνουν την εντύπωση ότι αυτό που επιθυμούν είναι η αποδόμηση του συνδικαλιστικού κινήματος, η υποταγή των συνδικάτων και η απίσχνανση της επιρροής τους. Φαίνεται να πιστεύουν ότι ο διεκδικητικός συνδικαλισμός σε συνθήκες κρίσης είναι μια περιττή πολυτέλεια και συνιστά κίνδυνο για την οικονομία.
Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό. Προσφάτως, ο πολύς Μάριο Μόντι χρέωσε την κρίση που μαστίζει την Ιταλία στη λογική του Κοινωνικού Συμβολαίου που εφαρμόστηκε από τον πόλεμο και μετά στη χώρα του και στη Δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Μόντι και των ομοτράπεζων του, η περίοδος της «χρυσής 35ετίας» [1945-1980], κατά την οποία βελτιώθηκε η θέση των εργαζομένων, οικοδομήθηκε το κράτος πρόνοιας, αναπτύχθηκαν θεσμοί προστασίας των αδύναμων και οι κοινωνικές ανισότητες ήταν σε ανεκτό επίπεδο, ήταν μια κακή περίοδος.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν με απαξιωμένα ή ψοφοδεή συνδικάτα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, τη ζωώδη απληστία των κυρίαρχων ελίτ, τους «κλεφταράδες της υφηλίου» [έτσι περιέγραψε τις αγορές ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας]. Εφόσον η απάντηση είναι αρνητική, τότε οφείλουμε να αναμετρηθούμε με ένα άλλο ερώτημα κομβικής σημασίας: «τι είδους συνδικάτα έχουν ανάγκη οι σύγχρονες κοινωνίες;». Σίγουρα δεν χρειαζόμαστε συνδικάτα- υπασπιστές της εργοδοσίας [εργοδοτικός συνδικαλισμός]. Ούτε συνδικάτα- φερέφωνα των κυβερνήσεων [κυβερνητικός συνδικαλισμός]. Ούτε όμως και συνδικάτα – ιμάντες μεταβίβασης της κομματικής γραμμής [κομματικός συνδικαλισμός].
Χρειαζόμαστε συνδικάτα ακηδεμόνευτα, ενωτικά, μαζικά, μαχητικά, που δεν θα υιοθετούν πρακτικές που διχάζουν την κοινωνία, δεν θα καλλιεργούν λογικές αποκλεισμών, δεν θα εκμεταλλεύονται τη νευραλγική θέση τους στην παραγωγή για να εξασφαλίζουν πλεονεκτήματα εις βάρος άλλων εργαζομένων, θα επιλέγουν μορφές πάλης που βρίσκονται σε αντιστοιχία με το επίπεδο συνειδητότητας των μελών τους, θα ασχολούνται με τα προβλήματα των ανέργων, θα στήνουν δίκτυα αλληλεγγύης και θα συγκροτούν συμμαχίες ώστε να μην επιτρέπουν στην εξουσία να θέτει σε κίνηση τους μηχανισμούς κοινωνικού αυτοματισμού.
Υ.Γ: «Το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό», είπε η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την επέμβαση των ΜΑΤ στη Χαλυβουργία. Το ίδιο, όμως, λένε και οι άνεργοι [1.200.000]. Γι αυτούς έχει κάτι να πει η κυβέρνηση; 
ΠΗΓΗ:aixmi.gr

Δελτίο Τύπου - Επίσκεψη της γ.γ. ITUC στην Ελλάδα και παρέμβασή της σε ελληνική κυβέρνηση και Τρόικα



Τη τραγική κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας διαπίστωσε το κλιμάκιο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων το οποίο επισκέφθηκε τη χώρα μας στα πλαίσια παγκόσμιας έρευνας που διενεργεί για τις παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων.
Η Γενική Γραμματέας της ITUC Σάραν Μπάροου, η οποία ήρθε στη χώρα μας μετά από αίτημα της ΓΣΕΕ, είχε προσωπική επαφή τόσο με εργαζόμενους και ανέργους οι οποίοι της ανέπτυξαν τα προβλήματα που επέφεραν οι μνημονιακές πολιτικές όσο και με τον Υπουργό Εργασίας στον οποίο έθεσε το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα με στόχο την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.
Μετά τις διαπιστώσεις για την ολοσχερή κατεδάφιση του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα συνδυαστικά με την ραγδαία οικονομική και θεσμική αποδυνάμωση εργαζομένων και συνταξιούχων η Γ.Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας θα προχωρήσει αύριο σε παρέμβασή της προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση θέτοντας μεταξύ άλλων δυο βασικά αιτήματα:
1. Να αναζητηθούν για την Ελλάδα εναλλακτικές οικονομικές πολιτικές που θα ενισχύουν την ανάπτυξη και κατ΄επέκταση την απασχόληση και την πραγματική οικονομία
2. Να ακούσει η Τρόικα τους κοινωνικούς εταίρους και να σεβαστεί την όποια συμφωνία τους για τους κατώτατους μισθούς και τις κοινωνικές παροχές των εργαζομένων, οι οποίες εκμηδενίστηκαν μετά την αδικαιολόγητη κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας οι οποίοι χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.
Η ITUC πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα δημοσκόπηση σε 14 χώρες μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντας μεταπολεμική την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας μετά τις διαπιστώσεις ότι το 97% των εργαζομένων έχει μείωση μισθών ενώ μόλις 3% έχει διατηρήσει το εισόδημά του.
Η παγκόσμια έρευνα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων θα δημοσιοποιηθεί το β εξάμηνο του 2012. 
ΠΗΓΗ:.gsee.gr

Μανιάτης από Πάτρα: Το πετρέλαιο "χρυσώνει" τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια- Τρεις φορές περισσότερα έσοδα από το ΕΣΠΑ


Μανιάτης από Πάτρα: Το πετρέλαιο "χρυσώνει" τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια- Τρεις φορές περισσότερα έσοδα από το ΕΣΠΑ   Σε βαθος 30 χρόνων οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νησων θα έχουν όφελος 2 δισ. ευρω, με βάση τα σημερινά δεδομένα
Εντυπωσιακές είναι οι παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα σχετικά με τα προσδοκώμενα  έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων,  όπως ανέφερε ο πρώην Υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης κατά τη διάρκεια διημερίδας που διοργάνωσε  άποψε το Τεχνικό Επιμελητήριο, Τμήμα Δυτικής Ελλάδας.
Όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης, με βάση τον ισχύοντα νόμο, τα έσοδα που θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες απο την εκμετάλλευση του πετρελαίου θα είναι το 5% επί των δημοσίων εσόδων. Σε βαθος 30 χρόνων οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νησων θα έχουν όφελος 2 δισ. ευρω, αν υπολογίσουμε ότι το βαρέλι θα κοστίζει όσο σήμερα, δηλαδή 100 δολάρια.
Αν η χρέωση φτάσει τα 250 δολάρια το βαρέλι, όπως υπολογίζεται με βάση μελέτες  ότι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια, τότε τα έσοδα αυτα θα εκτοξευτούν και το όφελος των τοπικών κοινωνιών θα είναι τεράστιο.
Υπολογίζεται δηλαδή ότι η Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια θα έχουν τρεις φορές μεγαλύτερα έσοδα απο το ΕΣΠΑ! 
ΠΗΓΗ:.inews.gr


Η Τουρκία Σπεύδει να Αγοράσει Φυσικό Αέριο από την Αρμπίλ



Μετά την αγορά αργού από την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) στο βόρειο Ιράκ, η Τουρκία επιτάχυνε τις προσπάθειες της να αγοράσει και φυσικό αέριο από την Αρμπίλ.
Η κίνηση της Τουρκίας να αγοράσει αργό πετρέλαιο από την Αρμπίλ, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την έλλειψη πετρελαίου λόγω του εμπάργκο που πλήττει το Ιράν, έχει ταράξει τη Βαγδάτη. Βαγδάτη και Αρμπίλ βρίσκονται σε διαμάχη για τα έσοδα του πετρελαίου ενόψει ενός νόμου περί υδρογονανθράκων, ο οποίος αναμένεται να επιλύσει το ζήτημα 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Η Αλβανία Παρατείνει τον Διαγωνισμό της Albpetrol



Η Αλβανία παρέτεινε την προθεσμία υποβολής προσφορών για την πετρελαϊκή εταιρεία Albpetrol μέχρι τις 7 Σεπτέμβριου, ενώ μέχρι στιγμής 14 εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, μετέδωσε το Newswires.
Ενώ το υπουργείο ενέργειας δεν ανέφερε κανένα λόγο για την παράταση, το Reuters ανέφερε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν τα έγγραφα και να πραγματοποιήσουν επιτόπιες επισκέψεις στην επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, η αξία της οποίας είναι στα περίπου 420 εκατ. δολάρια 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Συνολική πρόταση ΡΑΕ για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρισμού



Τις προτάσεις της για την αναδιοργάνωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατέθεσε προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ξεκινώντας έτσι τη δημόσια συζήτηση σχετικά με τις αλλαγές στην ενεργειακή αγορά.
Στις σημαντικότερες δομικές αλλαγές που προτείνει η ΡΑΕ περιλαμβάνεται η υιοθέτηση του γαλλικού ενεργειακού μοντέλου με τη δημοπράτηση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής μέσω προθεσμιακών συμβολαίων, η επανεξέταση του μηχανισμού στήριξης των ΑΠΕ και η κατάργηση του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους.
Αναλυτικότερα, η ΡΑΕ προτείνει: 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πτώση 4% για το πετρέλαιο



Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε η τιμή του αργού τη Δευτέρα εν μέσω ανησυχιών πως η ευρωπαϊκή κρίση χρέους βαθαίνει επιβαρύνοντας περαιτέρω την ήδη αποδυναμωμένη παγκόσμια οικονομία.
Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Σεπτεμβρίου έχασε 3,69 δολ. ή 4% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 88,14 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 
Οι ανησυχίες για την Ευρωζώνη επανήλθαν σήμερα στο προσκήνιο καθώς οι αποδόσεις των ισπανικών δεκαετών ομολόγων αναρριχήθηκαν και σε νέα ιστορικά υψηλά.
Την περασμένη εβδομάδα η ισπανική κυβέρνηση υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας μέχρι και το 2014, ενώ η περιφέρεια της Βαλένθια ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει οικονομική βοήθεια για την αναχρηματοδότηση του χρέους της. Την Κυριακή η περιφέρεια της Μούρθια ακολούθησε το παράδειγμα της Βαλένθια ανακοινώνοντας ότι σχεδιάζει να ζητήσει βοήθεια από τη Μαδρίτη.
Το δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται να διαθέσει περαιτέρω χρήματα για βοήθεια προς την Ελλάδα και οι προειδοποιήσεις του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Philipp Roesler ότι εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της οι διεθνείς πιστωτές της δεν θα πρέπει να απελευθερώσουν και τις υπόλοιπες δόσεις ενέτειναν το αρνητικό κλίμα.  
ΠΗΓΗ:zougla.gr